bajka od "lešo" govedine s lionskim krumpirom
Između ostalog ljudi ne prave razliku kod kuhanja govedine; da li žele bolju juhu ili bolje meso. Ako govorimo o mesu onda meso ide u kipuću vodu, ne u hladnu. Samo onda će ostati sočno!
Za kuhanje su najprikladniji: prsa u cijelom komadu kojima se izvade kosti (rebra), ramstek, mišićavi dijelovi lopatice, i dio od ruže.
Dakle u isključivo zavrelu vodu staviti meso. Vode treba biti samo toliko da prekrije meso. Zavisno od vrste mesa povrće i začini se može dodati na početku ili nešto kasnije, stvar je u tome da se niti meso, a niti povrće ne smije raskuhati! Ako dolazi do pjene na površini treba ju maknuti.
Bez obzira što ako želimo bolju juhu, znači treba meso staviti u hladnu vodu i ova juha će biti vrlo ukusna. Serviranje kuhane govedine, koja neka ne bude niti topla niti prehladna, je poanta ove priče i stvarno priča za sebe. Dakle na pladanj se stavlja lijepo narezano meso, kuhana mrkva i celer se režu na štapiće, sa strane neka je i kelj i kupus preliven žlicom juhe. Sve zajedno posuti svježim peršinom. Obavezan je i krumpir na lionski iliti restani. Na stolu po mogućnosti treba biti i dva umaka, od kopra i šalša od rajčice (perverzija je ako se nađe i aioli umak!). Senf i naribani svježi hren, ili pak umak od hrena i salsa verde su također više nego poželjni. Vino crno.
( 1 kg i 30 dag govedine s kostima, 5 dag luka, 10 dag mrkve, 5 dag peršinova korijena, pola vezice peršinova lista, 5 dag celerova korijena, 5 dag svježe rajčice, papar, sol, pola lovor lista, 5 dag svježe paprike, 5 dag kelja ili kupusa, 5 dag poriluka ili mladog luka)
Post je objavljen 22.07.2008. u 23:44 sati.