Najava projekta "Uhvaćeni u zamku društvenih mreža"

petak , 13.07.2012.

Razvoj komunikacijskih tehnologija i informatičke pismenosti doveo je do pojave suvremenih oblika ovisnosti - prekomjernog i nekontroliranog provođenja vremena na društvenim mrežama. Itekako smo svjesni štetnih posljedica kad izostane prevencija i pozitivna stimulacija pa aktivniji angažman s ciljem prevencije suvremenih oblika ovisnosti doživljavamo kao profesionalni dug i obvezu.
Projekt "Uhvaćeni u zamku društvenih mreža" predviđa stavljanje dostupnih stručnih resursa u službu prevenciji suvremenih oblika ovisnosti kod mladih dobi 15-19 godina s novogradiškog područja, s posebnim akcentom na stručni rad (indicirana prevencija) s rizičnom skupinom koji su „već jednom nogom“ u području ovisnosti o društvenim mrežama, putem edukacije o etiologiji, simptomima, tijeku, prognozi i terapiji ovog oblika ovisnosti te poticanja mladih na izravnu socijalnu interakciju i ponudu sadržaja koji su alternativa životu u virtualnom svijetu.

Članovi Udruge "Pozitiva" će zajedno sa svojim vanjskim stručnim suradnicima u razdoblju 1. srpanj 2012. - 30. lipanj 2013.g. provesti niz edukativnih aktivnosti (radio-emisija, seminari, tribina). U Mjesecu borbe protiv ovisnosti u četiri termina pružit ćemo mladima iz ciljne skupine i mogućnost dolaska na savjetovanje sa stručnjakom o vlastitim problemima s ovisnošću o društvenim mrežama. Kako nam je cilj projekta i poticanje izravnih socijalnih interakcija među mladima, dio projektnih aktivnosti ( debata, fokus-grupa, radionice, letak) stimulirat će ih na alternativu - uključivanje u izravne socijalne interakcije s vršnjačkim skupinama u našem gradu, pogotovo onima koje kvalitetno i organizirano provode slobodno vrijeme, što ima važnu zaštitnu ulogu u prevenciji ovisnosti o društvenim mrežama.
Projekt će se provoditi uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.


Tribina i predavanje u sklopu projekta "Korak bliže osobama 3. životne dobi"

četvrtak , 12.07.2012.

"Usamljenost kao psihosocijalni problem"



U sklopu projekta "Korak bliže osobama 3. životne dobi" za osobe iz ciljne skupine i članove njihovih obitelji Udruga "Pozitiva" realizirala je tribinu "Usamljenost kao psihosocijalni problem" . U okviru teme dr. Igor Ferenčina, spec. psihijatrije govorio je o problemima prilagodbe starijih osoba na smrt životnog partnera (1.na rang listi životnih stresova) i vršnjaka, na odvojenost od djece i unučadi i gubitak drugih važnih socijalnih veza, što povećava rizik za depresiju, demenciju, ubrzano propadanje životne snage i zdravlja.
Podršku projektnim ciljevima dali su svojom nazočnošću i članovi drugih civilnih udruga - Udruge volontera, Udruge gluhih i nagluhih te Matice hrvatske, a i lokalni mediji.


"Recepti za očuvanje mentalnog zdravlja"



S ciljem povećanja dostupnosti stručnih informacija i savjeta za aktivno i zdravo starenje, Kristina Terzić,dr.med. održala je za korisnike iz ciljne skupine predavanje o simptoma senilnosti i demencije te etiologiji njihovog nastanka, ali i ponudila konkretne savjete kako usporiti kognitivno propadanje, kako koristiti mnemo-tehnike i održati mentalnu svježinu.
Okupljenima je u interaktivnom pristupu "podijelila" 10 jednostavnih recepata za poboljšanje zadovoljstva životom u 3. životnoj dobi i očuvanje mentalne vitalnosti:

1. Prihvatite svoje godine i sebe onakvima kakvi jeste.
2. Zdravo se hranite i budite aktivni.
3. Sve što radite, radite korak po korak - nemojte nikuda žuriti.
4. Družite se s obitelji i prijateljima.
5. Uključite se u zajednicu i volonterski rad.
6. Budite aktivni.
7. Naučite se nositi sa svakodnevnim stresom.
8. Svoje probleme podijelite s nekim.
9. Naučite nešto novo, učinite nešto kreativno.
10. Obratite se za pomoć.


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>