Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvoneradikal

Marketing

DREAM scenario za SDP/HNS – iliti Hoće li Josip Friščić imati MUDA ;-) ?

Ego je GADNA stvar.
Taština također.
I koliko god, ali samo naizgled, politička scena nije arena u kojoj bi te karakteristike trebale igrati ključnu ulogu (znate ono – realpolitik, interesi i te priče ;-), čini mi se da nas je dopalo upravo to.

Jer, kako se meni čini, koalicijska suradnja između HNS-a i HSLS-a postaje sve manje vjerojatnom opcijom.

„Ubod“ Đurđe Adlešić kad se u jednom od prvih javljanja nakon objavljivanja neslužbenih rezultata osvrnula na „nečije“ ;-) neispunjene premijerske snove i ambicije mi nije prošao nezapaženo ;-) a animozitet između „sestrinskih“ liberalnih opcija se može opipati u zraku.

Kolegica esperanza (simpatizer HSLS-a ;-) na pollitika.com portalu već priča o „podmetanju klipova“ (HSLSu od strane HNSa), a dojam koji sam stekao čitajući članke o izborima na jutarnji.hr, večernji.hr, index.hr, javno.com i monitor.hr :-) je jasan – Đurđa bi rađe s HDZ-om.

Bloger Nemanja (koji je još na proljeće predvidio ovakav rasplet, a čini mi se i da pamtim neke informacije da je to glavom i bradom jedna poznata osoba iz medijsko-novinarske profesije ;-) kaže u komentaru na (svoj) post ovako:

Spavam. Kakvo sastavljanje koalicije? Da vam objasnim:
Sad se čeka da prođu dva, tri dana, kako bi izgledalo da se nešto pregovaralo i dogovaralo.
Dogovori su postignuti daleko ranije. Razni.
Ovaj, koji je sada aktualan, oslanja se na Đurđu-jebem-ti-općinu, koja je sasvim na Ivinoj strani, i Friščića, koji bi htio biti predsjednik Sabora i, iz kaprica, u ritualnim pregovorima s lijevim centrom odbija i pomisao da bi Čačić mogao biti potpredsjednik Vlade, jer, eto, nešto mora istaknuti kao nemoguć zahtjev SDP-u/razlog 'konačnog' priklanjanja HDZ-u, unatoč Pecekovoj i Pankretičevoj većoj sklonosti socijaldemokratima.
Vesna P. će biti hiperaktivna kao i prije 4 godine, pod svaku će cijenu htjeti vlast, ali mislim da SDP, koji je posljednji puta vlast izgubio vjerojatno s Račanovom čvrstom namjerom, ovaj put nema ni znanja ali ni volje - recimo Bandijeras - bilo što istrgovati; naprosto, dr.Ivo je za njih u toj disciplini Einstein, a osim toga, svima im je iz guzice u glavu dospjelo da postoji i treći faktor, koji je u toj kupovini presudan: ono što ja ovdje iz milja zovem oligarhija/krupni kapital!
Jasno im je da je već ovakva sitaucija u bitom određena voljom nekolice Todorića i Pavića.
Stipe će se na koncu dobro razumjeti i sa Sanaderom; uostalom, tko je ono i za čiji račun prvi nasrnuo na Đapića?


Heh, što bi na sve to rekao pokojni Vlado Gotovac :-(. A nekako mi se čini da ni Stjepan Radić ne bi bio presretan ;-).

A tek Ante Starčević !??? Ajme, tu priču nećemo ni počinjati.

Stoga ključno pitanje ovih izbora glasi:

Ima li šanse za „scenarij snova“ u kojem Friščić odabire SDP/HNS, odbacuje prtljagu HSLS-a šaljući ih ropotarnicu povijesti, sebi osigurava mjesto predsjednika Sabora i par ministarstava pride, „a za lovu ćemo se nekako dogovoriti“ ;-) ?

Ima li Josip Friščić muda reći NE (među ostalima i) krupnom kapitalu, koji se, barem je takav moj dojam, sasvim lijepo snašao u ovoj balkanskoj kaljuži (njihovi lokalni „zastupnici/predstavnici“ u većini slučajeva rođenjem po defaultu dobivaju predispozicije ala Mark Spitz na 100 m ;-) i kojem status quo uopće nije loša opcija ?

Teško. Ali biti ćemo pametniji nakon sastanaka glavešina HSS-a danas ujutro ...

A što je s mogućnošću VELIKE POMIRBE ? Znate – ono kad se Đurđa i Ivan nađu s Vesnom i Radimirom, zagrle se i kažu: „Ko nas bre zavadi“ ;-)))

Puno bi se govana tribalo polizati za ostvarivanje takvog scenarija. I to all around the table !

A opet, ko zna ... ja nemam ama baš nikakve insajderske informacije (nažalost), tako da je moguće i da sam sve pobrkao ...

UPDATE: Da i to podijelim s Vama. Jučerašnja "Izborna groznica" je rezultirala prvim probijanjem magične brojke od 1.000 posjeta u jednom danu na blogu Zvone Radikalnog :-). Preciznije 1.113 pageloads, 828 unique visitors. Nije puno ali čovika veseli ;-)

Post je objavljen 27.11.2007. u 00:13 sati.