SRETAN BOŽIĆ

Kako su od 23.12. svi timovi na preznicima od petka 25.12. pa do 15.1. postovi na blogu ići samo jednom tjedno i to petkom. Od 19.1. postovi ponovo idu dva puta tjedno, utorkom i petkom.

Zbog odluke Kriznog stožera svi nastupi su otkazani do 8.1.2021.

INES MEHREMIĆ DOBILA SAD DRŽAVLJANSTVO

Razvodnica prve generacije Zagrebačkih mažoretkinja i prva tajnica tima (od 1995. godine) Ines Mehremić, koja već dugi niz godina živi u SAD-u (Cave Creek, Arizona) dobila je državljanstvo SAD-a.

KOLIKO KILOMETARA SU DO SADA PROŠLE ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE

U 26 godine postojanja Zagrebačke mažoretkinje su napravile

više od 630.000 km

a to je je razdaljina kao da smo:
- 1,38 puta otišli do mjeseca
- 16 puta obišli zemaljsku kuglu
- 39 puta otišli do Sydneya u Australiji
- 91 puta otišli do New Yorka
- 1050 puta otišli do Dubrovnika
- 1540 puta otišli do Splita

Prevozna sredstva koja smo koristili na putovanjima:
- civilni zrakoplovi
- zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva
- helikopteri
- autobusi svih vrsta
- trajekti
- brodovi
- vlakovi
- kombiji
- automobili
- charter tramvaji

Najenubičajna prometna sredstva koja su koristile Zagrebačke mažoretkinje:
- tenk
- kočija
- balon
- vojni zrakoplov
- najbrže dizalo na svijetu kojim smo se popeli na drugu najvišu zgradu na svijetu Taipei 101
- tri puta smo koristili čak i charter tramvaj (tramvaj samo za nas koji nije bio na redovnoj liniji)

Najduža putovanja koja smo ostvarili:
1. 27.284 km - Kina, Peking-Nanchang, 2019.
2. 25.244 km - Meksiko, 2019.
3. 21.221 km - Taiwan 2011.
4. 21.138 km - Kina, Shanghai, 2018.
5. 17.104 km - Martinik 2014.
6. 16.822 km - Martinik 2002.
7. 5.120 km - Suzuki turneja (Hrvatska) 2010.
8. 4.392 km - Volgograd (Rusija) 1998.
9. 4.285 km - Mablethorpe/London (Velika Britanija) 2001.
10. 4.220 km - Toyota turneja (Hrvatska) 2005.
11. 4.095 km - Castellion de la Plana (Španjolska) 2008.
12. 4.022 km - Castellion de la Plana (Španjolska) 2000.
13. 3.712 km - Cherbourg-Octaville (Francuska) 2002.
14. 3.620 km - Dax (Francuska), 2015.
15. 3.510 km - Fouras (Francuska) 2009.
16. 3.402 km - Madrid (Španjolska) 1997.
17. 3.308 km - Luchon (Francuska) 2006.
18. 3.265 km - Ellezelles (Belgija) 2012.
19. 3.235 km - Cardiff (Wales, Velika Britanija) 2007.
20. 3.020 km - Kijev (Ukrajina), 1997

Najduže putovanje bez prestanka koje smo ostvarili u Hrvatskoj:
1.540 km - Henkel turneja: Zagreb-Zadar-Biograd-Zadar-Split-Makarska-Dubrovnik-Cavtat-Zagreb 1997.

LOŽA PREDVODNICA

Sve bivše i sadašnje predvodnice članice su Lože predvodnica. Glavni cilj Lože predvodnica je da najvažnije osobe tima, one koje su ga vodile i stvarale povijest tima i dalje ostanu sa timom, i dalje sudjeluju u radu tima, te i dalje pridonose njegovom napretku. Ovime tim pokazuje koliko su one bile bitne, ali i koliko je sadašnja predvodnica bitna za tim. Predvodnice se poziva na sve najvažnije aktivnosti tima.

Loža predvodnica ima slijedeće zadatke:
- da se predvodnice nalaze jednom godišnje na okupljanju u nekom atraktivnom mjestu (obično odemo u neki hotel sa wellnesom na dva dana) i zajedno se druže te razmjenjuju iskustva

- da predvodnice pomažu timu svojim savjetima, prijedlozima ili da reagiraju u slučaju nekih negativnosti ili pak kriznih situacija u timu

- da predvodnice pomažu koreografu ili treneru tima svojim opservacijama, primjedbama ili prijedlozima

- da predvodnice na svečanoj večeri odmah nakon inicijacije uvedu novu predvodnicu u vođenje tima

NAJ ZBOROVI ZAGREBA

Ivan Goran Kovačić
Emil Cossetto
Lira
Cantores Sancti Marci
Collegium pro musica sacra
Dječji zbor „Bajka“
Klinci s Ribnjaka
Mozartine

DOLAC
Dolac je najveća, najpoznatija i najvažnija tržnica Zagraba koja se nalazi sjeverno od Trga bana Jelačića. Tržnica je otvorena 1930. na mjestu starih zidina koje su srušene (zato je ime ulice Pod zidom), a zbog tržnice je srušeno i nekoliko starih kuća. Do tada je tržnica bila na Harmici, tj. današnjem Trgu bana Jelačića.


Na Dolcu se nalaze spomenik „kumice Barice“ i kip Petrice Kerempuha. Tržnica ima zatvoreni dio na kojem se prodaje meso, sir i ukiseljeno povrće, a ima i trgovine, te otvoreni dio na kojem se prodaje voće i povrće. Uz otvoreni dio postoji i zatvorena ribarnica, te više trgovina. Iznad otvorenog platoa nalazi se još jedan manji plato za prodaju cvijeće. Cvijeće se prodaje i ispred stepenica u Splavnici, ulici koja povezuje Dolac i Trg bana Jelačića. Na platou između otvorenog i zatvorenog dijela Dolca nalaze se restorani i barovi sa terasama. Iznad prodaje cvijeća u Opatovini prodaju se odjevni i obrtnički proizvodi

Poduzeće Tržnice Zagreb ima 28 tržnica diljem Zagreba.


TATI
Tat = lopov
Šuft = propalica
Falšpiler = varalica
Bagra = ološ, šljam, podzemlje
Maznut = ukrast
Čapati = uzimati
Reketariti = utjerati danak kvartovskoj ili školskoj bandi
Falš = lažno, pogrešno
Cinkariti, cinkati, drukati = izdati, prijaviti
Krenkati = ljutiti
Fer = pošten
Gurkrl = špijunka na vratima

„Tat mi je maznul vuru“ - Lopov mi je ukrao sat
„Zreketaril sam ga“ - utjerao sam mu danak
„Cinkal ga je murji“ - prijavio ga je policiji
„To ti je falš torba“ – ovo ti je lažna torba
„Nisi fer“ - nisi pošten


BRACO I SEKA
Većina čokolada i čokoladica je i danas u prodaji, ali su danas te čokolade tek blijeda slika, jeftini proizvodi na donjim policama, a ne kao nekad glavni slatkiši. Neke od glavnih čokolada bili su Braco i Seka, Samo Ti, Volim te, Mikado, Serenada, Nada, Sajonara, Galeb, Baltazar, Rumba, Šapiro, Runolist, Kraš mliječna čokolada, Tutti Frutti...

Imali smo i čokoladice Mondo, sa okusom lješnjaka, kokosa, badema i kave. Od čokoladica bio je i kokos desert Pionira, Rum pločice (Kandit), Super (s krispijem, lješnjakom, rižom, karamelom, s grožđicama...), Cipirip, Idila... Uz to imali smo Tortice i Životinjsko carstvo.

SA KONDICIONOG TRENINGA S1A (Dubravko Kekelj)(objavljeno: petak, 25.12.2020. u 17:50) komentiraj (8)

SUTRA ZADNJI TRENINGJuniorski 1A je imao zadnji trening ovu subotu, a Seniorski 1A će imati zadnji trening prije praznika u srijedu. Ostali timovi odlukom Kriznog stožera nisu imali treninge od 28.11.

Stoga će od petka 25.12. pa do 15.1. postovi na blogu ići samo jednom tjedno i to petkom. Od 19.1. postovi ponovo idu dva puta tjedno, utorkom i petkom.


Pokrenuli smo novogodišnju prodaju mažoret suvenira. Odličan poklon za Božić! Sve možete naručiti brzo i efikasno kod nas u uredu. Roba je na skladištu.

za povećanje pritisnite na flajer, pa ga onda možete još povećati pritiskom na gumb gore desno


Zbog odluke Kriznog stožera svi nastupi su otkazani do 8.1.2021.

ČUFTA POLOŽILA VOZAČKI

Mažoretkinja 1. formacije S1A Dajana Borovnjak* Čufta je još jedna od naših mažoretkinja koja je položila vozački i dobila vozačku dozvolu. Iskrene čestitke!

Sada vozačku imaju: Petra Bulat***, Laura Rašić**, Karla Kljutić**, Dajana Borovnjak*, Petra Gorše*, Nikolina Sertić*, Tea Vondrouš, Vanessa Ujević, Monika Hrvačanin.

KOLIKA NAM JE ARHIVA

U arhivi Zagrebačkih mažoretkinja ima
- preko 300 registratora
- više od 150.000 stranica dokumenata
- 472 GB memorije na kompjuteru
- 52 beta i ostale vide-kazete sa video-materijalima
- arhiva popunjava 15 metara ormara visine preko 2 metra

KAKO SE BIRA PREDVODNICA
Predvodnice Zagrebačkih mažoretkinja najvažnije su osobe u timu. O njima ovisi budućnost tima. Dobra predvodnica će podići nivo tima, loša će ga spustiti, a može ga čak i uništiti. Predvodnice su vrh Zagrebačkih mažoretkinja, ne samo prema rejtingu nego i funkcionalno, pa i organizacijski. I zato se izboru predvodnica posvećuje iznimno mnogo vremena i resursa tima, a izbor je produkt vrlo ozbiljnog postupka i dugotrajne evaluacije i analize.

BIRANJE JUNIORSKE PREDVODNICE
Juniorska predvodnica bira se na način da trener iznese svoje stavove pred Trenerski kolegij i da svoje mišljenje. Njegovo mišljenje je vrlo važno obzirom da on konstantno prati potencijalne kandidatkinje. Nakon stava Trenerskog kolegija odluku donosi stručni tim.

Ukoliko stručni tim nije siguran u odabir predvodnica napravi testiranje za dvije ili više kandidatkinja (do sada je najviše bilo četiri kandidatkinje), te to testiranje ima presudnu ulogu u odabiru. No, ovog testiranja nema ukoliko je stručni tim siguran u odabir. Od dosadašnjeg izbora juniorskih predvodnica testiranja su se održala u 30% slučajeva, a direktan odabir je bio u 70% slučajeva.

BIRANJE SENIORSKE PREDVODNICE
Predvodnicu seniorki bira stručni tim stručnog stožera Zagrebačkih mažoretkinja. Odabir predvodnice je dugačak proces koji traje više godina na način:
- potencijalna predvodnica prati se dugi niz godina (većina ih je izdvojena za praćenje dok još imaju 12-13 godina, tj. prate se 6-7 godina prije nego postanu zamjenice predvodnice).
- nakon što se ista locira kao potencijalna predvodnica, usmjerava se njen put na tom cilju, te se ista motivira i usmjeravaju se resursi na postizanju kvaliteta za predvodnicu (školovanje, razgovori, stavljanje u situacije za vođenje tima, postavljanje za razvodnicu kako bi se u razvodničkoj grupi poticala njena liderska sposobnosti, edukacija od bivših predvodnica…), ali se i konstantno procjenjuju svi potrebni elementi za postanak predvodnicom
- nakon što dođe vrijeme izbora predvodnice prva klasifikacija je Trenerski kolegij koji vrlo dugo i sistematski raspravlja o potencijalima kandidatkinja za predvodnicu
- vrlo bitnu ulogu u Trenerskom kolegiju ima i trenerica S1A koja je član i stručnog tima
- potom se analiziraju svi podaci i donese se odluka

KOJE ODLIKE MORA IMATI PREDVODNICA
Predvodnica po svemu mora biti uzorna i u svim karakteristikama mora biti na najvišem nivou. Predvodnica mora imati slijedeće karakteristike:
- liderske sposobnosti, tj. sposobnost da bude vođa, a to znači da istovremeno mora biti autoritet među djevojkama, ali i motivator
- sposobnost snalaženja u plesnom vođenju defilea (dakle snalaženje u konkretnim situacijama gužve u prometu, brze reakcije na situacije, prepoznavanja momenta kada se mora odraditi pojedini element zbog npr. dolaska gradonačelnika, prisutnosti medija, vrhunca manifestacije, velikog broja publike….) – iznenadili bi se koliko djevojaka nema ovu sposobnost
- komunikacija sa publikom, ona mora plijeniti pozornosti, biti simpatična, ali istovremeno i ponosna, te zadržati nivo svoje pozicije u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji, kao i komunikativnost sa VIP osobama (da se ne ukipi pred VIP osobom, da ima razvijen vokabular, simpatičnost u komunikaciji, te da zna bonton i protokolarna pravila)
- biti odlična plesačica
- imati izvanredne rezultate u tehniciranju sa štapom
- imati naočit izgled
- biti psihički stabilna osoba (na rušiti se pod pritiskom, ne podlijegati utjecajima, imati svoje „ja“)
- biti moralna u svom svakodnevnom životu (ipak ona predstavlja ne samo tim, nego i grad Zagreb)
- biti marljiva i imati velik broj nastupa i drugih aktivnosti za tim
- biti maksimalno odana (lojalna) timu

TOP SPORTSKI KLUBOVI ZAGREBA

U posljednjih 30 godina najbolji sportski klubovi Zagreba bili su (neki više puta):

Muške ekipe:
GNK Dinamo
Košarkaški klub Cedevita
Rukometni klub PPD Zagreb
Košarkaški klub Cibona
Članovi olimpijskog četverca na pariće
HAVK Mladost
GSTK Zagreb
Boćarski klub Zrinjevac
Kuglaški klub Medveščak

Ženske ekipe:
Stolnoteniski klub Dr.Časl
Rukometni klub Lokomotiva
HAOK Mladost
Ženski košarkaški klub Medveščak
Ženski košarkaški klub Novi Zagreb
Kuglački klub Zagreb
HASTK Mladost Iskon
Ženski košarkaški klub Croatia

JELAČIĆEVA PALAČA
Palača Magdelenić-Drašković-Jelačić u Demetrovoj 7-9 na Gornjem Gradu, izgrađena je 1754. za Baltazara Madalenića. U to vrijeme kuća je bila naslonjena na gradski bedem i povezanih sa gradskom kulom, zbog čega je Madalenić plaćao jedan zlatnik odštete. Iz istog razloga kuću nije smio ustupiti nikome tko nije bio po volji gradskom „fisku“.

Dograđena je 1830. za grofa Ivana Draškovića. Kada dobiva šest jonskih stupova i portal od dorskih stupova. Unutar zgrade je i gradska kula koja je jedina sačuvana kula grada. Za razliku od ostalih gornjegradskih palača ova ima veliko dvorište i park-šumu. Palača objedinjuje nekoliko epoha i više arhitektonskih i urbanističkih cjelina. Do 2005. u palači dječji vrtić, što je bio istinski nonsens, a danas pripada Muzeju grada Zagreba.


ŠORA
Šora, štema, štemanje = tučnjava
Šorati, štemati se = tuči
Štemer = razbijač
Klepit = lagano udari u potiljak ili iza uha
Šlopit, zveknut, žvajznut, šusnut, puknut, spizdit, odvalit, opalit = udariti
Razbit, razvalit, zgazit, strgat, smlavit = pretući
Fundat = pretući na mrtvo
Šamar = pljuska
Labrda = usta
Bulja, njonja = glava
Naravnati nos = razbiti nekome nos
Aubix = poziv na tučnjavu, odgovor kojim se prihvaćala tučnjava je bio „cufix“

„Čoveče kaj ga je razbil“ = ozbiljno ga je pretukao
„Fundal ga je“ = pretukao ga je na mrtvo
„Odvalil sam mu šamar posred labrde“ = Pljusnuo sam ga po ustima
„Spizdil sam mu šaku u njonju“ = Udario sam ga šakom u glavu
„Razvalil sam mu jednu prek njonje“ = Dao sam mu jednu pljusku
„Razbil sam ga ko beba zvečku“ = Istukao sam ga
„Zgazil sam ga“ = Pretukao sam ga


FLIPERI I VIDEO-IGRICE
E da, nije bilo playstationa, xboxa, wii-a. Tu i tamo netko je imao Atari ili Commodore 64, pa smo kod njega igrali jednostavne igrice, da ih danas upalimo klinci bi nas gledali jesmo li normalni. Na kompliciranije video-igrice išlo se u video-igraonice gdje su bili ormari koji su u sebi imali ekran i jednostavnu igraču konzolu i gdje se igrala samo jedna igrica. Najpopularnije igrice tog vremena bile su Pacmen (glava koja proždire točkice u labirintu prije nego druge spodobe prožderu njega) i Phoenix (svemirski brod koji se bori protiv neprijateljskih svemirskih brodova, cijelih flota i čudovišta), Space Invevaders, SuperMario, Tetris… Na ovim igricama smo ostavili kilograme kovanica sa kojima smo plaćali igranje. Kasnije su došle „minijaturne“ osobne igrače konzole (Nintendo i dr.) veličine današnjih mobitela, no to nije bilo ni blizu kao ove video igrice u igraonicama.

Posebna igra je bila fliper, mehanička igra koja se igrala ispucavanjem metalne kuglice, a koja je potom padala niz kosinu i dodirivala razne senzore koji su tada bilježili bodove. Kad bi loptica došla do dna, morali ste dvijema polugama koje su se operirale sa dva gumba (lijevo i desno), pokušati obraniti da ne ode van, te je vratiti što više da dalje uzimate bodove. Fliperi su vremenom postajali sve sofisticiraniji, prepreke su bile sve kompliciranije, gađali ste mete, a na kraju su dobili i digitalne dipleje.

Uz to smo igrali mini-golf i vozili autiće slične kartingu ali sa više metala i plastike da što više sliče pravim automobilima, te sporije od kartinga. Mini-golf i staza sa autićima je bila uz dvorac Brezovicu.

SA IZLOŽBE SARIH RADIJA

(objavljeno: utorak, 22.12.2020. u 10:13) komentiraj (0)

NOVOGODIŠNJA PRODAJA MAŽORET-SUVENIRAPokrenuli smo novogodišnju prodaju mažoret suvenira. Odličan poklon za Božić! Sve možete naručiti brzo i efikasno kod nas u uredu. Roba je na skladištu.

za povećanje pritisnite na flajer, pa ga onda možete još povećati pritiskom na gumb gore desno
Zbog odluke Kriznog stožera Republike Hrvatske Zagrebačke mažoretkinje su prisiljene prekinuti treninge na tri tjedna. No, kako nakon toga kreću praznici prekid će za većinu grupa zapravo biti pet tjedna.

1A sastavi
će imati treninge (jednom tjedno po 2 sata)

Seniorski 2.
Seniorski 2. sastav će imati trening u utorak 22.12. u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00 sata

Seniorski 1B
Seniorski 1B sastav će imati trening u srijedu 23.12. u Filipovićevoj 1 od 20:00 do 21:30 sata

Svi ostali sastavi
J1B, J2, J3, D1 i D2 će prve treninge nakon lockdowna imati u subotu 16.1.


Video-treninzi (šaljemo na wapp)
- utorkom u 15:00 ćemo slati plesne video-treninge
- petkom u 15:00 ćemo slati video-treninge tehniciranja sa štapom

Molimo Vas da vježbate isto kod kuće.


Članairine za prosinac
U prosincu ćemo sve članarine smanjiti za 50,00 kn. To znači
- ako ste uplatili godišnju članarinu možemo Vam vratiti 50,00 kn (pošaljite nam zahtjev na mail) ili tih 50,00 kn možete iskoristiti za iduće članarine ili neke druge aktivnosti Zagrebačkih mažoretkinja u budućnosti (Ljetni kamp, koncerti, uniforme, Prvi i Viši korak, odlasci navijača na natjecanja...)

- ako uplaćujete mjesečnu članarinu preko interneta umanjite iznos za prosinac za 50,00 kn tj. uplatite za
# S1B 40,00 kn
# S2 45,00 kn
# J1B 40,00 kn
# J2 45,00 kn
# J3 49,00 kn
# D1 45,00 kn
# D2 49,00 kn

Ovo se ne odnosi na S1A i J1A koji će imati treninge i dalje


Odluka Kriznog stožera je i ovaj puta krajnje nelogična. Iako je još prije 8 dana bilo dozvoljeno okupljenje preko 10.000 osoba na mimohodu u Vukovaru (kao što su se dozvolila i okupljanja na predizbornim skupovima, Sinjskoj alci, procesijama...), iako se ne provode dostatne mjere u školama ili pak ne prebacuje nastava na online, iako je na Crni petak u shoping centrima bio mrtvi kaos od gužvetina, treniranje je neprihvatljivo?!?!

I sama odluka je i ovaj puta kontradiktorna, pa se tako zabranjuju treninzi i probe, ali se dozvoljavaju okupljanja do 25 ljudi (npr. političara). Mogli smo tumačiti odluku i kao okupljanje 25 osoba i nastaviti treninge, no, kao i uvijek, Zagrebačke mažoretkinje su legalisti i neće ići protiv intencije mjera, koliko god se sa njima ne slažu.

Još je neprihvatljivije da je Stožer odluku donio samo 33 sata prije provedbe (manje od dan i pola) , i u tako ekstremno kratko vrijeme nam je izokrenuo život još jednom naglavačke. Što, pobogu, radi stožer, da nije mjere mogao najaviti 7 dana prije da se pripremimo i provedemo ih smirenije i logičnije. Donošenje mjera navrat-nanos i potom čekanje na objavu je krajnje neprimjreno i radi više štete nego sam Covid-19.


Preživjet ćemo i ovo. Sve će, konačno, biti gotovo u ožujku! Još samo malo. IZDRŽITE!!!!

Zbog odluke Kriznog stožera svi nastupi su otkazani do 21.12.

NAŠ ZRAKOPLOVNI FORUM IMAO 104.000 POSJETA U JEDNOM DANU

Naš zrakoplovni formu zamaaero.com je u malo više od jednog dana imao 104.000 posjeta i preko 200 komentara.

KOLIKO TROŠIMO TELEFONA

Zagrebačke mažoretkinje troše ekstremno mnogo telefona. Na što se najviše troše telefonski razgovori:
- svakodnevna komunikacija sa članovima, posebno sa S1A
- svakodnevna komunikacija sa uredskim djelatnicima i trenerima
- komunikacija sa roditeljima, razrednicima, profesorima...
- ugovaranje nastupa
- rješavanje problema na nastupima (kašnjenja, logistika, razglas, organizacijski nedostaci ili nedoumice...)
- rješavanje problema članova (zdravstveni, organizacijski, školski, osobni...)
- komunikacija sa partnerima, naručiocima i managerima
- komunikacija sa državnim i gradskim institucijama, savezima i drugim timovima
- pregovaranje i narudžbe sa isporučiocima, prijevoznicima, sponzorima i partnerima
- davanje informacija

Zbog ogromnih telefonskih troškova maksimalno smo racionalizirali telefonske izdatke pa tako:
- na dvije uredske linije imamo neograničene telefonske pozive prema mobilnim i drugim tuzemnim mrežama unutar fiksne pretplate
- na mobilnim linijama imamo neograničene telefonske pozive prema mobilnim i drugim tuzemnim mrežama
- koristimo besplatnu komunikaciju preko vibera i WhatsAppa, posebno u inozemstvu i sa inozemstvom
- koristimo e-mail umjesto faxa
- imamo neograničeni brzi internet, te mobilni internet unutar Hrvatske
- u inozemstvu koristimo besplatne wi-fi provajdere, a obzirom na ogromnu količinu inozemnih putovanja jako dobro znamo gdje i kako do njih (McDonald's, hoteli, hot spotovi zračnih luka, zgrade gradskih uprava, restorani i kafići sa free wi-fi...)

U 2019. smo:
* na telefone, internet i ostale telekomunikacijske usluge potrošili: 31.103,19 kn (u prosjeku 2.591,93 kn mjesečno)

* imali odlaznih razgovora: 16.625 minuta, tj. 277 sati, odnosno 11,6 puna dana smo proveli na telefonu

* sa dolaznim razgovorima odratili: preko 360 sati, tj. 15 dana na telefonu

Najviše telefonski razgovora obavimo u svibnju (Državno prvenstvo, velik broj nastupa, turneje, kraj školske godine i mature, kraj sezone)
Najviše inozemnih razgovora obavimo u kolovozu (Europsko prvenstvo i turneje)

Na sve ove troškove još se nemalo puta (najčešće nesvjesno) koristimo i:
- telefoni naših trenerica i kolega iz uprave, pa čak i mažoretkinja
- telefoni naših poslovnih partnera kada je isto jeftinije (posebno u inozemstvu kada imaju besplatan rooming)
- telefoni ili wi-fi hotela u kojima smo smješteni ili od organizatora nastupa
- službeni telefoni koje dobivamo na večim manifestacijama

KAKO SE RAČUNA REJTING

Rejting Zagrebačkih mažoretkinja temelj je po kojem funkcionira sve u našem timu. Djevojke sa višim rejtingom dobivaju apartmane u hotelima, prve biraju bolja mjesta u busu ili avionu, prve biraju termine za komercijalne poslove, imaju niz privilegija.

1. predvodnica je rejting 1
zamjenica predvodnice je rejting 2
razvodnice su rejting 3-6
ostatak formacije je rejtinga 7-17
prva zamjena je rejtinga 18

Rejting se računa tako da Šef, trenerica i predvodnice napišu svoje liste na koje se dodaju ocjene sa klasifikacije i potom se sve podijeli sa 4. Osoba koja ima niži broj (index) ima bolji rejting.

Rejting se računa dva puta godišnje (u listopadu i u ožujku).

TOP SPORTAŠI ZAGREBA

U posljednjih 30 godina najbolji sportaši Zagreba bili su (neki više puta):

Sportaši:
Tin Srbić, gimnastika
Ivan Kvesić, karate
Josip Glasnović, sreljaštvo
Filip Hrgović, boks
Marijo Možnik, gimnastika
Ivan Kostelić, skijanje
Josip Pavić, vaterpolo
Duje Draganja, plivanje
Luka Modrić, nogomet
Ivan Ljubičić, tenis
Tomislav Hohnjec, kajak
Gordan Kožulj, plivanje
Željko Trifunović, zrakoplovstvo
Dražen Ladić, nogomet
Robert Prosinečki, nogomet
Perica Bukić, vaterpolo
Valter Ivančić, boćanje
Dinko Beaković, boćanje
Goran Prpić, tenis
Tomislav Crnković, kajak
Dubravko Šimenc, vaterpolo

Sportašice:
Sandra Perković, atletika
Marina Sumić, taekwondo
Branka Pereglin, streljaštvo
Sandra Šarić, taekwondo
Martina Zubčić, taekwondo
Janica Kostelić, skijanje
Nataša Vezmar Novak, taekwondo
Iva Majoli, tenis
Iva Gavez, taekwondo
Jasminka Francki, streljaštvo
Suzana Skoko, streljaštvo
Štefica Krištof, kuglanje

KRVAVI MOST
Na potoku Medvešćaku koji je tekao Tkalčićevom ulicom, bio je most koji je povezivao Gradec (Kamenita vrata) i Kaptol (kaptolska vrata u današnjoj Skalinskoj ulici), a koji je dobio ime zbog neprestanih sukoba na njegovim drvenim gredama između građana dva sukobljena naselja. Prva bitka na mostu spominje se 1667, iako su sukobi počeli još u 14. stoljeću. Tek u 18. stoljeću postignut je mir između zaraćenih strana.

Kada je 1899. zbog zagađenja prekriven potok Medveščak, srušen je i most, a nova ulica između Radićeve i Tkalčićeve je dobila ime na spomen krvave povijesti razdvojenog Zagreba. Marija Jurić Zagorka je napisala i romen „Tajna krvavog mosta“.FRKA
Frka = gužva, panika, strah
Sranje = napraviti problem
Čumez = rasulo, nered
Derenčati, derati = vikati, galamiti
Grintav = izbirljiv, zanovijetalo
Gundrati, grintati, jamrati, jambrati, kvocati = zanovijetati

"Koja je frka?" = Koji je problem, koja je panika
"Kaj me frka" = Baš me je strah
"Lik je zakuhal frku" = On je napravio problem
"To je frkovito" = Ovo je problematično
„E baš je napravil sranje“ = Baš je napravio problem
„Koji je čumez napravil u stanu“ = Napravio je nered u stanu
„Kaj se derinčiš“ = Što se dereš
„Naj se derati“ = nemoj galamiti
„Kaj grintaš“ = nemoj zanovijetati
„Stalno jambraš“ = stalno zanovijetaš


IGLA I KONAC U VOJNIČKOJ KAPI
U vojsci (JNA) je bilo zatupljujuće, osnovni sistem je bio ubijanje svake kreativnosti, volje, inteligencije i osobnosti, kako bi se u vojniku stvorilo robota koji ispunjava zapovijedi starješina bez pogovora. Stoga je ta vojska imala brdo modaliteta koji su to činili, od dizanja u neljudskih 5 sati, preko jutarnje higijene u ledenoj vodi, zajedničkog tuširanja sa kipućom ili ledenom vodom, šišanje skoro na nulericu, jutarnja tjelovježba, jelo u samo 2-3 minute, drnč i ostali napoji za obroke, nelogične i zatupljujuće zapovijedi i rutine, nedjeljna trešnje deka, tjedni pregled opreme, uzbune usred noći, zabrana držanja karata u kazetama, kockanje i slaganje kreveta više puta na dan, izlazak u grad i odlazak kući kao ogromna povlastica, preglupe kazne…

Prve dvije rečenice koje su vam odmah na početku jasno pokazale o kakvom se sustavu radi bile su: „Kad uđeš kroz kapiju prestani razmišljati, ja razmišljam za tebe“. No, druga je bila istinski vrh: „U vojsci je bitno samo JEDNO, a to su DVIJE SVARI: rad, red i disciplina“. Uvijek se našao netko zelen i neiskusan tko bi rekao: „Oprostite ali to su tri stvari“ i dobio 5 dana pritvora ili neku drugu drakonsku kaznu.

No, najgluplji oblik zatupljivanja je bila igla i konac u unutarnjem obodu kape. Igla i konac su navodno služili da si možeš na terenu ili u gradu prišiti gumb koji je olabavio. No, to nitko nije radio dok nije došao u sobu u kasarni (vojarni). Ali zato, ako niste imali iglu i konac i to baš u unutarnjem obodu kape (u đepu se nije računalo, tj. bilo je kao da nemaš) bili bi ozbiljno kažnjeni, pa bi to bio i razlog da vas ne puste u grad ako vam ju nisu našli prilikom pregledavanja prije izlaska. Kako ste u grad smjeli jednom u 2-3 tjedna to je bila najopakija kazna

MEĐUNARODNI KUP U HRVANJU - 2. dio
fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja...kraj

(objavljeno: petak, 18.12.2020. u 09:29) komentiraj (0)

UPLAĆENI HONORARI I STIPENDIJEUplaćeni su svi honorari, studentski servisi i stipendije u petak, novac vam je na računima od ponedjeljka.


Zbog odluke Kriznog stožera Republike Hrvatske Zagrebačke mažoretkinje su prisiljene prekinuti treninge na tri tjedna. No, kako nakon toga kreću praznici prekid će za većinu grupa zapravo biti pet tjedna.

1A sastavi
će imati treninge (jednom tjedno po 2 sata)

Seniorski 2.
Seniorski 2. sastav će imati trening u utorak 22.12. u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00 sata

Seniorski 1B
Seniorski 1B sastav će imati trening u srijedu 23.12. u Hercegovačkoj 111 od 20:00 do 22:00 sata

Svi ostali sastavi
J1B, J2, J3, D1 i D2 će prve treninge nakon lockdowna imati u subotu 16.1.


Video-treninzi (šaljemo na wapp)
- utorkom u 15:00 ćemo slati plesne video-treninge
- petkom u 15:00 ćemo slati video-treninge tehniciranja sa štapom

Molimo Vas da vježbate isto kod kuće.


Članairine za prosinac
U prosincu ćemo sve članarine smanjiti za 50,00 kn. To znači
- ako ste uplatili godišnju članarinu možemo Vam vratiti 50,00 kn (pošaljite nam zahtjev na mail) ili tih 50,00 kn možete iskoristiti za iduće članarine ili neke druge aktivnosti Zagrebačkih mažoretkinja u budućnosti (Ljetni kamp, koncerti, uniforme, Prvi i Viši korak, odlasci navijača na natjecanja...)

- ako uplaćujete mjesečnu članarinu preko interneta umanjite iznos za prosinac za 50,00 kn tj. uplatite za
# S1B 40,00 kn
# S2 45,00 kn
# J1B 40,00 kn
# J2 45,00 kn
# J3 49,00 kn
# D1 45,00 kn
# D2 49,00 kn

Ovo se ne odnosi na S1A i J1A koji će imati treninge i dalje


Odluka Kriznog stožera je i ovaj puta krajnje nelogična. Iako je još prije 8 dana bilo dozvoljeno okupljenje preko 10.000 osoba na mimohodu u Vukovaru (kao što su se dozvolila i okupljanja na predizbornim skupovima, Sinjskoj alci, procesijama...), iako se ne provode dostatne mjere u školama ili pak ne prebacuje nastava na online, iako je na Crni petak u shoping centrima bio mrtvi kaos od gužvetina, treniranje je neprihvatljivo?!?!

I sama odluka je i ovaj puta kontradiktorna, pa se tako zabranjuju treninzi i probe, ali se dozvoljavaju okupljanja do 25 ljudi (npr. političara). Mogli smo tumačiti odluku i kao okupljanje 25 osoba i nastaviti treninge, no, kao i uvijek, Zagrebačke mažoretkinje su legalisti i neće ići protiv intencije mjera, koliko god se sa njima ne slažu.

Još je neprihvatljivije da je Stožer odluku donio samo 33 sata prije provedbe (manje od dan i pola) , i u tako ekstremno kratko vrijeme nam je izokrenuo život još jednom naglavačke. Što, pobogu, radi stožer, da nije mjere mogao najaviti 7 dana prije da se pripremimo i provedemo ih smirenije i logičnije. Donošenje mjera navrat-nanos i potom čekanje na objavu je krajnje neprimjreno i radi više štete nego sam Covid-19.


Preživjet ćemo i ovo. Sve će, konačno, biti gotovo u ožujku! Još samo malo. IZDRŽITE!!!!

Zbog odluke Kriznog stožera svi nastupi su otkazani do 21.12.

RAŠIĆ** POLOŽILA VOZAČKI

Naša razvodnica Laura Rašić** položila je vozački i postala ponosna posjednica vozačke dozvole. Sad više mama i tata neće morat dolazit po nju na treninge... sretan


KOLIKO TURISTIČKIH MATERIJALA GODIŠNJE PODJELIMO

Zagrebačke mažoretkinje svake godine dobe brdo materijala Hrvatske i Zagrebačke turističke zajednice. Ove materijale distribuiramo na našim turneja, natjecanjima i važnijim nastupima. Za sve to imamo jedno skladište. Godišnje podijelimo:

- 2.000 licitarskih srca
- 25.000 prospekata na svim jezicima
- 100 majci i kapa
- 140 ostalih suvenira i VIP poklona
- 10 VIP poklona sa najpoznatijim proizvodima Zagreba
- 40 poklona sponzora
- reklamne uzorke Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza
- tisuće reklamnih uzoraka sponzora
- nekoliko umjetničkih slika i drugih vrlo vrijednih poklona (uramljene dresove, pakete najvećih zagrebačkih brendova)
- za novu godinu podijelimo 25 vrlo vrijednih VIP paketa glavnim poslovnim partnerima


RAZVODNIČKE GRUPE

Svaka predvodnica i razvodnica ima pod sobom 4-5 mažoretkinja o čega je 50% iz 1. formacija, a drugih 50% su fazanke predvodnica/razvodnica je odgovorna za svoju grupu, sa njom:
- komunicira
- motivira je
- kontrolira je
- prati njen napredak

Unutar grupe mažoretkinja iz 1. formacije je mentor mažoretkinji koja nije iz formacije. Kao mentor ona se brine za njen:
- plesni napredak (uči je korake, objašnjava, ne smije je odbiti...)
- napredovanje u tehniciranju sa štapom (ona je odgovorna za ovaj segment – napravite „privatni“ trening)
- educira je za ceremonijale, protokole, hostesiranje, welcome i ostalo (kako se ponašati u VIP-u, kako odraditi pojedini od tih poslova, što je primjereno, a što nije, upozoriti je na možebitne probleme...)

Od predvodnica i razvodnica se očekuje:
1. Nadzor nad napredovanjem mažoretkinje
2. Provjeravati kako mentor radi sa mažoretkinjom, ispravljati mentora, tražiti da radi više ako nije dovoljno
3. Provjeravati opremu (je li uredna, izglačana, oprana, jesu li čizme izglancane, je li sve na broju)
4. Pratiti njen položaj u timu (mrcvari li je netko, radi li ona probleme, međuljudski odnosi, odlasci na kave...)
5. Usmjeravajte cure na prihvatljivo ponašanje u timu
6. Družite se sa curama svoje grupe – ovo nije samo vaša dobra volja nego i obveza!
7. Svojim iskustvom i znanjem pomozite članici svoje grupe
8. Kontrolirajte njihove ocjene (ispis ocjena ćete dobiti i vi, provjeravajte jesu li loše ocjene ispravljene, javite nam kada bude problema, organizirate instrukcije i pomoć curama unutar tima) – imate pravo, ako to želite, nazvati njihovog razrednika, ili nama dojavite kada je problem ozbiljan da mi možemo reagirati
9. Pomozite im u privatnim problemima ukoliko to možete ili zatražite pomoć od nas (zdravstveni, ljubavni, financijski...)
10. Na svakom razgovoru članice vaše grupe sa trenerom, upravom ili Savjetom mora biti nazočna i šefica grupe
11. Biti primjer svojim ponašanjem!

USPJEH SVAKE GRUPE JE I USPJEH ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA!

TOP-BRENDOVI ZAGREBA

Franck kava
Kraš bajadera i ostali kraševi proizvodi (Griotte, Dorina, Krašexpress…)
Vincek slastičarnice
Mlinar
Klara
Pan Pek
Ledo (sladoledi, torte idr.)
Zvijezda (majoneze, margarini, ulja i drugo)
Dukat (mlijeko, jogurti, vrhnja, sirevi idr.)
Cedevita
Ožujsko pivo
Badel 1862 (Pelinkovac idr.)
Labud (Čarli i dr.)
Chromos (Luxal i ostalo)
Pliva
Zagrebački melem
Penkala kemijske olovke (TOZ)
Jadran čarape
Končar (liftovi, tramvaji, vlakovi, generatori idr.)
Konzum

SLJEME
Medvednica ili Zagrebačka gora je planina sjeverno od Zagreba. Najviši vrh Medvednice je Sljeme (1033 metra), po kojem purgeri zovu cijelu planinu. Medvednica se prostire kroz tri županije Grad Zagreb, Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku. Medvednica je duga 42 km. Na većem dijelu planina je pošumljena.

Od 1981. Medvednica je park prirode. Planina ima velik broj uređenih planinarskih i biciklističkih staza, livada, vidikovaca i izletišta. Na Medvednici se nalazi špilja Veternica, dužine 7.128 metara.

Na Medvednici se nalaze i skijaške staze, a od 2005. se održavaju i utrke za svjetski skijaški kup. Od Gračana na Medvednicu vozi žičara. Na planini ima 7 planinarskih domova, dva hotela i jedan hostel, te niz restorana. Na Sljemenu je i televizijski repetitor. Na planini se nalazi i stari grad Medvedgrad, crkva Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata i rudnik Zrinski iz 16. stoljeća.


KLETI
Kleti = psovati
Kletva = psovka
Zašpotati = prekoriti
Jesemti gajde = manji, simpatičniji oblik psovke
Odi vrit = polusimpatičan oblik psovke, lagano upozorenje
Bemti, jesemti (iza toga ide imenica) = polujaka psovka
Bigulica, bem ti bigulicu, jesem ti bigulicu = zapravo ne znači ništa, nego je poštapalica koja psuje „tešku sudbinu“, a zapravo je tlapnja koja tješi onoga kojem je teško
Saperlotski saperlot = boga mu božjega (ozbiljna psovka i prijetnja)
In gotes vil = za ime boga (naglašavanje nečega)

“Kaj kuneš“ = zašto psuješ
„Naj me kleti“ = nemoj me psovati
„Odi vrit s tim bedastoćama“ = ostavi me se sa tim glupostima


GASTIĆI
Gastići i gasterbajteri, a ako su radili u Njemačkoj i jugošvabe, smo svi obožavali, a svi smo i imali nekog bližeg rođaka koji je bio gastić i kojeg smo obožavali. Naime, naši gastići su dolazili tri puta godišnje (Uskrs, godišnji, Božić), u zapadnim autima (Mercedesi, BMW-i, Opeli, Audiji, Peugeoti, Alfe, Volva…), koji kod nas nisu bili pretjerano česta pojava. No, još bitnije Gastići bi sa sobom donijeli stvari koje se kod nas nisu mogle nabaviti, a bile su od „presudne životne važnosti“ kao što su Coca-cole i drugi sokovi u limenkama, čipsevi sa raznim okusima, brendirani slatkiši, kozmetički proizvodi, poznati viskiji, konjaci i druga žestoka pića idr. Nosili su oni i tehniku koja bi kod nas došla tek za nekoliko godina, kao što su video-rekorderi, kazići, kasnije CD-ovi, prvi kompjuteri sa jednostavnim video-igricama… Uz to donijele bi se i kakve brendirane traperice, majice, jakne, digitrone, tranzistore na baterije, digitalne satove … Uglavnom sve ono sa čime smo se mogli šminkati u školi i u kvartu.

Gastići su služili i za obilaske dutića i posrednika kada smo koristili njihove privilegije i dokumente da preko njih kupimo tehniku koju kod nas nismo mogli kupiti. Gastići bi pričali i nevjerojatne priče o zapadu od kojih su nam se otvarale oči i spuštala usta. U stvari gastići su bili jako nesretni ljudi koji su živjeli u neljudskim uvjetima (podrumi, konzerve, rad 14 i više sati na gradilištima…), da bi se mogli pošminkati tih 3 puta godišnje i sve nas uvjeravati kako je na zapadu sve savršeno, za razliku od nas. Nakon 30+ godina rada gastići su doslovce došli umrijeti od bolesti koje su pokupili na bauštelama (gradilištima) i vlažnim podrumima.

MEĐUNARODNI KUP U HRVANJU
fotke: Željko Bakšaj Žac i Šef

(objavljeno: utorak, 15.12.2020. u 09:18) komentiraj (0)

OKITILI SMO UREDEUred je okitio urede. Postavili smo 4 padajuća tepiha ukupne dužine 15 metara, 20 metara plavih lampica, te tri lasera. Sve stvarno izgleda super.NAJMAŽORETKINJA LISTOPADA I STUDENOG

Kristina Koledić* Kika
Koledic1703
Zbog izuzetne marljivosti, požrtvovnosti i lojalnosti timu. Kika radi do 20:00 i onda juri na treninge, te tamo daje 100% od sebe. Usput odradi i najviše nastupa u timu. Posebna pohvala za trud na Europskom prvenstvu u teakwondou gdje je 3 dana vodila sve nastupe cijele dane, te je uskočila u nedjelju u roku od sat vremena umjesto Ariane.

ODAZIVANJE NA NASTUPE U LISTOPADU I STUDENOM

1. 13,50 Kristina Koledić*
2. 12,00 Iva Jerković****
3. 11,00 Lorena Radić*

4. 9,00 Adriana Pivač
5. 8,75 Andrea Ačkar
6. 8,00 Vanessa Ujević
7. 7,50 Klara Budić
8. 7,25 Paola Sičaja
9. 7,00 Paula Perak
10. 6,50 Lara Ilečić

Lista se računa kao zbroj u kojem
1 bod - bila je na nastupu
0,5 bodova - rekla je "da", ali nije bila na nastupu
0,25 boda - rekla je "ako baš moram", ali nije bila na nastupu


Zbog odluke Kriznog stožera Republike Hrvatske Zagrebačke mažoretkinje su prisiljene prekinuti treninge na tri tjedna. No, kako nakon toga kreću praznici prekid će za većinu grupa zapravo biti pet tjedna.

1A sastavi
će imati treninge (jednom tjedno po 2 sata)

Seniorski 2.
Seniorski 2. sastav će imati trening u utorak 22.12. u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00 sata

Seniorski 1B
Seniorski 1B sastav će imati trening u srijedu 23.12. u Hercegovačkoj 111 od 20:00 do 22:00 sata

Svi ostali sastavi
J1B, J2, J3, D1 i D2 će prve treninge nakon lockdowna imati u subotu 16.1.


Video-treninzi (šaljemo na wapp)
- utorkom u 15:00 ćemo slati plesne video-treninge
- petkom u 15:00 ćemo slati video-treninge tehniciranja sa štapom

Molimo Vas da vježbate isto kod kuće.


Članairine za prosinac
U prosincu ćemo sve članarine smanjiti za 50,00 kn. To znači
- ako ste uplatili godišnju članarinu možemo Vam vratiti 50,00 kn (pošaljite nam zahtjev na mail) ili tih 50,00 kn možete iskoristiti za iduće članarine ili neke druge aktivnosti Zagrebačkih mažoretkinja u budućnosti (Ljetni kamp, koncerti, uniforme, Prvi i Viši korak, odlasci navijača na natjecanja...)

- ako uplaćujete mjesečnu članarinu preko interneta umanjite iznos za prosinac za 50,00 kn tj. uplatite za
# S1B 40,00 kn
# S2 45,00 kn
# J1B 40,00 kn
# J2 45,00 kn
# J3 49,00 kn
# D1 45,00 kn
# D2 49,00 kn

Ovo se ne odnosi na S1A i J1A koji će imati treninge i dalje


Odluka Kriznog stožera je i ovaj puta krajnje nelogična. Iako je još prije 8 dana bilo dozvoljeno okupljenje preko 10.000 osoba na mimohodu u Vukovaru (kao što su se dozvolila i okupljanja na predizbornim skupovima, Sinjskoj alci, procesijama...), iako se ne provode dostatne mjere u školama ili pak ne prebacuje nastava na online, iako je na Crni petak u shoping centrima bio mrtvi kaos od gužvetina, treniranje je neprihvatljivo?!?!

I sama odluka je i ovaj puta kontradiktorna, pa se tako zabranjuju treninzi i probe, ali se dozvoljavaju okupljanja do 25 ljudi (npr. političara). Mogli smo tumačiti odluku i kao okupljanje 25 osoba i nastaviti treninge, no, kao i uvijek, Zagrebačke mažoretkinje su legalisti i neće ići protiv intencije mjera, koliko god se sa njima ne slažu.

Još je neprihvatljivije da je Stožer odluku donio samo 33 sata prije provedbe (manje od dan i pola) , i u tako ekstremno kratko vrijeme nam je izokrenuo život još jednom naglavačke. Što, pobogu, radi stožer, da nije mjere mogao najaviti 7 dana prije da se pripremimo i provedemo ih smirenije i logičnije. Donošenje mjera navrat-nanos i potom čekanje na objavu je krajnje neprimjreno i radi više štete nego sam Covid-19.


Preživjet ćemo i ovo. Sve će, konačno, biti gotovo u ožujku! Još samo malo. IZDRŽITE!!!!

Zbog odluke Kriznog stožera svi nastupi su otkazani do 21.12.

ŠEF DAO INTERVJU ZA TV C.GORA I N1
Šef nam je dao 15-minutni intervju na 1. programu TV Crna Gora jučer u 8:45, a potom u 16:30 na N1. Evo i ovog drugog:KRILATICE TIMA

Viribus unitis
Naša prva krilatica, koja stoji i na našem grbu. Viribus unitis (latinski) znači „sjedinjenim snagama“. Ovo je bila službena krilatica Austro-ugarske monarhije, a tijekom Domovinskog rata zagrebačke gardijske brigade Tigrova.

Je nek kak!
Je postala usputna krilatica uz ime našeg tima, a stavljamo je na neke materijale, te piše na našim službenim automobilima

Mi smo tu radi vas

Je naš moto djelovanja kod trenera i aktivnosti za mažoretkinje

Mi imamo tri osnovna principa: profesionalizam, profesionalizam i profesionalizam
Mantra koju ponavljamo mažoretkinjama S1A prije nasupa

Mi smo tu da vam pomognemo i olakšamo posao, a ne otežamo i zakompliciramo
Ovo je naš osnovni princip prema naručiteljima

Pojedine institucije su nam dale nadimke kojih se ponosimo i koje svagdje ističemo:
Najbolje ambasadorice Zagreba (gradonačelnik)
Lepe zagrebačke puce (Branko Uvodić, Hrvatska televizija)
Jedini živući suvenir grada (Turistička zajednica Zagreba)
Jedan od najistaknutijih simbola (landmark) grada (gradonačelnik)
Zagrebačke mažoretkinje najbolji mažoret sastav Europe (naš francuski manager)

Mažoretkinje su način života
Ovo je krilatica HMS-Hrvatskog mažoret saveza kojeg smo članovi, a čega se i mi pridržavamo

Mi uvijek kažemo da
Prije osnivanja Zagrebačkih mažoretkinja (1990-1993.) imali smo agenciju za zastupanja u plesu koja se zvala „Da agent“, pa je i krilatica bila logična.

PRVA ZAMJENA

Prva zamjena je 18. mažoretkinja po rejtingu koja:
- nastupa kada neka djevojke iz formacije ne može nastupati
- odlazi na prvenstva i "uskače" u formaciju ako se neka mažoretkinja iz formacije ozljedi

Prednosti:
- ide gotovo na sve nastupe (uvijek neka mažoretkinja iz formcije ne može na nastup)
- ide na sve turneje, pa čak i prekooceanske
- ima više privilegija nego ostale fazanke

Nedostaci:
- mora znati sva mjesta u formaciji jer nikada ne zna umjesto koga će uskočiti
- kako to nije moguće uvijek ju kritiziraju kada joj treba više na formacijskoj probi da uvježba mjesto umjesto neke mažoretkinje koja je odsutna (i tu ostale mažoretkinje nikada nisu realne jer su zaboravile kako je njima bilo kad su bile zamjene)
- pod velikim je pritiskom na prvenstvu jer u slučaju nužde mora uskočiti u formaciju, a da gotovo nema vremena za formacijsku probu
- vježba sa formacijom, posebno prije natjecanja (čak i kad se fazanke oslobodi treninga, ona ne može biti oslobođena), a nema privilegije kao formacija
TURIZAM U ZAGREBU

1,5 milijuna turista (u 2018. 1,4 milijuna)
2,6 milijuna turističkih noćenja (u 2018. 2,5 milijuna)

Top 10 zemalja po broju posjeta:
1. 95.459 Južna Koreja
2. 82.494 SAD
3. 73.174 Njemačka
4. 66.170 Italija
5. 59.981 Kina
6. 48.839 BiH
7. 41.358 Španjolska
8. 38.075 Srbija
9. 36.750 Austrija
10. 35.103 Velika Britanija

Po broju noćenja:
178.619 SAD
140.171 Njemačka
131.506 Italija
121.027 Južna Koreja
89.303 BiH

BURZA
Zagrebačka burza je jedina hrvatska burza vrijednosnih papira, je jedna od najznačajnijih burza u Jugoistočnoj Europi. Iako burza više nije u istoj zgradi, nego je tamo HNB, purgeri zgradu i dalje zovu Burza.

Prva burza je osnovana 1907. godine u zgradi Trgovačkog doma (danas Hotel Dubrovnik). 1911. burza se zatvara, a osniva se ponovo nakon 1. svjetskog rata (1918.). Nakon toga burza mijenja lokacije da bi 1927. dobila zgradu u Franje Račkoga 1 (današnja zgrada Hrvatske narodne banke). 1945. burza prestaje sa radom zbog socijalističkog poretka. Ponovo se pokreće 1991. 2007. joj se pridodaje Varaždinska burza i seli u Eurotower.

Zgradu Burze je projektirao Viktor Kovačić, a dovršena je 1927. Unutar zgrade glavna prostorija je Glavna burzovna dvorana koja je natkrivena kupolom od 21 metar, na podu je mozaik, a sredina poda je staklena te osvjetljuje prostoriju ispod dvorane. Unutar zgrade postoji niz satova koji su svi spojeni na jedan mehanizam, a koji u cijeloj zgradi pokazuje precizno vrijeme.


FRIK
Frik = čudak, luđak, zaluđenik, osoba koja se bavi neuobičajenim stvarima ili vodi neprilagođen stil života, na primjer hobijem van „normalnog“ nivoa, i kojoj ta stvar može činiti čak i životnu svrhu
Zveknut, bedast = udaren, zvkast
Glupson = glupan
Krele, krelac = kreten
Prošvical, prošvicat, skrenul = poludjet
Tukača = budaletina (ženska)
Šlampav = neuredan
Trotl = je šeptlja, nesposobnjaković, blesan, glupan, budala, zločesto djete.
Potepuh = lutalica
Bilmez = neogovorna osoba (niži oblik luftbrenzera)
Pacer = čovjek koji krivo radi
Fakin = mangup
Luftbrenzer, ništkoristi, zgubidan = propalica

„On ti je frik za avione“ = On je zaluđenik za zrakoplovstvo
„Trotl jedan“ = Kad se djetetu kaže trotl onda ste obično na njega ljuti, i na taj način ga se prekori. No, moguće je da se odrasloj osobi kaže: "A jesi trotl", što je najniži nivo preijekora ili uvrede, te onda znači kao "jesi konjina" ili "baš si budaletina"
„Koji si ti bilmez“ = Ti si baš neogovoran

DUTY FREE SHOP
Ako si mogao kupovati u djetiću, kako smo popularno zvali duty fee shopove, onda te bog pomazio. Naime, u djutiću se kupovalo sve ono što se nije moglo kupiti u običnom dućanu, čak i u posredniku, sva najluksuznija i najkvalitetnija roba, posebno alkohol, slatkiši i parfemi, i to bez poreza. Djutića je bilo u gradu (npr. autobusni kolodvor), ali su na njima mogli kupovati samo oni koji su imali strane putovnice. Kako su naši gasterbajteri često kada imali njemačke i ine putovnice obično smo ih koristili da za nas kupe neki video rekorder ili nešto drugo iz djutića.

Oni koji su imali tu sreću da idu van često su kupovali u djetićima koji su bili na graničnim prijelazima (između dvije carinske kontrole, te prije carine na aerodromima, lukama idr.), i to zato što je tamo bilo nešto jeftinije nego u inozemnim trgovinama. No, tu ste morali jako paziti da vas carinici ne ubiru kako dolazite iz djutića sa brdom vrećica. Pa ste poskrivečki zaklonjeni od carinika, vadili sve iz vrećica i preslagivali po automobilu „da se ne vidi“.

Danas djutića još ima samo na aerodromima, a i tamo ne možete plaćati bez poreza i carina ako letite u Europsku Uniju. No, čak i kada plaćate bez carina i poreza često kada su cijene u djutićima veće nego u trgovinama sa porezima, jer nas trgovci u djutićima na ovaj način varaju, znaju da vam je to zadnji čas da nešto kupite, i da se više nećete moći vratiti „van“, pa vas oderu više nego trgovci izvan zračne luke koji plaćaju poreze i carine. Stoga sve više iskusnih putnika ne kupuje u djutićima na aerodromima, nego prije nego što dođu na aerodrom.

ŠEFOV ROĐENDANHvala, hvala, hvala... a nakon toga je bila pizza, kolači, grickalice, cuga... sam to nije nitko snimil!

(objavljeno: petak, 11.12.2020. u 14:19) komentiraj (2)

SRETAN VAM DAN ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJASRETAN VAM DAN ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA, 8.12.

Zašto je upravo 8.12. naš dan, pročitajte u rubrici Fun facts!


Zbog odluke Kriznog stožera Republike Hrvatske Zagrebačke mažoretkinje su prisiljene prekinuti treninge na tri tjedna. No, kako nakon toga kreću praznici prekid će za većinu grupa zapravo biti pet tjedna.

1A sastavi
će imati treninge (jednom tjedno po 2 sata)

Seniorski 2.
Seniorski 2. sastav će imati trening u utorak 22.12. u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00 sata

Seniorski 1B
Seniorski 1B sastav će imati trening u srijedu 23.12. u Hercegovačkoj 111 od 20:00 do 22:00 sata

Svi ostali sastavi
J1B, J2, J3, D1 i D2 će prve treninge nakon lockdowna imati u subotu 16.1.


Video-treninzi (šaljemo na wapp)
- utorkom u 15:00 ćemo slati plesne video-treninge
- petkom u 15:00 ćemo slati video-treninge tehniciranja sa štapom

Molimo Vas da vježbate isto kod kuće.


Članairine za prosinac
U prosincu ćemo sve članarine smanjiti za 50,00 kn. To znači
- ako ste uplatili godišnju članarinu možemo Vam vratiti 50,00 kn (pošaljite nam zahtjev na mail) ili tih 50,00 kn možete iskoristiti za iduće članarine ili neke druge aktivnosti Zagrebačkih mažoretkinja u budućnosti (Ljetni kamp, koncerti, uniforme, Prvi i Viši korak, odlasci navijača na natjecanja...)

- ako uplaćujete mjesečnu članarinu preko interneta umanjite iznos za prosinac za 50,00 kn tj. uplatite za
# S1B 40,00 kn
# S2 45,00 kn
# J1B 40,00 kn
# J2 45,00 kn
# J3 49,00 kn
# D1 45,00 kn
# D2 49,00 kn

Ovo se ne odnosi na S1A i J1A koji će imati treninge i dalje


Odluka Kriznog stožera je i ovaj puta krajnje nelogična. Iako je još prije 8 dana bilo dozvoljeno okupljenje preko 10.000 osoba na mimohodu u Vukovaru (kao što su se dozvolila i okupljanja na predizbornim skupovima, Sinjskoj alci, procesijama...), iako se ne provode dostatne mjere u školama ili pak ne prebacuje nastava na online, iako je na Crni petak u shoping centrima bio mrtvi kaos od gužvetina, treniranje je neprihvatljivo?!?!

I sama odluka je i ovaj puta kontradiktorna, pa se tako zabranjuju treninzi i probe, ali se dozvoljavaju okupljanja do 25 ljudi (npr. političara). Mogli smo tumačiti odluku i kao okupljanje 25 osoba i nastaviti treninge, no, kao i uvijek, Zagrebačke mažoretkinje su legalisti i neće ići protiv intencije mjera, koliko god se sa njima ne slažu.

Još je neprihvatljivije da je Stožer odluku donio samo 33 sata prije provedbe (manje od dan i pola) , i u tako ekstremno kratko vrijeme nam je izokrenuo život još jednom naglavačke. Što, pobogu, radi stožer, da nije mjere mogao najaviti 7 dana prije da se pripremimo i provedemo ih smirenije i logičnije. Donošenje mjera navrat-nanos i potom čekanje na objavu je krajnje neprimjreno i radi više štete nego sam Covid-19.


Preživjet ćemo i ovo. Sve će, konačno, biti gotovo u ožujku! Još samo malo. IZDRŽITE!!!!

Zbog odluke Kriznog stožera svi nastupi su otkazani do 21.12.

URED KUHA RUČAK SVAKI UTORAK
Tijekom prvog lockdowna u travnju ured je imao skraćeno radno vrijeme i tada smo uveli praksu da svaki djelatnik ureda (pa i Šef) "prvi radni dan tjedna", u utorak kuha za sve u uredu. Ti ručkovi su postali prava kulinarska remek djela, pa smo praksu nastavili i nakon lockdowna, te nako godišnjih odmora, sve do danas, a nastavit ćemo je i dalje.

Iskreno svi se veselimo tim utorcima i zajedničkim ručkovima pri kraju radnog dana.ZAŠTO JE 8.12. DAN ZAGREBAČKIH MAŽORETKINJA

Zagrebačke mažoretkinje su sa radom krenule u rujnu 1993. sa par djevojaka koje su plesale u Mađarcu. Prve audicije smo imali od 6. do 11.10. u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sesvetama i Zaprešiću.

A prvi nastup je bio 8.12.1993. na Zagrebfestu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. I upravo zato taj datum slavimo kao Dan Zagrebačkih mažoretkinja. Još noć prije 7. na 8.12, te 8.12. do pred sam nastup smo nas desetak našivavali ukrase na uniforme (epolete, razvodničke i predvodniče činove, improvizirane širite i gajtane), grbove na rukave i kape, gumbe i ostale detalje. Bili smo prava mala manufaktura. No, 8.12. smo „zabljesnuli“ u punom sjaju.

PRVA FORMACIJA

Prvih 17 mažoretkinja po rejtingu su 1. formacija, a među njima su i predvodnice i razvodnice
* mažoretkinja 1. formacije (njih 11)
** razvodnica (njih 4)
*** zamjenica predvodnice (1)
**** prva predvodnica (1)

1. formacija su kvalitativno najbolje mažoretkinje i one plešu na svim nastupima, turnejama i natjecanjima. Tak ako je neka od mažoretkinja 1. formacija spriječena (bolest, škola, posao isl.) onda ju mijenja 1. zamjena ili neka druga mažoretkinja po daljem rejtingu 2. formacije.

Uz 1. formaciju S1A ima i 2. formaciju (sve ostale mažoretkinja) koje također imaju svoj rejting od 18 do 35. Prvih 32 mažoretkinje imaju zadužene i uniforme.

POVIJEST ZAGREBA

VI. st Arheološki nalazi prvih građevina na području Zagreba
1094. Ugarski kralj Ladislav osnova zagrebačku biskupiju
1242. Kralj Bela IV. Zlatnom bulom proglašava Zagreb slobodnim kraljevskim gradom
1355. Prva ljekarnica u Zagrebu
1557. Zagreb se prvi puta spominje kao glavni grad Hrvatske
1669. Kralj Leopold I. utemeljuje Zagrebačko sveučilište
1748. Prva kavana u Zagrebu
1797. Prvo kazalište u Zagrebu
1827. Prvi zagrebački hotel Jägerhorn
1834. Prvo kazalište u Zagrebu
1850. Zagreb objedinjuje sve djelove u jedan grad
1857. Prvi popis stanovništva (16.657 stanovnika)
1863. Uvedene plinske svjetiljke
1864. Prvi cestovni i željeznički most (Podsused)
1876. Otvoreno groblje Mirogoj
1877. Prva električna rasvjeta
1880. Katastrofalan potres
1881. Prvi telefonski poziv u Zagrebu
1895. Otvara se sadašnja zgrada HNK
1901. Prvi automobil na gradskim ulicama
1909. Održana prva velesajam - Graski zbor
1910. Prvi eletrični tramvaj
1925. Osnovan ZOO
1926. Prva radiopostaja u ovom dijelu Europe
1956. Velesajam seli preko Save
1964. Najteža poplava u Zagrebu
1973. Otvorena KD V.Lisinskog
1979. Tramvaj prešao preko Savez
1987. Univerzijada
1990. 35. Eurovizija u Zagrebu
1991. Zagreb postaje glavni grad neovisne Hrvatske
1995. Otvorena nova zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice
2007. Otvoren Domovinski most
2009. Otvorena Arena Zagreb
2014. Otvorena nova zgrada Muzičke akademije
2017. Otvorena nova zračna luka
2020. U Zagrebu razoran potres usred pandemije Covida-19


GRKOKATOLIČKA KONKATEDRALA
Konkatedrala Sv. Ćirila i Metoda u istoimenoj ulici Gornjeg Grada, drugostolna je crkva Križevačke biskupije i crkva grkokatoličke župe Sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Projektirao ju je Hermann Bolle.

Grkokatolička crkva i sjemenište na Gornjem gradu se nalazi od 1681. Sadašnja crkva je izgrađena 1886. na mjestu nekadašnje crkve Sv.Vasilija. Crkva ima velik broj umjetnina i tri zvona, od kojih je najteže 782 kg.

Križevačka eparhija (biskupija) ima sjedište u Križevcima, no konkatedralu i sjemenište u Zagrebu. Eparhija ima jurisdikciju nad 3 vikarijata i župama u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji. U liturgiji se rabi bizantinski istočni obred, tj. mise se služe na crkvenoslavenskom jeziku, ali ova crkva priznaje subordinaciju Sv.Oca Pape. Vjernici su Hrvati, Ukrajinci i Rusini. Križevački vladika (biskup) je od 17.10.2020. mons. Milan Stipić. Biskupija spada pod jurisdikciju Zagrebačke nadbiskupije. U Zagrebu postoje dvije župa, ova na Gornjem Gradu i druga u Gajnicama.


ZA NA PUT
bagaža = prtljaga, ološ
kofer, kufer = kovčeg
ruksak = ranac, telećak
neseser = kovčežić za šminku ili nakit
manircig = pribor za manikuru
muf – krzneni grijač za ruke
škrlak = šešir za izvan kuće (put, posao, grad), a purgeri su imali nekoliko škrlaka, onaj najbolji i najskuplji za mise, svadbe, putovanja, onaj srednji za posao i odlazak u grad, te onaj najstariji za u trgovinu ili kvart, za dvorište je bio kačket

DUGE
Duge su bile švercane karte koje su preprodavači redovno prodavali ispred kina, koncertnih dvorana i sportskih dvorana, tj. na svim predstavama za koje se tražila „karta više“. Prodavanje duga je bio ozbiljan business u sivoj zoni. Naime, preprodavači su imali dogovor sa šalterskim prodavačima koji su im ostavljali predviđeni broj karata sa strane, te im ih ustupali uz određenu financijsku naknadu. Preprodavači bi tada te karte prodavali netom prije događaja uz bitno višu cijenu. Što su imali manje karata to je cijena bila viša, a one posljednje su dostizale astronomske cijene. Kako se tu radilo o nezakonitom i nemoralnom djelovanju, preprodavači su više pazili na policiju, inspekcije i rukovodstvo institucije (kina, koncertne dvorane, sportskog objekta), nego na prodavače. Radi toga su bili poluprimjetni (stapali su se u masi) uvijek kod ulaza, polutihim glasom su vikali „duge, duge“ ili „ajmo karte“, tako da bi ih čulo samo u krugu par metara. No, svi smo znali kako ih naći.

Preprodavači duga su imali i svoj kodeks. Prvo mjesto za preprodaju si morao zaslužiti ili kupiti od bivšeg preprodavača. Ako je novi preprodavač došao na nečiji teren dobio bi ozbiljnih batina ili čak završio u bolnici. Drugo, preprodavači duga su imali zlatno pravilo: „ne prodaj duge po redovnoj cijeni, ili ispod nje makar su ti sve ostale neprodane“. To se nije radilo ni 15 minuta nakon početka predstave jer da su to radili svi bi čekali zadnji čas da uštede novac. Treće pravilo je bilo zaštita kupaca, tj. sami preprodavači duga su pazili da se ne pojave falsificirane duge, jer bi tada cijeli business pao pod rizik. Stoga su oni sami anulirali one koji bi pokušali preprodavati falsifikate.

Preprodavači duga su bili prilično bezobrazni, drski i nekulturni, poglavito ako ste imali nekih zahtjeva ili pokušali skinuti cijenu. No, to je i razumno jer su morali odavati dojam opasnih igrača, što česti i jesu bili. Preprodavači duga na najisplativijim lokacijama (Dinamo, Dom sportova, najbolja kina) su bili i organizirani kao kriminalistička skupina, sa hijerarhijom, vezama u institucijama i policiji, zaštitom iznutra i izvana, te infrastrukturom i logistikom. Te organizacije su na platnom spisku imale relevantne ljude Zagreba.

Preprodavači duga su nestali sa internetskom prodajom karata, bar u onom klasičnom smislu, iako i danas, bez obzira na sve limite prodaja, registracije kupaca i kompjuterski nadzor karata, još uvijek postoje preprodavači, no oni su danas IT stručnjaci i prodaju vrše preko interneta bitno sofisticiranije.

INA DELAT RALLY

div>div>I klopica nakon nastupa

(objavljeno: utorak, 08.12.2020. u 10:23) komentiraj (2)

PRIPREMILI SMO URED ZA ZIMUCijeli prošli tjedan (do utorka) smo sređivali uredske prostore za prezimljavanje. Napravili smo:
- rastavili sve stolice, stolove i ležaljke (skinuli navlake, skupili ih) i složili na hrpu pod krov, te zaštitili za zimu, tako da više nema pijenja kave vani
- uskladištili 20 navlaka za stolice i fotelje iz sjenica
- vrlo detaljno oprali cijelo dvorište, kante za smeće, sjenice, vrata i ostalo
- pokupili palo lišće i posljednji puta pokosili travu
- zadnji puta podštucali grmlje
- pripremili oba kompostišta za zimu (učvrstili ih, utabali postojeći kompost, provlažili)
- očistili kanalizacijski separator (fuuuj, to je ono odvratan posao)
- pripremili Willijevu kućicu za zimu (nova topla podloga)
- zatvorili vodu na dvorištu i ispustili cijevi da se ne zamrznu
- sredili sve za grijaću sezonu u uredima
- promijenili gume na autima
- odradili zimske servise na autima
- pripremili skladišta za zimu
- pripremili svu opremu za čišćenje snijega i sol

Ogroman posao, ali smo ga dovršili taman dva dana prije snijega.Zbog odluke Kriznog stožera Republike Hrvatske Zagrebačke mažoretkinje su prisiljene prekinuti treninge na tri tjedna. No, kako nakon toga kreću praznici prekid će za većinu grupa zapravo biti pet tjedna.

1A sastavi
će imati treninge (jednom tjedno po 2 sata)

Seniorski 2.
Seniorski 2. sastav će imati treninge u utorak 22.12. u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00 sata

Seniorski 1B
Seniorski 1B sastav će imati treninge u srijedu 23.12. u Hercegovačkoj 111 od 20:00 do 22:00 sata

Svi ostali sastavi
J1B, J2, J3, D1 i D2 će prve treninge nakon lockdowna imati u subotu 16.1.


Video-treninzi (šaljemo na wapp)
- utorkom u 15:00 ćemo slati plesne video-treninge
- petkom u 15:00 ćemo slati video-treninge tehniciranja sa štapom

Molimo Vas da vježbate isto kod kuće.


Članairine za prosinac
U prosincu ćemo sve članarine smanjiti za 50,00 kn. To znači
- ako ste uplatili godišnju članarinu možemo Vam vratiti 50,00 kn (pošaljite nam zahtjev na mail) ili tih 50,00 kn možete iskoristiti za iduće članarine ili neke druge aktivnosti Zagrebačkih mažoretkinja u budućnosti (Ljetni kamp, koncerti, uniforme, Prvi i Viši korak, odlasci navijača na natjecanja...)

- ako uplaćujete mjesečnu članarinu preko interneta umanjite iznos za prosinac za 50,00 kn tj. uplatite za
# S1B 40,00 kn
# S2 45,00 kn
# J1B 40,00 kn
# J2 45,00 kn
# J3 49,00 kn
# D1 45,00 kn
# D2 49,00 kn

Ovo se ne odnosi na S1A i J1A koji će imati treninge i dalje


Odluka Kriznog stožera je i ovaj puta krajnje nelogična. Iako je još prije 8 dana bilo dozvoljeno okupljenje preko 10.000 osoba na mimohodu u Vukovaru (kao što su se dozvolila i okupljanja na predizbornim skupovima, Sinjskoj alci, procesijama...), iako se ne provode dostatne mjere u školama ili pak ne prebacuje nastava na online, iako je na Crni petak u shoping centrima bio mrtvi kaos od gužvetina, treniranje je neprihvatljivo?!?!

I sama odluka je i ovaj puta kontradiktorna, pa se tako zabranjuju treninzi i probe, ali se dozvoljavaju okupljanja do 25 ljudi (npr. političara). Mogli smo tumačiti odluku i kao okupljanje 25 osoba i nastaviti treninge, no, kao i uvijek, Zagrebačke mažoretkinje su legalisti i neće ići protiv intencije mjera, koliko god se sa njima ne slažu.

Još je neprihvatljivije da je Stožer odluku donio samo 33 sata prije provedbe (manje od dan i pola) , i u tako ekstremno kratko vrijeme nam je izokrenuo život još jednom naglavačke. Što, pobogu, radi stožer, da nije mjere mogao najaviti 7 dana prije da se pripremimo i provedemo ih smirenije i logičnije. Donošenje mjera navrat-nanos i potom čekanje na objavu je krajnje neprimjreno i radi više štete nego sam Covid-19.


Preživjet ćemo i ovo. Sve će, konačno, biti gotovo u ožujku! Još samo malo. IZDRŽITE!!!!

Zbog odluke Kriznog stožera svi nastupi su otkazani do 21.12.

GORŠE SE ZAPOSLILA
Mažoretkinja 1. formacije Petra Gorše* se zaposlila u financijskom sektoru. Nakon prvih studentskih poslova u prodaji, Gorše nam se dočepala uredskog posla, a ured ima u novoj elitnoj zgradi na Borovju.

KOLIKO PAPIRA I OSALOG UREDSKOG MATERIJALA POTROŠIMO

Godišnje Zagrebačke mažoretkinje potroše:
16.700 listova papira A4
110 listova foto papira
28 tonera i boja za printere
1.100 koverti raznih formata
630 folija za plastificiranje
110 korica za uvezivanje
220 folija za uvez
180 spirala za uvez
20 CD-ova i DVD-ova
4 USB nosača podataka
60.000 tiskanih materijala
...u vrijednosti preko 35.000,00 kn

RAZVODNICE

Povijesno razvodnice su nastale kao jedini način brze i efikasne komunikacije u timu, a prije masovne upotrebe mobitela. Kada je trebalo skupiti mažoretkinje Seniorskog 1A sastava za hitan nastup ili ih obavijestiti o nekoj hitnoj i važnoj stvari u timu, uprava bi nazvala 4 razvodnice i 2 predvodnice koja je svaka potom nazvala po 4-5 mažoretkinje koje su joj pripadale, te bi potom informaciju vratila upravi.

Kako su razvodnice bile najbolje među mažoretkinjama tako su one postale i statusni simbol. Prve oznake razvodnica bile su trake na rukavu, potom pletovi na kragni, a bi danas to bile šestokrake zvjezdice sa grba grada Zagreba.

* mažoretkinja 1. formacije
** razvodnica
*** zamjenica predvodnice
**** prva predvodnica

Zagrebačke mažoretkinje imaju 4 razvodnice, a nova razvodnica se bira nakon što se isprazni mjesto razvodnice. Razvodnice imaju svoju inicijaciju u Skupštini grada Zagreba kojoj prethodi stara zagrebačka tradicija „cafnštrajt“ (obilazak grada pod bakljama).

Danas je dvojaka funkcija razvodnice. Osnovno je da je razvodnica statusni simbol, tj. to su djevojke koje su kvalitativno iznad ostalih mažoretkinja, a ispod predvodnica, tj. rejtinga 3-6. Ona sa rejtingom 3. je prva razvodnica i mijenja predvodnice ukoliko ni jedna od njih ne može voditi tim. Kao takve razvodnice uvijek dobivaju bolja mjesta u autobusu i avionu, bolje sobe u hotelima, dobivaju veće stipendije, imaju i više sportske i druge opreme, te niz drugih privilegija spram ostalih mažoretkinja. Druga funkcija razvodnice je da vodi razvodničke grupe.

Razvodnice pripadaju Savjetu Zagrebačkih mažoretkinja, a pripadaju i užem savjetničkom timu za najvažnija pitanja i strategiju Zagrebačkih mažoretkinja.

U ovom momentu razvodnice su:
Martina Šćuric**, prva razvodnica
Laura Rašić**
Laura Pozaić**
Karla Kljutić**

ZAGREBAČKI PARKOVI

Parkovi prirode:
Medvednica (8.438 ha2)

Značajni krajobraz:
Goranec (477 ha2)
Savica (80)
Lipa na Medvednici (267)

Geomofološki spomenik prirode:
Špilja Veternica

Botanički vrtovi:
- PMF-a (5 ha2)
- Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta (2 ha2)

Zaštičeni parkovi kao spomenici parkovne arhitekture:
- Malinov park (2 ha2)
- Petra Krešimira IV (2)
- Petra Svačića (1)
- Maksimir (203)
- Josipa Juraja Strossmayera (1)
- kralja Tomislava (2)
- Zrinjevac (2)
- Opatovina (1)
- Ribnjak (5)
- Jurjevska ulica 27 i 30 (1)
- Leustekov (1)
- Dvorac Janković (2)
- Perivoj srpanjskih žrtava (2)
- Vrt zgrade u prilazu Gjure Deželića (0,01 ha2)

MUZEJ GRADA ZAGREBA
Muzej grada Zagreba bavi se prikupljanjem i obradom predmeta iz gradske prošlosti. Muzej je osnovan 1907. na inicijativu Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“. Muzej se nalazi u bivšem samostanu Klarisa koji je sagrađen 1650.

Fundus muzeja ima 75.000 predmeta, razvrstanih u 6 memorijalnih i 20 zbirki premeta. Ispod muzeja su arheološke iskopine iz XII. stoljeća koje su sačuvane i konzervirane, te ih posjetitelji mogu razgledati. Muzej ima i izvrstan projekt kostimirane šetnje kroz povijest jednom godišnje, kada možete upoznati i popričati sa banom Jelačićem, Penkalom, Strossmayerom, Belom IV…


OBLEKA ZA PO DOMA
Fartun ili šircl
1. kuhinjska pregača koja štiti tijekom kuhanja, kolinja i ostalih kućanskih poslova
2. kožna ili deblja platnena pregača koja je štitila obrtnike (kovače, tesare, postolare isl.) tijekom teških fizičkih poslova i služila je kao zaštitna odjeća (iskra, špranje, čavli..)

Bademantil i šlafruk označavaju kućnu haljinu, no uz sitnu razliku:
Bademantl = se koristio za kupaonicu (bazen, saunu), bio je jednostavniji i od jeftinijih materijala, otporan na paru i upijao je vodu, ispod se nosio donji veš, u njemu se nije izlazilo iz kuće
Šlafruk = se koristio za večernji boravak u dnevnoj sobi, kuhinji ili spavaonici, ispod njega se nosila piđama i papuće, bio je udobniji, deblji i nacifran ukrasima (paspuli, pletene trake isl.), a u njemu se smjelo ići i u dvorište

Šlape = papuće
Krpe = stara roba koja se nosi za kućne radove ponajviše u dvorištu (stari pulover, hlaće…)
Kačket = radna kapa koju su purgeri nosili po dvorištu, za „van“ je bio šrklak
Hausklajna = jednostavna haljina za po kući u kojoj se kuhalo, čistilo ili boravilo, obično je imala gumbe naprijed i uzorak ružica ili nešto slično (hausklajna nije isto što i šlafruk)

""Obriši si mast z ruke vu fertun" = Obriši si masne ruke u pregaču
"Deni si fertun da se ne zasereš" = Stavi si pregaču da se ne zamažeš
"Šircl ti se podfrknul" = Pregača ti se podvinula
"Obleći si bademantl nakon kaj se splahneš" - Odjeni kućnu haljinu nakon kupanja
"Negdo zvoni, daj si metni šlafruk i odi pogledat ko je" - Netko ja pozvonio, odjeni kućnu haljinu i idi pogledati tko je


ZAGREBAČKI VELESAJAM
Zagrebački velesajam je bio prije nešto drugo nego ovo danas. On je bio istinska veličina, ovo danas je tek ostatak ostataka, blijeda slika. I dok su nekad najveće velesajamske priredbe okupirale sve paviljone, čak štoviše, izlagači su se „tukli“ za atraktivniji prostor ili bili na listi čekanja jer su bili manje važni i za njih nije bilo mjesta, danas je većina paviljona iznajmljena komercijalnim projektima (tenis, karting, zabavne igre, dječji centri…).

Najveća godišnja priredba je bila Jesenski Velesajam na kome su se okupili izlagači sa kapitalističkog zapada i komunističkog istoka, pa je to bilo jedna od rijetkih destinacija gdje su mogli doći bez problema i razgovarati, te ugovarati poslove. Stoga je na Jesenskom Velesajmu bilo nekoliko tisuća izlagača i stotine tisuća posjetitelja (samo Jesenski Velesajam je imao više posjetitelja nego danas svi sajmovi zajedno). Dva tjedna oko Jesenskog Velesajma u Zagrebu i okolici nije bilo hotelske sobe, taxija, karte za vlak, autobus ili avion, mjesta u restoranu, ni jedan prevoditelj ili vodič nije bio slobodan, a tisuće ljudi su honorarno radili za izlagače ili Velesajam.

Ostale velike priredbe su bile Proljetni sajam i novogodišnji sajam koji je bio niz štandova, sadržaja, igraonica, pozornica, lunaparkova i zabave u novogodišnjem duhu. Svi zagrepčani su bili svake godine na novogodišnjem sajmu.

TEAM BUILDING U ZAGORJU - 7. dio

Palačinke, roštilj, hamburgeri, dobra zezancija i svaka cura koja je imala nek "ajoj" zadatak
A idući dan, jooooj, teško je biti baraba


...kraj!

(objavljeno: petak, 04.12.2020. u 10:27) komentiraj (2)

PREKINUTI TRENINZI - KREĆEMO NA ONLINE TRENINGE


Zbog odluke Kriznog stožera Republike Hrvatske Zagrebačke mažoretkinje su prisiljene prekinuti treninge na tri tjedna. No, kako nakon toga kreću praznici prekid će za većinu grupa zapravo biti pet tjedna.

1A sastavi
će imati treninge (jednom tjedno po 2 sata), a definitivni raspored ćemo javiti ovaj tjedan kada usuglasimo treninge sa dvoranama

Seniorski 2.
Seniorski 2. sastav će imati treninge u utorak 22.12. u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00 sata

Seniorski 1B
Seniorski 1B sastav će imati treninge u srijedu 23.12. u Hercegovačkoj 111 od 20:00 do 22:00 sata

Svi ostali sastavi
J1B, J2, J3, D1 i D2 će prve treninge nakon lockdowna imati u subotu 16.1.


Video-treninzi (šaljemo na wapp)
- utorkom u 15:00 ćemo slati plesne video-treninge
- petkom u 15:00 ćemo slati video-treninge tehniciranja sa štapom

Molimo Vas da vježbate isto kod kuće.


Članairine za prosinac
U prosincu ćemo sve članarine smanjiti za 50,00 kn. To znači
- ako ste uplatili godišnju članarinu možemo Vam vratiti 50,00 kn (pošaljite nam zahtjev na mail) ili tih 50,00 kn možete iskoristiti za iduće članarine ili neke druge aktivnosti Zagrebačkih mažoretkinja u budućnosti (Ljetni kamp, koncerti, uniforme, Prvi i Viši korak, odlasci navijača na natjecanja...)

- ako uplaćujete mjesečnu članarinu preko interneta umanjite iznos za prosinac za 50,00 kn tj. uplatite za
# S1B 40,00 kn
# S2 45,00 kn
# J1B 40,00 kn
# J2 45,00 kn
# J3 49,00 kn
# D1 45,00 kn
# D2 49,00 kn

Ovo se ne odnosi na S1A i J1A koji će imati treninge i dalje


Odluka Kriznog stožera je i ovaj puta krajnje nelogična. Iako je još prije 8 dana bilo dozvoljeno okupljenje preko 10.000 osoba na mimohodu u Vukovaru (kao što su se dozvolila i okupljanja na predizbornim skupovima, Sinjskoj alci, procesijama...), iako se ne provode dostatne mjere u školama ili pak ne prebacuje nastava na online, iako je na Crni petak u shoping centrima bio mrtvi kaos od gužvetina, treniranje je neprihvatljivo?!?!

I sama odluka je i ovaj puta kontradiktorna, pa se tako zabranjuju treninzi i probe, ali se dozvoljavaju okupljanja do 25 ljudi (npr. političara). Mogli smo tumačiti odluku i kao okupljanje 25 osoba i nastaviti treninge, no, kao i uvijek, Zagrebačke mažoretkinje su legalisti i neće ići protiv intencije mjera, koliko god se sa njima ne slažu.

Još je neprihvatljivije da je Stožer odluku donio samo 33 sata prije provedbe (manje od dan i pola) , i u tako ekstremno kratko vrijeme nam je izokrenuo život još jednom naglavačke. Što, pobogu, radi stožer, da nije mjere mogao najaviti 7 dana prije da se pripremimo i provedemo ih smirenije i logičnije. Donošenje mjera navrat-nanos i potom čekanje na objavu je krajnje neprimjreno i radi više štete nego sam Covid-19.


Preživjet ćemo i ovo. Sve će, konačno, biti gotovo u ožujku! Još samo malo. IZDRŽITE!!!!

Molimo da hitno pošaljete (ako niste):
- kartoteku
- ugovore

Sve nam morate dostaviti poštom (Zagrebačke mažoretkinje, Trebež 25, 10090 Zagreb) ili nam na istu adresu isto možete dostaviti osobno (radnim danom od 8:30-16:30 sati)

Ako neki od tih dokumenata niste dobili, javite nam mailom da vam pošaljemo isti.

Zbog odluke Kriznog stožera svi nastupi su otkazani do 21.12.

MARTI VUKOJI UMRLA BAKA
Našoj mažoretkinji S1B Marti Vukoji je umrla baka, koja je i majka našeg bubnjara Maria Vukoje. Izraze najdublje sućuti, te poruku da je cijeli tim sa njima poslali smo im osobno.

KOLIKO GLAZBENIH BROJEVA IMAMO

Zagrebačke mažoretkinje u svojoj arhivi imaju:
- 420 CD-ova sa preko 11.000 koračnica i drugih glazbenih brojeva
- u arhivi imamo i stotinjak drugih nosača zvukova (MiniDisckova, kazeta, ploča, kernova...)
- vlasnici smo autorskih prava 25 glazbenih brojeva koji su pisani za nas (dr.Nikica Kalogjera, Vlado Vuzem, Jura Rukljić...)
- sami smo izmonitirali 163 glazbena broja
- imamo preko 300 himni, posebnih glazbenih brojeva i efekata
- notna arhiva nam ima 67 partitura sa raspisima za sve instrumente puhačeg orkestra

ZAMJENICA PREDVODNICE
Zamjenica predvodnice (ili 2. predvodnica), rejtinga je u timu 2, mijenja predvodnicu kada je ova spriječena u obavljanju svojih djelatnosti. I ona je dio Savjeta, član komisije na prebacivanjima i klasifikacijama, te članica komisije na audicijama. Zamjenica predvodnice ne sudjeluje toliko široko u aktivnostima tima, pregovaranjima ili sastancima, no gotovo uvijek sudjeluje u bitnim odlukama u timu, te poznaje sve detalje poslovanja i tajne sastava. Odmah nakon predvodnice zamjenica predvodnice ima najviše privilegija (najbolje sobe ili apartmani, bolja mjesta u autobusu i avionu, prije bira komercijalne poslove, ekstra hrana i piće…).

Spisak zamjenica predvodnica
1993-1994. Suzana Hreljić
1994. Marta Šimrak
1994-1995. Krunoslava Burin
1995. Tajana Körbler
1995-1996. Maja Ćaćić
1996-1998. Ivana Branilović
1999-2003. Petra Sovulj
2003. Kristina Trbušić
2003-2005. Valentina Kontek
2005-2006. Matea Pavić
2006-2008. Petra Banjanin
2008. Nives Sokolić
2008. Doroteja Kukolja
2008-2012. Petra Lukša
2012-2015. Viktorija Čeh
2015-2019. Iva Jerković
2019-danas Petra Bulat


LISINSKI
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog je središnja kulturna i društvena institucija u Zagrebu. Dvorana je otvorena 29.12.1973. (danas je to Dan dvorane na kojem redovno nastupamo) po nacrtu arhitekta Marijana Heberlea. Ime je dobila po skladatelju prve hrvatske opere „Ljubav i zloba“.

U zgradi se nalaze: velika dvorana (1847 sjedala, 2360 četvornih metara i velike orgulje), mala dvorana (304 sjedala, 360 četvornih metara), studio za audio-snimanje, četiri salona za sastanke, niz garderoba i apartmana, uredski prostori, veliko predvorje, tri snack-bara i dva kafića.

Godišnje dvoranu posjeti više od 760.000 posjetitelja. Najveći događaj u dvorani je bila Pjesma Eurovizije 1990. Najvažniji umjetnici koji su nastupali u lisinskom su: Leonard Bernstein, Lovro pl. Matačić, Zubin Mahta, Valerij Gergijev, Riccardo Muti, Vjekoslav Šutej, Valerij Poljanski, Mariss Jansons, Montserrat Caballe, Ruža Pospiš-Baldani, Luciano Pavarotti, Jose Carreras, Leo Nucci, Ivo Pogorelić, Marta Argerich, Lang Lang, Michel lagrand, Jahsua Bell, Emmanuel Pahud, Petrik Ceku, Tina Turner, Sting, The Pletters, Charles Aznavour… Koncerte u Lisinskom su imali i Bečka filharmonija, Londonska kraljevska filharmonija, Izraelska filharmonija, Filharmonija milanske Scale…

PARKOVI ZA PSE

Zagreb ima 10 parkova za pse koji su ograđeni, potpuno opremljeni, te imaju i zonu za vlasnike sa klupama i stolovima. Najviše parkova za pse ima četvrt Podsused-Vrapče (njih 3).

V ORMARU
Obleka = odjeća
Aufinger = je drvena, plastična ili metalna mobilna vješalica za odjeću na koju se vješaju odjela, košulje, kaputi, jakne, haljine i sl. odjevni predmeti da bi se odložili na prečku u ormar.
Špigl = ogledalo
Kiklja, kikla = suknja
Oprava, klajda = haljina
Ajncug = odijelo
Lajbek = prsluk
Rubača = košulja
Pišmevrit kravata = leptir-mašna
Rupček = maramica
Trapke = traperice
Unterveš = donje rublje
Cichalter, brushalter = grudnjak

„Kakva ti je to obleka“ = odjeća ti je čudna
„Pogleć s v špigl, obleka ti je zaflekana“ = pogledaj se u ogledalo, odjeća ti je umazana
„Kupil sam si mešni ajncug“ = kupio sam si svečanije odijelo
„Cool su ti trapke“ = traperice su ti stvarno lijepe
„Daj više promeni unterveš, zmazan ti je“ = promijeni više donje rublje, uprljano ti je
„Je to ti je feš cichalter“ = grudnjak ti je jako lijep


KVISKOTEKA
TV Zagreb (danas Hrvatska televizija) je imala niz kvizova, no ipak još danas legendarna je Kviskoteka koja se emitirala 15 godina. Kviza je uređivao Lazo Goluža, a voditelji su bili Ivan Hetrih (4 godine) i Oliver Mlakar (11 godina) a imao je popularne rubrike: ABCD pitalice, Bliski susreti (spajanje pojmova), asocijacije (koje smo svi igrali i u školi), detekcija (tri zanimljive ali nepoznate osobe A, B, C i sve tri kažu „ja se zovem Iva Jerković“, a natjecatelji kroz pitanja pokušaju otkriti tko je zapravo ta osoba), i finalna igra pitanja i odgovora sa 24 pitanja općeg znanja. Maskota Kviskoteke bio je Kvisko kojeg je dobivao pobjednik. Ovo je bio prvi show-kviz u povijesti domaće televizije.

Brojke i slova bio je još jedan kviz Laze Goluže u kojem su natjecatelji u igri „brojke“ matematičkim operacijama pokušali doći do tog broja ili što bliže njemu, a u igri „slova“ su od nasumično odabranih samoglasnika i suglasnika igrači pokušavaju složiti najdužu riječ koju je provjeravao prof. Klaić.

Lazo Goluža je, nažalost, upravo danas (1.12.2020.) preminuo u 85. godini života.

TEAM BUILDING U ZAGORJU - 6. dio

Palačinke, roštilj, hamburgeri, dobra zezancija i svaka cura koja je imala nek "ajoj" zadatak

...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 01.12.2020. u 11:30) komentiraj (0)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.