ZADNJA AUDICIJA U SUBOTU



Posljednja audicija je u subotu 30.10. Vaša zadnja šansa da uđete u tim!








AUDICIJE ZA ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE

Posljednje audicije:

- u četvrtak 28.10. u 20 sati
- ili subotu 30.10. u 15 sati

u Palmotićevoj 30


Pa ekipa dobro došli. I bez panike na audicijama!

Godisnji broj kandidata (prosjecno): 210
Prolaznost: 83-85%
Dobni razredi: 3-7 godina - djecji sastav, 8-13 godina - juniorke, 14-25 godina - seniorke
Redosljed audicija: svi dolaza u zakazano vrijeme, prvi na redu su djecji sastavi, pa seniorke (jer ih ima manje), pa juniorke
Trajanje cekanja: oko 15-30 minuta, maksimalno 60 minuta za one koji dodju zadnji
Trajanje same audicije: 5 do 10 minuta
Broj djevojaka u grupi: 2 (odjednom ulaze na audiciju i rade dio zajedno, a dio zasebno)
Oprema: nije bitna, no pri ulasku skinuti jaknu i odloziti torbe ili ikakve stvari koje sputavaju ruke
Sto treba uzeti: kemijsku olovku kako bi ispunili upitnik (i smjesak na licu)
Tko su ispitivaci: licencirani treneri mazoretkinja u Republici Hrvatskoj (sa zavrsenim strukovnim skolama), a poneki od njih su i suci u mazoret plesu
Informacije o prolasku: iduci dan na ovom blogu ili telefonom
Informacije o sastavu i prvim treninzima: dobijate na flajeru koji se djeli svim kandidatima


NAJCESCA PITANJA:

Kakve mjere provodite za Covid-19?
Maksimalne, daleko veće nego što propisuje država. Kako na treninzima, tako i na audiciji. Na audiciji ćemo:
- prije vašeg dolaska sve dezinficirati
- imat ćete mogućnost pranja ruku, korištnja ručnih dezinfikatora
- sve mažoretkinje i komisija će imati vizire i rukavice
- sjedalice u čekaoni će biti razmaknute na 2 metra
- u dvoranu za ispitivanje ulazit će po 2, a ne 4 djevojke, te će imati razmak od 2 metra
- neće biti doticanja ili bilo kakvih kontakata

Da li da donesem štap jer sam vec bila mazoretkinja?
Nije nuzno, no virtuoznost u tehniciranju sa stapom moze vam omoguciti pocetak treninga u 2. sastavu (svi pocinju u pocetnickom tj. 3., koji vi preskacete jer vec imate osnove tehniciranja)

Hoce li mi prethodno plesanje u nekom drugom timu mazoretkinja pomoci?
U nacelu ne. Kod nekih timova cak i odmaze i potrebno je dugo vremena da se isprave greske. No, ukoliko se radi o vrhunskim i najkvalitetnijim timovima moze pomoci u napretku (pocinje se od 2. sastava, te se brze napreduje u vise sastave).

Bila sam predvodnica u nekom timu izvan Zagreba moram li ici na audiciju?
Apsolutno da. U nasem S1A sastavu trenutno plesu 3 djevojke koje su dosle iz drugih timova. No, morale su proci audiciju. Desi li se koji puta da neka takva djevojak padne? Da! Vrlo rijetko kada, no desi se.

Vec sam bila Zagrebacka mazoretkinja. Hoce li mi to pomoci i moram li polagati audiciju?
Ukoliko vas se treneri sjete onda ne morate na audiciju. U protivnom slucaju da. No, ukoliko ste vec jednom prosli audiciju i plesali u timu, svakako cete proci i ovaj puta. Nema straha.

Hoce li mi pomoci plesanje u nekom drugom plesnom klubu koji nije mazore-ples?
Najcesce da. No, koji puta i to odmaze. U svakom slucaju prepreka nije (ukoliko nesto treba ispraviti brzo cemo to napraviti).

Sto se ispituje na audiciji?
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje, na nacin da se trazi da kandidatkinja ponovi ritam (pljeskanjem) koji ispljesce ispitivac.
2. Osnovna predodzba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mazoretkinja ispred kandidatkinja).
3. Psiho-fizicke predispozicije za bavljenje mazoret plesom (odredjeni nedostaci poput teske invalidnosti, ozbiljnih poremecaja isl. prijece bavljenje ovom aktivoscu).

Sto ako iz prve ne ponovim ritam ili pogrijesim u koraku?
Nista strasno. Audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljace). Svatko ima drugu sansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo trecu, cak i cetvrtu sansu. No, da bi imali vise sansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

Kako se odlucuje tko prolazi, a tko ne?
Kada jedan od clanova komisije smatra da netko ne treba proci ili nije siguran konzultira se sa kolega. Odluka se donosi dogovorom clanova komisije. Ukoliko neka kandidatkinja ima imalo sanse proci ce na audiciji.

Kako da umanjim stres?
Nema potrebe za stresom ili nervozom. Ukoliko ispitivaci vide da ste pod stresom pomoci ce vam salama, komunikacijom, ponudit ce vam slatkis. Ne bojte se mi smo profesionalci i nije nam u interesu sokirati vas, nego olaksati vam dolazak u nas tim.

Mogu li roditelji sa mnom u dvoranu za ispitivanje?
Ne! Roditelji samo smetaju i remete koncentraciju. Iznimno, ali jako iznimno, ispitivaci mogu pozvati roditelje najmladjih kandidatkinja za djecje sastave. Iskreno, ako djete nije toliko samostalno da dodje na audiciju nece se moci osloboditi niti na treninzima koji se vrse iskljucivo bez roditelja.

Kome se mogu obratiti za pitanja?
Komisiji svakako ne jer imaju posla preko glave, te se moraju potpuno posvetiti kandidatkinjama da sto krace cekaju. U dvorani i ispred nje biti ce 6 mazoretkinja (prepoznati cete ih po uniformama) koje ce vam pomoci u ispunjavanju upitnika, te vam moci dati osnovne informcije o timu, audicijama, prvim treninzima, uputiti vas prema WC-u...

Jesam li prestara za tim?
Ukoliko ste mladji od 25 godina niste prestari. Komisija ce odluciti u koji dobni razred spadate. Pa ukoliko imate npr. 13 godina, a psiho-fizicki ste zreli za seniorke to ce vam i predloziti. No, odluka je koncano na vama.

Ukoliko padnem, mogu li ponovno polagati na iducoj audiciji?
To vam nitko ne moze zabraniti. No 99% djevojaka koje padnu na jednoj, padnu i na drugim audicijama. Previse se posvecuje paznje procjeni, a komisiju sacinjavaju profesionalci koji taj posao rade vec dugi niz godina.

Mogu li se ikako pripremiti za prolazak? Postoji li kakva skola i pripremni tecaj?
Ne i za to nema potrebe jer se procjenjuju samo osnovne stvari i predispozicije. A motorika, smisao za ritam i psiho-fizicke sposobnosti ne mogu se nauciti u skoli.

Moj tata ima poduzece i moze biti sponzor, hoce li mi to pomoci?
Nikad, nikako i ni na koji nacin. To kod nas nema sanse i nemojte niti pokusavati. Tako nesto kod nas se potpuno odbacuje i osudjuje. Iskreno niti ne pokusavajte!

Imate li jos koje pitanje slobodno ga postaviti i odmah cemo odgovoriti. Nema glupih pitanja. Na koncu nase osnovno pravilo je: "Mi smo ovdje radi vas".






- subota 30.10. u 14:00 Paltmotićeva 30 (audicije), o/o Viki





ŠEF IMA COVID-19

Šef nam je dobio Covid-19. Testiran je u četvrtak i potvrđeno je. Dobio je Covid-19 iako je cijepljen 20.8.





OPREMA ZA NASTUPE

Tim ima i niz tehnike koja je namjenjena nasupima i natjecanjima
- 4 štoperice
- digitalni mjerač udaljenosti (policijski za uviđaje)
- diktofon
- 2 pegle za peglanje kose
- peglu za odječu
- 3 svjetlosna scenska efekta





PROSLAVE ROĐENDANA

Uobičajena je praksa da se na treninzima slave rođendani članica. Na Seniorskom 1A rođendan se slavi pjevanjem svih članica rođendanske pjesme, čestitanjem i tradicionalnim Šefovim povlačenjem za uši (da u idućoj godini naraste). Potom se cijeli tim časti kolačima, čipsevima i grickalicama, te cugom koju je donijela članica. Treneri, naravno, počaste više od toga, a Šef najviše (onda su na treninzima i pizze, torta, kokteli…). I rođendani J1A se isto slave, a ima proslava i na nekim drugim sastavima.

S1A je do sada slavio i zaruke (zadnji puta onu od Viki), te zadnji trening prije vjenačanja (od Kralj), diplome i sve ostale velike događaje u životu naših mažoretkinja.

Uz rođendanske proslave tim organizira darovanje za Božić, kada svaka mažoretkinja donese neki simboličan dar koji se označi brojem, pa onda svaka cura izvlači iz vrećice redni broj i sreća odlučuje tko će dobiti koji poklon. Koji puta se organizira i uskrsno farbanje pisanica pa razmjena istih.





JAVNA VATROGASNA POSTROJBA

1910. osnovana profesionalna Vatrogasna straža (danas Javna vatrogasna postrojba Zagreb)

348 zaposlenika (od čega 324 vatrogasca)
niz specijalaca kao što su ronioci, za izvlačenje iz dubina, sa visina, iz ruševina…
58 vozila (10 navalih, 6 autocisterni, 6 kemijskih, 11 tehničkih, 4 autoljestve, 3 šumska, 3 zglobne platforme, 2 akcidentna 9 zapovjednih…)

7 organizacijskih jedinica:
- postaja Centar (najveća sa 88 vatrogasaca)
- postaja Dubrava
- postaja Žitnjak (najmanja sa 48 vatrogasaca)
- postaja Novi Zagreb
- postaja Jankomir
- Operativno kumunikacijski centar (5 linija 24 sata na dan, 24 stručna djelatnika)
- Intervencijska postaja (za hitne intervencije, broji 70 do 80 vatrogasaca)





PSIHIJATRIJSKA BOLNICA VRAPČE

Psihijatrijska bolnica Vrapče, prije se zvala Zavod za umobolne Stenjevac, nastala je 1879. (Beč je svoju Pshihjatrijsku bolnicu dobio 1861.). No, još 1804. je Zakladna bolnica Male braće na Harmici imala odjel broj 13 sa oko 30 kreveta, tada zvani „ludnički odjel“.

Današnja poznata „žuta zgrada“ projekt je arhitekta Krune Waidmanna. Uz glavnu zgradu sagrađeno je još osam paviljona i to 2 paviljona za „nečiste“ bolesnike, 2 paviljona za „bjesneće“ bolesnike, paviljon za epidemične bolesnike, zgrada kuhinje, praonice i strojarnice, gospodarstvena zgrada i kapelica. Iako je prvotno u njoj bilo smješteno 250 bolesnika, znala je imati i preko 2000 bolesnika u svojim odjelima. Do sada je kroz bolnicu prošlo preko 150.000 bolesnika.

Niz je viceva i anegdota napravljeno o „Vrapču“. Najsimpatičniji je naputak „Kako dođeš do Vrapča? Samo skreneš!“ Naš ured je samo 150 metara od „Vrapča“ upravo radi bolnice. Naime, Šefovi baka i djeda su cijeli svoj život radili u Vrapču (od 1938.), pa im je bolnica 1949. dala zemlju na kojoj su izgradili kuću (1952.), a gdje je danas naše sjedište. Iskreno, Šef je „odrastao“ u „Vrapču“ jer je vrlo često sa djedom, koji je bio šef odjela, boravio unutar bolnice gdje se igrao kao klinac, no tada su djelatnici živjeli sa bolnicom pa su tamo popravljali zube, imali niz sportskih i društvenih aktivnosti, hranili se… To puno toga objašnjava, zar ne?






PRAVCI

Distanca = udaljenost, razmak
Drito = naprijed, ravno, pravo
Dirkektno = pravocrtno
Drekna veza = najkraći pravac
Vu = u
Curik = nazad
Vrni = vrati se
Nahero = na koso, nakošeno
Ausvinkl = neravan, ne prati pravac, kos
Na kant = na kut
Vugel = kut
Nadol = nizbrdo
Čez = kroz, niz
Čošak = kut
Nahero = nagnut, na stranu
Flanjka = iza čoška
Šturc = sa strane
Kcu = uz, pored, do
Zglajhalo = poravnalo
Čorsokak = slijepa ulica
Projdi = prođi
Zidi = izađi

"Odi drito tam" = idi samo ravno
"Vrni se curik" = vratis se nazad
„Rafung ti je nahero“ = Dimnjak ti je nakošen
„Zid je ausvinkl“ = Zid nije ravan
„Tam ti je iza flanjke“ = iza kuta ti je
„Murja me metnula v šturc“ = policija me isključila iz prometa (stavila sa strane)
„Imal sam asa kcu“ = uz te karte imao sam i asa
„Projdi čez oblok“ = prođi kroz prozor
„Ma kad zidemo van bumo se zvmrzli“ = kad izađemo van smrznut ćemo se






KUPANJE JEDNOM TJEDNO

Ni to bilo ko danas, da se kupaš svaki dan. Kupalo se jednom tjedno, nedjeljom. I to klinci uvijek nakon crtića koji je bio od 19:15 do 19:20, tj. za vrijeme dnevnika u 19:30. Taman bi se okupali do 20:00 kad je počela humoristička serija, i nakon toga u 21:00 na spavanje. Starci su se obično kupali nakon 21:00 taman kad bi se voda u bojleru opet zagrijala za jednu kadu.





KUGLA -

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja















































(objavljeno: subota, 30.10.2021. u 13:44) komentiraj (1)

POSLJEDNJE AUDICIJE OVAJ VIKEND



Posljednje audicije za ovu godinu su u četvrtka (28.10). i u subotu 30.10. Vaša zadnja šansa da uđete u tim!








AUDICIJE ZA ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE

Posljednje audicije:

- u četvrtak 28.10. u 20 sati
- ili subotu 30.10. u 15 sati

u Palmotićevoj 30


Pa ekipa dobro došli. I bez panike na audicijama!

Godisnji broj kandidata (prosjecno): 210
Prolaznost: 83-85%
Dobni razredi: 3-7 godina - djecji sastav, 8-13 godina - juniorke, 14-25 godina - seniorke
Redosljed audicija: svi dolaza u zakazano vrijeme, prvi na redu su djecji sastavi, pa seniorke (jer ih ima manje), pa juniorke
Trajanje cekanja: oko 15-30 minuta, maksimalno 60 minuta za one koji dodju zadnji
Trajanje same audicije: 5 do 10 minuta
Broj djevojaka u grupi: 2 (odjednom ulaze na audiciju i rade dio zajedno, a dio zasebno)
Oprema: nije bitna, no pri ulasku skinuti jaknu i odloziti torbe ili ikakve stvari koje sputavaju ruke
Sto treba uzeti: kemijsku olovku kako bi ispunili upitnik (i smjesak na licu)
Tko su ispitivaci: licencirani treneri mazoretkinja u Republici Hrvatskoj (sa zavrsenim strukovnim skolama), a poneki od njih su i suci u mazoret plesu
Informacije o prolasku: iduci dan na ovom blogu ili telefonom
Informacije o sastavu i prvim treninzima: dobijate na flajeru koji se djeli svim kandidatima


NAJCESCA PITANJA:

Kakve mjere provodite za Covid-19?
Maksimalne, daleko veće nego što propisuje država. Kako na treninzima, tako i na audiciji. Na audiciji ćemo:
- prije vašeg dolaska sve dezinficirati
- imat ćete mogućnost pranja ruku, korištnja ručnih dezinfikatora
- sve mažoretkinje i komisija će imati vizire i rukavice
- sjedalice u čekaoni će biti razmaknute na 2 metra
- u dvoranu za ispitivanje ulazit će po 2, a ne 4 djevojke, te će imati razmak od 2 metra
- neće biti doticanja ili bilo kakvih kontakata

Da li da donesem štap jer sam vec bila mazoretkinja?
Nije nuzno, no virtuoznost u tehniciranju sa stapom moze vam omoguciti pocetak treninga u 2. sastavu (svi pocinju u pocetnickom tj. 3., koji vi preskacete jer vec imate osnove tehniciranja)

Hoce li mi prethodno plesanje u nekom drugom timu mazoretkinja pomoci?
U nacelu ne. Kod nekih timova cak i odmaze i potrebno je dugo vremena da se isprave greske. No, ukoliko se radi o vrhunskim i najkvalitetnijim timovima moze pomoci u napretku (pocinje se od 2. sastava, te se brze napreduje u vise sastave).

Bila sam predvodnica u nekom timu izvan Zagreba moram li ici na audiciju?
Apsolutno da. U nasem S1A sastavu trenutno plesu 3 djevojke koje su dosle iz drugih timova. No, morale su proci audiciju. Desi li se koji puta da neka takva djevojak padne? Da! Vrlo rijetko kada, no desi se.

Vec sam bila Zagrebacka mazoretkinja. Hoce li mi to pomoci i moram li polagati audiciju?
Ukoliko vas se treneri sjete onda ne morate na audiciju. U protivnom slucaju da. No, ukoliko ste vec jednom prosli audiciju i plesali u timu, svakako cete proci i ovaj puta. Nema straha.

Hoce li mi pomoci plesanje u nekom drugom plesnom klubu koji nije mazore-ples?
Najcesce da. No, koji puta i to odmaze. U svakom slucaju prepreka nije (ukoliko nesto treba ispraviti brzo cemo to napraviti).

Sto se ispituje na audiciji?
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje, na nacin da se trazi da kandidatkinja ponovi ritam (pljeskanjem) koji ispljesce ispitivac.
2. Osnovna predodzba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mazoretkinja ispred kandidatkinja).
3. Psiho-fizicke predispozicije za bavljenje mazoret plesom (odredjeni nedostaci poput teske invalidnosti, ozbiljnih poremecaja isl. prijece bavljenje ovom aktivoscu).

Sto ako iz prve ne ponovim ritam ili pogrijesim u koraku?
Nista strasno. Audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljace). Svatko ima drugu sansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo trecu, cak i cetvrtu sansu. No, da bi imali vise sansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

Kako se odlucuje tko prolazi, a tko ne?
Kada jedan od clanova komisije smatra da netko ne treba proci ili nije siguran konzultira se sa kolega. Odluka se donosi dogovorom clanova komisije. Ukoliko neka kandidatkinja ima imalo sanse proci ce na audiciji.

Kako da umanjim stres?
Nema potrebe za stresom ili nervozom. Ukoliko ispitivaci vide da ste pod stresom pomoci ce vam salama, komunikacijom, ponudit ce vam slatkis. Ne bojte se mi smo profesionalci i nije nam u interesu sokirati vas, nego olaksati vam dolazak u nas tim.

Mogu li roditelji sa mnom u dvoranu za ispitivanje?
Ne! Roditelji samo smetaju i remete koncentraciju. Iznimno, ali jako iznimno, ispitivaci mogu pozvati roditelje najmladjih kandidatkinja za djecje sastave. Iskreno, ako djete nije toliko samostalno da dodje na audiciju nece se moci osloboditi niti na treninzima koji se vrse iskljucivo bez roditelja.

Kome se mogu obratiti za pitanja?
Komisiji svakako ne jer imaju posla preko glave, te se moraju potpuno posvetiti kandidatkinjama da sto krace cekaju. U dvorani i ispred nje biti ce 6 mazoretkinja (prepoznati cete ih po uniformama) koje ce vam pomoci u ispunjavanju upitnika, te vam moci dati osnovne informcije o timu, audicijama, prvim treninzima, uputiti vas prema WC-u...

Jesam li prestara za tim?
Ukoliko ste mladji od 25 godina niste prestari. Komisija ce odluciti u koji dobni razred spadate. Pa ukoliko imate npr. 13 godina, a psiho-fizicki ste zreli za seniorke to ce vam i predloziti. No, odluka je koncano na vama.

Ukoliko padnem, mogu li ponovno polagati na iducoj audiciji?
To vam nitko ne moze zabraniti. No 99% djevojaka koje padnu na jednoj, padnu i na drugim audicijama. Previse se posvecuje paznje procjeni, a komisiju sacinjavaju profesionalci koji taj posao rade vec dugi niz godina.

Mogu li se ikako pripremiti za prolazak? Postoji li kakva skola i pripremni tecaj?
Ne i za to nema potrebe jer se procjenjuju samo osnovne stvari i predispozicije. A motorika, smisao za ritam i psiho-fizicke sposobnosti ne mogu se nauciti u skoli.

Moj tata ima poduzece i moze biti sponzor, hoce li mi to pomoci?
Nikad, nikako i ni na koji nacin. To kod nas nema sanse i nemojte niti pokusavati. Tako nesto kod nas se potpuno odbacuje i osudjuje. Iskreno niti ne pokusavajte!

Imate li jos koje pitanje slobodno ga postaviti i odmah cemo odgovoriti. Nema glupih pitanja. Na koncu nase osnovno pravilo je: "Mi smo ovdje radi vas".






- četvrtak 28.10. u 19:00 Palmotićeva 30 (audicije), o/o ???

- subota 30.10. u 14:00 Paltmotićeva 30 (audicije), o/o ???





AČKAR NAM DOBIVA APARATIĆ

Mažoretkinja našeg 1A seniorskog sastava Andrea Ačkar vadila je zub jer će uskoro dobiti aparatić. Aaaaa... ko će nam imati najljepše zube na svijetu?





UREDSKA TEHNIKA

- 4 telefonska aparata
- 3 telefax aparata
- interfon
- dva plastifikatora (jedan za iskaznice i jedan za A4 format)
- dva stroja za uvezivanje
- dvije rezalice papira
- jedan pisači stroj





NAVIJAČKO PLEME

Naše navijačko pleme je poznato kao the best of the best, super organizirano, mega bučno, nevjerojatna škvadra koja stvori preludu atmosferu na baš svakom natjecanju neovisno jel 20 ili 2000 km od Zagreba, te uvijek nadglasa druge navijače. Sastavni dio navijanja je i navijački šator u kojem uvijek ima jako puno hrane, pića, muzike i zabave.

Navijačko pleme sastoji se od roditelja, rodbine, dečki i prijatelja naših mažoretkinja, bivših mažoretkinja, te mažoretkinje 2. formacije S1A i ostalih sastava našeg tima.

Posebni dijelovi navijačkog plemena su:
- povjerenica (Nada Bulat)
- liderice (za transparente, za navijačke rekvizite i logistiku, za tribinu, za upravljanje navijanja)
- liderska grupa (djevojke koje vode navijanje i pojedine sektore navijanja)
- nitro grupa (posebna glasnija grupa navijača koji se posebno spremaju za navijanje)
- drum line (koji uvijek ide na prvenstvo kao dio navijačkog plemena)

Navijačko pleme ima
- velik broj rekvizita, transparenata, banera
- ružilice (vuvuzele, roštalice, zviždaljke)
- zastave
- posebne majice
- a koristi i ogromnu kamping opremu Zagrebačkih mažoretkinja





VATROGASCI ZAGREBA

5 profesionalnih vatrogasnih postrojbi (Centar, Jankomir, Novi Zagreb, Žitnjak, Dubrava)
7427 požara
7.413 intervencija
*2544 profesionalaca
*293 DVD-a
14.164 vatrogasaca u intervencijama
niz profesionalnih vatrogasnih postojbi u institucijama (tvornice, Zagrebački velesajam, Zračna luka...)





Evangelistička crkva u Zagrebu

- Evangelička crkvena općina povijesno okuplja vjernike Augsburške i Helvetske vjeroispovijesti koji žive na području grada Zagreba

- neogodička crkva sagrađena je 1884. prema projeku Hermana Bollea.

- tri zvona (vjera, nada, ljubav)

- orgulje iz 1884. jedan od posljednih opusa znemenitog zagrebačkog graditelja orgulja Michaela Heferera

- U Zagrebu je Evangelistički teološki fakultet "Matija Vlačić Ilirik"






BAUŠTELA
Bauštela = građevina
Štemati = razbijati zid ili kamen
Špricmort = rjeđa žbuka za zidove
Pomaljati = ličiti, obojiti zidove
Fasada = pročelje
Cokrl = zidarski obrub oko prozora ili vrata
Kukrlin = okomito ispupčenje na kosom krovu, najčešće sa prozorom
Lajsna = letvica
Colerica = daska od 2,5 cm debljine
Fosna = daska od 4 ili 5 cm debljine
Ausvinkl = neporavnato
Luknja = rupa, špilja

„Ma on ti je obični bauštelac“ = on je običan građevinar
„To bumo zaštemali“ = to ćemo razbiti
„Metni fosnu colerica ti je preslaba“ = stavi dasku od 5 cm debljine, ova od 2,5 cm ti je pretanka
„Cokr mi je ausvinkl“ = rubo oko prozora mi je neporavnat





PEĆICA NA ULJE

Nije se onda grijalo ko danas. Centralno i to. Imali smo jednu pećicu u dnevnom boravku. I ta se gasila navečer. A ujutro tko se prvi digel, umrl bi od zime, i zapalil bi ju. Sjećam se ko klinac da bi se ujutro digel oko 8 i sklupćal se uz tu pećicu, sjel odmah do nje i tam učil ili od tam gledal TV.
Neki su tu pećicu imali na ulje (naftu), neki na bocu sa plinom. Ovo drugo mi je uvijek djelovalo preopasno. Mi koji smo imali na ulje, jednom na dan smo morali napumpati sa posebnom pumpom 10 litara nafte i to uliti u peć. Baš sam volio iz tih ogromnih 200 litarnih bačvi pretakati naftu, jer nije bilo taško, a baš je bilo zabavno.
U kuhinjama su bake uz to imale peć na drva i ugljen, na kojima se kuhalo, grijala voda (stalno i uvijek), ali su one i služile za grijanje kuhinje u kojoj se boravilo skoro cijeli dan. Mi nismo imali takvu peć, al baka je imala.
Kasnije se uveo gradski plin, pa centralna grijanja… Ma nije to to. Pećica je uvijek bila pećica.






NAJAVA AUDICIJA - 2. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
























(objavljeno: srijeda, 27.10.2021. u 14:06) komentiraj (1)

POSLJEDNJE AUDICIJE U ČETVRTAK I SUBOTU



Posljednje audicije za ovu godinu su idućeg četvrtka (28.10). i u subotu 30.10. Vaša zadnja šansa da uđete u tim!






AUDICIJE ZA ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE

Posljednje audicije:

- u četvrtak 28.10. u 20 sati
- ili subotu 30.10. u 15 sati

u Palmotićevoj 30






- petak 22.10. u 8:00 sati, hotel Westin (kongres Hrvatskog ceha zaštitara), o/p Šef

- nedjelja 24.10. u 13:00 sati, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Istra), o/o Šef





ARIANA KOVAČIĆ POČELA JESTI PILETINU

Naša istinska vegetarijanka Adriana Kovačić, članica 1. formacije Seniorskog 1A, koja je do sada jela isključivo povrće, sir, jaja i ribu, od nedavno je počela jesti i piletinu. To se ne dešava često, ali se dešava.





AUDIO OPREMA TIMA

- profesionalni audio sustav Pioneer sa pojačalom, tjunerom, CD playerima i Infinity zvučnicima
- profesionalni razglas sa pojačalom, miksetom i dva jaka zvučnika
- 2 mobilna razglasna sustava za krov automobila
- 5 aktivnih zvučnik sa akomulatorom
- 4 mikrofona među kojima tri profesonalna od kojih je jedan Shure (najbolji mikrofoni na svijetu)
- jedan mikrofon za kompjuterska snimanja
- profesionalne slušalice AKG
- 2 prenosna CD playera
- 2 audio linije
- MP4 i MP3 backup





MONTIRANJE GLAZBE

Zagrebačke mažoretkinje rade muziku alatom WaveLab koji ima odlične montažerske mogućnosti. No, osim dobroga alata i kvalitetnog kompjutera sa velikim ekranom na kojem se dovoljno kvalitetno raspoznaje glazbeni broj, potrebna je i kvalitetna audio oprema. Tako je na kompjuter spojeno vrhunsko JVC pojačalo, imamo najkvalitetnije Infiniti zvučnike, te AKG slušalice. Bez svega toga ne bi mogli kvalitetno preslušavati muziku i nebi čuli svaki ton, i najmanji šum, nekvalitetu…




Prvo se ispati trener koji traži glazbene brojeve koji ga „pale“. Koji puta i Šef predloži brojeve, ali i drugi treneri, pa i same mažoretkinje. Od brojeva koji se prezentiraju 90% otpada kako radi toga što nisu ispravni, tako radi toga što ih je nemoguće montirati ili što ne odgovaraju strategiji Zagrebačkih mažoretkinja. Ovo je mnogo puta vrlo stresno za trenera.

Potom se posluša koreografska zamisao, te se predloži osnovna strategija montaže (koja je zapravo ideja broja). Nakon toga krene se „graditi muzički broj“ na način da se postavi prvi glazbeni broj, izreže se, premontira, pojača ili smanji glasnoća pojedinog djela, umaskiraju se stvari koje nisu dobre, ubace se bubnjevi, spoje neki dijelovi, eventualno se neki dio ponovi, spojevi se umaskiraju reversnim fazama… Broj se doslovce izmasakrira do neprepoznatljivosti. Alat naime glazbu pretvara u grafiku i prepoznaje 10.000-ti dio sekunde, iako realno radimo sa tisućinkama. Sve se to ponovi sa idućim brojem koji se spaja na prethodni, pa sa trećim, četvrtim, petim itd. I tu frustracija prelazi sa koreografa na montažera. Em je teško spojiti neke nespojive dijelove (često kada to je i nemoguće), em se koji puta ne može doslovce pratiti koreografska ideja, em je frustrirajuće kako je teško neke stvari umontirati. Posebno kada se radi o auftaktovima i glazbenim brojevima koji imaju pozadinsko muziciranje.

U sve to potrebno je još i ujednačiti tempo (osim ako koreograf ne želi drugačije), izjednačiti nivoe (glasnoću), te cjelokupan broj kroz remastering profiltrirati da se svi dijelovi uklapaju. Na kraju potrebno je ubaciti fade in (lagano ublendavanje) i fade out (mekano izblendavanje).

I onda se sve to ne svidi koreografu iako je sa vama sudjelovao cijelo vrijeme u izradi. Pa premontirate neki dio glazbe, što je daleko teže nego raditi cijeli glazbeni broj iz početka. Nemalo puta su deseci sati bačeni u vjetar jer koreograf na kraju nije htio glazbeni broj, tj. isti ga nije palio. Tada padate u tešku depresiju.

Kad je sve gotovo, zagasimo svjetlo i preslušavamo glazbeni broj najmanje tri puta u cijelosti. Prvo izmjerimo tempo i slaže li se isti tijekom cijele pjesme. Drugi puta koncentriramo se na prijelaze i perkusije u pozadini. Treći puta koncentriramo se samo i isključivo na to paše li sve zajedno kao cjelina ili ne. Tek ako ova tri testa prođu onda imate kvalitetan glazbeni broj

I tu nije kraj. Ako ste prošli sva tri testa, koreograf vam je rekao da ga broj „pali“ onda morate još proći i najteži test: sviđa li se broj mažoretkinjama ili ne. I to je nešto što ja ne mogu podnijeti, nego najčešće odem iz dvorane.

No, ni tu nije kraj. Ako ste prošli ovaj test, koreograf krene raditi koreografiju na ovu muziku i kada je sve napravljeno ili je zbog koreografije tražio neke izmjene, odlazite u profesionalni studio gdje se napravi remastering, izmjene nedostaci, ubace bubnjevi i činele, te se glazba filtrira alatima koji su daleko moćniji i sa bitno većim mogućnostima. To traje nekih 4-5 sati i košta oko 1.000,00 kn.

Još vam je samo preostalo da broj konvertirate, pohranite u arhivi na hardu, te napravite 3 kopije CD-a za treninge, back up i master za natjecanje.

Za kvalitetan glazbeni broj od 2 minute od preslušavanja do dovršetka montaže utrošimo od 20 do 40 sati rada, a bilo je slučajeva gdje smo potrošili i preko 100 sati rada.





ZAGREBAČKI BAZENI

7 bazenskih kompleksa
20 bazena u kompleksima
10.221 m2 površina svih bazena
501.000 kupača

Uz to „privatne“ bazene imaju i neki gradski hoteli, wellness centri i privatne institucije.





BANSKI DVORI
Banski dvori su povijesna zgrada na zapadnoj strani Markovog trga. Zgrada je bila dom hrvatskih banova od 1809. do 1918. Danas su sjedište Vlade Republike Hrvatske.

Kompleks se sastoji od dvije zgrade koje su povezane i tvore jedan blok zgrada okružen sa trgom i tri ulice Gornjeg grada. U zgradama postoje dva dvorišta. Zgrade su napravljene u drugoj polovici 18. i početkom 19. stoljeća.

Zgrade su napravljene na mjestu kuće bana Petra Zrinskog koja je zaplijenjena nakon urote Zrinski-Frankopana 1671. Netom prije stvaranja Banskih dvora ovdje je bila reprezentativna palača Ivana Kulmera koju je nakon velikog požara počeo graditi 1801. i nedovršenu je prodao 1808. Zemaljskoj vladi. Vlada tada dovršava palaču za najviše sudove i stolovanje Hrvatskog bana. 1837. kupljena je i kuća obitelji Rauch koja je postala sjeverni kompleks Banskih dvora. U Banskim dvorima umro je i ban Jelačić. 1850. iz ove zgrade uvedena je telegrafska žica kojom je Zagreb povezan sa Bečom.

Nakon raspada Austro-Ugarske u Banskim dvorima je stolovala Vlada Države SHS. Od 1929. ovdje je stolovao ban i administracija Savske banovine, a od 1939. i vlada Banovine Hrvatske. Za vrijeme NDH ovdje je bio ured Ante Pavelića i sjedište ustaške vlade. Od 1945. u zgradi je bilo sjedište Izvršne vlasti i predsjedništva SR Hrvatske. Od 1990. Banski dvori su bili sjedište predsjednika i Vlade RH. 7.10.1991. Banske dvore je raketirala JNA kako bi ubila predsjednika Tuđmana, Stjepana Mesića i Antu Markovića. Slučajnošću svi su preživjeli a zgrada je znatno oštećena. Nakon toga predsjednik seli u Predsjedničke dvore na Pantovčaku, a u Banskim dvorima ostaje sjedište Vlade.






PLOT

Plot = ograda
Lesa = vrata na ogradi
Kaslić – poštanski sandučić
Cimati = pozvoniti, zezati

„Kakvu si to lesu metnul na plot“ = kakva su ti to vrata na ogradi
„Zemi van poštu iz kaslića“ = izvadi poštu iz poštanskog sandučića





ČAPLJA
Svaka prosječna kuća je prije imala neku od „standardnih“ stvari u svojim prostorijama. U dnevnom boravku to je bila ili drvena čaplja ili drveni magarac sa kantama na obije strane. Oba ova suvenira su bila izrezbarena po cijelom tijelu i bila jako kičasta.
Niz kućnih majstora je radio Ajfelove tornjeve. Neki su ih radili od šibica, neki od štapića sladoleda, neki od drva, neki od kupljenih dijelova. Oni manje umješni su kupili gotove. Ti Ajfelovi tornjevi su bili istinska umješnost, iako su ih neki uspjeli uništiti i napraviti od njih totalni kič.
Dobar dio dnevnih boravaka krasila je mega-kičasta gondola iz Venecije. Ona je obvezno imala svjetlo u sebi. Stavljala se među čaše i bila je…. ajoooj. To je imala i moja baka.
U hodniku, na verandi ili forcimeru obavezno je bio preparirani fazan. Bez toga poštena kuća nije mogla. I to je imala moja baka i bila je jako ponosna na njega. Oni bogatiji su imali sokola ili jastreba raširenih krila. Neki su imali i rogove jelena. Kod moje bake je bila i slika J.F. Kennedya. Zašto? Sam bog zna.





NAJAVA AUDICIJA -

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja






































(objavljeno: petak, 22.10.2021. u 15:11) komentiraj (3)

KRENULI REDOVNI TRENINZI NOVE FORMACIJE



Kako smo postavili novu formaciju, krenuli su i redovni treninzi za istu. U vrlo kratko vrijeme trebamo postaviti koreografije, a nakon toga stare cure više neće dolaziti na treninge.






AUDICIJE ZA ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE

Posljednje audicije:

- u četvrtak 28.10. u 20 sati
- ili subotu 30.10. u 15 sati

u Palmotićevoj 30






- nedjelja 24.10. u 13:00 sati, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Istra), o/o Šef





ŠEF I TINANA LETJELI

Šef i Tinana su nam letjeli u nedjelju sa malim četverosjedom Cesna 172 iznad Zagreba (panorama). Baš odličan doživljaj.





OSTALI ALAT TIMA
Osim 58 velikih i 15 malih alata za vrt ured ima:
- 53 veliki alat (bušilice, brusilice, cirkular, električni odvijač, ubodnu pilu...)
- multifunkcionalni radni stol
- 224 malih alata (klješta, odvijače, labele, lopatice...)
- 8 kutija za alat i 3 velika ormara za alat
- 10 velikih kutija matica, čavala, tipli idr.
- troje lojtre
- zaštitnu opremu





KAKVA MUZIKA JE „IN“ U MAŽORET PLESU

Svakako više nitko ne pleše na Radetzky marsch ili Most na rijeci Kway. Više nije «in» ni hooked on, ne zato što je loš, nego zato što su svi iskoristivi hooked on iskorišteni, a novi nisu proizvedeni već 10-tak godina. Trenutno je izašla iz mode latino-američka glazba, no prvenstveno zato što je 5-6 godina latino-američka glazba dominirala plesom općenito, pa tako i mažoret plesom, što je dosadilo i gledateljima, i sucima, ali i samim mažoretkinjama. No, latino-američkih ritmova još uvijek ima, barem kao dio glazbenog broja.

Svakako su popularni potpourri od 3 do 5 glazbenih brojeva u 2 minute (dakle 20-40 sekundi ili 5-10 osmica po broju). Najčešće se uzimaju najmoderniji glazbeni brojevi.

Bubnjevi su izuzetno važan dio današnjih glazbenih brojeva, što i ne čudi obzirom da su mažoretkinje step-by-beat ples i već preko 200 godina bubnjevi su bitan dio orkestara koji prate mažoretkinje. Upravo zato česta je uporaba bubnjeva kao solo instrumenata, kao instrumenata kojima se započinje ili završava glazbeni broj, ali i kao instrumenta kojim se prelazi iz jedne u drugu glazbenu cjelinu. Isto tako bubnjevi su bitni kao podloga samih glazbenih brojeva. Kvalitetne perkusije svakako su najbitniji segment glazbe koji može bitno pojačati dojam i najdosadnijih glazbenih brojeva. Ipak, treba izbjegavati previše solo perkusija jer nakon nekog vremena postanu suhoparne.

Tempa glazbe je oko 140-145 beatova u minuti. Ima slučajeva kvalitetnih brojeva koji su bili sporiji, ali čak i onih od 175 i 180 beatova. Ovo je jako riskantno i to mogu samo daleko najbolji koreografi i najbolji sastavi. Ima i primjera gdje dio glazbe ima 110, pa i manje beatova, no najčešće koreografi tada plešu dva koraka na beatu i svakako izbjegavaju stupanje.
Promjene tempa, intenziteta, glasnoće, tonaliteta, stilova, sve je češći i sve više koreografa poseže za ovom metodom. Nemalo je i krajnje ekstremnih primjera koji su se pokazali uspješnima. Posebni efekti su rezultirali i potpuno novim koracima ili koreografskim cjelinama.





GRADSKA GROBLJA

3 velika gradska groblja (Mirogoj, Miroševac, Markovo Polje), 25 manja groblja na rubnim dijelovima grada, te krematorij
1876. prvo gradsko groblje (Mirogoj)

Površina: 173,1 hektara
Mrtvačnica: 21
Odara: 41 + 2 u krematoriju
Crkava i kapela na grobljima: 24
Grobnih mjesta: 189.336

Pokopanih na 3 velika groblja: 504.087
Kremiranih: 117.980





MEŠTROVIĆEV PAVILJON
Meštrovićev paviljon je višekratno mijenjao svoje nazive i funkciju. Izgrađen je 1938. kao Dom likovnih umjetnosti kralja Petra I i trebao je biti umjetnička galerija. Meštrovićev paviljon se naziva zato što ga je projektirao poznati hrvatski kipar Ivan Meštrović.

Za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske bio je pretvoren u džamiju, a taj naziv (kao i trg na kojem se nalazi) je među purgerima nosio i cijelo vrijeme tijekom komunizma iako je bio iz vremena NDH, te ga pravi zagrepčanci koriste i danas. 1947. su srušena tri minareta (visoka 45 metara) koji su sagrađeni za džamiju, ali je ostavljen zdenac pred glavnim ulazom. Paviljon je tada postao Muzej revolucije. Nakon Domovinskog rata zgradi je vraćena osnovna funkcija te se zove Dom hrvatskih likovnih umjetnika.

U Domu se održavaju različite izložbe i koncerti. Paviljon je rekonstruiran 2001. godine, a park gradskog trga 2019.






HAUSTOR
Haustor = ulaz u zgradu
Cokrl = prag kuće
Rama = okvir na vratima
Oblok = prozor
Oberliht = prozor na kipu
Žaluzine = sjenila na prozorima
Forangle, Fironge, firange = zavjese, zastori

„Daj otpri oblok“ = otvori prozor
„Otpri žaluzine i navleči forangle“ = otvori sjenila i navuci zastore






SMIB I MODRA LASTA

Ko klinci nismo imali kaj puno birat. Na početku godine bi nas starci pretplatili na socrealističke novine i mi bi to čitali. Svaki mjesec kad bi nam dorufali u školu.
Smib ili skraćeno od „Smilje i bosilje“ je bilo za klince od 1. do 4. razreda. Dosadna novina u kojoj je bila poezija i brdo gluposti od čega smo čitali manji dio.
No „Modra lasta“ za one starije, od 5. do 8. razreda je već bila druga priča. Brdo zanimljivih rubrika za klince, čitala se od prvog do zadnjeg reda. Najpopularnije rubrike su bile strip (joj kak sam bil zaljubljen u onu malu plavu) i rubrika „Lastan“. Lastan je naime odgovarao na pitanja čitatelja, koja su bila odlična, neka i duhovita, a neka su nas uveseljavala mjesecima poput „Dragi Lastane, ja i dečko smo se ljubili, jesam li ja sad u drugom stanju“.
Smib i Modra Lasta izlaze i danas, ali u nešto drugačijoj, modernijoj formi. Kasnije su na kioske počeli dolaziti ozbiljniji časopisi za klince, prvo njemački Bravo, koji smo svi kupovali iako je bio skup ko sam vrag sa naljepnicama i posterima koje smo full koristili, a kasnije i domaći OK! sličnog formata.






SVADBA FRANOVIĆ I ŽIGMAN -

Maja Žigman (u Zagrebu) i Ivona Franović (u Osijeku) su se udavale isti dan. Pa evo i fotki




























(objavljeno: utorak, 19.10.2021. u 14:22) komentiraj (4)

NOVA FORMACIJA



Nova formacija S1A je:
1. Martina Šćuric
2. Ariana Kovačić
3. Kristina Koledić
4. Lucija Milošak
5. Lorena Radić
6. Petra Ivančić
7. Lea Dodić
8. Klara Budić
9. Klara Badrov
10. Paula Perak
11. Mirjana Vrankić
12. Anamarija Marković
13. Mirna Matić
14. Sara Ivković
15. Ana Ujević
16. Lea Koljaja
17. Leonarda Prpić






AUDICIJE ZA ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE

Posljednje audicije:

- u četvrtak 28.10. u 20 sati
- ili subotu 30.10. u 15 sati

u Palmotićevoj 30






- subota 16.11. u 13:00 Stadion Maksimir (slikanje za Cameo), o/o Šef





ŠEF LETIO

Šef nam je bio na promociji Embraerovog aviona. Pa je letio Zagreb-Lošinj-Zadar-Zagreb nekih sati i pola. Nakon toga imao je sastanak sa direktorom Aerodroma Banja Luka.





VRTNI ALAT TIMA
- 3 kosilice
- 1 stroj za rahljenje trave
- 2 ručne flekserske kose (jedna velika i jedna mala)
- 1 veliki trimer za grmlje
- 1 mali trimer za ukrasno bilje
- 1 metarske škare za za rezanje grana
- 2 električne i 4 ručne pile
- 2 stativa za piljenje i druga fiksiranja
- 2 tačke
- agregat
- 2 tlačne prskalice
- dva velika šlaufa za zaljevanje
- 32 komada velikog alata (lopate, grablje, motike, vile, metle...)
- 14 komada malog alata za cvijeće (škare, lopatice, motičice...)
- 10 različitih kanti
- rudle
- platforma na 4 kotača za transport vrtne opreme
- multifunkcionalni remen za mali vrtni alat





ZAŠTO SE TRAŽE OCJENE

Jedina važnija aktivnost naših mažoretkinja su njihove školske ili studentske obveze. Škola i fakultet su prioritet svih prioriteta. I to je jedan od najvažnijih principa Zagrebačkih mažoretkinja.

Upravo radi toga Zagrebačke mažoretkinje imaju stalni nadzora nad ocjenama svojih članica. Ocjene na uvid se traže najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češče. Locira li se problem razgovara se sa roditeljima, razrednicima, pedgozima, ravnateljima. U slučaju ozbiljnih problema sa ocjenama tim postupa na slijedeći način:

1. upozorava članicu i daje joj rok
2. osigurava pomoć druge mažoretkinje, a koji puta i profesionalne instrukcije, nemalo puta i Šef uči sa mažoretkinjom
3. privremeno degradira i/ili suspendira mažoretkinju
4. trajno suspendira mažoretkinu, tj. isključuje je iz sastava.

U nekoliko slučajeva bili smo prisiljeni na ovu najstrožu mjeru, no ponosni smo na to da smo velik broj djevojaka ostalim mjerama uspjeli "vratiti na pravi put". Iskerno, uz sve uspjehe Zagrebačkih mažoretkinja, daleko sam najponosniji upravo na ove postignuča.





TRŽNICE

Broj tržnica: 24
Površina tržnica: 140.339 m2
Od toga pokriveno: 39.339 m2
Broj klupa (stolova): 2728
Prodavaonica na tržnicama: 674





I. (NAJSTARIJA) GIMNAZIJA U ZAGREBU
Najstarija gimnazija u Zagrebu je iz 1607. godine, a organizirali su je Isusovci. No, najstarija zagrebačka javna gimnazija je I. gimnazija, koja je radom započela 20. runa 1854. godine, tada pod nazivom "Realna gimnazija".

Prva lokacija škole bila je Vrazovo šetalište. Dvije godine kasnije gimnazija se seli na Strossmayerovo šetalište, da bi 1895. godine preselila na Rooseveltov trg, zgradu dizajniranu za gimnaziju. Iz te zgrade seli se 1986. godine zbog zbirke Ante Topić Mimare, da bi na koncu svoju zgradu dobila 1992. u Novom Zagrebu.

Danas škola ima 50 profesora i preko 600 učenika.

Najpoznatiji učenici I. gimnazije:
- August Cesarec, književnik
- Dobroslav Cesarić, akademik i pjesnik
- Vladimir Devidé, akademik, istaknuti matematičar i japanolog
- Villim Feller, istaknuti matematičar i sveučilišni profesor u Kielu, Stockholmu, Kopenhagenu, Lundu, Princetonu i Providenceu.
- Oton Gliha, akademski slikar
- Dragutin Gorjanović-Kramberger, paleontolog, arheolog i geolog, otkrivač krapinskog pračovjeka
- Ivo Josipović, skladatelj, sveučilišni profesor i bivši predsjednik Republike Hrvatske
- Boris Magaš, akademik i arhitekt, projektirao Poljudski stadion u Splitu
- Vatroslav Mimica, filmski redatelj, scenarist i producent
- Vladimir Prelog, znanstvenik i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju
- Vjekoslav Šutej, dirigent

I. gimnaziju je završio i naš Šef (još na Rooseveltovom trgu)

Zgrada I. gimnazije na Rooseveltovom trgu (danas Muzej Mimara)






ŠTENGE
Štenge = stepenice
Gelender = rukohvat na stubištu
Parapeta = betonska ograda za stepenice koja je stepenasto postavljena
Lojtre = ljestve
Lift = dizalo

„Buš išel gore z liftom ili štengama“ = hoćeš li se popeti dizalom ili stepenicama
„Daj se vlovi za gelender“ = uhvati se za rukohvat
„Pa po lojtrici gor, pa po lojtrici dol“ = pa po ljestvama gore, pa po ljestvama dolje






GOBLENI
Joj kaj ih ja nisam voli, iako sam si prvi goblen za klince (nakakav pesek) i sam napravil kad sam imal nekih 7-8 godina. No, svi su imali goblene doma. Najčešće „Posljednja večera“, „Kamenita vrata“, „Isus“, „Seoska idila u snijegu“, ali bilo je i drugih goblena. Malih, velikih, kičastih i manje kičastih. To se i preprodavalo. Oni Wilerovi su bili i istinski skupi. Žene su to vezle mjesecima i na kraju uokvirile i bile jako ponosne.
Kako god, gobleni su odjenom nestali tamo sredinom devedesetih, kasnije su to na zidu imale samo bake, a kad su one umrle sve je to bačeno u smeče.





FESTIVAL JEDNAKIM MOGUĆNOSTI -

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja






































(objavljeno: petak, 15.10.2021. u 13:20) komentiraj (8)

JOŠ DVIJE AUDICIJE ZA TRI TJEDNA



DJEČJI SASTAV (3 do 7 godina) - koje SU PROŠLE
1. proba – subota 25.9. 10:45, Palmotićeva 30
052. H. Štrok
053. M. Pisnjak
054. E. Erić
060. L. Drenski


JUNIORKE (8 do 13 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – subota 16.10. 9:00, Hercegovačka 111
058. V. Račić
059. L. Dolanski
061. L. Rebić
062. L. Krizmanić
063. P. Sruk


SENIORKE (14 do 25 godina) koje SU PROŠLE
1. proba – utorak 12.9. 19:45, Zapadna tribina Maksimirskog stadiona
055. S. Radinić
056. I. Žuvela
057. J. Poljak






AUDICIJE ZA ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE

Posljednje audicije:

- u četvrtak 28.10. u 20 sati
- ili subotu 30.10. u 15 sati

u Palmotićevoj 30






- subota 16.11. u 11:00 Palmotićeva 30 (slikanje za Cameo), o/o Šef





VIKI SE USELJAVA

Viki je kupila trosobni stan na Borovju gdje se planira useliti sa svojim novim suprugom. Iako je stan već odavno trebao biti gotov, čekaju se posljednji papiri za useljenje. No, isto će vrlo vjerojatno biti gotovo do petka, pa nakon toga kreće postavljanje namještaja kojeg je za Viki napravio njen tata, pa bi nam se Viki konačno mogla useliti za nekih desetak dana u svoj stan. To mala!!!!!





MASKOTA TIMA

Maskota Zagrebačkih mažoretkinja je plava vjeverica, a metar veliku maskotu sa prvih 50-tak medalja čuvamo u uredu.

No, živa maskota tima je naš pas Vili, koji je istinski suvenir našeg ureda, a kojeg je tim udomio iz Doma za napuštene životinje Dumovec.


Prije Vilija imali smo Bonney, koja je sa timom bila 16 godina.


Na natjecanja i druge najvažnije nastupe sa nama ide Plavko, službena maskota GNK Dinama.






FOTOGRAF

Službeni fotograf prati Zagrebačke mažoretkinje na najvažnijim nastupima, sastavni dio je stručnog stožera koji odlazi na prvenstva, snima na koncertima, smotrama, sa nama ide na turneje. Službeni fotograf snima i službene fotke predvodnica, tima, pojedinih grupa, radi foto-sessione.

Zagrebačke mažoretkinje su do sada imale četiri službena fotgrafa. Već osam godina službeni fotograf tima je Željko Bakšaj Žac. Žac je fotić na Dinamu, Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, Ciboni i nizu drugih sportskih organizacija. Nakon što je više puta snimao naše mažoretkinje na utakmicama Dinama i repke, predložio nam je suradnju, koju smo objeručke prihvatili.

Nevjerojatna energija koju naš fotić Žac ima, volja da bude uvijek i svaki puta na mjestu događaja, enormna kreativnost, marljivost, to su odlike koje stoje iza izvanrednih fotki koje napravi Žac. Do sada je napravio više desetaka tisuća fotki, među kojima su i neke najbolje fotke u povijesti tima. Žac ne bilježi samo povijest tima, Žac je stvaran dio tima, on se ulovi raditi što god treba i ne čeka da ga zamolimo. Tako je Žac i vozač, i pomaže utovariti autobus, i animator, i security, i administrator poglavito na putovanjima, i organizator, i na play backu je na turnejama, bio je i bubnjar, Žac peče roštilj, igra igre, Žac je kartaški partner, Žac u Ljetnom kampu nabavlja i sa trenerima poslužuje hranu, Žac donosi kolače na treninge i aktivnosti tima, zapravo Žac je… Ma Žac je neponovljiv. Žac je, ali ono stvarno, dio tima, jedan od nas!!!!

Hvala ti Žac!







PARKOVI ZA PSE

Zagreb ima 10 parkova za pse koji su ograđeni, potpuno opremljeni, te imaju i zonu za vlasnike sa klupama i stolovima. Najviše parkova za pse ima četvrt Podsused-Vrapče (njih 3).





ZAGREBAČKE KULE

Grad je imao 13 kula, no danas su sačuvane samo 3.

Najveća sačuvana gradska kula Lotrščak je na južnoj strani i nazvana je tako jer je uz nju bilo zvono koje se oglašavalo ljeti u 22, a zimi u 21 sat kako bi građani ušli u grad prije zatvaranja svih gradskih vrata. Zvono se zvalo Campana Latronculorum ili zvono pljačkaša, što su purgeri iskrvili u "lotrijaš" i jasno da je kula onda dobila i tako iskrivljeno ime. Kula je sa krovištem i kupolom visoka 30 metara. Kula je dovršena 1266. godine. Debljina zidova kule je 195 cm.



Na kuli Lotrščak od 1.1.1877. top svaki dan označava podne. Grički top je pucao u podne zato da građani koji su radili na poljima u ravnici južno od Gradeca krenu prema Gradu na ručak, koji je za građanstvo bio u 13 sati. Pravi zagrepčanci po pucnju uvijek pogledaju na sat, da vide jel im sat "dobro ide". Grički top nije pucao tijekom i još 10 godina nakon Prvog svjetskog rata, kraće vrijeme tijekom Domovinskog rata, te od 28.3. do 11.5.2020. radi posljedica potresa. Tijekom Domovinskog rata kad bi top puknuo mi studenti koji smo jurili na Gornji grad na predavanja uvijek bi umirali od smijeha jer bi par ljudi bilo na podu pokrivenih ruku preko glave, što su uvijek bili stranci (NATO, novinari, diplomati) koji su mislili da se grad bombardira. Današnji topnik je Alem Tutundžić koji je funkciju preuzeo 2008. godine od legendarnog topnika Stjepana Možare koji je otišao u mirovinu. Topnik nosi tradicionalnu svijetloplavu uniformu.

Popov toranj se nalazi na sjevernoj strani Gradeca. Toranj je nastao sredinom 13. stoljeća. Ime je dobio jer je bio vlasništvo zagrebačkih biskupa, a ne Gradeca. Naime, Kaptol nije imao pravo na zidine, pa su svećenici kod navala neprijatelja tamo selili vrijednost i blago Kaptola, te se u kuli skrivali. Kula je tek od 16. stoljeća dio gradskih zidina. U Popovom tornju se nalazi Zagrebačka zvjezdarnica od 5.12.1903. godine.

Kamenita vrata su kula i jedina očuvana gradska vrata. Sagrađena su u 13. stoljeću, a današnji oblik su dobila 1760. godine. Iznad vrata nalazi se predivna dvorana Družbe Braće Hrvatskog Zmaja, unutar prolaza nalazi se tipični srenjevjekovni dućan "Pod boltom", a uz sama vrata je i omanja kula koja je bila dio obrambenog objekta. Unutar Kamenitih vrata nalazi se oltar na kojem je slika Majke Božje od Kamenitih vrata koje je čudom preživjela veliki požar 30.5.1731. godine. Ova slika je simbol Zagreba, po njoj je Zagreb dobio zaštitnicu u Majci Božjoj, a Dan grada se slavi upravo na dan kada je slika pronađena nakon požara. Na Kamenitim vratima purgeri pale svijeće kada im se otvarila neka velika želja, te se time zahvaljuju Bogu i Majci Božjoj (npr. prošli ste težak ispit, preživjeli tešku bolest, ostvarila se željena ljubav...).



Na sjevernoj strani Kamenitih vrata nalazi se kip Dore Krupićeve koji je napravio Ivo Kerdić, a na južnoj strani spomenik Sv.Jurja koji su napravili austrijski kipari Winder i Kompatscher. Odmah do Kamenitih vrata nalazi se druga najstarija ljekarnica na prostoru Hrvatske (neprekidno radi od 1355.). Nasuprot ljekarnice nalaze se lanci sa HMS "Victorye" Nelsonova broda iz znamenite bitke kod Trafalgara. I oprez, na Kamenitim vratima postoje po dva željezna stupa koji vrata dijele na tri dijela. Legenda kaže da se ne smije prolaziti kroz srednji prolaz (između dva stupa) jer isto znači nesreću.

Kaptol je kasnije dobio zidine i kule, a sačuvano je samo 6 kula oko Katedrale.





HIŽA
Hiža = kuća
Bajtica = trošna kućica
Gukrl – špijunka na vratima
Šperhakl – ključ od debele žice
Rafung = dimnjak
Sleme, sljeme = sam vrh krova koji ima zaobljeni crijep
Muzikcimer – muzička soba u bogatijim kućama ili hotelima
Viksa = vikendica

“Pak je moja hižica bajta al je moja“ = moja kućica je trošna, ali je moja
„Pogleč kroz gukrl“ = pogledaj kroz špijunku
„Rafung ti je nahero“ = dimljak ti je nagnut
„Bil sam si na viksi“ = bio sam na vikendici






REKLAME
Ima danas super reklama, Ožujsko razvaljuje, ali ono da smo imali reklame prije, imali smo.
Sjetit ćete se reklame šampona „Dan na dan“. Lik oduševljeno pere kosu, sve je puno pijene da se jedva vidi glava. Pa će komentator „Perite kosu šamponima Dan na dan, oni ne štete kosi“. Nakon toga lik ispire pjenu, a ispod potpuno ćelav. Hahahah…
Pa onda Toaletni papir Paloma. Lik juri ko blesav, traži toaletni papir, unezvjeren je. Konačno ga nalazi, juri u WC, sjeda u zadnji čas i stavlja papir sa strane. Olakšanje mu se vidi na faci, no papir padne sa držača i otkotrlja se. Faca je u šoku.
Nevjerojatne reklame su bile sa onim starim nedefiniranim vojnicima iz 19. stoljeća za Kraš. Raklamirali su oni Slatku tajnu i Kiki, no najbolje su reklame bile „Zemite si bronhi, lakše se diše“.
Tko se od nas ne sječa reklame za „Pipi“, pa reklama za Jamničku „Stric je Jura kiselicu pio, devedeset let je doživio“, pa one reklame za Radensku „Radenska tesajkono-aaaa“ i „Radenska črnja baškont, krijepi dušu osvježava…“, pa „Idemo u Kluz“, pa „Pozor – Sad – I opet – Sad – I opet – Sad i opet Kroki-kroket“, „U-uuuu-u-uuuu Lee Cooper“, „Sjeskamo i čistimo, ribamo i sjeckamo, najbllji smo znamo… Frutek“, pa crtići za Eva sardine, pa „Ujutro za dobar dan, dobar dan, uvečer za dobar san, dobar san – Kraš Express“, „Na stolu je Ledolina – desertna krema kakve nema“, „Ako te netko za zdravlje pita reci samo Cedevita“…





KONCERT ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE - 7. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja




















kraj!

(objavljeno: utorak, 12.10.2021. u 22:14) komentiraj (1)

ZADNJA AUDICIJA U SUBOTU



Posljednja audicija za tim je ovu subotu, u 15:00 sati u Palmotićevoj 30.

Za detalje v. dolje








AUDICIJE ZA ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE

Posljednja audicija je:

- u subotu 9.10. u 15 sati

u Palmotićevoj 30


Pa ekipa dobro došli. I bez panike na audicijama!

Godisnji broj kandidata (prosjecno): 210
Prolaznost: 83-85%
Dobni razredi: 3-7 godina - djecji sastav, 8-13 godina - juniorke, 14-25 godina - seniorke
Redosljed audicija: svi dolaza u zakazano vrijeme, prvi na redu su djecji sastavi, pa seniorke (jer ih ima manje), pa juniorke
Trajanje cekanja: oko 15-30 minuta, maksimalno 60 minuta za one koji dodju zadnji
Trajanje same audicije: 5 do 10 minuta
Broj djevojaka u grupi: 2 (odjednom ulaze na audiciju i rade dio zajedno, a dio zasebno)
Oprema: nije bitna, no pri ulasku skinuti jaknu i odloziti torbe ili ikakve stvari koje sputavaju ruke
Sto treba uzeti: kemijsku olovku kako bi ispunili upitnik (i smjesak na licu)
Tko su ispitivaci: licencirani treneri mazoretkinja u Republici Hrvatskoj (sa zavrsenim strukovnim skolama), a poneki od njih su i suci u mazoret plesu
Informacije o prolasku: iduci dan na ovom blogu ili telefonom
Informacije o sastavu i prvim treninzima: dobijate na flajeru koji se djeli svim kandidatima


NAJCESCA PITANJA:

Kakve mjere provodite za Covid-19?
Maksimalne, daleko veće nego što propisuje država. Kako na treninzima, tako i na audiciji. Na audiciji ćemo:
- prije vašeg dolaska sve dezinficirati
- imat ćete mogućnost pranja ruku, korištnja ručnih dezinfikatora
- sve mažoretkinje i komisija će imati vizire i rukavice
- sjedalice u čekaoni će biti razmaknute na 2 metra
- u dvoranu za ispitivanje ulazit će po 2, a ne 4 djevojke, te će imati razmak od 2 metra
- neće biti doticanja ili bilo kakvih kontakata

Da li da donesem štap jer sam vec bila mazoretkinja?
Nije nuzno, no virtuoznost u tehniciranju sa stapom moze vam omoguciti pocetak treninga u 2. sastavu (svi pocinju u pocetnickom tj. 3., koji vi preskacete jer vec imate osnove tehniciranja)

Hoce li mi prethodno plesanje u nekom drugom timu mazoretkinja pomoci?
U nacelu ne. Kod nekih timova cak i odmaze i potrebno je dugo vremena da se isprave greske. No, ukoliko se radi o vrhunskim i najkvalitetnijim timovima moze pomoci u napretku (pocinje se od 2. sastava, te se brze napreduje u vise sastave).

Bila sam predvodnica u nekom timu izvan Zagreba moram li ici na audiciju?
Apsolutno da. U nasem S1A sastavu trenutno plesu 3 djevojke koje su dosle iz drugih timova. No, morale su proci audiciju. Desi li se koji puta da neka takva djevojak padne? Da! Vrlo rijetko kada, no desi se.

Vec sam bila Zagrebacka mazoretkinja. Hoce li mi to pomoci i moram li polagati audiciju?
Ukoliko vas se treneri sjete onda ne morate na audiciju. U protivnom slucaju da. No, ukoliko ste vec jednom prosli audiciju i plesali u timu, svakako cete proci i ovaj puta. Nema straha.

Hoce li mi pomoci plesanje u nekom drugom plesnom klubu koji nije mazore-ples?
Najcesce da. No, koji puta i to odmaze. U svakom slucaju prepreka nije (ukoliko nesto treba ispraviti brzo cemo to napraviti).

Sto se ispituje na audiciji?
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje, na nacin da se trazi da kandidatkinja ponovi ritam (pljeskanjem) koji ispljesce ispitivac.
2. Osnovna predodzba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mazoretkinja ispred kandidatkinja).
3. Psiho-fizicke predispozicije za bavljenje mazoret plesom (odredjeni nedostaci poput teske invalidnosti, ozbiljnih poremecaja isl. prijece bavljenje ovom aktivoscu).

Sto ako iz prve ne ponovim ritam ili pogrijesim u koraku?
Nista strasno. Audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljace). Svatko ima drugu sansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo trecu, cak i cetvrtu sansu. No, da bi imali vise sansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

Kako se odlucuje tko prolazi, a tko ne?
Kada jedan od clanova komisije smatra da netko ne treba proci ili nije siguran konzultira se sa kolega. Odluka se donosi dogovorom clanova komisije. Ukoliko neka kandidatkinja ima imalo sanse proci ce na audiciji.

Kako da umanjim stres?
Nema potrebe za stresom ili nervozom. Ukoliko ispitivaci vide da ste pod stresom pomoci ce vam salama, komunikacijom, ponudit ce vam slatkis. Ne bojte se mi smo profesionalci i nije nam u interesu sokirati vas, nego olaksati vam dolazak u nas tim.

Mogu li roditelji sa mnom u dvoranu za ispitivanje?
Ne! Roditelji samo smetaju i remete koncentraciju. Iznimno, ali jako iznimno, ispitivaci mogu pozvati roditelje najmladjih kandidatkinja za djecje sastave. Iskreno, ako djete nije toliko samostalno da dodje na audiciju nece se moci osloboditi niti na treninzima koji se vrse iskljucivo bez roditelja.

Kome se mogu obratiti za pitanja?
Komisiji svakako ne jer imaju posla preko glave, te se moraju potpuno posvetiti kandidatkinjama da sto krace cekaju. U dvorani i ispred nje biti ce 6 mazoretkinja (prepoznati cete ih po uniformama) koje ce vam pomoci u ispunjavanju upitnika, te vam moci dati osnovne informcije o timu, audicijama, prvim treninzima, uputiti vas prema WC-u...

Jesam li prestara za tim?
Ukoliko ste mladji od 25 godina niste prestari. Komisija ce odluciti u koji dobni razred spadate. Pa ukoliko imate npr. 13 godina, a psiho-fizicki ste zreli za seniorke to ce vam i predloziti. No, odluka je koncano na vama.

Ukoliko padnem, mogu li ponovno polagati na iducoj audiciji?
To vam nitko ne moze zabraniti. No 99% djevojaka koje padnu na jednoj, padnu i na drugim audicijama. Previse se posvecuje paznje procjeni, a komisiju sacinjavaju profesionalci koji taj posao rade vec dugi niz godina.

Mogu li se ikako pripremiti za prolazak? Postoji li kakva skola i pripremni tecaj?
Ne i za to nema potrebe jer se procjenjuju samo osnovne stvari i predispozicije. A motorika, smisao za ritam i psiho-fizicke sposobnosti ne mogu se nauciti u skoli.

Moj tata ima poduzece i moze biti sponzor, hoce li mi to pomoci?
Nikad, nikako i ni na koji nacin. To kod nas nema sanse i nemojte niti pokusavati. Tako nesto kod nas se potpuno odbacuje i osudjuje. Iskreno niti ne pokusavajte!

Imate li jos koje pitanje slobodno ga postaviti i odmah cemo odgovoriti. Nema glupih pitanja. Na koncu nase osnovno pravilo je: "Mi smo ovdje radi vas".






- subota 9.10. u 13:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef





NOKLICA TUKLA BULKI...

Neki dan smo čuli predobru vijest. Dok su Noklica i Bulki bile u kadetima, Noklica je bila mali bulli i mlatila je Bulki. A ova sirota je to trpila. Danas su si bestići, ono super frendice i svi umiremo od smijeha kakve bedastoće su radili ko klinci! :-)





TRANSPORTNE KUTIJE

Kako transportiramo veliku količinu opreme na natjecanja, turneje, Ljetni kamp, team-buildinge idr. imamo:
- dvije velike aluminijske kutije veličine 1,20x1,00x0,80 metara (1 m3)
- dvije velike željezne kutije 2x0,6x0,8 metara (1 m3)
- 4 velike plastične kutije za casse (veliki bubanj)
- 5 manjih plastičnih kutija za tenor-bubnjeve
- 2 veće transportne plastične kutije 0,6x0,3x0,3 metra
- 5 manjih transportnih plastičnih kutija
- 33 plastične kutije za transport kapa
- 51 službenu torbu za transport uniformi






DRUM LINE

Bubnjarska sekcija Zagrebačkih mažoretkinja (Drum-line) trenutno ima 25 bubnjara i 23 udaraljke. Drum-line prati Zagrebačke mažoretkinja na nastupima, te na turnejama.

Tri su sekcije drum-linea koje imaju zasebne ritmičke cjeline
- Tenori i snerovi (doboši) - voditelj sekcije A.Šćuric
- Trio i quadro tomovi - voditelj sekcije F.Markulin
- Casse (veliki bubnjevi) i činele - voditelj sekcije O.Nikolić

Casse se udaraju velikim batovima, tenori malim batovima, a snerovi i tomovi palicama.

Drum line ima 14 ritmičkih sljedova koji se kombiniraju u jedan ritmički komplet. Sadašnji ritmički komplet traje oko 5 minuta. U nastupima drum line ima i pojedine strojeve radnje koje izvodi.

Drum line radi i posebne koreografije, pa čak i posebne ritmičko-muzičke točke.

Povjerenik za Drum line je Orijana Nikolić, a voditelj Fran Markulin.





BOTANIČKI VRTOVI

Botanički vrtovi Zagreba:
- PMF-a (5 ha2)
- Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta (2 ha2)


Botanički vrt Zagreb (PMF):
- 47.000 m2
- 6.834 biljaka





JARUN
Najveća zagrebačko jezero Jarun se spominje još prije 800 godina. Oko njega su živjeli kaptolski kmetovi koji su ga zvali „Jaruga“ (rupa puna vode) od čega je i dobio ime. On je ostatak savskog toka koji je promijenio smjer pa je ostalo jezero.

Jarun je uređen 1987. godine za Univerzijadu. Ukupna površina centra je 235 ha. Od 1988. Jarun je kupalište sa 5 plaža od koje je jedna i nudistička, te jedna prilagođena za invalide i osobe sa posebnim potrebama. Godišnje oko 170.000 kupaća pliva na Jarunu. Za njihovu sigurnost brine se ekipa spasioca po čitavom parku koji godišnje imaju preko 300 intervencija. Mulj otkalanja poseban stroj koji stalno usisava jezero. Krug oko jezera dug je 6,5 km, a jezero ima 6 otoka, od kojih je 4 povezano mostovima.

Na Jarunu živi 29 vrsta riba i 130 vrsta ptica. Labudovi na Jarunu ostaju cijelu godinu. Postoji legenda o somu Juri koji navodno ima preko 3 metra. Kod Divljeg otoka ostavaljeno je prirodno okružje gdje je zabranjena gradnja i razvijaju se autohtone biljne vrste i gnjezde ptice, posebno patke, kormorani i čaplje.

Jarun ima regatnu stazu, veliko jezero služi za treninge jedriličara, ima konjički klub sa hipodromom i jahanjem za djecu, dva terena odbojke na pjesku, jedan rukometa na pjesku, polivalentno igralište, softbol teren, bočalište, veliki park za ekstremne sporove (skate park), terene za mini golf, stolni tenis, na jezeru treniraju koturaljkaši, biciklisti, trkači, plivači, ronioci, sportski i rekreativni ribolovci, ukupno na jezeru ima 26 sportskih klubova. Po regatnoj stazi je izgrađena i staza za Olimpijske igre 2004. u Ateni. Jarun ima i Aleju velikana hrvatskih sportova sa 140 memorabilnih ploća.

Jarun godišnje posjeti preko 800.000 posjetitelja. Prostor ima velik broj parkirališnih površina, uređenih mjesta za roštiljadu, dječje parkove, trim staze, noćnih klubova, 4 restorana, velik broj barova, a navečer je mjesto izlaska. 2/3 vozila dolazi noću radi provoda.

Osim Jaruna Zagreb ima još jezera: Bundek, 5 jezera u Maksimirskom parku, te Rakitje.






CRIKVA
Crikva = crkva
Farof = župni ured
Pop = svećenik
Biškup = biskup
Škrabica = kutija za milodare
Kaptol = Nadbiskupski duhovni stol
Spoved = ispovijed
Vuzem = Uskrs
Jezuš, Ježuš = Isus
Jezuš-Marija = Isuse i Marijo

„Koji pop je danas u farofu“ = koji svećenik je danas u župnom uredu
„Jezuš-Marija pa kaj si to zdelal“ = Isuse i Marijo, što si to napravio






PLJUSKETINA
Joj kak nas je mama znala zviznut. Sam tak bi pljusketina doletila. Pa i dve-tri. To je bila svakodnevna rutina. Lupala je mama i sa kuhačom, remenom, šibom… I to nije bolilo sve tam od neke 10 godine (to tada je bilo suza sam tak).
A stari? Auuuu. Kad bi te taj razvalili to si pamtil ne mjesecima, nego godinama. I danas se sječam svakih batina koje sam dobil od starog. Stari bi izudaral remenom ili bi te poslali po šibu van. Tanka peče, debela boli. A ak si donesel neko smeče kaj bi puklo dok te mlati onda bi stari donesel onu sa trnjem. Jedamput me stari postavil da klečim na kuruzi i kad bi se malo spusitil sjest dobil bi remenom po goloj guzici.
Danas bi za tako što roditelji išli kod pravobraniteljice za djecu, ordinirao bi plavi telefon, socijalna služba, policija… A ja se pitam kako smo mi to odrasli u normalne ljude i nemamo trajnih posljedica. Čak štoviše, postali smo normalni i odgojeni ljudi.





KONCERT ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE - 6. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja








































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 08.10.2021. u 14:20) komentiraj (1)

AUDICIJE U ČETVRTAK I SUBOTU



Dvije posljednje audicije su ovaj četvrtak (u 20 sati) i subotu (u 15 sati) u Palmotićevoj 30.

Za detalje v. dolje








AUDICIJE ZA ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE

Još dvije audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u:

- u četvrtak 7.10. u 20 sati
- ili subotu 9.10. u 15 sati

u Palmotićevoj 30


Pa ekipa dobro došli. I bez panike na audicijama!

Godisnji broj kandidata (prosjecno): 210
Prolaznost: 83-85%
Dobni razredi: 3-7 godina - djecji sastav, 8-13 godina - juniorke, 14-25 godina - seniorke
Redosljed audicija: svi dolaza u zakazano vrijeme, prvi na redu su djecji sastavi, pa seniorke (jer ih ima manje), pa juniorke
Trajanje cekanja: oko 15-30 minuta, maksimalno 60 minuta za one koji dodju zadnji
Trajanje same audicije: 5 do 10 minuta
Broj djevojaka u grupi: 2 (odjednom ulaze na audiciju i rade dio zajedno, a dio zasebno)
Oprema: nije bitna, no pri ulasku skinuti jaknu i odloziti torbe ili ikakve stvari koje sputavaju ruke
Sto treba uzeti: kemijsku olovku kako bi ispunili upitnik (i smjesak na licu)
Tko su ispitivaci: licencirani treneri mazoretkinja u Republici Hrvatskoj (sa zavrsenim strukovnim skolama), a poneki od njih su i suci u mazoret plesu
Informacije o prolasku: iduci dan na ovom blogu ili telefonom
Informacije o sastavu i prvim treninzima: dobijate na flajeru koji se djeli svim kandidatima


NAJCESCA PITANJA:

Kakve mjere provodite za Covid-19?
Maksimalne, daleko veće nego što propisuje država. Kako na treninzima, tako i na audiciji. Na audiciji ćemo:
- prije vašeg dolaska sve dezinficirati
- imat ćete mogućnost pranja ruku, korištnja ručnih dezinfikatora
- sve mažoretkinje i komisija će imati vizire i rukavice
- sjedalice u čekaoni će biti razmaknute na 2 metra
- u dvoranu za ispitivanje ulazit će po 2, a ne 4 djevojke, te će imati razmak od 2 metra
- neće biti doticanja ili bilo kakvih kontakata

Da li da donesem štap jer sam vec bila mazoretkinja?
Nije nuzno, no virtuoznost u tehniciranju sa stapom moze vam omoguciti pocetak treninga u 2. sastavu (svi pocinju u pocetnickom tj. 3., koji vi preskacete jer vec imate osnove tehniciranja)

Hoce li mi prethodno plesanje u nekom drugom timu mazoretkinja pomoci?
U nacelu ne. Kod nekih timova cak i odmaze i potrebno je dugo vremena da se isprave greske. No, ukoliko se radi o vrhunskim i najkvalitetnijim timovima moze pomoci u napretku (pocinje se od 2. sastava, te se brze napreduje u vise sastave).

Bila sam predvodnica u nekom timu izvan Zagreba moram li ici na audiciju?
Apsolutno da. U nasem S1A sastavu trenutno plesu 3 djevojke koje su dosle iz drugih timova. No, morale su proci audiciju. Desi li se koji puta da neka takva djevojak padne? Da! Vrlo rijetko kada, no desi se.

Vec sam bila Zagrebacka mazoretkinja. Hoce li mi to pomoci i moram li polagati audiciju?
Ukoliko vas se treneri sjete onda ne morate na audiciju. U protivnom slucaju da. No, ukoliko ste vec jednom prosli audiciju i plesali u timu, svakako cete proci i ovaj puta. Nema straha.

Hoce li mi pomoci plesanje u nekom drugom plesnom klubu koji nije mazore-ples?
Najcesce da. No, koji puta i to odmaze. U svakom slucaju prepreka nije (ukoliko nesto treba ispraviti brzo cemo to napraviti).

Sto se ispituje na audiciji?
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje, na nacin da se trazi da kandidatkinja ponovi ritam (pljeskanjem) koji ispljesce ispitivac.
2. Osnovna predodzba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mazoretkinja ispred kandidatkinja).
3. Psiho-fizicke predispozicije za bavljenje mazoret plesom (odredjeni nedostaci poput teske invalidnosti, ozbiljnih poremecaja isl. prijece bavljenje ovom aktivoscu).

Sto ako iz prve ne ponovim ritam ili pogrijesim u koraku?
Nista strasno. Audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljace). Svatko ima drugu sansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo trecu, cak i cetvrtu sansu. No, da bi imali vise sansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

Kako se odlucuje tko prolazi, a tko ne?
Kada jedan od clanova komisije smatra da netko ne treba proci ili nije siguran konzultira se sa kolega. Odluka se donosi dogovorom clanova komisije. Ukoliko neka kandidatkinja ima imalo sanse proci ce na audiciji.

Kako da umanjim stres?
Nema potrebe za stresom ili nervozom. Ukoliko ispitivaci vide da ste pod stresom pomoci ce vam salama, komunikacijom, ponudit ce vam slatkis. Ne bojte se mi smo profesionalci i nije nam u interesu sokirati vas, nego olaksati vam dolazak u nas tim.

Mogu li roditelji sa mnom u dvoranu za ispitivanje?
Ne! Roditelji samo smetaju i remete koncentraciju. Iznimno, ali jako iznimno, ispitivaci mogu pozvati roditelje najmladjih kandidatkinja za djecje sastave. Iskreno, ako djete nije toliko samostalno da dodje na audiciju nece se moci osloboditi niti na treninzima koji se vrse iskljucivo bez roditelja.

Kome se mogu obratiti za pitanja?
Komisiji svakako ne jer imaju posla preko glave, te se moraju potpuno posvetiti kandidatkinjama da sto krace cekaju. U dvorani i ispred nje biti ce 6 mazoretkinja (prepoznati cete ih po uniformama) koje ce vam pomoci u ispunjavanju upitnika, te vam moci dati osnovne informcije o timu, audicijama, prvim treninzima, uputiti vas prema WC-u...

Jesam li prestara za tim?
Ukoliko ste mladji od 25 godina niste prestari. Komisija ce odluciti u koji dobni razred spadate. Pa ukoliko imate npr. 13 godina, a psiho-fizicki ste zreli za seniorke to ce vam i predloziti. No, odluka je koncano na vama.

Ukoliko padnem, mogu li ponovno polagati na iducoj audiciji?
To vam nitko ne moze zabraniti. No 99% djevojaka koje padnu na jednoj, padnu i na drugim audicijama. Previse se posvecuje paznje procjeni, a komisiju sacinjavaju profesionalci koji taj posao rade vec dugi niz godina.

Mogu li se ikako pripremiti za prolazak? Postoji li kakva skola i pripremni tecaj?
Ne i za to nema potrebe jer se procjenjuju samo osnovne stvari i predispozicije. A motorika, smisao za ritam i psiho-fizicke sposobnosti ne mogu se nauciti u skoli.

Moj tata ima poduzece i moze biti sponzor, hoce li mi to pomoci?
Nikad, nikako i ni na koji nacin. To kod nas nema sanse i nemojte niti pokusavati. Tako nesto kod nas se potpuno odbacuje i osudjuje. Iskreno niti ne pokusavajte!

Imate li jos koje pitanje slobodno ga postaviti i odmah cemo odgovoriti. Nema glupih pitanja. Na koncu nase osnovno pravilo je: "Mi smo ovdje radi vas".






- četvrtak 7.10. u 18:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 9.10. u 13:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef





UDALA SE VIKI

Udala nam se naša trenerica i bivša predvodnica Viktorija Čeh Viki i to za Ivana Žugaja.

Ekipa, vjenčanje je bilo vrh vrhova. Ono istinski je Viki svaki pa i najnajnajmanji detalj predvidjela i uredila. Od staklene kutijice sa drvenim detaljima za prstenje, bakljade kod izlaska iz crkve, buketa na svakom stolu, pirotehnike za prvi ples, bijele ljuljačke za fotografiranje, pa do svega ostalog. Bilo je prezakon. Prvi puta sam ostao na svadbi do 5 ujutro (inače uvijek pobjegnem oko ponoći).







PLOČE SA DRŽAVAMA

Zagrebačke mažoretkinje u svom skladištu imaju 153 profesionalne svjetlo-plave ploče sa natpisima svih zemalja svijeta. Ove ploče služe za ceremonijale otvaranja prvenstava.

Zagrebačke mažoretkinje još imaju:
- 4 magnetne ploče koje se „lijepe“ za auto
- 3 ploče sa natpisima na hrvatskom i na drugoj strani na engleskom jeziku koje idu ispred povorke
- 10 različitih natpisnih ploča, različitih oblika





INCIJACIJA
Inicijacija je procedura kojom se na propisan ceremonijalni način proglašava nove razvodnice i predvodnice Zagrebačkih mažoretkinja. Svrha inicijacije nije samo tradicija Zagrebačkih mažoretkinja, nego i učvršćivanje zajedništva tima.

Inicijacija se priprema nekoliko tjedana prije, dogovorom oko datuma sa Gradskom skupštinom gdje se ista održava. Potom se pribavlja sva logistika, prepravlja se sinopsis za inicijaciju, obavi se razgovor sa upravom Gradske skupštine, obavijeste se mediji, i obavi se proba sa predvodnicama u uredu. U Skupštinu dolazimo nekoliko sati ranije kako bi mogli sve pripremit.


CAFNŠRAJT
Inicijacija počinje Cafnšrajtom, starom zagrebačkom tradicijom kojom su svi vojnici hodali gradom sa bakljama kako bi obilježili postavljanje novog zapovjednika zagrebačkog garnizona. Zagrebačke mažoretkinje obnovile su Cafnšrajt kod proglašenja svojih predvodnica i razvodnica

- Prvo sve mažoretkinje pale baklje na baklju prve predvodnice
- Na čelu kolone su ključevi grada Zagreba, koje čuvaju Zagrebačke mažoretkinje, iza njih zastave Zagreba, a potom baklje
- Cafnšrajt prolazi centrom grada
- Pred Skupštinom grada se uvijek skupi mnogo roditelja, bivših i sadašnjih mažoretkinja
- Potom mažoretkinje pale svijeće na svojim bakljama koje gase
- Nakon procedure prisegne se na zagrebačku zastavu sve mažoretkinje sjedaju na svoje unaprijed predviđene pozicije
- Potom se gase svijetla, prostorija ostaje osvijetljena samo svijećama svih mažoretkinje, zatraži se od publike da napuste prostoriju, te se zaključavaju vrata

Ostatak inicijacije je tajan i znaju ga samo i isključivo mažoretkinje Seniorskog 1A sastava.

Poseban dio inicijacije je u drugoj prostoriji Gradske skupštine gdje se održava inicijacija za 1. predvodnicu, no tu inicijaciju ne znaju čak ni ostale mažoretkinje S1A nego samo 1. predvodnice. U svakom slučaju ta inicijacija je toliko emotivna da je Viki tijekom inicijacije hiperventilirala, a nakon nje rekla: "Mogu samo reći wooow. Bez riječi sam. Ovo je stvarno veliko". A kada ju je prošla Dotoreja Kukolja rekla je: "Sada tek shvaćam koliko je sve to veliko i kakvu sam funkciju preuzela".

Nakon predvodničke inicijacije sam kraj inicijacije je otvoren za publiku, a na kojem bivše predvodnica polaže ruku na rame nove predvodnice, a ova obznanjuje da ona preuzima tim

Na kraju nova predvodnica sprema ključeve grada

Potom svi čestitaju i salutiraju predvodnici


CEH
Na kraju inicijacije je "plaćanje ceha", što je stari zagrebački običaj u kome novopostavljene predvodnice i razvodnice mora počastiti sve kolegice i okupljene. Ceh se obavlja u izložbenoj dvorani Gradske skupštine i zapravo je jedan ukusan domjenak na kojem ima i domaćih kolača, torti, razne klope i cuge.


PREDVODNIČKI PRSTEN
Dio inicijacije je i predvodnički prsten kojeg predvodnica dobiva u trajno vlasništvo. Prsten je od bijelog zlata, sa 4 safira, radi ga ručno i po mjeri poznata zagrebačka draguljarnica "Dijamant", a predvodnica će ga do kraja života nositi na svim događajima Zagrebačkih mažoretkinja na kojima prisustvuje.





ZAGREBAČKI PARKOVI

Broj parkova: 47
Površina parkova: 12.335.304 m2
Drvoreda: 243
Travnatih površina: 11.127.000 m2
Broj javnih dječjih igrališta: 768
Koševa za smeće: 4.978
Klupa: 12.797
Pješčanika: 4.547 m2
Sprava na dječjim igralištima: 4.151

10 najvećih zagrebačkih parkova
1. Park Medvednica 69.313 m2
2. Park Vjekoslava Majera 45.593 m2
3. Ribnjak 41.709 m2
4. Cerje 29.926 m2
5. Krešimirov trg 23.057 m2
6. Park Stara Trešnjevka 22.100 m2
7. Prisavlje, Boćarski dom 21.347 m2
8. Kašina 20.626 m2
9. Tomislavov trg 17.755 m2
10. Park Mirogoj 16.131 m2

Zaštičeni parkovi kao spomenici parkovne arhitekture
- Malinov park (2 ha2)
- Petra Krešimira IV (2)
- Petra Svačića (1)
- Maksimir (203)
- Josipa Juraja Strossmayera (1)
- kralja Tomislava (2)
- Zrinjevac (2)
- Opatovina (1)
- Ribnjak (5)
- Jurjevska ulica 27 i 30 (1)
- Leustekov (1)
- Dvorac Janković (2)
- Perivoj srpanjskih žrtava (2)
- Vrt zgrade u prilazu Gjure Deželića (0,01)





MIMARA

Muzej Ante i Wiltrude Topić Mimare otvoren je 1987. i od tada je glavni zagrebački muzej

- 3.750 vrhunskih umjetnina
- izvanredne umjetnine Raffaella, Velasqueza, Rubensa, Rembrandta, Goye, Delacorix...
- muzej je prvo planiran na Jezuitskom trgu, ali se Mimara sa time nije složio


O zgradi



Muzej je u zgradi "donjograske gimnazije", otvorene 1895. godine.
- njemački arhitekti A. Ludwiga i L. Th. Hülssnera, specijaliziranih za projektiranje školskih zgrada
- u sjevernoj zgradi je V. gimnazija, u južnoj osnovna škola Izidora Kršnjavog (zaslužan za izgradnju zgrade), dok je u središnjoj zgradi do 1987. bila I. i IV. gimnazija, a danas je tamo muzej Mimara





COOL
Cool, kul = odlično, super
Superiška = super, izvrsno
Cakum-pakum = vrhunski, savršeno
Picikato = precizno, savršeno
Mrak, kul, jebenica = odlično, sviđa mi se
Vrh = najbolje
Gud = dobro
Ziher, zicer = stvarno
Ekspozati = odavati
Fora = zanimljivo, šala
Imati fore = imati prednost


„Bajs ti je kul“ = Bicikl ti je odličan
„Superiška ti je zurka“ = Sviđa mi se tvoja frizura
„Majstor je to napravil cakum-pakum“ = Majstor je vrhunski obavio posao
„Obleka mu je fakat mrak“ = Odjeća mu je vrlo lijepa
„Potez ti je jebenica“ = Odlično si to napravio
"Ma to kaj si napravil je vrh" = Napravio si nabolje što si mogao
„To mi je fakat vrh“ = Ovo mi je najblolje
„Zicer si to napravil“ = Zar si stvano to napravio
„Ziher je takav trotil“ = Stvarno je takva budala
„Kak si me ekspozala“ = kako si me odala
„To je fakat fora“ = to je baš zanimljivo
„To ti je dobra fora“ = to ti je dobra šala, to si dobro rekao
„Daj mi fore“ = daj mi prednost






DOMAĆI FILMOVI
U bivšoj državi do 1990. imali smo istinski ogroman izbor odličnih filmova. Najbolji hrvatski filmovi tog vremena bili su „Tko pjeva zlo ne misli“, „Imam dve mame i dva tate“, „Glembajevi“, „Tajna Nikole Tesle“, „Štefica Cvek u raljama života“, „Akcija stadion“, „Atentat u Sarajevu“, „Družba Pere Kvržice“, „Izbavitelj“, „Kapetan Mikula Mali“, „Predstava Hamleta u Mrduši Donjoj“, „Seljačka buna“, „Vlak u snijegu“, „Vuk samotnjak“, „Bitka na Neretvi“….
Srpska produkcije imala je „Balkan Express“, „Hajde da se volimo“, „Dom za vešanje“, „Tesna koža“, „Žikina dinastija“, „Ćao inspektore“, „Vojnici“, „Kamijondžije“, „Balkanski špijun“, „Moj tata na određeno vreme“, „Maratonci trče počasni krug“, „Otpisani“, „Varljivo leto '68“, „Variola vera“, „Ko to tamo peva“... Bosanci su napravili „Otac na službenom putu“, „Sjećaš li se Dolly Bell“, „Kozara“, „Sutjeska“, „Valter brani Sarajevo“…





KONCERT ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE - 5. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja








































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 05.10.2021. u 15:58) komentiraj (1)

UDAJE SE VIKI!!!



U subotu nam se udaje naša bivša predvodnica i trenerica Viktorija Čeh Viki. Na svadbi je ogroman dio tima, u špaliru sve preostale cure S1A...

Woooow. Udaje se Viki. Čovječe!!!!






AUDICIJE ZA ZAGREBAČKE MAŽORETKINJE

Još dvije audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u:

- u četvrtak 7.10. u 20 sati
- ili subotu 9.10. u 15 sati

u Palmotićevoj 30









- subota 2.10. u 17:00 sati (svadba Viktorija Čeh), o/o Šef

- nedjelja 3.10. u 15:00 h službeni ulaz Maksimirski stadion (utakmica Dinamo - Hrvatski Dragovoljac), o/o Šef





KARLA TRAŽI POSAO

Mažoretkinja naše 1. formacija Karla Kljutić, završila je školu i traži posao. Aplicirala je u bolnici Vrapče, na Rebru, te u jednom Domu umirovljenika. Sretno!





KOLIKO IMAMO ZASTAVA

U skladištu imamo skoro sve zastave svijeta:
- 842 zastave
- 194 države, teritorija ili ovisnih autonomija od njih 206 (čak i minijaturnih poput Isle of Man)
- većina zastava je 1x2, no imamo i nekoliko zastava 1,5x3, te 20-tak stolnih zastavica (15x30 cm), te nekih zastavica drugačijih dimenzija
- imamo i nešto zastava gradova, organizacija, instutucija, čak i poduzeća
- 50 metalnih i 20 drvenih kopalja sa tuljcima za držanje
- stative za zastave na koje stane 25 kopalja
- dva jarbola za dizanje zastava, veći visok 6 metara, i manji visok 3 metra





ZDENKA

Zdenka Mikelj je doaen hrvatske šminke. Uz vlastiti kozmetički salon, nema toga što nije šminkala Zdenka. Brojne televizijske emisije, izbori za missice, filmovi, revije, najviši političari (čak i jedan premijer), showovi, najveći pjevači i pjevačice… Malo je velikih faca koje nije šminkala Zdenka, poput Cezaria Evora, Jelenu Rozgu, Jelanu Radan, Meritas, Mladena Gavrana, Žaka Houdeka… I zato smo više nego ponosni što šminka i nas.

Većina bi rekla kako je to jednostavno. Uzmeš šminku i navali. No, istina je upravo suprotna.

Odabir šminke
Šminka za natjecanja je potpuno drugačija od šminkanja za scenu, televiziju ili film, a sve to nema sličnosti sa šminkom za izlaze ili svakodnevnom šminkom. Za nas Zdenka upotrebljava profesionalnu šminku „Temptu“, zato što su lagane, naprave debeli sloj i postojana je cijeli dan (što je jako bitno pošto se djevojke šminkaju više sati prije samog natjecanja), čak je i vodootporna.

Priprema šminke
Nekoliko tjedana prije prvenstva Zdenka u svom salonu skupi dio stručnog stožera (trenere, predvodnice i stručni stožer) te prikaže svoje ideje tako što u beskraj šminka prema svojim zamislima, a mi uspoređujemo i odaberemo. Nakon što odaberemo konkretan prijedlog šminke ista se modificira sukladno zahtjevima trenera (neki dodaci nisu praktični, neke stvari nisu izvedive, ne pašu karakteru koreografije…).

Šminka Zagrebačkih mažoretkinja je isključivo u plavim nijansama, a mora biti postojana. Šminka ne smije biti prejaka, ali se mora vidjeti, tj. suci moraju vidjeti šminku. Šminka ne smije odvlačiti pozornost od djevojaka, jer ipak koncentracija sudaca mora biti na njihov ples i tehniciranje, a ne na šminku. Na prvenstvu su dva različita modela šminkanja, jedan za defile, drugi za koreografiju, pri čemu je svaki potpuno različit (da djevojke izgledaju drugačije), no obije moraju imati poveznice, kako u boji, tako u elementima šminkanja. Ako je prvenstvo na otvorenom, vrlo se mnogo pažnje posveti poziciji šljokica i kamenčića kako curama ne bi smetali prilikom pogleda prema suncu, tj. da se ne bi desilo špigliranje. Ako je prvenstvo u dvorani onda je posao bitno lakši i moguća je veća kreativnost, jer se svjetlo reflektora lakše kompenzira i kontrolira, pa si Zdenka može dozvoliti više svjetlucavih detalja. Sve je to bitno kod odluke kako će šminka izgledati.

Naravno, šminka i frizura moraju biti kompatibilne pa tu u definiranju šminke utječe i naša službena frizerka Valentina Behin. Kad se šminka definira napravi se plan šminkanja i Zdenka nabavi svu šminku i alate, a toga na prvenstvu ima kao u omanjem beauty salonu. U posljednje vrijeme mnogo se koriste razno-razne šljokice i kamenje koje se posebno biraju u dogovoru prije prvenstva, a na kožu se lijepe posebnim kazališnim ljepilima koja ne štete koži.


Šminkanje na natjecanju
Šminkanje za prvenstvo započinje nakon doručka u prostoriji koju uvijek pripremimo za Zdenku i Behin, a u kojoj se napravi pravi salon za uljepšavanje. Prvo se stavlja podloga, pa se na nju gradi šminka. Od kada Zdenka koristi zračni kist isti joj je bitno ubrzao posao, jer sada puder nanese za samo 5 minuta, što je prije, sa spužvicama i kistovima, trajalo bitno duže. Cure pomažu Zdenki jer same nanesu maskaru, a Zdenka to samo popravi. Zdenka uvijek jako naglašava trepavice. Još više se naglašavaju usne, ali ne ružem, nego drugim tehnikama, kako bi se još više istakao osmjeh koji je vrlo važan na natjecanju. Obzirom da se sve pripremi prije, a sve djevojke se šminkaju po istom obrascu kako bi što više sličile jedna drugoj i time se još više naglasila jedinstvenost formacije, za našminkati 17 mažoretkinja Zdenki treba 4 do 5 sati. Zdenke u načelu šminka samo seniorke, no pomogne u šminkanju juniorki i kadetkinja koje se ipak daleko slabije šminkaju, što znači da na samom prvenstvu šminka nekih 8-10 sati.

Prije samog izlaza na natjecanju Zdenka u načelu nema previše posla, jer je šminka, kao što smo već spomenuli, postojana, pa se eventualno naprave manje korekcije, te se popravi ruž. Za popravke netom prije izlaska pomaže joj rezervna mažoretkinje, poglavito što Zdenka nema pristup do same B zone.

Kada nas još Zdenka šminka
Osim natjecanja Zdenka nas šminka i za najvažnije televizijske ili filmske nastupe, kao i u slučaju nekih važnijih snimanja poput reklama, dokumentaraca… Uz to Zdenka sređuje probleme sa tenom naših cura koje kod nje odlaze na tretmane. Zdenka nam održava i seminare o šminkanju gdje uči mažoretkinje 1A sastava kako da se našminkaju za svakodnevne nastupe.





PARK PRIRODE

Parkovi Prirode:
Medvednica (8.438 ha2)

Značajni krajobraz:
Goranec (477 ha2)
Savica (80 ha2)
Lipa na Medvednici (267 ha2)

Geomofološki spomenik prirode:
Špilja Veternica





ZAGREBAČKE ZIDINE I VRATA

Dok je ugarski kralj Bela IV bježao pred Tatarima kratkotrajni spas je pronašao i u Zagrebu (Gradecu). Stoga je kao zahvalnost gradu 1242. dodijelio "Zlatnu bulu", status slobodnog kraljevskog grada koji je bio pod osobnom zaštitom kralja, nije ga smio napasti ni jedan vlastelin ili plemenitaš, a grad je smio organizirati sajmove i obrtnike, imao je slobodnu trgovinu, svog suca i direktno je potpadao pod kralja. No, grad je imao obvezu da se opaše zidinama, kulama i drugim fortifikacijskim objektima. Ipak prvi gradski zidovi datiraju još iz 7. stoljeća, a ostaci se nalaze ispod Muzeja grada Zagreba gdje se mogu i razgledati.

Gradec se za ono vrijeme utvrdio vrlo brzo, za samo 15 godina. Gradski bedemi su bili debeli 2 metra i visoki 5 do 6 metara. Grad je imao 13 kula, no o njima u idućem nastavku ovog serijala.

Kroz gradske zidine se moglo ući na petora velika vrata i jedna mala vrata (Mesnička vrata, Gradec, Nova vrata Frauentor, Surovo dverce, Kamenita vrata i Poljska vratašca ili Dverce). Frauentor ili "ženska vrata" tako su se zvala jer je uz njih bio samostan Klarisa. Vrata su čuvali čuvari koje je na godinu dana odabirala gradska četvrt. Sva vrata i sam grad za vrijeme opsade su branili gradski stražari na čijem je čelu bio kapetan.

Kod Dverci ili Poljskih vratašca bilo je zvonce koje je pozivalo građanstvo da se vrati sa polja u grad jer se vrata zatvaraju. Vrata su se ljeti zatvarala u 22 sata, a zimi u 21 sat. To zvonce zvalo se Campana Latronculorum ili zvono pljačkaša, iskrivljeno zagrebački "lotrijaša", a po njemu je i kula Lotrščak dobila ime.

Nakon što su se zatvorila gradska vrata, a do jutra, kroz grad je hodao noćobdija, gradski redarstvenik koji je pazio da na ulicama nema lopova i pljačkaša dok građani spavaju, te da nečija vatra u peći ili svijeća nije izazvala požar dok spava. Noćobdija je u 22 sata vikao ulicama "Deset je sati, pošteni ljudi ideju spati, a ne cesti ostaju samo tati (lopovi)".

Tijekom kuge u Zagrebu otvorena su bila samo Kamenita vrata jer se tamo jedino moglo kontrolirati ulazak u grad i spriječiti ulazak onima koji su imali simptome. Kamenita vrata su i najšira gradska vrata.

Kaptol je imao bitno slabije zidine, a jedino su oko Katedrale bile ozbiljne zidine i kule koji je dio sačuvan i danas. Dio zidina oko Gradeca također je sačuvan, no veći dio je pretvoren u gradske palače nakon što je minula opasnost od Turaka.







GLUPARIJE

Gluparije, bedastoće, bedarije = gluposti
Kajgotarije, nonsensi = gluposti, neistine
Brijati, baljezgati, laprdati = pričati gluposti
Zabrijati = zamisliti, flertati
Filozofirati = puno pričati, praviti se pametan
Tlačiti = zamarati
Prodavati muda pod bubrege = izmišljati, uvjeravati nekoga u neistinu
Kleti =psovati

„Kakve su to bedarije“ = Kakve su to gluposti
„Kaj pripovedaš kajgotarije“ = Ne govoriš istinu
„Kaj briješ“ = Ne pričaj gluposti
„Daj ne brij“ = Ne pričaj gluposti
„Daj zabrij“ = Zamisli
"Zabrijal si" = Pogriješio je
"Kaj si zabrijal" = Odlutale su ti misli
"S kim je zabrijala" = Sa kime je flertala
„Joj kaj tu filozofiraš“ = Prestani se praviti pametan
„Nemoj me tlačit“ = Prestani me zamarati
„Daj nemoj prodavat muda pod bubrege“ = Ne izmišljaj







DOMAĆE SERIJE
Produkcija serija bivše države je istinski bila premrak. Bitno bolje nego danas. Najbolje hrvatske serije iz tog vremena su bile: Gruntovčani, Dirigenti i muzikaši, Inspektor Vinko, Kuda idu divlje svinje, Kapelski kresovi, Prosjaci i sinovi, Jelenko, Velo misto, Naše Malo misto, Smogovci…
Srpska produkcija je proizvela Kamijondžije, Sivi dom, Pozorište u kući, Vojnici, Vruć vetar, Salaš u Malom ritu, Priče iz radionice, Otpisane, Bolji život... Crnogorci su imali Đenku, a Bosanci Listu nadrealista.
No, i danas ima svijetlih izuzetaka. Serija „Odmori se zaslužio si“, „Bitange i princeze“, „Stipe u gostima“, „Novina“ i „Dnevnik malog Perice“ su stvarno vrh vrhova u kojima svi istinski uživamo.





KONCERT ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE - 4. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja








































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 01.10.2021. u 10:02) komentiraj (3)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.