21

srijeda

svibanj

2014

I mi plešemo na HAPPY... :-)

Maturantice učeničkog doma Škole za primalje, generacija 2010./2014.

15

četvrtak

svibanj

2014

Dojdi osmaš, primalje te zovu...

Koju školu upisati nakon završetka osnovne? Što možete očekivati? Kada su upisi? Koliko bodova je potrebno za upis? Koji su programi i aktivnosti pojedinih škola?
Sve to, ali i mnogo više, moglo se saznati na tradicionalnoj zagrebačkoj manifestaciji za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje “Dojdi osmaš, Zagreb te zove”.
I ove se godine na Trgu bana Jelačića okupilo 80-tak srednjih škola i učilišta, a među njima, jasno, i naša Škola za primalje. Posjetiteljima smo nudili uvid u svijet primaljstva, a bili su očarani našim školskim listom Baby Boom.
Zaželjevši uspjeh budućim zagrebačkim srednjoškolcima gradonačelnik Milan Bandić im je poručio da saslušaju roditelje i profesore, ali da konačnu odluku donesu sami, da poslušaju svoje srce.


12

ponedjeljak

svibanj

2014

Obilježen Dan naše Škole za primalje

U Hrvatskoj se prva primalja spominje u 13. stoljeću u Dubrovniku, a u Zagrebu prva poznata primalja je bila Elizabeta iz 1454. godine. Iako primalje postoje otkad se rađaju djeca, svoj dan počele su obilježavati tek od 1991. godine, i to svakog 5. svibnja.
Međunarodni dan primalja je prilika da se naglasi važna uloga primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi, a isto tako da se proširi ideja o primaljama i primaljstvu, te da se naglasi važna uloga primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi.
Na Međunarodni dan primalja ujedno se obilježava i dan naše Škole za primalje, a ove smo godine taj dan proslavili brojnim događanjima i aktivnostima u školi.
Prvi razredi Dan škole proveli su kreativno, izrađujući malene lutkice - primalje kojima ćemo se predstaviti na ovogodišnjem skupu "Dojdi, osmaš". Iako neki na početku nisu znali ni kako se uvlači konac u iglu, na kraju su svi uspješno izradili svoju malu primalju - različitu i jedinstvenu, baš kao i naše buduće primalje.
Istovremeno su drugi razredi održavali parlaonicu pod naslovom "Život je dar" pri čemu su žustro raspravljali o uvijek kontroverznoj temi abortusa. Za parlaonicu su se ozbiljno pripremali pod vodstvom profesorice Helene Novosel i knjižničara Davora Jokića te su nas sve iznenadili ozbiljnom argumentacijom za oba stava. Suci su imali težak zadatak odabira bolje ekipe, a rasprava se nastavila i na školskim hodnicima dugo nakon završene parlaonice.
"Seks, znanje i rock and roll" bila je tema predavanja dr. Dubravka Lepušića održanog za učenice trećih razreda. Na predavanju se tražilo mjesto više iako naše učenice, po prirodi svojeg budućeg zanimanja, znaju zaista puno o zaštiti reproduktivnog zdravlja. Pri kraju predavanja, učenice su dobile priliku postavljati pitanja na koja im je doktor spremno odgovarao skoro pola sata duže od predviđenog termina.
Primalja Erika Spirić, zbog koje brojne Zagrepčanke odlučuju roditi u Varaždinu, održala je čak dva predavanja za maturantice. Teme predavanja bile su "Fiziološki porođaj" i "Baby Blues", a predavanje su došle čuti i primalje iz rodilišta Sestara milosrdnica. Nakon predavanja učenice su oduševljeno komentirale kako se osjećaju uzbuđeno i ispunjeno zbog zanimanja koje su odabrale.
Povodom Dana škole pripremljena je i izložba starih primaljskih instrumenata i knjiga koje s posebnom pažnjom i ljubavlju čuva stručna nastavnica, primalja Mandica Ceković. Na izložbi su prikazani i radovi učenica učeničkog doma koji se nalazi u sastavu Škole za primalje, a koje one izrađuju u slobodnim aktivnostima tijekom svog boravka u domu. Izložene su brojne slike, rukotvorine, nakit, božićni ukrasi koje su na ovogodišnjoj regionalnoj Domijadi osvojile nagrade stručnog i učeničkog žirija.
Dan škole iskoristili smo i za podizanje svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojke te su maturantice sa stručnom nastavnicom Anamarijom Bajt organizirale preglede dojki za majke naših učenica kao i sve djelatnice škole.
Iako postoje brojni problemi u obrazovanju i zapošljavanju primalja koje već godinama čekaju otvaranje studija primaljstva u Zagrebu, Međunarodni dan primalja prilika je da se podsjetimo da smo se svi mi rodili u brižne i stručne ruke neke primalje.

05

ponedjeljak

svibanj

2014

Tajice su đavolji odjevni predmet?! Ma vraga....

By Ines Tarandek

“Za toplijeg vremena – prozirne kratke lepršave haljine, vruće hlačice i mini suknje, a kad malo zahladi – glavni odjevni ĐAVLOV predmet su TAJICE! Sve se vidi, sve se ocrtava, cijeli donji dio tijela kao da je gol, ali u boji! Crne, bijele, sive, pink, s uzorkom cvijeća ili bez, tigraste ili s leopard uzorkom jednako vulgarno izgleda, a vidim ih gdje god se okrenem, pa čak i u crkvi.”
- Ovo je jedna od rečenica nepoznate djevojke, koji je postao hit na portalima i društvenim mrežama. Tekst je na stranici DUHOS (Duhovnost osječkih studenata) objavljen još krajem prošle godine. Nepoznata autorica tajice naziva "glavnim odjevnim đavoljim predmetom", što nas je dobro nasmijalo.
Prigovorila je protiv najudobnijeg ženskog predmeta, a uz sve to živi s dečkom u “predbračnoj čistoći”! Osim što je djevojka u opasnosti da bi joj dečko mogao “poludjeti” od silnih oblikovanih i istaknutih ženskih stražnjica, zgrožena je današnjom modom!
Čitanjem njezinog članka i ja sam sama bila zgrožena njezinom nepromišljenošću. Nikako da shvatim kako je samo tako olako napisala sve što je taj trenutak pomislila, bez razmišljanja da će to svi vidjeti
Dakle, tajice su, kao i većina stvari koje su sada in, isplovile iz svijeta mode što bi u prvu ruku značilo da sve te djevojke samo drže na neki način do sebe i svog izgleda! To što svaka druga djevojka nosi tajice, prije svega je zaslužna udobnost koju one skrivaju, jer se u njima osjeća potpuna sloboda. Ako je ova Čistunka htjela prigovoriti tome neodoljivom odjevnom predmet, onda je trebala dati bolje argumente. Upravo tako kako je ona osjetila bijes kada je pisala protiv njih, tako ja sad osjećam bijes jer je u potpunosti u krivu.
Možda je njezin problem u tome što je potpuna i poštena kršćanka, a u kršćanstvu takve stvari nisu dozvoljene pa osjeća ljubomoru, ali tada ne treba nikome suditi u ničemu, a ponajmanje izgledu. Osim što je zgrožena kako djevojke izgledaju u tajicama, objasnila je i svoj odnos s dečkom:
“Sama sam u vezi mene i mog zaručnika bila sudionikom tolikih svađa zbog odijevanja drugih cura. “
Ako je on doista odlučio živjeti u zajednici s njom “ništa prije braka” normalno je da neće pomisliti na ništa što im nije dozvoljeno, ali to ne znači da ne smije ni pogledati!” Svi imamo oči, I svi imamo potrebu za gledanjem I zašto onda ne bi iskoristili ono što nam je nebo darovalo?!
“Prije su djevojke imale malo više stida pa su barem kada obuku tajice preko nosile tunike, da se pokrije stražnjica i prednji dio ženskih svojina, ali danas toga više nema. Tajice pokazuju svu golotinju žene i cilj je da se obuče što kraća pripijena majica koja bi pokazala još više. “
Mislim da je ovo bio dio koji je potpuno nepotreban. Ako ćemo gledati na to tako da se pokrijemo od vrata do pete onda bi svi trebali nositi neke duge i široke haljine kako se ne bi ocrtao ni jedan dio našega tijela. Kaže da su tajice “”đavolji predmet”, ali to bi značilo da što god obučemo u nama je đavao. Gdje tu ima bilo kakve logike? Jer, svaki predmet danas naglašava dijelove našega tijela, zar to i nije normalno? Žene smo, imamo prsa i stražnjicu i po tome se razlikujemo od muškaraca I zar to treba skrivati?
Razmatrajući njezin tekst i njezin strah shvatila sam samo jedno - ona mora da je ljubomorna, jer tko ne voli pogledati? Svi! Stoga ću ovaj svoj prigovor završiti na način da naglasim kako su tajice iz vlastitog iskustva najudobniji ženski odjevni predmet.
Tajice su ženski ZAKON!

FOTOGALERIJA: Završna smotra 40. Domijade Središnje Hrvatske

Vrijedne primalje čistile okoliš škole

Zelena čistka ponovo je u Hrvatskoj! Zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj. Svi lokalni napori povezani za čišće i zelenije sutra. Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu.
U tome projektu - zapravo volonterskom čišćenju okoliša - sudjelovale su i naše učenice. Jer, tko će se o našem okolišu brinuti ako nećemo same?!
Zelena čistka dio je globalne akcije World Cleanup 2014 (Očistimo svijet 2014), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let's do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada sa budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!
Akcija svake godine postiže sve bolje rezultate. Prošle godine u njoj je sudjelovalo preko preko 8 milijuna iz preko 100 zemalja, uključujući i Hrvatsku, te gotovo sve zemlje regije (Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Rumunjska, Bugarska, Austrija, Mađarska, Albanija, Grčka...).

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.