Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvoneradikal

Marketing

Što će odlučiti Josip Friščić ?!

Ništa se još ne zna (osim da Jambo ipak nije tako anti-HDZ igrač kao što se pokušavao prikazati ;-), ali se karte polako otvaraju (a do kraja posta će se poprilično otvoriti ;-). HSS je održao sastanak glavešina i

"Nazivaju nas trgovcima, no provođenje reforme poljoprivrede nije trgovina nego spas 100 tisuća obiteljskih gospodarstava, poručio je danas Josip Frišćić", predsjednik HSS-a.
Napomenuo je kako nema pregovaranja u slučaju da se ne ispune svi uvjeti, te neka birači budu strpljivi, jer će konačnu odluku o pregovorima donijeti nakon konačnih rezultata DIP-a parlamentarnih izbora.

Konačni rezultati bi trebali biti 11. prosinca (iako ih Sanader požuruje već za sutra, prekosutra ??? ;-) tako da će se konačno i Zvone Radikalni moći malo odmoriti :-).

I to bi bilo sve pet, uz „izbornu groznicu“ koja me polako popušta, da pri kraju linkanog članka nisam naletio na sljedeću „ponudu“ Milanovića:
Najpoželjnijem koalicijskom partneru, HSS-u nude fotelju potpredsjednika vlade za poljoprivredu, ribarstvo i prehrambenu industriju za Josipa Friščića.

Opala ! Karte se polako bacaju na stol i počinje foteljašomet (prijedlozi za bolji termin su dakako dobrodošli :-).

Kako je u svakoj igri najvažnije vidjeti koji je ulog i za što se igra, da vidimo najprije koje su sve fotelje u igri:
- premijer + dva (tri ?) potpredsjednika Vlade
- predsjednik Sabora + dva (tri ?) potpredsjednika
- ministar financija
- ministar gospodarstva
- ministrica vanjskih poslova ;-)
- ministar obrazovanja
- ministar zdravstva
- ministar unutarnjih poslova
- ministar pravosuđa
- ministar poljoprivrede
- ministar obrane
- ministar mora, turizma, prometa i razvitka
- ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja, graditeljstva
- ministar branitelja i međugeneracijske solidarnosti

Uz još nebrojene fotelje u raznoraznim upravnim i nadzornim odborima, ministarstvima, tajništvima i uredima nekako mi se čini DA SE NE BI TRIBALO BITI PROBLEM DOGOVORITI !!! A u pogledu često spominjanog ministarstva vanjskih poslova, što ne bi uskoro hrvatski ambasador u UN trebao zasjesti u Vijeće sigurnosti ;-))) ? A bogati, nema „više“ politike od te ;-) Hmmm ...

I kad čovik bolje pogleda, stvarno tu ima puuuno za razdiliti ! Naprosto bi se moralo naći dovoljno za zadovoljit sve apetite ;-) A s obzirom na ulogu kingmakera, Josip Friščić može birati !

Što on hoće ?
- 6 (x 4 godine ?!) milijardi kuna za selo
- 1.500 kn minimalna mirovina
- proglašenje ZERP-a 1.1.2008.
- „regionalni razvitak“

Što bi trebao dobiti da to može ostvariti ?

UPRAVO ONO ŠTO MU MILANOVIĆ NUDI !!!


Jer ako ima osoba u ovoj državi koja je u stanju nešto (na državnom nivou !) napraviti po pitanju poljoprivrede, onda je to upravo ministar poljoprivrede (kojem se bez problema može pridodati i „ribarstvo i prehrambena industrija“), pogotovo ukoliko ga se i promovira u potpredsjednika Vlade !!!

Sjedni u vruću stolicu (ili nađi svog pouzdanog čovjeka), zasuči rukave i odradi posao kako misliš da je najbolje. Pomogni selu i na sljedećim izborima žanji što si posijao !

A pare ?
Ili preciznije, da li je NUŽAN Milanovićev potpis na „koalicijskom sporazumu“ kojim on „garantira“ da će te pare dati ?

Naravno da nije ! Inzistiranje na takvom potpisu je čak i politički kontraproduktivno jer strankama „vezuje“ ruke. A sa svojih ključnih 5 ručica u Saboru, Friščić uvijek ima na raspolaganju „nuklearnu opciju“ – pare ili glasanje o povjerenju Vladi ! Nema muljanja ;-)

Što ćemo s „regionalnim razvitkom“ ?

Lijepi catch-word ! Ali što oni pod time zapravo misle ? Jer, SVI SMO ZA REGIONALNI RAZVITAK !!! Pitanje je samo KAKO GA POSTIĆI ? I ukoliko HSS ima razrađene programe i planove, a koji idu dalje od „izgradnje infrastrukture“ - I'm all for it !!! Gimme, gimme, gimme ... :-)

Ja, recimo, ipak mislim da je to pitanje koje zahtijeva malo ozbiljniju analizu i diskusiju, i da propisivanje/potpisivanje „ugovora o rješenju“ tog problema odmah u startu i nije baš najbolji način da se taj problem riješi. Ali ko zna, možda HSS doista ima rješenja u rukavu ...

Što nas vodi do suštine stvari – ipak je sve to samo PARAVAN ! Jer, sve što Friščiću može ponuditi Milanović, a što je Friščiću politički BITNO, može mu ponuditi i Sanader (i obrnuto !). Barem je takav moj dojam ! Potpisi/obećanja na koalicijskom „ugovoru“ i jednoga i drugoga jednako vrijede (ne baš previše – ali tu je uvijek nuklearna opcija ;-).

Početne pozicije oba pregovarača su gotovo iste 66 (HDZ) i 67 (SDP/HNS/IDS + Šemso ;-) a činjenica o 80.000 glasova više (u popular voteu) ne odmaže ! Legalno je jasno da ona nema nikakvu vrijednost i oko toga nema spora, ali mislim da u „moralnoj“ domeni ta činjenica ne mora biti nevažna – koliko god mi se čini da je pojediniti analitičari pokušavaju posve (i)relativizirati :-).

Izbor, je dakle tu – u rukama Josipa Friščića, koji može s (naizgled !) jednakim argumentima krenuti i lijevo i desno i pitanje svih pitanje je – koji put će odabrati Josip Friščić ?

Čitao sam dosta o zabrinutosti u pogledu nove „Velike koalicije“. Kao, ko će to kontrolirati, opet će biti rusvaja, sljeduje nas paraliza, ... Na što imam samo jedan odgovor – zar bi Vi radije HDZu prepustili vođenje ove države u DVIJE KRUCIJALNE godine na putu približavanja Evropskoj Uniji ?

A sve zato da bi se nakon dvije godine, na očekivanim prijevremenim izborima „kapitaliziralo“ ?

A što to ?

Kad sve zatrokira (a oblaci se definitivno gomilaju) i Zvone Radikalni napiše post „Hrvatska u EU 2012. – Ha, ha, ha“ , što se ima više „kapitalizirati“ ?

Josip Friščić ovih dana postavlja terms of discussion i sije sjeme onoga što ćemo žeti kroz sljedećih (barem) godinu dana ! Ako to odradi pametno (i pošteno !), steći će dugotrajni respekt Zvone Radikalnog (for what it's worth ;-)

A što ako odabere SDP/HNS/IDS (što je po meni jedini pravi izbor ;-) i stvari završe u neredu i rasulu, sličnom onom koje je uzrokovalo defetističku odluku Ivice Račana nakon izbora 2003 ?

E pa onda Zvone Radikalni kaže – FUCK YOU ALL !!!!!!!

Ako se niste u stanju dogovoriti i odraditi posao, ja na sljedećim izborima glasam za HDZ !!! Ili, ipak, za Demokratsku Stranku Žena ;-)

And that's it !

Dogovorite se i zasučite rukave ...

I tu bi bio kraj optimističkog dijela posta kroz koji se provlači nada da će Josip Friščić shvatiti da ovoj državi treba promjena. A dalje slijedi jedan (ne tako) mali post scriptum o „pitanju/problemu“ HSLS-a pa prenosim (uz odobrenje ;-) što mi je esperanza, kolegica liberalka s pollitika.com, poručila u privatnoj komunikaciji:

Prvo, moram ti reći da redovito čitam tvoje dnevnike i da su pravo osvježenje, malo je takvih. U mnogočemu se slažemo, pa i u pogledu HNS-a i HSLS-a, kojeg sam postala pridruženi član nakon ujedinjenja s LS-om. Ovaj HSLS nije ono što bi trebao biti i ovi animoziteti se nastavljaju i unutar samog HSLS-a koji je pao na niske grane a ne samo na relaciji Pusić-Adlešić. To će morati splasnuti inače neće ostati niti L od liberala, niti HNS-a niti HSLS-a. Osobno se zalažem za ujedinjenje svih liberalnih opcija kako nam se ne bi dešavale ovakve stvari kojih smo svjedoci ovih dana. Žalosno je da se nije našao zajednički jezik, a vjerujem da je Čehok itekako zainteresiran za bolju suradnju sa HNS-om, a što na lokalnoj razini i potvrđuje. Želim vjerovati da će se u doglednoj budućnosti stvari početi mijenjati na bolje, da će opći interesi doći na red ispred osobnih. Mogu reći samo ovo, Kramarić je kriv za sve.
Zbog animoziteta sa Vesnom i Ratkom, Đurđa navija za koaliciju sa HDZ-om, a to je samo po sebi užasnooo... karte su se već davno prije podijelile, i samo je pitanje hoće li HDZ ispuniti sve zahtjeve ove ne prirodne koalicije. Ako se to dogodi, onda će s vremenom članovi HSS kao i oni HSLS-a biti udomljeni negdje drugdje; možda upravo HNS-LD bude dobio prilike za profilaciju u pravu liberalnu opciju, pravi centar. U nekoliko svojih postova upravo sam pisala o tome da će zbog ego tripova stradati izbori, a to se upravo i događa; mada još ništa nije gotovo. Vidjet ćemo što će danas odlučiti predsjedništvo HSS-a.
Što se tiče Čehokovog programa za obrazovanje on može proći samo u slučaju da on i vodi to ministarstvo, a to je malo moguće. Programi su jedno, stvarnost je drugo. Nadalje, mislim da su sve stranke manje-više iste i da se razlikuju samo u nijansama a to su upravo pojedinci koji vode stranku. To su moji osobni stavovi, a koliko su prihvatljivi vrijeme će pokazati, već u narednoj godini pred lokalne izbore. Moja ideologija je na strani SDP-a i užasno mi je žao zbog ovakvih ishoda izbora.
I ako me pitaš što bih ja napravila kad bih imala tu mogućnost, sjela već sutra sa HNS-om za pregovarački stol i nastojala ujediniti liberale, a što je i bila preporuka EU liberala, još pred nekoliko godina. Ako imaš još kakvih pitanja, pucaj:)))

„karte su se već davno prije podijelile“ :-((((

A kasno popodne mi je stigla još jedna poruka:
Kad smo kod Friščića, onda je sigurno da on neće odustati od programa PREPORODA HRVATSKOG SELA kao i DECENTRALIZACIJE. Ukoliko se HSS ukaže mogućnost vođenja ministarstva poljoprivrede to je dobar put da taj program i ostvare i tako vrate poljuljano povjerenje svojih birača. Ovo je prvi udar, kada svi bježe, ali nakon onog drugog, kada se pokažu prvi rezultati ljudi će shvatiti o čemu se radi. Pomalo i sama počinjem razmišljati da se HDZ u takvoj koaliciji ne bi više mogao tako bahatiti i da bi kontrolni mehanizam bio prevelik za bilo kakve gafove. Ako je tako, i ako kojim slučajem HSLS bude ponuđeno ministarstvo obrazovanja, onda idemo naprijed, jer Čehok zna posao. To je ukratko. Mislim da će ipak ovo, ako dođe do nje, biti programska koalicija, upravo zbog birača, ali i samih članova stranke koji se već sada osjećaju prevareno.

Dragi moji čitatelji, sve je jasno !

Danas ujutro sam jednom frendu poslao sljedeću prognozu „HDZ – 75 %, SDP – 25 %“, predvečer sam u poruci ćaći to modificirao na „HDZ – 85 %, SDP – 15 %“, a sada mi se čini da sam ovaj post mogao nazvati „Josip Friščić se odlučio za HDZ !!!“.

S takvim naslovom bih sigurno ponovno premašio brojku od 1.000 posjeta dnevno na svom blogu ;-), a mislim da se takav naslov čak i ne bi mogao svrstati u kategoriju „navlakuše“. Valjda ga baš zato i nisam promijenio ...

I iako je danas (jučer ;-) u Dnevniku Josip Friščić bio apsolutno neutralan u svojim izjavama, bojim se da će Josip Friščić odabrati „lakši put“.

Put koji će ga voditi kroz Scille i Harbide HDZove podle političke igre kojom je tako efikasno u zadnjih par godina eliminiran DC, HSP a bome i HSU (iako vidim da tu ni SDP nije čist – ako su istinite tvrdnje o „ispod žita“ osnivanju Stranke umirovljenika onda nemam što drugo reći nego SRAMOTA !)

Put kojim definitivno neće steći respekt Zvone Radikalnog :-(

Put koji neminovno vodi u prijevremene izbore (dvije godine max, vjerojatno i prije).

A onda ... kud koji mili moji.

Ipak, ja imam još malo nade :-). Nade u „duh Zlatka Tomčića“.

Što, ne sjećate se tko je bio Zlatko Tomčić ?

E, UPRAVO O TOME VAM JA PRIČAM ;-) !!!!!!!!


Post je objavljen 28.11.2007. u 00:01 sati.