KRENULE PRIJAVE ZA LJETNI KAMP



Krenule su prijave za Ljetni kamp. Više detalja u flajeru (pritisnite na njega da se poveća):







Preselili smo se u dvorane. Stoga je od sada raspored treninga:

1A seniorski, ponedjeljak 1.gimnazija u 19:30 i srijeda OŠ I.Filipovića u 19:30
2. seniorski, utorkom u 1. gimanziji od 20:00 do 22:00, četvrtkom u Palmotićevoj od 20:00 do 22:00
1A juniorski, u 1. gimanziji subotom od 9:00 do 12:00
2. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 10:30 do 13:00
3. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 9:00 do 11:00
1. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 9:30 do 10:30
2. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 10:45 do 11:45
1. veteranski utorkom u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00





- subota 10.12. u 18:00 Klinča Sela (božićni koncert), o/o Šef





ERIKA RADIĆ BILA U QATARU

Naša juniorska predvodnica Erika Radić* je bila u Qataru dva tjedna, u Dohi na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Bila je i na utakmici Hrvartska-Maroko. Opalaaaa!!!! Opako!






KOLIKO RUBLJA OPEREMO

Zagrebačke mažoretkinje svake godine operu 15-tak vešmašina rublje. Najčešće se peru zastave, kostimi za Mažoret-bajku, uniforme, ručnici i stoljanjaci...

Za tu svrhu Zagrebačke mažoretkinje imaju svoj stroj za pranje rublja, sušilicu i peglu.






POSEBAN REŽIM PREHRANE

Dva tjedna prije prvenstava Zagrebačke mažoretkinje imaju poseban režim prehrane. Zabranjeni su napitci poput Coca-cole, Fante, Spritea, energetski napitci, alkohol i teška pića (Cedevita, juice, Cockta…). Zabranjena je i sva teška i masna hrana (grah, masna svinjetina, ljuto i vrlo začinjeno, teški umaci…).

Uz to zabranjena je vožnja bicikla, rolanje, trčanje. Djevojke moraju spavati 8 do 9 sati prije prvenstva. Djevojke moraju piti najmanje 4 litre vode svaki dan. Posebno na treninzima. Djevojke moraju piti kalcij, magnezij i vitamine, kao i isotonike (preporučeno 2 litre dnevno).

Tijekom prvenstava režim je još stroži. Uz sve gornje zabrane djevojke ne smiju jesti i piti ništa što nije osigurao tim. Hrana je organizirana i vrlo odmjerena (meni rade stručnjaci), svaki dan se piju isotonici, te dodaci prehrani (magnezij, kalcij, vitamini).





GRADONAČELNIK

Gradonačelnik Zagreba je Tomislav Tomašević. Grad ima dva zamjenike gradonačelnika i radna tijela gradonačelnika.

Ured gradonačelnika ima pročelnika, zamjenicu pročelnika i glasnogovornicu. Ured gradonačelnika ima i tri sektora koji imaju osam službi. Jedna od službi je i Kabinet gradonačelnika.





TRG BANA JELAČIĆA

Glavni je trg grada Zagreba. Današnje ime nosi od 1848. godine. Zagrepčanci ga skraćeno zovu još i Jelačićev trg, Jelačić plac, Trg ili Trgač ("jel ovaj tramvaj vozi na trg"). Tijekom povijesti zvao se Trg Republike (od 1947. do 1990.) i Harmica, od mađarskog harmincz jer se tu ubirala tridesetina, tj. postojala je mitnica na kojoj se ubirala daća. Po njoj se prolaz na sredini sjevernog dijela Trga odmah iza spomenika bana Jelačića koji vodi prema Dolcu zove se Harmica.

Trg se nije oduvijek nalazio u krugu grada, već je bio prazna poljana ispod zidina Gradeca i Kaptola, na kojoj su obitavali došljaci kojima je pristup gradu bio zabranjen. Širenjem grada na Ilicu i Staru Vlašku i Trg bana Jelačića je postao najužim dijelom grada.

Gradske vlasti su 1641. godine odredile da će se na mjestu Jelačić placa održavati sajmovi, a i danas se na Trgu više puta godišnje održavaju specijalizirani sajmovi (Kupujmo hrvatsko, Dani Zagorja na Trgu, Sajam zimnice, Markov Sajam...).

Današnje zgrade su nastajale od početka 19. stoljeća. Na njihovim fasadama su vidljivi različiti graditeljski stilovi od neostilova 19. stoljeća, bidermajera i secesije do moderne i postmoderne.

Jelačićevim trgom dominira kip bana Josipa Jelačića kipara Dominika Fernkorna, danas okrenut prema jugu. Kada je kip 1866. prvi put postavljen na trg, gledao je prema sjeveru. 1947. godine komunistički režim kip je uklonio, a 1990. kip je ceremonijalno vraćen na trg.

Na istočnoj strani trga nalazi se fontana koja je suvremena verzija Manduševca, iliti Mandušinog zdenca. Prema legendi, Zagreb je dobio ime od lijepe Manduši koja je, ZAGRABila vode iz tog zdenca, napojila vojsku koja je tuda prolazila, te se u nju zaljubio drevni ban koji je tu vojsku vodio i koji se zbog nje ovdje nastanio i ustanovio Zagreb. Danas živi predaja o Manduševcu kao zdencu sreće koji ispunjava želju za novčić.

Osim što se na Trgu bana Josipa Jelačića održavaju središnja društvena događanja, stanovnici se svakodnevno sastaju na za to najpoznatijim mjestima u gradu – “pod vurom” (kod javnog sata na zapadnoj strani Trga) ili “pod repom“ (kod spomenika banu Jalačiću).







STOLCI

Stolec = stolica

Šamrlek = mala i vrlo niska stolica sa 3 ili 4 noge visoka tek 20-30 cm koja služi za niske poslove ili obuvanje cipela, stoga postoje izrezbareni ili tapiciani šamrleki koji staje u hodniku (za obuvanje cipela) ili jednostavni drveni okrugli šamrleki sa tri noge za radove u vrtu ili podrumu

Štokrl = jednostavni netapicirani stolci bez naslona koji stoji ispod kuhinjskog stola i služi za sjedenje tijekom jednostavnijih obroka ili druženja (za svečanije obroke su svečani stolovi sa udobnijim stolcima sa naslonom)

Hokrl, hoklica = niska drvena sjedalica
Fotelja = naslonjač
Ligeštul = platneno-drvena ležaljka na rasklapanje

"Daj stani na štokrl da otpreš obrliht" = Stani na stolicu bez naslona da otvoriš prozor na kipu
"Sedni si na šamrlek pa ti dam šlape" = Sjedni na stolčicu pa ću ti dati da obuješ papuče






ZAGREBEČKA KLOPA

Neka jela su se prije stalno radila, a sada ili se rijetko rade ili su potpuno ispali iz jelovnika. A sve su to bili oblizeki. Od juha to je u prvom redu bila ajmprem ili prežgana juha (juha od brašna koja se radila za bolesne i mamurne), ajgemahtec (juha od povrća), štrukljova juha i juhe sa leberknedlima (okruglice sa jetricama) ili zemlknedlima (okruglice od kruha).

Među glavnim jelima više se ne rade kramflekrleki (krpice sa zemljem), faširanci (mljeveno meso sa starim kruhom, prezlima, jajem, lukom i češnjakom), apšmalcane mahune (mahune sa poprženim mrvicama), pilav (pileći rižoto), buće (pire od tikvi), sekeli gulaš (varivo od mesa i kiselog zelja), plučeca na kiselo (svinjska pluća sa octom), srca na kiselo, šufnudli (valjušci od krumpirova tjesta), prisiljeno zelje (dinstano zelje sa rajčicom), pole sa špekom (polovice krumpira u ljusci zapečene u rolu sa slaninom i putrom), granatir (tijesti, krumpir i luk), mozak s jajima, bijeli bubrezi...

Ni za doručak više se ne rade žganci sa masti, kiselim mlijekom ili običnim mlijekom, bijeli žganci, kruh sa masti ili kruh sa šećerom, griz na mleku, tenfana jaja sa brašnom, pohani kruh sa šećerom…

Rijetko kad se radi i bažulj z ričetom (grah sa ječmom), pašta fažol (grah sa tijestom), grah sa zeljem, grah sa repom, temfani grah (zapečeni pire od graha), špek-fileki (tripice sa slaninom), čušpajz mahune, poriluk, rizi-bizi (rižoto od graška), sataraš (distani luk, paprika i rajčica), đuveđ (riža sa povrćem), purica s mlincima, buncek sa zeljem, govedina na salatu, salata od jaja (jaja, luk, ocat, ulje), hladetina (ostaci mesa u rashlađenoj juhi), prezvušt (tlačenica)…

U idućem postu o desertima koji se više ne rade.





SA LJETNOG KAMPA - 1. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
















































































...nastvak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 29.11.2022. u 13:59) komentiraj (0)

KOLJAJA 4. RAZVODNICA



Lea Koljaja je postala 4. razvodnica tima odlukom Savjeta. Bravo malička!






Preselili smo se u dvorane. Stoga je od sada raspored treninga:

1A seniorski, ponedjeljak 1.gimnazija u 19:30 i srijeda OŠ I.Filipovića u 19:30
2. seniorski, utorkom u 1. gimanziji od 20:00 do 22:00, četvrtkom u Palmotićevoj od 20:00 do 22:00
1A juniorski, u 1. gimanziji subotom od 9:00 do 12:00
2. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 10:30 do 13:00
3. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 9:00 do 11:00
1. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 9:30 do 10:30
2. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 10:45 do 11:45
1. veteranski utorkom u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00





- subota 10.12. u 18:00 Klinča Sela (božićni koncert), o/o Šef





MILACI RADI NOKTE

Naša mažoretkinje 1A sastava Milaci radi nevjerojatne nokte. Na team buildingu je napravila tonu nokata i bili su istinski prefascinantni.






NAJSUVENIRI TIMA

U našem uredu čuvaju se vrlo vrijedni suveniri koje je tim dobio u ovih 28 godina rada. Najvrjedniji od njih su:
1. UEFA zastavica koja se vrlo rijetko daje (u Hrvatskoj dali su ih samo 5)
2. Potpisana velika fotografija Freece Ticolora, najpoznatije akro-skupine na svijetu
3. Lopta sa potpisima igrača Europskog nogometnog prvenstva
4. Potpisan plakat Janice Kostelić
5. Medalje sa svjetskih i europskih prvenstava na kojima su ceremonijale i protokole radile Zagrebačke mažoretkinje (njih 40-tak)
6. Plaketa Predsjednika Republike Hrvatske
7. Zastavica Europskog prvenstva u rukometu
8. Plaketa Sabora Republike Hrvatske
9. Plaketa Policije Republike Hrvatske
10. Potpisan veliki poster Krila Oluje






NULTA STOPA TOLERANCIJE NA NASILJE

Zagrebačke mažoretkinje imaju nultu stopu tolerancije na nasilje, bullying, mobing, pedofiliju, rasnu i drugu dirkriminaciju, te će se protiv ovih zala najoštrije boriti. Ovakvo ponašanje neće se ni u najmanjoj mjeri dozvoljavati na treninzima, nastupima i drugim aktivnostima. Treneri i ostalo osoblje Zagrebačkih mažoretkinja isto moraju prevenirati ili spriječiti, te u slučaju da isto desi hitno obavijestiti upravu, Savjet i Trenerski kolegij.





ZAGREBAČKE INVESTICIJE

29,4 milijardi investicija u dugotrajnu imovinu
- 27,3 milijardi u novu dugotrajnu imovinu
- 2,1 milijardi u rabljenu dugotrajnu imovinu





ZAGREBAČKA KATEDRALA

Puni naziv: Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Josipa i Ladislava

- prva katedrala po osnivanju biskupije u Zagrebu 1094. godine, na istom mjestu kao i danas (građena od 1102. do 1217.)

- u velikom potresu 1880. ozbiljno je oštećena katedrala sa jednim zvonikom, pa se nadogradnja i obnova povjerava Hermannu Bolleu, bečkom arhitekti, a prema nacrtima F. Schmidta
- u posljednjem potresu 22.6. srušilo se 15 metara južnog tornja, te pozlačeni križ visok 2,55 metara, a pomaknut je i sjeverni toranj
- u katedrali počivaju Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, Alojzije Stepinac, Eugen Kvaternik i drugi hrvatski velikani

Zanimljivi podaci o Katedrali
- ima osam satova, svaki promjera 3 metra i 20 cm, težak 600km, za sve zajedno utrošeno je 8 tona bronce i mjedi
- ima 8 zvona, najveće je zvono Presvetog Trojstva (1843. godina), teško čak 6,5 tona
- do sada je utrošeno preko 200 m3 kamena za obnovu katedrale
- najteži kamen na katedrali ima 2.750 kg
- obnovljeni kipovi Majke Božje i anđela teže 9.000 kg
- križevi na tornjevima su pozlačeni, dimenzija su 2,55 x 1,44 metara, teški 150 kg
- tornjevi katedrale visoki su 108 metara
- dimenzije katedrale su 77 x 48 metara i prima 5.000 vjernika
- katedrala ima ekstremno vrijednu riznicu
- u riznici se nalazi i relikvijar Sv.Križa kojeg je iz Jeruzalema donio 4. zagrebački biskup (1134.)






DIJELOVI TIJELA


bulja = glava
njonja, faca = lice
čelenka = čela
čupa = frizura, kosa
oke = oči
surla, kljuka, frnjokl = nos
šmrklj = nosni sekret
čube = usne, usta
mustači = brkovi
kljove = zubi
gebis = zubalo
cice, sifoni = sise
čuča = vagina
pimpek, cuc = penis
rit, dupe = stražnjica
križa, pleča = leđa
škemba, drob = trbuh
buša, škembica = trbuščić
čreva = crijeva

"Kaj ti imaš velku bulju" = imaš veliku glavu
„Razbil bum ti njonju“ = udarit ću te u lice
"Isuse, kak ti imaš lepe oke" = o Bože, kako ti imaš lijepe oči
"Ti, koju kljuku on ime" = on ima baš veliki nos
"Razbil bum ti čube" = razbit ću ti usta
„Daj si operi kljove“ = oberi zube
„Boliju me križa“ = bole me leđa






PLESNJACI U OSNOVNJAKU

Jedna od baš ono preslatkih uspomena iz osnovnjaka (osnovne škole) su bili plesnjaci. Na plesnjake su smjeli klinci viših razreda iako su igru vodili sedmaši i osmaši, a oni mlađi (5. i 6. razred) su statirali sa strane.

Na plasnjaku je bilo uvijek veselo, dečki su glumili frajere, pokušali prošvercat neku cugu, u grupi su komentirali komade, a cure su u grupicama isto tako oblajavale frajere. Glavni cilj plesnjaka je bio upucati se nekoj curi ili bar otplesati stiskavac (sentiš) gdje si malo pomazio ili zaštlatao curu, a što si je više stisnuo uz sebe to si bio veći frajer. Frajer koji je otplesao sentiš sa atraktivnom djevojkom je bio faca, a to je pamtio mjesecima. Na plasnjacima su padali i prvi poljupci, pa i ona ozbiljnija žvaljenja koja su se pamtila godinama. Niz ljubavi počeo je na plesnjacima.

Plesnjaci su se organizirali nekoliko puta godišnje (bar 4-5 puta) u foajeu škole, na red su pazili profesori, iako nisu bili baš pretjerano oštri, a glazbu je puštalo nekoliko učenika uz napomenu „Srebrna krila i Novi fosili su zabranjeni na plasnjaku“ J.





SA PROMOCIJE FILMA DINAMO 1982 -









RAZNE LJETNE SLIKE










SA PROMOCIJE DRESA GNK DINAMO










(objavljeno: petak, 25.11.2022. u 23:58) komentiraj (0)

NEMA UTAKMICA RADI SVJETSKOG NOGOMETNOG PRVENSTVA



Zbog svjetskog nogometnog prvenstva nema utakmica na GNK Dinamo. No, zato sa nogometnom sezonom krećemo već u siječnju.






Preselili smo se u dvorane. Stoga je od sada raspored treninga:

1A seniorski, ponedjeljak 1.gimnazija u 19:30 i srijeda OŠ I.Filipovića u 19:30
2. seniorski, utorkom u 1. gimanziji od 20:00 do 22:00, četvrtkom u Palmotićevoj od 20:00 do 22:00
1A juniorski, u 1. gimanziji subotom od 9:00 do 12:00
2. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 10:30 do 13:00
3. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 9:00 do 11:00
1. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 9:30 do 10:30
2. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 10:45 do 11:45
1. veteranski utorkom u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00





- subota 10.12. u ???? Klinča Sela (božićni koncert), o/o Šef





SIČAJA BI PUNO TOGA

Naša mažoretkinja 1. formacije Paula Sičaja je na team buildingu u Ivancu izjavila da bi paralelno studirala novinarstvo, sociologiju, komparativnu književnost, defektologiju i modni dizajn. Je da baš, tako slični faklutati. I tako malo njih? Sičaja ne bi još koji? :-)






KOLIKO LJUBIMACA IMA JUNIORSKI 1A

U juniorskom 1A imamo slijedeće ljubimce:
- 16 pasa
- 6 mačaka
- 3 ribice
- 2 vjeverice
- hrčak
- kornjača
- jež
- gušter

Vjeverice, gušter, jež??? O moj bože... sretan






SIGURNOSNE ZABRANE

Da bi prevenirali ozljede na treninzima Zagrebačke mažoretkinje imaju slijedeće zabrane, naputke i obveze:

- Najstrože je zabranjeno pušenje na treninzima
- Najstrože je zabranjeno nošenje naočala – opasnost od povreda oka razultiranih tehniciranjem sa štapom je velika, a povrede nastale razbijenim staklom od naočala u rožnici oka mogu rezultirati gubitkom oka
- Zabranjeno je treniranje u trapericama, suknjama i sličnoj uskoj odjeći – isto može rezultirati padovima prilikom plesa ili tehniciranja sa štapom dočim je mogućnost povreda velika, te je treniranje moguće samo i isključivo u sportskoj opremi ili propisanim mažoret-uniformama
- Zabranjeno je žvakanje žvakaća tijekom treninga
- Zabranjeno je unošenje hrane, grickalica isl.
- Zabranjeno je uvođenje životinja na treninge
- Zabranjeno je šaranje po zidovima
- Zabranjeno je paljenje vatre
- Zabranjeno je prisustvo gledatelja
- Zabranjeno je bacanje smeća
- Zabranjeno je korištenje mobitela i držanje mobitela upaljenim
- Zabranjeno je korištenje obuće u kojoj se došlo u dvoranu - obuća mora biti čista i ispravna, prihvatljiva za fizičke napore






ZAGREBAČKI PODUZETNICI

46.347 poduzetnika od čega:
- 41.325 mikro poduzetnika
- 4.230 malih
- 602 srednjih
- 190 velikih poduzetnika

Najviše poduzetnika je u:
- trgovini i popravku motornih vozila 10.573
- stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti 10.155
- građevinarstvo 4.383
- prerađivačka industrija 3.829
- informacije i komunikacije 3.817





OSTALE ZGRADE U OSTATKU ZAGREBA

Osim svih navedenih zgrada Zagreb ima još i ostale fascinantne zgrade u novom dijelu grada i to:
- Hoto business centar
- Zgrada HTV-a
- Addico kongresni centar
- Rakete na Cvjetnom naselju
- Kockica
- Skyoffice Tower
- Crkva Mati Slobode
- Galerija suvremenih umjetnosti
- Superandrija u Sigetu
- Franjevačka crkva u Sigetu
- Arena centar
- Džamija na Borovju
- Donja stanica sljemenske žičare





BOLEST

Betežan = bolestan
Zašvicati, ušvicati, švicati = preznojiti se
Zahliknuti = gutiti se slinom
Zdotrti se, dotrti se, zdošel se = umrijeti od starosti
Giht = upala zglobova
Platfus = spušteno stopalo
Hercinfarkt, hercenšlag, šlaginfakt, kap = srčani udar
Fršlok, šlaganfal = kap, moždani udar
Fršloknuti = udariti kap, doživjeti moždani udar
Rak = tumor
Sušica = bolesti od kojih je pacijent izgubio težinu (zasušil se), a bila je "objašnjenje" za sve što se nije znao uzrok, kao što je rak isl.
Picajzli = stidne uši
Viksl = menopauza
Abić = abortus
Bljuvati = povraćati
Vritnos = nazdravlje
Čela = ćelav

"Ostani doma pak se zaštvicaj" = Ostani kod kuće i preznoji se
„Šlopil ga je fršlok“ = Doživio je moždani udar
„Je, deda se zdošel“ = Da, djeda je umro od starosti






PULFER

Još u osamdesetima fakini su se vozili na pulferima, dok je u sedamdestima i prije to bila redovna pojava. Pulfer je stražnji odbojnik tramvaja na kojeg bi fakin skočio, primio se za rubove tramvaja i tako besplatno vozio. Neki fakini su se vozili i između dvoja kola tramvaja, no to je bilo izuzetno opasno, jer ako je pao sa stražnjeg puflera slomio bi se, ali bi ostao živ, a ako je pao sa srednjeg pulfera poginuo bi pod kotačima prikolice. Osobno sam vidio fakina koji je tako poginuo na Zapadnom kolodvoru.

Dok su Zagrebom vozili stari kockasti tramvaji kojima su se otvarali prozori fakine koji su se vozili na pulferu kondukteri bi znali po glavi tući sa kartama kao protest zašto nisu kupili karte.

Vožnja na pulferu je izumrla devedesetih kada su u tramvaje uveli automate za karte i izbacili konduktere.





SA RAMLJAKA -

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja































(objavljeno: utorak, 22.11.2022. u 10:50) komentiraj (0)

NA TEAMBUILDINGU JE BILO PREZAKON



Na team-buildingu u Ivancu je bilo prezakon. Istinski prezakon! Odlično smo se proveli, prefino klopali, cugali, zezali se, igrali društvene igre, pjevali... Pun pogodak!






Preselili smo se u dvorane. Stoga je od sada raspored treninga:

1A seniorski, ponedjeljak 1.gimnazija u 19:30 i srijeda OŠ I.Filipovića u 19:30
2. seniorski, utorkom u 1. gimanziji od 20:00 do 22:00, četvrtkom u Palmotićevoj od 20:00 do 22:00
1A juniorski, u 1. gimanziji subotom od 9:00 do 12:00
2. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 10:30 do 13:00
3. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 9:00 do 11:00
1. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 9:30 do 10:30
2. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 10:45 do 11:45
1. veteranski utorkom u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00





- subota 10.12. u ???? Klinča Sela (božićni koncert), o/o Šef





TAŠEV SPAVALA NA POL MADRACA

Na team-buildingu Elena Tašev je spavala na pol madraca i pokrila se preko glave da se ujutro ne vidi u ogledalu koje je bilo uz krevet. Zašto pobogu Elena moja???






KOLIKO BRAĆA I SESTARA IMAJU 1A SASTAVI

Mažoretkinje Seniorskog 1A imaju ukupno 32 brata i 25 sestara, dakle uklupno njih 57. To je prosječno 1,63 braće/sestara po mažoretkinji.

Mažoretkinje Juniorskog 1A imaju ukupno 29 braće i 22 sestre, dakle ukupno njih 51. To je prosječno 1,70 braće/sestara po mažoretkinji.






SIGURNOST MAŽORETKINJA

Zagrebačke mažoretkinje maksimalnu pozornost daju na sigurnost i zaštitu djece na treninzima i aktivnostima. Sigurnost naših članova ja APSOLUTNI PRIORITET!!!

Osnovna pravila su:
- trener dolazi na trening najmanje 15 minuta prije treninga
- trener mora asistentu i pomoćnoj mažoretkinji ukazati na sigurnosna pravila
- vrata dvorane su stalno zaključana, osim 10 minuta prije početka treninga do 5 minuta nakon početka treninga
- pratnji je prolaz u pretprostore, garderobe i dvorane najstrože zabranjen
- iz dvorane ne može izaći ni jedna mažoretkinja mlađa od 10 godina bez pratnje
- ako roditelji mažoretkinje mlađe od 10 godina ne dođu na vrijeme trener mora sa njom čekati roditelje
- trener ne može otići iz dvorane ako nije došao trener slijedećeg sastava sve do momenta dok ne dođe
- manje ozljede sanira trener sukladno skripti Osnove anatomije i prevencije sportskih povreda iz Trenerske škole
- za veće ozljede trener se mora osobno pozabaviti sanacijom iste u zdravstvenoj ustanovi
- trener nikada ne smije izaći iz dvorane i prepustiti trening asistentu
- trener mora konstantno voditi brigu o sigurnosti, te na isto upozoravati članove i roditelje

Za sigurnost članova imamo poseban Pravilnik koji vrlo detaljno definira sve gornje segmente, ali i postupanje u slučaju požara, nasilja (policija), ozljeda…





NAZAPOSLENI U ZAGREBU

20.287 je nezaposlene osobe u Zagrebu
- od toga 10.200 žena
- od toga 3.954 osoba ima završen fakultet
- najviše nezaposlenih je bez posla 1-3 mjeseca (17,8%), pa više od 36 mjeseci (17,7%) i 3-6 mjeseci (17,0%)
- najviše nezaposlenih je staro 25-29 godina (2927), pa 55-59 godina (2151) i 50-55 godina (2151)





STARA VOZILA

Niz je starih povijesnih vozila u Zagrebu.

ZET ima dva stara povijesna tramvaja. Najstariji je M-24 iz 1924. godine, no ZET ima još jedan stari tramvaj nešto malo mlađi. Tehnički muzej u Zagrebu ima isti takav M-24. Sva tri tramvaja su u voznom stanju.

Zagrebom često kada možete vidjeti i Zijin londonski svjetlo plavi doubledecker. Autobus je iz 1960. godine (star 62 godine). Zijo sa njim vozi i turiste u turistički obilazak.

Oldimer club Zagreb ima 67 vozila, a najstariji automobili su mu Amilcar CG (1924.), Ford A Phaeton (1927.), Nash Standard Six (1928.), Ford A (1929.), Fiat 508 Ballila (1935.), Fiat 1100 (1939.) i Fiat 500B (1949.). Klub ima i 36 starih motocikala.

Fundus Tehničkog muzeja Zagreb ima velik broj starih automobila, aviona, tramvaja, željezničkih vozila, kamiona, vatrogasnih vozila, motora, brodova, pa čak i staru podmornicu.

Na Zračnoj luci Zagreb usprkos protivljenja entuzijasta koji su htjeli obnoviti stari DC-3 isti je ipak razrezan. No, na prostoru ZL Zagreb ima četiri stara aviona koji su rekonstruirani.





DOKTOR

Doktor = liječnik
Mesar = loš liječnik
Ginić = ginekolog
Zubar = stomatolog
Apoteka = ljekarnica
Gospon magistar, apotekar = ljekarnik
Živinar = veterinar
Ludara, ludnica = psihijatrijska bolnica
Ambulanta = liječnika ordinacija
Ordinirati = postupati, primati bolesnike
Hitna = vozilo hitne pomoći

„Doktor baš ordinira v svojoj ambulanti“ = Liječnik upravo prima bolesnike u svojoj ordinaciji
„Kaj još ni došla hitna“ = još uvijek nije došlo vozilo hitne pomoći






KARTODRAPEC
Kartodrapec ili kondukter u tramvaju je imao četiri funkcije: regulirao je red u tramvaju (i pritom urlao „stisnite se u sredinu“), prodavao karte („za presjedanje prosim“), otvarao i zatvarao vrata na tramvaju, te davao znak zvoncem vozaču da krene (jedno zvono) ili da zakoči kad je bila neka opasnost (tada je puno puta brzo stisnuo zvono).

Kondukter je obično bio vrlo autoritativan, pa je smirivao fakine ili ih natjerao da se ustanu starijoj osobi. On bi klince koji bi se švercali na pulferu na starim tramvajima (kojima su se spuštala stakla) lupao kartama po glavi. Pravi kondukter je pomogao starijoj i invalidnoj osobi, ili trudnici da uđe u tramvaj.

Kondukter je sjedio kod zadnjih vrata. Prvo je nestao iz prvih kola (koja su postala „S“ tj. bez prodaje karata), par godina kasnije i iz drugih (ostao samo u zadnjima), da bi ga na koncu potpuno zamijenili automati.

Uz vozača i konduktera sastavni dio tramvaja je bio i kontrolor, osoba koja je provjeravala valjanost karata, a njih je bilo sve više, što je konduktera bilo manje.

I jedna zgodna napomena, još sredinom sedamdesetih dok su Zagrebom vozili oni kockasti, prvi tramvaji (današnji turistički tramvaji) putnici su sami otvarali vrata pomicanjem štange, a ne kao danas vozač. Tako se često dešavalo da su putnici otvarali vrata i iskakali na raskrižjima, semoforima i zastojima, a i dok je tramvaj sporije vozio.





SA ŠPANCIR FESTA U VARAŽDINU -

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja i Varaždinske mažoretkinje




























(objavljeno: srijeda, 16.11.2022. u 10:24) komentiraj (0)

IDEMO NA TEAM-BUILDING



Zagrebačke mažoretkinje od petka do nedjelje idu na team building u Ivance (kod Varaždina). Tamo smo iznajmili veliku kuću i biti će to dva dana tulumarenja, zabave, klopice, cuge, društvenih igara...






Preselili smo se u dvorane. Stoga je od sada raspored treninga:

1A seniorski, ponedjeljak 1.gimnazija u 19:30 i srijeda OŠ I.Filipovića u 19:30
2. seniorski, utorkom u 1. gimanziji od 20:00 do 22:00, četvrtkom u Palmotićevoj od 20:00 do 22:00
1A juniorski, u 1. gimanziji subotom od 9:00 do 12:00
2. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 10:30 do 13:00
3. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 9:00 do 11:00
1. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 9:30 do 10:30
2. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 10:45 do 11:45
1. veteranski utorkom u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00





- petak u 20:00, Ivanec (team-building), o/o Šef





PLAVO BIJELI TRENING

Na plavo-bijelom treningu koji smo imali u srijedu, pobijedila je 1. formacija sa 6:4. Fazani su samo jednom u povijesti pobijedili na plavo-bijelom treningu.






KOJE KUĆNE LJUBIMCE IMA S1A

Mažoretkinje Seniorskog 1A od kućnih ljubimaca imaju:
- 23 psa
- 9 mačaka
- 1 papigu
- 513 ribica (od toga Tašev ima 500)
- 2 zeca
- 1 ježa
- 1 kornjaču

Čovječe, prava farma!






GDJE SE SVE PROVODI SIGURNOST

Apsolutno glavni prioritet našeg tima je sigurnost članova.

Za sigurnost članova trošimo velike resurse i sredstva, svi treneri i ostalo osoblje educirano je za sigurnost članova, postoje posebni dokumenti i manuali za sigurnost.

Sigurnost se provodi na nekoliko razina:
- sigurnost na treninzima i neposredno nakon treninga - provodi trener uz pomoć asistenta
- sigurnost na turnejama i natjecanjima - provodi voditelj sigurnosti, uz pomoć uprave i trenera
- sigurnost na drugim aktivnostima tima (team buildinzi, koncerti, smotre, proslave, Plavo-bijeli trening idr.) - provodi voditelj aktivnosti
- zdravstvena sigurnost - posebne procedure za gripu, hepatitis, mononukleozu i drug zarazne bolesti – provodi povjerenik za zdravstvo
- Covid-19 – provodi povjerenik za Covid-19
- kontrola sigurnosti - uprava koja kontrolira sve gornje segmente

Tim ima i povjerenika za sigurnost, kao i niz manuala i pravilnika za sigurnost (npr. sigurnost na treninzima, zabrane i ograničenja na treninzima, procedure tijekom sezona gripe idr.).





PLAĆA U ZAGREBU

Prosječna mjesečna plaća u Zagrebu 2020. je bila:
7.811 kn neto ili 1041 EUR (sada je oko 9.200 kn)
11.037 kn bruto

Najveća prosječna plaća:
11.816 kn u rudarstvu i naftnoj industriji
10.962 kn financija i osiguranje
9.884 kn opskrba električnom energijom, plinom idr.
9.831 kn informacije i komunikacija
8.528 kn zdravstvena zaštita i socijalna skrb

Najniža prosječna plaća
4.836 kn smještaj i priprema hrane





OSTALE DONJEGRADSKE PALAČE

Osim do sada navedenih palača Zagreb ima još velikih palača koje nisu baš tako poznate, ali su istinski fascinantne. Ovo se posebno odnosi na palače koje se nalaze u Donjem gradu, na Zrinjevcu, Strossmayerovom i Tomislavovom trgu.

Na Trgu bana Jelačića najpoznatije palače su Harmica i bivša zgrada Croatia Osiguranja. Na Zrinjevcu najpoznatije su palače: Vrhovnog suda, Županijskog suda, Ministarstva vanjskih poslova i Arheološkog muzeja. Na Strossmayerovom trgu to je palača HABOR-a i zgrada Matice Hrvatske. U Gundulićevoj to je svakako zgrada Sestara Milosrdnica, a na Trgu Republike palača Hrvatskog školskog muzeja.





ŠNAJDERAJ

Šnajder, šnajderica = krojač, krojačica
Šnajderaj = krojački salon
Zingerica, singerica, šivaća mašina = stroj za šivanje
Pegla = glačalo
Ziherica = sigurnosna igla
Poštopati = zakrpati
Zaflekati = zaprljati
Canjek = krpa
Coflek = okrugli ukras na kapi ili odjeći od vune, dlake ili drugog materijala

„Poštopal sam ti taj canjek“ = Zakrpao sam ti te stare krpe





STARI TRAMVAJI

Baš sam ono bil klinac koji je išel u vrtić sa desetkom koja je još bila ona najstarija, kockasta, kakav je danas turistički tramvaj. Mali, depresivan tramvaj na kojem smo si vrata otvarali sami.

A onda je 1951. krenuli tramvaj TMK101, pa 1973. i TMK201 koji su bili standard moje mladosti. Nisu to bili loši tramvaji, konačno voze još dan danas. No, nekoliko stvari je u njima bilo koje današnji tramvaji nemaju. Prvo otvarali su se prozori jer nije bilo klime. Svjetla su bila slabašna i depresivna, a depresivne i neudobne su bile i tamnosmeđe sjedalice. Grijalice uz sjedala su bile puno prejake, pa ako si na njoj držao noge nakon desetak minuta nisi više mogao izdržati. No, prejake su bile za one koji su sjedili pokraj grijalica, u ostatku tramvaja i nije bilo previše vruče. Nije bilo displeja, čak ni reklama. Stepenice su bile jako visoke i kose (ne kao danas kod niskopodnih tramvaja), pa su sve starije osobe, trudnice, žene sa malom djecom i invalidi imali ozbiljnih problema da se popunu, te smo im svi morali priskočiti u pomoć, a što smo i činili. No, ono što je bilo najzgodnije je bilo da smo sa strane na automatu za vrata, mogli ispustiti zrak, te ručno otvoriti vrata i iskočiti van na semoforu ili kad bi tramvaj usporio. Prepraktično kad si klinac i stalno ti se negdje žuri, a i ne želiš šetkati previše.

Kasnije su u Zagreb došli puno suvremeniji češki ČKD tramvaji Tatra T4, Tatra KT4 (zglobni), rabljeni njemački Duwag GT-6, TMK2100 (zglobni), te ovi najnoviji TMK2200 i TMK2200K koji u sebi imaju svo čudo tehnologije. Manje je poznato da je Zagreb još 1973. imao prvi zglobni tramvaj TMK200 koji je proizveden u samo jednom primjerku i povremeno se mogao vidjeti na ulicama na opće čuđenje stanovništva. Proizveden je i TMK900 isto u samo jednom primjerku 1990, no zbog velikog broja kvarova i nedostatka dijelova povučen je iz prometa.





SA SUPERKUPA DINAMO-HAJDUK -

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja






















(objavljeno: petak, 11.11.2022. u 16:26) komentiraj (0)

DOBILI SMO DVA POZIVA ZA TURNEJE



Zagrebačke mažoretkinje su dobile tri poziva za turneje: u Njemačku, Srbiju i Grčku. Vjerovatno ćemo prihvatiti sve tri ponude.






Preselili smo se u dvorane. Stoga je od sada raspored treninga:

1A seniorski, ponedjeljak 1.gimnazija u 19:30 i srijeda OŠ I.Filipovića u 19:30
2. seniorski, utorkom u 1. gimanziji od 20:00 do 22:00, četvrtkom u Palmotićevoj od 20:00 do 22:00
1A juniorski, u 1. gimanziji subotom od 9:00 do 12:00
2. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 10:30 do 13:00
3. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 9:00 do 11:00
1. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 9:30 do 10:30
2. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 10:45 do 11:45
1. veteranski utorkom u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00





- nedjelja 6.11. u 15:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Šibenik), o/o Šef





FULIR NAM JE BOLESNA

Naša razvodnica Veronika Fulir ima crijevnu virozu. Čak je bila i u bolnici radi toga.






KOLIKO CURE S1A IMAJU DEČKI

Članice Seniorskog 1A su djevojke od 15 do 25 godina. Pa nije ni čudo da ih dobar dio ima dečke. U ovom momentu od 35 djevojaka S1A dečke imaju njih 14. Od toga u prvoj formaciji (17 mažoretkinja) cure imaju 10 dečki, dakle većina, dok u drugoj formaciji od njih 18 imaju samo 4 dečka.






UPLATNICE

Treneri moraju ispisivati uplatnice za baš svaku uplatu mažoretkinja u timu. Svaka grupa ima svoj blok uplatnica koje nose neko od slova abecede kao početno slovo broja uplatnice. Uplatnice se pišu u triplikatu, original ide uplatitelju (mažoretkinji), prva kopija ide u računovodstvo, a druga je za revizijsku kontrolu.

Treneri uz uplatnice moraju pisati i izvještaje koje svaki tjedan predaju uredu. Na izvještaju se pišu sve uplate, te se izvještajima pridodaju gore spomenute druge kopije uplatnica.

Treneri vode i precizne spiskove dolazaka na treninge. Uz to pišu se i obrasci reversa za štapove.

Sve uplatnice i izvještaji se kontroliraju 4 puta. Prvu kontrolu radi djelatnica ureda (Larisa ili Viki), drugu Šef, treću naše računovodstvo, a četvrtu državni revizijski ured kojem se izvještaji predaju svaka tri mjeseca. Uz to Zagrebačke mažoretkinje imaju i specifičnu kontrolu Gradskog ureda za reviziju, koja je i „najopasnija“.





ZAPOSLENICI U ZAGREBU

437.646 zaposlenih
- od čega 30.015 obrtnika i 514 poljoprivrednika, a drugi u pravnim osobama
- od čega 231.595 u privatnim kompanijama, 131.306 u državnim organizacijama i 9.771 u ostalim institucijama
- 217.678 žena
- 219.968 muškaraca

Najviše zaposlenih
- 66.820 trgovina i popravak vozila
- 38.562 prerađivačka industrija
- 34.175 javna uprava
- 30.880 zdravstvo i socijala
- 30.262 obrazovanje

20.287 nazaposlenih
- 10.200 žena
- 10.087 muškarca





RIBNJAK
Uz istočne zidine Kaptola proteže se park Ribnjak. Ime je dobio po biskupskim ribnjacima, koji su se ovdje nalazili sve do 19. stoljeća. Tada je cijeli prostor pretvoren u perivoj engleskog tipa, s vodopadima, egzotičnim biljkama i ukrasnim kipovima. Park je uređen na poticaj biskupa Alagovića, 1829. godine, iako se prvi puta spominje još 1093. kao površina blizu stolne crkve sa ribnjacima.
Ribnjak je trebao postati i parkom skulptura, ali ta ideja nikada nije do kraja ostvarena. U njemu se nalazi tek spomenik Stid, Antuna Augustinčića, te spomenik hrvatskom pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću.
Park se danas prostire na gotovo 40.000 četvornih metara površine i u njemu se može vidjeti trideset godina stara tisa, stari primjerak atlaskog cedra, mnoštvo magnolija i likvidambara. U parku je i Centar mladih.






FRIZERAJ

Frizeraj = frizerski salon
Brico = brijač
Zurka, čupa = frizura
Zblajhati, blajhanje = obojati kosu u plavo
Nafrkati = naviti kosu
Naviklati = namotati, staviti viklere
Trajna = dugoročna valovita frizura pod utjecajem kemikalija
Hauba = električno sušilo za kosu u koji se stavlja cijela glava
Fen =sušilo za kosu
Bren škare, figaro = naprava za izradu kovrđa i lokni
Vikleri = metalni ili plastični valjkasti predmeti dužine 5-7 cm, koji su se zagrijavali do vrlo visoke temperature (u kipućoj vodi), a potom se na njih uvijala kosa da bi postala valovita. Ovaj postupak žene su radile jednom tjedno, a pošto su vikleri morali duže stajati na kosi, sa njima na glavi su kuhale, radile kućanske poslove, no dobar dio njih i odlazio u kvartovsku trgovinu (obično sa maramom preko viklera). Žene koje su htjela višemjesečnu valovitu kosu, odlazili su na višesatne kemijske tretmene u frizerski salon poznate pod imenom "trajna", gdje je sastavni dio tretmana bio sjedenje sa "haubom" na glavi (električni grijač kosa sa svih stana). Danas se vileri više ne koriste jer je brže i praktičnije koristiti "figaro" (za ravnu kosu je "pegla").

"Buš me došla naviklat?" = Hoćeš li mi pomoći staviti viklere na kosu?
„Daj se zblajhaj“ = Obojaj si kosu u plavo
"Su vikleri dost vruči?" = Jesu li se vikleri dovoljno ugrijali?






UZREČICE KLINCIMA

Zapravo kad si bolje razmislim, kaj su nama starci radili, još smo mi i super ispali. Danas za bar pola poteza, batina i uzrečica koje smo dobivali roditelji bi završili kod pravobraniteljice za djecu ili u zatvoru.

Blage uzrečice:
Jel ti tata staklar?
Si se opral iza ušiju?
Gasi TV, lampe budu pregorile.
Zatvori vrata nisi se na čamcu rodil!
Sjedi drvo na drvo.

Srednje opake uzrečice:
Da te nisam ni čul!
Kaj sjediš na ušima?
Poklopi se s ušima!
Čekaj, čekaj da ti tata dođe doma!
Plači, plači, manje ćeš pišat.

Uzrečice koje su nas istinski mrcvarile:
Što plačeš, nemoj da ti ja dam razlog za plakanje!
Šiba je došla iz raja!
Odi van i nađi šibu, al pazi ako nebu dobra, ja bum išel po onu sa trnjem!
Očeš da ti opali jednu prek nosa?
Kad te žvajznem buju ti šmklji zletili van!
Nemoj da te ja zakucam na zid!
Ja sam te rodila je te mogu i ubit!
Ubil bum boga u tebi!





SA UTAKMICE DINAMO-LOKOMOTIVA -

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja








































(objavljeno: subota, 05.11.2022. u 09:20) komentiraj (0)

106 PRIMJELJNIH OSOBA NA AUDICIJAMA



Na ovogodišnjim audicijama smo primili 106 mažoretkinja. Ovo je bitno više nego smo primali prošle dvije Covid-19 godine (65 i 80 mažoretkinja), no još uvijek je 19% manje nego 2019. Kako godi prekinuli smo katastrofalan trend koji smo imali sa Covidom-19.






Preselili smo se u dvorane. Stoga je od sada raspored treninga:

1A seniorski, ponedjeljak 1.gimnazija u 19:30 i srijeda OŠ I.Filipovića u 19:30
2. seniorski, utorkom u 1. gimanziji od 20:00 do 22:00, četvrtkom u Palmotićevoj od 20:00 do 22:00
1A juniorski, u 1. gimanziji subotom od 9:00 do 12:00
2. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 10:30 do 13:00
3. juniorski, u Hercegovačkoj 111 subota od 9:00 do 11:00
1. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 9:30 do 10:30
2. dječji, u Palmotićevoj 30 subota od 10:45 do 11:45
1. veteranski utorkom u Palmotićevoj 30 od 20:00 do 22:00





- nedjelja 6.11. u 15:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Šibenik), o/o Šef





TINANA KRENULA NA TEČAJ ZA GOVOR GLUHIH

Naša predvodnica Martina Šćuric**** Tinana je krenula na tečaj znakovnog jezika, tj. na tečaj za "govor gluhih". To joj je bila velika želja da nauči, a pomoći će joj u poslu psihologa što studira. Vrlo pohvalno.






KOLIKO ŠTAPOVA SMO POTROŠILI DO SADA

Članice Zagrebačkih mažoretkinja godišnje "potroše" oko 430 štapova, i to: 300 metalnih i 120 drvenih mažoret štapova, te 10-tak ostalih (suveniri, zlatni štapovi za nagrade mažoretkinjama, rekviziti za predstave...)

Do sada (u 29 godina) su članice Zagrebačkih mažoretkinja "potrošile" oko:
- 7.200 metalnih štapova
- 4.100 drvenih štapova
- 185 ostalih štapova
= oko 11.485 štapova

Do danas smo proizveli preko 122.000 štapova. Štapove prodajemo u 136 timova iz Velike Britanije, Francuske, Češke, Slovačke, Bugarske, Slovenije, Rumunjske, BiH, Crne Gore, Srbije, Poljske, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije, Martiniku, a pregovaramo oko prodaje u Mađarskoj, Rusiji, Ukrajini, Makedoniji i Irskoj. U Francuskoj, Rumunjskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori imamo prodajnog zastupnika. Najviše štapova prodaje se u posljednjem kvartalu godine (zbog audicija i novoupisanih članova).






PROGRAM RADA PO SASTAVIMA

Zagrebačke mažoretkinje imaju vrlo ozbiljan i studiozan Plani i program rada. U njemu je program rada za svaki sastav posebno koji definira:
- koreografije i standarde tehniciranja do prosinca, veljače i do svibnja
- koje koreografije, korake i promjene formacija treneri moraju obaviti po mjesecima
- koja tehniciranja po svakom elementu treneri moraju obaviti po mjesecima
- specifične naputke za pojedine sastave





RIZIK OD SIROMAŠTVA U ZAGREBU

U Zagrebu je stopa rizika od siromaštava porasla sa 18,2 na 18,5%
Osoba u riziku od siromaštva ima 22,8% (2019. ih je bilo 21,0%)





VETERNICA

Špilja Veternica se nalazi u parku prirode Medvednica. 1979. je zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode. Špilja je duga 7128 metara, no prvih 380 metara je uređeno za posjetitelje. U završnom dijelu špilje teče potok koji ponire u Ponikvama. Čak 15 vodenih tokova teče špiljom. Stalna temperatura špilje je 10 stupnjeva celzijusovih.
U špilji obitava šišmiš, rakušci, špiljski trčak i pijavica. Posjetitelji mogu i posvojiti šišmiša, te uplatnom novaca za posvojenje te se isti daje za zaštitu čak 14 vrsta šišmiša koji borave u špilji. U špilji su nađeni ostaci 70 vrsta životinja, među kojima špiljski medvjed, špiljski lav, leopard, špiljska hijena, nosorog, pragovedo, golemi jelen, divlja mačka idr. Početni dio špilje bio je naseljavan od paleontolika. Iz tog vremena ima velik broj artifekata u špilji poput šiljaka, bodeža, strugala… U špilji su živjeli i neandertalci stari 50.000 do 100.000 godina.
Rudnik Zrinski se nalazi u blizini planinarskog doma Grafičar na Medvednici. Rudnik je 1463. dobio kraljevski privilegij. U rudniku se kopalo srebro. No, isti nije bio pretjerano bogat jer je trebalo iskopati čak tonu galenita da se dobije 485 grama srebra. Danas je rudnik uređen za posjetitelje u izgledu kakav je bio u 15. stoljeću, postavljene su skulpture rudara u prirodnoj veličini, te rudarski alat.
Špilja i rudnik su otvoreni subotom, nedjeljom i blagdanom od 10:00 do 16:00 sati uz stručno vođenje.








POSEL

Posel = posao
Šofer = vozač
Šloser = bravar
Šuster, šušter = obučar, cipelar
Šnajder = krajač
Švaser = zavarivač
Švasati = zavarivati
Cimerman = tesar
Vasermajstor = vodoinstelater
Vaserlajtung = vodovod
Drajer = tokar
Vurmaher = urar
Cukerpeker = slastičar
Ober, kelner = konobar
Pilko = grobar
Oberpilko = nadgrobar, voditelj pogrebne svečanosti (onaj koji nosi križ)
Briftreger = poštar
Kartodrapec = kondukter
Murjak, drot, pajkan, pandur = policajac
Fiškal, advokat = odvjetnik
Sekretarica = tajnica
Cimerfrajla = sobarica
Bedinerica = kućna pomoćnica

„Šofer nas je pelal kak stekli“ = vozač nas je vozio kao lud
„Si zdelal taj šloseraj“ = jesi li napravio bravariju
„Si to zasvašal“ = jesi li to zavario
„Drot me zbajukanil“ = policajac me zatvorio u zatvor
„Nek ide vrit i taj fiškal“ = neka taj odvjetnik ide do vraga
„Ta sekretarica ti je fest zus“ = tajnica ti je jako simpatična






KUMICE NOSE SIR DOMA
Sve tamo do sredine devedesetih kumice iz okolnih sela su donosile u kuće jednom ili dva puta tjedno friški domaći kravlji sir. Uz sir mogli ste naručiti i vrhnje, domaća jajca, a kod nekih i sezonsko povrće. Pojedina kumica je držala cijelu ulicu ili čak kvart, te je opsluživala susjedstvo. Kako nije bilo interneta, a i telefoni su bili rijetkost, posebno na selu, naručili ste za idući tjedan kada bi vam kumica donijela narudžbu za taj tjedan. Kumice su do kvarta dolazile vlakom, nakon čega su hodale od kuće do kuće, sir i ostalo nosile na glavi i po rukama u cekerima i košarama, te su se istinski i nanosile i nahodale. Tjelovježba sam tak, a same kumice su bile pravi mali bodibilderi.

I onda je sve izumrlo, kupovalo se sir u Konzumu ili na placu, sve do Covida-19 i potresa u Zagrebu, kada su kumice počele ponovo voziti sir, povrće, jaja… No, današnje kumice su bitno moderniziranije. Naša kumica, koja nam nosi friški sir, vrhnje i kuhani sir sa ljutom paprikom iz Križevca ima pickup, navigaciju, naručujemo internetom, čujemo se mobitelom, a narudžbe i isporuke prati tabletom iz auta.





SA KONCERTA ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE - 4. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja




































...kraj!

(objavljeno: srijeda, 02.11.2022. u 11:36) komentiraj (0)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.