kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 22.07.2008.

krumpir na lionski (restani) način

krumpir na lionski (restani) način
Kao i mnoge stvari u kuhinji i restani krumpir su izmislili Francuzi! Pellaprat u svojoj Bibliji kuhanja napominje da ovaj krumpir potiče iz Lyona. Treba vjerovat! Samo mala napomena. Slobodno ako vam više paše ovaj krumpir priređujte na ulju ili masti. Francuzi više vole malsac! A i to treba vjerovat!
Krumpire skuhamo u ljusci, ogulimo ih, narežemo na ploške pa ih na vrućem maslacu pečemo u tavi dok ne postanu ravnomjerno smeđi. Luk narežemo na tanke ploške i istodobno pečemo u drugoj tavi dok ne postane zlatnožut. Sad pažljivo izmješamo krumpir i luk, posolimo, pečemo nekoliko minuta zajedno, pospemo kosanim peršinom i poslužimo.
(1.20 kg krumpira, 300 g luka, cca 100 g maslaca, malo peršina, sol)
- 23:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

bajka od "lešo" govedine s lionskim krumpirom

bajka od "lešo" govedine s lionskim krumpirom
Između ostalog ljudi ne prave razliku kod kuhanja govedine; da li žele bolju juhu ili bolje meso. Ako govorimo o mesu onda meso ide u kipuću vodu, ne u hladnu. Samo onda će ostati sočno!
Za kuhanje su najprikladniji: prsa u cijelom komadu kojima se izvade kosti (rebra), ramstek, mišićavi dijelovi lopatice, i dio od ruže.
Dakle u isključivo zavrelu vodu staviti meso. Vode treba biti samo toliko da prekrije meso. Zavisno od vrste mesa povrće i začini se može dodati na početku ili nešto kasnije, stvar je u tome da se niti meso, a niti povrće ne smije raskuhati! Ako dolazi do pjene na površini treba ju maknuti.
Bez obzira što ako želimo bolju juhu, znači treba meso staviti u hladnu vodu i ova juha će biti vrlo ukusna. Serviranje kuhane govedine, koja neka ne bude niti topla niti prehladna, je poanta ove priče i stvarno priča za sebe. Dakle na pladanj se stavlja lijepo narezano meso, kuhana mrkva i celer se režu na štapiće, sa strane neka je i kelj i kupus preliven žlicom juhe. Sve zajedno posuti svježim peršinom. Obavezan je i krumpir na lionski iliti restani. Na stolu po mogućnosti treba biti i dva umaka, od kopra i šalša od rajčice (perverzija je ako se nađe i aioli umak!). Senf i naribani svježi hren, ili pak umak od hrena i salsa verde su također više nego poželjni. Vino crno.
( 1 kg i 30 dag govedine s kostima, 5 dag luka, 10 dag mrkve, 5 dag peršinova korijena, pola vezice peršinova lista, 5 dag celerova korijena, 5 dag svježe rajčice, papar, sol, pola lovor lista, 5 dag svježe paprike, 5 dag kelja ili kupusa, 5 dag poriluka ili mladog luka)
- 23:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>