Kreativni odjel
cool
Isključi prikazivanje slika24
uto
12/24
* Dimljena skuša i umak Sweet Relish ... 310 kcal
minus40kg.blog.hr
5 dag fileta dimljene skuše ... 170
5 dag miješanog kukuruznog kruha ... 140
5 dag umaka od hrskavih kiselih krastavaca i kupusa ...
Sweet Relish je slatko kiselo ljuti preljev koji se u američkoj modernoj kuhinji koristi kao dodatak hrani poput hot doga, sendviča i hamburgera. Uglavnom se sastoji od sitno sjeckanih kiselih krastavaca i drugog povrća, koje se miješaju s octom, šećerom i raznim začinima. Ovaj pod kalorije ima navedeno 0, što nije da mi je nešto osobito drago, ali eto, što je, tu je, uostalom, vrlo je zanimljiv i neobičan, ali i ukusan, naravno, meni. Kao i kod svega drugoga, ne preporučujem ništa osim umjerenosti, raznolikosti i uklopljenosti u potrebe, afinitete, mogućnosti, ...
Skuša je plivala znatno bliže našim morima, ali i standardnim očekivanjima šire gastro publike, valjda. Treba uzeti u obzir da je ona lagano grka i suha, što je meni bogatstvo različitosti, dok bi nekima moglo itekako zasmetati.
Božićno
mcind.blog.hr
_____________
Evo dva dana prije Božića ponovo su se zabijelile planine i dobro je zahladilo, znači u višim predjelima biti će pravi ugođaj za one koji vole snijeg.
Vrh Učke ujutro na badnjak.
Na riječkom korzu veliko božićno drvo sa kuglicama u koje su ljudi stavili papiriće sa lijepim željama.
Ukrašeno drvo i ispred crkve sv. Vida, zaštitnika grada.
Jaslice u naselju Šmogori kod Matulja.
U gradskoj knjižnici.
Kuglice kod trsatske gradine.
Kod mene skromno za sada.
Toplo piće u društvu ovih medvjedića u gradiću Novi Vinodolski gdje će 31. 12. u podne biti ispraćaj Stare godine
Prigodne premetaljke:
Na TOWN SLETI
uz SUNCA TALAS
BLIŽI ĆE BOJI
biti k'o Callas.
HITNOĆA nije
mirnoća mije.
JANE RODE STUDIRA
danas MASNO NE DIRA.
Križaljkica talijanka 9x6 sa tri crna polja.
Vodoravno
1. Vrsta novele ili kratke priče sa vedrinom i humorom. 2. Bijeli sitnozrnati mineral, gips. 3. ? 4. Ime pjevačice Medunjanin. // Latinski 'preko'.
5. Pladanj, plata. // Veća haljina, ogrtač, habit. 6. Bilo kako. // ... King Cole.
Okomito
1. Trošiti, oštećivati radom. 2. Isječak, fragment. 3. Vrst ptice, pastirica, mrdorepka. 4. Ostatak, pabirak. 5. Radivoje od milja. // Kisik.
6. Erasmus Student Network. // Vodik. 7. Varijanta imena Stjepan. 8. Pregača. 9. Visoka planina u Turskoj, spominje se u Bibliji.
Vjerujete li u vilenjake? Bilo je dosta hrane i pića a i poneki poklon u ovim naprtnjačama.
S R E T A N B O Ž I Ć !
23
pon
12/24
Dolazi zima...
stella.blog.hr
"Dolazi zima", prednovogodišnji koncert dueta
Srna i Mihajlo uz gudački kvartet u hotelu "Mažestik"
bilo je opušteno veče
dobre muzike.
Uz lepo druženje i finu gastronomiju sve je lepše.
Naravno, i uz dobro piće
A i zaigralo se...
21
sub
12/24
19
čet
12/24
Slava
stella.blog.hr
Svaka obitelj u Srbiji slavi svoju krsnu slavu, po kojoj
je lako pratiti porodične tragove kroz povijest. Moja slava
je Sveti Nikola.
To je dan za okupljanje obitelji i prijatelja. Način
slavljenja se razlikuje od grada do grada, ali ono što se
kod svih nalazi su obilježja slave:
slavska ikona
svijeća, slavski kolač, žito i vino.
Za slavu je i to dovoljno, u godinama kad se u obitelji
desilo nešto tužno. A kad je relativno u redu, obilježjima
slave pridružuje se i posluženje za goste i domaće.
Slava Sveti Nikola pada u vrijeme božićnog posta pa
je uvijek posna. Svatko sprema što zna i umije. Sitni kolači
su obavezni dio.
18
sri
12/24
* Pasta San Daniele ... 410 kcal
minus40kg.blog.hr
5 dag tjestenine od ljubičastog batata ... 180
5 dag pršuta Ruža ... 130
10 dag svježeg kravljeg zrnatog sira ... 100
sol, vlasac, ...
- skuhaj tjesteninu, ocijedi
- umiješaj svježi sir i trakice pršuta
- serviraj uz neku salatu ili kiselo povrće
Tjestenina s batatom je laganija,
tj. lakše probavljiva i nutritivno bar dijelom vrjednija.
Dobro je i to što joj je dovoljno oko 5 minuta kuhanja u slanoj vodi.
Jelo je izvrsno, okusom, jednostavnošću i brzinom pripreme.
Izvorno ide obično tijesto, svježi kravlji sir i špek,
ali zašto ne probati i malo drugačije.
P.S.
Kada vladaš svojim tanjurom, vladaš i svojim zdravljem. ... M.C.
Izbor hrane igra ključnu ulogu u našem zdravlju. Evo nekoliko savjeta za zdravlje kroz hranu:
1. Raznovrsna prehrana: Pokušaj jesti raznolike namirnice kako bi unio sve potrebne nutrijente.
2. Voće i povrće: Oni su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima, a pomažu održavanju zdravlja.
3. Cjelovite žitarice: Biraj integralne proizvode umjesto rafiniranih kako bi povećao unos vlakana.
4. Proteini: Uključi proteine iz različitih izvora, uključujući mahunarke, orašaste plodove i ribu.
5. Hidratacija: Pij puno vode. Voda je ključna za sve funkcije tijela.
6. Uravnotežen unos: Pazi na veličinu porcija i izbjegavaj prejedanje.
Pazi na svoj tanjur i tvoje tijelo će ti biti zahvalno!
Ada
stella.blog.hr
Ada Ciganlija u kasnu jesen? Hladno, srećemo bicikliste
i trkače, a malo šetača. Odšetali smo do podnožja Mosta na Adi.
Ipak je lep, posebne konstrukcije.
A poslije šetnje u "Nautičar" na najbolju riblju čorbu
u gradu i odličnog smuđa
Kažu da će Nautičar premjestiti, u okviru radova za Expo 27,
pa da uživamo dok možemo...
17
uto
12/24
PAUZA ( očekivanje )
donabellina.blog.hr
...kad odem, sjetit će se ptica neka
kako je ušla u moju pjesmu
noću
kroz prozor zamrznut
V Parun
...kod mene
agava505.blog.hr
...kod mene
svako predvečerje nove boje,
nova priča...
kod mene
sve po starom
mirovanje do daljnjeg da se situacija ne pogorša
bježim u mirovanje
tako je to....
postadoh zdravstveni slučaj
a termin tek krajem siječnja...
ostajte mi zdravi i veseli....
16
pon
12/24
Geni moje djece
luki2.blog.hr
Večeras sam u Kinoteci odgledala odličan dokumentarac "Geni moje djece" Vladimire Spindler. Malo remek djelo, u kojem se prati žensku lozu jedne obitelji.....
Sve je počelo sa Zofkom Kveder, nastavilo se sa Sunčanom Škrinjarić - sjećate se Sunca na prozorčiću, u kojem su bile njene pjesme i tekstovi? Tihana Škrinjarić, Sunčanina sestra, je plesačica, suvremenog plesa, vitalna i dobro izgledajuća gospođa. Sanja Pilić je kćer Sunčane Škrinjarić, i sama piše knjige za djecu, ali i za odrasle. Sanjina kćer je, pak, Vladimira - autorica nekoliko dokumentaraca, odlična fotografkinja. Autorica "Gena moje djece" i "Trokut".
Vladimira je jednog dana pozvala sve ženske članove svoje obitelji - dakle, mamu Sanju, tetu Tihanu, kćer Mašu i odlučila im postaviti pitanja - kako su zadovoljne svojim životom i što zamjeraju svojim majkama....I, nakon njihovog pristanka, snimala je njihove odgovore...
Maša kaže: "Ali mama, nije baš dobra ideja. Mi smo disfunkcionalna obitelj." Pa, ne bi se reklo. One su i te kako funkcionalne, jer su prošle od rata, prevara i izdaje muževa, svojih mama....I preživjele!
Maša, Vladimirina kćer, se jedino "odmetnula" od umjetnosti. Ona odbija biti kao "njene" žene i želi stvoriti vlastiti put.
Zofka je bila veliki borac za prava žena, udavala se dva puta, živjela u Pragu jedno vrijeme...Na kraju se ubila:(((( Nije vrednovala sebe.
Sunčana je također bila avangarda, žena nekonvencionalna - zaljubljena u pisanje. Njena kćer Sanja Pilić svjedoči da ju je stalno bila željna....
Sanja piše najviše za djecu, posjećuje škole, gdje razgovara s djecom o svojim djelima....
Vladimiru je umjetnost "uhvatila" pod svoje u vidu fotografiranja i snimanja....
Ovo je sasvim dovoljno i za pisanje jedne knjige života četvoro žena iz jedne obitelji...u različitim vremenima.
Sigurna sam da će jedna od njih napisati takvu knjigu.
Film me oduševio nenamještenošću, iskrenošću, neposrednošću i progovaranju o životu i svim teškoćama jedne obitelji. Genijalno! Bravo, Vladimira! Maša, kapa dolje na hrabrosti. Sanja - hvala na snazi...
Rekla bi Julijana Matanović: Kao mama i kćer. Na fotografiji: Vladimira i Sanja.
Ljubim!
* Šaran, krumpir i ml. luk ... 330 kcal
minus40kg.blog.hr
10 dag odreska šarana ... 140
10 dag krumpira ... 80
5 dag mladog luka ... 20
0,1 dl suncokretovog ulja ... 90
sol ...
- ribu i krumpir peci u pećnici
... 30 min., 200 C.
... na pola okreni
- serviraj uz mladi luk
Lakše je zamisliti neko pravo pečenje u ovoj kombinaciji,
ali nama ljubiteljima raznolikosti i ovo je odlično.
Uspon na Kamenjak
mcind.blog.hr
_____Dan planinarskog društva 'Kamenjak' održan je ove nedjelje usponom na vrh Kamenjak (Kamičina) iznad Grobničkog polja visok 838 m. a ovako je pisalo u najavi:
-Molimo sve planinare koji imaju auto da to jave u prijavi za ovaj izlet i da u autu dođu na Deltu, gdje će se popuniti potreban broj vozila. Polazak sa Delte je u 8 sati. Srednja grupa za tradicionalni uspon na naše matično brdo povodom obljetnice osnutka (14.12.1961.) kreće ovaj put od restorana Putniku. Idemo kružnom stazom do vrha i nazad do Putnika. Teža grupa ide pješice od vrata Kamenjaka na Korzu 40. Polazak je u 6 sati. Lakša grupa, prikladna za starije članove i obitelji s malom djecom, kreće sa parkirališta pod Kamenjakom.
Okupljanje nakon parkirališta Delta (do 15 min. se ne plaća.) bilo je i kod restorana 'Putniku' na Grobniščini (mora se negdje ujutro popiti nešto barem i kafe) odakle smo krenuli prema vrhu Kamenjak. Ovaj put se i nekoliko starijih planinara priključilo 'srednjoj grupi' kad već nije bilo male djece i izdržali su cijelu turu.
Vjerojatno bi i neka blogerica iz daleka navratila ovdje nešto pojesti i popiti pa makar nas samo ispratila prema vrhovima a ne mogu se ne sjetiti kad mi je u jednom starijem postu bloger @nisam EL DIABLO koji više nije s nama u komentaru napisao kako je više puta zastao u ovom restoranu.
Krećemo od restorana kratkim dijelom uz cestu sa pogledom na cilj i zatim ispod nadvožnjaka dolazimo na označenu planinarsku stazu.
Na jednoj livadi prvi odmor.
Na osunčanoj livadi prije završnog uspona još jedan odmor a morali smo sačekati i planinare koji su krenuli iz centra grada kako bi svi skupa došli na vrh.
Nakon toplo obučenih na polasku gdje je kod restorana bilo mraza a na lokvicama u okolnoj livadi i leda ovdje vidim i golorukih. Naravno da je temperatura uz sunčano vrijeme narasla a u zavjetrini se nije osjetio ni burin.
Možda se nekome čini kako se planinari samo odmaraju ali ovako ih je lakše snimiti dok na strmim dijelovima trema paziti gdje se staje i nije lako snimati.
Završni uspon kroz stijene a pratilo nas je i nekoliko pasa koji su također izdržali ove staze i pritom bili veseli.
Evo nas i na vrhu a po običaju našlo se i nekoliko boca pjenušca za nazdraviti.
Bilo je planinara iz još nekih planinarskih društava, ovdje na vrhu PD Strilež iz Crikvenice sa svojom zastavom.
Vraćamo se nazad drugim putem koji vodi malo okolo prema mjestu Škrljevo ali ćemo na jednoj livadi skrenuti desno prema restoranu 'Putniku' gdje su nam vozila a mnogi su poželjeli nešto pojesti i popiti. Na vrhu Male Kamičine vidim planinare koji su i gore bili.
Opet kratki odmor kako bi se svi okupili za povratak.
Planinari iz jače grupa će ponovo oko 21 km do centra grada dok će većina koji su išli od restorana do vrha i nazad napraviti toliko, znači upola manje (oko 5h) ali nekima je i to bilo dosta jaka šetnja. Važno je da smo se svi vratili zadovoljni i bez povreda makar i umorni.
Dvije fotke sa pogledima koje se mogu povećati. Vide se otoci Krk, Cres i Lošinj a prema istoku dio autoceste i vrh Medviđak iznad.
Za večeru miješana salata sa klicama alfalfe, rotkvice i zelja, maslin. ulje iz Istre a grobnički ovčji sir i mladi istarski bio je na drugom pijatu.
Križaljkica štit 5x7 sa upisanim slogovima.
1. Rastvarač, tekućina koja otapa. 2. ? 3. Glazbeno zabavno scensko djelo (mala opera). 4. Obično vojnička posuda za dopremu hrane. 5. Poslastica.
Lagane premetaljke.
Na TUNU PIK
gošća ima
a konobar
glavom klima.
BARKA NERI
trebala nije
ANI KAČIM
pa se smije.
PANIN LARI
daje stari.
Putujemo...
stella.blog.hr
Hoćemo li malo maštati?
Kad biste ovog trena dobili ponudu da odete u neki grad
bilo gdje u svijetu na neki dan besplatno, gdje biste otišli?
Ja bih u Tokio u vrijeme sakure (sinovljeva fotka)
Koji su najljepši gradovi koje ste vidjeli?
Moji su: Lisabon
Oslo
Prag
Stein am Rhein
- Statistika
Zadnja 24h
6 kreiranih blogova
148 postova
383 komentara
170 logiranih korisnika
Trenutno
3 blogera piše komentar
15 blogera piše post
- Blog.hr