kuharica moga prijatelja Emira

nedjelja, 04.02.2007.

Jedna od mojih najdražih juha

francuska juha od luka
Luk ogulimo i narežemo na tanke ploške. Na vatri lagano rastopimo maslac i na njemu zlatno žuto popržimo luk. Dodamo brašno, zapržimo ga i lagano počnemo dolijevati temeljac koji ne treba biti prejak. Sol i bijeli papar. Pokriveno kuhati na srednje jakoj vatri dok se ne luk ne raskuha. To je cca 20 minuta.
Kruh raspolovimo i zlatno smeđe popržimo na maslacu. Dok sve to radimo pećnicu ugrijemo na visoku temperaturu. U četiri vatrostalne zdjelice podijeliti kruh, preliti juhom u koju je umiješano bijelo vino, pa plivajući kruh pospemo sirom gruyerom. Po volji se može dodati malo muškatnog orašćića ili eventualno nasjeckani, ali samo jedan, režanj češnjaka.
Zapeče se u pećnici na najgornjoj prećki, dok se sir počne topiti i dobije zlatno smeđu boju. To je 5-10 minuta.
(3 veće glavice luka, 2 žlice maslaca, ravna žlica brašna, 7,5-10 dcl temeljca ili vode, 2 šnite kruha francuza, ponovo 2 žlice maslaca, šalica suhog finog bijelog vina, 50 g naribanog gruyera, može proći i ementaler, sol, bijeli papar)
- 00:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>