srijeda, 19.12.2007.

Hoće li HNS odoljeti sirenskom zovu HDZ-a !?

Priča tako Ivo Pukanić neki dan u svom članku „Veliki izazov – S HNS-om u igri svi pobjeđuju“ o „dobitnoj kombinaciji“ (thx. ap za link ;-) u kojoj HNS ulazi u HDZovu Vladu, Sanader gura vrući krumpir gospodarstva Čačiću u krilo, Vesna Pusić ide put bijelog svijeta (Washington, Bruxelles), Friščiću i Đurđi se automatski smanjuje „ucjenjivački potencijal“ i sve je lijepo, divno i krasno :-)))

Sve napisano u tom članku velikim dijelom stoji, kad se pogleda „racionalno“. Ali, ali, ali ...

Što će reći članstvo ?

A što će reći Zvone Radikalni (neš' ti „vrlo važne žabe“, with credits to Torro and Pancho ;-) ?

Za odgovor na to pitanje treba definirati kroz kakvu prizmu ćemo gledati politiku. Ako ćemo je gledati kroz „ideološki čiste“ i kroz prethodne postove definirane standarde Zvone Radikalnog, onda je sve jasno i onog trenutka kad HNS uđe u krevet s HDZom slijedi jedan post prepun beštime, proklinjanja, lupanja u prsa „mea culpa, mea culpa, mea culpa“ – OPET SU ME IZRADILI !!!

I konačno „buđenje“ ;-)

A opet, nešto me pinga u malom mozgu ...

Fora je u slijedećem – Zvone Radikalni NIJE socijaldemokratski tip !!! Pogotovo ne one klasične evropske vrste, koja je u vječitom „stisku“ sindikata i neradnika i kroz koju dotični preko velikih poreza i socijalnih davanja muzu sve one koji stvarno nešto rade. Ako ću birati između toga i američkog brutalnog kapitalizma, onda svakako biram ovaj drugi. Iako mislim da je istina negdje u sredini ;-)

I kakve to veze ima s koalicijom HDZa i HNSa ?

Nema baš puno, ali ima veze s (potencijalnim) razvojem političke scene u Hrvatskoj. Jer moja je osnovna procjena da s koalicijom HDZ-a i HSS/HSLS-a „desna“ opcija ide u helać ! I ja sam „osuđen“ da i na sljedećim izborima glasam za „ljevičare“. HSS i HSLS će se prikladno uklopiti u HDZov way of doing things (koji s „desnim“ ili bolje rečeno konzervativnim vođenjem ekonomije – mali porezi, tržišna ekonomija, privatizacija, deregulacija) nema skoro pa nikakve veze, a lijepo će se poduprijeti u svim onim anti-liberalnim stavovima (vezano uz vjeronauk u školama, depenalizacija marihuane, priznanje istospolnih brakova) koji tako nasekiraju Zvonu Radikalnoga.

Stoga je osnovno pitanje – da li HNS-ov ulazak u koaliciju s HDZ-om može pogurkati HDZ u „ispravnom smjeru“ ? Pa da se HDZ može kredibilno natjecati za moj glas, ako ne već na sljedećim izborima, a onda na onima nakon toga ?

Ili da možda Čačić i HNS uspiju replicirati uspjehe u Varaždinskoj županiji bar donekle na nacionalnom nivou pa da san o 20-ak zastupnika postane realnost (a što bi nas odvelo u situaciji poprilično sličnu s Njemačkom, for better or worse ;-)

Lijepo je vjerovati i nadati se, ali ja sam nekako skeptičan. Toliko apetita i ega u jednoj Vladi bi bilo teško pomiriti s iskorijenjivanjem mita i korupcije što je po meni osnovni problem ove države.

Dilema da li „progutati govno“ te pokušati odraditi posao i doći do rezultata, ili zauzeti high-moral ground i osuditi se na opozicijsko djelovanje, je za HNS ista kao i za HSS/HSLS.

U toj računici HNSu dajem nešto bolje izglede nego HSS/HSLSu, ali je to i dalje jako slabašno ...

- 14:40 - Komentari (18) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>