Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zvoneradikal

Marketing

Ovako će biti slađe ;-) – a možda i ne :-(

Imao sam najbolju namjeru malo se uhvatiti programiranja, ali ne mereš. Možda popodne ;-)

Jer ovo sinoć je, kao što je mrak rekao, bio pravi roller-coaster ! A na kraju dana (noći), stvar izgleda otprilike ovako:

SDP (56) + HNS (7+ 1 manjinac) + IDS (3) = 67
HDZ (61) + dijaspora (5) = 66

Ono što najprije moram reći je da sam apsolutno razočaran TRALJAVOŠĆU DIP-a čiji su programeri web-sitea bili previše lijeni da na stranicu na kojoj su se prikazivali rezultati (ali samo u vidu broja glasova i postotaka !) stave stotinjak linija JavaScript koda koji bi po dHondtovoj metodi odmah projicirao mandate !

Nevjero-fuckin-jatno !!!!

Mislim, jasno je meni da nema puno manijaka koji su do tri ujutro pritiskali Refresh (pogotovo u VI i VII izbornoj jedinici) ali stvarno su to mogli/trebali napraviti !

Eh, nego da se mi vratimo rezultatima.

Ako se pogleda ovo gore zbrojeno, stvari i ne izgledaju TOLIKO loše :-). Jer, HDZov „koalicijski potencijal“ je značajno manji od SDPovog !!!

Rezultati ostalih stranaka su ovakvi:

HSS+HSLS – 8
HDSSB – 3
HSP – 1
HSU – 1
Manjine – 8 (u stvari 7, jer sam jednog već računao HNSu !)

HDSSB (čitaj Glavaš) će teško s HDZ-om, s obzirom da su im šefa pospremili u zatvor ! Doduše, kad se uzme u obzir karakter te stranke, nekako nisu „prirodan“ koalicijski partner ni SDP-u, ali ...

Đapić iz HSP-a je već rekao da „koalicija“ (neš ti koalicije ;-) s HDZom „ne dolazi u obzir“, ali kad se malo ohladi, ipak je najvjerojatnija barem prešutna podrška HSP-a potencijalnoj HDZovoj vladi. Ali, taj jedan zastupnik i nije nešto.

I tako dolazimo do kingmakera ovih izbora – Josipa Friščića i Đurđe Adlešić.

Navedeni dvojac zahtijeva temeljito „obradu“, ali da vidimo najprije da li su oni apsolutno nužni !? Tehnički, baš i nisu jer imamo sljedeći račun:

SDP (56) + HNS (7+1 manjinac) + IDS (3) + manjine (7) + HSU (1) = 75

Uz podršku 3 HDSSB-ova zastupnika s kojima to raste na tijesnih 78 otvara se mogućnost za ponavljanje situacije s prošlih izbora, s time da sad HDSSB preuzima ulogu HSP. Znači, nisu u Vladi, nisu koalicijski partner ali Vladu podržavaju dizanjem ručica kad je to potrebno.

Ipak, tu postoje dva nezgodna problema – Evropa i Glavaš !

Što se tiče Evrope, tu možda i ne bi bilo (prevelikih !) problema. HDSSB jest teško konzervativna i desničarska stranka i oslanjanje na takvog (čak i potihog) koalicijskog partnera za formiranje Vlade sigurno ne bi dobro odjeknulo u evropskim koridorima moći.
Ali, kad se sjetim kako je ta „Evropa“ stala iza Sanadera (ili, malo blaže, kako ju je HDZ „iskoristio“ u predizbornoj kampanji), ja kažem – FUCK YOU !!!

Izbori su bili pošteni i pravedni, narod je rekao svoje i ukoliko trojka iz HDSSB-a odluči podržati SDP, pa čak i samo zato da napakosti HDZu koji je Glavaša pospremio u zatvor, so be it !!!
Koliko god ovo izgledalo „razumno“ (a ja sam siguran da Sanader danas zivka čelnike po Evropi nagovarajući ih da odmah krenu džonom na bilo kakvu mogućnost da HDSSB bude partner u Vladi – bilo kome !), ipak ostaje problem Branimira Glavaša !

Heh !

Zvone Radikalni je bez greške pustio suzu radosnicu kad su Slavonskog Cezara strpali u pržun, make no mistake about it :-). Iskreno vjerujem da Branimir Glavaš jest kriv za podosta sranja koja su se događala u Osijeku 90-tih, i smatram da bi bilo dobro da hrvatsko sudstvo okrivljujućom presudom pokaže da barem ponekad vrijedi ona stara da „račun kad tad dolazi na naplatu“.

Ali, u kontekstu HDSSB-ove podrške se odmah postavlja pitanje –„Ima'l mene tute“, ili „What's in it for me“, ili ... you get the point.

A jedini mogući odgovor SDP-a je: NIŠTA !!!

Sudski proces je u tijeku i pravna država mora odraditi svoje. Potajno i ispod žita obećavati „pomoć“ na suđenju ne bi bilo nikako pametno s obzirom da su se dečki iz HDSSB-a pokazali vrlo beskompromisnim u iznošenju prljavog rublja iz prošlosti ;-).

Ali, ako podrškom za SDP ništa ne dobivaju, zašto ih onda uopće podržavati !?
Bilo bi slatko da to odluče napraviti iz čiste pakosti Sanaderu (a ja mislim da je Branimir Glavaš dovoljno tvrdoglav i jarostan da napravi upravo to ;-), ali ipak ostaje činjenica da su po stavovima na političkom spektru, HDSSBovci miljama bliže HDZu negu SDPu. Ukoliko se Vlada oslanja na njih, cjelokupna „liberalna agenda“ Vlade (lake droge, vjeronauk, istospolni brakovi) se može komotno baciti u koš.

Suma sumarum, NE MOŽE BEZ HSS-a i HSLS-a !!!

Trebam napomenuti da kad sam tijekom smišljanja naslova ovog posta, upravo razmišljao o situaciji da SDP formira vladu bez HSSa i HSLSa :-) Da se stvar ne muti s „trgovcima“.

Ali, kao što rekoh, to se neće desiti. Pogotovo zato što je na početku pisanja posta situacija bila SDP 57, HDZ 60, a sad je SDP 56 HDZ 61 (plus dijaspora, naravno).

Što znači da su Josip Friščić i Đurđa Adlešić POBJEDNICI OVIH IZBORA !!!

I to apsolutni :-))))))

Prvo što mi je palo napamet je da je sve izvedeno briljantno. Najprije su trubili bez kraja i konca da oni nisu „foteljaši“, izrugivali se i na pomisao „dijeljena stolica“ unaprijed (a što je u u situaciji kad je koalicija sigurna nešto najnormalnije !?) i inzistirali na svojim „programima“ i njihovoj „kompatibilnosti“ s programima potencijalnih partnera.

A ja kažem – ODLIČNO !

Hrvatska Socijalno LIBERALNA Stranka !!!

Nema sekiracije ! Jer ako pričamo o „temeljnim programskim odrednicama“ onda HSLS I HDZ nikako ne mogu zajedno ! Hej, pa to je stranka pokojnog Vlade Gotovca !!!

HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ !!!!!

Jes' šipak !

Jer Zvone Radikalni je proniknuo u bit priče o inzistiranju na „programima“. Programi su naime vrlo fleksibilan pojam u ovoj državi :-). Da sad krenemo uspoređivati točku po točku HDZovog i HSLS (a iHSSovog) programa, pa našli bi barem 50 % identičnih stavki, i još 25 % onih koje se lako mogu uskladiti.

„Hej vidi, pa mi se SLAŽEMO !“

Normalno da se slažu :-). I programi HDZ-a i SDP-a se isto velikim dijelom slažu. SVI ĆE GRADITI KOLIKO STIGNU ;-) oko toga se ama baš svi slažu.

A ostalo ?

Heh, koje „ostalo“ ?
Koja je to (pre)ostala tema o kojoj se ne slažu ? Porez na kapitalnu dobit, jasno, ali tu HSLS i HSS imaju fleksibilnost (eto, ja čak i ne znam njihovu poziciju po tom pitanju) jer mogu kredibilno i vamo i tamo.

A o čemu se to još pričalo u kampanji pa da imamo potencijal za „neslaganje“ HDZa i HSLS-a.

Glasanje u dijaspori – da, ali ta je tema završena za sljedećih 3 godine i 10-ak mjeseci.

Hm, tribati će dati seljacima 6 milijardi kuna. NEMA PROBLEMA !!! Naći ćemo ;-)

Mora biti još nešto ...

Da me ubiješ ne mogu se sjetiti :-(

Aha, sigurno HSLS ima u svojim programima kao značajnu stavku i borbu protiv korupcije ! Eh, ali to je, naravno, i „službena“ politika HDZ-a ;-)

Mic po mic što se tiče „programskog slaganja“ HDZ-a i HSS+HSLS-a, tu ne vidim nekih velikih problema.

I sad dolazimo do ključnog pitanja – HOĆE LI JOSIP FRIŠČIĆ I ĐURĐA ADLEŠIĆ POVUĆI ISPRAVAN POTEZ !?

Gadna je to odgovornost !!! Odluka o budućnosti i smjeru kojim će krenuti ova država je u njihovim rukama. A izbor je NJIHOV i SAMO NJIHOV ! Jer, sve što im ponudi Sanader, može im s jednakom kredibilošću ponuditi i Milanović. Oko toga nema spora !

SDP (56) + HNS (7+1 manjinac) + IDS (3) + HSS+HSLS (8) = 75

Uz još dva zastupnika manjina, što ne bi trebalo biti problem, stvar je riješena.

I može Sanader plakati koliko mu srce želi, može trubiti da HDZ mora imati mandat za sastavljanje Vlade (eto ti ga ;-), može ukazivati na činjenicu da je HZD pobjednik izbora (što i jest), može raspredati kako „on ima prvo prvi razgovarati s Friščićem“ ...

Sve to on može, ali mu je džaba ...

I cijelu ovu priču bi Josip Friščić i Đurđa Adlešić mogli završiti po kratkom postupku „deklaracijom“ da je bilo dosta mita i korupcije, da je vrijeme za promjenu i da je njihov izbor koalicija s SDP-om.

Ali to sasvim sigurno neće napraviti !!! Iz jednostavnog razloga što fraze o „borbi protiv mita i korupcije“ apsolutno gube u bitci s „foteljama“ kao ultimativnom političkom kriteriju i cilju djelovanja.

Bojim se da HDZ tu može ponuditi značajno više ... a i očuvao bi se „kontinuitet“.

Hoće li HSS i HSLS razočarati ?

Ne bi im bilo prvi put :-(

A meni moj vrend kaže da ne bi trebao sve to shvaćati tako ozbiljno, da će svim akterima ove drame na kraju biti manje više prilično dobro i da se ne bi tribalo previše sekirati ...

Dobar savjet ;-)

UPDATE: Davor Butković se, izgleda ne slaže sa mnom. A svakako pogledajte kako se na Butkovićev komentar osvrće anarhija weekly. Sve napisano potpisujem, a Butkovićevu tvrdnju:

Utoliko je gore što je Zoran Milanović sinoć nakon ponoći, kada je već znao da gubi, najavio da će pokušati sastaviti Vladu.
Ako izgubite na izborima, ne možete sastavljati Vladu, neovisno o koalicijama. Jednostavno, izgubili ste. To je temeljno pravilo demokracije.
smatram mazanjem očiju javnosti.

AKO Sanader uspije skucati 77 potpisa, onda je sve jasno i nema problema (mislim, ima veeelikih problema, ali ... znate što mislim). A ako to uspije skucati Zoran Milanović (a Ljube nigdi ni u tragovima traga ;-) i onda je sve jasno.
Račanova "predaja" 2003. se odigrala u sasvim drugom kontekstu, i uspoređivati te dvije situacije po meni nije ispravno.

Post je objavljen 26.11.2007. u 11:57 sati.