četvrtak, 29.11.2007.

Stanje na kladionici – Zoki ide DOLJEEE ...

Evo prošao je i prvi dan da je ZVirKla („Zvonina Virtualna Kladionica“ ;-) online. U prethodno linkanom postu su objašnjena pravila a do sada je „uplaćeno“ 20 uplata (na HDZ 8, na SDP 12), i trenutno stanje koeficijenata je: Ivo Sanader 1.15, Zoran Milanović 4.5 (ali, bit će promjena do kraja posta ;-).

Treba napomenuti da su početno koeficijenti bili postavljeni na 1.2 i 3.7 što znači da se (barem po sudu ovog bookmakera ;-) izgledi SDP-a da uspije sastaviti vladu smanjuju !!!

A sinoć mi je „ptičica“ ovako komentirala moju anketu:

moj koeficijent (za Milanovića op Z.R.) je blize 10. mesić se zainatio, ali to je samo proradio njegov ego nema tu ideala. hoće pokazati da se tu i njega nešto pita i sanader ga je nepotrebno uvrijedio (pardon, nije pokazao poštovanje prema instituciji). ovaj će se sad malo izdrkavati, Sanader mu je nepotrebno dao materijala da zajebava. ego ga puca gadno ne moze se kontrolirati. to će ga koštati...

Opalaaaaa !!!!

Huh, znači da sam se temeljito zeznuo u procjeni (komunikacija se odvijala nakon otvaranja kladinice) jer „ptičica“ kaže da je sve dogovoreno !

Ipak, Zokijev koeficijent je dignut na „samo“ 4.5 !!! Jer, Mesić je uletio u igru !!! I to oštro do jaja :-). Što se lijepo uklapa u ono što mi je „ptičica“ rekla, ali Zvone Radikalni ipak nešto njuši u zraku :-).

A ptičica je dala još jedan hint:
ono što mi nije jasno zašto Sanader toliko forsira na silu ako ima poslozenu priču
ili je ego, ili ima problema pa zeli pokazati snagu

Doista, čemu ovakvo forsiranje ? Luka Bebić puca iz svih oružja, a ja samo kažem: Tako to izgleda dragi Luka, kad tebi kažu da se mo'š JEBATI (za kontekst pogledajte post: „Luka Bebić kaže DA NE MOŽE, a vi se, gospodo iz oporbe, možete jebati :-)“. Ne mogu Vam opisati koliko me je usrećilo vidjeti ga onako zajapurenog:“Mesić MORA dati mandat Sanaderu“.

A Mesić kaže: „E NE MOŽE !!!“ – ORGAZAM :-)))))

Prizvana je i teška artiljerija u vidu predsjednika Ustavnog suda Petra Klarića koji kaže da je „njegovo mišljenje“ da bi Mesić mandat odmah trebao dati Sanaderu !

Ali, kad znamo kako se biraju suci Ustavnog suda – sjećate se kandidatkinje koja nije znala niti koliko sudaca ima u Ustavnom sudu :-) ... hm ....
Ili, rečeno drugačije, da je gospodin Klarić sudac kalibra pokojnog Williama Renquista ili Earla Warrena (da prizovem „u pomoć“ suce američkog Vrhovnog Suda), ili poput bivšeg predsjednika Ustavnog suda, Jadranka Crnića, onda bi njegovo „mišljenje“ i imalo neku težinu. Ovako – mogu samo reći – who the fuck is Petar Klarić ?

Al' mase treba držati na laganoj vatrici, pa će za jedan Dnevnik i predsjednik ustavnog suda biti OK :-)

A zanimljiva je tu još jedna stvar. Koja se direktno dira osnovnog razloga zašto sam i otvorio kladionicu – naime, da vidim kako dišu internetski „analitičari“ (blogeri ;-). Tu isto ima zanimljivih razvoja, ali najprije evo analize dosadašnjih „uplata“ (kombinirano s osobnog bloga i pollitika.com):


28.11. 21:48 otvorena kladionica s inicijalnim koeficijentima - HDZ 1.2, SDP 3.7

Primljene oklade:
HDZ – SuperSport, vinkomarr, Varalica u politici, Whatever, Mental
SDP – Živim fotografiju, vipera, kradem, Netko

29.11. 00:30 promijenjeni koeficijenti na – HDZ 1.15, SDP 4.5

Primljene oklade:
HDZ – Antiglobalist, Denis Avdagić, Štefica
SDP - Živim fotografiju, Šibenski konobar, Druz, Leeq, CarloConte, Supericka, Griotta, Gal

Ukupno „uplata“– 20 (= 2.000 kn)

Ako pobijedi SDP – „isplaćujem“ 370 x 4 + 450 x 8 = 5.080 kn
Ako pobijedi HDZ – „isplaćujem“ 120 x 5 + 115 x 3 = 845 kn

Što da se radi u ovoj situaciji ???

Čisto gledajući „poslovno“, čini mi se da je koeficijent na SDP prevelik ! A još sam ga od otvaranja i podigao !? Možda bi bilo logično povećati koeficijent za HDZ i smanjiti onaj za SDP da malo poravnam svoje pozicije.

Ali, stvar se može gledati i s druge strane :-) Naime, ja još uvijek očekujem (bojim se) da će HDZ sastaviti Vladu, što znači da je ovih 5.080 kn „isplate“ remote possiblity. A ja „zaradio“ 2000 – 845 = 1.125 kn na „naivčinama“ ;-) koji vjeruju u SDP.

Ali, muči me jedna stvar vezano uz te „naivčine“ :-)

Di su mi mrak, silverci, sm, Mithrandir73, ..., „deklarirani“ SDPovci i ljudi čije sam mišljenje kroz ovih godinu dana druženja na pollitika.com portalu naučio cijeniti. Da neće staviti šolde na HDZ, to me ne čudi ;-). Ali zašto nisu stavili na SDP ???

Možda nisu vidjeli/pročitali (za mraka i silvercia provjereno ne vrijedi ;-) ? A možda je njihova „šutnja“ znakovita ! Možda je koeficijent 4.5 ipak premali da bi riskirali „100 kuna ugleda“ ;-)

Stoga, iako današnji razvoj situacije ukazuje na određeno povećanje šansi Zorana Milanovića i SDP-a, čisto zbog Mesićevog inzistiranja da im dade desetak dana za „uvjeravanje“ potencijalnih koalicijskih partnera da su baš oni pravi izbor (što i jesu ;-), ja kažem - Zoki ide doljeeeee ... :-(

Novi koeficijenti: HDZ 1.15, SDP 5.3. Vrijeme 29.11. - 23:50.

Novi dan, mogućnost za novi izbor !

- 23:42 - Komentari (31) - Isprintaj - #

srijeda, 28.11.2007.

ZVirKla opened for bets–koeficijenti Ivo 1.15, Zoki 4.5

UPDATE I - došlo je do promjene koeficijenata - vidi kraj posta !!!

Mesić se oglasio (mandatara će odrediti poslije konačnih i službenih rezultata izbora 12. prosinca) i sad nam sljeduje desetak dana prividnog zatišja dok se iza kulisa odvijaju dogovori.

Ja nemam insajderskih izvora informacija, a sve što sam mislio reći o trenutnoj situaciji sam manje više rekao u svojim prethodnim postovima „DREAM scenario za SDP/HNS – Hoće li Friščić imati MUDA“ i „Što će odlučiti Josip Friščić“ i sad je pitanje kako „ispuniti“ tih desetak dana ?

I ideja je pala – put your money where your mouth is !

Onda, na koga bi se kladio Zvone Radikalni ?

Na Zorana Milanovića naravno !

A na koga bi se kladio ako izbor treba „podržati“ sa čvrstih 100 kuna ?

Eeeee .... onda ipak na Ivu Sanadera :-(((((.

U trenutnoj situaciji, vjerujem da tako tipuje većina „političkih analitičara“ jer je klađenje s omjerom 1-na-1 pomalo nepravedno prema Zoranu Milanoviću. Izgledi naprosto nisu jednaki - što zbog animoziteta na relaciji HSLS-HNS, a što zbog poslovične HDZove „umješnosti“ u političkog trgovini (a ni „mrmljanje u pozadini“ koje kaže da je „sve već dogovoreno“ nije zanemariv faktor)

A ako 1-na-1 nisu „pošteni“ izgledi za okladu, Zvone Radikalni se, znatiželjan kakav već je, odmah zapitao koliki bi bili realni omjeri oklade ? I kako bi se ti izgledi mogli najpreciznije definirati ?

Moj odgovor je - „Zvonina Virtualna Kladionica“ – ZVirKla Bet (d.o.o. :-))))

Kako funkcionira ZVirKla ? Evo pravila:

1) Zvone Radikalni je bookmaker i na blogu u svakom trenutku postoje definirani omjeri s kojima se prihvaćaju Vaše „oklade“.

2) Oklade se prijavljuju u komentarima, s time da je dopušteno jedno klađenje dnevno (choose wisely ;-) , a na početak komentara molim kratko HDZ ili SDP da definirate svoju okladu, pa nakon toga crtica i sva moguća obrazloženja i dodatni komentari)

3) Svaka oklada nosi „nominalnu vrijednost“ 100 kn.

Osnovni cilj ZvirKle je „ispipati“ puls javnosti i tijekom ovih (barem !) desetak dana do razriješenja oklade on-line „formirati“ procjene šansi Ive Sanadera, odnosno Zorana Milanovića za formiranje Vlade.

Naravno, i pružiti malo „zabave“ autoru ovog bloga ;-).

A kako planiram doći do „procjene šansi“. Jednostavno – ZVirKla Bet d.o.o. je barem u jednom (jedinom ;-) aspektu pravo poduzeće – SVOJEM VLASNIKU MORA DONIJETI „PROFIT“ !!!

Jer na kraju balade, kad saznamo konačni rezultat i zatvorimo kladionicu, Zvone Radikalni će podvući crtu, zbrojiti koliko puta je „uplaćeno“ po 100 kuna, zbrojiti koliko je bilo točnih oklada i koliko para treba isplatiti množeći 100 kn s pripadnim koeficijentima koji su vrijedili u trenutku oklade, i vidjeti koliko sam na dobitku (ili gubitku ;-).

What's in it for you ?

Ništa – osim što će na kraju biti formirana i top-lista onih koji su me najviše opelješili. A i onih na kojima sam dobro zaradio ;-)

Jednostavno rečeno – kladite se svojim „ugledom“ :-).

Ažuriranje koeficijenata se može očekivati na dnevnoj bazi, ovisno o dnevnopolitičkom razvoju situacije (ali i primljenim okladama !), a za svako razdoblje između promjene koeficijenata će biti prikazana statistika (broj oklada s tim koeficijentom).

Kako će se određivati koeficijenti ?

Najjednostavnije moguće – po „osjećaju za feeling“ :-). Uzeti ću novčanicu od 100 kn u ruke i zapitati se s kojim omjerima bi se kladio na jednog, odnosno na drugog kandidata.

Da mi netko dođe i kaže: „Ja stavljam 100 kn na to da će Sanader biti idući premijer“, moj odgovor je „Može, ali ja u okladu nudim 20 kuna“. Ergo, koeficijent 1.2 – na uloženih 100 kn, dobiješ 120 - 100 „svojih“ i 20 mojih (ako Sanader postane premijer ;-)

A ako mi dođe netko i kaže: „Ja se kladim na Milanovića i stavljam 100 kn“, moj odgovor bi mogao biti „Može, a ja stavljam 20 kuna“ – jedino što se bojim da tu okladu nitko ne bi prihvatio !
Može li kladionica tako funkcionirati ?
Može – ali je to strategija „sve ili ništa“. A osnovno pravilo kladionice je, barem u Las Vegasu, da „uvijek dobiva“. Sjećate se, I'm doing this for profit :-) „

Što znači da ja ipak moram ponuditi malo bolje koeficijente za okladu na Milanovića. Pa se pitam sljedeće pitanje – koji bi bio minimalni koeficijent s kojim bih ja još uvijek bio spreman staviti 100 kn na Zorana Milanovića ?

Da mi netko da koeficijent 10.0, kladio bih se odmah :-)

A na 5.0 ?

Hmmm ... Bih li stavio 100 kn na Zokija, s potencijalnim dobitkom 500 kn ako postane premijer ?

Ovdje je bitno napomenuti da Zvone Radikalni apsolutno nije kladioničarski tip !!! U životu nisam uplatio niti jedan jedini listić ! A u kladionicu ulazim samo kad Princeza unutra „zaluta“ ;-). Posve netipičan bookmaker.

Ali, recimo to ovako – ako imam 100 kuna koje moram uložiti, bih li prije odabrao Sanadera s koeficijentom 1.2 ili Zokija s koeficijentom 5.0.

Hmmm ... ipak je to 100 kuna, triba razmisliti ...Ma definitivno na Zokija ;-). Kakva je to „zarada“ od 20 kuna !

A di je breaking point ? Koji koeficijent predstavlja „neutralnu“ poziciju, kad se moj odabir mijenja ?

Hmmmmmmmmmm .. koliko, koliko bi to moglo biti . 200 ? 300 ? 400 ?

Ma najbolje da ja ispalim brojku i vidim kako ekipa reagira:-)

Moja početna procjena je 3.7 and I proudly pronounce that ZVirKla is opened for bets !!!

LET'S MAKE SOME MONEY !!!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE I - Novi koeficijenti - na Sanadera od sada dajem 1.15, a na Milanovića 4.5 !!!

Razlog ? Šapnula mi "ptičica" da je Sanader daleko dogurao u pregovorima s Friščićem :-(. A i SDPovska ekipa na pollitika.com portalu (gdje je filijala ZVirKla-e) mi je nekako suzdržana ! Svi nešto filozofiraju, a nitko neće stavi 100 kn na Zokija no
A koeficijent (bio) 3.7.
Da vidimo hoće li koga ovo ponukati da proba zaraditi 450 kn ;-))))

- 21:48 - Komentari (27) - Isprintaj - #

Što će odlučiti Josip Friščić ?!

Ništa se još ne zna (osim da Jambo ipak nije tako anti-HDZ igrač kao što se pokušavao prikazati ;-), ali se karte polako otvaraju (a do kraja posta će se poprilično otvoriti ;-). HSS je održao sastanak glavešina i

"Nazivaju nas trgovcima, no provođenje reforme poljoprivrede nije trgovina nego spas 100 tisuća obiteljskih gospodarstava, poručio je danas Josip Frišćić", predsjednik HSS-a.
Napomenuo je kako nema pregovaranja u slučaju da se ne ispune svi uvjeti, te neka birači budu strpljivi, jer će konačnu odluku o pregovorima donijeti nakon konačnih rezultata DIP-a parlamentarnih izbora.

Konačni rezultati bi trebali biti 11. prosinca (iako ih Sanader požuruje već za sutra, prekosutra ??? ;-) tako da će se konačno i Zvone Radikalni moći malo odmoriti :-).

I to bi bilo sve pet, uz „izbornu groznicu“ koja me polako popušta, da pri kraju linkanog članka nisam naletio na sljedeću „ponudu“ Milanovića:
Najpoželjnijem koalicijskom partneru, HSS-u nude fotelju potpredsjednika vlade za poljoprivredu, ribarstvo i prehrambenu industriju za Josipa Friščića.

Opala ! Karte se polako bacaju na stol i počinje foteljašomet (prijedlozi za bolji termin su dakako dobrodošli :-).

Kako je u svakoj igri najvažnije vidjeti koji je ulog i za što se igra, da vidimo najprije koje su sve fotelje u igri:
- premijer + dva (tri ?) potpredsjednika Vlade
- predsjednik Sabora + dva (tri ?) potpredsjednika
- ministar financija
- ministar gospodarstva
- ministrica vanjskih poslova ;-)
- ministar obrazovanja
- ministar zdravstva
- ministar unutarnjih poslova
- ministar pravosuđa
- ministar poljoprivrede
- ministar obrane
- ministar mora, turizma, prometa i razvitka
- ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja, graditeljstva
- ministar branitelja i međugeneracijske solidarnosti

Uz još nebrojene fotelje u raznoraznim upravnim i nadzornim odborima, ministarstvima, tajništvima i uredima nekako mi se čini DA SE NE BI TRIBALO BITI PROBLEM DOGOVORITI !!! A u pogledu često spominjanog ministarstva vanjskih poslova, što ne bi uskoro hrvatski ambasador u UN trebao zasjesti u Vijeće sigurnosti ;-))) ? A bogati, nema „više“ politike od te ;-) Hmmm ...

I kad čovik bolje pogleda, stvarno tu ima puuuno za razdiliti ! Naprosto bi se moralo naći dovoljno za zadovoljit sve apetite ;-) A s obzirom na ulogu kingmakera, Josip Friščić može birati !

Što on hoće ?
- 6 (x 4 godine ?!) milijardi kuna za selo
- 1.500 kn minimalna mirovina
- proglašenje ZERP-a 1.1.2008.
- „regionalni razvitak“

Što bi trebao dobiti da to može ostvariti ?

UPRAVO ONO ŠTO MU MILANOVIĆ NUDI !!!


Jer ako ima osoba u ovoj državi koja je u stanju nešto (na državnom nivou !) napraviti po pitanju poljoprivrede, onda je to upravo ministar poljoprivrede (kojem se bez problema može pridodati i „ribarstvo i prehrambena industrija“), pogotovo ukoliko ga se i promovira u potpredsjednika Vlade !!!

Sjedni u vruću stolicu (ili nađi svog pouzdanog čovjeka), zasuči rukave i odradi posao kako misliš da je najbolje. Pomogni selu i na sljedećim izborima žanji što si posijao !

A pare ?
Ili preciznije, da li je NUŽAN Milanovićev potpis na „koalicijskom sporazumu“ kojim on „garantira“ da će te pare dati ?

Naravno da nije ! Inzistiranje na takvom potpisu je čak i politički kontraproduktivno jer strankama „vezuje“ ruke. A sa svojih ključnih 5 ručica u Saboru, Friščić uvijek ima na raspolaganju „nuklearnu opciju“ – pare ili glasanje o povjerenju Vladi ! Nema muljanja ;-)

Što ćemo s „regionalnim razvitkom“ ?

Lijepi catch-word ! Ali što oni pod time zapravo misle ? Jer, SVI SMO ZA REGIONALNI RAZVITAK !!! Pitanje je samo KAKO GA POSTIĆI ? I ukoliko HSS ima razrađene programe i planove, a koji idu dalje od „izgradnje infrastrukture“ - I'm all for it !!! Gimme, gimme, gimme ... :-)

Ja, recimo, ipak mislim da je to pitanje koje zahtijeva malo ozbiljniju analizu i diskusiju, i da propisivanje/potpisivanje „ugovora o rješenju“ tog problema odmah u startu i nije baš najbolji način da se taj problem riješi. Ali ko zna, možda HSS doista ima rješenja u rukavu ...

Što nas vodi do suštine stvari – ipak je sve to samo PARAVAN ! Jer, sve što Friščiću može ponuditi Milanović, a što je Friščiću politički BITNO, može mu ponuditi i Sanader (i obrnuto !). Barem je takav moj dojam ! Potpisi/obećanja na koalicijskom „ugovoru“ i jednoga i drugoga jednako vrijede (ne baš previše – ali tu je uvijek nuklearna opcija ;-).

Početne pozicije oba pregovarača su gotovo iste 66 (HDZ) i 67 (SDP/HNS/IDS + Šemso ;-) a činjenica o 80.000 glasova više (u popular voteu) ne odmaže ! Legalno je jasno da ona nema nikakvu vrijednost i oko toga nema spora, ali mislim da u „moralnoj“ domeni ta činjenica ne mora biti nevažna – koliko god mi se čini da je pojediniti analitičari pokušavaju posve (i)relativizirati :-).

Izbor, je dakle tu – u rukama Josipa Friščića, koji može s (naizgled !) jednakim argumentima krenuti i lijevo i desno i pitanje svih pitanje je – koji put će odabrati Josip Friščić ?

Čitao sam dosta o zabrinutosti u pogledu nove „Velike koalicije“. Kao, ko će to kontrolirati, opet će biti rusvaja, sljeduje nas paraliza, ... Na što imam samo jedan odgovor – zar bi Vi radije HDZu prepustili vođenje ove države u DVIJE KRUCIJALNE godine na putu približavanja Evropskoj Uniji ?

A sve zato da bi se nakon dvije godine, na očekivanim prijevremenim izborima „kapitaliziralo“ ?

A što to ?

Kad sve zatrokira (a oblaci se definitivno gomilaju) i Zvone Radikalni napiše post „Hrvatska u EU 2012. – Ha, ha, ha“ , što se ima više „kapitalizirati“ ?

Josip Friščić ovih dana postavlja terms of discussion i sije sjeme onoga što ćemo žeti kroz sljedećih (barem) godinu dana ! Ako to odradi pametno (i pošteno !), steći će dugotrajni respekt Zvone Radikalnog (for what it's worth ;-)

A što ako odabere SDP/HNS/IDS (što je po meni jedini pravi izbor ;-) i stvari završe u neredu i rasulu, sličnom onom koje je uzrokovalo defetističku odluku Ivice Račana nakon izbora 2003 ?

E pa onda Zvone Radikalni kaže – FUCK YOU ALL !!!!!!!

Ako se niste u stanju dogovoriti i odraditi posao, ja na sljedećim izborima glasam za HDZ !!! Ili, ipak, za Demokratsku Stranku Žena ;-)

And that's it !

Dogovorite se i zasučite rukave ...

I tu bi bio kraj optimističkog dijela posta kroz koji se provlači nada da će Josip Friščić shvatiti da ovoj državi treba promjena. A dalje slijedi jedan (ne tako) mali post scriptum o „pitanju/problemu“ HSLS-a pa prenosim (uz odobrenje ;-) što mi je esperanza, kolegica liberalka s pollitika.com, poručila u privatnoj komunikaciji:

Prvo, moram ti reći da redovito čitam tvoje dnevnike i da su pravo osvježenje, malo je takvih. U mnogočemu se slažemo, pa i u pogledu HNS-a i HSLS-a, kojeg sam postala pridruženi član nakon ujedinjenja s LS-om. Ovaj HSLS nije ono što bi trebao biti i ovi animoziteti se nastavljaju i unutar samog HSLS-a koji je pao na niske grane a ne samo na relaciji Pusić-Adlešić. To će morati splasnuti inače neće ostati niti L od liberala, niti HNS-a niti HSLS-a. Osobno se zalažem za ujedinjenje svih liberalnih opcija kako nam se ne bi dešavale ovakve stvari kojih smo svjedoci ovih dana. Žalosno je da se nije našao zajednički jezik, a vjerujem da je Čehok itekako zainteresiran za bolju suradnju sa HNS-om, a što na lokalnoj razini i potvrđuje. Želim vjerovati da će se u doglednoj budućnosti stvari početi mijenjati na bolje, da će opći interesi doći na red ispred osobnih. Mogu reći samo ovo, Kramarić je kriv za sve.
Zbog animoziteta sa Vesnom i Ratkom, Đurđa navija za koaliciju sa HDZ-om, a to je samo po sebi užasnooo... karte su se već davno prije podijelile, i samo je pitanje hoće li HDZ ispuniti sve zahtjeve ove ne prirodne koalicije. Ako se to dogodi, onda će s vremenom članovi HSS kao i oni HSLS-a biti udomljeni negdje drugdje; možda upravo HNS-LD bude dobio prilike za profilaciju u pravu liberalnu opciju, pravi centar. U nekoliko svojih postova upravo sam pisala o tome da će zbog ego tripova stradati izbori, a to se upravo i događa; mada još ništa nije gotovo. Vidjet ćemo što će danas odlučiti predsjedništvo HSS-a.
Što se tiče Čehokovog programa za obrazovanje on može proći samo u slučaju da on i vodi to ministarstvo, a to je malo moguće. Programi su jedno, stvarnost je drugo. Nadalje, mislim da su sve stranke manje-više iste i da se razlikuju samo u nijansama a to su upravo pojedinci koji vode stranku. To su moji osobni stavovi, a koliko su prihvatljivi vrijeme će pokazati, već u narednoj godini pred lokalne izbore. Moja ideologija je na strani SDP-a i užasno mi je žao zbog ovakvih ishoda izbora.
I ako me pitaš što bih ja napravila kad bih imala tu mogućnost, sjela već sutra sa HNS-om za pregovarački stol i nastojala ujediniti liberale, a što je i bila preporuka EU liberala, još pred nekoliko godina. Ako imaš još kakvih pitanja, pucaj:)))

„karte su se već davno prije podijelile“ :-((((

A kasno popodne mi je stigla još jedna poruka:
Kad smo kod Friščića, onda je sigurno da on neće odustati od programa PREPORODA HRVATSKOG SELA kao i DECENTRALIZACIJE. Ukoliko se HSS ukaže mogućnost vođenja ministarstva poljoprivrede to je dobar put da taj program i ostvare i tako vrate poljuljano povjerenje svojih birača. Ovo je prvi udar, kada svi bježe, ali nakon onog drugog, kada se pokažu prvi rezultati ljudi će shvatiti o čemu se radi. Pomalo i sama počinjem razmišljati da se HDZ u takvoj koaliciji ne bi više mogao tako bahatiti i da bi kontrolni mehanizam bio prevelik za bilo kakve gafove. Ako je tako, i ako kojim slučajem HSLS bude ponuđeno ministarstvo obrazovanja, onda idemo naprijed, jer Čehok zna posao. To je ukratko. Mislim da će ipak ovo, ako dođe do nje, biti programska koalicija, upravo zbog birača, ali i samih članova stranke koji se već sada osjećaju prevareno.

Dragi moji čitatelji, sve je jasno !

Danas ujutro sam jednom frendu poslao sljedeću prognozu „HDZ – 75 %, SDP – 25 %“, predvečer sam u poruci ćaći to modificirao na „HDZ – 85 %, SDP – 15 %“, a sada mi se čini da sam ovaj post mogao nazvati „Josip Friščić se odlučio za HDZ !!!“.

S takvim naslovom bih sigurno ponovno premašio brojku od 1.000 posjeta dnevno na svom blogu ;-), a mislim da se takav naslov čak i ne bi mogao svrstati u kategoriju „navlakuše“. Valjda ga baš zato i nisam promijenio ...

I iako je danas (jučer ;-) u Dnevniku Josip Friščić bio apsolutno neutralan u svojim izjavama, bojim se da će Josip Friščić odabrati „lakši put“.

Put koji će ga voditi kroz Scille i Harbide HDZove podle političke igre kojom je tako efikasno u zadnjih par godina eliminiran DC, HSP a bome i HSU (iako vidim da tu ni SDP nije čist – ako su istinite tvrdnje o „ispod žita“ osnivanju Stranke umirovljenika onda nemam što drugo reći nego SRAMOTA !)

Put kojim definitivno neće steći respekt Zvone Radikalnog :-(

Put koji neminovno vodi u prijevremene izbore (dvije godine max, vjerojatno i prije).

A onda ... kud koji mili moji.

Ipak, ja imam još malo nade :-). Nade u „duh Zlatka Tomčića“.

Što, ne sjećate se tko je bio Zlatko Tomčić ?

E, UPRAVO O TOME VAM JA PRIČAM ;-) !!!!!!!!

- 00:01 - Komentari (15) - Isprintaj - #

utorak, 27.11.2007.

DREAM scenario za SDP/HNS – iliti Hoće li Josip Friščić imati MUDA ;-) ?

Ego je GADNA stvar.
Taština također.
I koliko god, ali samo naizgled, politička scena nije arena u kojoj bi te karakteristike trebale igrati ključnu ulogu (znate ono – realpolitik, interesi i te priče ;-), čini mi se da nas je dopalo upravo to.

Jer, kako se meni čini, koalicijska suradnja između HNS-a i HSLS-a postaje sve manje vjerojatnom opcijom.

„Ubod“ Đurđe Adlešić kad se u jednom od prvih javljanja nakon objavljivanja neslužbenih rezultata osvrnula na „nečije“ ;-) neispunjene premijerske snove i ambicije mi nije prošao nezapaženo ;-) a animozitet između „sestrinskih“ liberalnih opcija se može opipati u zraku.

Kolegica esperanza (simpatizer HSLS-a ;-) na pollitika.com portalu već priča o „podmetanju klipova“ (HSLSu od strane HNSa), a dojam koji sam stekao čitajući članke o izborima na jutarnji.hr, večernji.hr, index.hr, javno.com i monitor.hr :-) je jasan – Đurđa bi rađe s HDZ-om.

Bloger Nemanja (koji je još na proljeće predvidio ovakav rasplet, a čini mi se i da pamtim neke informacije da je to glavom i bradom jedna poznata osoba iz medijsko-novinarske profesije ;-) kaže u komentaru na (svoj) post ovako:

Spavam. Kakvo sastavljanje koalicije? Da vam objasnim:
Sad se čeka da prođu dva, tri dana, kako bi izgledalo da se nešto pregovaralo i dogovaralo.
Dogovori su postignuti daleko ranije. Razni.
Ovaj, koji je sada aktualan, oslanja se na Đurđu-jebem-ti-općinu, koja je sasvim na Ivinoj strani, i Friščića, koji bi htio biti predsjednik Sabora i, iz kaprica, u ritualnim pregovorima s lijevim centrom odbija i pomisao da bi Čačić mogao biti potpredsjednik Vlade, jer, eto, nešto mora istaknuti kao nemoguć zahtjev SDP-u/razlog 'konačnog' priklanjanja HDZ-u, unatoč Pecekovoj i Pankretičevoj većoj sklonosti socijaldemokratima.
Vesna P. će biti hiperaktivna kao i prije 4 godine, pod svaku će cijenu htjeti vlast, ali mislim da SDP, koji je posljednji puta vlast izgubio vjerojatno s Račanovom čvrstom namjerom, ovaj put nema ni znanja ali ni volje - recimo Bandijeras - bilo što istrgovati; naprosto, dr.Ivo je za njih u toj disciplini Einstein, a osim toga, svima im je iz guzice u glavu dospjelo da postoji i treći faktor, koji je u toj kupovini presudan: ono što ja ovdje iz milja zovem oligarhija/krupni kapital!
Jasno im je da je već ovakva sitaucija u bitom određena voljom nekolice Todorića i Pavića.
Stipe će se na koncu dobro razumjeti i sa Sanaderom; uostalom, tko je ono i za čiji račun prvi nasrnuo na Đapića?


Heh, što bi na sve to rekao pokojni Vlado Gotovac :-(. A nekako mi se čini da ni Stjepan Radić ne bi bio presretan ;-).

A tek Ante Starčević !??? Ajme, tu priču nećemo ni počinjati.

Stoga ključno pitanje ovih izbora glasi:

Ima li šanse za „scenarij snova“ u kojem Friščić odabire SDP/HNS, odbacuje prtljagu HSLS-a šaljući ih ropotarnicu povijesti, sebi osigurava mjesto predsjednika Sabora i par ministarstava pride, „a za lovu ćemo se nekako dogovoriti“ ;-) ?

Ima li Josip Friščić muda reći NE (među ostalima i) krupnom kapitalu, koji se, barem je takav moj dojam, sasvim lijepo snašao u ovoj balkanskoj kaljuži (njihovi lokalni „zastupnici/predstavnici“ u većini slučajeva rođenjem po defaultu dobivaju predispozicije ala Mark Spitz na 100 m ;-) i kojem status quo uopće nije loša opcija ?

Teško. Ali biti ćemo pametniji nakon sastanaka glavešina HSS-a danas ujutro ...

A što je s mogućnošću VELIKE POMIRBE ? Znate – ono kad se Đurđa i Ivan nađu s Vesnom i Radimirom, zagrle se i kažu: „Ko nas bre zavadi“ ;-)))

Puno bi se govana tribalo polizati za ostvarivanje takvog scenarija. I to all around the table !

A opet, ko zna ... ja nemam ama baš nikakve insajderske informacije (nažalost), tako da je moguće i da sam sve pobrkao ...

UPDATE: Da i to podijelim s Vama. Jučerašnja "Izborna groznica" je rezultirala prvim probijanjem magične brojke od 1.000 posjeta u jednom danu na blogu Zvone Radikalnog :-). Preciznije 1.113 pageloads, 828 unique visitors. Nije puno ali čovika veseli ;-)

- 00:13 - Komentari (17) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.11.2007.

Ovako će biti slađe ;-) – a možda i ne :-(

Imao sam najbolju namjeru malo se uhvatiti programiranja, ali ne mereš. Možda popodne ;-)

Jer ovo sinoć je, kao što je mrak rekao, bio pravi roller-coaster ! A na kraju dana (noći), stvar izgleda otprilike ovako:

SDP (56) + HNS (7+ 1 manjinac) + IDS (3) = 67
HDZ (61) + dijaspora (5) = 66

Ono što najprije moram reći je da sam apsolutno razočaran TRALJAVOŠĆU DIP-a čiji su programeri web-sitea bili previše lijeni da na stranicu na kojoj su se prikazivali rezultati (ali samo u vidu broja glasova i postotaka !) stave stotinjak linija JavaScript koda koji bi po dHondtovoj metodi odmah projicirao mandate !

Nevjero-fuckin-jatno !!!!

Mislim, jasno je meni da nema puno manijaka koji su do tri ujutro pritiskali Refresh (pogotovo u VI i VII izbornoj jedinici) ali stvarno su to mogli/trebali napraviti !

Eh, nego da se mi vratimo rezultatima.

Ako se pogleda ovo gore zbrojeno, stvari i ne izgledaju TOLIKO loše :-). Jer, HDZov „koalicijski potencijal“ je značajno manji od SDPovog !!!

Rezultati ostalih stranaka su ovakvi:

HSS+HSLS – 8
HDSSB – 3
HSP – 1
HSU – 1
Manjine – 8 (u stvari 7, jer sam jednog već računao HNSu !)

HDSSB (čitaj Glavaš) će teško s HDZ-om, s obzirom da su im šefa pospremili u zatvor ! Doduše, kad se uzme u obzir karakter te stranke, nekako nisu „prirodan“ koalicijski partner ni SDP-u, ali ...

Đapić iz HSP-a je već rekao da „koalicija“ (neš ti koalicije ;-) s HDZom „ne dolazi u obzir“, ali kad se malo ohladi, ipak je najvjerojatnija barem prešutna podrška HSP-a potencijalnoj HDZovoj vladi. Ali, taj jedan zastupnik i nije nešto.

I tako dolazimo do kingmakera ovih izbora – Josipa Friščića i Đurđe Adlešić.

Navedeni dvojac zahtijeva temeljito „obradu“, ali da vidimo najprije da li su oni apsolutno nužni !? Tehnički, baš i nisu jer imamo sljedeći račun:

SDP (56) + HNS (7+1 manjinac) + IDS (3) + manjine (7) + HSU (1) = 75

Uz podršku 3 HDSSB-ova zastupnika s kojima to raste na tijesnih 78 otvara se mogućnost za ponavljanje situacije s prošlih izbora, s time da sad HDSSB preuzima ulogu HSP. Znači, nisu u Vladi, nisu koalicijski partner ali Vladu podržavaju dizanjem ručica kad je to potrebno.

Ipak, tu postoje dva nezgodna problema – Evropa i Glavaš !

Što se tiče Evrope, tu možda i ne bi bilo (prevelikih !) problema. HDSSB jest teško konzervativna i desničarska stranka i oslanjanje na takvog (čak i potihog) koalicijskog partnera za formiranje Vlade sigurno ne bi dobro odjeknulo u evropskim koridorima moći.
Ali, kad se sjetim kako je ta „Evropa“ stala iza Sanadera (ili, malo blaže, kako ju je HDZ „iskoristio“ u predizbornoj kampanji), ja kažem – FUCK YOU !!!

Izbori su bili pošteni i pravedni, narod je rekao svoje i ukoliko trojka iz HDSSB-a odluči podržati SDP, pa čak i samo zato da napakosti HDZu koji je Glavaša pospremio u zatvor, so be it !!!
Koliko god ovo izgledalo „razumno“ (a ja sam siguran da Sanader danas zivka čelnike po Evropi nagovarajući ih da odmah krenu džonom na bilo kakvu mogućnost da HDSSB bude partner u Vladi – bilo kome !), ipak ostaje problem Branimira Glavaša !

Heh !

Zvone Radikalni je bez greške pustio suzu radosnicu kad su Slavonskog Cezara strpali u pržun, make no mistake about it :-). Iskreno vjerujem da Branimir Glavaš jest kriv za podosta sranja koja su se događala u Osijeku 90-tih, i smatram da bi bilo dobro da hrvatsko sudstvo okrivljujućom presudom pokaže da barem ponekad vrijedi ona stara da „račun kad tad dolazi na naplatu“.

Ali, u kontekstu HDSSB-ove podrške se odmah postavlja pitanje –„Ima'l mene tute“, ili „What's in it for me“, ili ... you get the point.

A jedini mogući odgovor SDP-a je: NIŠTA !!!

Sudski proces je u tijeku i pravna država mora odraditi svoje. Potajno i ispod žita obećavati „pomoć“ na suđenju ne bi bilo nikako pametno s obzirom da su se dečki iz HDSSB-a pokazali vrlo beskompromisnim u iznošenju prljavog rublja iz prošlosti ;-).

Ali, ako podrškom za SDP ništa ne dobivaju, zašto ih onda uopće podržavati !?
Bilo bi slatko da to odluče napraviti iz čiste pakosti Sanaderu (a ja mislim da je Branimir Glavaš dovoljno tvrdoglav i jarostan da napravi upravo to ;-), ali ipak ostaje činjenica da su po stavovima na političkom spektru, HDSSBovci miljama bliže HDZu negu SDPu. Ukoliko se Vlada oslanja na njih, cjelokupna „liberalna agenda“ Vlade (lake droge, vjeronauk, istospolni brakovi) se može komotno baciti u koš.

Suma sumarum, NE MOŽE BEZ HSS-a i HSLS-a !!!

Trebam napomenuti da kad sam tijekom smišljanja naslova ovog posta, upravo razmišljao o situaciji da SDP formira vladu bez HSSa i HSLSa :-) Da se stvar ne muti s „trgovcima“.

Ali, kao što rekoh, to se neće desiti. Pogotovo zato što je na početku pisanja posta situacija bila SDP 57, HDZ 60, a sad je SDP 56 HDZ 61 (plus dijaspora, naravno).

Što znači da su Josip Friščić i Đurđa Adlešić POBJEDNICI OVIH IZBORA !!!

I to apsolutni :-))))))

Prvo što mi je palo napamet je da je sve izvedeno briljantno. Najprije su trubili bez kraja i konca da oni nisu „foteljaši“, izrugivali se i na pomisao „dijeljena stolica“ unaprijed (a što je u u situaciji kad je koalicija sigurna nešto najnormalnije !?) i inzistirali na svojim „programima“ i njihovoj „kompatibilnosti“ s programima potencijalnih partnera.

A ja kažem – ODLIČNO !

Hrvatska Socijalno LIBERALNA Stranka !!!

Nema sekiracije ! Jer ako pričamo o „temeljnim programskim odrednicama“ onda HSLS I HDZ nikako ne mogu zajedno ! Hej, pa to je stranka pokojnog Vlade Gotovca !!!

HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ !!!!!

Jes' šipak !

Jer Zvone Radikalni je proniknuo u bit priče o inzistiranju na „programima“. Programi su naime vrlo fleksibilan pojam u ovoj državi :-). Da sad krenemo uspoređivati točku po točku HDZovog i HSLS (a iHSSovog) programa, pa našli bi barem 50 % identičnih stavki, i još 25 % onih koje se lako mogu uskladiti.

„Hej vidi, pa mi se SLAŽEMO !“

Normalno da se slažu :-). I programi HDZ-a i SDP-a se isto velikim dijelom slažu. SVI ĆE GRADITI KOLIKO STIGNU ;-) oko toga se ama baš svi slažu.

A ostalo ?

Heh, koje „ostalo“ ?
Koja je to (pre)ostala tema o kojoj se ne slažu ? Porez na kapitalnu dobit, jasno, ali tu HSLS i HSS imaju fleksibilnost (eto, ja čak i ne znam njihovu poziciju po tom pitanju) jer mogu kredibilno i vamo i tamo.

A o čemu se to još pričalo u kampanji pa da imamo potencijal za „neslaganje“ HDZa i HSLS-a.

Glasanje u dijaspori – da, ali ta je tema završena za sljedećih 3 godine i 10-ak mjeseci.

Hm, tribati će dati seljacima 6 milijardi kuna. NEMA PROBLEMA !!! Naći ćemo ;-)

Mora biti još nešto ...

Da me ubiješ ne mogu se sjetiti :-(

Aha, sigurno HSLS ima u svojim programima kao značajnu stavku i borbu protiv korupcije ! Eh, ali to je, naravno, i „službena“ politika HDZ-a ;-)

Mic po mic što se tiče „programskog slaganja“ HDZ-a i HSS+HSLS-a, tu ne vidim nekih velikih problema.

I sad dolazimo do ključnog pitanja – HOĆE LI JOSIP FRIŠČIĆ I ĐURĐA ADLEŠIĆ POVUĆI ISPRAVAN POTEZ !?

Gadna je to odgovornost !!! Odluka o budućnosti i smjeru kojim će krenuti ova država je u njihovim rukama. A izbor je NJIHOV i SAMO NJIHOV ! Jer, sve što im ponudi Sanader, može im s jednakom kredibilošću ponuditi i Milanović. Oko toga nema spora !

SDP (56) + HNS (7+1 manjinac) + IDS (3) + HSS+HSLS (8) = 75

Uz još dva zastupnika manjina, što ne bi trebalo biti problem, stvar je riješena.

I može Sanader plakati koliko mu srce želi, može trubiti da HDZ mora imati mandat za sastavljanje Vlade (eto ti ga ;-), može ukazivati na činjenicu da je HZD pobjednik izbora (što i jest), može raspredati kako „on ima prvo prvi razgovarati s Friščićem“ ...

Sve to on može, ali mu je džaba ...

I cijelu ovu priču bi Josip Friščić i Đurđa Adlešić mogli završiti po kratkom postupku „deklaracijom“ da je bilo dosta mita i korupcije, da je vrijeme za promjenu i da je njihov izbor koalicija s SDP-om.

Ali to sasvim sigurno neće napraviti !!! Iz jednostavnog razloga što fraze o „borbi protiv mita i korupcije“ apsolutno gube u bitci s „foteljama“ kao ultimativnom političkom kriteriju i cilju djelovanja.

Bojim se da HDZ tu može ponuditi značajno više ... a i očuvao bi se „kontinuitet“.

Hoće li HSS i HSLS razočarati ?

Ne bi im bilo prvi put :-(

A meni moj vrend kaže da ne bi trebao sve to shvaćati tako ozbiljno, da će svim akterima ove drame na kraju biti manje više prilično dobro i da se ne bi tribalo previše sekirati ...

Dobar savjet ;-)

UPDATE: Davor Butković se, izgleda ne slaže sa mnom. A svakako pogledajte kako se na Butkovićev komentar osvrće anarhija weekly. Sve napisano potpisujem, a Butkovićevu tvrdnju:

Utoliko je gore što je Zoran Milanović sinoć nakon ponoći, kada je već znao da gubi, najavio da će pokušati sastaviti Vladu.
Ako izgubite na izborima, ne možete sastavljati Vladu, neovisno o koalicijama. Jednostavno, izgubili ste. To je temeljno pravilo demokracije.
smatram mazanjem očiju javnosti.

AKO Sanader uspije skucati 77 potpisa, onda je sve jasno i nema problema (mislim, ima veeelikih problema, ali ... znate što mislim). A ako to uspije skucati Zoran Milanović (a Ljube nigdi ni u tragovima traga ;-) i onda je sve jasno.
Račanova "predaja" 2003. se odigrala u sasvim drugom kontekstu, i uspoređivati te dvije situacije po meni nije ispravno.

- 11:57 - Komentari (18) - Isprintaj - #

najbolje da ne pišem naslov ...

o bOŽE :-)))

Evo, tri ujutro, još visim na pollitici, izbori DEBAKL !

HNS samo 7-8, SDP 57, a HDZ 59 + 4-5 dijaspora = 63-64.

Triba 77 za većinu.

SDP+HNS+IDS = 67-68. Fali 9-10 !!!!

Manjina ima 8, HSU 1, HDSSB 3 ?,

Đavolja pogodba !?

Ili HSS+HSLS 8. I to je to :-)

Tadić 0, Škare Ožbolt 0, umirovljenici 0, HSP 0 (ajde malo veselja ;-)

HDZu triba 12-ak ručica do magične brojke 77.

Manjine 8, Đapić 1 (?),

Zaključak - telefoni svih izabranih predstavnika manjina sada rade punom parom, a Đurđa i Joso TRLJAJU RUKE :-)))).

Očekujem izjavu Sanadera: "Držim gospodina Friščića za riječ kad je rekao da će ići s RELATIVNOM većinom" ;-)

Đurđa će dobiti svoje ministarstvo.

I sad je pitanje što će reći SRBI ??????

Već vidim nacionaliste kako viču: "Zar smo se za ovo borili ?", "Da nam Srbi kroje Vladu" :-)))

Ah, povijest nekad zna biti tako ironično slatka :-)

NEK TRGOVINA POČNE !!!

UPDATE: Vidim da me linkalo na naslovnici :-). Jedino što su promašili post :-))). Ovaj post je nastao u tri ujutro, a u međuvremenu je nastao i novi. Značajno više analitički u pristupu ;-)

- 03:10 - Komentari (18) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.11.2007.

LIVE from HNS Headquaters - Over and out !

Evo, Zvone Radikalni se javlja LIVE from Hotel Esplanade :-)

A ovdje iz press rooma klisnuše svi novinari u dvoranu na objavu exit poll-ova ;-)

A idem i ja ;-)

Uf, evo pristižu i rezultati. Je li već sedam uri ? Još dvi minute. Taman da napišem i dostignem 100 riječi ;-)

Čujem nešto kao 34,9 za SDP, 33,5 za HDZ, HNS 6,9, dalje nisam zapamtio.

Evo ga - ZADNJA MINUTA !!!!

NAPETO JE !!!!!!!

Evo Bage priča, priča :-), sekunde idu, AJDE VIŠE !!!! Jel ovo čujem glazbenu podlogu ?

AJDE VIŠE !!!!!!!!!!!!!!!!

SDP 34,63 %, HDZ 33,27 %, HNS 6,9 %, HSL 6,6 %, HSU 3,89 %, HSP 3,4 %, HDSSB 2,0 %, IDS 1,7 %

Mandati:

SDP 62
HDZ 57
HNS 6
HSS 5
HDSSB 4
IDS 3
HSLS 2
HSP 1

DI SU UMIROVLJENICI !!!!!!!

UPDATE 2

Ajme, sad vidjeh da smo opet s ENGLEZIMA u skupini za SP 2010 !

A za umirovljenike nekako nemam straha. Vjerujem u bar 2-3 mandata za njih. And of horse, I stand to be corrected ;-)

Inače, Vesna Pusić rekla da očekuje 10 mandata (po HNSovim anketama ;-). CRNI/NAJCRNJI scenarij is becoming more and more likely. Ali, kao što kaže kolega ap - DEFETIZAM NEĆE PROĆI !!!

A HDZ drma svoju mantru - "svi mandati su jednako vrijedni" !!! Očekivano, i potencijalno vodi u zanimljivu krizu - SDP pobjednik u Hrvatskoj, a HDZ kad se uzme u obzir i dijaspora. ŠTO ĆE NAPRAVITI MESIĆ ????

Kako sada izgleda, biti će Soggy Bottom Boys i „Man of constant sorrow“ :-((((

A Vesna Pusić daje intervju za neki radio tri metra od mene ;-) Neću biti nepristojan pa ići prisluškivati ...

Evo novih rezultata (izlaznih) anketa (HTV - 20 sati) - HNS 7 mandata, a i umirovljenici dobijaju jednog !

A čini mi se da sam vidio da u I izbornoj jedinici Vesna Pusić NE PRELAZI PRAG !!! Hm, moga' bi je priupitati o tome (al' kad prođe objava neslužbenih u 21 ;-)

UPDATE 3

OK, da vidimo !
HNS ide polako prema gore, ali ovo miriše na TEŠKI DEBAKL SDP-a !!!!
A po najnovijim rezultatima iz DIP-a, izgleda ovako:

HDZ 63
SDP 49
HNS 8
HSS 6
IDS 4
HDSSB 4
HSP 3
HSLS 3
HSU 1

A što Kosorica laprda "mi nismo pljuvali po drugima nego smo nudili svoje programe" !!!!!????? Koga ti farbaš !

Ipak, činjenica jest da ovo ne izgleda na dobro. Doduše, jest da su to glasovi iz mjesta "dokle ne dolazi asfalt", ali da se stvar radikalno promijeni nekako sam skeptičan.

UPDATE 4

Dakle, molit ću vas lijepo. Svaka čast Radimiru Čačiću ! Jer što je obećao, to je i ostvario ! PET mandata u Varaždinskoj županiji. Ja bih rekao da je to sasvim lijepa potvrda njegovog kvalitetnog rada kao župana. Šteta što je drugdje zakazalo.

Ipak, nije sve tako crno. Jer, optimističan scenarij je još uvijek moguć.

Evo kako izgledaju trenutni postotci HNS-a u jedinicama gdje ne prolazi prag:

II - 4,34 %
IV - 4,88 %
V - 4,34 %
VII - 4,16 % (!!!! ovo mi je teško provariti - ne da Nikola Vuljanić neće u Sabor, nego neće ni Miiljenko Dorić !)
IX - 3,26 %
X - 3,42 %

Dakle, tu ima još puno prostora za napredak !

Evo i napredak:

V - 4,91 % !!!!
VII - 4,74 % !!!!


I dalje idemo GORE:

IV - 4,96 %
V - 4,92 %
VII - 4,93 %


Ako ne upali barem koji od ovih ...

Šišljagić (HDSSB) kaže - MI NEĆEMO KOALIRATI S HDZ-om !!!

UPDATE 5 - HNS dobiva 10 mandata !!!

V - 5,00 %
VII - 5,04 %


A u IV - 4,97 % !!!

Dakle, in su Davorin Đanić u V, i Miljenko Dorić u VII.

Nažalost, Jozo Radoš izgleda ain't gonna make it, u II HNS dobiva samo 4,26 %, uz skoro pola prebrojanih glasova, i to je to :-(((. ap će mi biti tužan.

UPDATE 6

I dalje 10 mandata, ali uz malo drugačiju raspodjelu !

IV - 5,12 %
VII - 5,29 %


A u V - 4,71 % uz obrađena 298 (od 673) biračka mjesta. Izgleda da će na kraju ipak biti 10 mandata. Optimistični scenario se ostvario :-) Čovjek nikako ne bi trebao biti nezadovoljan, ali ja sam JAAAAAAAAKO NEZADOVOLJAN !!!. I to, kao i obično, nezadovoljan SDP-om !

UPDATE 7

Evo gledam HRT, i čini mi se da sam ja nešto omašio ;-). Jerbo iako HNS prelazi 5,00 % u IV i VII izbornoj jedinici, vidim da im se tu mandati ne računaju :-(. Očigledno 5,00 % nije dosta za mandat (kakav sam ti ja crni poltiički analitičar kad ni to ne znam ;-)

Eh ...

UPDATE 8

Dakle, po najnovijim informacijama, izgleda da HNS dobiva 7 mandata, a što me još puno više žalosti, izgleda da Pero Lučin u VIII izbornoj jedinici nije prošao :-((((.
Kako sam ja to zamislio da je prelazak 5 % garancija mandata, nemam blage veze, ali izgleda da sam se temeljito zaje.... :-(

Sve u svemu, iako se SDP polako oporavlja, ovo vuče na DEBAKL !!!

UPDATE 9

Karte su izgleda podijeljene, slijedi TRGOVINA !

Što reći za kraj ?

Možda najbolje da citiram sam sebe ;-)

Gospodo, imali ste slam-dunk, a doveli ste me (nas) u situaciju da sa strepnjom očekujemo nedjeljne rezultate ...

- 19:03 - Komentari (18) - Isprintaj - #

Prije starta live iz HNS-ovog stožera, zadnje misli :-)

Glasačka dužnost je obavljena, žena je „otpremljena“ s djecom na Sajam Beb ;-), piletina i krumpiri stavljeni da se krčkaju u pećnici, a mene preokupira sljedeće pitanje:

Hoće li biti TULUMA večeras nakon ponoći u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade ?

Realno – teško :-( - jer, ciljevi su postavljeni (pre)visoko !

K'o što mi mrak reče: „U SDP-u će tuluma sigurno biti, jer njihov rezultat će sigurno biti dobar !“. Procijenjenih 60-ak mandata je VEEEELIKI napredak u odnosu na (čini mi se) 39 na prošlim izborima. Mraku mogu samo reći, blago njemu, nakon cjelovečernjeg blog-izvještavanja barem je siguran da će biti tulum ;-)

A što može očekivati HNS ?

Ankete kažu 5-6, a ja se (optimistično) nadam i boljem rezultatu. A kako nisam vidio neki ozbiljniji post/komentar/usporedbu kandidata po izbornim jedinicama i njihovih šansi za ulazak u Sabor (barem na pollitika.com portalu), rekoh da dam svoje viđenje stvari. Pa sam pošao na HNSov izborni portal i pogledao njihove liste da vidim što tamo ima i što bih ja (pri)pametno o tome mogao reći :-)

I evo liste kandidata po jedinicama koji su (plauzibilni !) kandidati za ulazak u Sabor

I - Vesna Pusić
II – Jozo Radoš
III – Radimir Čačić, Dragutin Lesar, Danica Hursa, Zlatko Koračević, Zlatko Horvat
IV – ne znam prvu dvojicu (Ivan Vrdoljak, Ivica Mandić), ali mi nije jasno zašto je Antun Kapraljević tek treći ?
V – Davorin Đanić
VI – Goran Baus Richembergh
VII – Miljenko Dorić, Nikola Vuljanić
VIII – Pero Lučin
IX – Damir Mišlov
X – Andro Vlahušić

Što kažu ankete ?

Predviđaju 5 mandata – jedan u I (Vesna Pusić), tri u III (Radimir Čačić, Dragutin Lesar, Danica Hursa) i jedan u VII (Miljenko Dorić).

Po Zvoni Radikalnom, ovo se može svrstati u CRNI/NAJCRNJI mogući scenarij. Ako bude tako, padati će glave :-). Jer, tijekom ovako nesposobne HDZove vladavime, uspjeti smanjiti svoj rezultat (sa 7 na 5 zastupnika) je TEŠKI DEBAKL !!!

Ali, to se ipak neće (?) desiti ;-).

Ako, ne daj Bože se baš tako desi, imam i prijedlog za „tulum“: Soggy Bottom Boys i „Man of constant sorrow“ ;-)




A što bi bio „REALNI“ scenarij ?
Recimo da bi rezultat od 7-8 zastupnika spadao u tu kategoriju ;-). A ta dva tri dodatna mandata bi (svakako !) trebali donijeti Jozo Radoš, Pero Lučin i Andro Vlahušić.

Jozo Radoš je favorit kolege ap-a, i nemam dvojbi da bi njegov ulazak u Sabor bio apsolutno dobra stvar.
O Peri Lučinu sam već pisao i on je jedini čovjek koji može spasiti hrvatsko obrazovanje !!! TOČKA ! Hoće li Rijeka to znati prepoznati, to ćemo vidjeti. Al' ja imam vjere ;-)
Andro Vlahušić bi trebao clear the hurdle u X, i tako dolazimo do 8 zastupnika HNS-a.

Sve u svemu, nije (toliko !) loše, a moglo bi se svirati: Scissors sisters i „I don't feel like dancing“



S OPTIMISTIČNIM scenarijem već pomalo prelazimo u teritorij wishful thinking ;-). Kako do još dva mandata pa da se dostigne magična brojka 10 ?
Nije posve nerealno ! Jer prelazak izbornog praga u IV, V, VI ili IX izbornoj jedinici nije nedostižan cilj. A i možda bi se mogao skucati još jedan u III izbornoj jedinici, gdje su rezultati Radimira Čačića i Dragutina Lesara neupitni (iako još čekam odgovore na neka pitanja ;-) !

To bi već mogao biti sasvim lijepi razlog za tulum ;-)

Kao glazbenu podlogu predlažem Lou Reed i „Walk on the wild side“




I s time bi ozbiljna prognoza bila otprilike završena :-)

Ali kako je Zvone Radikalni teški optimist, moram iznijeti i turbo gtx injection in your wildest dreams optimistični scenarij :-)

PETNAEST (15) MANDATA !!!

:-)))))))))))))))))))))))))))))))

Preduvjeti:
1) Da Radimir Čačić „ispuni“ svoje „obećanje“ o PET mandata u III izbornoj jedinici !
2) Da HNS prijeđe izborni prag u svim izbornim jedinicama
3) E da, i da recimo kolega Vuljanić pull a miracle i osvoji drugi mandat u VII (je, znam, to nema šanse, ali kao što rekoh ... )

Ad 1) – praktički nemoguće za očekivati jer ukoliko ankete i jesu neprecizne kad pričamo o onih par promila koji odlučuju hoće li se prijeći izborni prag, kad pričamo o nivou podrške od 20-25 % koliko HNS po anketama ima u III, ovako veliki napredak bi značio da su ankete fulale za bar 10 %, što je izuzetno nerealno za očekivati !

Ad 2) „Nada umire posljednja“ !
A to je bila i najjača provala Zvone Radikalnog u srednjoj školi kad sam tako odgovorio profesorici hrvatskog (koja je btw. imala teških problema s održaanjem discipline u razredu) kad me tijekom nekog rusvaja u razredu pitala „Pa Vanjak, hoćeš li se ti meni ikada popraviti ?“. Provala je bila dobra a profesorica, nažalost, nije dočekala moj „popravak“ (iako moram napomenuti da sam po pristojnosti apsolutno bio u najboljih 10 % - što daje dobru sliku o situaciji na satovima hrvatskog ;-).
Što se tiče HNS-a, citirati ću onu narodnu: „Kako si sijao, tako ćeš i žeti“.

A muzika ... The Cranberries i „Dreams“ ;-)



A sad je došlo krajnje vrijeme da se posvetim piletini ...

- 14:23 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Za ekipu iz Karlovca i okolice (i južnog dijela Zagreba ;-) ...

Je, znam da je predizborna šutnja :-P.
A znam i da je glasanje već počelo :-)
I znam da ovo u biti nema smisla, da ste Vi već odlučili za koga ćete glasati (ili nećete) i da vrlo vjerojatno ništa što ću ja napisati ne može promijeniti Vašu odluku.

Ipak, usprkos svemu tome, ja ću ovo ipak napisati! Jer, iako bi se moglo (paušalno) reći da to radim iz neke „blogerske kolegijalnosti“, to ne bi bila istina. Ili barem ne bi bila potpuna istina.

A prava istina je da u „velikoj shemi stvari“ koju nazivamo politika, u ovoj našoj, istovremeno prekrasnoj i jadnoj državi, nema puno takvih kao što je Nikola Vuljanić. Iako ne mogu reći da ga osobno poznam (sreo sam ga jedanput u životu), dojam koji sam stekao iz druženja na pollitika.com portalu i njegovih javnih nastupa je da se radi o čovjeku neupitnog poštenja i integriteta. Koji je, usput budi rečeno, i najzaslužniji što HDZ nije uspio „utopiti“ Karlovačku industriju mlijeka (KIM) prije izbora, a što bi, ja osobno u to nemam nikakve sumnje, u konačnici rezultiralo stečajem, otkazom za par stotina radnika i, naravno, s par milijuna eura vrijednosti poželjnih nekretnina u „zna se“ džepovima ;-).

Ali, Nikola Vuljanić je, avaj, „tek“ drugi na listi HNS-a u VII izbornoj jedinici s infinitezimalnim šansama da uđe u Sabor. Ta činjenica me u ovo vrijeme prevladavajućeg stava „svi su oni isti“ doista rastužuje i koliko god ovaj post spadao u kategoriju „uzaludnih“, ja ne bih mirno spavao da ovo nisam podijelio s Vama.

Konačna odluka je, naravno, na Vama, a ja Vam samo mogu preporučiti da zgrabite za rukav muža, ženu, ćaću, mater, punicu i sve susjede, odvučete ih na biračko mjesto i zaokružite listu broj 11.

Ja sam, eto, siguran, da Vas Nikola Vuljanić ne bi razočarao ...

DRMAJ MIŠKO:

- 11:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

I DID MY BEST – sad je na Vama red !!!

And I mean, I really did my fuckin best !!!

And I did it MY WAY smokin !!!





P.S. U nedjelju od 19:00, na blogu Zvone Radikalnoga pratite blog-live izvještavanje iz HNS-ovog izbornog stožera u Zagrebu ;-)

- 00:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 24.11.2007.

Piše mi dragi prijatelj :-)

izgubljen tijekom vremena, ali ponovno pronađen zahvaljujući Internetu :-)

Pa mi kaže 'vako:

A sta cu ti rec a da vec odavno ni sam ne znas
Komplicirana je ona tema s Gotovinom
Znas i sam da postoje vece zvjerke od presjednika i premijera europskih drzava koje vuku poteze iz sjene i da mi o statusu Gotovine nemremo odlucivat
A na rivi je tebalo nekako napalit raju :-)
Bas smo neki dan povukli paralelu izmedju kazne Albertu Speeru i minimalnim kaznama vukovarskoj trojci
Zakljucili da neki smatraju kako je dobro na nekim primjerima skidat osjecaje krivnje sa ledja stanovnika agresorske drzave
Osim toga vjerujem u puno jaci srpski lobi
Obnovu Zadra necu ni komentirat dok znam kolko smo zaduzeni i koji bi nam trebali bit prioriteti (i Nijazov je u Turkmenistanu gradio palače naveliko )
I opcenito na trenutnu situaciju u drzavi je uticalo tolko cimbenika da bi ih bilo tesko prebrojat a kamoli povezat sve uzrocno posljedicne veze
Mafijaski krugovi ce lako pustit svoje pipke u bilo koju novu strukturu vlasti , al ipak mislim (zapravo sam siguran ) da SDP (i HNS :-) u svojim redovima ima osjetno inteligentnije i pristupacnije ljude koji ipak polako mogu gurnuti u pozitivan smjer mentalni sklop nasih ljudi
Riječ da bih dodao ... thumbup

I malo Wagnera kao dodatak ;-)

- 23:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

SKANDALOZNO - Ivo Sanader djeci u vrtiću dijelio „bombone“ :-)

Došao jučer moj sinčina iz vrtića i sjedimo tako mi svi zajedno u dnevnoj sobi i igramo se s autićima. TV, naravno, upaljen, jer zadnji je dan predizborne kampanje (ali ne i za Zvonu Radikalnog ;-). Kako je Ivu Sanadera zvanog „Pašteta br. 2“ naprosto nemoguće izbjeći u bilo kojem bloku reklama, tako se „Idemo dalje“ odvrti na TVu.

A moj sinčina će, ni pet ni šest: „Tata, vidi Sanader !“

I onda me pogleda i onako ozbiljno, kako to samo četverogodišnjaci mogu reći, kaže: „Znaš, Sanader nam je danas u vrtiću dijelio bombone !“

???????????????????????????????????????

Blank !

Kako, di, zašto, ...

Sve se brzo razjasnilo. Neka mama je, naime, bila na predizbornom skupu HDZ-a i tamo su joj uvalili vrećicu s bombonima – „za djecu“. Koje je onda ona donijela u vrtić i tako su djeca uživala u „bombonima Ive Sanadera“ :-)

Ali, to je samo (druga) polovica priče (ili preciznije, završna trećina ;-)

Jer priča počinje prije pet šest dana kad smo sinčina i ja izašli malo u dvorište, igrati se na snijegu. Normalno, grudanje je bilo prvo na rasporedu, i di ćeš bolje mete za vježbanje od predizbornih plakata. A na Laništu (predominantna populacija – branitelji/invalidi koji su od države dobili stanove ;-) nema drugih plakata nego HDZ-ovih ;-).

S guštom smo izreštali drIvu, a i pokoji statist-umirovljenik je dobio slabo naciljani hitac (sorry ;-). Ajde, bar da su i ti plakati za neku korist. I tako je moj sinčina „upoznao“ Ivu Sanadera.

Nastavak priče se odigrao negdje predvečer tog dana kad je Zvone Radikalni gledajući TV po n-ti put doživijo popizditis zbog lažnog (ili majstorskog, kako se uzme) marketinga HDZ-a.

„Ma vidi lopova !“
„On će nama trkeljati o borbi protiv korupcije“
„A di su računi za satove !“
„A što je sa stanom u Kozarčevoj 10 ?“

Je znam, puno previše se sekiram ! Ali, kao što sam već ranije napisao, ove izbore doživljavam i proživljavam na poprilično osobnom niovu (što se uostalom može vidjeti i po frekvenciji postova u zadnje vrijeme ;-). Promjena je nužna LINK jer inače odosmo svi u pašman mali ! Za priču je važno da je i sinčina bio tu negdje, naizgled se igrajući sa svojim igračkama ;-)

A prekjučer ...

Oooooo ...

Furiozno izleće ženica iz sobe:

„Jesi li ti normalan !“
„Kako možeš ?“
„Znaš li što mi je mali sad rek'o ?“

Ja blenkiram, sistemi se restartaju, pileći pogled i upitnik iznad glave ...

„Sad mi je u sobi rekao da je SANADER LOPOV !!!“

Nakon čega je slijedila tirada da kako mogu, da je on tek malo dijete, da se to djeci ne smije govoriti, da je to loš primjer, da sačuvaj Bože da neko to čuje, da je to indoktrinacija, ...

:-))))))))))

Mda, valjda žena neće pročitati ovaj post ;-)

I nema šanse da bih ovo podijelio s Vama, da se eto nije dogodila zgoda u vrtiću sa „dijeljenjm bombona“. Jer, koliko god supruga BILA U PRAVU da bi djecu doista bilo dobro poštedjeti gadarija iz svijeta odraslih koliko je god to moguće više, to ipak nije moguće, kao što primjer iz vrtića zorno pokazuje !

Pa ukoliko netko misli da je ispravno djeci „djeliti bombone“ (a znamo kako na to reagira dječji mentalni sklop – iako, i to se mora reći, Ivo Sanader s ovom pričom doista nema nikakve veze ;-), ali da nije ispravno djeci iznijeti brutalnu istinu, ONDA SE JA NE SLAŽEM !

Pogotovo kad optužbe za „indoktrinaciju“ dolaze od vjernika koji bez pardona (već u vrtiću !!!) primjenjuju upravo takve principe pričanjem bajki na vjeronauku a koje prezentiraju kao apsolutne i neupitne istine :-)

I zato sine, Sanader jest lopov (ako ćeš vjerovati svom tati ;-), ali to ipak nećemo govoriti pred mamom ;-)

P.S. Da ne bi koji čitatelj stekao dojam da je moja supruga veliki ljubitelj Ive Sanadera i HDZ-a, samo ću napomenuti da je ona rodom iz bosanske Posavine koju je HDZ 95-te PRODAO u Republiku Srpsku, tako da je sasvim jasno da moja supruga HDZ ne može vidjeti ni nacrtanog ;-)

A kao malo dodatnih zabavnih sadržaja, evo što slušam kad u bench pressu napadam 120 kila ;-)


- 13:08 - Komentari (9) - Isprintaj - #

petak, 23.11.2007.

Freedom Fighter o IZBORNOJ ŠUTNJI !!!!

Evo, bliži se ponoć i ući ćemo u vrijeme izborne šutnje.
Namijenjeno tome da birači mogu „na miru iskontemplirati“, da ne kažem provariti, gomilu informacija i poruka koje su im servirane na tanjuru tijekom ove predizborne kampanje.

KAKVA BUDALEŠTINA !!!!

Ja ne znam kome je to u Evropi prvo palo napamet kao ideja (vjerujem da bi koncept izborne šutnje bilo jaaako teško objasniti nekom iz recimo SAD-a – „What do you mean by SILENCE !? Don't you have free speech laws over there ?“), i za Freedom Fightera je takav stav čista glupost. A svakako ohrabruje da se Žarko Puhovski slaže sa mnom :-)

Ali, hoće li „izborna šutnja“ išta promijeniti ?

NEĆE !!!

Nestati će doduše silne promidžbene epp (sjeća li se još netko tog termina ;-) poruke, ali se na hrvatskim dalekovidnicama ništa bitno promijeniti neće! Jer politiku je HDZ vrlo uspješno „protjerao“ s ekrana svevši novinare na puke čitače pitanja s glavnom zadaćom da kandidate na TVu podsjećaju kad je istekla njihova minuta ! Uostalom, pođite pročitati novi post Zorana Šprajca u kojem kaže:

Otkako sam se riješio dionica, riješio sam se i brige. Pa sam si u dosadi navukao neke druge brige. Zavadio se s šeficom i s direktorom firme, na primjer. A to mi odnijelo malo više živaca nego burza. Sad se ponovno brinem oko financijskih izvještaja i poslovanja nekoliko drugih kompanija pa sam u svojoj firmi miran kao bubica.

PRESTRAŠNO !!!

Ušutkalo mi Cara Šprajca !!!

HTV-ovci, samo da znate, od mene ćete dobit šolde za pretplatu – na Sveto Nigdarjevo !!!

Ipak, moram biti iskren prema cijenjenim čitateljima.
Ruku na srce, nije Zvone Radikalni toliko razočaran HDZ-om ! Oni su svoje odradili, i iako to i nisu napravili u najboljem duhu demokracije, napravili su to bar po slovu zakona !

A Zvone Radikalni je SILNO RAZOČARAN SDP-om !!!

Odnosno njihovom mlitavom i krivo fokusiranom izbornom kampanjom ! Ne mogu ni prebrojati koliko mi je puta krv uzavrila kad bi HDZ u svojim (izvrsnim !) predizbornim spotovima ili bezočno lagao ili u najboljem slučaju iskrivljavao istinu, nakon čega bi uslijedila „oštra“ SDP-ova poruka „Ti odlučuješ !“.

Ajme majko :-(

MITO i KORUPCIJA, gospodo !

Niste shvatili ?

MITO i KORUPCIJA !!!!!!!!!!!!!!!

Bechtel, Verona, satovi, vozači-reketari, KIM, ...

Niti jedan spot nismo vidjeli u kojem se prikazuje Sanaderov 180 zaokret od splitske rive do danas !!!

Za mene je to teški debakl a tko je SDPu prodao ideju da bi trebalo ići samo s pozitivnom kampanjom, bez „ocrnjivanja“ protivnika, taj Vam je prodao muda pod bubrege !!!
Uostalom, pogledajte kako je to majstorski odradio HDZ sa svojim plavo-crvenim plakatima, prepunih neistinama i lažnim insinuacijama.

A vi ćete „u fino“ !

KATASTROFA !!!

Ukoliko, kojim slučajem i ne daj Bože, SDP izgubi ove izbore, ova kampanja će se u marketinškim agencijama obrađivati na isti način kao i Custerova taktika kod Little Big Horna – u poglavlju „Kardinalne pogreške !“ ili „Kako TO ne treba raditi“.

Gospodo, imali ste slam-dunk, a doveli ste me (nas) u situaciju da sa strepnjom očekujemo nedjeljne rezultate ...

- 23:57 - Komentari (7) - Isprintaj - #

Poruka za moje drage SUKOŠANCE i ZADRANE :-)))

Dragi moji (bivši cry) suseljani/sugrađani :-)

Javlja Vam se jedan imigrant iz naše lijepe metropole koji se (pre)često sa sjetom prisjeti dragog rodnog kraja pa nedostatak mirisa mora nadoknađuje virtualnim praćenjem zbivanja na „domaćoj sceni“. I evo, bliže se izbori a po anketama vidim da je HDZ u proteklom mandatu odradija „dobar“ posa' – 57 % podrške birača koliko HDZ ima u IX izbornoj jedinici (Zadar i podosta okolice) je nešto što se u Hrvatskoj ne viđa svaki dan!

Riječ da bi rekao - jer nema se tu što puno kontrirat' ;-) !

Mogu samo citirati što mi je ćaća lipo reka' još ovo lito: „Da ja znam da će nam s HDZ-om biti bolje i da će BDP rasti 7-8 % godišnje – i ja bi glasa za njih !“

Al' neće moj ćaća glasati za HDZ, budite bez brige ;-).
Jer trenutno sam s njime u „velikom fajtu“ pošto kaže da neće glasati uopće ! Uživa s materom cilu sedmicu na Silbi (ona je tamo prijavljena pa ona vjerojatno hoće ;-), lovi lignje, šaluje krov za ljetnu kuhinju i kaže „da ima pametnijeg/važnijeg posla“. Kako će ta priča završiti ćete svakako biti obaviješteni a ja imam fore još jedan,dva telefonska razgovora za uvjeravanje (uvjeren sam u pozitivan ishod ;-).

Ipak, pustimo mog ćaću i vratimo se našoj glavnoj raspravi:

Zaslužuje li HDZ Vaš glas na ovim izborima !?

Na prvi pogled, odgovor je čvrsto DA !?

Jer, neprijeporna je činjenica da u zadnjih 4-5 godina (otvaranje autoceste je bilo ključno !) Zadar buja ka tisto za pogaču (njami njami, Božić se bliži ;-). Svaki moj dolazak u rodni kraj rezultira (novim) iznenađenjem brojem dizalica i kranova posvuda po horizontu ! Da ne spominjem meni dragu Kalmetinu koja će mi omogućiti da od 275 kilometara puta od svojeg stana u Zagrebu do rodne kuće u Sukošanu, 273 prođem po autoputu ili barem četverotračnoj cesti :-)

Doista, Zadar mi u zadnjih pet šest godina polako postaje neprepoznatljiv ! Autobusni kolodvor koji mi je bio dnevni prijatelj kroz četiri godine polaženja MIOC-a, Ljepotica i bivši Boris Kidrič, Višnjik i Bili brig, ulaz u grad također ... Sve izgleda drugačije, novije, modernije ...

Mogu samo misliti što Šibenčani misle o tome ;-).

A ni Sukošan ne stoji u mistu !

Dobili smo (ste ;-) školsku dvoranu prije godinu dvi (iako je to projekt započet i financiran još za prošle vlade, ili barem ja tako pamtim), katastarske knjige se polako ali sigurno sređuju pa će milijuni eura u djedovini uskoro puno lakše i jednostavnije na tržište (iako sigurno ima i onih, poput strica Bokija, koji su na priliku za efikasno i brzo rješavanje vlasništva putem označavanja parcela i zračnog snimanja, jednostavno odmahnuli rukom „Ma, znan ja što je moje, briga me za drugo“ ;-).
Izgrađena je i mrtvačnica, i groblje stvarno lipo izgleda (prečesto sam tamo u zadnjih godinu dana, ali takav je život – nekad sunce, nekad kiša, a i velika nevera te sljeduje tu i tamo).

I sve u svemu, kad čovik dobro pogleda, naizgled nema razloga zašto ne pokloniti svoje povjerenje HDZu još četiri godine !

Ali samo naizgled !

Jer, čak i ukoliko ćete kao ultimativni politički ideal prihvatiti isključivo lokalni interes („briga me za Hrvatsku, glavno da je nama ovdje dobro“) s HDZom ste obavili jako lošu trgovinu ! Političari su uvijek i svuda korumpirani (barem u ovoj državi je takva velika većina njih) ali ova HDZ-ova granitura je debelo pretjerala !

O građevinskoj mafiji koja vlada u Zadru Vam neću pričati, je to Vi sami znate puno bolje od mene. Samo ću Vam prenijeti što mi je ispričao prijatelj koji je prije koju godinu u Zadru kupio stan. Dobro je prošao i sve je bilo za pet, ali mu je privatnik koji je izgradio zgradu rekao da „pakira kofere i ide graditi u Istru“ ! Jer da mu lokalci „zamjeraju“ da prejeftino prodaje stanove !!! Čovjek je valjda imao barem malo savjesti pa je umjesto profita od 100 % (na troškove izgradnje) bio zadovoljan i sa 50 % !
I mnogima se to nije svidjelo, a državna/lokalna birokracija je takvima („Mister 10 posto“, anyone ;-) dala dovoljno poluga da čovjeka spriječe u obavljanju svog posla.

A kad Rene Sinovčić postroji cijelu momčad Zadra i kaže da su jednoglasno za HDZ, to me malo podsjeća na pokojnog Stjepana Spajića i njegov Hrvatski dragovoljac, u kojem je „veliko hrvatstvo“ bilo preduvjet za igranje ! Ili je barem Spajić to tako volio reći ;-).

Sve u svemu, lijepo su se uhljebili na naš račun, i sad bi tili još četiri godine. Eh, ko ne bi :-).

Barem se nadam da niste popušili njihove bajke o „borbi protiv korupcije“ ! Maestrom su maestralno pokušali zamagliti oči hrvatskom narodu, ali su teško promašili ! Jer u priči o borbi protiv korupcije, ima jedna temeljna stvar – VJERODOSTOJNOST !!!

I sad je vrijeme za još jednu digresiju a put u prošlost nas vodi četiri-pet godina unazad, u jednu ljetnu večer, taman negdi oko sukošanske fešte, na dan finala seoskog malonogometnog turnira. Četiri su sata ujutro, i tri mladića stoje na kantunu pokraj crkve u sjeni visokih čempresa i ulične rasvjete - Zvone Radikalni, A. Tralje i Robi D.

Ja ću se te večeri sjećati dok sam živ, i to ne toliko zbog činjenice da sam te večeri sudjelovao u (povijesnom prvom !) osvajanju turnira s momčadi MNK Kasijana, koliko zbog te dvosatne diskusije koja se odigrala nakon cjelonoćnog slavlja za šankom u Caffe Baru Kasijan, a di drugo :-).

A u fokusu diskusije je bio „nacionalni interes“ i, naravno, Ante Gotovina. Da li je potrebno prepričavati Vam kako je diskusija tekla ? Jel' trebam ponavljati sve „argumente“ koju su mi tada bačeni u lice a koji se sumarno mogu svesti na: „apsolutni hrvatski nacionalni interes i nužan uvjet za opstanak hrvatskog nacionalnog bića je da se Ante Gotovina NE IZRUČI HAAGu !!!
Dvi ure je to trajalo ! Dva na jedan, ali ja se nisam dao :-) Nisam, doduše, ni uvjerio svoje sugovornike, al' držao sam položaje.

Naravno, Ante Gotovina je na kraju ipak završio u Haagu. I tamo ga je izručio glavom i bradom dr. Ivo Sanader ! Isti onaj Ivo Sanader koji je jašući na valovima nacionalne histerije i protivljenja izručenja optuženika za ratne zločine u Haag i došao na vlast !

Kakvu VJERODOSTOJNOST danas može imati takva osoba ?

„E moj Zvone, moralo se, Evropa, investicije, ... Nije bilo druge !“

Slažem se, a upravo to sam i govorio prije četiri pet godina tijekom cijele diskusije ! Ali Ivo Sanader NIJE TAKO GOVORIO na splitskoj Rivi ! I to ne zato što je „loš analitičar“ pa da mu nije bilo poznato što ga čeka kad sjedne u premijersku stolicu ! Sve je to on vrlo dobro znao i tada.

Ali je ipak odlučio reći ono što su mnogi željeli čuti. Ukratko – LAGAO VAM JE !!! Otvoreno i u lice. I dan danas se trudi pobjeći od te laži koliko ga noge nose, dok Vam u isto vrijeme prodaje nova „obećanja“ i „jamstvene kartice“ – upakirane u finu izborno-celofansku ambalažu, uz prešutnu potporu (da ne kažem hinjeni „neutralizam“) hrvatskih masovnih medija.

Mnogi su prije četiri godine popušili foru, i to nije greda ;-). Ljudi smo, a ljudi griješe. Ja sam o svojim pogrešnim prosudbama već pisao na ovom blogu i nije bilo lako poisti g.... Ali, napredak ljudske civilizacije je utemeljen na metodi pokušaja i pogrešaka i dok god se iz pogrešaka uči, nemam straha za napredak ljudske vrste i društva u cjelini.

Ali napredak ima svoje preduvjete – kad stvari ne valjaju, nužna je promjena !

I zato NEMOJTE GLASATI ZA HDZ !!!

I svakako izađite na izbore !!! Imate dovoljno različitih opcija i potrošenih pola sata nije ni blizu dovoljan razlog za izbjegavanje građanske dužnosti.

Jer radi se o budućnosti svih nas ...

S poštovanjem,

Dr.sc. Zvonimir Vanjak


P.S. Osjećam se obveznim unaprijed odgovoriti svima onima koji će na ovo pismo reagirati stavom „što nama u Dalmaciji ima pametovati jedan naturalizirani purger“.
Na što samo mogu odgovoriti da je Hajduk i dalje u mom srcu ;-) i da svaki rođeni Dalmatinac zna da ljubav prema Dalmaciji jednom kad se usadi u dušu nikad ne umire. Ali dok se u Zadru ne otvori Fakultet elektrotehnike i računarstva, ja sam nažalost (ili na sreću ? ;-) „osuđen“ na Zagreb.
Tu je moje „dvorište“ i trudim se počistiti ga koliko mogu.

A svoje dvorište ćete, naravno, morati počistiti sami ... i za to priliku imate u nedjelju.

- 13:50 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Za koga će glasati Zvone Radikalni ?

Evo nastavka priče koja je započela prije par mjeseci postom Kakvu stranku želim – iliti what makes me tick Priča koja se polako bliži svojem kraju, iako u stvari „kraj“ i nije najbolji izraz.

Kraj, naime, podrazumijeva završetak !

A potraga Zvone Radikalnog za strankom koja bi idealno utjelovljavala (i provodila !) principe drage srcu mom neće tako skoro završiti, usprkos orgazmičkom uzbuđenju u prethodnom postu :-)

Eh ti principi ...

Dragi su Zvoni Radikalnom ... jer su ka' sidruni na koje se može pouzdano osloniti u vrime bura i nevera. A dobro dođu i u svakodnevnom životu - život je tako puno jednostavniji ;-). I ima jedan princip koji je Zvoni Radikalnom posebno, da ne kažem „fundamentalno", drag ;-)

A to je - POŠTENJE (i iskrenost koja s poštenjem nužno ide u paketu) !

Jer, najbolje je u životu biti pošten ! Ne vjerujete ?

A ja se baš nedavno uvjerio.
U nedavnoj situaciji, kad je supruga dva mjeseca prije očekivanog potpisivanja ugovora na neodređeno vrijeme na radnom mjestu pedagoga u vrtiću ostala trudna, principi Zvone Radikalnog su stavljeni na kušnju ! „Priznati“ tu činjenicu ravnateljici (što bi bilo „pošteno“, iako nije zakonska obveza !) ili ne ?
O tome sam detaljno pisao u postu Trudni smo (3. put ;-) i to na neodređeno, i tamo sam napisao da mi je drago što supruga nije poslušala moj savjet da „prizna“, već se priklonila mišljenju većine prijatelja/poznanika da to nije pametan potez.
Ali na kraju je ipak ispalo da rano „priznanje“ ne bi imalo nikakvih negativnih utjecaja na potpisivanje tog ugovora, a pozitivno bi utjecalo na uspostavljanje još boljeg i dubljeg odnosa s ravnateljicom (koji je i ovako izvrstan ;-).

Da, lijepo je biti pošten :-)

A još je ljepše MOĆI biti pošten, odnosno biti u životnoj situaciji da imaš izbor da budeš pošten (recimo, Ratko Maček nema taj izbor – valjda mu je to kompenzirao dobrom plaćom ;-)

Ima samo jedan problem – postavljanjem POŠTENJA kao ultimativnog principa prilikom odabira političke stranke NEĆEMO DALEKO STIĆI !!!

Možemo eventualno stići do Zelene Stranke ili Demokratske Stranke Žena (tako drage cijenjenom kolegi G-Newsu ;-), i svaka čast i zelenima i ženama, ali hard fact jest da je to „bačen“ glas.

Navedene stranke jednostavno svojom organizacijom nemaju dovoljan kredibilitet kojim bi zaslužile/pridobile širu potporu javnosti. Deset ljudi kojih se skupi, pa makar bili najpametniji i najpošteniji na svijetu, ain't gonna make it !
Da ne bih bio previše pesimističan, perspektive su im svjetle, pogotovo ako zajašu Internet na pravi način – a taj val kod nas tek dolazi i sljedeći izbori će u odnosu na ove biti neprepoznatljivi ! (ili se bar ja tako nadam ;-)
Ipak, danas nisu kredibilna opcija !

Što nas vodi do „velikih“ i njihovog osnovnog problema - SVI imaju „putra na glavi“ !!!

HDZ je zadnjih 4 godine na vlasti, pa su najsvježiji u sjećanju (Bechtel, Verona, satovi, Sanaderov stan, Kalmetina, vozači-reketari, ...) i kod mene nema dvojbe da su postavili nove „standarde“. Ali i SDP (Riječka banka, Vrhovnik-Lenac, Linić, BANDIĆ !) a i HNS (Coning, nanbudo, Mamić-vs-štake) nemaju baš clean record :-(((.

Da se unaprijed „obranim“ od napada, reći ću da nemam nikakvih dvojbi oko toga da će (potencijalna ;-) SDPova vlada biti manje korumpirana od današnjeg HDZ-a ! Naravno, uz uvjet da Zoran Milanović iskoristi momentum i dovede Bandića u red! (a preduvjet za cijelu priču je da SDP pobjedi na izborima – o alternativi tom scenariju je prestrašno i razmišljati !).

Ali, kao što rekoh, princip poštenja neće biti dovoljan ! On jest dovoljan za eliminaciju HDZ-a iz računice, oko toga, ponavljam, nemam dilema, ali nakon što smo „riješili“ HDZ, i dalje preostaje poveliki izbor kredibilnih, ako već ne i 100% poštenih ;-) stranka za koje se može glasati. Stoga je u igru potrebno uvesti i druge principe kako bi se donijela konačna odluka (ovo mi zvuči kao rečenica iz nekog dekreta ;-).

A koji su to (preostali) principi Zvone Radikalnog ?

U postu „What makes me tick“ sam naveo sljedeće:

Small government – smanjenje broja zaposlenih na račun države
Manje porezno opterećenje – država troši previše
Subvencije – ELIMINIRATI
Liberalizacija tržišta rada – jednostavnija procedura za otpuštanje loših radnika
Deregulacija – smanjenje/pojednostavljenje zakonske regulative (Hitrorez – odlična ideja ove vlade, ali loša realizacija !)
Demografska politika – vrtići, cjelodnevni boravak u školi
Informatizacija – e-Government je budućnost – kasnimo 5 godina !
No representation without taxation – Hrvate u dijaspori cijenim (osim nekih s „također braćom“ ;-), ali nemaju što odlučivati kako ćemo mi ovdje živjeti
Legalizacija prostitucije – sve jasno ;-)
Dekriminalizacija i legalizacija marihuane – u međuvremenu sam našao ispravan termin – depenalizacija
Legalizacija istospolnih brakova – za (bezuvjetni !) početak - građanski „brak“ s istim pravima pred državom. Nakon toga možemo dalje pregovarati.
Vjeronauk VAN IZ ŠKOLA – vjeronauku nije mjesto u školi. I točka !
O mojoj omiljenoj temi, obrazovanju, sam sve rekao u prethodnom postu (i još mnogo više u onim mnogobrojnima koji su mu prethodili na tu temu)

I, onda, za koga će glasati Zvone Radikalni ?

Paaa, to baš i nije pitanje za milijun dolara ;-). Prije bi bilo za 10 lipa jer već i vrapci na grani znaju da je HNS - Hrvatska Narodna Stranka moj izbor !!!

Zašto je tome tako možete dokučiti čitanjem tri (poduža) posta objavljena na pollitika.com portalu u kojima se iznose Stavovi HNS-a (#1, #2, #3).

Jer, što tamo piše, Zvone Radikalni u 95 % slučajeva potpisuje !

Iznošenjem ovakvih stavova HNS je pokazao da je beskompromisno liberalna stranka i zato ih sljeduje moj glas ! Jer ja, eto, nisam vjerovao da ću u ovoj državi dočekati stranku koja se zalaže za izbacivanje vjeronauka iz škola !

Iako, da budemo pošteni, treba reći da po tom aršinu ni SDP ne zaostaje puno. Ali, avaj, njihov problem je što oni po svojoj političkoj poziciji (i moći :-) moraju plivati u mainstream-u hrvatskog političkog bića. A tu je vrlo mali prostor za beskompromisnost i radikalnost ;-)

Stoga, ukoliko su Vam drage napredne civilizacijske ideje poput odvojenosti crkve i države, prava istospolnih manjina ili dekriminalizacija lakih droga, s HNSom nećete promašiti (odnosno, ja se bar tako nadam/vjerujem – a više o tome kasnije ;-).

A ako ćemo pričati o ekonomskim aspektima političkih stranaka, moram biti puno kritičniji prema SDPu ! Iako su moćno krenuli, pokazavši s izborom Ljube Jurčića kao kandidata za premijera važnost koju SDP pridaje ekonomskim temama, taj dobar start nisu kapitalizirali ! Jer osnova gospodarske strategije SDP-a se svodi na jednu prezentaciju koju možete pogledati na http://gospodarstvo.sdp.hr ! Prezentacija doduše ima stotinjak slajdova, i puno pametnih stvari tamo piše, a poglavito odličnih analiza problema koji muče hrvatsku ekonomiju ...

Ali, kad se stvar konkretizira ... Heh, u tome i jest problem – stvar se nije konkretizirala ! U glavam birača je ostalo 4x4 kao osnovna ideja SDPa za gospodarstvo, ali ta ideja je upitna jer se svodi na „kad dobijemo vlast, formirati ćemo ekspertne skupine koje će za svaku regiju identificirati 4 potencijalno prosperitetne grane i ...“.

I dalje neću ... jer će stvar puknuti već na samom početku, kod „ekspertne skupine“ :-(.

„Nemoj tako Zvone, nisi konzistentan !“
„HNSu sve vjeruješ na riječ a kad mi kažemo da ćemo formirati ekspertne skupine, onda se izruguješ“

Istina, ali postoji razlika ! HNS je izrijekom iznio svoje konkretne stavove/planove/programe ! Meni ne treba formalno-pravni potpis kojim će se „garantirati“ njihovo provođenje. Oni su tu, jasno napisani i izneseni ! I PROVJERLJIVI ZA 4 GODINE !!!

A problem s ekspertnim skupinama je što tek treba vidjeti njihove zaključke/preporuke !!! Što bi narod rek'o - na vrbi svirala ...

I da razjasnim, Zvone Radikalni nema ama baš ništa protiv eksperata (wtf, čak i sebe računa u jednog takvog – doduše na specijaliziranom području IT-a, ali ipak „ekspert“ ;-). Ali imam puno toga protiv osnivanja „državnih povjerenstava“ koja će „strateški promisliti“ i „odlučiti“ kako bi trebao izgledati regionalni razvoj !

I još jedan disklejmer, kojim ću sam sebi skočiti u usta :-). Takav pristup bi u Hrvatskoj čak i mogao uspjeti :-) (sad će me Bepo/Cronomy poklopiti ;-). Jer toliko je trenutna situacija nekoherentna i kaotična (poljoprivreda, drvna industrija, turizam) da bi malo/puno kvalitetnog centralnog planiranja/upravljanja moglo značajno poboljšati stvar !

But, it ain't gonna happen !!!

A kad to kaže deklarirani optimist ... :-(

To u ovoj državi jednostavno neće ići ! Nema političke volje, nema vizije, i što je najvažnije nema (barem) 1.000 sposobnih i poštenih ljudi koji bi taj „program“ proveli u djelo. NEMA IH !!!

Jer provesti taj program u djelo znači krvnički zapeti par godina, jahati na leđima onih 10.000 ljudi u javnim službama koji su neposredno ispod ali i voditi ih svojim primjerom ! A to prije zvuči kao opis posla nekog menadžera u General Motorsu ili IBMu, nego kao opis posla nekog pomoćnika/asistenta/tajnika u Javnoj upravi/službi za XYZ ...

I zato su sanje o „državno upravljanom“ bumu hrvatske ekonomije upravo to, puste sanje ...

Ja iskreno i od srca SDPu želim pobjedu na izborima i mandat za formiranje sljedeće vlade i biti ću prvi koji će se javno pokriti pepelom ukoliko ovakvom gospodarskom politikom SDP postigne deklarirane ciljeve !

Ali ja ne vjerujem da je to moguće, i zato je moj izbor HNS. Da bude „korektiv“ ;-)

I sad čujem:

1) „Sve je to lipo Zvone Radikalni, lipo si to izložio, ali što ćemo s tvojim fundamentalnim principom – POŠTENJEM – Čačić je lopina par excellence :-)“

Ili

2) „Sve je to lipo Zvone Radikalni, ali to su samo OBEĆANJA“

Ad 1) ... za ovo se molim obratiti kolegi ap-u. Kliknite pa onda na track da vidite ostavljene komentare (vjerojatno samo ako ste registrirani korisnik) i odabirom bilo kojeg nećete pogriješiti :-). A da se ne bi previše trudili proniknuti u kriptičan stil velecijenjenog kolege, imam ja i sažetak: „TO JE SVE STANDARDNA IGRA“ (a čak sam stekao i dojam da je Čačić u toj „igri“ pravi maher - što se, s obzirom na cilj „igre“ može svakojako shvatiti ;-).

I tako dolazimo do osnovnog pitanja - ima li igrača na sceni koji odbijaju igrati „igru“ i koji stvari odrađuju by the book (da ne kažem by the law – u ovoj državi je „sve po zakonu“ ;-) ? Kolega ap će možda znati pokojeg, ali ja u svojem ograničenom poznavanju političko-ekonomske scene u Hrvatskoj baš za takve i ne znam.

Tonči Tadić mi se čini kao dobar potencijal i da glasam u njegovoj izbornoj jedinici, lako je moguće da bi ovaj post malo drugačije izgledao ;-). Ali Zvone Radikalni će, usprkos tome što živi u „novom centru“ Zagreba na Laništu (Rukometna Arena, Dinamov stadion ?, Sveučilišna bolnica ?? – molim, nema diskusije ;-) glasati zajedno sa Karlovčanima u, čini mi se VII izbornoj jedinici. Znam da je tamo kolega Nikola Vuljanić, kojeg sam se upravo sjetio ne kao potencijalnog već kao deklariranog protivnika „igre“ tako da sam i na polju kvalitetnog izbora za „lokalnog“ predstavnika odlično pokriven ;-).

Lucky me :-)

A, for what is worth, i Zoran Milanović ulazi u ligu protivnika „igre“ ! Doduše, ne toliko minulim radom, koliko činjenicom da je novo lice bez mrlja iz prošlosti !

A ako je Vaša reakcija na napisano - „O kakvoj pobogu „igri“ pričaš Zvone Radikalni ?“ ...

Nemojte se praviti blesavi – radi se o standardnoj hrvatskoj igri „stavi DRŽAVNE šolde sebi u džep“. 10, 20, 50 %, sve su to samo „parametri“ koji ovise o trenutnoj konstelaciji političke moći te umješnosti i „sposobnosti“ „igrača“. „Igra“ se odigravala i za vrijeme koalicijske vlade, a HDZu se mora priznati da je „igru“ digao na značajno viši nivo :-).

I što sad ?

Mogu samo konstatirati da me činjenica da su manje više svi akteri na političkoj pozornici „igrači“ u toj „igri“ čini neizmjerno TUŽNIM !!!

Ali, u takvoj državi živimo. Ili, bolje rečeno, takav smo mi narod (kad ste zadnji put podmitili policajca da se izvučete od drakonske kazne za prometni prekšraj – vidite, o tome vam ja pričam).

A ako ste stava da je „sve to lopovska banda“ i da „se ne isplati potrošiti niti 10 minuta vremena na glasanje za te bandite“ i takav stav je u redu. Jer i meni isto nekad dođe da uzmem zolju u ruke (doduše, tribalo bi je najprije nabaviti ;-) i drmaj miško ...

Zolja ipak ne bi bila ispravan odgovor ;-), ali postoji i ne-nuklearna varijanta !

Pođite na birališta (10 minuta stvarno nije puno) i dajte sebi oduška na biračkom listiću !!! Slikanje, crtanje, poezija, proza, beštime ... sve je dopušteno I STO POSTO ANONIMNO (za razliku od Interneta:-))). Na kraju dana možete i uživati u svom „rezultatu“ – objavljenom broju nevažećih listića – a ko zna, možda se nađe i neki promućurni istraživački novinar pa sa svojim „uratkom“ postanete slavni (pretpostavljam da se nevažeći birački listići mogu dobiti na uvid ;-).

„A, jesmo im pokazali !“
„Nek' se zamisle !“
„Ej, jes' vidija objavljenu sliku onog glasačkog listića iz 24 sata. Eeee, ono što je bilo na naslovnici. To san ti ja napisa' ...“

Nije nešto, ali čovika nekad i male stvari mogu razveseliti :-))) ... A usput ćete i djelovati pozitivno na smanjenje utjecaja glasova iz dijaspore – za što se nadam da je nešto oko čega se svi možemo složiti.

Suma sumarum, situacija je daleko od optimalne, i ja osobno sam također pun dvojbi i sumnji, ali iz ove kože se ne može !!!

Čime dolazimo do Ad 2) iliti „obećanje ludom radovanje“ :-)

Heh, ima li što lakše za političara nego obećati brda i doline !?
Nema.
Hoće li se izneseni stavovi HNS-a rasplinuti poput mjehura od sapunice u prvom sudaru s mogućnošću „političke trgovine“ ?
Možda.
U stvari, neki sigurno hoće, jer u konačnici će HNS ipak biti junior partner u vladi.

Ali tu dolazimo do ključne stvari ovih izbora, barem što se mene osobno tiče. Ovo su moji prvi „pravi“ izbori :-). Da ne bi krivo shvatili, glasao sam ja na svim dosada, od 1992. naovamo. Ali izbori 90-tih su bili ... hm ..., 2000. nije bilo dvojbe a 2003. NIJE BILO INTERNETA :-))))))

I zato sam donio jednu radikalnu odluku – od ponedjeljka dajem svim hrvatskim političarima CLEAN SHEET i krećemo od nule !!!

Daleko od toga da će Zvone Radikalni zaboraviti prošlost ! A ne ! Fenomen „Riva“ kombiniran s jubituom će od sada pa za vijeke vjekova lebdjeti nad glavama hrvatskih političara a riječi izgovorene u ovoj kampanji će zasigurno poslužiti za mnogobrojne nove „Rive“ ;-)

A dobiveni clean sheet dolazi sa strings attached :-)

DRŽATI ĆU VAS ZA RIJEČ !!!


Internet je tu da ostane i Zvone Radikalni će se pobrinuti da se njegov glas čuje. To možda i nije nešto, ali mi barem omogućava zauzimanje konzistentne pozicije i mirnu savjest.

Jer, gospodo političari, Vaš posao u ponedjeljak TEK POČINJE ...


I tako smo došli do kraja priče. Jest malo potrajalo, ali ja volim onu put your money where your mouth is. U ovom slučaju nije se radilo o šoldima već o uloženom vremenu, ali svi znamo da je vrijeme novac ;-)
S iznesenim stavovima se možete i ne morate složiti, i meni je kao autoru sasvim jasno da ovdje izloženo predstavlja samo parcijalnu racionalizaciju jednog izbora koji u sebi nužno ima i iracionalne komponente.

Ali to je moj izbor, a Vi ćete u nedjelju imati Vaš ...

- 00:52 - Komentari (5) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.11.2007.

Zvone Radikalni doživijo ORGAZAM :-)))

Ma kakva Adele Stevens, Alyia Wolf, Amazon, Amber Evans, Amber Michels, Ashley Robbins, Austin Kincaid ....

Kakav nogomet, kakav Wembley, kakav EURO 2008 ...

O OVOME Vam ja pričam

PODRŽAVATE LI UVOĐENJE ŠKOLARINA NA FAKULTETIMA?

HNS-LD zalaže se za povećanje odgovornosti u cijelom obrazovnom sustavu, i za promjenu naslijeđenog socijalističkog financiranja nerada.
Studenti zaslužuju promjenu vlastite pozicije. Njih se mora postaviti u poziciju važnih aktera sveučilišnog i visokoškolskog sustava. Upise na fakultete treba pojednostaviti, što će državna matura olakšati.
Studentima treba dati vauchere za školarine, i na taj način povećati njihovu odgovornost za odvijanje studija, uz pravo ocjenjivanja nastavnika. Za studente koji redovito izvršavaju svoje obveze potrebno je predvidjeti horizontalnu pokretljivost (na trošak države i osobne potrebe), ali i uvođenje obveznih školarina za one koji studiraju dulje, odnosno ne izvršavaju svoje obveze.
Na ovaj način ostavlja se jednakost obrazovnih šansi, bez obzira na materijalne mogućnosti, i motiviraju se redovito studiranje te završetak studija u znatno većoj mjeri, nego što je to danas slučaj.
Kad je riječ o studiranju, još je jedan važan fenomen obilježio vladavinu HDZ-a. Radi se o tzv. bolonjskom procesu. Ovo je jedan od najslabije pripremljenih projekata u mandatu Sanaderove Vlade! Ovaj je proces obilježen nepripremljenošću, koju sada plaćaju i nastavnici, i studenti. Mogli bi slobodno reći nepripremljeni eksperiment ministra znanosti, obrazovanja i športa, s opasnim društvenim posljedicama.
A da apsurd bude tim veći, ovaj je ministar jedan od najboljih u Vladi HDZ-a. Postavlja se samo pitanje kakva je onda cijela Vlada!


Ich komme ! Ich komme gleich ! Arghhhh ....

:-))))))))

Zvone Radikalni je SRETAN čovjek ! Svi se nešto žale te „nema se izbora“, te „svi su isti“, te „ne bi opet glasali protiv“, te ...

Zvone Radikalni NEĆE glasati protiv !!!

Zvone Radikalni će glasati ZA !!!

Kažete: „E moj Zvone, lako li te kupit' obećanjima !“. I jest, ako su OBEĆANJA PRAVA !!! A ovako nešto, što je gotovo 100 % in alignment s mojim stavovima o najboljim rješenjima za hrvatsko visoko obrazovanje (o čemu sam pisao piskarao švrljao škrabao brljao te bez kraja i konca davio ljude svojim postovima – uf, ovo nije bilo lako smisliti ;-) je nešto što niti jedna stranka nije imala pameti (ili hrabrosti) staviti u svoj izborni program !

Hoće li to i ostvariti (a ima toga još)?

Vidjeti ćemo !

A u posvemašnjem nedostatku pravih i konkretnih obećanja u predizbornoj kampanji koja je više ličila na cirkus nego na ozbiljnu raspravu o smjeru kojim ova država treba krenuti, Zvone Radikalni će primijeniti pouzdanu hladnoratovsku metodu – trust but verify :-)

Dobili ste priliku za fresh start, ali Zvone Radikalni će bit' NA STRAŽI ;-)

- 09:41 - Komentari (14) - Isprintaj - #

srijeda, 21.11.2007.

Isprike zbog NEUTEMELJENIH optužbi :-)))

Citiram sam sebe iz prošlog posta:

Možda sam ja nešto iz temelja krivo shvatio (Daj Bože !), al' ako nisam onda bi ovo lako mogao biti moment of reckoning za Zvonu Radikalnog.
JESAM, JESAM !

HRKLJUŠ, HRKLJUŠ :-)))))

Uf, pade mi kamen sa srca. Jer, kao što kaže anonimni komentator na pollitika.com:
Nije Eticko izborno povjerenstvo eliminiralo mrakov spot, vec Eticko povjerenstvo HRT-a. Velika razlika, pa provjerite kad pisete, jer na raznim postovima ekipa pise kao da nema razlike.
i mrak potvrđuje:
yes, yes,
ovo je HRTovo etičko povjerenstvo, no sada čitam na jutarnjem gdje oni tvrde da spot nisu vidjeli (članak inače nije baš ono što sam ja ženi rekao) kao i cijeli niz drugih stvari koje su netočne
znam da je agencija koja je bila formalni naručitelj rekla da će objaviti svu korespodenciju između njih i hrt-a pa neka se vidi tko je tu koga

Eto, imao sam osjećaj da to naprosto ne može biti, i ispalo je da je osjećaj dobar :-))))

Ajde neka malo i dobrih vijesti ...

I naravno, isprike gospodi Goldsteinu, Petroviću i Silobrčiću na neutemeljenim i lažnim optužbama thumbup

- 18:13 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Jel' znate 'KO je u Etičkom izbornom povjerenstvu ?

U lijepoj našoj se trenutno odvija jedno temeljito SRANJE !!!

Ukratko – JEDEMO GOVNA !!! (ako želite vidjeti zornu ilustraciju, pogledajte video, ali na vlastitu odgovornost i nikako to nemojte raditi prije ručka – vjerujte mi na riječ, a kod babla imate malo širi osvrt ;-)

U ishodištu spomenutog sranja je Etičko izborno povjerenstvo koje zabranjuje opozicijske spotove gdje god stigne, a sve s ciljem i mandatom „nadgledanje ponašanja kandidata na izborima te spriječavanje govora mržnje, vrijeđanja i omalovažavanja političkih protivnika.“

Što u teoriji zvuči jako lijepo, ali praksa je, kao i obično u Hrvatskoj, nešto drugačija. Jer, ako su za HSPov spot i mogli nekako nategnuti da „kalja“ ugled Sanadera s onom završnom slikom i titlom „Ostvareno“ (kao da je od tog „ugleda“ što i ostalo !), za pollitika.com spot tako nešto ni u kojem slučaju ne vrijedi.

Al' odluka je svejedno ista - NE MOŽE !

A ko to kaže ? Koji su to likovi koji sjede u tom „etičkom“ izbornom povjerenstvu i koji čuvaju leđa Sanaderu ? Mora da su neki zgubidani, marginalci i/ili HDZovi poltroni ?

Potražim, nađem i ..

???????????????????????????????????????????


Evo ga:

Predsjednik Etičkog povjerenstva po položaju je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Milan Moguš, a po tri člana imenuju predstavnici vladajućih odnosno oporbe u zadnjem saborskom sazivu.
Na prijedlog većinske koalicije HDZ-a, HSLS-a, HSU-a, SDSS-a i SDA u Etičko su povjerenstvo imenovani Tomislav Paškvalin, Bernardica Juretić i Helena Jasna Mencer.
Na prijedlog oporbenih parlamentarnih stranaka SDP-a, HNS-a, HSS-a, HSP-a, IDS-a, DC-a, PGS-a, MDS-a, SBHS-a i HDSSB-a imenovani su Slavko Goldstein, Zorislav Antun Petrović i Vlatko Silobrčić.

SLAVKO „KONTRA FAŠISTA SVIH VRSTA“ GOLDSTEIN !!!

ZORISLAV ANTUN „TRANSPARENCY INTERNATIONAL“ PETROVIĆ !!!

VLATKO „THE AKADEMIK“ SILOBRČIĆ !!!

Zvone Radikalni je, dragi čitatelji i čitateljice, RAZBIJEN U PARAMPARČAD !!!

Po drugi put. Al' sada još puno temeljitije ...

Jer da su MENE pitali koga tamo staviti, ja bih navedenu trojku ODABRAO KAO PRVI IZBOR i bio presretan kako smo „dobro prošli“ !!!

„Aaaa, neće se oni dati zajebavati. Barem će kampanja bit' poštena.“

A oni meni (nama) ovako ...

Možda sam ja nešto iz temelja krivo shvatio (Daj Bože !), al' ako nisam onda bi ovo lako mogao biti moment of reckoning za Zvonu Radikalnog.

Ideali i idoli leže satrani u hrvatskom izbornom blatu ...

A ja se pitam ...

UPDATE: Svašta se ja pitam, al dok uopće definiram pitanja, evo jedan odličan spot (za slučaj da ste ga do sada propustili):

- 13:02 - Komentari (7) - Isprintaj - #

utorak, 20.11.2007.

ŠUPCI s HRTa ZABRANILI spot pollitika.com portala !!!

NABIJEM VAS BANDO KORUMPIRANA !!!

Evo spota, a vi se jebite.



Cijelu priču pročitajte ovdje (a odnosa medija i politike se i Zvone Radikalni dotaknuo u dva prethodna posta ;-).

We have a fight at our hands !!!!

- 23:58 - Komentari (8) - Isprintaj - #

„NAJSTRAŠNIJE DOSAD !“ – Favorit za Greatest Shits 2007 !!!

Bildam tako ja danas u teretani, odrađujem trening za prsa (meni osobno najdraži ;-) i krećem, standardno, s ravnim benchom - 20, 40, 60, 80 kila (je, godine su tu, triba se dobro zagrijati). Taman postignem „radnu temperaturu“, spreman da krenem na prave težine, kad ono Jutarnji na stolu !

Ajde, rekoh, da malo vidim što kažu „stari“ mediji (jerbo, za neupućene, body building je jedan jaaaako dosadan sport – bar 70 % vremena se šetkaš po teretani i vraćaš dah ;-)

Listam ja, sve članci diđi, miđi, biđi, na-jedno-uho-uđe-na-drugo-izađe, kad ono odjedanput slika SDPove kumice :-)))))

Ooooo ... da vidimo ...

Opala, pa to nije Jadranka Puž (ček, ček, ček – ma što nije neka Jadranka Puž među prvima ostavila komentar na moj prethodni post – eh, Dalibore, Dalibore :-)

„Zamisli“, našli su neku tetu da je glumi !!! So what the fuck – iliti - U čemu je problem ?

I ondaaaaaa – BUUUUUUUM.

#&%$$&“##/#/&$&/#&%% ....

„To je nešto NAJSTRAŠNIJE što se dogodilo u dosadašnjoj kampanji“

"I ovaj je spot, kao i sve ostale poruke iz SDP-a, laž! Laž i obmana kojom se hrvatskoj javnosti skreće pažnja s onoga što je bitno,"

By Ratko „The Spin Legend“ Maček :-)))))))

Dopustiti ćete mi još malo ...

???????????????????
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
############################

Ne, ne, ne, mora biti da sam ja munjen !? Tu naprosto nema nekog drugog objašnjenja :-)

SDP našao „glumicu“ za svoju izvrsnu (ma fenomenalnu !!!) parodiju na „kapetana“ Kovača (ex-idol Ivanišević zaslužuje poseban post :-() a po Ratku Mačeku to je nešto „NAJSTRAŠNIJE U DOSADAŠNJOJ IZBORNOJ KAMPANJI“ !!!

Majke ti irudove ?

Ko je ovdje munjen !?

Ma ja sam, to je kristalno jasno ;-). Toliko se uzbuđivati a „gospodin“ Ratko Maček samo radi svoj „posao“. Koji se sastoji u tome DA LAŽE ČIM ZINE !!!

„Pa di si ti dosad Zvone Radikalni !?“
„Sporo kopčaš, buraz, a ?“


A šta jes' jes', lijepo sam priznao da sam munjen ;-).

Možda bih sad trebao „znanstveno“ obrazlagati iznesene stavove (nije teško, čak je i trivijalno – samo se treba osvrnuti na HDZove bezočne laži u izbornoj kampanji) ? Nenad Stazić je dao osvrt u svom stilu, a mrak će mi sigurno reći da to nije najstrašnija laž koju je Ratko Maček izrekao u svojoj „blistavoj“ HDZovskoj karijeri ;-).

Al' eto, meni je onako pošteno zapela za oko.

I tog smiješnog lika mi je uglavnom žao, a opet pomalo mu se i „divim“. Ja recimo nikad ne bih mogao raditi njegov posao :-). Treba to „cijeniti“ ;-) Jedini je problem što bi neuki puk tom komedijašu mogao i povjerovati ! Ah, kome je danas lako ...

......

„Ma pusti to Zvone Ridikulni, ovih dana nam je politika tako i tako iza svakog kantuna - reci ti nama što je bilo s benchom !?“

A ništa, što bi bilo. Po staroj dobroj navici pretakanja bijesa u potencijalnu energiju utega ;-), „ispraznio“ sam se podižući četiri puta 110 kg i sve je opet bilo lijepo, bajno i krasno ;-) Bar za neko vrijeme ...

- 21:04 - Komentari (5) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.11.2007.

Poruka za KUKAVICE iz HDZa !!!

Ovaj put neće biti beštimanja :-)

Jer, za razliku od kukavičluka SDP-a koji me dirnuo na fundamentalnoj osobnoj razini, kukavičluk HDZa je „standardne“ vrste. A ukratko se svodi na:

HDZ je skupina lažljivih i kukavičkih bandita koji će bez okolišanja ignorirati demokratske norme ponašanja, zaobilaziti i navlačiti pravnu proceduru na svoju stranu a kad treba i bezočno lagati samo kako bi i dalje ostali na vlasti !

Eto ga ! Hm, kad bolje pogledam, možda bi HDZovci rađe „samo“ jedan dugi „jeeeebite se“ što su u gore spomenutom postu popili SDPovci :-)

Jer ovo su gadne optužbe !

Ali, ajmo redom.

Početi ćemo od ključne stvari – demokracije. Što je „demokracija“ ? Za malog Ivicu jedna moguća definicija je „To je ono kad možeš reći što misliš“ (famozni free speech) ! I Hrvatska je po tom kriteriju rekao bih gotovo 100 % demokratska zemlja.

Ali, da li je to dosta ? I da li je to doista tako ?

Danas u Hrvatskoj, odgovor je NE i NE !

Prvi NE proizlazi iz zapažanja da je Ivičina definicija bila primjerena starim vremenima, kad su Grci okupljajući se na trgovima začimali i definirali demokraciju. Sjećamo se kako je to bilo u Ateni - skupili bi se „glasači“ na trgu i nakon rasprave odlučili. Robovi (a čini mi se i žene ;-) su bili isključeni i to je bilo moguće organizacijski provesti (nekako pamtim da ih je bilo red veličine desetak tisuća s „pravom glasa“). U tako organiziranom društvu je garancija da „možeš slobodno IZREĆI što misliš“ bila apsolutno dovoljna za „demokraciju“ !

Zbog nužnosti izborne demokracije, danas više, alas, nije tako što nas vodi na problem masovnih medija.

Jer to što Zvone Radikalni doista ima slobodu da izrekne gore navedenu tvrdnju u nekom društvu bez straha od progona, pa čak je i napiše na svom blogu, i nije neka značajna stvar ! Mislim, jest, značajna je i ona predstavlja osnovu demokracije, ali toj osnovi je nužna i nadgradnja kako bi se mogao osloboditi duh demokracije (Rusija, Egipat, Venezuela, anyone ?)

A duh demokracije nije utjelovljen (barem ne potpuno) samo u činu glasanja, već i u činu otvorene i slobodne diskusije/rasprave o temi o kojoj se glasa ! Džaba „ultimativne moći“ glasača ukoliko su ti isti glasači neinformirani, ili što je još gore krivo informirani !!!

Po tom pitanju, ovi izbori u Hrvatskoj predstavljaju TEŠKI DEBAKL, ponajviše u sferi nacionalnih televizija. Jer, da nema tu i tamo cara Šprajca, što se izbora tiče TV kao izvor informacija za Zvonu Radikalnog ima doslovnu vrijednost 0 (NULA) !!!

O izbornim pravilima vezano uz nacionalno koncesionirane TV kuće i pokušaju oporbe da se ta pravila učine smislenijima sam već pisao u postu Luka Bebić kaže DA NE MOŽE, a vi se gospodo iz oprobe možete jebati :-).
I, da se razumijemo, HDZ je imao potpuno legitimno pravo odbiti promjene pravilnika o praćenju izbora jer činjenica jest da su na prošim izborima dobili mandat, imali su parlamentarnu većinu i tako to ide u demokracijama.
Ali, posljedica toga je Dnevnik koje je gotovo potpuno depolitiziran (što vladajućima naravno odgovara jer novinari „po dužnosti“ moraju pratiti njihov rad), Stanković i politika u zadnje vrijeme su kao mačak i vruća kaša (baš me zanima ko će biti gost na izbornu nedjelju ;-) i sve u svemu, prosječni građanin će od nacionalnih televizija dobiti relativno šturu informaciju o predstojećim izborima te planovima i programima različitih političkih opcija.

„Sučeljavanje“ kandidata u emisijama za koje je i na teletekstu u sekundu predviđeno koliko vremena kadidati imaju „alocirano“ (negdje oko 4 i po minute) je travestija demokracije. Pogotovo kad se uzme u obzir da zajedno u emisiji završi Ante iz Mrduše Donje i recimo Jadranka Kosor !

JEL' ITKO TO GLEDA ??? Osim obitelji onih koji se tamo pojavljuju ;-)

„Svi će barem dobiti jednaku priliku“, viče G-News :-)

OK, s time ja nemam nikakvih problema ! Ali imam velikih problema s time da je novinarima zabranjeno profesionalno obavljati svoj posao ! A pogotovo imam VELIKIH problema s činjenicom da se Ivo Sanader boji izaći na megdan Zoranu Milanoviću !

VEEEELIKIH problema !!!

Spominjao se neki 19.11 kao Dan D, ali eto ga, prođe a ništa od Obračuna kod O.K. Korala (je znam, umro mu je otac, i ja mu izražavam svoje saučešće, ali ima još dana do izbora, a od HDZa po tom pitanju ni glasa).

Ukratko – KUKAVIČKI !!!

A posebna je priča da li smo mi uopće 100 % demokratska zemlja ! Time dolazimo do drugog NE i stvari koja me je silno nasekirala i koja je posve dovoljan dokaz protiv ovih 100 % - radi se naime o zabrani HSPovog spota.

Vidjeli ste ga, naravno, kao i svih ostalih stotinjak tisuća korisnika Interneta u Hrvata i on u biti i ne nosi ništa novoga ! Ali problem je što ga nisu vidjeli did Mate i baba Mara iz Mrduše Donje, a bogami ni stric Pero i ujna Anka iz Lisičića Na Moru :-) jer eto, taj spot nije „podoban“ za emitiranje na televiziji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jel' Ivo Sanader održao taj govor na splitskoj Rivi – JEST !
Jel' Vladimir Šeks u kameru izložio „plan i program akcije Gotovina“ – „locirati, uhititi, transferirati“ – JEST !
Jel' taj plan „ostvaren“ – JEST !

Pa mamu vam vašu korumpiranu bando iz Etičkog povjerensta – koji k.... ste onda zabranili spot !!!!!!!!????

„Je, ali se u njemu na negativan način priča od dr. Ivi Sanaderu“ – PA MAJKE TI IRUDOVE JASNO DA SE GOVORI NA NEGATIVAN NAČIN !!! Kako bi se drugo moglo govoriti kad je najprije srao i srao jedno, a onda pojeo svoje govno nakon dvi godine ? Odnosno, još ga nije pojeo, i trudi se da ga niti ne pojede (i dobro mu zasad ide)!

Banda !

Ma u stvari, možda i nije problem u njima. Možda oni samo slijede pravilnike koje su napisali neki „Drugi“ !?

Al' gospodo draga, ako su već pravilnici tako „civilizacijski“ napisani da zabranjuju negativnu kampanju (pa čak i kad je do zadnje crtice, točkice i citata točna !), onda sigurno u tim pravilnicima negdje piše i da je zabranjeno LAGATI u toj istoj kampanji ! To bi, barem meni, ipak nekako bilo najvažnije ako već želimo civilizirane i „klinički“ čiste, dane kažem dosadne, izbore (za razliku od npr. američkih koji su sve samo ne čisti) !

Pa kako onda - recite vi meni gospodo iz Etičkog povjerenstva - kako je onda moguće da te iste osjetljive dušice iz HDZ-a na svojim plakatima bezočno lažu i iskrivljavaju izjave/programe/planove svojih političkih protivnika ?
Kako je moguće da iz (gotovo) svake HDZove predizborne poruke i plakata vrišti „SDP je za legalizaciju droga“ (što je naravno, ispravan stav ;-) ali za što je iz SDPa opetovano naglašavano da nije i njihov stav !?

KAKO ?

A možda mi je i jasno :-). Naime, to nisu spotovi na nacionalnoj televiziji !!! U novinama, na jumbo plakatima, ili u izjavama se može srati, lagati i mazati oči naivnom puku bez problema. Ali kad pričamo o spotovima koji se vrte na TVu i koji u posvemašnjem nedostatku kvalitetnog praćenja izbornog procesa svojim neprestanim „iskakanjem iz svake paštete“ predstavljaju osnovu za izgradnju mišljenja svekolikog puka (pogotovo onog koji se ne spaja na Internet) – e onda su druga pravila igre !!!

Da ne bi did Mate i baba Mara slučajno vidjeli nešto što nije za njihove stare oči. I kako bi HDZu i dalje mogle prolaziti floskule o „obrani nacionalnih interesa“, o „vjerodostojnosti“ i „mi ovo a oni ono“ i ...

Kako je onda moguće, pitam ja Vas draga gospodo iz Etičkog povjerenstva, da Kalmeta zvani „Mister 10 posto“ mrtav ladan na TVu izjavi da su izgradili 435 km autocesta, kad je točna brojka gotovo 4 (ČETIRI) puta manja, barem po izračunu bussines.hr portala, i iznosi 113,5 km !!!

KAKO ?

Slabo pratim predizborne spotove, ali znam da se u HDZovima „uspjesi“ u cestogradnji često spominju. Doduše, nisam čuo da u spotovima na televiziji spominju egzaktno brojku 435, ali sam siguran da takav dojam ima većina birača s obzirom da Kalmeta ubacuje tih „preko 400 km novih autocesta“ u svaku svoju izjavu !

Dakle, nisu samo kukavice, već i LAŽOVI !!! Nema druge riječi :-)

A financiranje predizborne kampanje ?

E, i tu su oni „po slovu“ zakona ! Jer zakon, ako sam dobro zapamtio, traži tek naknadnu prijavu troškova i donatora – kad „karavane prođu“ pa ti ispravljaj krive Drine (a čini mi se da sam čitao o tome da kampanja Jadranke Kosor još nije posve „prijavljena“ u tom pogledu – ispravite me ako griješim).

To što bi u demokratskoj zemlji bilo sasvim normalno, čak i očekivano, da se stranke i kampanje financiraju na potpuno transparentan način, pa da se prije izbora liste donatora objavljuju na internetu (što su neke stranke i napravile – zapamtio sam HNS, a čitatelji će dopuniti listu) – to njima nije toliko bitno!

Što uostalom i ne iznenađuje :-)

Četiri godine se „dijelilo“ rođacima, prijateljima i vozačima, te je sad došlo vrijeme da se malo dobivenoga „vrati/reinvestira/tajno donira“ ! A sve zato da bi se nakon toga moglo još četiri godine „dijeliti“ !

Promućuran plan ! I što je najbolje u cijeloj priči, za sada odigran posve u skladu sa zakonom i procedurom (barem ovaj medijsko-izborni dio)!

A svim onim „braniteljima“ HDZ-a koji će na ovaj post reagirati upravo takvom obranom („Sve je po zakonu, što se žališ ?“ ili „Pa izborna pravila je donijela još koalicijska vlada !“ – neistina, vidi Luka Bebić post) poručujem:

Kanite se ćorava posla, 'cos you are missing the point !

Jer kad je trebalo odlučiti da li dati konkretan i stvaran doprinos daljnjem razvoju demokracije u Hrvatskoj ili gledajući sebične interese zaštititi status quo, HDZ je odabrao ovo drugo.

Legitiman izbor, oko toga nema spora!

Al' ne prolazi kod Zvone Radikalnog.

- 23:19 - Komentari (19) - Isprintaj - #

petak, 16.11.2007.

Oda VELIKANU dvadesetog stoljeća

Na današnji dan, 16. studenog 2007., navršava se prva godišnjica smrti Miltona Friedmana, jednog od najvećih ekonomista dvadesetog stoljeća. Kvalifikacija „jedan od najvećih“ je u stvari suvišna – Milton Friedman JEST bio najveći ekonomist dvadesetog stoljeća, barem u očima Zvone Radikalnog.

Na ovakvu tvrdnju će neki (mnogi ?) s osmjehom (prezirom ?) reći da to više svjedoči o mojem nepoznavanju ekonomske misli minulog stoljeća nego o nekim čvrstim činjenicama. Hm, kad pričamo o „veličini“ ekonomista, ionako vrijedi ona truth is in the eye of the beholder.

Ali ja oko toga definitivno nemam dvojbi !

Jer Milton Friedman je single-handedly (što bi mi rekli - sam samcat) rasturio keynesijansku dogmu koja je prevladavala većim dijelom 20. stoljeća. Dogmu koja se može sažeti u jednu jedinu prostu (proširenu ?) rečenicu „DRŽAVA JE ODGOVOR NA SVE“ !!!

Taj „odgovor“ su nakon katastrofalne krize 30-tih godina popušili manje više svi i daleko od toga da je taj odgovor bio (skroz) pogrešan ! Kapitalizam 19-tog stoljeća, koji će, zahvaljujući temeljitoj „marksističkoj“ osnovnoškolskoj naobrazbi ;-), u meni uvijek biti povezan sa sintagmom „prvobitna akumulacija kapitala“, nikako nije bio lijepa zvjerka i keynesijansko rješenje u vidu značajnog povećanja uloge države u ekonomskom životu nacije je donijelo mnogo dobroga !

Ali je, avaj i kukulele, posijalo i klicu svoje vlastite propasti koja je nastupila 70-tih godina sa periodom „stagflacije“ – rastuće nezaposlenosti i istovremene rastuće inflacije, što je bilo nešto što se po keynesijanskoj teoriji nikako ne bi smjelo/moglo dogoditi !?

Za Miltona Friedmana to nije bilo nikakvo iznenađenje.

Jer on je znao, i to i prije nego što je keynesijanizam postao prevladavajuća dogma !, da u toj priči ima kvaka – kad radnika (pogotovo onog produktivnog) dereš sve više i više kako bi podmirio sve veće i veće troškove države, doći će vrijeme kad će taj radnik reći „Dosta !“. Uz maksimalnu marginalnu stopu poreza od 70 % (da, da, bilo je vrijeme kad je današnja Švedska za Ameriku bila pičkin dim ! – pričamo o 60/70-tim godinama), dobro su Amerikanci i izdržali :-).

I gledajući u retrospektivi, pojava stagflacije mi se i ne čini tako čudnim fenomenom. Jer kad je 10 % najproduktivnijih članova društva (koji su vjerojatno već i tada „držali u svojim rukama“ barem 20-30 % ekonomskog života SAD-a) odlučilo da se ipak ne isplati toliko truditi kad im država uzima tako veliki dio teško zarađenog novca, ekonomska priča je krenula u jednosmjernu ulicu. Država je našla (privremeno) rješenje u paljenu printing presses za tiskanje novca, ali osnovni ekonomski zakoni ponude i potražnje su odradili svoje i voila – eto inflacije.

Priča je ipak značajno kompliciranija od ovdje iznesenog sažetka jer bili su tu i naftni šokovi, te troškovi Vijetnama i hladnog rata i siguran sam da će čitatelji u komentarima dati i svoje viđenje/objašenjenje.

A posebno (možda i važnije !) mjesto u priči o Miltonu Friedmanu zauzima njegova borba protiv bujajuće državne regulative !

Aždaja sa tisuću glava protiv viteza od niti metar i šezdeset !!! Regulacije u školstvu i zdravstvu, licencije za obavljanje zanimanja, draft (služenje vojnog roka) – take your pick.

Podosta tih glava danas fali (ali puno/previše ih još „riga vatru“), i za to najviše zasluga pripada Miltonu Friedmanu, čovjeku koji je u svom radu i djelovanju uvijek u fokus stavljao slobodu pojedinca kao ultimativni ideal ljudskog društva.

Uostalom, let the master speak:

Očuvanje slobode je zaštitni razlog za ograničenje i decentralizaciju državne vlasti . No postoji i konstruktivniji razlog. Veliki civilizacijski napredak, u arhitekturi ili slikarstvu, u znanosti ili književnosti, industriji ili poljoprivredi, nikada nije proistekao iz centralizirane vlasti. Kolumbo nije krenuo u potragu za novim putem u Kinu pokoravajući se direktivi nekog parlamenta, premda ga je dijelom financirao apsolutni monarh; Newton i Leibnitz; Einstein i Bohr; Shakespeare, Milton i Pasternak; Whitney, McCormick, Edison i Ford; Jane Addams, Florence Nightingale i Albert Schweitzer; nitko od nabrojanih nije širio nove horizonte ljudskog znanja i razumijevanja, u književnosti, u tehničkim mogućnostima ili u olakšavanju ljudske bijede, pokoravajući se naredbama vlasti.
Njihova su dostignuća rezultat individualnog genija, čvrsto usađenih pogleda manjine i društvene klime koja omogućuje raznovrsnost i raznolikost.
Vlast nikada neće biti u stanju ponoviti raznovrsnost i raznolikost individualne akcije. Određujući uniformne standarde u stambenoj izgradji, prehrani ili odijevanju, vlada može, bez sumnje, uvijek poboljšati razinu življenja mnogih pojedinaca; određivanjem standarda u školstvu, gradnji cesta ili zdravstvu, središnja vlada može bez sumnje poboljšati razinu rezultata na mnogim užim područjima, možda čak i prosjek čitavih zajednica. No vlada će istodobno zamijeniti napredak stagnacijom, a jednolikom osrednjošću nadomjestiti raznovrsnost, bitnu za eksperimentiranje, koje može dovesti do toga da sutrašnji ispotprosječni rezultati budu iznad današnjih prosjeka. (preneseno iz knjige Kapitalizam i sloboda, bold by Z.R.)


Tako je govorio Milton Friedman davne 1962. godine.

Počivao u miru.

I jedno veliko HVALA.

- 00:15 - Komentari (14) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.11.2007.

Ispravljam cijenjenog Antu Čičina-Šaina, i malo dalje elaboriram ...

Prije desetak dana je u Jutarnjem listu objavljen izvrstan intervju s Antom Čičin-Šainom a i Bepo/Cronomy je na svom blogu dao (pozitivan ;-) osvrt.

I ja se s izrečenom gotovo u potpunosti slažem, ali ipak mi je nešto zapelo za oko.

Što bi po vama trebao biti glavni posao države?

Država treba raditi sve ono što privatni sektor ne može raditi bolje i kvalitetnije, a toga ima prilično. Država treba osiguravati javni red i mir. Treba osigurati djelotvornu javnu upravu, pravosudni sustav i kvalitetan obrazovni sustav za sve građane do stjecanja punoljetnosti.

Mislim da u pitanju obrazovanja i nismo tako loši, a gledajući šire, mislim da kontinentalna Europa, kojoj mi pripadamo, ima bolje preduvjete za razvoj obrazovnih sustava od anglosaksonskih zemalja. Imamo mogućnost da za taj mali broj djece koji se rađa u Hrvatskoj, a to je između 13 i 14 tisuća godišnje, osiguramo cjelodnevnu nastavu za sve osnovne i srednje škole tako da ta djeca do svoje 16. godine budu primjereno osposobljena za život u onome što se zove kompetitivno društvo.


Odmah treba reći da je u procjeni broja novorođene djece došlo do neke pogreške, ali Cronomy je u komentaru rektificirao stvar:

Istina, U Hr je rođeno oko 42,500 djece u 2005.
Mislim, jedno od mogućih objašnjena, da su on ili novinar mislili na tisuće kuna po učeniku koje imamo mogućnosti potrošiti za obrazovanje.
Za 2005. godinu, prosječni godišnji trošak osnovnoškolskog učenika je bio 12 538 KN, pa odgovor 13-14 tisuća na godinu bi se mogao odnositi na to.
Ali je loše napisano pa izgleda kao čista greška u broju novorođenih.


I da se vratimo na tvrdnju koja mi je zapela za oko a koju sam boldao u citatu.

mislim da kontinentalna Europa, kojoj mi pripadamo, ima bolje preduvjete za razvoj obrazovnih sustava od anglosaksonskih zemalja


Ta tvrdnja i JEST i NIJE točna !

JEST ukoliko pričamo o osnovnom i srednješkolskom obrazovanju, s time da treba uočiti da se priča o preduvjetima !. A NIJE točna ukoliko pričamo o visokom obrazovanju, kao što sam mnogo puta već pisao :-).

Ova dihotomija zahtijeva i (malu) digresiju. Ameri, to znamo iz mnogobrojnih filmova i TV serija, imaju jako loše osnovno i srednje školstvo, ali su im zato fakulteti (koledži) top class. Činjenice jest da je podosta (kvalitetnih i motiviranih) studenata iz Indije, Kine i ostalih „imigrantskih“ zemalja, ali kvaliteta američkog visokoškolskog obrazovanja je ipak samo djelomično uvjetovana širinom pool-a odakle crpe „mozgove“. Osnovni razlog ipak leži u činjenici da je od svih sustava visokog obrazovanja na svijetu, američki daleko najviše tržišno orijentiran ! Što ima svoje nedostatke, ali prednosti su očigledne i mjerljive (ukucati u Google „Top 500 Universities in World“ pa vidjeti ;-)

Ali, netipično za Zvonu Radikalnog, ovdje ću se malo posvetiti problemu osnovnog i srednje školskog obrazovanja za koje Ante Čičin-Šain kaže da imamo „bolje preduvjete“ od USA i Velike Britanije.

I to poprilično odgovara istini !

Amerika ima naslijeđene rasne probleme, geta i loše (ma katastrofalne !) javne škole dok je Britanija u svojoj težnji za „razgradnjom“ klasnog društva (u kojoj to još zemlji, molim Vas lijepo, čovjeka moraš oslovljavati sa Sir, zato što mu je Kraljica mačem mahala nad glavom ;-) pretjerala u egalitarizmu pa recimo tamo nema biranja u koju srednju školu ideš – ideš tamo gdje živiš (o tome je lijepo pisao neutrino u jednom svom postu al' sad ne mogu naći taj post pa da se ubijem :-() ! A o nekakvoj selekciji putem prijemnih ispita oni mogu samo sanjati !

Hrvatski je sustav s druge strane prilično fleksibilno postavljen – i s mogućnošću biranja škole (čak i osnovne) i s prihvaćanjem selekcije kao nečega posve normalnog, a i dijapazon vrsta obrazovanja koje pružaju srednje škole je poprilično širok. Ili, da budem precizniji, tako je to bilo u moje vrijeme, a poštovani čitatelji će me ispraviti ako se nešto promijenilo (ima li još uvijek prijemnih u srednjim školama ?)

Ipak, to je samo „osnovni organizacijski okvir“, a trenutno stanje na terenu je prilično LOŠE !!!

Ja sam doduše izgubio osobni dodir s osnovnom i srednjom školom prije nekog vremena i to me opet čeka (tek :-) za 3 godine kad sinčina krene u školu, ali otac i majka (a i stric) su mi do pred neku godinu radili u osnovnoj školi, imam (najdražu) tetu koja je također do nedavno (je, puno penzionera oko mene ;-) radila kao profesor u srednjoj školi i uz pozorno praćenje medijskih informacija vezano uz tu temu s moje strane, mislim da se mogu osloniti na podosta činjenica u svom zaključivanju (ali, kao što sam rekao, ima tu i „praznina“ ;-).

Da previše ne duljim, imam dva prijedloga za povećanje kvalitete našeg školstva:

1.) Promptno povećati ulaganja u školstvo uz povećanje plaća nastavnicima u osnovnim i srednjim školama za 20-30 %
2.) Ustanoviti zakonski i provedbeni okvir kroz koji će omogućiti da najlošiji nastavnici dobiju OTKAZ!

Eto ga, čak bi se moglo reći da je rješenje trivijalno :-). Naravno, i NEPROVEDIVO, ali for the sake of argument, evo i malo detaljnijeg obrazloženja.

Vezano uz prvi prijedlog, jasno je da su učitelji potplaćeni, i oko toga nema spora. 4-5.000 kuna plaće za učitelja/profesora (mislim da su u rangu prosječne plaće, ali dosta ovisi i o godinama staža) je potcjenjujuće i uvredljivo, pogotovo zato što učitelji/profesori dugoročno gledano najvažniji stup društva.

Da iznesem svoj osobni primjer, bez pretjerivanja mogu reći da su moji učitelji u osnovnoj školi u 80 % slučajeva bili odlični, a profesori u zadarskom MIOCu isto tako. Ali, njihova prosječna starost je (tada) bila preko 45 godina, i oni su spadali u „staru gardu“, koja je zanimanje učitelja/profesora odabrala tamo 60-tih kad je biti učitelj/profesor NEŠTO ZNAČILO ! (moj ćaća se još uvijek sjeća kako je pokojna baba dala cijelu kozu svećeniku da napiše neko pismo/dopis za sud !)

Pozitivna selekcija na djelu.

Ali avaj i kukulele, to se radikalno promijenilo :-(

Jer već 80-tih je zanimanje učitelja spalo na niske grane, a u razuzdanim 90-tima ... Heh, danas bi svi bili menadžeri ... Entuzijasta će biti uvijek, ali prilično sam siguran da je prosjek gadno pao. I to je problem koji se ne može riješiti preko noći, ali ga se mora riješiti ukoliko želimo nešto postići – zanimanje učitelja MORA ponovno postati i društveno ugledno i financijski isplativo/prihvatljivo !

Da stvari ne budu posve crne, uočava se u zadnjih par godina trend „porasta poželjnosti posla u državnoj upravi“. Osnovni razlog je sigurnost radnog mjesta, plaća jest mala, al' ne radi se puno pa ako baš moraš nešto se može i otfušariti (instrukcije ?). Iako to nije dugoročno rješenje jer su razlozi „poželjnosti“ dugoročno neodrživi, na tome se može graditi.

S druge strane, Zvone Radikalni je radikalni pobornik value for money mjere, i što se tiče univerzalnog (tzv. accross the board) povećanja plaća u bilo kojoj državnoj službi, čvrstog sam uvjerenja da takvo povećanje ni približno ne vodi odgovarajućem povećanju produktivnosti/efikasnosti, a što nas vodi na prijedlog 2).

Koji je po meni apsolutno važniji i proizlazi iz elementarne ekonomsko-menadžersko-socijalne logike, a svodi se na odgovor na sljedeće pitanje:

Da li je ovo društvo u ime neke „socijalne pravde“ spremno trpiti/plaćati loše učitelje/profesore kroz njihov cijeli 35/40-godišnji radni vijek ???

Neki će reći da je odgovor DA, da se to podrazumijeva, da „nisu oni jadni krivi što su pogriješili izbor zanimanja“, ... – s takvima diskusije nema (takvih ćete najviše naći u sindikatima, što je i logično – znaju da ne valjaju, pa im je jedina nada u spas udruživanje u veće grupe.

Neki će reći „ne, ne, ne, nikako, nikako otkaz – njih treba dodatno obrazovati/stručno usavršiti“!

Na što ću ja reći da se slažem, ali taktika „mrkve i batine“ ne može funkcionirati ako je samo mrkva prisutna („ma znaš, dobar si ti, ali evo neki rezultati pokazuju da to baš i nije dobro, pa ajde ti 15 dana na stručno usavršavanje. Znaš, za svaki slučaj, da kad sljedeći put dođe inspekcija mogu pokazati da mi činimo sve što možemo da se stvar popravi“

Odlično ! S tim dijelom strategije se i ja slažem.

Ali, bez „batine“ (ie. prijetnje otkaza) da nastavnika „prisili“ da se koncentrira i potrudi usvojiti/poboljšati pedagoška znanja i vještine, „mrkva“ u vidu stručnog usavršavanja baš i neće biti efikasna (jest, znam da je žalosno da su ljudi takvi ...)

Treba biti iskren i priznati da bi uvođenje ovakvog principa bilo povezano s podosta logističkih teškoća !

Naime, kako pošteno „evaluirati/ocijeniti“ nastavnika !?

Dati tu odgovornost ravanteljima – hmmm, uz još uvijek dosta „politički“ način izbora ravnatelja, za tu soluciju nikako nisam ! Ipak, zanimljivo je da se u svakoj školi koju sam pohađao, JAKO DOBRO ZNALO ko je dobar nastavnik a ko nije !

Stoga sam prilično siguran da bi se to moglo „izračunati“ i na osnovu mjerljivih statistika, a ne samo „osjećaja za feeling“ učenika, roditelja pa i samih učitelja. A pogotovo to vrijedi za osnovnu školu gdje se kroz provođenje standardiziranih testova prilično precizno može ocijeniti stvarno stanje stvari (koliko je teško procijeniti koliko dobro djeca znaju zbrajati i dijeliti ? – ja bih rekao da je to trivijalno !)

Puste sanje ...

Doduše, sad mi je pala napamet i srednja mogućnost – uvođenje „plaćanja po učinku“ (merit pay) – radno mjesto je sigurno, ali ko bolje odrađuje svoj posao će dobiti i veću plaću !

Nešto mi govori da bi to sindikati još teže progutali ;-)

Zamisli, da NEMAJU svi nastavnici istu plaću ! Koji nonsens ;-)))
Da, doista nonsens.
Kako bi itko mogao i pomisliti da ima učitelja koji svoj rad odrađuju kvalitetnije od drugih !? Baš glupa ideja.

I tu dolazimo do tog prokletog naslijeđa socijalizma (a sve vuče još od Francuske revolucije, koja je, da se razumijemo, u cjelini imala apsolutno pozitivan učinak na razvoj zapadne civilizacije, ali ... ;-) – socijalna „pravda“ uvijek i svuda !

A što je s pravdom za one entuzijaste koji svoj posao shvaćaju ozbiljno i odrađuju ga požrtvovno i odgovorno ?

Što je s pravdom za one koji prepoznaju mlade talente na područjima fizike, matematike, informatike, kemije, književnosti i dodatnim radom i angažmanom stvore od njih državne prvake, pa čak i olimpijce (što, niste znali da postoji međunarodna olimpijada iz fizike – vidite, O TOME VAM JA PRIČAM !!!)

Gdje je pravda za njih ?

Ili se ta pravda svodi na tapšanje po ramenu od strane ravnatelja: „Bravo, bio si dobar“. I to može proći – par godina, dok se entuzijazam ne otopi u prosječnom sivilu (znam, ima i onih rijetkih s neograničenim količinama entuzijazma, srećom !)

Ali (ovdje se vjerojatno ponavljam po n-ti put) – to nije dugoročno rješenje jer radni vijek učitelja nije 5-6 godina, već 35-40 !!!

Ipak, u jedno budite sigurni – OVAKVA REFORMA NEMA NIKAKVE ŠANSE U HRVATSKOJ !!! Ma skoro da bih rekao – Zvone Radikalni će poisti svoje vlastito govno kad se tako nešto uvede u ovu državu !

I da se vratim na intervju s gospodinom Antom Čičin-Šainom – on je u stvari 100% U PRAVU !!!

Žalosno je jedino to što većina stvari o kojima on priča (a ja sam se osvrnuo na možda 5% intervjua) za ovu našu balkansku prčijicu prestavljaju wishful thinking, ili po hrvatskoj narodnoj „kad na vrbi rodi grožđe“ ...

A uskoro možete očekivati i osvrt na osobno iskustvo s „neradničkim bandama u državnim službama“ ;-)))

- 15:30 - Komentari (16) - Isprintaj - #

petak, 09.11.2007.

Zvoni Radikalnom nađen „kratki spoj u mozgu“ !!!

Pročitah ovdje ...

Inače, GROZD je odustao od izvorne definicije masturbacije, koja se , ipak, pokazala spornom – u njihovu programu je bila predstavljena kao devijantan oblik ponašanja nastao zbog «kratkog spoja u mozgu»!!!

A zaaaaaaato je Zvone Radikalni kupovao Erotike u srednjoj školi (a bogami nije propustio niti prvi broj hrvatskog Playboya 90-i-neke s Anne Marie Goddard na naslovnici – dobro pamćenje, a ;-) !!!???

Kažu oni - „zbog kratkog spoja u mozgu“ ?????

Jel' treba IŠTA više reći ???

Jel' ima itko NORMALAN u ovoj državi kojem nije jasno o čemu se ovdje doista radi ???

Jer, kako kaže Elizabeta Gojan u linkanom članku:
A što čeka naše osnovnoškolce i srednjoškolce? Svašta! I to doslovno. Prvo su se Ministarstvo obrazovanja i zastupnici u Saboru godinama odlučivali, a onda na brzinu (prije izbora, kao slučajno, ne?) odlučili! Eksperimentalno (Ha!), od sljedećeg polugodišta, za osnovne škole - konzervativniji pristup – program Udruge GROZD, za srednje škole - liberalniji (dječica su odrasla, pa mogu malo i «omirisati» seksa?) Foruma za slobodu odgoja.
Ostala sam skamenjena (možda zato što «program» GROZD-a vraća u kameno doba?) kada sam vidjela što će to moji ViP-ovci o seksu naučiti u školi:
- da «sigurnog seksa nema, da trebaju imati sposobnost samosvladavanja i tako izbjeći masturbiranje, da prezervativ štiti, no nije posve siguran (dobro, to je OK, ali ne znači da ga ne treba upotrebljavati, ne?), da homoseksualce treba tolerirati (!), ali da svaki izbor nije jednako vrijedan»!!!

U postu je sve rečeno, a ja ću samo dodati svoje „mišljenje“ – gospodo iz GROZD-a – NABIJEM VAS ... !!!

P.S. A propo zatucanih jadnika koji nisu u stanju svariti seksualnost kao prirodnu (najprirodniju !) karakteristiku ljudskog bića i objasniti to svojoj djeci na razuman, razumljiv i prihvatljiv način (ili barem prepustiti stručnjacima da to odrade umjesto njih), te shodno tome od bilo kakvog seksa bježe ko vrag od tamjana i „spas“ traže u indoktriniranom „nauku“ Katoličke crkve – imam poruku i za Vas – ŽAO MI VAS ... JAKO !!!

P.P.S. A još mi više žao Vaše djece koja će plaćati grijehe te indoktrinacije ...

P.P.P.S – „Vaše“ djece ??? A što će biti s mojim slatkišim kad za koju godinu krenu u školu !? Uf ...

P.P.P.P.S. – Pače, jel' ima netko među čitateljima (s tim da je stariji od 30 godina !) ko nikad u životu NIJE kupio Erotiku ? Evo, ja znam jednog – moj ćaća ;-). Anyone else ?

- 22:04 - Komentari (23) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.11.2007.

Dobar dim - LEGENDARNO :-)

Nema ama baš nikakve potrebe za uvodom.

Samo play ...



Pitanje za diskusiju - koja fora Vam je najbolja :-) ?

- 18:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.11.2007.

Kalmeta i Sanader – ko tu koga DRŽI ZA JAJA :-)

DESETKA se čeka u Zadru i okolici !!!

Do sada je bila SEDMICA, što je samo po sebi bilo izvrstan rezultat, ali sad se ide na DESETKU !!!
Što će, u slučaju da (ne daj Bože !) pobjedi HDZ-a na izborima stvoriti gadne probleme Ivi Sanaderu !!!

Da ne kažem JAJOBOLJU ;-) !!!

Ako niste shvatili, spomenute brojke se odnose na broj osvojenih saborskih mjesta u IX izbornoj jedinici - osvojenih od strane HDZ-a, naravno (UPDATE: mrak kaže da nije 7 nego 9, i da nije 10 nego 11 - ja mu vjerujem i zahvaljujem na ispravci, al' nek' ostane zbog "umjetničkog" dojma :-).

A za cijelu ovu priču je kriv moj vrend Kruško jer mi je prvi otvorio oči na području „izborne matematike“ u ogranku koji se bavi pitanjem „proporcionalnosti između političke moći lokalnog šefa i broja osvojenih saborskih mjesta na njegovom lokalitetu“.

Vrend je osnovni zaključak izrazio otprilike ovako: „Kalmeta kontrolira 7 ručica u Saboru i Sanader tu činjenicu mora respektirati – zdravoseljački govoreći, drži ga za jaja“ :-).

Heh !

Malo nategnuto, reklo bi se. Ipak je Sanader neupitni gazda u HDZu !?

Da, ali ... (uvijek ima ali).

Ovaj ali počinje s posjetom Zvone Radikalnog zadarskoj bolnici prije nekoliko dana. Majci su našli tumor na dojci, i nije bilo druge nego na operaciju. Prvi nalazi su dobri, ali kako pričamo o hrvatskom zdravstvu, konačni i precizni rezultati će biti za tri tjedna (kažu da se u Zagrebu čeka tjedan dana !).

To je druga priča, a ono što je ovdje bitno je da je Zvone Radikalni PAO NA GUZICU kad je došao u zadarsku bolnicu !!!

Iskreno sam se (pozitivno !) zaprepastio – k'o da sam uletio u Star Trek Enterprise !!!!

Sve fasade glajnc nove, izgrađeno i nekoliko novih zgrada, vrtovi s klupama sređeni tip top, ostakljeni ulazi s pokretnim vratima i svježe ispisanim natpisima, mramor na ulazima s rampama za invalide, ....

A TEK KAD SAM UŠAO NA ODJEL KIRURGIJE !!!

„Jel' bi ja mogao naletiti na jednu operaciju, onako usput“ :-)))). Sobe sterilno čiste, sve gajnc novo, u svakoj sobi TV, sobe dvokrevetne i trokrevetne, odjel intezivne njege (poćirio sam kroz prozorčić ;-) ko u „Hitnoj službi“ !

I onda mi sinula vrijednost SEDAM HDZovih ručica (via Zadarska županija) u Saboru !

I zašto će ih u novom sazivu možda čak biti i DESET !

Džaba priče o korupciji, džaba vozača-reketara, džaba 150 milijuna „ekstra“ (u svoj džep) na Kalmetini, džaba SVE !!! Birači u Zadarskoj županiji (a pogotovo u Zadru !) imaju STO SEBIČNIH razloga zašto i dalje glasati za HDZ i „Mistera 10 posto“ !!!

A onaj jedan jedini razlog protiv, jezgrovito sažet u riječi POŠTENJE ... on neće biti dovoljan ! Uostalom, ja nekako Hrvate i ne doživljavam previše poštenim narodom. Je li to uvjetovano geografijom (Italija, Grčka, Španjolska – hmmmm !?) ili naslijeđem komunizma, ja ne znam, ali znam da je „bending the rules“ nama Hrvatima u krvi.
Jer, razlika između podmićivanja policajca sa 100, 200 ili 1.000 kn da bi se izbjegla zaslužena kazna i stavljanja 150.000.000 državnih kuna u svoj i džepove svojih „suradnika“ je SAMO KVANTITATIVNA !!!

Kvantitativno je razlika DRASTIČNA, I'll grant you that :-). Ali je i dalje samo kvantitativna i principijelno se radi o istoj stvari !!! (a nekako je ovo drugo i „lakše“ jer se u prvom slučaju ipak daje vlastiti novac !).

Stoga će IX izborna jedinica za opoziciju biti tvrd orah ! Možda se, doduše, i ugodno iznenadim, ali sam skeptičan.

Pogotovo zato što će Kalmeta uskoro realizirati još jedan svoj trijumf !!! Iako je ministar rekao da će „cesta biti otvorena kad bude gotova“ (ie. misli se na spojnu cestu autoput – Gaženica, tako dragu Zvoni Radikalnom) , ja se sve nešto mislim kako će se eto tako, baš nekako „slučajno“ dogoditi da cesta bude „gotova“ par dana pred izbore ;-))).

Jer, ja sam se sa starim provozao po toj cesti još ovo ljeto ! Falilo je samo par kilometara asfalta. I pri tome mi je jedna stvar upala u oko - NIGDJE SE NIŠTA NIJE RADILO !!! Turistička sezona baš i nije neki izgovor jer je autocesta sasvim odvojena i ne dira lokalni promet, a radovi koji zahtijevaju masovni prijevoz materijala su već bili gotovi !

Eto, neki dan sam shvatio ! A i tu mi je vrend otvorio oči (zlata mi vridi !).

Suma sumarum (and I stand to be corrected !!!) – prilično sam siguran da je ministar Kalmeta sa svojim „suradnicima“ lijepo naštimao završetak radova kako bi se poklopio s izborima te stoga uskoro očekujem otvaranje !

Konačni rezultat: 10 minuta vožnje manje za Zvonu Radikalnog kad ide doma u Sukošan, par stotina (tisuća ?) glasova više za HDZ i 150 milijuna kuna manje u državnom budžetu !!!

Ali i prilika gosp. Pančiću da ponovno malo bude u žiži javnosti (nekako mislim da ne bi trebalo biti preveliki problem doći do dnevnika radova i provjeriti kako je išao tijek izgradnje ;-).

Vidjeti ćemo ...


P.S. Onima koji su na večerašnjem Dnevniku vidjeli da je cesta već „otvorena“ :-), samo poručujem „Šprajc je CAR“ !!!

P.P.S. I jedan savjet za zadarske SDP-ovce (silverci ;-) – nemojte prihvatiti visoko-principijelan stav svog vođe Milanovića i odustati od, kako on to (ponešto krivo, ali i ne sasvim kad se radi o HDZu !) kaže „klevetničke kampanje“ (a u biti se radi o provjerenom principu negative ads marketinga) !
JEDINA NADA Vam je da u građanima Zadra potaknete crva – „Je, u Zadru se puno toga lipoga izgradilo, ali sa 150 milijuna se moglo i puno više“ !!!

- 20:35 - Komentari (17) - Isprintaj - #

petak, 02.11.2007.

Freedom Figter ZA LEGALIZACIJU marihuane !!!

:-)))))))))))))))))))))))))))

Da, da, dobro ste pročitali !!! Zvone Radikalni je čvrstog uvjerenja da je jedino ispravno rješenje „problema marihuane“ njena legalizacija !!!

Dekriminalizacija, za koju se zalažu navodno „liberalni“ elementi hrvatskog društva je, kao što je to bloger Regan primjetio u jednom komentaru, politika koja se može okarakterizirati po onoj „jebala bi se a da joj ne uđe“. Na taj svoj komentar je Regan popio lijepu dozu nula i jedinica, a rekao je čistu istinu! (s druge strane, to je prirodna hrvatska politika - ni tamo ni vamo, nego po sredini, a onda će onaj koji ima moć po svojoj volji odlučiti na koju će stranu)

Bah !

Cijelu ovu diskusiju se može presjeći JEDNIM JEDINIM ARGUMENTOM !!!

Ako N.N. (ili Zvone Radikalni ;-) ŽELI uživati u jointu bilo u miru svoje sobe, bilo s ekipom na nekom tulumu, NEMA TOGA TKO IMA MORALNO ILI IKAKVO DRUGO PRAVO TO MU (MI) ZABRANITI !!!

Točka. QED :-)

I diskusija je gotova. Završena priča. Amen. NEMAMO ŠTO VIŠE PRIČATI !!!

Naravno, osnovna premisa je da živimo u slobodnom društvu ! Jer, u slobodnom društvu, odgovorni (odrasli) pojedinci imaju garantirano pravo na uživanje u svojoj slobodi, sve dok to ne ugrožava slobodu drugih.

Da li nečije uživanje u jointu IKAKO ugrožava nekog drugog, ukoliko nema second-smoke efekta (što je u ogromnoj većini slučajeva upravo tako !) ? Naravno da NE ! I ponovo, tu priča završava.

„E, ali ne može to tako !“ viču svi. „Marihuana JE ŠTETNA !“.

Yap. I alkohol. I BigMac. I voda (ponegdje :-).

Hmmm, s druge strane, nedavno sam na jednom od Economistovih blogova čitao o tome kako uživanje u marihuani povećava rizik od šizofrenije ! Zajebano. A i kolegica liječnica me je jednom prilikom zaprepastila činjenicom da svaki popušeni joint uništava 10.000 neuoran u mozgu ! Uf, majke ti irudove, deset iljada !!!!!

Gadno.

Ehem, da. Ali, ali, ali ...

Ukoliko je prosječna vjerojatnost (očekivanje) dobivanja šizofrenije negdje na razini par postotaka, 20,30 ili 40 % povećanje vjerojatnosti (a ove brojke lupam iz glave jer se ne sjećam točnih – vjerojatno sam pretjerao) znači u apsolutnom iznosu samo koji postotak više. Da li mi je ta vjerojatnost 3 ili 5 %, who cares ?
A glede deset iljada sprženih neurona, to doista zvuči gadno, dok se ne osvrenete na činjenicu da ih u mozgu ima oko sto milijardi (100.000.000.000).
Ajmo uraditi račun: neka bude 5 (PET :-) jointa na dan, kroz 5 godina, to se svede na 9125 jointa ukupno. Lipi broj, nema što.

Huh, 5 komada dnevno kroz 5 godina !!! Je li to uopće moguće !!! Pa njemu neće ostati nijedan neuron ????!!!!

Ha, ha, ha, ha, ha ...

9125 jointa x 10.000 neurona/joint = 91.250.000 sprženih neurona. Iliti, 0,9125 PROMILA od ukupnog broja neurona u mozgu !!! No sikiriki ....

Bit stvari jest da medicinski razlozi kontra uživanja marihuane (pogotovo povremenog uživanja marihuane) jednostavno ne postoje. NEMA IH !!!! Tu istu doktoricu sam prije par godina pitao da mi nađe neke medicinske članke o štetnosti marihuane (ako išta, onda sam mišljenja da se apsolutno treba obrazovati – i to po svakom relevantnom pitanju!). Ali, do dana današnjeg ne dobih ni jednog članka ...

„To možda i jest tako Zvone Radikalni, ali problem je što je marihuana prvi korak na putu do heroina !!!“.

GLUPOSTI !!!

Da se razumijemo – HEROIN JE ZLO !!! Za dilere heroina Zvone Radikalni bi uveo arapsku varijantu kalifornijske three-strike policy. Prvi put – žuti karton, drugi put – crveni karton, treći put – ode ruka ! Uz par stotina milijuna kuna ulaganja u programe rehabilitacije ovisnika i kontinuirani rad s mladima na njihovoj edukaciji, problem bi se mogao značajno reducirati. Ako ga stvarno želimo riješiti, naravno !

A ako se čini da ovakav stav o apsolutnoj zabrani uživanja u heroinu u suprotnosti s mojim libertarijanskim principima – varate se. Jer, heroin jest zlo, i to zbog svoje ovisničke prirode kojom neumitno potčinjava slobodnu volju pojedinca i oko toga nema priče. NE MOŽE I TOČKA !!! Doduše, svjestan sam da ovako idealistička rješenja pate od određenih problema, ali ovako kako je sada baš i ne ide.

Ipak, heroin je tu da ostane (barem neko vrijeme) i u svjetlu te činjenice argumentima protivnika legalizacije (a i dekriminalizacije) da je marihuana prvi korak na putu prema heroinu se mora posvetiti određena pažnja.

Elem, kako je ovaj post već dva dana u nastajanju, u međuvremenu je kolega leeq objavio (pretekao me ;-) post na pollitika.com (a post je izvrstan i svakako ga preporučam) upravo na temu legalizacije, i u tom postu je dao dva linka na odlične članke („Moć inkivizicije u carstvu predrasuda“ i „Promijeniti zakon“ ). Pa ću citirati iz prvog članka:

Tako će dr. Robert Torre u svojoj knjizi ustvrditi kako nema ozbiljnog znanstvenika danas koji bi argumentirao o nekoj velikoj štetnosti marihuane. Treba pridodati; posebno u kontekstu dostupnosti mnogo težih, adiktivnijih i socijalno razornijih supstancija, poput duhana i alkohola. Torre će, sasvim ispravno, pobiti teze o tome da marihuana vodi prema heroinu, ali će isto tako biti protiv legalizacije, smatrajući da bi ona donijela više štete od postojećeg stanja.


Dakle, kaže doktor da „staze prema heroinu“ NEMA, ali je još zanimljiviji završetak te rečenice ! Jer, kad stručnjak kaže da bi legalizacija donijela više štete od postojećeg stanja, Zvone Radikalni se MORA ZAMISLITI !!!

S druge strane, treba razlučiti i različita moguća „postojeća stanja“ ! Jer ukoliko kao postojeće stanje uzmemo Nizozemsku, onda Zvone Radikalni s tom izjavom nema nikakvih problema. Ali mi smo još DALEKO od Nizozemske !

A da ne izmišljam toplu vodu, evo još jednog citata:
O tome se može pričati, kada jednom apsolviramo gomilu laži i lažnih svrstavanja na osnovi puke činjenice ilegalnosti marihuane, onda doista možemo razmisliti što bi značila potpuna legalizacija. Kada konačno pokopamo besmislice o marihuani koja navodno masovno uzrokuje sterilnost, navodi na agresiju, predstavlja stepenicu prema težim drogama, stvara problematičnu ovisnost, kada prihvatimo notorne činjenice i iskustva brojnih generacija, samorazumljive stvari i znanja iz opće kulture druge polovice 20. stoljeća, jednako tako znanstveno potvrđene, koje kazuju da se od marihuane nikad ne umire i ne postoji pojam predoziranja u tom smislu, kada stvarno prestanemo s inkvizicijskom logikom koja se hrani roditeljskim strahom, neinformiranošću i zakonskim statusom kanabisa, tek ćemo tada moći razgovarati o oblicima normalizacije, regulacije upotrebe i integracije korisnika. Stručnjaci se mogu razlikovati u procjeni tih modela, u pristupu potpunoj legalizaciji ili izbjegavanju takvih koraka, ali depenalizacija posjedovanja malih količina kanabisa morala bi biti razumljivim konsenzusom svakog mislećeg bića, na osnovi elementarnih informacija, bez obzira na struku i obrazovanje.

Riječ da bih dodao !!!

I još:
To znači da ne treba marihuanu reklamirati, ali je treba svesti u stvarne okvire štete, poput duhanskih, te napokon prestati s tragičnim šikaniranjem ljudi, prestati s fundamentalističkim divljanjem i buncanjem, neartikuliranim glasanjem pojmovima ''droga-zlo'', ''korisnik-ovisnik'', ''pošast'', ''kuga'' i slično.
U Nizozemskoj će uskoro (točnije, 2006.) (članak je iz 2004. - op. Z.R.) biti punih trideset godina od stvarnog dekriminaliziranja kanabisa. Stvarna dekriminalizacija jest depenalizacija, propisivanje količine za osobnu upotrebu koja se ne sankcionira niti oduzima.

Eto ga !

Ima i pametnijih ljudi na ovom svijetu od Zvone Radikalnog :-).

I stoga mijenjam službenu politiku – od sada je službeni cilj DEPENALIZACIJA upotrebe marihuane (ipak, neću promijeniti naslov posta – klasičan primjer navlakuše ;-)

Odustajem od apsolutnih libertarijanskih principa i prihvaćam činjenicu da današnje društvo (pogotovo u Hrvatskoj !) nije dovoljno zrelo (je, znam, na ovo će se navući mnogi desničari i antiliberali ;-) za potpunu legalizaciju.

Dok čovjek može slobodno uživati u dobrom jointu (a da pritom ne pretjeruje i ne smeta drugima) bez straha od krivičnog/prekršajnog gonejnja, JA (PRI)ZADOVOLJAN !!!

Ali,
Nažalost, kod nas je posljednjih godina osnažila inkvizicijska logika, koja na plodnom tlu predrasuda može bez srama poopćivati vlastite besmislice, propisivati drugima što da rade, predlagati testiranja i progon ljudi koji su normalni kao i svi drugi građani, (često normalniji od alkoholom potaknutih agresivaca), i to samo zbog vlastita straha, lažnih dogmi o drogama, opsjednutosti totalitarnom kontrolom i nadzorom, i, ne zaboravimo, za dio aktera - zbog unosnog biznisa.

Perspektive nisu svjetle :-(

Ali, to ne znači da je bitka unaprijed izgubljena ...

P.S. Pitaju me neki „kako ćeš objasniti djeci“ ?! Odgovor je jednostavan – istim onim metodama kojima (nažalost, SAMO većina roditelja) postigne da im djeca ne postanu alkoholičari ...

- 15:44 - Komentari (16) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.11.2007.

FREEDOM FIGHTER is coming to town !!!

O lijepa,
o draga,
o slatka slobodo


pjevao je Gundulić u svojoj Odi slobodi još u Dubrovačkoj republici prije par stotina godina.

Kako to samo lijepo zvuči!
Čitajući te stihove obuzmu me osjećaji koje ne mogu i ne znam opisati. Valjda u tome i jest ljepota poezije ...

O lijepa,
o draga,
o slatka SLOBODO !


Da ...

LIJEPA je, i DRAGA je, i SLATKA je SLOBODA.

Ali, može li čovjek biti slobodan ? Ili, drugačije a opet isto, što znači biti slobodan ?

Teška su to, ali KLJUČNA PITANJA ! Jer u hijerarhiji ljudskih potreba sloboda definitivno zauzima visoko mjesto.
A ja bih se usudio reći – čak i prvo !?

Na takav stav se može kontrirati da je samo po sebi jasno da zadovoljavanje osnovnih bioloških potreba (hrana i krov nad glavom) mora biti najvažnije. I to doista jest tako, u apsolutnom smislu :-). Jer, ukoliko se čovjeka stavi pred izbor: život u robovskom društvu s osiguranom hranom i straćarom vs. umiranje od gladi i žeđi „u slobodi u pustinji“ nema puno dvojbe što bi racionalan izbor bio.

Ipak, postavljanje diskusije u tako ekstremne okvire ne vodi u nekom produktivnom pravcu, jer su to, jel'te, ekstremi :-), te ću stoga ovu priču o slobodi ograničiti na pitanje/problem slobode pojedinca u modernom društvu.

Moje pitanje glasi : DA LI JE GRAĐANIN HRVATSKE SLOBODAN ČOVJEK ?

Većina čitatelja bi na to pitanje (vjerojatno ?) dala nedvosmislen odgovor DA, uz poneku primjedbu: „A jes' ovaj Zvone Radikalni smiješan, Hrvatska je danas slobodna i demokratska zemlja, u kojoj se poštuju ljudska prava – pa nismo više u komunizmu !!!“.

A možda se nađe i koji rijetki primjerak homo racionalikusa ;-) koji će na to pitanje odgovoriti protupitanjem – „A na što Zvone Radikalni misli kad kaže slobodan čovjek ?“.

Jer, apsolutna sloboda je apsolutno nemoguća – ili, „kako je to divno jedan naš pjesnik kaz'o“ (u biti jedan sudac američkog Vrhovnog suda, ali ne mogu protiv Zabranjenog pušenja ;-) – „Sloboda moje šake je ograničena blizinom Vašeg lica“. Precizno i right to the point, nema što ;-).

Ipak, mišljenja sam da se uz primjenu Kantovog kategoričkog imperativa – „Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi“ – može doći do „radne definicije“ slobode.

Onda, jesmo li mi u Hrvatskoj slobodni ?

I sad ide Balki moment - DON'T BE RIDIKJULUS !!!!!!!! NARAVNO DA NISMO !!!!

Poprilično ozbiljna, da ne kažem radikalna ;-) izjava ! Koja svoj smisao dobiva u kontekstu činjenice da je Zvone Radikalni 95 % uvjereni LIBERTARIJANAC !!!

(libertarians) ... hold that it is morally imperative that all human interaction, including government interaction with private individuals, should be voluntary and consensual. Or, to state it another way, they assert that all persons are the absolute owners of their own lives, and should be free to do whatever they wish with their persons or property, provided they allow others the same liberty.

„apsolutni vlasnik svog života“ – a Zvone Radikalni kaže – KAKO BI DRUGAČIJE TO MOGLO BITI ???!!!

Ali, ne, ne, ne ... dragi čitatelji

Zvone Radikalni je tu nešto krivo shvatio ! A krivo je shvatio i onaj nesretnik koji je zbog 150 kn trave (fakin jebenih 15-ak jointa !!!) završio u zatvoru na DVIJE GODINE !!!

DVIJE PROKLETE GODINE zato što je prijateljici nabavio malo marihuane (za one koji ne znaju, radi se o supstanci čiji se negativni utjecaji na ljudsko tijelo mogu usporediti s alkoholom) !!!

Beštima koje mi sad prolaze kroz glavu se ne bi posramio ni Šime Poštar – rođak, i legenda sukošanske beštime, crkveni čovik koji je svejedno u vrime Uskrsa u punoj crkvi s oltara, ni 5 metara od don Ive, opsova Boga kad mularija nije htjela prestati škrgućati – nakon toga se zareka da neće više, i to je potrajalo sve dok mu jednoga dana krupa (tuča) nije uništila vinograd – pričaju da je doša u vinograd, pogleda u nebo i beštima po ure ka da čita iz libra ... :-))))

Ja neću ni počinjati jer dugo ne bih stao ...

A umisto beštime kažem - DOSTA JE BILO !!!!

Freedom Fighter is coming to town ...

- 00:38 - Komentari (46) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>