juha od kamenica "Nautika"
Za ovu juhu, koju također možemo smjestiti među egzotičnije, Atlas Club Nautika tvrdi da je naša, odnosno Hrvatska. Ne bih puno ulazio u rasprave čija je, vide se korijeni francuske, a i nekih egzotičnijih kuhinja, poanta je da je stvarno nešto posebno.
Poslije serviranja svježih kamenica na zdrobljenom ledu uz malo limuna ili tabasca možete krenuti u serviranje ove juhe. Bez tog hladnog predjela i čaše šampanjca, ova juha jednostavno nema smisla. Kao što nema smisla da i ne nastavite poslije juhe s jednom finom bijelom ribom, po mogućnosti napravljenom na jedan malo sofisticiraniji način, kao npr. list u bijelom vinu i na samom kraju s jednim profinjenim desertom kao što je npr. kruške u crnom vinu.
Za juhu, kamenice oprati i ugrijati u tavici na maslinovom ulju. Izvaditi ih na oval te ih nožem lagano otvoriti. More iz njih sačuvati, a meso staviti u tavicu s maslacem i flambirati Martellom.
Na malo maslinova ulja, dodati brašna, svijetlo zapržiti, dobiti tzv. svijetli "velute" i zaliti ribljim temeljcem, koji smo napravili od ribljeg sitniša, luka, peršina, češnjaka, bijelog vina, soli, papra, Vegete i vode.
Začiniti juhu morem iz kamenica, muškatnim oraščićem, peršinom i Martellom.
Na kraju juha se legira mješavinom od žumanjca, slatkog vrhnja i soka od limuna.
Serviranje ide tako da se u keramičke ili zemljane zdjelice prvo stavljaju po 3 kamenice koje se zaliju juhom, da bi se sve još na kraju posulo svježim peršinom.
(kamenice 12 komada, riblji temeljac 1 litra, maslinovo ulje 0,8 dcl, brašno 5 dag, bijelo suho vino 1 dcl, žumanca 2 komada, limun, Martell 0,5 dcl, muškatni oraščić, peršin)
Post je objavljen 04.02.2007. u 00:13 sati.