njoki s gorgonzolom
Brzo, talijanski jednostavno, ali bih napomenuo i vrlo zasitno predjelo uz lagano bijelo vino, ili možda kao zasebna večera uz jače crno vino. U posudi rastopiti maslac, dodati blagu i kremastu gorgonzolu u komadićima i gušće slatko vrhnje, pa sve rastopiti lagano miješajući na blagoj vatri. Još jedino pred sam kraj dodati po želji vrlo malo muškatnog oraščića. Popapriti svježe mljevenim bijelim paprom i preliti preko vrućih njoka. Njoke nježno promiješati da bi umak došao jednolično do svih njoka. Pravi perverznjaci u sve to umiješaju i malo salate rukole. Neobavezan, ali poseban doživljaj! (njoki 80 dag, slatko vrhnje 3,2 dcl, gorgonzola 20 dag, maslac 4 dag, sol, bijeli papar, po želji muškatni oraščić, po želji rukula 4 dag, po želji parmezan 3,2 dag) njoki s četiri sira U stvari nema puno razlike, radi se samo o tome da širimo dugu sirnih okusa u ustima, a ne ostajemo samo na gorgonzoli. Ementaler naribati na ribežu, gorgonzolu što sitnije nasjeckati ili naribati, a topljeni sir narezati na komadiće. Kad zakuha slatko vrhnje, ubaciti sva tri sira. Miješati na laganoj vatri desetak minuta da se rastope. Na kraju dodati maslac, muškatni oraščić, odmah preliti preko vrućih njoka, malo protresti zdjelu i posuti vrećicom parmezana. Vino kao i u prethodnom receptu. (100 g ementalera, 100 g gorgonzole ili roquerforta, paketić topljenog sira, 100 g ribanog parmezana, 3 dl gustog slatkog vrhnja, 5 dag maslaca, muškatni oraščić) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)