srijeda, 19.12.2007.

Hoće li HNS odoljeti sirenskom zovu HDZ-a !?

Priča tako Ivo Pukanić neki dan u svom članku „Veliki izazov – S HNS-om u igri svi pobjeđuju“ o „dobitnoj kombinaciji“ (thx. ap za link ;-) u kojoj HNS ulazi u HDZovu Vladu, Sanader gura vrući krumpir gospodarstva Čačiću u krilo, Vesna Pusić ide put bijelog svijeta (Washington, Bruxelles), Friščiću i Đurđi se automatski smanjuje „ucjenjivački potencijal“ i sve je lijepo, divno i krasno :-)))

Sve napisano u tom članku velikim dijelom stoji, kad se pogleda „racionalno“. Ali, ali, ali ...

Što će reći članstvo ?

A što će reći Zvone Radikalni (neš' ti „vrlo važne žabe“, with credits to Torro and Pancho ;-) ?

Za odgovor na to pitanje treba definirati kroz kakvu prizmu ćemo gledati politiku. Ako ćemo je gledati kroz „ideološki čiste“ i kroz prethodne postove definirane standarde Zvone Radikalnog, onda je sve jasno i onog trenutka kad HNS uđe u krevet s HDZom slijedi jedan post prepun beštime, proklinjanja, lupanja u prsa „mea culpa, mea culpa, mea culpa“ – OPET SU ME IZRADILI !!!

I konačno „buđenje“ ;-)

A opet, nešto me pinga u malom mozgu ...

Fora je u slijedećem – Zvone Radikalni NIJE socijaldemokratski tip !!! Pogotovo ne one klasične evropske vrste, koja je u vječitom „stisku“ sindikata i neradnika i kroz koju dotični preko velikih poreza i socijalnih davanja muzu sve one koji stvarno nešto rade. Ako ću birati između toga i američkog brutalnog kapitalizma, onda svakako biram ovaj drugi. Iako mislim da je istina negdje u sredini ;-)

I kakve to veze ima s koalicijom HDZa i HNSa ?

Nema baš puno, ali ima veze s (potencijalnim) razvojem političke scene u Hrvatskoj. Jer moja je osnovna procjena da s koalicijom HDZ-a i HSS/HSLS-a „desna“ opcija ide u helać ! I ja sam „osuđen“ da i na sljedećim izborima glasam za „ljevičare“. HSS i HSLS će se prikladno uklopiti u HDZov way of doing things (koji s „desnim“ ili bolje rečeno konzervativnim vođenjem ekonomije – mali porezi, tržišna ekonomija, privatizacija, deregulacija) nema skoro pa nikakve veze, a lijepo će se poduprijeti u svim onim anti-liberalnim stavovima (vezano uz vjeronauk u školama, depenalizacija marihuane, priznanje istospolnih brakova) koji tako nasekiraju Zvonu Radikalnoga.

Stoga je osnovno pitanje – da li HNS-ov ulazak u koaliciju s HDZ-om može pogurkati HDZ u „ispravnom smjeru“ ? Pa da se HDZ može kredibilno natjecati za moj glas, ako ne već na sljedećim izborima, a onda na onima nakon toga ?

Ili da možda Čačić i HNS uspiju replicirati uspjehe u Varaždinskoj županiji bar donekle na nacionalnom nivou pa da san o 20-ak zastupnika postane realnost (a što bi nas odvelo u situaciji poprilično sličnu s Njemačkom, for better or worse ;-)

Lijepo je vjerovati i nadati se, ali ja sam nekako skeptičan. Toliko apetita i ega u jednoj Vladi bi bilo teško pomiriti s iskorijenjivanjem mita i korupcije što je po meni osnovni problem ove države.

Dilema da li „progutati govno“ te pokušati odraditi posao i doći do rezultata, ili zauzeti high-moral ground i osuditi se na opozicijsko djelovanje, je za HNS ista kao i za HSS/HSLS.

U toj računici HNSu dajem nešto bolje izglede nego HSS/HSLSu, ali je to i dalje jako slabašno ...

- 14:40 - Komentari (18) - Isprintaj - #

utorak, 18.12.2007.

Što nas čeka u sljedeće 4 godine ?

Nemam blage veze.

Ma, u stvari, imam neke ideje, ali ovo nije post (samo) o tome. Ovo je post o „4“ (ČETIRI) godine HDZ-ove vlasti koje nas očekuju :-(

Skeptični ste ?

I ja sam bio. Čak sam i razmišljao o otvaranju nove kladionice – „Koliko do prijevremenih izbora“ (je znam, triba najprije učiniti konat na staroj – ali još nemamo Vladu, pa imam fore ;-).

A onda me neki dan „prosvitlilo“ !

Onog trena kad Friščić i Đurđa potpišu „đavolji ugovor“ (čitaj, koalicijski sporazum) s HDZom, oni postaju najvjerniji Sanaderovi igrači !!!

Jer, NEMA ŠANSE da nakon takvog čina oni ruše vladu i ucjenjuju Sanadera zbog nekog „nepoštivanja koalicijskog sporazuma“ ? Novi (prijevremeni) izbori vode u anihilaciju, a da odbace Sanadera i priklone se Milanoviću – hm, da, cute idea :-).

Postoji li za njih pobjednička strategija ? Morala bi postojati, pa nisu budale.

Kako ja vidim – Friščić se nada sa 6 milijardi godišnje nadoknaditi prirodno odumiranje svog biračkog tijela (tu bi se mogli postaviti i neki debeli rekordi po parametru kuna/glas, a ni mogućnost „negativnog povrata“ nije nezamisliva ;-), a Đurđa se nada da će se HSLS i ona „pokazati“ u „odrađivanju posla“.

I jedno i drugo – NULA bodova !

Friščić te pare dobiti neće, a i ono što dobije neće znati pametno potrošiti, Sanader će ga, uz svesrdnu „pomoć“ EU izmajmunirati oko ZERP-a (a što će opoziciji pružiti goleme količine besplatne municije ;-) i pa, pa HSS ...

Đurđa i ekipa će se pokazati uspješnim jedino u „foteljašenju“ (pardon, „stoličarenju“, credits to Whatever ;-), a od silnih ideja i zamisli (regionalni razvitak, obrazovanje, radno zakonodavstvo), te famozne „kontrole“ HDZ-a će biti ... štrć-brć, papala maca.

I kad sve to skupa (za, recimo godinu dana) postane evidentno i kristalno jasno, Joža i Đurđa će se prikucati uz skute Sanaderu ko mali kučići, hvatajući dobačene mrvice (fotelje ;-), busajući se svojom „veličinom“ i „značenjem“ („naše ruke su važne !“), a doma se u tišini zimske noći i pucketanje vatre prisjećajući „dana slave“, uz tu i tamo jedan „HRKLJUŠ ! Što smo to napravili krivo ! Hrkljuš, hrkljuš – ajde sad malo ti Joža ...“

Briljantna situacija za dočekati ekonomske probleme koji se valjaju iza globalizacijskog horizonta ... o pristupnim pregovorima za EU i teškim kompromisima koji nas tamo čekaju da ne pričamo.

A ako kažete da sam preveliki pesimista, da to neće baš biti tako i da će Đurđa i Joža zauzdati Sanadera i HDZ, ili, još bolje, da će kroz Vladu stvarno djelovati programski, odrađujući posao i reforme a kad se u tome sudare s HDZ-ovskim way of doing things („It's inevitable !“) da će imati hrabrosti (a i rezultata svoga rada) da „prekinu suradnju“ i kažu „Ajmo na izbore pa da vidimo“ ...

Eeee, toliko vjere bi bilo malo previše tražiti od Zvone Radikalnoga ...

Jer, moja „vjera“ u ljude da će odraditi ono što kažu je doživjela gadna razočarenja u ne tako davnoj prošlosti. Od toga kako mi je Bush zajedno sa svojim neokonzervativcima prodao plan za „demokratski Irak“ se moj „analitičarski ego“ i dan danas oporavlja.

Da ne pričam kako sam „vjerovao“ da nema šanse da HDZu prođu sva sranja koja je napravio u zadnje četiri godine. „Ma nema šanse – sredit ćemo ih ko beba zvečku – KIM, Brodosplit, Verona, satovi, ...“

Znamo kako je to završilo ...

A ko zna, možda me Đurđa i Joža ugodno iznenade :-). Uvik postoji prvi put ...

- 00:47 - Komentari (4) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.12.2007.

Izvješće s pollitika.com meetinga

Skupilo nas se ... Lipo, živahno društvance s pollitika.com portala je danas (jučer) u Tolkiens Houseu održalo svoj prvi, a siguran sam nikako ne i posljednji, miting :-)

Ovo što slijedi je moj osvrt.

Subota je, rano popodne i „saga o havariji laptopa“ se nakon reinstalacije zamjenskog laptopa s XP-om (Vista sucks – big time !) polako bliži svome kraju. Odrađuju se završne instalacije i podešavanja raznolikih programa i alata koji su nužni kako bi mirne duše opet mogao prionuti na „pravi posao“. Teretana je otkazana jer upala grla još nije do kraja sanirana, ali nema beda, stvari idu nabolje, sutra sam zdrav i cijela nedjelja je tu ;-).

Polako se bliži se pet sati i vrijeme da se uživo upozna ekipu s pollitike. Uz standardno (i planirano) korištenje „akademske četvrti“ (kažu da je totalno uncool na tulum dolaziti prvi ;-) eto mene u Tolkiens Houseu.

A tu već lijepo društvance. I odmah vidim da nitko nije poslušao mraka i stavio naljepnicu s nickom :-). Moja je bila spremna, al' rekoh neću kvariti prosjek.

Prepoznajem mraka, Nenada Stazića i Mariju Lugarić, tu je i CikaVelja, sasvim OK za početak. Lijepo sjednem, naručim toplu čokoladu sa šlagom (a baš je njami ;-) i krenem u upoznavanje. Prvi s desna – gale. Providnost, što drugo reći ;-) Prvi s lijeva – Robert Hirc iz Središnjeg odbora HNS-a. Kaže, HNS neće s HDZ-om. Hmmm, kako sada stvari stoje, izgleda da neće ni trebati :-).

Kako je prostor bio relativno skučen i nije bilo mogućnosti za pravi „okrugli stol“ (a mišljenja sam da tako nešto i nije bilo potrebno) formirale su se oko tri četiri stola grupice ljudi – što bi rekli kružoci – svaka u svojoj priči. I dok sam ja tako lamentirao s galeom o mogućnostima i ograničenjima interneta kao političke platforme, zapne mi lijevo pogled na naljepnicu „šarli“. A taman sam se bio počeo pitati di mi je kolega matematičar s Euklidovog bloga, suborac na fronti obrazovanja :-).

Kad ono – malo stariji kolega ;-) Asti sto ! Pa ovo bi mog'o bit i neki profesor ! A što ću, nema sada štrc-brc, lijepo priđem i predstavim se. Predstavi se i šarli i meni se počnu paliti lampice. Da skratim priču, ispalo je da je šarli profesor koji mi je, u vrijeme mog (paralelnog) studiranja fizike na PMFu (što je priča koja je nekoliko puta parcijalno spomenuta u raznim postovima a definitivno zaslužuje svoj zasebni post ;-) predavao jedan matematički predmet.

Da predavao – bijo ja kod njega DVA puta na ispitu :-))))). Izvrstan(5) i dobar(3) ;-))) (18.2.1998. Linearna algebra I iz drugog pokušaja i 26.2.1998. Linearna algebra II – pogledao ja u index ;-)

Što reći nego – oduševljen !!!!

Za stolom se razvila živahna rasprava u koju se uključio i Zoran Oštrić, tu se našao i lovac (update: ipak je to bio kolega Novac - sorry ;-), a uskoro je tu bio i cijenjeni kolega s desnog spektra Whatever. Brzo smo se dotakli poznate Churchillove izjave:

"If you're not a liberal when you're 25, you have no heart. If you're not a conservative by the time you're 35, you have no brain."

U googlanju za točnim citatom sam nalatio na činjenicu da to Churchill nikad nije rekao. Možda i nije, ali ima nešto u tome ;-)

Uskoro nam se priključila i Marija Lugarić pa smo malo slušali o Saboru od insajdera ;-). Dotaknuli smo se i pitanja stranačke stege pa smo čuli i zanimljivu anegdotu kako je jedina iz SDP-a glasala kontra nekog Strugarovog prijedloga veznog uz HNOS (zajedno s desničarima, a HDZ je bio suzdržan). Hint na unutarstranačke borbe u SDPu oko obrazovanja (ima tu puno akademika-političara ;-) mi je samo potvrdio da bismo se Marija i ja lako dogovorili oko pravog programa ;-).

A pojavili su se i još neki politički celebrityji – najprije je za zagrijavanje uletjela Iva Prpić, a onda su stigli i „teškaši“ Tonči Tadić i Vesna Škare-Ožbolt (Tonči Tadić vjerojatno s ponosom nosi tu titulu, a za Vesnu pak mogu reći da sam bio ugodno iznenađen koliko bolje izgleda uživo nego na izbornim plakatima ;-)

Vipera i DCroat su sjedili za stolom s CikaVeljom i kovali svoje planove (uz takvu koncentraciju, neku ideju/post definitivno očekujem ;-), Potjeh (ili, kako sam kaže, jedan od Potjeha) je igrao krilnu poziciju (sniping from the wings ;-), hrvoje štefan mi je klisnuo u separe (ali bit će još prilike ;-) a ponekog sam sigurno i zaboravio (sorry).

Informaciju o novom mandataru smo dobili, naravno, promptno iz „centrale“, a ima li tu nekog „planetarnog poravnanja“ oko istodobnosti našeg mitinga i te odluke, ostaje da se vidi ;-).

Tada je već polako došlo vrijeme da se ide kući pa sam odradio jedan „krug“ obilazeći stolove i upoznajući još ponekog. Griotta i seneka su nažalost spali na minutu dvije a z00ey mi je potvrdio da doktori još dan danas ne kuže što sam ja u stvari htio reći i to je bilo to.

Moje izvješće s mitinga, a nadam se da će ih biti još.

A dojmovi ? Jesmo li što dogovorili ? Ne, ali mislim da to nije ni bio cilj. Digli smo cijelu stvar na jedan malo viši nivo, a kako ćemo i koliko dugo dalje ovisi samo o nama. Ideja ne fali, ali sad je već dvi ure poslije ponoći i vjerojatno sam već malo pretjerao ...

Ima dana, a ima i nas pollitičara ;-)

UPDATE: Tek sam se sad sjetio da bi bilo pristojno i korisno čitatelje uputiti na cross-post na pollitika.com portalu, da malo kroz komentare bolje osjetite atmosferu ;-)

- 01:53 - Komentari (22) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.12.2007.

Još malo o „bejzbol palicama“ - Što je Zvone Radikalni u stvari htio reći !?

Lipi rusvaj sam generirao sa svoja dva prethodna posta: Tri STRAŠNE priče iz hrvatskog zdravstva i Dični hrvatski doktori – DI STE ?. I u tom silnom rusvaju je, čini mi se, došlo do određenog „nerazumijevanja“ između autora i (nekih) čitatelja.

Pa sam tako od jednog nasekiranog pravogdoktora dobio „preporuku“ da sam sebe lupam bejzbol palicom po glavi (uz još pokoju uvredu, ali, moram biti pošten i priznati, i dosta izrečenih pametnih stvari ;-), a našlo se i onih koji su problemu pristupili malo više „analitički“ (Zdravstvo u agoniji i "pravi doktori, pravi bolesnici, prave greške" ), a neki i posve osobno.

Na što mogu samo reći da je meni poprilično jasno kako funkcionira hrvatsko zdravstvo i s kakvim se problemima (svakodnevno) susreće ! Problem je u tome što ja nisam pisao o zdravstvu u cjelini i post nisam pisao na „razini“ nekih svojih prethodnih postova, recimo o obrazovanje (ako Vam se čita po 10-ak stranica poprilično „analitičkog“ teksta s formulacijom problema i predloženim rješenjima, pogledajte ovdje i ovdje).

Ja sam samo prepričao tri priče !


Od kojih je ključna priča o majci jedne moje poznanice iz studentskih dana kojoj je doktor nalaz prije tri godine protumačio dobrim, da bi se naknadno utvrdilo da je već na tim nalazim bilo jasno vidljivo da žena boluje od raka ! Kojem je tadašnje krivo očitavanje nalaza dalo tri godine da se razmaše i sad je ta žena u terminalnoj fazi, s očekivanim vremenom života od 6-9 mjeseci !
A za dobru mjeru je bolnica ODUZELA te nalaze toj gospođi kad je došla protestirati !

Rješenje Zvone Radikalnog – bejzbol palica !

„Ne možeš tako !“
„To nije na razini intelektualca, već prije na razini nekog srednjoškolca“
„To je huškački post !“

i slično ...

Što zvuči dosta razumno, i doista, kako jednom doktoru znanosti uopće može pasti napamet da spominje bejzbol palicu ???

Dalmatinci bi rekli – „Zvone Radikalni prošvika' skroz naskroz !“.

A onda ja zamislim sljedeću situaciju.
Dolazim ja tako sa svojom suprugom za par godina kod doktora. Ulazimo, dobar dan, dobar dan, izvolite sjedite, i vidim ja da je nekako doktor snužden. Izbjegava pogled, ozbiljan do daske.
„Nema načina da se ovo kaže na lijep način, pa ću ja samo reći“
„Znate, nalazi Vašeg sina su jako loši. Otkrili smo rak ... u terminalnoj fazi i predviđamo mu još samo 6-9 mjeseci života. Da smo to otkrili ranije, možda bi i imao neke šanse, ali ovako ...“
Mene oblijeva hladan znoj, supruga na stolici do se već ruši u nesvjest ...
I onda meni sine spasonosna misao.
„Ne, ne, ne doktore, došlo je do neke pogreške. Mi smo obavili te pretrage prije xy godina/mjeseci. Znate, sinu je bilo nešto loše pa nas je doktorica poslala. Ja sam bio skeptičan jer mi se to činilo bezveze, ali je ona inzistirala. I nalazi su bili dobri. Bili smo kod specijaliste. To nikako ne može biti istina !“
Doktor gleda u nevjerici, ne zna što bi rekao, pa bubne: „A imate li vi te nalaze“.
Na što supruga, „istrenirana“ vječitim nosanjem nalaza svih ginekoloških pregleda (a bilo ih je), skače kao iz puške: „Evo, imamo, sve je tu !“
Doktor uzima nalaze, gleda, gleda, gleda ... (i sad ćemo za potrebe priče pretpostaviti da se radi o poštenom doktoru)
Nakašlje se i kaže: „Hm, pa, vidite, ovdje je očito došlo do nekakve pogreške jer se već na ovim nalazima jasno vidi da je vaš sin već tada bolovao od raka ...“
„Vidite ovu sjenu ovdje – to se ne može promašiti !“

...

I sad bi ovdje trebala uletjeti bejzbol palica.

Ili ipak ne !? Jer, siguran sam sto posto da mi bejzbol palica tada ne bi pala napamet. Samo tuga i pokušaji hvatanja za spasonosne slamke ... I, nakon samog čina pisanja gornjih redaka, mogu reći da mi je jasno kako se moglo desiti da su u ženi iz moje priče oduzeli nalaze u bolnici.

Ali, make no mistake about it, pravednički bijes bi prije ili kasnije proključao u Zvoni Radikalnom ! A Vi mi recite - ima li uopće normalnog ljudskog bića u kojem ne bi ?

A bi li se doista mašio bejzbol palice ?

Ne.

Ili preciznije, ne isprve. Ali, nažalost moram reći da je u ovoj našoj državi vrlo vjerojatno da bi cijela stvar završila upravo na bejzbol palici. Što govori puno o našim doktorima, još više o zdravstvu u cjelini a najviše o cjelokupnom pravnom okviru u Lijepoj našoj. A govori puno i o Zvoni Radikalnom :-).

I onda, što ćemo s doktorima ? Jel' oni moraju početi pisati oporuke i unajmljivati zaštitare svaki put kad Zvone dolazi u posjetu ?

Naravno da ne – oni samo moraju pošteno obavljati svoj posao. Nothing more, nothing less.

Moja ultimativna poruka je da se ovdje radi o ekstremnom primjeru liječničke nestručnosti / traljavosti koji se, ukoliko su sve iznesene činjenice točne, ne može braniti ni u kojem slučaju !
To nema veze ni s time kolika je plaća doktora, ni s time u kakvim uvjetima rade, ni s time imaju li ili nemaju sapuna u svom WCu u bolnici !

To se jednostavno ne može braniti !!!

A ukoliko sam svojim radikalnim pristupom problemu barem malo pridonio da se problem zdravstva konačno aktualizira, a čini mi se da jesam, ja sam priko zadovoljan :-). I iako me je danas nakon „obiteljskih“ razgovora obuzeo određeni defetizam, čak toliko da sam ozbiljno razmišljao o umirovljenju Zvone Radikalnog i kretanju „ispočetka“, ali ovaj put 100 % anonimno, sa zadovoljstvom mogu reći da me je to prošlo :-).

U nekim formulacijama sam trebao biti oprezniji, trebao sam sačekati da stvari malo sjednu i da se „komunikacijska magla“ razbistri, ali čovjek uči dok je živ.

A što ćemo s hrvatskim zdravstvom ?

To recite Vi meni :-)

- 00:49 - Komentari (15) - Isprintaj - #

subota, 08.12.2007.

„Dični“ HRVATSKI doktori – DI STE !!!???

Kako ti se život na brzinu okrene naglavačke. 14-ak sati, da budemo precizniji. Per astra ad aspera (ako je ovaj inverz poznate latinske izreke točan ;-). Od zvijezda do trnja !

Sve je počelo havarijom mog HP-Compaq laptopa sinoć oko 10 sati navečer. Problemi ili s baterijom ili s punjačem ili sa sklopom za punjenje ne znam točno, ali iz laptopa se počelo pomalo i dimiti, osjetio se smrad i stvar je završila u debaklu ! Jutrošnji posjet Mikronisu gdje je laptop kupljen je rezultirao „samo“ eliminiranjem punjača kao potencijalnog uzroka kvara. Servis im, naime, subotom ne radi :-(.

Ipak, stvar se nekako popravila jer sam na svom Zavodu našao laptop koji se (po potrebi) koristi za nastavne potrebe tako da sam se pokrio barem za vikend. Došao sam doma oko deset sati u dvojakom rapsoloženju – silno nasekiran zbog kvara laptopa i nedostupnosti direktorija My Documents na njegovom hard disku (zadnji temeljiti backup na USB hard disku je od ljeta – je sve znam što ćete reći ;-) - ali bar se nadam da hard disk nije riknuo) i ponešto oraspoložen činjenicom da sam našao barem privremenu rezervu.

Žena je odlučila „surađivati“ pa je pošla s djecom malo van, da tata „povrati ravnotežu“. I to je upalilo izvrsno ! Malo sam prosurfao, pogledao svoj blog i komentare na prethodni post, pogledao i pollitika.com i sve je izgledalo da će biti OK. Još je preostalo popodne odraditi rođendan prijateljevog sina (odnosno, TADA se to tako činilo !), na kojem se očekuje atmosfera s good feelings all around jer će se skupiti barem 5-6 dječice ;-) i onda „Idemo dalje“ u nove radne (i sve druge) pobjede :-).

A umjesto toga ...

Taman je bilo negdje malo prije podne kad se žena vratila, što je i moralo biti jer smo između podne i jedan imali zakazan pregled kod ginekologa (na kojem smo, btw. trebali saznati i spol djeteta ;-). Pregled koji je naručen, a to je za ovu priču VRLO BITNO, preko jako dobre (da ne kažem najbolje) prijateljice moje bolje polovice (koju ćemo za potrebe ove priče nazvati G.), a čiji je suprug i kum našem sinčini prvorođencu. Kad je parkirala pred zgradom, supruga me po starom dobrom običaju nazvala na mobitel da pomognem s transportom djece i stvari gore do stana i sve je izgledalo OK.

Dok nisam izašao iz zgrade.

„Jesi li ti napisao post u kojem kažeš da bi bejzbol palicom pretukao sve doktore ?“

Ja blinkam, resetiram se i kažem „Aha, ali nije to baš tako“. Dalje nisam stigao ...

„Jesi li ti normalan !!!“.
„G. me sad zvala i rekla da su svi u bolnici pročitali taj post !“
„Da koji je to kreten napisao“
„I da ona više s tobom neće razgovarati !!!“
„I da ja neću moći roditi na ...“
„Da ovaj pregled danas još može, samo zato da saznamo spol, ali da više ne dolazi u obzir“
„JESI LI TI NORMALAN !!!“

Tako će meni moja ženica.

Dok smo se popeli do stana, uz temeljitu baražnu paljbu sam shvatio da se našoj prijateljici ginekologici nikako nije svidio moj post. Isto tako ni njenim kolegama. Čak bi se moglo reći da su to shvatili poprilično osobno.

A kad smo ušli u stan, došao je red i na Zvonu Radikalnog.

UZAVRILA MI JE KRV !!! Uzavrila mi je do TOČKE KLJUČANJA !!!

Uzavrila mi je zbog razočarenja u dragu prijateljicu koja očigledno nema ni minimum samokritičnosti prema svojoj profesiji, a da stvar bude gora, nju sam oduvijek smatrao primjerom hrvatskog liječnika kakav bi on morao biti !
Uzavrila mi je i zbog razočarenja u moju dragu suprugu koja me bespoštedno napala a da nije pročitala ni slovca iz tog, navodno strašnog posta, pokazujući se kao klasična hrvatska „kukavica“ koja će se prignuti do poda i lizati cipele „krasnim“ hrvatskim doktorima samo zato što eto „ja moram roditi“, a „majka ti upravo počinje borbu s rakom“.
Uzavrila mi je i zbog toga što mi je temeljitvo upropašten današnji dan – dan kad smo trebali saznati spol našeg trećeg djeteta.

O da, uzavrila je krv Zvoni Radikalnom !
Toliko da sam se pošteno izbeštimao (u sebi, a ponešto i naglas, dok djece nije bilo blizu) na sve hrvatske doktore (a sad se ispričavam svim onima koji svoj posao rade savjesno i pošteno). Toliko sam se nasekirao da sam poslao ženu samu na pregled (prvi put u tri trudnoće !) a ja sam ostao doma pokušati se smiriti igrajući se malo s djecom. Što je i upalilo po ure - stvarno smo složili lijepi „dvorac/svemirski brod/garažu“ od kockica. Ali ne duže od toga.

Misli su mi se rojile glavom dok sam šetkao po stanu ko lav u kavezu ... Kad se žena vratila, samo sam je pitao je li na pregledu sve bilo u redu, i kad sam dobio pozitivan odgovor povukao sam se u svoju sobu i krenuo pisati ovaj post.

A ti silni „krasni“ hrvatski doktori koji su pročitali moj prethodni post i siiiiilno se uzrujali nad takvim „atakom“ na njihovu cijenjenu profesiju – DI STE ?

Ovo je blog s otvorenom mogućnošću komentiranja ! I pročitajte malo komentare čitatelja ovog bloga – poslušajte malo što narod ima za reći o „bejzbol palicama“

DA VAS ČUJEM !!!

Samo kliknite na ovo „Komentari“ i napišite što je to krivo u mojem postu ! A ako imate muda potpišite se i imenom i prezimenom i stanite otvoreno u obranu kolege koji je traljavim pregledom nalaza (prije tri godine !) osudio ženu na smrt od raka!

AJDE – DA VAS ČUJEM !!!!!

Da, stvarno lijepi početak vikenda. Fala Vam lipa svima. I ženi, i doktorima, i prijateljicama i HP-ovom laptopu. Fala i uredništvu blog.hr-a što su me izbacili s Cool liste :-).

A sad idem pitati ženu je li saznala spol djeteta ...

- 15:16 - Komentari (33) - Isprintaj - #

petak, 07.12.2007.

Tri STRAŠNE priče iz hrvatskog zdravstva

Našao sam se danas s jednom staaarom frendicom (i odmah disklejmer da se ne bi naljutila: nije frendica stara, već je stara frendica ;-). Ćakula je bila izrazito ugodna i taj sastanak jednom godišnje Zvonu Radikalnog uvijek temeljito oraspoloži. Popriča se malo o poslu, malo o starim danima, malo je podbadam kad će više ta dječica (a što ćeš kad je teško pomiriti karijeru u IT security konzultantskoj industriji s porodiljnim dopustom :-) i kao što sam rek'o good feelings all around :-)

Ali, kako život nikada nije ocrtan u posve ružičastim tonovima, tako je i ovaj razgovor otkrio i neke ne-tako-lijepe strane života. I to života u našoj lijepoj Republici Hrvatskoj. Tri priče što slijede nisu Esopove bajke, iako bi se nekome iz normalne i uređene države mogle učiniti upravo takvima, već crna realnost hrvatskog zdravstvenog sustava.

Prva priča je o njenom frendu Tomi koji je prije par godina doživio tešku prometnu nesreću nakon koje je bio u komi duže vrijeme (mislim barem godinu dana ako ne i duže). Ipak, Tomo se iz te kome probudio i to je mogao biti početak priče sa sretnim završetkom. Tako dugotrajan boravak u komi naravno nosi svoje probleme, pogotovo vezano uz psihičke/psihološke promjene povezane s prilagodbom mozga na pretrpljene ozljede, i u takvoj situaciji bi se očekivao maksimalni angažman zdravstvenog osoblja.

Alas, nije ispalo tako.
Jer u cijeloj toj priči oko povratka u normalan život, Tomo je morao pretrpjeti da mu liječnici ponovno lome i namještaju nogu, sa svim posljedicama koje oporavak od takve operacije nosi za nekoga ko se probudio iz kome !

A zašto su to morali raditi ?

Pa zato da bi čovjek mogao hodati - jer su prvi put (dakle prije par godina, kad se desila prometna nesreća) obavili šlampav posao !

A zašto su obavili šlampav posao ?

„Ma pusti ga, vidiš da je u komi i da nema šanse da se probudi, ajmo mi to skrpati na brzinu, tekma je na televiziji“. Ako će me neki ljubitelj doktorske profesije u Hrvata optužiti da sam previše satiričan, neka. Mislim da to imam pravo biti. Nek' pođu pitati Tomu što o tome misli.

Druga priča je pak o majci jedne naše poznanice iz studentskih dana kojoj su nedavno otkrili uznapredovali rak dojke. Na prvi pogled, nema tu „priče“ jer rak dojke je pošast koja će stariju populaciju hrvatskih žena tek poharati. I moja majka je nedavno bila na operaciji na kojoj su joj izvadili maligni tumor, ali je srećom otkriven u ranoj fazi pa izgleda da će se cijela stvar riješiti „samo“ zračenjem, bez potrebe za kemoterpijom.

Ali ova priča JEST strašna zato što je majka naše poznanice BILA na pregledu prije TRI godine. Kojem je tada rezultat bio negativan (odnosno, sve je bilo „u redu“). Ali kad joj je nedavno otkriven rak dojke, sjetila se tih starih nalaza i odnijela ih svojem doktoru. A ovaj je, čim ih je pogledao rekao: „Da, tu imate tumor, tri centimetra ...“

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Prije tri godine !!!!!!!

TRI GODINE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sad ću Vam, cijenjeni čitatelji nešto reći, i to ću Vam reći pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću.

BEJZBOL PALICA !!!

Mogu se doktori izvlačiti na „i mi smo ljudi, a ljudi griješe“, mogu nalaziti sto iljada razloga zašto je eto došlo do takve nesretne „pogreške“ i opravdavati svoju traljavost, lijenost i jebe-mi-se-za-pacijente stav ...

Sve to oni mogu. Mogu se i sakriti iza „zakona“, iako smo nedavno vidjeli da se i tu polako pokazuju pukotine u „oklopu“ (slučaj Maškarin).

Al' od bejzbol palice nema bježanja !!

Ti meni svojom traljavošću ubiješ majku, ja tebi bejzbol palicom polomim sve kosti. Uz privremenu neuračunljivost (a dok sam pisao gornje uskličnike nisam bio daleko od tog stanja !), možda se izvučem i bez zatvora.
Uvjetno tri godine uz malo viđanja psihijatra (prva liga, Zvone Radikalni uvik voli popričati s pametnim ljudima, a ako ćemo vjerovati američkim filmovima ;-), psihijatri su uglavnom pametni).
Kozmička pravda je vraćena u ravnotežu iako nitko neće u zatvor.

Ali priči tu nije kraj. Završni tour 'd force je nastupio kad se spomenuta gospođa išla žaliti u bolnicu u kojoj je provela te pretrage prije tri godine. Kako je to završilo ? ODUZELI SU JOJ NALAZE !!!
To mi je bilo teško povjerovati, ali prijateljica mi je logično objasnila: „Kad ti dijagnosticiraju terminalnu fazu raka, nekako ti nije najvažnije naganjati se s bolnicom“.

Kažem Vam ja, bejzbol palica je jedino rješenje.

A ako na sve ovo kažete: „A jesi (pre)radikalan Zvone Radikalni“, čekajte malo, nisam ja još završio.

Jer ima i treća priča, priča o majci prijateljičinog supruga. Koja je prije par godina imala problema s gušenjem i gubljenjem daha preko noći. Doktori su dijagnosticirali „napadaje panike“, iako je život (tada) za tu gospođu bio sasvim u ružičastim bojama – nikakve panike ni na deset milja.
I opet na prvi pogled nikakve priče tu nema. Do trenutka kad je toj gospođi prije par mjeseci dijagnosticiran rak pluća u terminalnoj fazi. Određena varijanta koja pogađa nepušače (bad luck, što drugo reći).

Hm, pluća, gušenje i problemi s disanjem – ima li to neke veze ?

Naravno da ima, jer napadi gušenja po noći su upravo indikacija za tu vrstu raka pluća !

Ipak, ovdje neće biti bejzbol palica jer bi se, barem po mom dojmu, opisana situacija mogla svrstati u „liječničku pogrešku“ (kažem, po mom dojmu a čitatelji s boljim poznavanjem medicinske struke će me ispraviti ako griješim).
Ali zato ima tour 'd force. Jer tijekom te priče oko problema s gušenjem po noći, gospođi su propisali hormonalnu terapiju (estrogen), djelomično i zbog ulaska u menopauzu.

And guess what ?

Estrogen direktno poboljšava napredovanje te vrste raka pluća. Bad luck na kvadrat :-((((

Imam li što pametnoga reći za kraj ? Da li stvarno mislim da je bejzbol palica „rješenje“ ? Naravno da ne. Ali bih stvarno volio znati kako je moguće da mi tako stoički trpimo sadašnje stanje ?

Recite Vi meni – kako je to moguće ? I dokle ?

A ja se nakon pisanja ovog posta definitivno moram malo smiriti ...

UPDATE: Evo vidim da je post završio na naslovnici :-). A kako je na naslovnici direktan link na ovaj post, bilo bi šteta da propustite i njegov nastavak objavljen dan kasnije ...

UPDATE II - malo (dodatno) pojašnjenje u postu - "Još malo o bejzbol palicama - Što je Zvone Radikalni u stvari htio reći !?"

- 16:46 - Komentari (24) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.12.2007.

Calling it a day ...

Što bi Hrvati rekli – „Dosta za danas“, a lijepo bi leglo i „Zastor je pao“.

Predstava zvana Izbori 2007 je izgleda gotova i došlo je vrijeme za povratak „normalnom“ životu. Zadnjih tri tjedna su bila pravi roller-coaster (čemu svjedoče i postovi na dnevnoj bazi kroz veći dio tog perioda) i nema nikakve dvojbe da sam se pošteno zanio :-).

I, kao što sam rekao u jednom svom postu - „I did my best“.

Nije da se ima baš neke rezultate za pokazati, ali ja sam ipak zadovoljan. U predizbornoj groznici je uspješno probijena granica od 1.000 posjetitelja dnevno (istina, uz „parcijalno“ pojavljivanje na naslovnici blog.hr servisa) a i „druženje“ je bilo izrazito kvalitetno.

Kako je sasvim izvjesno da je Sanader obavio trgovinu (a sve što piše Dragutin Lesar ja potpisujem), mogao bih i zatvoriti „Zvoninu Virtualnu Kladionicu“. Ali kako se nekako ipak računam u legaliste, ostati će otvorena sve do formiranja nove vlade i onda ćemo učiniti završni konat (za ne-Dalmatince – račun ;-)

Stoga, evo i novih koeficijenata:

HDZ 1.1, SDP 7.5. Vrijeme 6.12. – 23:10.

S obzirom da je bilo dosta „naivčina“ ;-) koji su se do sada kladili na SDP, računam da u banci imam dosta šoldi za isplatu po 10 kuna za svaku okladu na HDZ ovih dana. A siguran sam da će se među čitateljima naći i pokoji nepopravljivi optimista koji će usprkos svemu staviti „100 kn ugleda“ na SDP. Na što mogu samo reći - you are most welcome :-)

A što dalje ?

Eeeee ...

Eeeeeeeeee :-)

DANAS JE ČETVRTAK !!!

A četvrtkom u 19:00 je na www.economist.com dostupan novi broj The Economista :-)))). U zadnjih par godina, na prste jedne ruke bih mogao nabrojati četvrtke tijekom kojih nisam bar sat vremena posvetio novom broju THE novine u svijetu. A od tih pet crnih četvrtaka, tri su bila u zadnjih 20-ak dana :-( (a ne samo to, nego čak ni Dilbertov blog nisam čitao !!!)

Zanilo me, što da vam kažem. Ali, to ćemo polako ispravljati. Svijet definitivno nije stajao na mjestu dok smo se mi u Hrvatskoj igrali „politike“, a za početak evo mala selekcija iz današnjeg The Economista:

Endgame na Kosovu se bliži, a Lajcak je pokazao muda.
Pročitajte svakako i Charlemagneov osvrt na skorašnje slovensko predsjedanje Evropskom unijom !
Cijene hrane idu u nebo – je li to katastrofa ili prilika
Jedan diktator je dobio što je htio a drugom su podrezana krila
A tu je i Technology Quaterly s 20-ak članaka s pregledom najnovijih vijesti iz svijeta tehnologije

A što ćemo s Hrvatskom i Sanaderom, s našom budućnošću, s mitom i korupcijom, s pravosuđem, zdravstvom i obrazovanjem ... ?

Narod ipak zna najbolje - nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo ... A Zvone Radikalni će, k'o i dosada - pratiti ...

- 23:09 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 04.12.2007.

Izgleda da je na „pravom“ putu ipak ... Sanader :-(

Tako je to u politici ....

Jedan dan jašeš na valovima pozitivnog momentuma, a drugi dan padaš pred (skoro ?) dogovorenom raspodjelom fotelja.

Čitam ja tako Jutarnji danas u teretani, i s naslovnice vrišti velikim slovima „Što sad ?“. A unutra piše da je „sve već dogovoreno“. 5 (PET) fotelja za HSS/HSLS. 3 + 2. I još jedna pride za Milorada Pupovca !

A ovdje kaže i detaljnije ko su „kandidati za Vladu HDZa, HSSa, HSLSa i SDSSa“:

• Josip Friščić, HSS, potpredsjednik Sabora
• Đurđa Adlešić ili Davor Žmegač, HSLS, ministar za regionalni razvoj
• Mile Dželalija, profesor na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja, Split, ministar znanosti i obrazovanja
• Ante Markov, HSS, ministar turizma
• Božidar Pankretić, HSS, ministar za obrt i malo poduzetništvo
• Milorad Pupovac, SDSS, ministar europskih integracija

A tek kad sam vidio da Dragan Primorac ide na poziciju potpredsjednika Vlade !!!

Evo, čisto da podsjetim što sam pisao (ili preciznije rečeno, citirao):

Kad je riječ o studiranju, još je jedan važan fenomen obilježio vladavinu HDZ-a. Radi se o tzv. bolonjskom procesu. Ovo je jedan od najslabije pripremljenih projekata u mandatu Sanaderove Vlade! Ovaj je proces obilježen nepripremljenošću, koju sada plaćaju i nastavnici, i studenti. Mogli bi slobodno reći nepripremljeni eksperiment ministra znanosti, obrazovanja i športa, s opasnim društvenim posljedicama.
A da apsurd bude tim veći, ovaj je ministar jedan od najboljih u Vladi HDZ-a. Postavlja se samo pitanje kakva je onda cijela Vlada!

Lipa nagrada za „izvrsno“ obavljen posao, nema što !

A znate li tko je „predviđen“ za ministar poljoprivrede ???

Naravno, famozni Čo :-)))))) Koji je definitivno jedan od najsimpatičnijih Sanaderovih ministara, oko toga nema spora. Ali svejedno je to DEBAKL !!!

Gledajući ove kandidate samo mi se roje pitanja:

Gdje je Ivan Čehok ?
Who the fuck is Mile Dželalija (mislim, možda je čovjek doista svjetski stručnjak za sustav obrazovanja ali – di si dosad Mile ? )
I najvažnije, kako si HSS može dopustiti da ODUSTANE od ministarstva poljoprivrede kad je osnova njihovog programa „obnova“ hrvatskog sela !?

Jedino razumno objašnjenje je da se radi o novinarskoj patki jer ovo naprosto NEMA SMISLA !!!

Ali i čudnije stvari su se događale u ovoj državi. Ja ponajprije moram misliti na „profit“ svoje kladionice i zato Sanaderu i HDZu šanse ponovno rastu. Ne tako radikalno kao prije, ali definitivno opet prelazi u vodstvo:

Novi koeficijenti: HDZ 1.5, SDP 2.75. Vrijeme 4.12. - 23:50.P.S. Kako mi se čini da mnogi nisu upoznati s pravilima „Zvonine Virtualne Kladionice“, evo kratki rezime:

1) Zvone Radikalni je bookmaker i na blogu u svakom trenutku postoje definirani omjeri s kojima se prihvaćaju Vaše „oklade“.

2) Oklade se prijavljuju u komentarima, s time da je dopušteno jedno klađenje dnevno (choose wisely , a na početak komentara molim kratko HDZ ili SDP da definirate svoju okladu, pa nakon toga crtica i sva moguća obrazloženja i dodatni komentari)

3) Svaka oklada nosi „nominalnu vrijednost“ 100 kn.

- 23:46 - Komentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.12.2007.

Obrat na kladionici – ZOKI prelazi u vodstvo ! Novi koeficijenti – Ivo 2.2, Zoki 1.75

Ko je jamio jamio je ;-))))

Odoše dani kad je Zvone Radikalni nudio „povoljne“ koeficijente na Zorana Milanovića kao mandatara nove vlade !

Odoooooše ...

A bili su stvarno dobri! Krenuo sam sa 3.7, pa digao na 4.5, pa onda i na 5.3 (!!!), dok je Ivo „tavorio“ s 1.2 pa 1.15 !

No longer ...

Momentum se promijenio a kad sam pročitao u jednom komentaru cara ap-a da će Zoran Milanović biti novi premijer, dvojbi više nije bilo ! „Otkrivanje karata“ odbacivanjem Ljube Jurčića kao kandidata za premijera, a koje je prošlo relativno bezbolno, uz čvrstu poziciju predsjednika Mesića i današnji nastup Josipa Friščića u „Nedjeljom u 2“, barem u očima ovog bookmakera mijenja odnose.


Zadnjih dva dana sam bio u Grazu u posjeti puncu i punici i bio sam gotovo 100 % offline, odsječen od izvora informacija, tako da je bilo prilike samo za „parcijalno djelovanje“, smanjivanjem koeficijenta na 3.5 (je, znam, šlampavi bookmaker ;-)

Ipak, povratak u Zagreb u blagodati ADSL-a je omogućio detaljnije ispipavanje pulsa internetske javnosti, i presuda je neminovna !

Novi koeficijenti: HDZ 2.2, SDP 1.75, Vrijeme 2.12. 19:17

P.S. A sad idem pogledati Dnevnik ;-)

- 20:05 - Komentari (16) - Isprintaj - #

subota, 01.12.2007.

Update koeficijenata - Ivo 1.25, Zoki 3.5

Ajme, ajme, ajme !!!!

Sudbina drzave se rjesava, a ja zagalvijo kod punca i punice u Grazu - A INTERNETA NI ZA LI'K (al', evo ipak se nekako rijesilo ;-) !!!

A razvoja dogadjaja ko u prici ...

Nemam vremena prouciti sto sve punteri kazu na pollitika.com, ali nekako racunam da ovakav razvoj situacije, s otkantavanjem Ljube Jurcica POVECAVA sanse SDP-a.

Hm, ...., a ova banda dolje sve neki "riziko" igraci - nitko ziv se nece kladi na HDZ ???? Ako SDP dosita formira vladu, nadrljusio sam ("bankrotirao") ko zuti.

I zato, kao sto naslov kaze, imamo update koeficijenata:

Novi keoficijenti: HDZ 1.25, SDP 3.5, vrijeme 1.12. 9:47

P.S. Update stanja kladionice (broj uplata, analiza), mozete ocekivati negdje u nedjelju navecer :-) kad se vratim u "lepi Zagreb grad" ;-)

- 09:29 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>