francuska juha od luka
Luk ogulimo i narežemo na tanke ploške. Na vatri lagano rastopimo maslac i na njemu zlatno žuto popržimo luk. Dodamo brašno, zapržimo ga i lagano počnemo dolijevati temeljac koji ne treba biti prejak. Sol i bijeli papar. Pokriveno kuhati na srednje jakoj vatri dok se ne luk ne raskuha. To je cca 20 minuta. Kruh raspolovimo i zlatno smeđe popržimo na maslacu. Dok sve to radimo pećnicu ugrijemo na visoku temperaturu. U četiri vatrostalne zdjelice podijeliti kruh, preliti juhom u koju je umiješano bijelo vino, pa plivajući kruh pospemo sirom gruyerom. Po volji se može dodati malo muškatnog orašćića ili eventualno nasjeckani, ali samo jedan, režanj češnjaka. Zapeče se u pećnici na najgornjoj prećki, dok se sir počne topiti i dobije zlatno smeđu boju. To je 5-10 minuta. (3 veće glavice luka, 2 žlice maslaca, ravna žlica brašna, 7,5-10 dcl temeljca ili vode, 2 šnite kruha francuza, ponovo 2 žlice maslaca, šalica suhog finog bijelog vina, 50 g naribanog gruyera, može proći i ementaler, sol, bijeli papar) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)