kuharica moga prijatelja Emira

nedjelja, 04.02.2007.

juha od kamenica "Nautika"

juha od kamenica "Nautika"
Za ovu juhu, koju također možemo smjestiti među egzotičnije, Atlas Club Nautika tvrdi da je naša, odnosno Hrvatska. Ne bih puno ulazio u rasprave čija je, vide se korijeni francuske, a i nekih egzotičnijih kuhinja, poanta je da je stvarno nešto posebno.
Poslije serviranja svježih kamenica na zdrobljenom ledu uz malo limuna ili tabasca možete krenuti u serviranje ove juhe. Bez tog hladnog predjela i čaše šampanjca, ova juha jednostavno nema smisla. Kao što nema smisla da i ne nastavite poslije juhe s jednom finom bijelom ribom, po mogućnosti napravljenom na jedan malo sofisticiraniji način, kao npr. list u bijelom vinu i na samom kraju s jednim profinjenim desertom kao što je npr. kruške u crnom vinu.
Za juhu, kamenice oprati i ugrijati u tavici na maslinovom ulju. Izvaditi ih na oval te ih nožem lagano otvoriti. More iz njih sačuvati, a meso staviti u tavicu s maslacem i flambirati Martellom.
Na malo maslinova ulja, dodati brašna, svijetlo zapržiti, dobiti tzv. svijetli "velute" i zaliti ribljim temeljcem, koji smo napravili od ribljeg sitniša, luka, peršina, češnjaka, bijelog vina, soli, papra, Vegete i vode.
Začiniti juhu morem iz kamenica, muškatnim oraščićem, peršinom i Martellom.
Na kraju juha se legira mješavinom od žumanjca, slatkog vrhnja i soka od limuna.
Serviranje ide tako da se u keramičke ili zemljane zdjelice prvo stavljaju po 3 kamenice koje se zaliju juhom, da bi se sve još na kraju posulo svježim peršinom.
(kamenice 12 komada, riblji temeljac 1 litra, maslinovo ulje 0,8 dcl, brašno 5 dag, bijelo suho vino 1 dcl, žumanca 2 komada, limun, Martell 0,5 dcl, muškatni oraščić, peršin)
- 00:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>