Volim Slatko http://blog.dnevnik.hr/volimslatko

srijeda, 03.01.2018.

Štangice od lješnjaka

Evo me konačno da Vam zaželim sve najbolje u Novoj 2018. neka Vam bude bolja i zdravija.
Ja sam još na keksićima, moram si to zapisati, iako sam ispraznila i podijelila sve zalihe i krećem u nove pobjede.
Naravno da su me i ovi keksići oborili s nogu, mogu oni i u druge dane a ne samo za Božić. U njima su preprženi mljeveni lješnjaci jer ih ja obožavam i jer ih kupim od jednog OPG nakon njihove berbe, ali isto tako možete staviti orahe ili bademe-



SASTOJCI
180g maslaca
100g šećera u prahu
1 jaje
300g oštrog brašna
70g mljevenih lješnjaka
2 velike žlice kakaa
1/2 male žličice cimeta

NADJEV
200g tamne čokolade
5 velikih žlica slatkog vrhnja
4 velike žlice mljevenog speculas keksa



Miksati maslac, šećer i jaje te nakon toga dodati i ostale sastojke. Podijeliti masu na dva dijela i u jedan dodati kakao. Pomoću slastičarske šprice sa zvjezdastim nastavkom raditi prutiće cca 5 cm. Peći na 170 C oko 10 min

Napraviti ganash od čokolade i vrhnja i u to dodati mljeveni keks. Spajati svijetle keksiće zajedno kao i tamne.



Također se može spajati samo nutelom ili sličnim namazom.

Ostaviti da se malo prosuše i nakon toga složiti u limenu posudu. mogu stajati do 3 tjedna.

Oznake: keksi, Božić, lješnjak, Uskrs

03.01.2018. u 16:26 • 5 KomentaraPrint#^

subota, 02.12.2017.

Božićni keksi

Takav im je naziv dala Slavi69, moram priznati primjeren, ali oni se mogu raditi tokom cijele godine jer su neodoljivi i još k tome mož ete od jednog tijesta napraviti tri vrste keksića, koje ćete jednostavno obožavati, (vidim nešto me zeza slovo Ž al nek mu je ne da mi se sad i sa njime zezati ;-))
Znaći ovo su još jedni keksići na TO DO listi za Bož ić, a imam ih uhhhh, poprilično ;-)




SASTOJCI



200 g oštrog brašna
1 mala ž ličica praška za pecivo
1 jaje
125 g mekog maslaca
1 velika ž lica kakaa
125 g šećera
1 vanili šećer
100 g mljevenih badema (1 veliku ž licu odvojiti za "salamu")
naribana korica pola naranče


ZA TREĆU VRSTU
2 ž lice pekmeza


Zamijesite tijesto i podijelite ga na tri jednaka djela.
Prvo poćnite sa salamom, tj, sa kolutićima. 1 veliku ž licu badema koju ste odvojili od 100g rasporedite na radnu površinu (ja to radim na prianjajućoj foliji). Rukama formirajte valjak te ga uvaljajte u badem. Zamotajte uvaljani valjak u foliju i stavite u duboko da ga mož ete ljepše rezati prije nego ga krenete peći.



Lagano zagrijati marmeladu i staviti u prozirnu vrećicu da je lakše nanesete na tijesto.
Uzeti drugu polovicu tijesta i od nje također napraviti valjak, malo duž i, da keksići ne ispadnu preširoki. Prstima utisnite utor po sredini valjka i pomoću vrećice nanesite marmeladu. Prenijeti na lim i peći 15 minuta na 180. Pećeno hladiti 5 minuta i potom narezati na kekse širine oko 2,5 cm. Ja uvijek koristim svoje marmelade koje pravim tokom godine i najviše mi se sviđaju one malo kiselije.



Od trećeg dijela napravite klasićne kiflice, kako vama drago, vaganjem svakog komadića ili napravite valjak pa rež ite na iste komadiće ili ako volite da budu svakakvih velićina samo trgajte komade i formirajte u kiflice.
Pecite na 180g oko 12 minuta.
Kada se ohlade dekorirajte ih otopljenom bijelom čokoladom.

Kada sve ovo napravite izvadite prvo tijesto iz zamrzivaća, režite ga na keksiće od cca 7 mm i slož ite na pek papir. Pecite na 180 oko 10 minuta.



Keksiće drž ite u limenoj kutiji mogu vam stajati 3 tjedna. Hahaha mož ete mislit kod mene se to još nije desilo.

Oznake: keksi, keksi s bademima, Božić, super

02.12.2017. u 16:40 • 4 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 27.11.2017.

Prutići od kave

Još jedan super recept od Slavi za Božić ili za dane kad želite imati keksiće u kutiji za svaki slučaj, uz kavicu ili čaj ili iznenadne goste



1 velika žlica instant kave
2 velike žlice vrele vode
270g brašna
2 velike žlice kakaa
100 g mljevenih lješnjaka
100 g šećera
2 žumanjka
200g maslaca sobne temperature

za Šaranje po keksićima
100g čokolade



Kavu preliti sa vrelom vodom i ostaviti da se malo prohladi

Spojiti sve sastojke u fino tijesto.. zamotati u foliju i staviti na 1 sat u frižider.


Formirati valjke debljine prsta i sjeći na prutiće cca 5 cm. Slagati na pleh sa papirom i peci oko 13 min na 180.



Kada se ohlade umakati krajeve ili prošarati po njima sa otopljenom čokoladom te ostaviti da se dobro osuše.

Mogu stajati do 3 tjedna u limenoj kutiji. Kod mene obavezni za Božić.

Oznake: keksi, kolaci, Božić, Uskrs, bademi

27.11.2017. u 17:45 • 5 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 13.11.2017.

Keksići punjeni orasima i nutelom

Uh, znam, nema me dugo, priznajem, "pojela" me sezona, još se oporavljam i pokušavam naspavati i dovesti stvari u red (kuća, obaveze, djeca, blog). Imam nekoliko odličnih recepata korisnice Slavi69 sa coolinarike čijeg profila više nema, nažalost. Žao mi je šta ih nisam sve saćuvala. Dakle Slavi gdje god bila i šta god radila ovih nekoliko tvojih recepata će ovdje živjeti zauvijek.




Pa krenimo

SASTOJCI
400g brašna
200g ledenog maslaca narezanog na listiće
1 jaje
150g šećera
prstohvat soli



FILA
200g grubo sjeckanih oraha
2 velike pune žlice nutele

DEKORACIJA
malo otopljene tamne čokolade
cca 100 g veći komadići oraha ili polovice

Zamijesiti tijesto, najbolje ledenim rukama, brzo da se ne bi kasnije mrvilo. Zamotati tijesto u prozirnu foliju i staviti u frižider.


Promiješati orahe i nutelu, gustoća, taman da se sve skupa drzi zajedno, tj da se ne mrvi.



E sad ako ste velika picajzla i želite da vam je svaka loptica u gram ista važite je a ako niste toliko savršeni i želite se zabaviti sa djecom uzimajte kuglice veličine oraha, (ruke možete i lagano navlaziti vodom, ja ih perem svako 5 kuglica) koju zatim spljoštite drugim dlanom i na sredinu stavite filu od oraha i nutele. Tada opet to pažljivo zamotate i formirajte kuglu te uvaljajte u krupne orahe ili utisnite polovicu oraha. Slazite na pek papir i kad ih sve riješite stavite peći na 180C oko 20 minuta (znate i sami svoju pečnicu). Ovisno o veličini ispadne vam od 30 kom na više čistog zadovoljstva



Kad su hladni ukrasite ih šarama otopljene čokolade i probajte pojesti samo jedan. U limenoj posudi mogu stajati i više od dva tjedna.

Oznake: Keks, orasi, Božić, Uskrs, fina hrana, slatko

13.11.2017. u 08:10 • 8 KomentaraPrint#^

subota, 27.05.2017.

Zagrebački poljupci

Fini prhki keksići, neodoljivog izgleda i još ljepšeg okusa. Kod mene obavezno kad treba ukrasiti tacnu a bome i kad treba počastiti. Uz dodatak neke domaće marmelade ili džema to bude vrhunska delicija. Navodno su tradicionalni keksići ali ja nisam išla u potragu, usvojila sam ih odmah.



Sastojci

Tijesto
200 g oštrog brašna
100 g prženih mljevenih lješnjaka,( oraha, badema)
200 g maslaca ili margarina
50 g šećera
3 žumanjka

Šaum
3 bjelanjka
280 g šećera

Punjenje
Domaći žele ili razne domaće marmelade, po mogućnosti kiselije



Spojite tijesto u kompaktnu masu, stavite u prozirnu foliju i u frižider na minimum pola sata.



Kad se ohladi razvaljajte ga na oko pola centimentra i vadite krugove te slažite u pleh na pek papir.
Pecite oko 15 minuta na 180C. Ohladite.



ŠAUM
Na parnu kupelj stavite bjelanjke u koje dodajete šećer i miksajte, otprilike oko 10 - 15 minuta.
Kad se šaum ohladi stavite ga u dresir vrećicu i keksićima napraviti ogrlicu.
Ostaviti da se osuši barem 24 sata. Sredinu napuniti marmeladom, džemom ili želeom.

Oznake: Keksići, Uskrs, tacne, Božić, marmelada

27.05.2017. u 19:35 • 4 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 30.01.2017.

Medena Kata

Stari klasik koji me oduševio prošle godine. Vjerujem da vas ima još takvih samo ni ne znate. Probajte pa javite .




Kore
2 jaja
40g maslaca
2 žlice meda, neutralnog
3 žlice mlijeka
150 g šećera
450g brašna
1 mala žličica sode bikarbone

Krema
3 dcl mlijeka
3 vrhom pune žlice oštrog brašna
1 vanili šećer
200g maslaca
200g šećera
PREMAZ
pekmez od šljiva, slatko od višanja



Prvo kore


Jaje, maslac, med, mlijeko i šećer zajedno zagrijati da se rastope.

Brašno prosijati, dodati drugo jaje i sodu.

Rastopljenu smjesu dodati brašnu i umijesiti tijesto.

Brzo razvaljati 4 kore i peći ih na okrenutom limu oko 10 min na 180 C.
Veličina kora je najveći pleh od pečnice.

Savjet za sve kore;
Ja ih valjam na papiru za pećenje a gornji dio prekrijem prianjajučom folijom. Kad razvaljam na željenu veličinu samo maknem gornji dio i baratam sa cijelim papirom. I tako sa svakom posebno.

Krema


Brašno i vanilin šećer pomiješati s malo mlijeka i ukuhati u preostalo mlijeko u koje ste dodali šećer.

Dodati maslac i dobro izmiješati.

Polumlaku polovicu kreme premazati po prvoj kori, zatim staviti drugu koru, namazati pekmezom, zatim treću koru, namazati ostatkom kreme i poklopiti zadnjom korom. Lagano pritisnuti i ostaviti da omekša do idućeg dana.

Pekmez obično koristim svoj, domaći, mora biti malo gušći, ali odlično paše i nadjev od višanja od Podravke.

Uživajte u svojim kolačićima.

Oznake: pita, Božić, Uskrs, medena pita, slatko, desert

30.01.2017. u 16:27 • 6 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< travanj, 2018  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Travanj 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (2)
Svibanj 2017 (2)
Travanj 2017 (3)
Ožujak 2017 (4)
Veljača 2017 (4)
Siječanj 2017 (5)
Studeni 2016 (3)
Listopad 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (3)
Travanj 2016 (5)
Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (6)
Ožujak 2012 (2)
Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)

Linkovi


Instagram



Facebook Volim slatko


Cool chef mjeseca 07/2015 na Coolinarici


Linkovi

DORUČAK
Zobeno čokoladna kaša sa lješnjacima
Domaća granola sa orašastim plodovima


Predjela
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
ČVARCI
Rolana punjena salama

Juhe i variva
Leća sa batatom
Varivo sa mesnim okruglicama
Domaća krem juha od gljiva


Glavna jela
QUICHE
Quiche sa sirom i tikvicama

MLJEVENO MESO
BBQ BOMBICE OD LUKA I MLJEVENOG MESA

RIBA
Riba na šalši
Bakalar na crveno
Pljeskavice od srdela


Salate

DIJETNI DESERTI
Kuglice od zobene kaše

SIROVI DESERTI, RAW
Sirove energetske pločice
Raw triple chocolate truffle cake ili sirova trostruko čokoladna torta
Energetske raw kuglice od suhog voća
Sirovi avokado kolač sa jagodama

PITE
Medena Kata


KEKSI
Homemade Grancereale
Orah vanili kiflice
Krašuljci
Zagrebački poljupci
Keksi punjeni orasima i nutelom
Prutići od kave (Caffe-stangen)
Božićni keksi
Štangice od lješnjaka
Walkers shortbread cookies
Keksi od sira


DESERTI
Lisnata štrudla sa jabukama
Jednostavna pita od jabuka
Pohana bazga u umaku od jagoda
Najbolje londonerice
TIRAMISU




EXTRA DESERTI
Tart mousse
Limun kolačić
Orah krempite

TORTE
Lagana limun torta


MUFINI
Čokoladni mufin
Avokado mufini

KRAFNE
Donuts
Fritulice
Krafne punjene sirom

ROLADE
Rolada od oraha i kiselog vrhnja


SOKOVI I SIRUPI
Sirup od bazge


DŽEMOVI
Džem od jagode i chia sjemenki
USKRS
Jaja bojana crnim vinom
PUTOVANJA
Rim
Rt Ploča

Kontakt

https://www.facebook.com/volim.slatko.9/

lilusic@inet.hr
098-166 4008

Trogir


mytastehr.com





Blogovi koje volim posjetiti
RUČAK KOD MUCIKE