DANAS NA TRENINGU SMO PRIPREMILI IZNENAĐENJE ZA KARLOVAC


Karlovačke mažoretkinje u nedjelju, 18.12. slave 20. rođendan. Kako su Zagrebačke mažoretkinje suosnovale Karlovačke mažoretkinje davne 1996. godine, te kako smo ih godinama trenirali uopće nije bilo upitno da na proslavu dolazimo sa kompletnom formacijom i da smo spremili izenađenje, koje će učvrstiti naše prijateljstvo!



NASTUPI

- subota 17.12. u 19:30 plivalište Mladost (božićni domjenak AWT), o/o ????

- nedjelja 18.12. u 16:30 ured, prijevoz službenim automobilom (20. godišnjica Karlovačkih mažoretkinja, Karlovac), o/o Šef
# plesni nastup S1A

- ponedjeljak 19.12. u ????, Službeni ulaz Maksimirskog stadona (Skupština Dinama), o/o Šef



FOTKE - sa TEAM-BUILDINGU NA KARTINGU 4. dio

fotke Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja



A potom je usljedila podjela medalja, čokolada i pokala. Čokolade su dobili sve učesnice finala, medalje tri najbolje (i veće čokolade), a pokal najbolja (i najveću čokoladu)






1. Anamarija Ćurković* Čurko
2. Dora Hršak
3. Dajana Šerić Dančika


Pobjednička razvodnička grupa Rihtarić**










20 najboljih:
1. 39.570 Anamarija Ćurković* (RG Rihtarić)
2. 40.583. Dora Hršak (RG Jerković)
3. 41.757 Dajana Šerić (RG Ros)
4. 42.442 Martina Kralj (PG Čeh)
5. 42.571 Jelena Križanac* (RG Skočilović)
6. 45.743 Monika Uđbinac* (PG Franović)

7. Iva Jerković**
8. 788 Natalija Agić*
9. Kristina Koledić
10. Petra Bulat*
11.Ana Matić
12. Ana Domitrović
13. Lana Božić*
14. Ana Perković
15. Antonija Rihtarić**
16. Larisa Pintar
17. Viktorija Čeh****
18. Martina Šćuric
19. Karla Kljutić
20. Eva Brajko*

5 najbržih krugova:
39.570 Anamarija Ćurković*
39.732 Anamarija Ćurković*
39.776 Anamarija Ćurković*
39.812 Anamarija Ćurković*
39.898 Alen Šćuric





Da vidimo kako su počeci izgledali iz perspektive naših mažoretkinja, koje su vodile DNEVNIK

Početkom kolovoza smo gotovo svaki dan nastupali na Svjetskom prvenstvu u veslanju na regatnoj stazi na Jarunu, a 19.8. smo imali nastup u Sv. Križu

Wien 21.07.2000. (Mirna Ricov)
Guten tag!
U najjranijih 5.00 am našli smo se pre Lisinskim. Djevojke koje su već bile u Beču pričale su o svojim doživljajima, a nas nekoliko pojedinaca samo smo treptale okicama. Naš nastup je bio povodom relia mini jurilica (automodela). Ja ne znam kako se to stručno zove, pa mi molim vas nemojte zamjeriti. Nastup je odlično prošao, a natjecateljicama smo se jako dopale. Kao da su bili sami muški. Nakon nastupa smo se svi naklopali. Ne sjećam se šta smo jeli, ali bilo je fino.I tada smo krenuli prema Beču. Šta smo radili u Beču ne mogu vam reći jer je svatko bio na svojoj strani. Kad smo se okupile kod busa neke stvari su bile sigurne: svi su ispucali barem jedan film, potrošili su sve novce koje su imali kod sebe i većina ih je imala konjsku kakicu na tenesicama. U Beču nas je čak i oprala kiša, ali smo se za to vrijeme sklonili u kafiće. Ovaj put na kavu. Bečki šankovi nisu nas privlačili. I tako smo, nakon dugog dana, krenuli prema Zagrebu. Ovo je za neke bio posljednji nastup u ovoj sezoni, pa su u busu iskorištavali svaku priliku za zezanciju i čavrljanje. Ne znam kad smo točno stigli u Zagreb, ali bio je mrak i mislim da se već uskoro trebalo početi daniti. Mnoge su, uključujući i mene, sa smješkom ostavile uniformu u Alenovom autu, pozdravile se sa curama i krenule u jednomjesečni godišnji odmor.










Iz skipte "Povijest mažoret plesa" (Alen Šćuric, Trenerska škola 2015.)

2.1.3. AMERIČKA TEORIJA NASTANKA MAŽORETKINJA
Treća varijanta je američka. Ova varijanta temelji se na dokumentima Millsaps Colledgea u Mississippiu, koji tvrde da je nedugo po završetku Građanskog rata (1861-65.) poznati osnivač navedenog sveučilišta bojnik (major) Millsaps svoje "dame atletičarke" prozvao Majorettes (mažoretkinjama). Vrlo je vjerojatno kako je ovaj naziv tada ukorijenjen u Americi, što ne dokazuje kako je isti tamo i nastao, već je vjerojatnije da je bojnik (major) Millsaps isti, već ranije nastao naziv, uporabio vješto ga spojivši sa svojom titulom. Ovo je još vjerojatnije uzmemo li u obzir činjenicu kako Amerikanci vole svojatati mnoge stvari. Argument tome je i činjenica da su tambour-major i mažoretkinje u francuskim vojnim orkestrima postajali mnogo prije Millsapsa, te uzevši u obzir činjenicu izuzetnog francuskog utjecaja u južnim američkim državama do građanskog rata. Ovdje je bitno i naglasiti da su se mažoretkinje održale u svim francuskim kolonijama, pa je autor ovog teksta imao prilike osobno pratiti nastupe mažoretkinja na karipskom otoku Martinique, te u Tunisu koji, iako udaljeni 10.000 km, imaju gotovo identičan oblik mažoret-plesa. Stoga ne treba čuditi pretpostavka da su mažoretkinje pod francuskim utjecajem nastale i u Americi, dok je bojnik (major) Millsaps samo prvi zabilježen slučaj.
Svakako je prvi zabilježeni dokument onaj iz 13. srpnja 1872. kada je u novinama Harper's Weekly objavljena slika “The Mighty Dram Major”, predvodnika puhaćeg orkestra. Oko 1900. u Denveru je objavljena slika prve djevojke koja na konju predvodi orkestar sastavljen isključivo od djevojaka. Te djevojke nazivale su se drum majorettes. 1903. se pojavila i prva fotografija djevojke koja ima štap i naziva se “drum majorette”.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŽELITE LI KOMENTIRATI OVAJ POST UČINITE TO OVDJE:
1. pritisnite natpis "komentiraj"
2. kada vam se otvori novi prozor pritisnite kružić pokraj "anonimac"
3. upišite svoj nadimak
4. napišite komentar
5. pritisnite tipku "POŠALJI"


Ovaj blog će bez izuzetka brisat sve komentare koji sadrže uvrjedljive riječi, nekulturnu komunikaciju, laži ili klevete bez obzira na ostatak sadržaja komentara. Osnove kućnog odgoja i osnovni bonton je minimum komunikacije na ovom blogu. Demokracija nije anarhija, a uvrede ili klevete ne mogu se „opravdati“ slobodom izražavanja!

(objavljeno: srijeda, 14.12.2016. u 23:24) komentiraj (12)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.