DOBILI SMO PRESIDENT STATUS U AVISU



Avis/Budged/Payless jugoistična Europa (ukupno imaju 3800 automobila) je komitent zamaaero godinu dana. Za njih smo radili nekoliko analiza na njihov zahtjev o kretanju prometa u regiji (po pojedinim aerodromima) temeljem kojih su oni postavljali flote i nabavljali automobile. Pritom su izjavili sa smo im „uštedjeli“ 200 automobila i zahvalili su nam jer su naše prognoze bile 100% točne, a time smo kompaniji omogućili dodatni profit.

Prije par dana nazvao nas je predsjednik Uprave Avisa/Budgeta/Paylessa te nas zamolio da pomognemo u pregovorima sa jednom zračnom lukom koji su bili vrlo delikatni i ekstremno važni za Avis/Budget/Payless. Naime, oni to sami nisu uspio srediti, pa su nas zamolili za pomoć.

Zamaaero je uspio ispuniti sve što nas je Avis/Budget/Payless zamolio i to u potpunosti. Kao zahvalu za obavljan posao Avis/Budget/Payless nam je odobrio President's Club status, najviši status u kompaniji. Sa ovim statusom imamo prioritetan servis u svim podružnicama Avisa, Budgeta i Paylessa u svijetu, imamo pravo na upgrate, besplatnog drugog vozača, najviši prioritet na waiting listi, te nam kompanija uvijek garantira dobivanje automobila. Sa ovim statusom ne prolazimo nikakve procedure već po dolasku u poslovnicu odmah preko reda dobivamo ključ bez ikakvih postupaka kontrole, a za najam nije potrebna čak ni kreditna kartica. Dobili smo i osobnog referenta koji će biti zadužen za naše potrebe diljem svijeta. Uz to imamo pravo na 3000 EUR besplatnog najma automobila godišnje bilo gdje u svijetu. Ovih kartica u jugoistočnoj Europi ima samo 5, naša je 6.

Iako je ovo zaradio zamaaero, sve benefite President statusa će koristiti isključivo Zagrebačke mažoretkinje.






Audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 10.10. u 20 sati i subotu 12.10. u 11 sati. Dobrodošli!

24-Bplakat





- subota 28.9. u 15:00 dvorana Bogumil Toni, Samobor (Međunarodni karate turnir), o/o Šef

- subota 28.9. u 15:00 Bundek (Dan policije), o/o Šef

- subota 28.9. u 17:00 službeni ulaz Maksimirskog stadona (Dinamo-Lokomotiva), o/o Šef

- srijeda 2.10. u 8:00 Sveta Nedjelja (H&M promocija), o/o Šef
* plesni nastup S1A

- srijeda 2.10. u 18:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Monako), o/o Šef

- subota 5.10. u 08:30 Savska 1 (Dani otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Zagreb), o/o Šef
* plesni nastup S1A i Drum linea u 9:30 i 11:30

- subota 5.10. u 10:15 Trg bana Jelačića-Tkalčićeva-Ilica-Preradovićeva-Bogovićeva-Gajeva-Trg bana Jelačića (Promotivni nastup za audicije Zagrebačkih mažoretkinja), o/o Šef

- četvrtak 10.10. u 18:30 Palmotičeva 30 (audcije), o/o Šef

- subota 12.10. u 9:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 26.10. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Osijek), o/o Šef






AČKAR, UJEVIĆ I IVKOVIĆ NA VOZAČKI

Naše mažoretkinje S1A Sara Ivković***, Ana Ujević** i Andreja Ačkar su upisale vozačku školu i krenule sa obukom.






KOLIKO KOMPJUTERA

Ured Zagrebačkih mažoretkinja ima:
- 4 uredsko/terenska laptopa
- 1 manji laptop isključivo za puštanje glazbe na nastupima (nema ništa drugo osim mediaplayera)
- 1 kompjuter koji služi kao server
- 3 monitora (na dva laptopa su prikopčani i monitori radi lakšeg rada)
- 3 tipkovnice (na dva laptopa su prikopčane tipkovnice radi lakšeg rada) i 5 miševa
- 2 laserska printera
- 1 colorski printer sa scanerom
- mrežni sustav koji povezuje sve kompjutere i printere
- 3 eksterna hard disca za backup
- 20 USB-ova
- d-link
- LCD projektor i platno
- sustav interneta sa backup sustavom u slučaju prekida internetske veze
- Cloud
- legalne windowse pro i office, te ostale programe
- 1 sustav za elektorničko bankarsko i drugo financijsko poslovanje
- fiskalnu blagajnu






KAKO SE UGOVARAJU NASTUPI

Zagrebačke mažoretkinje razlikuju nekoliko vrsta nastupa:

1. Maleni nastupi
Ovo su nastupi za osnovne škole, lokalne sportske klubove, odbore mjesnih četvrti i druge malene naručioce. Zahtjevi za ove nastupe dolaze doslovce svakodnevno, a mi im se odazivamo prema mogućnostima. Daleko je lakše odraditi ovakve nastupe izvan top sezone, a manje vremena za iste imamo u svibnju, lipnju, rujnu i listopadu.

2. Nastupi za veće naručioce
Ovo su važniji nastupi za medijske kuće, velike firme, velike sportske klubove, najvažnije koncerte, kongrese i druge velike događaje u Zagrebu. Ovi nastupi ili su komercijalni ili se rade besplatno temeljem naloga Gradske uprave ili Turističke zajednice grada Zagreba. U ove nastupa spadaju i nastupi za naše sponzore, kao i humanitarni nastupi kakvih imamo velik broj kroz godinu.

3. Veliki projekti
Ovo su nastupi za najvažnije naručioce, najviše institucije (predsjednika Republike, najvažnija ministarstva, ured Gradonačelnika, UEFA-u, HNS), najveće sponzore, te medijski vrlo veliki projekti (emisije velike gledanosti, snimanje važnih spotova...).

4. Stalni godišnji ugovori
Ovo su projekti koji se rade temeljem godišnjih ugovora i ima ih velik broj kroz godinu. Takav je ugovor sa NK Dinamom (oko 40 nastupa godišnje), nekim agencijama, sponzorima, te nekim medijskim kućama.

5. Turneje
Inozemne turneje rade se nekoliko puta godišnje kako preko naših managera, ali i direktnim dogovaranjem. Inozmene turneje se dogovaraju obično tijekom jeseni za iduću godinu, a ugovor je finaliziran 6-8 mjeseci prije turneje, koji puta i više godina unaprijed. Turneje iziskuju velik organizacijski napor poput organizacije puta, autobusa i logistike, organizaciju orkestra, financijsku konstrukciju... Na svaku turneju nosimo preko 3.000 kg opreme.

6. Raod
Roadovi su turneje gdje za sponzora obilazimo sve gradove diljem Hrvatske (radimo i preko 4.000 km) i promoviramo sponzorove proizvode. Takvi veliki roadovi su ogromna organizacija obveza i pripremaju se više od mjesec dana. Potrebno je ugovoriti više desetaka (koji puta i preko 100) lokacija, dozvola, lokalnog suporta, smještaj, prehranu, pranje vozila, punjenje gorivom... Sve je u roadu ogromno u brojkama. Tako smo na prošlom Suzuki roadu potrošili 4.300 litara goriva, platli smo 16.000,00 kn cestarina, imali 120 noćenja, 1.400 obroka...

7. Mega projekti
Mega projekti su najveći sportski događaji, kongresi isl. u kojima sudjeluju Zagrebačke mažoretkinje. Mega projekti traju 7 do 15 dana i mi imamo nastupe, protokole i ceremonijale na jednoj ili paralelno na više lokacija. U prosjeku jednom godišnje odradimo takav mega projekt. Mega projekti se ugovaraju nekoliko mjeseci prije i rade ih velik broj mažoretkinja kao i niz naših koordinatora pojedinih sektora. Najveći mega projekti do sada su bile 2. svjetske vojne igre, nekoliko europskih i svjetskih prvenstava, velikih kongresa, projekt 100. godišnjice Hrvatskog nogometog saveza i 100. godišnjice GNK Dinamo, Putovanje u Vlaku Slobode.

Drugi najveći mega projekt je bilo Europsko prvenstvo u rukometu kada smo paralelno radili u Splitu, Poreču, Zagrebu, Varaždinu i Zračnoj luci Zagreb, ukupno 5 ekipa, a u Split i Poreču cure su bile cijelo vrijeme i boravile u hotelu sa 4****. Svaka grupa je radila neovisno i imala je svog koordinatora .

Najveći projekt do sada bio je doček Hrvatske nogometne reprezentacije kada je osvojila srebro na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Ukupno je projekt radilo 50 osoba, na tri različite lokacije. Naš Šef je bio glavni i odgovorni za Zračnu luku i put do Trga bana Jelačića, te sve službe koje su u tome sudjelovale.

Svi projekti osim onih najmanjih, se dogovaraju prema preciznim ponudama, nakon kojih se potpisuju ugovori koji definiraju međusobne odnose. Ukoliko je projekt komercijalan uspostavlja se faktura, a po potrebi se radi i precizno izvješće (poglavito kod roadova i mega projekata). Većina projekata je podložna stalnim kontrolama tijekom izvođenja, te konstantnim revizijama. Za sve velike projekte imamo osnovni manual, te manuale za svaku posebnu službu. Osnovni princip Zagrebačkih mažoretkinja je visok profesionalizam, te davanje naručiocima bitno više nego što je predviđeno ugovorom.






LISINSKI

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog je središnja kulturna i društvena institucija u Zagrebu. Dvorana je otvorena 29.12.1973. (danas je to Dan dvorane na kojem redovno nastupamo) po nacrtu arhitekta Marijana Heberlea. Ime je dobila po skladatelju prve hrvatske opere „Ljubav i zloba“.

U zgradi se nalaze: velika dvorana (1847 sjedala, 2360 četvornih metara i velike orgulje), mala dvorana (304 sjedala, 360 četvornih metara), studio za audio-snimanje, četiri salona za sastanke, niz garderoba i apartmana, uredski prostori, veliko predvorje, tri snack-bara i dva kafića.

Godišnje dvoranu posjeti više od 760.000 posjetitelja. Najveći događaj u dvorani je bila Pjesma Eurovizije 1990. Najvažniji umjetnici koji su nastupali u Lisinskom su: Leonard Bernstein, Lovro pl. Matačić, Zubin Mahta, Valerij Gergijev, Riccardo Muti, Vjekoslav Šutej, Valerij Poljanski, Mariss Jansons, Montserrat Caballe, Ruža Pospiš-Baldani, Luciano Pavarotti, Jose Carreras, Leo Nucci, Ivo Pogorelić, Marta Argerich, Lang Lang, Michel Legrand, Jahsua Bell, Emmanuel Pahud, Petrik Ceku, Tina Turner, Sting, The Pletters, Charles Aznavour… Koncerte u Lisinskom su imali i Bečka filharmonija, Londonska kraljevska filharmonija, Izraelska filharmonija, Filharmonija milanske Scale…








OBLOK

Oblok = prozor
Oberliht = prozor na kipu
Forangli, forange = zavjese
Žaluzine = prozorski kapci

"Otpri oberliht" = Otvori prozor na kipu
"Krivo si metnula forangle" = Pogrešno si objesila zavjese







PLESNJACI U OSNOVNJAKU

Jedna od baš ono preslatkih uspomena iz osnovnjaka (osnovne škole) su bili plesnjaci. Na plesnjake su smjeli klinci viših razreda iako su igru vodili sedmaši i osmaši, a oni mlađi (5. i 6. razred) su statirali sa strane.

Na plasnjaku je bilo uvijek veselo, dečki su glumili frajere, pokušali prošvercat neku cugu, u grupi su komentirali komade, a cure su u grupicama isto tako oblajavale frajere. Glavni cilj plesnjaka je bio upucati se nekoj curi ili bar otplesati stiskavac (sentiš) gdje si malo pomazio ili zaštlatao curu, a što si je više stisnuo uz sebe to si bio veći frajer. Frajer koji je otplesao sentiš sa atraktivnom djevojkom je bio faca, a to je pamtio mjesecima. Na plasnjacima su padali i prvi poljupci, pa i ona ozbiljnija žvaljenja koja su se pamtila godinama. Niz ljubavi počeo je na plesnjacima.

Plesnjaci su se organizirali nekoliko puta godišnje (bar 4-5 puta) u foajeu škole, na red su pazili profesori, iako nisu bili baš pretjerano oštri, a glazbu je puštalo nekoliko učenika uz napomenu „Srebrna krila i Novi fosili su zabranjeni na plasnjaku“ J.




SA MAŽORET BAJKE - 5. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

koncert-sc82323851

koncert-sc82323851

koncert-sc82323858

koncert-sc82323859
image uploader


koncert-sc82323860

koncert-sc82323865

koncert-sc82323895

koncert-sc82323897

koncert-sc82323901

koncert-sc82323905

koncert-sc82323906

koncert-sc82323907

koncert-sc82323909

koncert-sc82323912

koncert-sc82323913

koncert-sc82323920

koncert-sc82323922

koncert-sc82323924

koncert-sc82323925
image hosting


...kraj!

(objavljeno: petak, 27.09.2024. u 21:32) komentiraj (0)

IMALI SMO AUDICIJE U ČETVRTAK I SUBOTU



Imali smo audicije u četvrtak i subotu. Za sada je došlo 44 osobe, a imamo još dvije audicije.






Audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 10.10. u 20 sati i subotu 12.10. u 11 sati. Dobrodošli!

24-Bplakat





- subota 28.9. u 15:00 dvorana Bogumil Toni, Samobor (Međunarodni karate turnir), o/o Šef

- subota 28.9. u 17:00 službeni ulaz Maksimirskog stadona (Dinamo-Lokomotiva), o/o Šef

- srijeda 2.10. u 8:00 Sveta Nedjelja (H&M promocija), o/o Šef
* plesni nastup S1A

- srijeda 2.10. u 18:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Monako), o/o Šef

- subota 5.10. u 08:30 Savska 1 (Dani otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Zagreb), o/o Šef
* plesni nastup S1A i Drum linea u 9:30 i 11:30

- subota 5.10. u 10:15 Trg bana Jelačića-Tkalčićeva-Ilica-Preradovićeva-Bogovićeva-Gajeva-Trg bana Jelačića (Promotivni nastup za audicije Zagrebačkih mažoretkinja), o/o Šef

- četvrtak 10.10. u 18:30 Palmotičeva 30 (audcije), o/o Šef

- subota 12.10. u 9:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 26.10. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Osijek), o/o Šef






BENCEDIĆ DIPLOMIRALA

Naša mažoretkinje S1A Dora Bencedić je diplomirala grafički dizajn. Ogromne čestitke!






KAKO SMO RADILI U COVIDU-19

Zagrebačke mažoretkinje su u Covidu-19 striktno provodile pravila, ali su i same uvele niz pravila
• Radili smo tri dana u tjednu, utorkom i srijedom 7 sati, te četvrtkom 6 sati
• Šef bi u utorak ujutro otišao po Viki i Larisu, pa bi Viki uzela auto u utorak i srijedu popodne i odvezla Larisu, te ju pokupila idući dan ujutro. U četvrtak popodne Šef je opet cure odvezao kući.
• Nismo primali nikoga u ured, a ako bi netko došao bili smo na minimalno 2 metra razmaka uz zatvorenu ogradu, sa maskom, vizirom i rukavicama
• Imali smo svatko svoj ručnik za brisanje ruku
• Dezinficirali smo kvake, umivaonik, WC i ostalo svaki dan na početku radnog dana
• Provjetravali smo bar dva puta na dan
• Bili smo svoj mali svijet, bez ikoga sa strane, čak i sa prvim susjedima smo komunicirali samo preko ograde na 2-3 metra razmaka i bez da su dolazili kod nas ili mi kod njih
• Kada su krenuli treninzi uveli smo najstrože mjere, trenirali na otvorenom (Maksimir), iscrtali sve linije za razmake i pozicije, djevojke nikada nisu bile na manje od 2 metra, nosili maske, prali ruke dva puta tijekom treninga, dezinficirali štapove, imali dezinfikatore i sve ostale rekvizite na Maksimiru (papirnate ručnike, metle, sredstva za pranje…), održali Covid-19 predavanja…
• Imali smo komisiju i povjerenika za Covid-19






SVADBE

Tim je i na svadbama članica. Ukoliko se udaje članica koja je u timu ili je nedavno otišla onda osim na vjenčanju cure tulumare i na proslavi kasnije.

No, i onim curama koje su davno otišle iz tima na vjenčanje dolaze mažoretkinje, te rade špalir ispred i u crkvi. To se radi čak i curama koje su otišle iz tima prije 15 godina, a i ako je vjenčanje u inozemstvu. Najdalje smo na vjenčanju bili Mariji Čokrlić Marijachy u Meksiku.






Muzej za umjetnost i obrt

Muzej za umjetnost i obrt osnovan je 17.2.1880. na inicijativu Izidora Kršnjavog, kao jedna od prvih institucija takve vrste u Europi. 1882. uz muzej se osniva i Obrtna škola, danas Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Zgradu muzeja po prvi puta u Hrvatskoj je namjenski građena kao muzej, a prema projektu Hermana Bollea. Zgrada je dovršena 1888. godine. Pročelje zgrade je u duhu njemačke renesanse. Zgrada se nalazi na najljepšem zagrebačkom trgu preko puta HNK.

Zbirka ima preko 3000 izložaka na 2000 četvornih metara u 14 dvorana. Zbirka je koncipirana od gotike do art decoa. Muzej ima i svoju restauratorsku radionicu.








ŠLAFENCIMER

Šlafencimer, šlafcimer = spavaća soba
Nahtkasl = noćni ormarić koji stoji pokrej kreveta, na njemu je noćna lampa, vekerica, a u njemu čarape, gaće i maramice
Psiha = niži ormarić u spavaćoj sobi sa ogledalom
Šlifer = navlaka za poplun
Vanjkuš = jastuk
Termofor = gumeno grijalo za noge
Lampa = svjetiljka
Kauč = otoman s naslonom
Kinderbet = dječji krevetac sa ogradom
Vekerica = budilica na navijanje

"Friške čarape sam ti menula u nahtkasl" = Stavila sam ti čiste čarape u noćni ormarić
„Zavužgi lampu“ = zapali svjetiljku
"Daj si navi vekericu" = Nemaj zaboraviti navidi budilicu







PULFER

Još u osamdesetima fakini su se vozili na pulferima, dok je u sedamdestima i prije to bila redovna pojava. Pulfer je stražnji odbojnik tramvaja na kojeg bi fakin skočio, primio se za rubove tramvaja i tako besplatno vozio. Neki fakini su se vozili i između dvoja kola tramvaja, no to je bilo izuzetno opasno, jer ako je pao sa stražnjeg puflera slomio bi se, ali bi ostao živ, a ako je pao sa srednjeg pulfera poginuo bi pod kotačima prikolice. Osobno sam vidio fakina koji je tako poginuo na Zapadnom kolodvoru.

Dok su Zagrebom vozili stari kockasti tramvaji kojima su se otvarali prozori fakine koji su se vozili na pulferu kondukteri bi znali po glavi tući sa kartama kao protest zašto nisu kupili karte.

Vožnja na pulferu je izumrla devedesetih kada su u tramvaje uveli automate za karte i izbacili konduktere.




SA MAŽORET BAJKE - 4. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

koncert-sc82323705

koncert-sc82323708

koncert-sc82323719

koncert-sc82323724

koncert-sc82323735

koncert-sc82323737

koncert-sc82323738

koncert-sc82323739

koncert-sc82323740

koncert-sc82323744

koncert-sc82323746

koncert-sc82323751
convert to lower case


koncert-sc82323752

koncert-sc82323757

koncert-sc82323763

koncert-sc82323778

koncert-sc82323782

koncert-sc82323790

koncert-sc82323795

koncert-sc82323797

koncert-sc82323804

koncert-sc82323813

koncert-sc82323818

koncert-sc82323819

koncert-sc82323830

koncert-sc82323831

koncert-sc82323839
text character counter


koncert-sc82323845

koncert-sc82323849

koncert-sc82323850

...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 24.09.2024. u 22:55) komentiraj (0)

AUDICIJA U SUBOTU



Zagrebačke mažoretkinje imaju još jednu audiciju ovu subotu 21.9. u 11. sati u Palmotićevoj 20. Dobrodišli.

Pa ekipa dobro došli. I bez panike na audicijama!

Prolaznost: 92-93%
Dobni razredi: 3-7 godina - dječji sastav, 8-13 godina - juniorke, 14-25 godina - seniorke
Redosljed audicija: svi dolaza u zakazano vrijeme, prvi na redu su dječji sastavi, pa seniorke (jer ih ima manje), pa juniorke
Trajanje čekanja: oko 5-20 minuta, maksimalno 45 minuta za one koji dodju zadnji
Trajanje same audicije: 5 do 10 minuta
Broj djevojaka u grupi: 4 (odjednom ulaze na audiciju i rade dio zajedno, a dio zasebno)
Oprema: nije bitna, no pri ulasku skinuti jaknu i odložiti torbe ili ikakve stvari koje sputavaju ruke
Što treba uzeti: kemijsku olovku kako bi ispunili upitnik (i smješak na licu)
Tko su ispitivači: licencirani treneri mažoretkinja u Republici Hrvatskoj (sa zavrsenim strukovnim skolama), a poneki od njih su i suci u mažoret plesu
Informacije o prolasku: idući dan na ovom blogu ili telefonom
Informacije o sastavu i prvim treninzima: dobijate na flajeru koji se djeli svim kandidatima


NAJČEŠĆA PITANJA:

Da li da donesem štap jer sam vec bila mažoretkinja?
Nije nužno, no virtuoznost u tehniciranju sa štapom može vam omoguciti početak treninga u 2. sastavu (svi počinju u početnićkom tj. 3., koji vi preskačete jer već imate osnove tehniciranja)

Hoce li mi prethodno plesanje u nekom drugom timu mažoretkinja pomoći?
U načelu ne. Kod nekih timova čak i odmaže i potrebno je dugo vremena da se isprave greške. No, ukoliko se radi o vrhunskim i najkvalitetnijim timovima može pomoći u napretku (počinje se od 2. sastava, te se brže napreduje u više sastave).

Bila sam predvodnica u nekom timu izvan Zagreba moram li ići na audiciju?
Apsolutno da. U našem S1A sastavu trenutno plešu 3 djevojke koje su došle iz drugih timova. No, morale su proći audiciju. Desi li se koji puta da neka takva djevojka padne? Da! Vrlo rijetko kada, no desi se.

Već sam bila Zagrebačka mažoretkinja. Hoće li mi to pomoći i moram li polagati audiciju?
Ukoliko vas se treneri sjete onda ne morate na audiciju. U protivnom slučaju da. No, ukoliko ste vec jednom prošli audiciju i plesali u timu, svakako ćete proći i ovaj puta. Nema straha.

Hoće li mi pomoći plesanje u nekom drugom plesnom klubu koji nije mažoret-ples?
Najčešće da. No, koji puta i to odmaže. U svakom slučaju prepreka nije (ukoliko nešto treba ispraviti brzo ćemo to napraviti).

Što se ispituje na audiciji?
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje, na način da se traži da kandidatkinja ponovi ritam (pljeskanjem) koji isplješće ispitivač.
2. Osnovna predodžba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mažoretkinja ispred kandidatkinja).
3. Psiho-fizičke predispozicije za bavljenje mažoret plesom (određeni nedostaci poput teške invalidnosti, ozbiljnih poremečaja isl. prijeće bavljenje ovom aktivošću).

Što ako iz prve ne ponovim ritam ili pogriješim u koraku?
Ništa strašno. Audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljače). Svatko ima drugu šansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo treću, čak i četvrtu šansu. No, da bi imali više šansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

Kako se odlučuje tko prolazi, a tko ne?
Kada jedan od članova komisije smatra da netko ne treba proći ili nije siguran konzultira se sa kolegama. Odluka se donosi dogovorom članova komisije. Ukoliko neka kandidatkinja ima imalo šanse proći će na audiciji.

Kako da umanjim stres?
Nema potrebe za stresom ili nervozom. Ukoliko ispitivači vide da ste pod stresom pomoći će vam šalama, komunikacijom, ponudit će vam slatkiš. Ne bojte se mi smo profesionalci i nije nam u interesu šokirati vas, nego olakšati vam dolazak u naš tim.

Mogu li roditelji sa mnom u dvoranu za ispitivanje?
Ne! Roditelji samo smetaju i remete koncentraciju. Iznimno, ali jako iznimno, ispitivači mogu pozvati roditelje najmlađih kandidatkinja za dječje sastave. Iskreno, ako djete nije toliko samostalno da dođe na audiciju neće se moći osloboditi niti na treninzima koji se vrše isključivo bez roditelja.

Kome se mogu obratiti za pitanja?
Komisiji svakako ne jer imaju posla preko glave, te se moraju potpuno posvetiti kandidatkinjama da što kraće čekaju. U dvorani i ispred nje biti ce više mažoretkinja (prepoznati ćete ih po uniformama) koje će vam pomoći u ispunjavanju upitnika, te vam moći dati osnovne informcije o timu, audicijama, prvim treninzima, uputiti vas prema WC-u...

Jesam li prestara za tim?
Ukoliko ste mladji od 25 godina niste prestari. Komisija ce odlučiti u koji dobni razred spadate. Pa ukoliko imate npr. 13 godina, a psiho-fizicki ste zreli za seniorke to će vam i predloziti. No, odluka je končano na vama.

Ukoliko padnem, mogu li ponovno polagati na idučoj audiciji?
To vam nitko ne može zabraniti. No 99% djevojaka koje padnu na jednoj, padnu i na drugim audicijama. Previše se posvećuje pažnje procjeni, a komisiju sačinjavaju profesionalci koji taj posao rade već dugi niz godina.

Mogu li se ikako pripremiti za prolazak? Postoji li kakva škola i pripremni tečaj?
Ne i za to nema potrebe jer se procjenjuju samo osnovne stvari i predispozicije. A motorika, smisao za ritam i psiho-fizičke sposobnosti ne mogu se naučiti u školi.

Moj tata ima poduzeće i može biti sponzor, hoće li mi to pomoći?
Nikad, nikako i ni na koji način. To kod nas nema šanse i nemojte niti pokusavati. Tako nesto kod nas se potpuno odbacuje i osuđuje. Iskreno niti ne pokušavajte!

Imate li još koje pitanje slobodno ga postaviti i odmah ćemo odgovoriti. Nema glupih pitanja. Na koncu naše osnovno pravilo je: "Mi smo ovdje radi vas".






Audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 19.9. u 20 sati i subotu 21.9. u 11 sati. Dobrodošli!

24instagram





- subota 21.9. u 9:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 28.9. u 15:00 dvorana Bogumil Toni, Samobor (Međunarodni karate turnir), o/o Šef

- subota 28.9. u 17:00 službeni ulaz Maksimirskog stadona (Dinamo-Lokomotiva), o/o Šef

- srijeda 2.10. u 8:00 Sveta Nedjelja (H&M promocija), o/o Šef
* plesni nastup S1A

- srijeda 2.10. u 18:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Monako), o/o Šef

- subota 5.10. u 08:30 Savska 1 (Dani otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Zagreb), o/o Šef
* plesni nastup S1A i Drum linea u 9:30 i 11:30

- subota 5.10. u 10:15 Trg bana Jelačića-Tkalčićeva-Ilica-Preradovićeva-Bogovićeva-Gajeva-Trg bana Jelačića (Promotivni nastup za audicije Zagrebačkih mažoretkinja), o/o Šef

- četvrtak 10.10. u 18:30 Palmotičeva 30 (audcije), o/o Šef

- subota 12.10. u 9:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 26.10. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Osijek), o/o Šef






KOLJAJA RADI

Naša razvodnica Lea Koljaja** je počela raditi u Z-centru u Cinestaru. Idu novčići, čing-čing!






OPREMA ZA NASTUPE

Tim ima i niz tehnike koja je namjenjena nasupima i natjecanjima
- 4 štoperice
- digitalni mjerač udaljenosti (policijski za uviđaje)
- diktofon
- 2 pegle za peglanje kose
- peglu za odječu
- 3 svjetlosna scenska efekta






PROSLAVE ROĐENDANA

Uobičajena je praksa da se na treninzima slave rođendani članica. Na Seniorskom 1A rođendan se slavi pjevanjem svih članica rođendanske pjesme, čestitanjem i tradicionalnim Šefovim povlačenjem za uši (da u idućoj godini naraste). Potom se cijeli tim časti kolačima, čipsevima i grickalicama, te cugom koju je donijela članica. Treneri, naravno, počaste više od toga, a Šef najviše (onda su na treninzima i pizze, torta, kokteli…). I rođendani J1A se isto slave, a ima proslava i na nekim drugim sastavima.

S1A je do sada slavio i zaruke (zadnji puta onu od Viki), te zadnji trening prije vjenačanja (od Kralj), diplome i sve ostale velike događaje u životu naših mažoretkinja.

Uz rođendanske proslave tim organizira darovanje za Božić, kada svaka mažoretkinja donese neki simboličan dar koji se označi brojem, pa onda svaka cura izvlači iz vrećice redni broj i sreća odlučuje tko će dobiti koji poklon. Koji puta se organizira i uskrsno farbanje pisanica pa razmjena istih.






ILIRSKA DVORANA
Narodni dom palača je na Gornjem Gradu u Opatičkoj 18. Na tom prostoru je bio samostan Klarisa, koji je raspušten 1782. Grof Karlo Drašković zemlju je otkupio 1835. i tamo 1838. izgradio palaču za obitelj Drašković. 1846. pod povoljnim uvjetima grof Drašković palaču prodaje Hrvatskom narodnom preporodu koji je nazivaju Narodni dom.

Središnja prostorija Doma nazvana je Ilirska dvorana (Preporodna, Narodana i Zagrebačka dvorana), gdje Ilirci organiziraju proslave, političke skupove, balove, predavanja, koncerte i predstave. Ilirska dvorana tako postaje središnje mjesto života Zagreba i Hrvatske. U Domu je bio smješten Narodni muzej, Gospodarsko društvo, Čitaonica i Kazino. 1868. Dom postaje sjedište JAZU. Od 1878. Dom je otkupila država i tamo smjestila Stol sedmorice, tj. visoki sud. Tu funkciju je imao do kraja II. svjetskog rata kada se vraća Akademiji.








NUSPROSTORIJE

Nusprostorije = prostorije u kući koje nisu sobe ili kuhinja

Forcimer = predvorje, prostor koji je bio između svih ostalih prostorija u kući često kada je bio bez prozora, a iz koje se bila vrata za sve prostorije (sobe, kuhinju, špajzu, badicimer…); forcimer treba razlikovati od hodnika jer je isti bio bitno širi, te od verande koja je ulazni prostor obično ispred forcimera; forcimer je služio za gledanje televizije (kasnije se televizija preselila u kuhinju ili dnevni boravak), telefoniranje (tamo je stajao telefon sa kojeg se razgovaralo stojeći) ili svečane ručkove i večere kada se okupila cijela obitelj, a u njemu je obično bio stol na kojem se posluživala hrana za takve događaje sa udobnijim stolicama, a obavezni ukras forcimera je bio preparirani fazan, gobleni poput posljednje večere, pokoja slika ili reprodukcija, te tabletići (ispod telefona, na stolu i na televizoru); naš ured je prije bio stan šefovog djeda i bake, a forcimer je danas pretvoren u dolazni ured iz kojeg se ide u sve urede, skladišta i toalet, dok je ispred forcimera veranda koja sada služi kao arhiva

Špajza = ostava, dio kuće u kojoj se čuva zimnica i drugo odlagalište hrane, te u kojoj je bio frižider i duboko smrzavanje
Frižider = hladnjak
Duboko smrzavanje = ledenica

Badecimer = kupaonica, koja je često kada u sebi imala i šekret (v. dolje), a u njoj se čuvala i kahlica ili noćna posuda (u koju se vršila nužda da se ne mora u hladan badicimer)

Šekret, WC = zahod, toalet, često kada dio kupaonice
Šekret kefa = četka za zahod
Lavabo = umivaonik
Špigl = ogledalo
Tariguz = toaletni papir
Kahlica = noćna posuda

„Daj si obleči šuze vu forcimeru“ = obuci cipele u predvorju
„Donesi grifik brašno s police vu špajzi“ = donesi oštro brašno sa police u ostavi
„Šekret ti je v badicimeru tam levo“ = toalet ti je u kupaonici tamo lijevo
„Fali mi tariguza“ = nedostaje toaletnog papira







KARTODRAPEC
Kartodrapec ili kondukter u tramvaju je imao četiri funkcije: regulirao je red u tramvaju (i pritom urlao „stisnite se u sredinu“), prodavao karte („za presjedanje prosim“), otvarao i zatvarao vrata na tramvaju, te davao znak zvoncem vozaču da krene (jedno zvono) ili da zakoči kad je bila neka opasnost (tada je puno puta brzo stisnuo zvono).

Kondukter je obično bio vrlo autoritativan, pa je smirivao fakine ili ih natjerao da se ustanu starijoj osobi. On bi klince koji bi se švercali na pulferu na starim tramvajima (kojima su se spuštala stakla) lupao kartama po glavi. Pravi kondukter je pomogao starijoj i invalidnoj osobi, ili trudnici da uđe u tramvaj.

Kondukter je sjedio kod zadnjih vrata. Prvo je nestao iz prvih kola (koja su postala „S“ tj. bez prodaje karata), par godina kasnije i iz drugih (ostao samo u zadnjima), da bi ga na koncu potpuno zamijenili automati.

Uz vozača i konduktera sastavni dio tramvaja je bio i kontrolor, osoba koja je provjeravala valjanost karata, a njih je bilo sve više, što je konduktera bilo manje.

I jedna zgodna napomena, još sredinom sedamdesetih dok su Zagrebom vozili oni kockasti, prvi tramvaji (današnji turistički tramvaji) putnici su sami otvarali vrata pomicanjem štange, a ne kao danas vozač. Tako se često dešavalo da su putnici otvarali vrata i iskakali na raskrižjima, semoforima i zastojima, a i dok je tramvaj sporije vozio.




SA MAŽORET BAJKE - 3. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

koncert-sc82323560

koncert-sc82323566

koncert-sc82323568

koncert-sc82323570

koncert-sc82323576
size up picture


koncert-sc82323580

koncert-sc82323587

koncert-sc82323593
do pictures


koncert-sc82323594

koncert-sc82323608
view your photos online


koncert-sc82323610

koncert-sc82323621

koncert-sc82323622

koncert-sc82323631

koncert-sc82323635

koncert-sc82323644
clothing optional tumblr


koncert-sc82323652

koncert-sc82323654

koncert-sc82323657

koncert-sc82323658

koncert-sc82323660

koncert-sc82323664

koncert-sc82323675

koncert-sc82323684

koncert-sc82323686

koncert-sc82323693

koncert-sc82323696

koncert-sc82323700

koncert-sc82323701

koncert-sc82323704

...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: subota, 21.09.2024. u 08:24) komentiraj (0)

AUDICIJE U ČETVRTAK I SUBOTU



Zagrebačke mažoretkinje imaju audiciju ovaj četvrtak 19.9. u 20 sati i subotu 21.9. u 11. sati u Palmotićevoj 20. Dobrodišli.

Pa ekipa dobro došli. I bez panike na audicijama!

Prolaznost: 92-93%
Dobni razredi: 3-7 godina - dječji sastav, 8-13 godina - juniorke, 14-25 godina - seniorke
Redosljed audicija: svi dolaza u zakazano vrijeme, prvi na redu su dječji sastavi, pa seniorke (jer ih ima manje), pa juniorke
Trajanje čekanja: oko 5-20 minuta, maksimalno 45 minuta za one koji dodju zadnji
Trajanje same audicije: 5 do 10 minuta
Broj djevojaka u grupi: 4 (odjednom ulaze na audiciju i rade dio zajedno, a dio zasebno)
Oprema: nije bitna, no pri ulasku skinuti jaknu i odložiti torbe ili ikakve stvari koje sputavaju ruke
Što treba uzeti: kemijsku olovku kako bi ispunili upitnik (i smješak na licu)
Tko su ispitivači: licencirani treneri mažoretkinja u Republici Hrvatskoj (sa zavrsenim strukovnim skolama), a poneki od njih su i suci u mažoret plesu
Informacije o prolasku: idući dan na ovom blogu ili telefonom
Informacije o sastavu i prvim treninzima: dobijate na flajeru koji se djeli svim kandidatima


NAJČEŠĆA PITANJA:

Da li da donesem štap jer sam vec bila mažoretkinja?
Nije nužno, no virtuoznost u tehniciranju sa štapom može vam omoguciti početak treninga u 2. sastavu (svi počinju u početnićkom tj. 3., koji vi preskačete jer već imate osnove tehniciranja)

Hoce li mi prethodno plesanje u nekom drugom timu mažoretkinja pomoći?
U načelu ne. Kod nekih timova čak i odmaže i potrebno je dugo vremena da se isprave greške. No, ukoliko se radi o vrhunskim i najkvalitetnijim timovima može pomoći u napretku (počinje se od 2. sastava, te se brže napreduje u više sastave).

Bila sam predvodnica u nekom timu izvan Zagreba moram li ići na audiciju?
Apsolutno da. U našem S1A sastavu trenutno plešu 3 djevojke koje su došle iz drugih timova. No, morale su proći audiciju. Desi li se koji puta da neka takva djevojka padne? Da! Vrlo rijetko kada, no desi se.

Već sam bila Zagrebačka mažoretkinja. Hoće li mi to pomoći i moram li polagati audiciju?
Ukoliko vas se treneri sjete onda ne morate na audiciju. U protivnom slučaju da. No, ukoliko ste vec jednom prošli audiciju i plesali u timu, svakako ćete proći i ovaj puta. Nema straha.

Hoće li mi pomoći plesanje u nekom drugom plesnom klubu koji nije mažoret-ples?
Najčešće da. No, koji puta i to odmaže. U svakom slučaju prepreka nije (ukoliko nešto treba ispraviti brzo ćemo to napraviti).

Što se ispituje na audiciji?
1. U prvom redu smisao za ritam. Koji se prati kroz cijelu audiciju, ali se maksimalno ispituje, na način da se traži da kandidatkinja ponovi ritam (pljeskanjem) koji isplješće ispitivač.
2. Osnovna predodžba o memoriji i percepciji kandidatkinja (ponavljanje osnovnog koraka kojeg pokazuje jedna od mažoretkinja ispred kandidatkinja).
3. Psiho-fizičke predispozicije za bavljenje mažoret plesom (određeni nedostaci poput teške invalidnosti, ozbiljnih poremečaja isl. prijeće bavljenje ovom aktivošću).

Što ako iz prve ne ponovim ritam ili pogriješim u koraku?
Ništa strašno. Audicija je osnovan klasifikacija. Prave klasifikacije rade se tek nakon par mjeseci treinga (krajem veljače). Svatko ima drugu šansu, a ako vidimo da se radi o tremi, blokadi ili nedostatku koncentracije onda dajemo treću, čak i četvrtu šansu. No, da bi imali više šansi moramo ustanoviti da imate barem osnovnog smisla za ritam (to se vidi i prije "pljeskaja" iz osnovnog koraka i pratnje glazbene podloge).

Kako se odlučuje tko prolazi, a tko ne?
Kada jedan od članova komisije smatra da netko ne treba proći ili nije siguran konzultira se sa kolegama. Odluka se donosi dogovorom članova komisije. Ukoliko neka kandidatkinja ima imalo šanse proći će na audiciji.

Kako da umanjim stres?
Nema potrebe za stresom ili nervozom. Ukoliko ispitivači vide da ste pod stresom pomoći će vam šalama, komunikacijom, ponudit će vam slatkiš. Ne bojte se mi smo profesionalci i nije nam u interesu šokirati vas, nego olakšati vam dolazak u naš tim.

Mogu li roditelji sa mnom u dvoranu za ispitivanje?
Ne! Roditelji samo smetaju i remete koncentraciju. Iznimno, ali jako iznimno, ispitivači mogu pozvati roditelje najmlađih kandidatkinja za dječje sastave. Iskreno, ako djete nije toliko samostalno da dođe na audiciju neće se moći osloboditi niti na treninzima koji se vrše isključivo bez roditelja.

Kome se mogu obratiti za pitanja?
Komisiji svakako ne jer imaju posla preko glave, te se moraju potpuno posvetiti kandidatkinjama da što kraće čekaju. U dvorani i ispred nje biti ce više mažoretkinja (prepoznati ćete ih po uniformama) koje će vam pomoći u ispunjavanju upitnika, te vam moći dati osnovne informcije o timu, audicijama, prvim treninzima, uputiti vas prema WC-u...

Jesam li prestara za tim?
Ukoliko ste mladji od 25 godina niste prestari. Komisija ce odlučiti u koji dobni razred spadate. Pa ukoliko imate npr. 13 godina, a psiho-fizicki ste zreli za seniorke to će vam i predloziti. No, odluka je končano na vama.

Ukoliko padnem, mogu li ponovno polagati na idučoj audiciji?
To vam nitko ne može zabraniti. No 99% djevojaka koje padnu na jednoj, padnu i na drugim audicijama. Previše se posvećuje pažnje procjeni, a komisiju sačinjavaju profesionalci koji taj posao rade već dugi niz godina.

Mogu li se ikako pripremiti za prolazak? Postoji li kakva škola i pripremni tečaj?
Ne i za to nema potrebe jer se procjenjuju samo osnovne stvari i predispozicije. A motorika, smisao za ritam i psiho-fizičke sposobnosti ne mogu se naučiti u školi.

Moj tata ima poduzeće i može biti sponzor, hoće li mi to pomoći?
Nikad, nikako i ni na koji način. To kod nas nema šanse i nemojte niti pokusavati. Tako nesto kod nas se potpuno odbacuje i osuđuje. Iskreno niti ne pokušavajte!

Imate li još koje pitanje slobodno ga postaviti i odmah ćemo odgovoriti. Nema glupih pitanja. Na koncu naše osnovno pravilo je: "Mi smo ovdje radi vas".






Audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 19.9. u 20 sati i subotu 21.9. u 11 sati. Dobrodošli!

24instagram





- četvrtak 19.9. u 18:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 21.9. u 9:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 28.9. u 15:00 dvorana Bogumil Toni, Samobor (Međunarodni karate turnir), o/o Šef

- subota 28.9. u 17:00 službeni ulaz Maksimirskog stadona (Dinamo-Lokomotiva), o/o Šef

- srijeda 2.10. u 8:00 Sveta Nedjelja (H&M promocija), o/o Šef
* plesni nastup S1A

- srijeda 2.10. u 18:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Monako), o/o Šef

- subota 5.10. u 08:30 Savska 1 (Dani otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Zagreb), o/o Šef
* plesni nastup S1A i Drum linea u 9:30 i 11:30

- subota 5.10. u 10:15 Trg bana Jelačića-Tkalčićeva-Ilica-Preradovićeva-Bogovićeva-Gajeva-Trg bana Jelačića (Promotivni nastup za audicije Zagrebačkih mažoretkinja), o/o Šef

- četvrtak 10.10. u 18:30 Palmotičeva 30 (audcije), o/o Šef

- subota 12.10. u 9:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 26.10. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Osijek), o/o Šef






ĆORLUKA DOBILA AUTO

Mažoretkinja 1. formacije S1A je od tate i mame dobila auto. Seat Ibizu. I stalno se vozika, više ni na WC ne ide pješice.
Opala. Bravo malička! Facooo






UREDSKA TEHNIKA

- 4 telefonska aparata
- 2 telefax aparata
- interfon
- dva plastifikatora (jedan za iskaznice i jedan za A4 format)
- dva stroja za uvezivanje
- dvije rezalice papira
- jedan pisači stroj






NAVIJAČKO PLEME

Naše navijačko pleme je poznato kao the best of the best, super organizirano, mega bučno, nevjerojatna škvadra koja stvori preludu atmosferu na baš svakom natjecanju neovisno jel 20 ili 2000 km od Zagreba, te uvijek nadglasa druge navijače. Sastavni dio navijanja je i navijački šator u kojem uvijek ima jako puno hrane, pića, muzike i zabave.

Navijačko pleme sastoji se od roditelja, rodbine, dečki i prijatelja naših mažoretkinja, bivših mažoretkinja, te mažoretkinje 2. formacije S1A i ostalih sastava našeg tima.

Posebni dijelovi navijačkog plemena su:
- povjerenica
- liderice (za transparente, za navijačke rekvizite i logistiku, za tribinu, za upravljanje navijanja)
- liderska grupa (djevojke koje vode navijanje i pojedine sektore navijanja)
- nitro grupa (posebna glasnija grupa navijača koji se posebno spremaju za navijanje)
- drum line (koji uvijek ide na prvenstvo kao dio navijačkog plemena)

Navijačko pleme ima
- velik broj rekvizita, transparenata, banera
- ružilice (vuvuzele, roštalice, zviždaljke)
- zastave
- posebne majice
- a koristi i ogromnu kamping opremu Zagrebačkih mažoretkinja






KINESKI PAVILJON

1956. kineski arhitekt Cheng Sung Mao napravio je projekt Paviljon 11 Zagrebačkog velesajma, kasnije poznatiji kao Kineski paviljon. Paviljon je napravljen u stilu tradicionalne kineske arhitekture. Paviljon je jedinstven u Europi jer je jedna kineska građevina koju su kinezi u 20. stoljeću podigli u tradicionalnom stilu. Zgrada ima niz rezbarija, kamenih ukrasa i posebno vrijedan strop središnjeg dijela koji je ručno oslikan i pozlaćen listićima čistog zlata.

New York Times je tada (8.9.1956.) pisao da je SAD u nepovoljnom položaju na Zagrebačkom Velesajmu zato što ima prostor na staroj poziciji, dok Kina i SSSR imaju paviljone na novoj lokaciji. Kineski paviljon se planira obnoviti, a želju da ga obnove je iskazala DR Kina.







CVIKERI
Cvikeri, cvikse, očale, đoze, đozle, đozluci, nančoale = naočale
Pepeljare = naočale sa velikom dioptrijom, pa su stakla vrlo debela
Rejbanke = „pilotske“ naočale posebnog dizajna bez obzira jesu li brendirane od Ray Bana ili ne
Čorav = slijep ili slabovidan, može biti i način uvrede

„Baš su ti zakon cvikse“ = Naočale su ti vrlo lijepe
„Koje dioptrije su ti đozle“ = Koje dioptrije su ti naočale
„Kad on metne te svoje đozluke, zgleda koma“ = Jako loše izgleda sa naočalama
„Čorav si kaj šišmiš“ = Ti jako slabo vidiš
„Si ti čorav kad tak voziš“ = Voziš vrlo loše
„Ostavi se čorava posla“ = Nemoj raditi nepotrebnu stvar







STARI TRAMVAJI
Baš sam ono bil klinac koji je išel u vrtić sa desetkom koja je još bila ona najstarija, kockasta, kakav je danas turistički tramvaj. Mali, depresivan tramvaj na kojem smo si vrata otvarali sami.

A onda je 1951. krenuli tramvaj TMK101, pa 1973. i TMK201 koji su bili standard moje mladosti. Nisu to bili loši tramvaji, konačno voze još dan danas. No, nekoliko stvari je u njima bilo koje današnji tramvaji nemaju. Prvo otvarali su se prozori jer nije bilo klime. Svjetla su bila slabašna i depresivna, a depresivne i neudobne su bile i tamnosmeđe sjedalice. Grijalice uz sjedala su bile puno prejake, pa ako si na njoj držao noge nakon desetak minuta nisi više mogao izdržati. No, prejake su bile za one koji su sjedili pokraj grijalica, u ostatku tramvaja i nije bilo previše vruće. Nije bilo displeja, čak ni reklama. Stepenice su bile jako visoke i kose (ne kao danas kod niskopodnih tramvaja), pa su sve starije osobe, trudnice, žene sa malom djecom i invalidi imali ozbiljnih problema da se popunu, te smo im svi morali priskočiti u pomoć, a što smo i činili. No, ono što je bilo najzgodnije je bilo da smo sa strane na automatu za vrata, mogli ispustiti zrak, te ručno otvoriti vrata i iskočiti van na semoforu ili kad bi tramvaj usporio. Prepraktično kad si klinac i stalno ti se negdje žuri, a i ne želiš šetkati previše.

Kasnije su u Zagreb došli puno suvremeniji češki ČKD tramvaji Tatra T4, Tatra KT4 (zglobni), rabljeni njemački Duwag GT-6, TMK2100 (zglobni), te ovi najnoviji TMK2200 i TMK2200K koji u sebi imaju svo čudo tehnologije. Manje je poznato da je Zagreb još 1973. imao prvi zglobni tramvaj TMK200 koji je proizveden u samo jednom primjerku i povremeno se mogao vidjeti na ulicama na opće čuđenje stanovništva. Proizveden je i TMK900 isto u samo jednom primjerku 1990, no zbog velikog broja kvarova i nedostatka dijelova povučen je iz prometa.




SA MAŽORET BAJKE - 2. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

koncert-sc82323404
tupac poetry book


koncert-sc82323404
tupac poetry book


koncert-sc82323428

koncert-sc82323429
image upload


koncert-sc82323449

koncert-sc82323452

koncert-sc82323454

koncert-sc82323455

koncert-sc82323457

koncert-sc82323458

koncert-sc82323459
upload


koncert-sc82323461

koncert-sc82323467

koncert-sc82323469

koncert-sc82323472

koncert-sc82323487

koncert-sc82323488

koncert-sc82323489

koncert-sc82323509

koncert-sc82323511

koncert-sc82323514

koncert-sc82323522

koncert-sc82323526

koncert-sc82323536

koncert-sc82323538

koncert-sc82323544

koncert-sc82323547

koncert-sc82323556

koncert-sc82323558

koncert-sc82323559

...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: srijeda, 18.09.2024. u 13:36) komentiraj (0)

BRDO NASTUPA



Krenula je sezona i odmah je krenulo brdo nastupa. U prošlom tjednu smo imali 4 nastupa, a u ovom imamo isto toliko. Najbitnij nastup je u subotu, u 11:00 sati centrom grada.






Audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 19.9. u 20 sati i subotu 21.9. u 11 sati. Dobrodošli!

24-Facebook





- petak 13.9. u 17:30 h službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Hajduk), o/o Šef

- subota 14.9. u 10:00 h Palmotićeva 30 (promotivni nastup za audicije Zagrebačkih mažoretkinja - Jurišićeva-Trg bana Jelačića-Tkalčićeva-Ilice-Preradovićev trg-Bogovićeva-Gajeva-Trg bana Jelačića-Praška-Zrinjevac u 11:00 sati)
* plesni nastup S1A i Drum linea

- nedjelja 15.9. u ???? RSC Jarun (Europski juniorski triatlon kup), o/o Šef

- četvrtak 19.9. u 18:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 21.9. u 9:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 28.9. u 17:00 službeni ulaz Maksimirskog stadona (Dinamo-Lokomotiva), o/o Šef

- srijeda 2.10. u 18:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Monako), o/o Šef

- subota 5.10. u 08:30 Savska 1 (Dani otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Zagreb), o/o Šef
* plesni nastup S1A i Drum linea u 9:30 i 11:30

- subota 5.10. u 10:15 Trg bana Jelačića-Tkalčićeva-Ilica-Preradovićeva-Bogovićeva-Gajeva-Trg bana Jelačića (Promotivni nastup za audicije Zagrebačkih mažoretkinja), o/o Šef

- četvrtak 10.10. u 18:30 Palmotičeva 30 (audcije), o/o Šef

- subota 12.10. u 9:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 26.10. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Osijek), o/o Šef





DUJIĆ POLICAJKA

Naša mažoretkinja Patricija Dujić je upisala Policijsku akademiju. Odjenula uniformu, živi na Akademiji i jedini izlazak su joj trenizi i nastupi. Aaaaaa, miš mali!






AUDIO OPREMA TIMA

- profesionalni audio sustav Pioneer sa pojačalom, tjunerom, CD playerima i Infinity zvučnicima
- profesionalni razglas sa pojačalom, miksetom i dva jaka zvučnika
- 2 mobilna razglasna sustava za krov automobila
- 5 aktivnih zvučnik sa akomulatorom
- 4 mikrofona među kojima tri profesonalna od kojih je jedan Shure (najbolji mikrofoni na svijetu)
- jedan mikrofon za kompjuterska snimanja
- profesionalne slušalice AKG
- 2 prenosna CD playera
- 2 audio linije
- MP4 i MP3 backup






MONTIRANJE GLAZBE

Zagrebačke mažoretkinje rade muziku alatom WaveLab koji ima odlične montažerske mogućnosti. No, osim dobroga alata i kvalitetnog kompjutera sa velikim ekranom na kojem se dovoljno kvalitetno raspoznaje glazbeni broj, potrebna je i kvalitetna audio oprema. Tako je na kompjuter spojeno vrhunsko JVC pojačalo, imamo najkvalitetnije Infiniti zvučnike, te AKG slušalice. Bez svega toga ne bi mogli kvalitetno preslušavati muziku i nebi čuli svaki ton, i najmanji šum, nekvalitetu…




Prvo se ispati trener koji traži glazbene brojeve koji ga „pale“. Koji puta i Šef predloži brojeve, ali i drugi treneri, pa i same mažoretkinje. Od brojeva koji se prezentiraju 90% otpada kako radi toga što nisu ispravni, tako radi toga što ih je nemoguće montirati ili što ne odgovaraju strategiji Zagrebačkih mažoretkinja. Ovo je mnogo puta vrlo stresno za trenera.

Potom se posluša koreografska zamisao, te se predloži osnovna strategija montaže (koja je zapravo ideja broja). Nakon toga krene se „graditi muzički broj“ na način da se postavi prvi glazbeni broj, izreže se, premontira, pojača ili smanji glasnoća pojedinog djela, umaskiraju se stvari koje nisu dobre, ubace se bubnjevi, spoje neki dijelovi, eventualno se neki dio ponovi, spojevi se umaskiraju reversnim fazama… Broj se doslovce izmasakrira do neprepoznatljivosti. Alat naime glazbu pretvara u grafiku i prepoznaje 10.000-ti dio sekunde, iako realno radimo sa tisućinkama. Sve se to ponovi sa idućim brojem koji se spaja na prethodni, pa sa trećim, četvrtim, petim itd. I tu frustracija prelazi sa koreografa na montažera. Em je teško spojiti neke nespojive dijelove (često kada to je i nemoguće), em se koji puta ne može doslovce pratiti koreografska ideja, em je frustrirajuće kako je teško neke stvari umontirati. Posebno kada se radi o auftaktovima i glazbenim brojevima koji imaju pozadinsko muziciranje.

U sve to potrebno je još i ujednačiti tempo (osim ako koreograf ne želi drugačije), izjednačiti nivoe (glasnoću), te cjelokupan broj kroz remastering profiltrirati da se svi dijelovi uklapaju. Na kraju potrebno je ubaciti fade in (lagano ublendavanje) i fade out (mekano izblendavanje).

I onda se sve to ne svidi koreografu iako je sa vama sudjelovao cijelo vrijeme u izradi. Pa premontirate neki dio glazbe, što je daleko teže nego raditi cijeli glazbeni broj iz početka. Nemalo puta su deseci sati bačeni u vjetar jer koreograf na kraju nije htio glazbeni broj, tj. isti ga nije palio. Tada padate u tešku depresiju.

Kad je sve gotovo, zagasimo svjetlo i preslušavamo glazbeni broj najmanje tri puta u cijelosti. Prvo izmjerimo tempo i slaže li se isti tijekom cijele pjesme. Drugi puta koncentriramo se na prijelaze i perkusije u pozadini. Treći puta koncentriramo se samo i isključivo na to paše li sve zajedno kao cjelina ili ne. Tek ako ova tri testa prođu onda imate kvalitetan glazbeni broj

I tu nije kraj. Ako ste prošli sva tri testa, koreograf vam je rekao da ga broj „pali“ onda morate još proći i najteži test: sviđa li se broj mažoretkinjama ili ne. I to je nešto što ja ne mogu podnijeti, nego najčešće odem iz dvorane.

No, ni tu nije kraj. Ako ste prošli ovaj test, koreograf krene raditi koreografiju na ovu muziku i kada je sve napravljeno ili je zbog koreografije tražio neke izmjene, odlazite u profesionalni studio gdje se napravi remastering, izmjene nedostaci, ubace bubnjevi i činele, te se glazba filtrira alatima koji su daleko moćniji i sa bitno većim mogućnostima. To traje nekih 4-5 sati i košta oko 1.000,00 kn.

Još vam je samo preostalo da broj konvertirate, pohranite u arhivi na hardu, te napravite 3 kopije CD-a za treninge, back up i master za natjecanje.

Za kvalitetan glazbeni broj od 2 minute od preslušavanja do dovršetka montaže utrošimo od 20 do 40 sati rada, a bilo je slučajeva gdje smo potrošili i preko 100 sati rada.






ZGRADA REKTORATA
Zgrada Rektorata je građena od 1856. do 1859. i u to vrijeme je bila na samom rubu grada. Zgrada je projektirana (arhitekt Ludwig Zettl) kao južno krilo Bolnice samostana Sestara milosrdnica koje je trebalo primiti 200 bolesnika zbog tadašnje zaraze kolere i Školu za primalje. Iako je zgrada rađena kao bolnica ista se u nju nije uselila.

Zagrepčani su (kao i danas) smatrali da je ta novotarija preružna i nitko nije htio useliti u nju. 1863. tu je privremeno useljena Zagrebačka realna gimnazija, a 1864. je u njoj održan prvi Zagrebački Zbor (Velesajam). 1866. privremeno je u njoj bila vojna bolnica. 1869. u nju se useljava Tvornica duhana Zagreb koja dobiva pravo korištenja na 10 godina.

Na koncu se 1882. odlukom Vlade zgrada dodjeljuje Sveučilištu koje seli sa Katarininog trga (današnje Gornjogradske gimnazije). Prva predavanja su bila 6.11.1882. Danas je u zgradi Rektorat Sveučilišta i Pravni fakultet.

Ispred zgrade se nalazi poznata skulptura Ivana Meštrovića „Povijest Hrvata“ koja je originalno izrađena 1932. za zgradu Starohrvatskog muzeja u Kninu. 1970. na 300. godišnjicu Sveučilišta brončani odljev Povijesti Hrvata se postavlja ispred Rektorata.








ŠUZE
Šuze = cipele
Špičoki = posebna vrsta cipela koje su naprijed išle u špicu
Tenke = tenisice
Škornje = gumene čizme za blato ili snijeg
Šlape = papuče
Starke = Startasice
Štikle = cipele na visoku petu
Buce = vrsta debelih jako potfutranih čizama za snijeg
Žniranci = vezice za cipele
Štumfe = čarpe
Štumfpantli = držači za čarape
Cufus ili pehaka = pješice

"Baš su ti dobre šuze" = Cipele su ti jako lijepe
"Skini si šuze i navleči šlape" = Skini cipele i obuci papuće
"Kaj buš do tam išel cufus" = Zar ćeš do tamo ići pješice
"Ma idem rađe pehaka" = Radije ću pješačiti







UZREČICE KLINCIMA

Zapravo kad si bolje razmislim, kaj su nama starci radili, još smo mi i super ispali. Danas za bar pola poteza, batina i uzrečica koje smo dobivali roditelji bi završili kod pravobraniteljice za djecu ili u zatvoru.

Blage uzrečice:
Jel ti tata staklar?
Si se opral iza ušiju?
Gasi TV, lampe budu pregorile.
Zatvori vrata nisi se na čamcu rodil!
Sjedi drvo na drvo.

Srednje opake uzrečice:
Da te nisam ni čul!
Kaj sjediš na ušima?
Poklopi se s ušima!
Čekaj, čekaj da ti tata dođe doma!
Plači, plači, manje ćeš pišat.

Uzrečice koje su nas istinski mrcvarile:
Što plačeš, nemoj da ti ja dam razlog za plakanje!
Šiba je došla iz raja!
Odi van i nađi šibu, al pazi ako nebu dobra, ja bum išel po onu sa trnjem!
Očeš da ti opali jednu prek nosa?
Kad te žvajznem buju ti šmklji zletili van!
Nemoj da te ja zakucam na zid!
Ja sam te rodila je te mogu i ubit!
Ubil bum boga u tebi!




SA MAŽORET BAJKE - 1. dio

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

Generalna proba
koncert-sc82323000

koncert-sc82323005

koncert-sc82323015

koncert-sc82323059

koncert-sc82323077

koncert-sc82323118

koncert-sc82323130

koncert-sc82323138

koncert-sc82323142
wade hampton golf club


i Bajka
koncert-sc82323200

koncert-sc82323216

koncert-sc82323231

koncert-sc82323252

koncert-sc82323255

koncert-sc82323260

koncert-sc82323264

koncert-sc82323267
host images


koncert-sc82323278

koncert-sc82323305
share picture


koncert-sc82323308

koncert-sc82323322

koncert-sc82323329
imagehost


koncert-sc82323336

koncert-sc82323336

koncert-sc82323345

koncert-sc82323352

...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 13.09.2024. u 16:09) komentiraj (0)

KRENULA SEZONA



I krenula je nova sezona. Svi treninzi su krenuli u ponedjeljak 9.9. Dobro nam došli natrag.






Audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 19.9. u 20 sati i subotu 21.9. u 11 sati. Dobrodošli!

24plakat
img upload






- petak 13.9. u 17:00 h službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Hajduk), o/o Šef

- subota 14.9. u 10:00 h Palmotićeva 30 (promotivni nastup za audicije Zagrebačkih mažoretkinja - Jurišićeva-Trg bana Jelačića-Tkalčićeva-Ilice-Preradovićev trg-Bogovićeva-Gajeva-Trg bana Jelačića-Praška-Zrinjevac u 11:00 sati)
* plesni nastup S1A i Drum linea

- nedjelja 15.9. u ???? RSC Jarun (Europski juniorski triatlon kup), o/o Šef

- četvrtak 19.9. u 18:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 21.9. u 9:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 28.9. u 17:00 službeni ulaz Maksimirskog stadona (Dinamo-Lokomotiva), o/o Šef

- srijeda 2.10. u 18:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Monako), o/o Šef

- subota 5.10. u 08:30 Savska 1 (Dani otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Zagreb), o/o Šef
* plesni nastup S1A i Drum linea u 9:30 i 11:30

- subota 5.10. u 10:15 Trg bana Jelačića-Tkalčićeva-Ilica-Preradovićeva-Bogovićeva-Gajeva-Trg bana Jelačića (Promotivni nastup za audicije Zagrebačkih mažoretkinja), o/o Šef

- četvrtak 10.10. u 18:30 Palmotičeva 30 (audcije), o/o Šef

- subota 12.10. u 9:30 Palmotićeva 30 (audicije), o/o Šef

- subota 26.10. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Osijek), o/o Šef





RUKAVINA SE UDAJE

Naša mažoretkinja Katarina Rukavina se udaje. Dogovorila je dvoranu (V. mjesec 2026), orkestar i sve ostale pojedinosti.






OSTALI ALAT TIMA
Osim 58 velikih i 15 malih alata za vrt ured ima:
- 53 veliki alat (bušilice, brusilice, cirkular, električni odvijač, ubodnu pilu...)
- multifunkcionalni radni stol
- 224 malih alata (klješta, odvijače, labele, lopatice...)
- 8 kutija za alat i 3 velika ormara za alat
- 10 velikih kutija matica, čavala, tipli idr.
- troje lojtre
- zaštitnu opremu






KAKVA MUZIKA JE „IN“ U MAŽORET PLESU

Svakako više nitko ne pleše na Radetzky marsch ili Most na rijeci Kway. Više nije «in» ni hooked on, ne zato što je loš, nego zato što su svi iskoristivi hooked on iskorišteni, a novi nisu proizvedeni već 10-tak godina. Trenutno je izašla iz mode latino-američka glazba, no prvenstveno zato što je 5-6 godina latino-američka glazba dominirala plesom općenito, pa tako i mažoret plesom, što je dosadilo i gledateljima, i sucima, ali i samim mažoretkinjama. No, latino-američkih ritmova još uvijek ima, barem kao dio glazbenog broja.

Svakako su popularni potpourri od 3 do 5 glazbenih brojeva u 2 minute (dakle 20-40 sekundi ili 5-10 osmica po broju). Najčešće se uzimaju najmoderniji glazbeni brojevi.

Bubnjevi su izuzetno važan dio današnjih glazbenih brojeva, što i ne čudi obzirom da su mažoretkinje step-by-beat ples i već preko 200 godina bubnjevi su bitan dio orkestara koji prate mažoretkinje. Upravo zato česta je uporaba bubnjeva kao solo instrumenata, kao instrumenata kojima se započinje ili završava glazbeni broj, ali i kao instrumenta kojim se prelazi iz jedne u drugu glazbenu cjelinu. Isto tako bubnjevi su bitni kao podloga samih glazbenih brojeva. Kvalitetne perkusije svakako su najbitniji segment glazbe koji može bitno pojačati dojam i najdosadnijih glazbenih brojeva. Ipak, treba izbjegavati previše solo perkusija jer nakon nekog vremena postanu suhoparne.

Tempa glazbe je oko 140-145 beatova u minuti. Ima slučajeva kvalitetnih brojeva koji su bili sporiji, ali čak i onih od 175 i 180 beatova. Ovo je jako riskantno i to mogu samo daleko najbolji koreografi i najbolji sastavi. Ima i primjera gdje dio glazbe ima 110, pa i manje beatova, no najčešće koreografi tada plešu dva koraka na beatu i svakako izbjegavaju stupanje.
Promjene tempa, intenziteta, glasnoće, tonaliteta, stilova, sve je češći i sve više koreografa poseže za ovom metodom. Nemalo je i krajnje ekstremnih primjera koji su se pokazali uspješnima. Posebni efekti su rezultirali i potpuno novim koracima ili koreografskim cjelinama.






INSTITUT ZA POVIJEST

Hrvatski institut za povijest (prije Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske) smješten je u jednoj od najljepših palača Gradeca (Opatička 10), koja je 1840. izgrađena za plemićku obitelj Vojkffy-Paravić. Od 1882. u palači je sjedište Odjela za bogoštovlje i nastavu Zemaljske vlade. 1891. zgradu je Iso Kršnjavi preuredio prema nacrtima Hermanna Bollea.

Zgrada ima fascinantnu unutrašnjost koju krase Zlatna dvorana (svečana dvorana za prijeme), Pompejanska dvorana, Renesansna soba i niz ostalih reprezentativnih dvorana koje su ukrasili brojni slikari i kipari među kojima i Oton Iveković, Celestin Medović, Vlaho Bukovac, Robert Frangeš Mihanović idr. Zgrada ima prekrasno stubište sa galerijom muza, te fascinantnu željeznu ogradu.

Dvorane Instituta služe za održavanje znanstvenih skupova i koncerata ozbiljne glazbe.








ŠPORT
Šport = sport
Nogač = nogomet
Aut = izvan terena
Penal = jedanaesterac
Opsajd = zaleđe
Faul = prekršaj
Rezerva = zamjenski igrač
Šica, košarica = košarka
Slobodnjaci = slobodna (kaznena) bacanja
Zicer = pozicije sa koje moraš pogoditi koš (gol)
Tekma = utakmica
Špilati = 1. igrati nogomet ili neku drugu sportsku igru; 2. kartati
Hakl = rekreativna utakmica nogometa (najčešće malog ili na dva mala gola) ili košarke
Haklati = rekreativno igrati nogomet ili košarku
Hiti = baci
Sklizati, smečiti = klizati
Sklizanje = klizanje
Smeči se = kliže se
Sličuhe = klizaljke
Role = rolšuhe
Fiskulutura = tjelovježba
Fizički = tjelesni odgoj
Cibosi = Cibona
Repka = reprezentacija
Drukati = navijati
Drukeri = navijači

"Zgubili smo danas hakl" = Izgubili smo danas rekreativnu utakmicu
"Baš bi mogli malo haklati danas" = Mogli bi danas igrati nogomet
"Bumo haklali na jedan koš?" = Hoćemo li odigrati jednu košarkašku utakmicu na pola igrališta
„Fulal je zicera“ = Promašio je siguran koš
"Celu noć smo špelali pref" = Cijelu noć smo kartali preferans
"Bumo danas kaj špilali belu?" = Hoćemo li danas kartali belu
"Kak to špilaš, mulec jedan?" = Kako si to odigrao, budaletino







KUMICE NOSE SIR DOMA
Sve tamo do sredine devedesetih kumice iz okolnih sela su donosile u kuće jednom ili dva puta tjedno friški domaći kravlji sir. Uz sir mogli ste naručiti i vrhnje, domaća jajca, a kod nekih i sezonsko povrće. Pojedina kumica je držala cijelu ulicu ili čak kvart, te je opsluživala susjedstvo. Kako nije bilo interneta, a i telefoni su bili rijetkost, posebno na selu, naručili ste za idući tjedan kada bi vam kumica donijela narudžbu za taj tjedan. Kumice su do kvarta dolazile vlakom, nakon čega su hodale od kuće do kuće, sir i ostalo nosile na glavi i po rukama u cekerima i košarama, te su se istinski i nanosile i nahodale. Tjelovježba sam tak, a same kumice su bile pravi mali bodibilderi.

I onda je sve izumrlo, kupovalo se sir u Konzumu ili na placu, sve do Covida-19 i potresa u Zagrebu, kada su kumice počele ponovo voziti sir, povrće, jaja… No, današnje kumice su bitno moderniziranije. Naša kumica, koja nam nosi friški sir, vrhnje i kuhani sir sa ljutom paprikom iz Križevca ima pickup, navigaciju, naručujemo internetom, čujemo se mobitelom, a narudžbe i isporuke prati tabletom iz auta.




SA SNIMANJA NAVIJAČKOG SPOTA NEREDA -

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
spot71271000

spot71271001

spot71271002

spot71271004
free image hosting


spot71271010

spot71271050

spot71271055

spot71271055

spot71271064
upload image


spot71271064
upload image


spot71271067

spot71271069

spot71271074

spot71271108

spot71271157

spot71271262

spot71271297

spot71271321

spot71271324

spot71271330
image upload


spot71271336

spot71271354

spot71271368
upload images


spot71271378

spot71271391

spot71271397

spot71271436

spot71271486

spot71271643

spot71271699

(objavljeno: utorak, 10.09.2024. u 16:30) komentiraj (0)

IMALI SMO TULUM ZA OSVAJANJE EUROPSKOG PRVENSTVA



Imali smo tulum za S1A i J1A za osvajanje Europakog prvenstva u srijedu. Na tulumu smo imali klopicu, tortu posebno rađenu za nas (ledeni vjetar), cugu, muziku, ali i novost: radili smo koktele, što alkoholne (za one punoljetne) što virgin (za one maloljetne).


Istim smo se zahvalili i svim osobama koje su nam pomogle tijekom Europskog, prvenstveno, a posebno Martini Koljaji, maimi Koledić, mami Horvat, Ivi Koljaji, baki Koljaji, Marini Vrankić, Arijani Kovačevć, te našim koreografkinjama Moniki Uđbinac i Viktoriji Žugaj. Ogormna vam hvala! Tim vam nikad neće zaboraviti što ste za njega napravili.

Inače pršte pohvale za organizaciju prvenstva sa svih strana Europe. Svi nas jako jako jako hvale.






Audicije za Zagrebačke mažoretkinje su u četvrtak 19.9. u 20 sati i subotu 21.9. u 11 sati. Dobrodošli!

24plakat
img upload






- petak 6.9. u 16:00 Palmotićeva 30 (Hanžekovićev memorijal, Trg bana Jelačića u 17:00), o/o Šef

- subota 7.9. u 15:00 NK Trnje (100. godišnjica kluba), o/o Šef

- subota 7.9. u 16:45 Book NSB (Memorijal I.Ivančić u 17:45), o/o Šef

- nedjelja 8.9. u 16:30 Atletski stadion Mladost, Jarun (Hanžekovićev memorijal u 17:40), o/o Šef

- subota 14.9. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Hajduk), o/o Šef

- nedjelja 15.9. u ???? RSC Jarun (Europski juniorski triatlon kup), o/o Šef

- subota 28.9. u ???? službeni ulaz Maksimirskog stadona (Dinamo-Lokomotiva), o/o Šef






NEMA POSTOVA DO 10.9.

Iza kulisa se neće objavljivati dok su praznici, a do 10.9.

I postovi će tijekom praznika biti bitno rijeđi, tj. izlazit će samo petkom.






VRTNI ALAT TIMA
- 3 kosilice
- 1 stroj za rahljenje trave
- 2 ručne flekserske kose (jedna velika i jedna mala)
- 1 veliki trimer za grmlje
- 1 mali trimer za ukrasno bilje
- 1 metarske škare za za rezanje grana
- 2 električne i 4 ručne pile
- 2 stativa za piljenje i druga fiksiranja
- 2 tačke
- agregat
- 2 tlačne prskalice
- dva velika šlaufa za zaljevanje
- 32 komada velikog alata (lopate, grablje, motike, vile, metle...)
- 14 komada malog alata za cvijeće (škare, lopatice, motičice...)
- 10 različitih kanti
- rudle
- platforma na 4 kotača za transport vrtne opreme
- multifunkcionalni remen za mali vrtni alat






ZAŠTO SE TRAŽE OCJENE

Jedina važnija aktivnost naših mažoretkinja su njihove školske ili studentske obveze. Škola i fakultet su prioritet svih prioriteta. I to je jedan od najvažnijih principa Zagrebačkih mažoretkinja.

Upravo radi toga Zagrebačke mažoretkinje imaju stalni nadzora nad ocjenama svojih članica. Ocjene na uvid se traže najmanje dva puta godišnje, a po potrebi i češče. Locira li se problem razgovara se sa roditeljima, razrednicima, pedgozima, ravnateljima. U slučaju ozbiljnih problema sa ocjenama tim postupa na slijedeći način:

1. upozorava članicu i daje joj rok
2. osigurava pomoć druge mažoretkinje, a koji puta i profesionalne instrukcije, nemalo puta i Šef uči sa mažoretkinjom
3. privremeno degradira i/ili suspendira mažoretkinju
4. trajno suspendira mažoretkinu, tj. isključuje je iz sastava.

U nekoliko slučajeva bili smo prisiljeni na ovu najstrožu mjeru, no ponosni smo na to da smo velik broj djevojaka ostalim mjerama uspjeli "vratiti na pravi put". Iskerno, uz sve uspjehe Zagrebačkih mažoretkinja, daleko sam najponosniji upravo na ove postignuča.






PSIHIJATRIJSKA BOLNICA VRAPČE

Psihijatrijska bolnica Vrapče, prije se zvala Zavod za umobolne Stenjevac, nastala je 1879. (Beč je svoju Pshihjatrijsku bolnicu dobio 1861.). No, još 1804. je Zakladna bolnica Male braće na Harmici imala odjel broj 13 sa oko 30 kreveta, tada zvani „ludnički odjel“.

Današnja poznata „žuta zgrada“ projekt je arhitekta Krune Waidmanna. Uz glavnu zgradu sagrađeno je još osam paviljona i to 2 paviljona za „nečiste“ bolesnike, 2 paviljona za „bjesneće“ bolesnike, paviljon za epidemične bolesnike, zgrada kuhinje, praonice i strojarnice, gospodarstvena zgrada i kapelica. Iako je prvotno u njoj bilo smješteno 250 bolesnika, znala je imati i preko 2000 bolesnika u svojim odjelima. Do sada je kroz bolnicu prošlo preko 150.000 bolesnika.

Niz je viceva i anegdota napravljeno o „Vrapču“. Najsimpatičniji je naputak „Kako dođeš do Vrapča? Samo skreneš!“ Naš ured je samo 150 metara od „Vrapča“ upravo radi bolnice. Naime, Šefovi baka i djeda su cijeli svoj život radili u bolnici u Vrapču (od 1938.), pa im je bolnica 1949. dala zemlju na kojoj su izgradili kuću (1952.), a gdje je danas naše sjedište. Iskreno, Šef je „odrastao“ u „Vrapču“ jer je vrlo često sa djedom, koji je bio šef odjela, boravio unutar bolnice gdje se igrao kao klinac, no tada su djelatnici živjeli sa bolnicom pa su tamo popravljali zube, imali niz sportskih i društvenih aktivnosti, hranili se… To puno toga objašnjava, zar ne?








KURITI
Kuriti = paliti
Vužgi, zavužgi = zapali, zapjevaj
Dreva = drvo
Trešče = sitno drvo za potpalu
Vuglen = ugljen
Širajzl = žarač
Šparhet = štednjak
Zebe me = hladno mi je
Zebec, zima je = hladno je

„Daj zakuri, zebe me“ = zapali peć hladno je
„Zemi dreva i trešče pa zavužgi peč“ = uzmi drva i sitna drva za potpalu pa zapali peč
„Joj kaj me zebe“ = Jao, kako mi je hladno
„Baš je zebec“ = stvarno je hladno







STARE POPEVKE
Je Zagreb je neka imal stvarno velki broj starih popevki (pjesama). Svi smo ih obožavali, stalno popevali (pjevali), one su u nama budile ljubav prema gradu. Danas to više nije tak i više nama zagrebačkih popevki. Danas klinci ili slučaju dalmatinske pisme (Grašo i ostali) ili srpske cajke, a to malo zagrebačkih bendova i pjevača ne stvara zagrebačke popevke. Žalosno i jako tužno. Tu i tam Gupci prepjevaju neku staru zagrebačku popevku i to je to.
Najpoznatije zagrebačke popevke su:
• Serbus Zagreb moj
• Moj Zagreb kak ima te rad
• Zagreb plave oči ima
• Tebi grade moj
• Medvednica
• Na Sleme
• Kak Taubeka dva
• Zagreb moj Zagreb
• Trešnjevačka balada
• Zagrepčani
• Pozdrav Zagrebu
• Zagrebačke špancirancije
• Pjesma Zagrebu
• Kad te moja klapa hapa
• Rođen u Zagrebu
• Popevke sam slagal
• Golubovi
• Gde si moj prijatel
• Vraćam se Zagrebe tebi
„Za nikaj na svetu ja menjal te ne bi, moj Zagreb kak ima te rad… jer ti, a ti, najdrakši si mi, najslajša popevka v živlenju si mi, u mojemu srcu najlepši si grad. Moj Zagreb kak imam te rad!“




SA SNIMANJA SPOTA ZA BABY LASAGNE -

foto: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
spot34345000

spot34345002

spot34345003

spot34345006

spot34345012

spot34345013

spot34345021

spot34345022

spot34345023

spot34345025

spot34345036

spot34345038

spot34345052

spot34345054
free photo upload


spot34345063
image upload site


spot34345064

spot34345077

spot34345078

spot34345079

spot34345080
free pic upload


spot34345082

spot34345092
free image upload


spot34345097

spot34345105

spot34345114

spot34345131

spot34345134

spot34345137

spot34345161

spot34345183

(objavljeno: petak, 06.09.2024. u 11:59) komentiraj (0)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.