09

četvrtak

svibanj

2013

Svijet treba primalje više nego ikada

U zdravstvenom sustavu radi tek oko 1800 primalja od kojih većina ima samo srednje stručno obrazovanje. Hrvatkoj su potrebne primalje koje će vladati znanjem i vještinama zdravstvene njege i porodništva općenito

Tradicionalno, kao i prijašnjih godina, učenice naše Škole za primalje pridružile su se Hrvatkoj komori primalja i Hrvatskoj udruzi za promicanje primaljstva u obilježavanju Međunarodnog dana primalja. Porukom „Svijet treba primalje više nego ikada“ pokazuje se potreba za omogućavanjem edukacije i obrazovanjem primalja. U Zagrebu smo ove godine naš dan obilježili u parku Maksimir. Uz druženje, razmjenu iskustva, dijeljenje zanimljivih materijala s porukama o primaljstvu (bedževi, brošure, letci…).
Jedna od uloga obilježavanja ovog dana je i ukazati na važnost primaljske uloge. Primalja je ona koja pruža potporu trudnicama, rodiljama, a kasnije i babinjačama, sudjelje u vođenju poroda, te u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčati. Kako napreduje medicina općenito, tako vidimo veliki napredak u primaljstvu, to nam ukazuje na potrebu za visokim obrazovanjem primalja.
U zdravstvenom sustavu radi tek oko 1800 primalja od kojih većina ima samo srednje stručno obrazovanje. Hrvatkoj su potrebne primalje koje će vladati znanjem i vještinama zdravstvene njege i porodništva općenito. Kako uskoro Republika Hrvatska ulazi u Europsku uniju potreba za studijem se javlja i iz razloga što vani nisu priznate naše primalje koje imaju samo srednje stručno obrazovanje. Za sada postoji studij za prvostupnike primaljstva na Sveučilišnom redovnom studiju primaljstva u Splitu, te u Rijeci. Među glavnim ciljevima je naravno i otvaranje studija u Zagrebačom sveučilištu, no nažalost, to se čeka već nekoliko godina. Problem su razne dozvole koje su potrebne. Problem je i u tome što jako mali broj primalja asistentica ima želju nastaviti školovanje za ovaj predivan posao. Razlog toga je teško zapošljavanje i nemogućnost školovanja u Zagrebu, gdje su završile srednju školu.
Što ima ljepše nego biti tu, pomoći u tome da na ovaj svijet dođe novo biće, da ga dočekamo na najbolje što možemo?! Naša uloga je velika, odgovorne smo za dva života i moramo se jednostavno izboriti za sebe. Trebamo imati nadu, ne odustajati od onoga što volimo. Ako vjerujemo da je to posao koli želimo raditi upornost treba pobjediti.
By Marina Katušin









<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.