Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

Par predjela od njoka ...

njoki s gorgonzolom
Brzo, talijanski jednostavno, ali bih napomenuo i vrlo zasitno predjelo uz lagano bijelo vino, ili možda kao zasebna večera uz jače crno vino.
U posudi rastopiti maslac, dodati blagu i kremastu gorgonzolu u komadićima i gušće slatko vrhnje, pa sve rastopiti lagano miješajući na blagoj vatri. Još jedino pred sam kraj dodati po želji vrlo malo muškatnog oraščića. Popapriti svježe mljevenim bijelim paprom i preliti preko vrućih njoka. Njoke nježno promiješati da bi umak došao jednolično do svih njoka. Pravi perverznjaci u sve to umiješaju i malo salate rukole. Neobavezan, ali poseban doživljaj!
(njoki 80 dag, slatko vrhnje 3,2 dcl, gorgonzola 20 dag, maslac 4 dag, sol, bijeli papar,
po želji muškatni oraščić, po želji rukula 4 dag, po želji parmezan 3,2 dag)
njoki s četiri sira
U stvari nema puno razlike, radi se samo o tome da širimo dugu sirnih okusa u ustima, a ne ostajemo samo na gorgonzoli.
Ementaler naribati na ribežu, gorgonzolu što sitnije nasjeckati ili naribati, a topljeni sir narezati na komadiće. Kad zakuha slatko vrhnje, ubaciti sva tri sira. Miješati na laganoj vatri desetak minuta da se rastope. Na kraju dodati maslac, muškatni oraščić, odmah preliti preko vrućih njoka, malo protresti zdjelu i posuti vrećicom parmezana. Vino kao i u prethodnom receptu.
(100 g ementalera, 100 g gorgonzole ili roquerforta, paketić topljenog sira, 100 g ribanog parmezana, 3 dl gustog slatkog vrhnja, 5 dag maslaca, muškatni oraščić)


Post je objavljen 03.02.2007. u 10:50 sati.