Sudjelovanje Udruge "Pozitiva" na sastanku s udrugama za prevenciju ovisnosti i terapijskim zajednicama

srijeda , 30.11.2011.

U organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH u Zagrebu je 30. studenog 2011.g.u prostorijama Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27 održan sastanak s udrugama za suzbijanje zlouporabe droga i terapijskim zajednicama. Nakon uvodne riječi predstojnika Ureda mr. krim. Dubravka Klarića, predstavljene su nam novosti vezane za aktivnosti Ureda za udruge, projekti i programi udruga kao primjera dobre prakse, te budući oblici suradnje Ureda i nevladinih organizacija. U drugom dijelu skupa prestavljena je baza programa prevencije ovisnosti, rezultati istraživanja tržišta droga te rezultati pilot istraživanja o pojavnosti novih droga u Republici Hrvatskoj.

EDUKACIJE IZ PODRUČJA PREVENCIJE OVISNOSTI

ponedjeljak , 28.11.2011.


21.11.2011. TRIBINA "KOCKA JE BAČENA?!"

U suradnji s Industrijsko-obrtničkom školom Nova Gradiška Udruga „Pozitiva“ je s učenicima te škole realizirala tribinu posvećenu problemu kockanja među mladima. Tribini je nazočila i voditeljica školskog preventivnog programa Industrijsko-obrtničke škole prof. Mirela Brlić-Trnka.
Sudionicima tribine uvodno su prikazani rezultati istraživanja stavova mladih o igrama na sreću koje je provedeno na prethodnoj generaciji 174 učenika prvih i 200 učenika završnih razreda novogradiških srednjoškolaca. Rezultati istraživanja upozoravaju da je „kocka bačena“ već među učenicima 1. razreda. Preferirane su kladionice i poker-aparati, a nešto manje igranje binga i lota. Budući da zakon u Hrvatskoj zabranjuje klađenje mlađima od 18 godina, očigledno je da je kontrola ulaza maloljetnicima u kladionice slaba jer se 33% ispitanih maloljetnika barem jednom u životu kladilo, a u prosjeku je prvi listić uplaćen u dobi od 13 godina! Da je kockanje prisutno među mladima, uviđaju i oni sami. Većina (83% ) smatra da mladi troše previše novca i vremena na igre na sreću, a njih 64% poznaje nekoga tko ima problem s klađenjem. Većina (89%) je svjesna da kockanje može prerasti u ozbiljan problem s obilježjima ovisnosti, a budući da je trećina ispitanika iz uzorka pokazala zanimanje da saznaju nešto više o poremećaju kontrole poriva i fazama razvoja ovisnosti, tribina je dala odgovor na njihov interes.
Na tribini se raspravljalo i o „osobi od povjerenja“, odnosno pitanju kome povjeriti problem s kockanjem i gdje potražiti pomoć. Rezultati prethodnog istraživanja pokazuju da je majka prva osoba od povjerenja, slijedi prijatelj/prijateljica, otac pa brat/sestra.


Prepoznajemo nekoliko problema koje ćemo uzeti u obzir u planiranju svojih daljnjih aktivnosti na prevenciji suvremenih oblika ovisnosti - početi educirati puno mlađe generacije, ali svakako i roditelje - kako bi osvijestili značaj obitelji u prevenciji, naučili prepoznati simptome problematičnog i patološkog kockanja i bili informirani o mogućnostima pomoći kad se problem nije uspio spriječiti pa se mora liječiti.




16.11.2011. STRUČNI SKUP VODITELJA ŠKOLSKIH PREVENTIVNIH PROGRAMA
Na stručnom skupu voditelja školskih preventivnih programa iz 33 osnovne i 11 srednjih škola Brodsko-posavske županije na temu "Strategije preventivnih programa - kako izbjeći stranputice?", uz prof. Sinišu Brlasa iz Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, predavanje je imala i predsjednica Udruge "Pozitiva" mr. Ljiljana Lukačević. Skup je održan u velikoj vijećnici Grada Nova Gradiška u organizaciji županijskog Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, Koordinacijskog tijela za suzbijanje zlouporabe droga Grada Nova Gradiška i Udruge "Pozitiva".



Doprinos Udruge "Pozitiva" Nova Gradiška Projektu "Pandorina kutija"

četvrtak , 17.11.2011.

Predsjednica Udruge "Pozitiva" razgovarala je o temi seksualnog nasilja nad djecom s novinarom A. Brađašević, suradnikom u međunarodnom projektu "Pandorina kutija".
Više o projektu na pandorasbox.rs/hr/, a video-zapis intervjua (9.11.2011.) klikom na link razgovor s mr. Lj. Lukacevic

Tribina "Tko visoko leti, nisko pada!"


Povodom početka Mjeseca borbe protiv ovisnosti 15.11.-15.12.2011. i Globalnog tjedna poduzetništva 14.-18.11.2011.g. Udruga "Pozitiva" je 15. studenog 2011. u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi Nova Gradiška održala tribinu simboličnog naslova "Tko visoko leti, nisko pada" za profesore i 70-ak učenika 3. i 4. razreda. Tribini je nazočila i voditeljica školskog preventivnog programa ove škole prof. Mira Linjaković. Tema je objedinila područje ekonomije i mentalnog zdravlja (prevencija ovisnosti).
Naglasak je stavljen na kockanje kao oblik pokušaja lake i brze zarade bez rada, koji krije mnoge zamke i opasnosti za razvoj patološkog kockanja koje u konačnici završava financijskom propasti, gubitkom posla, raspadom obitelji, nezakonitim djelima, emocionalnim propadanjem, a u 20-30% slučajeva i pokušajem suicida u očaju.
Tema je izuzetno dobro prihvaćena. U raspravu su se uključili profesori, voditeljica školskog preventivnog programa i brojni učenici. Bilo je puno dignutih ruku koje su "tražile riječ", a mladi komercijalisti pokazali su se vrlo osviještenom i zrelom publikom.

DEBATA "ONLINE - ŽIVOT ILI VEGETIRANJE?"

četvrtak , 03.11.2011.


U sklopu projekta "Prevencija suvremenih oblika ovisnosti" Udruga "Pozitiva" je u velikoj dvorani Župe BZBDM Nova Gradiška u četvrtak 3. studenog 2011. održala debatu na temu "Online-život ili vegetiranje?". Debatu je koordinirala Koraljka Hausnet-Lasović, prof. psihologije i voditeljica školskog preventivnog programa Gimnazije, a vodili su je srednjoškolci Karla Menegoni i Pavle Letić. Debatiranje su ocjenjivali gimnazijalka Tajana Juraković, Sonja Latal, prof. hrvatskog jezika i Mira Linjaković, prof. pedagogije - voditelj školskog preventivnog programa u Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi.

Debatirali su srednjoškolci - učenici novogradiške Gimnazije.Dvije četveročlane ekipe činile su afirmacijsku i negacijsku grupu i obje su argumentirano i sa stavom branile svoje teze. Debatiranje je aktivno pratila brojna publika u kojoj su bili srednjoškolci, profesori i poneki roditelj.
Pobjednik debate odlukom sudaca bila je negacijska grupa koja je zastupala stav da je biti "online" vegetiranje.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>