Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zgprimalje

Marketing

Svijet treba primalje više nego ikada

U zdravstvenom sustavu radi tek oko 1800 primalja od kojih većina ima samo srednje stručno obrazovanje. Hrvatkoj su potrebne primalje koje će vladati znanjem i vještinama zdravstvene njege i porodništva općenito

Tradicionalno, kao i prijašnjih godina, učenice naše Škole za primalje pridružile su se Hrvatkoj komori primalja i Hrvatskoj udruzi za promicanje primaljstva u obilježavanju Međunarodnog dana primalja. Porukom „Svijet treba primalje više nego ikada“ pokazuje se potreba za omogućavanjem edukacije i obrazovanjem primalja. U Zagrebu smo ove godine naš dan obilježili u parku Maksimir. Uz druženje, razmjenu iskustva, dijeljenje zanimljivih materijala s porukama o primaljstvu (bedževi, brošure, letci…).
Jedna od uloga obilježavanja ovog dana je i ukazati na važnost primaljske uloge. Primalja je ona koja pruža potporu trudnicama, rodiljama, a kasnije i babinjačama, sudjelje u vođenju poroda, te u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčati. Kako napreduje medicina općenito, tako vidimo veliki napredak u primaljstvu, to nam ukazuje na potrebu za visokim obrazovanjem primalja.
U zdravstvenom sustavu radi tek oko 1800 primalja od kojih većina ima samo srednje stručno obrazovanje. Hrvatkoj su potrebne primalje koje će vladati znanjem i vještinama zdravstvene njege i porodništva općenito. Kako uskoro Republika Hrvatska ulazi u Europsku uniju potreba za studijem se javlja i iz razloga što vani nisu priznate naše primalje koje imaju samo srednje stručno obrazovanje. Za sada postoji studij za prvostupnike primaljstva na Sveučilišnom redovnom studiju primaljstva u Splitu, te u Rijeci. Među glavnim ciljevima je naravno i otvaranje studija u Zagrebačom sveučilištu, no nažalost, to se čeka već nekoliko godina. Problem su razne dozvole koje su potrebne. Problem je i u tome što jako mali broj primalja asistentica ima želju nastaviti školovanje za ovaj predivan posao. Razlog toga je teško zapošljavanje i nemogućnost školovanja u Zagrebu, gdje su završile srednju školu.
Što ima ljepše nego biti tu, pomoći u tome da na ovaj svijet dođe novo biće, da ga dočekamo na najbolje što možemo?! Naša uloga je velika, odgovorne smo za dva života i moramo se jednostavno izboriti za sebe. Trebamo imati nadu, ne odustajati od onoga što volimo. Ako vjerujemo da je to posao koli želimo raditi upornost treba pobjediti.
By Marina Katušin











Post je objavljen 09.05.2013. u 13:47 sati.