nedjelja, 25.11.2007.

Prije starta live iz HNS-ovog stožera, zadnje misli :-)

Glasačka dužnost je obavljena, žena je „otpremljena“ s djecom na Sajam Beb ;-), piletina i krumpiri stavljeni da se krčkaju u pećnici, a mene preokupira sljedeće pitanje:

Hoće li biti TULUMA večeras nakon ponoći u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade ?

Realno – teško :-( - jer, ciljevi su postavljeni (pre)visoko !

K'o što mi mrak reče: „U SDP-u će tuluma sigurno biti, jer njihov rezultat će sigurno biti dobar !“. Procijenjenih 60-ak mandata je VEEEELIKI napredak u odnosu na (čini mi se) 39 na prošlim izborima. Mraku mogu samo reći, blago njemu, nakon cjelovečernjeg blog-izvještavanja barem je siguran da će biti tulum ;-)

A što može očekivati HNS ?

Ankete kažu 5-6, a ja se (optimistično) nadam i boljem rezultatu. A kako nisam vidio neki ozbiljniji post/komentar/usporedbu kandidata po izbornim jedinicama i njihovih šansi za ulazak u Sabor (barem na pollitika.com portalu), rekoh da dam svoje viđenje stvari. Pa sam pošao na HNSov izborni portal i pogledao njihove liste da vidim što tamo ima i što bih ja (pri)pametno o tome mogao reći :-)

I evo liste kandidata po jedinicama koji su (plauzibilni !) kandidati za ulazak u Sabor

I - Vesna Pusić
II – Jozo Radoš
III – Radimir Čačić, Dragutin Lesar, Danica Hursa, Zlatko Koračević, Zlatko Horvat
IV – ne znam prvu dvojicu (Ivan Vrdoljak, Ivica Mandić), ali mi nije jasno zašto je Antun Kapraljević tek treći ?
V – Davorin Đanić
VI – Goran Baus Richembergh
VII – Miljenko Dorić, Nikola Vuljanić
VIII – Pero Lučin
IX – Damir Mišlov
X – Andro Vlahušić

Što kažu ankete ?

Predviđaju 5 mandata – jedan u I (Vesna Pusić), tri u III (Radimir Čačić, Dragutin Lesar, Danica Hursa) i jedan u VII (Miljenko Dorić).

Po Zvoni Radikalnom, ovo se može svrstati u CRNI/NAJCRNJI mogući scenarij. Ako bude tako, padati će glave :-). Jer, tijekom ovako nesposobne HDZove vladavime, uspjeti smanjiti svoj rezultat (sa 7 na 5 zastupnika) je TEŠKI DEBAKL !!!

Ali, to se ipak neće (?) desiti ;-).

Ako, ne daj Bože se baš tako desi, imam i prijedlog za „tulum“: Soggy Bottom Boys i „Man of constant sorrow“ ;-)




A što bi bio „REALNI“ scenarij ?
Recimo da bi rezultat od 7-8 zastupnika spadao u tu kategoriju ;-). A ta dva tri dodatna mandata bi (svakako !) trebali donijeti Jozo Radoš, Pero Lučin i Andro Vlahušić.

Jozo Radoš je favorit kolege ap-a, i nemam dvojbi da bi njegov ulazak u Sabor bio apsolutno dobra stvar.
O Peri Lučinu sam već pisao i on je jedini čovjek koji može spasiti hrvatsko obrazovanje !!! TOČKA ! Hoće li Rijeka to znati prepoznati, to ćemo vidjeti. Al' ja imam vjere ;-)
Andro Vlahušić bi trebao clear the hurdle u X, i tako dolazimo do 8 zastupnika HNS-a.

Sve u svemu, nije (toliko !) loše, a moglo bi se svirati: Scissors sisters i „I don't feel like dancing“



S OPTIMISTIČNIM scenarijem već pomalo prelazimo u teritorij wishful thinking ;-). Kako do još dva mandata pa da se dostigne magična brojka 10 ?
Nije posve nerealno ! Jer prelazak izbornog praga u IV, V, VI ili IX izbornoj jedinici nije nedostižan cilj. A i možda bi se mogao skucati još jedan u III izbornoj jedinici, gdje su rezultati Radimira Čačića i Dragutina Lesara neupitni (iako još čekam odgovore na neka pitanja ;-) !

To bi već mogao biti sasvim lijepi razlog za tulum ;-)

Kao glazbenu podlogu predlažem Lou Reed i „Walk on the wild side“




I s time bi ozbiljna prognoza bila otprilike završena :-)

Ali kako je Zvone Radikalni teški optimist, moram iznijeti i turbo gtx injection in your wildest dreams optimistični scenarij :-)

PETNAEST (15) MANDATA !!!

:-)))))))))))))))))))))))))))))))

Preduvjeti:
1) Da Radimir Čačić „ispuni“ svoje „obećanje“ o PET mandata u III izbornoj jedinici !
2) Da HNS prijeđe izborni prag u svim izbornim jedinicama
3) E da, i da recimo kolega Vuljanić pull a miracle i osvoji drugi mandat u VII (je, znam, to nema šanse, ali kao što rekoh ... )

Ad 1) – praktički nemoguće za očekivati jer ukoliko ankete i jesu neprecizne kad pričamo o onih par promila koji odlučuju hoće li se prijeći izborni prag, kad pričamo o nivou podrške od 20-25 % koliko HNS po anketama ima u III, ovako veliki napredak bi značio da su ankete fulale za bar 10 %, što je izuzetno nerealno za očekivati !

Ad 2) „Nada umire posljednja“ !
A to je bila i najjača provala Zvone Radikalnog u srednjoj školi kad sam tako odgovorio profesorici hrvatskog (koja je btw. imala teških problema s održaanjem discipline u razredu) kad me tijekom nekog rusvaja u razredu pitala „Pa Vanjak, hoćeš li se ti meni ikada popraviti ?“. Provala je bila dobra a profesorica, nažalost, nije dočekala moj „popravak“ (iako moram napomenuti da sam po pristojnosti apsolutno bio u najboljih 10 % - što daje dobru sliku o situaciji na satovima hrvatskog ;-).
Što se tiče HNS-a, citirati ću onu narodnu: „Kako si sijao, tako ćeš i žeti“.

A muzika ... The Cranberries i „Dreams“ ;-)



A sad je došlo krajnje vrijeme da se posvetim piletini ...

- 14:23 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>