IDEMO NA TURNEJU U GRČKU



Potvrđeno je Zagrebačke mažoretkinje odlaze na turneju u Grčku od 23. do 28.8. Odlazimo u dva grada, jedan ima 150.000, a drugi 250.000 stanovnika i na moru su. Više o turneji za par dana.

Zagrebačke mažoretkinje su dobile poziv za Njemačku, Srbiju i Italiju, a još dvije od te tri turneje ćemo prihvatiti, tako da ćemo ove godine imati ukupno tri turneje.

Ovo je moguće zato što tim neće ići na Državno i Europsko prvenstvo nego će se više posvetiti turnejama. Na turneje će ići juniorke i seniorke.






Krenuli smo sa sezonom, tj. svi trenizi su krenuli po rasporedu iz prvog polugodišta:
- S1A: ponedjeljak 1. gimanzija i srijeda OŠ I.Filipović od 19:30 do 22:30
- S2 (bivši S1B): utorak 1. gimnazija, četvrtak Palmotićeva 30 od 20:00 do 22:00 sata
- J1A: subota 1. gimnazija od 9:00-12:00
- J2 (biši J1B): subota Hercegovačka 111 od 10:30-13:00
- J3: subota Hercegovačka 111 od 9:00-11:00
- D1: subota Palmotićeva 30 od 9:00-10:30
- D2: subota Palmotićeva 30 od 10:45-12:15
- Veteranke: utorkom Palmotićeva 30 od 20:00-22:00
- Drum line ponedjeljkom 1. gimnazija od 20:30-22:00

Obzirom na prealazak na EUR, cijene članarina su:
- S1A: do XII. mjeseca 8,50 EUR, od I. mjeseca 15,00 EUR
- S2 (bivši S1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J1A: do XII. mjeseca 11,50 EUR, od I. mjeseca 17,00 EUR
- J2 (bivši J1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J3: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- D1: do XII. mjeseca 13,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- D2: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- Veteranke: od I. mjeseca 19,00 EUR
- Drum line nema članarina






- subota 28.1. u 15:00 h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Lokomotiva), o/o Šef

- srijeda 1.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- četvrtak 2.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- petak 3.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- subota 4.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- nedjelja 5.2. u 17:00, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef





MIKAC IMA DEČKA

Sara Mikac Smeško si je našla dečka. Upoznali smo ga. Macan je istinski mmmmmm.... Bravo malička!






Blog je osnovala naša predvodnica Doroteja Kukolja 27.7.2007.

Do sada je imao:
- 6.955.755 posjetitelja (prosječno 164.640 godišnje ili 451 posjet dnevno)
- 2120 postova (u prošloj godini 101 post)
- 173.279 riječi u postovima (prosječno po postu 92,6)

Postovi se najčešće pišu tijekom noći (između 1 i 2 sata)







MANUALI(podsjetnici)

Zagrebačke mažoretkinje nisu tipična hrvatska institucija obzirom da nam nije osnovni princip improvizacija, za koju su Hrvati doktori znanosti. Naravno da i mi moramo često kada improvizirati, najčešće ne svojom krivicom. Ali 90% naših obveza pokriveno je manualima. Manuali su dokumenti koji definiraju sve obveze tijekom nekog projekta i odgovaraju na pitanje:
- kada
- što
- tko i s kim
- kako

Naši manuali su vrlo precizni i ne ostavljaju prostor improvizaciji. Naravno, za svaki projekt koji se ponavlja manuali se moraju updatati tj. prilagoditi novim okolnostima i konkretnom projektu u realnom vremenu.

Manuali se rade za pojedine službe na prvenstvu, koncertu, turnejama, ali i kao podsjetnici za opremu koju se treba uzeti na putovanje, za pakiranje, za letove avionom, za audicije, za bolove u koljenu, za gripu, za nogometne utakmice... Rade se i manuali za neke specifične aktivnosti pa tako postoji manual za mažoretkinje koje individualno putuju avionom (što i kako da naprave na aerodromu).

Iskreno smatram manuale najvećom vrijednosti Zagrebačkih mažoretkinja na koje smo potrošili sate rada, ali sada nam štede užasno mnogo vremena, povećavaju profesionalizam i bitno smanjuju broj pogrešaka.





TAXI

- ukupno u Zagrebu ima oko 1500 taxija
- najveći taksi prijevoznici su Radio Taxi Zagreb, Cammeo, Eko Taxi, Bolt, Uber i Ride2.





ZAGREBAČKE ZIDINE I VRATA

Dok je ugarski kralj Bela IV bježao pred Tatarima kratkotrajni spas je pronašao i u Zagrebu (Gradecu). Stoga je kao zahvalnost gradu 1242. dodijelio "Zlatnu bulu", status slobodnog kraljevskog grada koji je bio pod osobnom zaštitom kralja, nije ga smio napasti ni jedan vlastelin ili plemenitaš, a grad je smio organizirati sajmove i obrtnike, imao je slobodnu trgovinu, svog suca i direktno je potpadao pod kralja. No, grad je imao obvezu da se opaše zidinama, kulama i drugim fortifikacijskim objektima. Ipak prvi gradski zidovi datiraju još iz 7. stoljeća, a ostaci se nalaze ispod Muzeja grada Zagreba gdje se mogu i razgledati.

Gradec se za ono vrijeme utvrdio vrlo brzo, za samo 15 godina. Gradski bedemi su bili debeli 2 metra i visoki 5 do 6 metara. Grad je imao 13 kula, no o njima u idućem nastavku ovog serijala.

Kroz gradske zidine se moglo ući na petora velika vrata i jedna mala vrata (Mesnička vrata, Gradec, Nova vrata Frauentor, Surovo dverce, Kamenita vrata i Poljska vratašca ili Dverce). Frauentor ili "ženska vrata" tako su se zvala jer je uz njih bio samostan Klarisa. Vrata su čuvali čuvari koje je na godinu dana odabirala gradska četvrt. Sva vrata i sam grad za vrijeme opsade su branili gradski stražari na čijem je čelu bio kapetan.

Kod Dverci ili Poljskih vratašca bilo je zvonce koje je pozivalo građanstvo da se vrati sa polja u grad jer se vrata zatvaraju. Vrata su se ljeti zatvarala u 22 sata, a zimi u 21 sat. To zvonce zvalo se Campana Latronculorum ili zvono pljačkaša, iskrivljeno zagrebački "lotrijaša", a po njemu je i kula Lotrščak dobila ime.

Nakon što su se zatvorila gradska vrata, a do jutra, kroz grad je hodao noćobdija, gradski redarstvenik koji je pazio da na ulicama nema lopova i pljačkaša dok građani spavaju, te da nečija vatra u peći ili svijeća nije izazvala požar dok spava. Noćobdija je u 22 sata vikao ulicama "Deset je sati, pošteni ljudi ideju spati, a ne cesti ostaju samo tati (lopovi)".

Tijekom kuge u Zagrebu otvorena su bila samo Kamenita vrata jer se tamo jedino moglo kontrolirati ulazak u grad i spriječiti ulazak onima koji su imali simptome. Kamenita vrata su i najšira gradska vrata.

Kaptol je imao bitno slabije zidine, a jedino su oko Katedrale bile ozbiljne zidine i kule koji je dio sačuvan i danas. Dio zidina oko Gradeca također je sačuvan, no veći dio je pretvoren u gradske palače nakon što je minula opasnost od Turaka.







CUGA

Cuga = piće
Cugati = piti
Našvasati, nacvrcati, naliti, nacugati = napiti se
Spiti =popiti
Spi = popi, spavaj
Žestica = žestoki alkohol
Pivkan, bira = piva
Žuja = Ožujsko pivo
Betonirana piva = koktel pive i žestokog pića
Gembač = gemišt, 2 mjerice mineralne vode na 7 mjerica vina
Škropec = decilitar vina sa malo sode ili kisele vode
Babi, bambus = crno vino sa kolom
Musolini = Bijelo vino sa malinovcem
Votka C = koktel od votke i soka od naranče
Špeci = koktel Coca-cole i Fante
Dum-dum tekila = sprite i tekila koji su udare prije posluživanja
Himpersaft = malinovac (sok od malina)
Aplsaft = jabučni sok
Tringlt = napojnica
Kod Hudolina = sinonim za liječene alkoholičare

„Kaj se je nacugal“ = napio se
„Bum si presekel to s žesticom“ = popit ću jedno žestoko piće
„Bumo si spili žuju“ = hoćemo li popiti Ožujsko pivo






PRVI MOBITELI
Jedna moja simpatična životna priča. Bio Vam ja tako u ljeto 1991. u Hong Kongu. Uđem u podzemnu željeznicu i začujem zvuk telefona. Kažem, pobogu, pa kako ovi imaju telefonsku govornicu u podzemnoj, kako su to spojili žicom? Kad čovjek vadi iz torbe ogromnu grdosiju, izvlači metar dugu antenu i krene razgovarat. U tih mjesec dana u Hong Kongu svaki dan sam nailazio na te ogromne mobitele kod raznih ljudi. Vratim se ja tako u Hrvatsku i kažem ljudima da tamo ekipa nosi telefone sa sobom u torbama, a oni će mi: „Kaj god, izmišljaš, to nije moguće“.

Samo godinu i pola kasnije (negdje 1993.) i kod nas su došli prvi mobiteli. Duncall. Da bi imali taj mobitel imali ste plastičnu kutiju veličine 40x30x10 cm u prtljažniku auta, pa je ta kutija bila spojena na struju i antenu koja je bila na krovu, a vi ste nosili još jednu manju kutiju tako nekih 30x15x5 cm na kojoj je bila slušalica. Vremenom se prvo izgubila kutija u autu, pa je i kutija koju ste nosili nestala, ali je mobitel bio ogroman, a morali ste i izvlačiti antenu dužine nekih 40 cm.

Ja sam prvi mobitel nabavio 1996, Motorola. Nakon što sam podnio zahtjev u Krapini (tamo sam imao vezu, jer bez nje se nije mogao dobiti mobitel), platio sam 1000 DEM (današnja vrijednost 718 EUR), i morao čekati mjesec dana da mi država odobri frekvenciju (da nisam državni neprijatelj). Mobitel je bio debel i velik, imao je antenu koja se vadila cca 15 cm i još jednu koju sam imao na autu radi boljeg prijema na putu. Signala u Zagrebu nije bilo na dobrom dijelu grada, čak ni na Trgu Austrijske Republike (centar). Mi u Vrapču nismo imali signal, pa sam i u uredu imao jednu antenu na krovu koja je lovila signali iz Gajnica. Na putu do Zadra, signala ste imali u Zagrebu, Karlovcu, Slunju i slijedeći puta u Zadru. 1997. na Državnom prvenstvu nije bilo signala u Pakoštanima, pa ste jedino mogli loviti jako slab signal u Clubu Med ako ste stali na plažu i okrenuli se prema 6 km udaljenom Biogradu. I niste se smjeli micati.

Kasnije su mobiteli postajali sve manji i manji, na kraju su bili tek nekih 8x 5 cm, i 1,5 cm debeli, glavni model je bila Nokia. Da bi došli današnji pametni telefoni pa su mobiteli ponovo počeli rasti i biti sve veći i veći.





SA EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 5. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja















































































...kraj...

(objavljeno: petak, 27.01.2023. u 22:21) komentiraj (0)

KREĆE GOMILA NASTUPA



Iako je tijekom prvog mjeseca bilo zatišje sa nastupima, sada kreće gomila nastupa. Od subote 28.1. do nedjelja 5.2. imamo ukupno 7 nastupa. Veća količina nastupa se nastavlja i dalje tijekom veljače.






Krenuli smo sa sezonom, tj. svi trenizi su krenuli po rasporedu iz prvog polugodišta:
- S1A: ponedjeljak 1. gimanzija i srijeda OŠ I.Filipović od 19:30 do 22:30
- S2 (bivši S1B): utorak 1. gimnazija, četvrtak Palmotićeva 30 od 20:00 do 22:00 sata
- J1A: subota 1. gimnazija od 9:00-12:00
- J2 (biši J1B): subota Hercegovačka 111 od 10:30-13:00
- J3: subota Hercegovačka 111 od 9:00-11:00
- D1: subota Palmotićeva 30 od 9:00-10:30
- D2: subota Palmotićeva 30 od 10:45-12:15
- Veteranke: utorkom Palmotićeva 30 od 20:00-22:00
- Drum line ponedjeljkom 1. gimnazija od 20:30-22:00

Obzirom na prealazak na EUR, cijene članarina su:
- S1A: do XII. mjeseca 8,50 EUR, od I. mjeseca 15,00 EUR
- S2 (bivši S1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J1A: do XII. mjeseca 11,50 EUR, od I. mjeseca 17,00 EUR
- J2 (bivši J1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J3: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- D1: do XII. mjeseca 13,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- D2: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- Veteranke: od I. mjeseca 19,00 EUR
- Drum line nema članarina






- subota 28.1. u 15:00 h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Lokomotiva), o/o Šef

- srijeda 1.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- četvrtak 2.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- petak 3.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- subota 4.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- nedjelja 5.2. u 17:00, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef





DRUM LINE IMA 23 ČLANA

Nakon audicija za Drum line ukupno ima 23 osobe u bubnjarima. Apsolutno svi bubnjevi, pa i oni rezervni, su sada popunjeni, više nemamo ni jedan jedini slobodan bubanj.






KOJE SMO SVE SUVERNIRE DOBILI OD NOGOMETA

Od Hrvatskog nogometnog saveza smo dobili:
- originalni dres sa potisima igrača koji je uokviren
- rukavice Dražena Ladića sa kojima je branio na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998. kada smo bili 3.
- originalnu nogometnu loptu sa Europskog prenestva u Austriji i Švicarskoj sa potpisima svih igrača
- originalnu nogometnu loptu sa odlučujuće kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo 1998. kada smo bili 3.
- suvenire sa kandidature u Cardiffu
- službenu zastavicu UEFA-e sa UEFA kongresa
- nekoliko medalja sa KUP-a i DP u nogometu
- monografiju povodom 100. godina HNS-a

Od GNK Dinamo smo dobili:
- originalni dres sa brojem 500 povodom 500. nastupa na Maksimiru koji smo uokvirili
- povelju povodom 100. nastupa na Maksimiru
- niz majci, publikacija, kuglica za bor...






ZAŠTO CURE DOLAZE SAT VREMENA PRIJE NASTUPA

Na nastupe se dolazi sat vremena prije nastupa. 30 minuta nam služi radi "rezerve" i pripreme jer:
- neke cure zakasne (ne baš često, ali se ipak desi, a to je dovoljno da možemo organizirati zamjenu ili prijevoz na nastupa poput taxija...)
- moramo se raspitati gdje je garderoba za preskidanje (čak i kada imamo svoje garderobe poput one na Dinamu, koji puta se desi da je ne možemo koristiti ili tamo ima nekih problema npr. nema struje, prljava je, prosuta je vode, nema ključa…)
- treba definirati osnovne želje naručioca koje nismo uspjeli definirati tijekom ugovaranja nastupa (npr. je li nastup vani ili unutra da znamo curama reči koje uniforme odjenuti)
- dajemo curama osnovne naputke kako se našminkati i odjenuti
- eventualno isprobamo ceremonijal, protokol ili postavimo formacije nastupa u konkretna prostor (posebno ako se radi o speficičnom ili premalenom prostoru)

Ostalih 30 minuta je za odjevanje i šminkanje:
- cure se odjevaju i šminkanju oko 20 minuta (uniforme, čizme, frizure pod kapu, sređivanje frizura da kosa ne strši na sve strane, lakiranje, šminkanje...)
- 10 minute prije izlaska iz garderobe pregledavamo svaku curu i ako nešto nije u redu vračamo je da popravi nedostatak (pregledava se urednost uniforme, svi dijelovi uniforme, šminka, kosa, te usta da mažoretkinje nemaju kaugume)
- u slučaju visokih temperatura ili dužih ceremonijala tražimo od svake cure da popije dovoljnu količinu vode i isotonika

Ukoliko se nešto izjalovi pa nam treba više od 30 minuta "rezerve" cure se uspiju odjenuti i našminkati u 15 minuta, a bilo je slučajeva da su to napravile i u 10 minuta.

Kada se radi o vrlo zahtjevnim koreografijama, nastupima ili prostorima (npr. Lisinski) nalazimo se dva sata prije nastupa kako bi imali sat vremena samo za formacijsku probu ili probu ceremonijala/protokola.





ZET AUTOBUSI

- autobusi u Zagrebu voze od 1931. (do tada su vozili smo tramvaji od 1891.)

- Zagreb ima 153 autobusne linije, od čega 145 dnevnih, 4 noćne i 4 posebne
- dužina autobusnih linija je 1424 km
- godišnje autobusi pređu 26,0 milijuna kilometara
- 475 autobusa
- 31 kombi za prijevoz invalida
- 43.298 mjesta u autobusima
- 30 autobusnih okretišta
- autobus preveze 59,1 milijuna putnika godišnje





MEDVEDGRAD

Mevedgrad (Arx Ursina) je utvrda i stari grad na Medvednici (brdo Mali Plazur) koji je sagrađen 1254. godine nakon provale Tatara (1242.), a utemeljio ga je zagrebački biskup Filip kako bi branio Kaptol i biskupske posjede. Kako je utvrda sagrađena na kraljevoj zemlji Bela IV ju je prisvojio nakon smrti Filipa. Utvrda je stoga bila predmet sukoba između svjetovne i crkvene vlasti. 1436. vlasnici Medvedgrada su postali Grofovi Celjski. Krajem sedamdesetih Medvedgrad je restauriran.

Medvedgrad je vremenom postao sinonim za zlo, te su se oko njega predale mnoge priče i legende, od kojih je najpoznatija ona o Crnoj kraljici (Barbara Celjska, žena hrvatsko-ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog), koja je prodala dušu vragu. Tvrdi se da je njeno blago još danas zakopano negdje u unutrašnjosti medvedgradskih zidina. Stoga je u tajnim kaptolskim zapisima Medvedgrad prozvan Maledictum Castrum Medved (Prokleti grad).

Grad ima kapelu i Oltar domovine (spomenik žrtvama Domovinskog rata). Danas je Medvedgrad izletište sa najljepšim pogledom na grad, te nacionalnim restoranom u podrumu stambene zgrade.

Zagrebačke mažoretkinje su imale nekoliko nastupa na Medvedgradu, a najupečatljiviji je bio postavljanje ogromne zastave koju je predsjednik Tuđman postavio na Kninsku tvrđavu prilikom oslobađanja Knina.








FLAŠE

Flaša = boca
Fraklec, fraklić = mala flašica za oštro piće
Demižonka = opletena boca za čuvanje rakije
Štefan = baca širokog grla za vino
Štoprl, štoprlin = čep
Štamprl, štampl = mala čašica od 0,5 dl za rakiju
Tokanče = izdužena mala bočica od oko 0,5 dl za ispijanje rakije
Kupica = velika ovalna čaša od 2 dl za gemišt
Štingl = visoka vinska čaša na stalku
Traktur = lijevak
Džezva = lončić za kuhanje kave

„Zvelči štoprl s te demižonke“ = Izvuci čep ili opletene boce
„Svako jutro si gotnem štamprl rakije“ = Svako jutro popijem čašicu rakije
„Si spijemo kupicu“ = Hoćemo li popiti jedan gemišt
„Daj mi kupicu gembača“ = Molim jednu čašu gemišta






TELEFONSKI BROJEVI

Prije se telefonske brojeve moglo dobiti na dva načina. Prvi je bio da ste potražili u predebeloj knjižurini koja se zvala telefonski imenik. Ovaj imenik je bio tiskan za svaku županiju ili nekoliko manjih županija (tj. nekoliko pozivnih brojeva). Imenik se tiskao svake godine, a svi smo imali bar jedan kod kuće (kupovao se svakih par godina novi).

Drugi način je bio da ste nazvali 988, tj. informacije za telefonske brojeve. Tamo bi rekli ime i prezime, te grad u kojem osoba živi ili institucija djeluje i operater bi vam rekao broj telefona. Kasnije se ovaj broj pretvorio u 11888. Ova usluga i telefonski imenik su izumrli kada se pojavilo više operatera, pa PTT-pošta telegraf i telefon (Hrvatske pošte i telekomunikacije) više nisu mogli voditi evidenciju ni većine brojeva. Danas se brojevi u načelu traže preko interneta.

Uz tu službu PTT je imao i poznati broj 981 (danas 11981). Ovo je bio broj na kojem ste mogli dobiti sve moguće informacije koje ste tražili, zanimljivosti, znanstvene informacije, servisne informacije... Na tom broju operateri su bili izuzetno kvalitetni i obrazovani. Tu su se skupljale čak i informacije za domaće zadaće. Imao je PTT i još neke specijalizirane usluge informacija poput sportskih informacija (9841), informacija o točnom vremenu koje smo vrlo često zvali (985), međunarodne informacije pretplatnika (9802), meteorološke informacije (986), točno vrijeme (95), služba buđenja idr.

Najsmješnija pitanja na ovim brojevima bila su:
- Dajte mi službu koja izbacivaju ljude i stvari iz stana.
- Trebam tečaj Zagrebačke marke po njemačkoj banci.
- Žena mi je oprala radnu knjižicu s trapericama, možete mi reći šta ću ja sad s tim?
- Molim vas koliko ima kilometara od Zagreba do Milana, kad se ide, ovako, malo boljim autom.
- Znate kaj, recite vi meni, ja i moj prijatel se raspravlamo, kak se zove onaj veter kaj puše, jel tajfun ili tajkun?; - Tajfun; - A-ha, hahaha, ja sam njemu lepo rekel da je tajfun, pa ne bu valda Todorić puhal.
- Zovem jedan broj i automat mi govori da je linija u kvaru. Možete mi reci što to znači?
- Molim vas broj od pozivnog broja za broj 224-333....
- Kak se zvala ona mršava sportašica, ona je bila dugo prva, znate možda na koju mislim?
- Dobar dan! Ja sam nekad radila u Ilici, gdje su sada moji papiri?
- Molim vas neku službu u HT-u; - Koju službu konkretno trebate?; A ŠTO VAS BRIGA ŠTO TREBAM!!??
- Dobar dan! Kod mene u kvartu ima plakat na kojem su jakne, onako vise drap, gdje se to može kupit?
- Dajte mi neku pizzeriju u Dubravi; - Ima "Paprika"…; - Ma, ne, ne s paprikom, ja bih jednu miješanu...
- Recite mi rezultat u odbojci Rusija – Kuba; - Morate pitati sportske informacije, telefon 9841.; - A-ha, ma dobro, nema veze, dajte mi za vaterpolo...
- Dajte mi hrvatsku ambasadu u Zagreb!
- Kada vozi katamaran Split-Zagreb?





SA EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 5. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja



























































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: srijeda, 25.01.2023. u 14:11) komentiraj (0)

DRŽIMO TRENINGE U BIOGRADU



Dvije naše trenerice Monika Uđbinac (trenerica 1A timova), njena asistentica Suzana Protoković i Šef su u Biogradu u petak, subotu i nedjelju. Ovdje će odraditi 12 sati treninga i postaviti koreografiju za Biogradske mažoretkinje na Državnom prvenstvu mažoretkinja.

Suradnja Biograda i Zagreba je duga iako već niz godina nismo radili koreografije i treninge za Biograd, pa nam je više nego drago da smo isto obnovili.






Krenuli smo sa sezonom, tj. svi trenizi su krenuli po rasporedu iz prvog polugodišta:
- S1A: ponedjeljak 1. gimanzija i srijeda OŠ I.Filipović od 19:30 do 22:30
- S2 (bivši S1B): utorak 1. gimnazija, četvrtak Palmotićeva 30 od 20:00 do 22:00 sata
- J1A: subota 1. gimnazija od 9:00-12:00
- J2 (biši J1B): subota Hercegovačka 111 od 10:30-13:00
- J3: subota Hercegovačka 111 od 9:00-11:00
- D1: subota Palmotićeva 30 od 9:00-10:30
- D2: subota Palmotićeva 30 od 10:45-12:15
- Veteranke: utorkom Palmotićeva 30 od 20:00-22:00
- Drum line ponedjeljkom 1. gimnazija od 20:30-22:00

Obzirom na prealazak na EUR, cijene članarina su:
- S1A: do XII. mjeseca 8,50 EUR, od I. mjeseca 15,00 EUR
- S2 (bivši S1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J1A: do XII. mjeseca 11,50 EUR, od I. mjeseca 17,00 EUR
- J2 (bivši J1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J3: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- D1: do XII. mjeseca 13,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- D2: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- Veteranke: od I. mjeseca 19,00 EUR
- Drum line nema članarina






- subota 21.1. u 15:30 h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Gorica), o/o Tinana

- subota 28.1. u 15:00 h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Lokomotiva), o/o Šef

- srijeda 1.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- četvrtak 2.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- petak 3.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- subota 4.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- nedjelja 5.2. u 17:00, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef





KOLJAJA SKINULA 9 KG

Naša razvodnica Lea Koljaja** je izgubila 9 kg jer je na intenzivnoj dijeti. Bravo malička. Istinski i ogroman RESPECT!






NAVIJAČKE MAJICE

Zagrebačke mažoretkinje u svom skladištu imaju 212 navijačkih majica. Trenutno u skladištu imamo dvije generacije navijačkih majci, ove najnovije od prije 3 godine, i one rađene na Dinamovim polo majicama od prije 6 godina.

Uz to imamo i tri kompleta navijačkih majici koje su se radile za posebne prilike, npr. „Zagreb za Široki“ (kada smo išli navijati za Široki na Državno prvenstvo).






SUBVENCIJE

Da bi se ostvarila subvencija potrebno je jako puno posla, papirologije i živaca.

1. Pračenje natječaja
- mora se konstantno pratiti natječaje na svim nivoima, jer nakon što se objave postoji rok koji je obično kratak
- potom se treba natječaj dobro proučiti, sa svim detaljima, jer se obično u njima skriva niz začkoljica, problema, detalja, a samo jedna greška i odbacit će molbu kao nepotpunu ili nepravilnu

2. Prijava projekta
- potom se rasprave svi potencijalni projekti i odaberu se oni na koje ćemo se javiti
- nakon toga je prikupljanja enormnog broja papirologije koja se traži (izvodi iz registra, ugovori sa bankama, potvrda o ovlaštenoj osobi za zastupanje, potvrda o nekažnjavanju, potvrda o plačenim svim porezima i prirezima, izvod o statusu udruge, i još tona papirologije)
- onda se sve to ovjeri kod javnog bilježnika
- potom slijedi pisanje natječaja, što je ogroman posao, a materijali prelaze i preko 500 stranica
- nakon toga se ispunjava vrlo kompliciran obrazac sa milijardu pitanja i podobrazaca, linkova i priloga

3. Slanje prijave
- kada to sve obavimo šalje se elektronički obrazac i neki osnovni elektronički dokumenti
- uz to cjelokupan projekt sa svim prilozima i prikupljenim dokumentima šalje se preporučeno sa povratnicom
- promašite li rok samo sa 2 minute (do 23:59 navedenog datuma), odbacit će vam projket bez obzira je li razlog kašnjenja opravdan, te koliko vam je projekt važan i kvalitetan
- pogriješite li i jedan zarez odbacit će vam prijevu bez mogućnosti ispravke

4. Potpisivanje ugovora
- ako smo prošli na natječaju, odlazimo u Ured na potpisivanje ugovora.
- ugovor se pročita, potpiše se i ovjeri 5-6 primjeraka ugovora
- potom ugovor zavedete u svoje poslovne knjige

6. Izvješča
- da bi se sredstva ostvarila potrebno je predavati kvartalna, polugodišnja i završna izvješča koja su vrlo detaljna i ekstremno jako se kontroliraju
- osnovni dokument za izvješča je obrazac koji treba vrlo pažljivo i detaljno ispuniti, a sukladno natječaju i projektu
- za to je potrebno i opet stotine stranica papira, dokaza, svaki, ali baš svaki račun, izvod, platna lista, nalog...
- i usprkos toga redovno traže nadopune, objašnjenja, dodatne dokaze (npr. nije dovoljan samo račun za hotel na Europskom prvenstu, nego i posebna ovjerena lista učesnika)
- ukoliko nešto sa izvješčem ne valja, morate novac vratiti

7. Kontrola
- u sve to vrijeme provedbu projekta kontrolira resorni ured, ured za kontrolu grada, razne nadzori...
- u svakom momentu mogu tražiti objašnjenja, dokumente, papire, usporebe, uvid, prisustvovati nastupu ili drugom događaju...
- uz to postoji još i kontrola državnih inspekcija, financijske policije, porezne inspekcije, inspekcije za udruge...

Tona papira, dokumenata, brdo vremena. Jedna osoba mora se baviti samo time cijele godine.

I još uz to od uspješnost prolaska na natječajima je oko 5%, što znači da prijavljujete brdo toga, nalazite tonu papira i trošite gomilu vremena nizašta.





ZET TRAMVAJI

- nastao je 1891. kada su prve tramvaje vukli konji, sa ukupno tek 10 vozila
- od 1910. tramvaj je električni

- danas Zagreb ima 15 dnevnih i 4 noćne tramvajske linije
- tramvaj ima 266 kola (142 niskopodna) i 51 prikolicu
- 46.028 mjesta u tramvaju
- tramvajske šine imaju 214 km dužine
- mreža ima 16 okretišta i 257 stanica
- tramvaji godišnje prevezu 128.429.000 putnika
- tramvaji godišnje prođu 762.000 km

- uz putničke tramvaje ZET ima još 5 ralica, 2 brusilice, 2+7 teretnih tramvaja
- ZET ima i dva muzejska oldtimera koji služe za turističke vožnje





OKTOGON
Oktogon je prolaz nekadašnje Prve hrvatske štedionice koji povezuje Cvjetni trg i Ilicu. Projekt zgrade i oktogona je napravio Josip pl. Vancaša. Oktogon je bio prvi zagrebački natkriveni pješački prolaz.

Sa obije strane prolaza nalaze se trgovine, među kojima i trgovina Croata kravata, koja promiće hrvatsku povijest kravata (Hrvati su izmislili kravatu). U središnjem dijelu oktogona gdje prolaz svija za 90 stupnjeva. nalazi se mali osmerokutni trgić sa staklenom kupolom i vitrajima. Iz tog trgića je ulaz u banku. Podovi pasaža pokriveni su kvadratni pločicama u dvije boje.

Oktogon ima ploću i spomenik psu Plutu koji je dolutao na gradilište, gdje su ga radnici udomili i hranili. Pluto je nastradao pred sam kraj izgradnje, prema legendi u sukobu sa razbojnicima. Radnicima i arhitektu to je teško palo, pa su mu podigli spomenik.







BEŠTEK

Beštek, escajg = pribor za jelo (žlica, nož, vilica, šeflja, male vilice i žlice…)
Šeflja = kutljača
Ruler, valer, njudvaler = valjak
Hakmeser = sjekirica dugačke oštrice za sječenje kostiju na mesu
Šrajer = oštrilo za noževe
Posuda = posuđe
Rajgla = zdjela
Protvanj = tepsija
Vandl = limeno korito
Tacna = oval
Cediljka = cjelilo
Trajbačica = pjenjačica ili mutilica (naprava za ručno miksanje)
Trajbanje = umučivanje
Perilek, perilak = krpica za pranje suđa
Zubotrebec, canšteher = čačkalica

„Daj mi šeflju da si zemem juhu“ = Dodaj mi kutljaču da zagrabim juhu
„Ak te opalim s tim hakmeserom, mam te hmorim“ = Ako te udarim ovom sjekiricom, ubit ću te
„Napravila mi je celi protvanj štrudlih“ = Skuhala mi je punu tepsiju štrudla
„Metni nareske na tacnu“ = Stavi nareske na oval






TELEFON

Do telefona se sve do sredine osamdesetih jako teško dolazilo i tek neka kućanstva su imali telefon. Svi mi ostali morali smo odlaziti kod susjeda, rodbine ili na poštu da bi nazvali one sa kojima smo se nalazili ili morali čuti.

A i kad ste dobili telefon, najčešće ste imali dvojnika. To je značilo da je na vašoj liniji bio još jedan priključak, pa kad je vaš dvojnih razgovarao vi niste mogli razgovarati. Nemalo puta ste mogli i čuti što su dvojnik i njegov sugovornik razgovarali.

Prvi telefoni su bili crni i teški, a imali su brojčanik koji je bio u krug i morali ste brojeve okretati u smjeru kazaljke na satu do gornjeg desnog kuta da bi mogli nazvati broj. Potom su došli manji plastični telefoni, a nakon toga i brojčanici koji su se pritiskali umjesto da su se vrtili. Krajem osamdesetih su bile vrlo popularne „kefe“ manji telefoni koji su u slušalici imali brojčanik, a stajali su našerafani na zidu, pa ste ih imali obično kod kreveta, radnog stola ili u kuhinji. Kefe su imale ekstremno duge žice, pa ste sa telefonom mogli i hodati po prostoriji, a žica se mogla rastezati i do 4 metra.





SA EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 4. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

















































































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 20.01.2023. u 23:36) komentiraj (0)

NASTAVALJA SE NOGOMETNA SEZONA



Zbog Svjetskog nogometnog prvenstva nogometna sezona je ove godine stala još u XI. mjesecu, puno ranije nego inače. Ali zato krećemo ranije sa prvim utakmicama nakon Nove godine, već ovaj tjedan.






Krenuli smo sa sezonom, tj. svi trenizi su krenuli po rasporedu iz prvog polugodišta:
- S1A: ponedjeljak 1. gimanzija i srijeda OŠ I.Filipović od 19:30 do 22:30
- S2 (bivši S1B): utorak 1. gimnazija, četvrtak Palmotićeva 30 od 20:00 do 22:00 sata
- J1A: subota 1. gimnazija od 9:00-12:00
- J2 (biši J1B): subota Hercegovačka 111 od 10:30-13:00
- J3: subota Hercegovačka 111 od 9:00-11:00
- D1: subota Palmotićeva 30 od 9:00-10:30
- D2: subota Palmotićeva 30 od 10:45-12:15
- Veteranke: utorkom Palmotićeva 30 od 20:00-22:00
- Drum line ponedjeljkom 1. gimnazija od 20:30-22:00

Obzirom na prealazak na EUR, cijene članarina su:
- S1A: do XII. mjeseca 8,50 EUR, od I. mjeseca 15,00 EUR
- S2 (bivši S1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J1A: do XII. mjeseca 11,50 EUR, od I. mjeseca 17,00 EUR
- J2 (bivši J1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J3: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- D1: do XII. mjeseca 13,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- D2: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- Veteranke: od I. mjeseca 19,00 EUR
- Drum line nema članarina






- subota 21.1. u 15:30 h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Gorica), o/o Tinana

- subota 28.1. u 15:00 h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Lokomotiva), o/o Šef

- srijeda 1.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- četvrtak 2.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- petak 3.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- subota 4.2. u 17:00 h, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef

- nedjelja 5.2. u 17:00, službeni ulaz Doma sportova (Zagreb open Grand Prix, mađunarodni turnir u hrvanju), o/o Šef





VOKIĆ NAM DOŠLA NA TRENING

Mažoretkinja 1. formacija Petra Vokić* nas je posjetila na treningu u ponedjeljak. Prvi puta nakon operacije. I odlično izgleda. Nasmijana kao i uvijek odmah je uvela pozitivu na trening.






SLIKE ZA NAJMAŽORETKINJU

Zagrebačke mažoretkinje na svom godišnjem koncertu najboljoj mažoretkinji godine daju umjetničku sliku poznatih slikara koja uvijek ima temu Zagreba. Slike su vrlo vrijedne.

Ove slike uvijek nabavljamo u serijama, pa ih u skladištu uvijek imamo 2-4. Koji puta ove slike poklanjamo i prijateljskim timovima kada im idemo u goste.

I ostale mažoretkinje (najbolje tehniciranje, najveće napredovanje, najprofesionalniji stav na nastupu, najmarljivija mažoretkinja, najbolji trener) dobivaju plakete i razne nagrade, najčešće novi mažoret štap. Mažoretkinje koje su 5 godina u 1. formaciji dobivaju pravi zlatni štap, a one koje su 20 godina u timu štap sa Swarovski kristalima.






KOJE KONTROLE IMAMO

Zagrebačke mažoretkinje u svom radu imaju ogroman broj kontrola raznih tijela, i to doslovce konstantno, svaki dan:
- kontrole polugodišnjih i godišnjih izvještaja, te trajne kontrole obavljanja projekata od strane gradskih ureda i Turističke zajednice Zagreba
- gradski kontrolni ured (konstantna kontrola svih financija, te izvještaja, ali doslovce svakog računa)
- državna revizija (kvartalni, polugodišnji i godišnji izvještaji)
- financijska policija (koja je već bila u uredima)
- porezna uprava (nekoliko puta smo imali kontrole porezne uprave)
- interna kontrola u 3 nivoa
- kontrola honorara, stipendija i studentskih servisa
- kontrola nadzorno-stegovnih odbora i strukovnih tijela Hrvatskog mažoret saveza i Europske mažoret asocijacije

Uz stotine kontrola do sada ni jedno od gore navedenih tijela u 30 godina rada nije pronašlo ni jedan jedini propust. Čak nam je i financijska policija dala dokument kojim se dokazuje da 100% ispravno radimo i pritom su nam rekli da spadamo u tek 10% institucija kojima nisu pronašli ni jedan propust.





VOZILA SA ZG REGISTRACIJAMA

Zagreb ima registriranih vozila:
413.117 ukupno

296.047 u privatnom vlasništvu
117.070 u vlasništvu pravnih osoba

7.225 mopeda
10.641 motora
341.825 osobnih automobila
875 autobusa
42.130 teretnih i radnih vozila
10.421 ostalih vozila





CRKVA SV.KATARINE

Crkva svete Katarine Aleksandrijske je barokna crkva na Gornjem Gradu. Crkva je bila dio Isusovačkog samostana.

Na mjestu današnje crkve bila je mala dominikanska crkva iz 14. stoljeća koja se tijekom turskih provala koristila kao vojno spremište. Po dolasku isusovaca crkvica im je data na uporabu, a kako je bila premala, između 1620. i 1632. su sagradili potpuno novu crkvu, te uz nju podigli samostan (danas Galerija Klovićevi dvori). U požaru 1674. crkva je potpuno izgorjela, pa su obnovu pomogli hrvatski velikaši, zbog čega su im postavljeni grbovi u crkvi, a dobili su i pravo da u njoj budu sahranjeni. 1874. crkva postaje sveučilišna crkva. Nakon stradanja u velikom potresu 1880. crkva je obnovljena prema projektu Hermanna Bollea.

Crkva ima pet drvenih i jedan mramorni oltar (iz 1729.). Svodovi i zidovi su ukrašeni raskošnim baroknim štuko dekoracijama iz 1732. godine. Crkva ima i baroknu propovjedaonicu iz 1690. Crkva ima raskošne orgulje. Zbog posebnog ambijenta u njoj se organiziraju koncerti ozbiljne glazbe.







KUHINJSKI APARATI
Aparat = stroj
Šparhet, šparet, šporet = štednjak
Rešo = kuhalo
Rol = pećnica
Mikrovalka = mikrovalna pećnica
Frižider = hladnjak
Škrinja, duboko smrzavanje = zamrzivač
Mikser = miješalica
Zmiksati = izmješati mješalicom
Flaišmašina = stroj za mljevenje mesa
Protvanj = četvrtasta plitica za pečenje u pećnici
Širajzl = žarač (kojim se raspirivala vatra)
Gredenc ili kredenc = kuhinjski ormar koji je bio nježno plavi ili zeleni sa bijelom dijelovima i imao nekoliko ladica, većih ili manjih vratima zatvorenih dijelova, te otvoreni dio u kojem su se držali tanjuri i čaše

“Skini to s šparheta“ = makni to sa štednjaka
“Zgrijal sam si to na rešou“ = prigrijao sam to na kuhalu
"Daj pogleč v rol jel se speklo meso" = Pogledaj u pećnicu je li meso pečeno
"Si to metnul v frižider ili v šrinju" = Jesi li to stavio u hladnjak ili zamrzivač
"Daj proroštaj vatru v šparhetu z širajzlom" = Razgori vatru žaračem u peći
„Si to zmiksala“ = jesi to izmješala
"Zvleči klopu z gredenca" = Izvadi hranu iz kuhinjskog ormara






EMISIJE NA TV KOJE SU SE OBAVEZNO GLEDALE

U to vrijeme na ta dva TV programa imali smo neke emisije koje su svi gledali. Obavezno se gledalo:
- crtić na 1. u 19:15, nije bilo šanse da svi klinci ne gledaju crtić
- onda su klinci u nedjelju išli na kupanje nakon crtića, a starci su gledali Dnevnik u 19:30
- nakon Dnevnika nedjeljom gledala se obavezno domaća serija u 20:00
- gledalo se i Nedjeljno popodne (sa Sašom Zalepuginom) ako niste bili na izletu izvan kuće
- radnim danom u 10:30 svi klinci su obavezno gledali Branka Kockicu (interaktivna serija o klincima), ili u isto vrijeme drugim danima Kolariću Paniću
- u 11:00 se obavezno gledao „Opstanak“ (dokumentarci o životinjama)
- obavezno se gledao i kviz Kviskoteka, te Brojke i slova
- radnim danom navečer svi su gledali „Male tajne velikih majstora kuhinje“ (Vegetina kuhinja) Olivera Mlakara, gdje je dugo godina kuhao megakuhar Stevo Karapanđa
- u devedesetima gledala se Malavizija koju su vodili Bucka, Darko Janeš i Ivica Zadro, te Turbo Limach Show Siniše Cvrka
- u devedesetima se gledala i Sedma noć Ljudevita Grgurića Grge, a kasnije Sunčani show Mirka Fodora
- neki su gledali i emisiju za vojnike „Drugovi vojnici zdravo“ i poljoprivrednu emisiju „Plodovi zemlje“





SA EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 3. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja



















































































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: četvrtak, 19.01.2023. u 09:26) komentiraj (0)

Krenuli treninzi



Krenuli su prvi trenizi ovaj tjedan. Nadam se da ste se dobro odmorili i dobro došli nazad!






Krenuli smo sa sezonom, tj. svi trenizi su krenuli po rasporedu iz prvog polugodišta:
- S1A: ponedjeljak 1. gimanzija i srijeda OŠ I.Filipović od 19:30 do 22:30
- S2 (bivši S1B): utorak 1. gimnazija, četvrtak Palmotićeva 30 od 20:00 do 22:00 sata
- J1A: subota 1. gimnazija od 9:00-12:00
- J2 (biši J1B): subota Hercegovačka 111 od 10:30-13:00
- J3: subota Hercegovačka 111 od 9:00-11:00
- D1: subota Palmotićeva 30 od 9:00-10:30
- D2: subota Palmotićeva 30 od 10:45-12:15
- Veteranke: utorkom Palmotićeva 30 od 20:00-22:00
- Drum line ponedjeljkom 1. gimnazija od 20:30-22:00

Obzirom na prealazak na EUR, cijene članarina su:
- S1A: do XII. mjeseca 8,50 EUR, od I. mjeseca 15,00 EUR
- S2 (bivši S1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J1A: do XII. mjeseca 11,50 EUR, od I. mjeseca 17,00 EUR
- J2 (bivši J1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J3: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- D1: do XII. mjeseca 13,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- D2: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- Veteranke: od I. mjeseca 19,00 EUR
- Drum line nema članarina






- subota 21.1. u ??? h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Gorica), o/o Šef





ŠEF RADIO PRVU KOMEMORACIJU U ŽIVOTU

Komemoraciju za gospodina Ante Bakovića, predsjednika Hrvatskog odbojkaškog saveza je trebao raditi g. Krešo Dolenčić, najveći hrvatski redatelj. No, Krešo je imao temperaturu do 38 stupnjeva, pa je zamolio našeg Šefa da on to odradi umjesto njega, jer kako je rekao "u tebe jedinog imam povjerenja da češ to odraditi kako se spada". Pa nam je Šef morao po prvi puta u životu odraditi komemoraciju kao producent i redatelj.

Krešo je napisao direktorici Odbojkaškog saveza gđi. Valentini Bifflin: "Umjesto mene cijelu će stvar voditi gospodin Alen Šćuric, čovjek od mojeg potpunog povjerenja, voditelj Zagrebačkih mažoretkinja i osoba s kojom sam napravio na desetke priredbi u Zagrebu."

I odradio ju je istinski vrhunski. Događaj je bio na najvišem mogućem nivou. Na istom je bilo 5 ministara (i dva dopredsjednika Vlade), velik broj saborskih zastupnika, niz uglednika sportskog i javnog života, preko 500 osoba, te predsjednik Međunarodne odbojkaške asocijacije. Šef je dobio ogromne pohvala svih medija koji su bili nazočni.






BIPSEVI

Zagrebačke mažoretkinje u svom skladištu imaju dvije vrste bipseva. Žutih bipseva „press“ imamo 20 komeada, a narančastih „redar“ imamo 15 komada.

Tim još ima i kape „Support“, te akreditacije za tehničke službe tima na natjecanjima.






KOJE TISKANE MATERIJALE DAJEMO

Zagrebačke mažoretkinje više puta godišnje tiskaju flajere koje distribuiraju roditeljima i mažoretkinjama, a na kojima su važne informacije.

No, osim toga tim svake godine distribuira svojim članovima:
- Brošuru o Zagrebačkim mažoretkinjama sa svim informacijama o timu
- Materijale o Ljetnom kampu (letak i naputak)
- Brošuru o kvalitetnoj prehrani
- Brošuru za mažoretkinje S1A (svi podaci o S1A)
- Naputak za održavanje uniforme (kada zaduže uniforme)
- Ugovor
- Flajer o zaraznim bolestima
- Naputak za natjecanja (sa svim obvezama prije i tijekom natjecanja)
- Flajer za turneje (na kojem su apsolutno svi podaci o turneji uključujući i vremenske prognoze, podaci o mobilnim mrežama, lokalnim valutama, zdravstvenim rizicima…)
- Potvrde o članstvu i oslobođenju od tjelesnog odgoja





GRAĐEVINSKE INVESTICIJE U ZAGREBU

3,7 milijardi kn novih građevinskih radova
- 2,7 milijarde za zgrade
- 1,0 milijardi za infrastrutkuru i ostale građevine

U 2020. izdano je građevinskih dozvola za 740 građevina u kojima ima
- 3174 stanova
- površine 257.539 m2
- vrijednosti radova 3,2 milijardi kuna





MAKSIMIRSKI PARK

Park Maksimir je spomenik parkovne arhitekture i zaštićeno kulturno dobro. Prostire se na 316 hektara površine.

Park je podignut 1794. krčenjem autohtone šume hrasta lužnjaka i graba. Prvi je javni park u jugoistočnoj Europi i jedna od prvih u svijetu. Osnivač parka je zagrebački biskup Maksimilijan pl. Vrhovec de Ehrenberg i Rakitovec po koje je park i dobio ime. Biskup Vrhovec je biskupsku šumu poklonio građanima Zagreba za odmor i relaksaciju. U to vrijeme park je bio jedan od najljepših austrougarskih javnih parkova, obzirom da su ostali parkovi u prvom redu bili privatnog karaktera, uz dvorce i palače. I nakon biskupa Vrhovca biskupi nastavljaju uređenje parka, a na kraju ga je majstorski dovršio i oblikovao nadbiskup Juraj Haulik de Varallya 1839. u engleskom stilu. Za tu svrhu angažirao je niz austrijskih umjetnika koji su oblikovali carske perivoje u Schönbrunnu, Hatzendrofu i Laxenburug, a koje je predvodio arhitekt carskih vrtova Michael Sebastian Reidl.

Park ima:
- 3.160.000 m2 površine
- 5 jezera
- Zoološki vrt sa 2.255 životinja
- livade, potoke, mostove...
- Švicarska kuća (1842.)
- Vidikovac (1843.)
- Paviljon Jeka (1840.)
- Kapela sv. Jurja (1880.)
- Ljetnikovac biskupa Haulika (1855.)
- Vrtlareva kuća (1847.)
- spomenik Mogila (1925.) i Obelisk (1843.)
- restoran Ježeva kućica
- restoran Kod morskog lava (unutar ZOO)
- Ribičko drušvo “Bukovac-Maksimir” (lovi na 5. jezeru)
- Konjički klub Hiperion (organizira jahanje i ponije za djecu)
- niz drugih objekata (kafiće, nadzornička postaja, dvije pozornice, parkove za djecu...)








LETO

Leto = godina, ljeto
Protuletje (arhaično) = proljeće
Furt = stalno
Šljiva, zebec = hladno

„Trebalo mu je za to leto dan“ = Za to mu je trebalo godinu dana
„Furt nekaj spelava“ = stalno nešto izvodi
„Joj kak mi je šljiva“ = jako mi je hladno






TV S DVA PROGRAMA

Ni to bilo ko danas. Milijun programa, maxtv, sportski paketi, Netflix... imali smo dva programa, 1. i 2. Na prvom su bile vijesti, utakmice, obrazovni program, emisije, šahovski komentari, politički program, sve skupa ozbiljniji sadržaj. I taj je program išao od 6 ujutro do 1 ili čak 2 iza ponoći. Na 2. su bili filmovi, serije, showovi isl. Ovaj program je radio od 14 (koji puta i od 16 sati) do ponoći. Dok nije bilo programa bila je test slika na ekranu. Programe smo prebacivali mi klinci kad bi tata reko da se dignemo i prebacima na onaj drugi program.

Televizori su bili crno-bijeli. Nije bilo boje, a kamoli plazme, LCD-a... Onda su osamdesetih došli TV u boji. Ti vrabac koja je to bila revolucija. A onda su došli i daljinci, prvo na žicu, pa si moral pazit da ti netko ne padne prek žice između TV-a i kauča. A kad je došao daljinac bez žice. Ihaaaa... istina bio je velik ko prosječan ormar, no koji je to luksuz bio!





SA EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 2. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

















































































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 13.01.2023. u 19:20) komentiraj (0)

KRENULA SEZONA



Krenuli smo sa sezonom, tj. svi trenizi su krenuli po rasporedu iz prvog polugodišta:
- S1A: ponedjeljak 1. gimanzija i srijeda OŠ I.Filipović od 19:30 do 22:30
- S2 (bivši S1B): utorak 1. gimnazija, četvrtak Palmotićeva 30 od 20:00 do 22:00 sata
- J1A: subota 1. gimnazija od 9:00-12:00
- J2 (biši J1B): subota Hercegovačka 111 od 10:30-13:00
- J3: subota Hercegovačka 111 od 9:00-11:00
- D1: subota Palmotićeva 30 od 9:00-10:30
- D2: subota Palmotićeva 30 od 10:45-12:15
- Veteranke: utorkom Palmotićeva 30 od 20:00-22:00
- Drum line ponedjeljkom 1. gimnazija od 20:30-22:00

Obzirom na prealazak na EUR, cijene članarina su:
- S1A: do XII. mjeseca 8,50 EUR, od I. mjeseca 15,00 EUR
- S2 (bivši S1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J1A: do XII. mjeseca 11,50 EUR, od I. mjeseca 17,00 EUR
- J2 (bivši J1B): do XII. mjeseca 12,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- J3: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- D1: do XII. mjeseca 13,00 EUR, od I. mjeseca 19,00 EUR
- D2: do XII. mjeseca 13,50 EUR, od I. mjeseca 20,00 EUR
- Veteranke: od I. mjeseca 19,00 EUR
- Drum line nema članarina







PRIJAVE ZA LJETNI KAMP

Za ljetni kamp možete se prijaviti do kraja I. mjeseca. Treba dvije prve rate platiti odjednom. Od uvođenja EUR treba plaćati 60 EUR rata.






- subota 21.1. u ??? h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Gorica), o/o Šef





ŠEFA NAM PRIMILA KIČMA

Šef nam ima kičmobolju. Opako ga je primilo, pa jedva hoda i pritom urla od bolova. Šefa nam to primi jednom u godinu-dvije, a sada ga već dvije godine nije primilo. Pa je i red da ga je konačno ulovilo!






MEDALJICE

Kod odlaska iz tima svaka mažoretkinja dobiva medaljicu, koja je zapravo plaketa sa grbom Zagrebačkih mažoretkinja.

Zagrebačke mažoretkinje u skladištu imaju 120 ovih medaljica i stoga smo još neko vrijeme mirni sa izradom istih.

U skladištu imamo i rezervne zvjezdice za uniforme, Swarovski kristale za štap za 20 godina, te 2 zlatna štapa.






Ljetna stanka

Zagrebačke mažoretkinje imaju redovne treninge većinu godine, tj. svo vrijeme osim tijekom praznika i državnih blagdana. 1A sastavi imaju i intenzivne treninge tijekom svih praznika (zimskih, ljetnih i jesenskih).

Stanke u sezoni za 1A timove:
- od Nove Godine do kraja zimskih praznika (obično 8.1.) + 24. i 25.12.
- od Uskrsne subote do Uskrsnog ponedjeljka
- obično od 7.7. do 15.8. za S1A i od 26.6. do 15.8. za J1A, no moguće je da se isto pomakne tjedan ili čak dva ako je prvenstvo ranije ili kasnije





ZAGREBAČKI STANOVI

Zagreb ima:
- 384.333 stana
- sa 26,5 milijuna kvadratnih metara
- 68,9 m2 prosječno po stanu
- najviše ima dvosobnih stanova (105.985), pa trosobnih 96.450
- 108.375 stanova ima klimatizaciju

U 2019:
- izgrađeno stanova 2648 (najviše trosobnih 942)
- prodano stanova 1727
- prosječne površine 68,0 m2
- prosječna cijena 14.008 kn po m2






ZRINJEVAC

Zrinjevac, odnosno Trg Nikole Šubića Zrinskog, dio je tzv. Zelene ili Lenucijeve potkove, koju čine sedam zagrebačkih donjogradskih trgova.

- napravljen 1872. (do tada je tamo bio stočni sajam)
- površina 12.540 m2
- na parku ima 220 platana i tri fontane
- na sjevernom dijelu stoji meteorološki stup postavljen 1884. godine.
- na južnom dijelu poprsja: Julija Klovića, Andrije Medulića, Krste Frankopana, Nikole Jurišića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Ivana Mažuranića.
- u sredini parka, nalazi se glazbeni paviljon, postavljen 1891. godine (projektant Hermann Bolle).

- Zrinjevac je obrubljen zgradama Vrhovnog suda Hrvatske (sjever), Županijskog suda (istok), Arheološkog muzeja (zapad), Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (jug), Ministarstva vanjskih poslova (jugoistok)
- ime dobio na spomen na 300. godišnjicu bitke N.Š. Zrinjskog kod Sigeta






VURA
Dosta je zbunjuće označavanje vremena u purgerskom slengu. I dok svi znaju što je to "pol dva" rijetko tko će znati koliko je "triftalj dva". Toviše što je u dalmatinskom slengu to drugačije pa je 1:45 "jedan manje kvarat".

Pol = je pola od sata koji teče, znači "pol dva" je 1:30

Frtalj = samim time je to četvrtina od sata koji teče, znači "frtalj dva" je 1:15 (dalmatinski: jedan i kvarat)

Trifrtalj = jednako tako tri četvrtine sate koji teče, znači "trifrtalj dva" je 1:45 (dalmatinski: dva manje kvarat)

Popoldan = poslijepodne, dakle iza 12 sati, iako se to najčešće koristi za vrijeme nakon 14 sati, dok je "vjutro" do 10 sati, "poldan" od 10 do 14, "zvečer" iza 18 sati

Vura = sat
Vekerica = budilica
Vurmaher = urar
Cajger = kazaljka
Cajti = vrijeme

"Dojdeš vu triftalj dva" = Hoćeš li doći u 1:45
„Cajger je na cajgeru“ = Kazaljka je na kazaljci
"Se vidimo popoldan" = Hoćemo se naći poslije podne
„To su pravi cajti“ = To je pravo vrijeme






RUBIKOVA KOCKA
Rubikova kocka je trodimenzionalna mehanička igračka koju je 1974. izumio mađarski kipar i profesor Erno Rubik. Igra je doživjela nezapamćen uspjeh. Do 2005. godine prodano je 300 milijuna primjerka ove igračke.

Postoji nekoliko inačica Rubikove kocke. Klasična ima šest strana sa 9 kvadratića na svakoj strani (bijela, crvena, narančasta, plava, žuta i zelena), a cilj je da se kocka složi da svaka strana bude jednobojna. Postoji 43 trilijuna kombinacija kocke. Kocku je moguće složiti u 20 poteza. Rekord u slaganju kocke je 3,47 sekundi.





SA EUROPSKOG PRVENSTVA MAŽORETKINJA - 1. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja

























































































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 10.01.2023. u 20:24) komentiraj (0)

J1A na team buildingu



Juniorski 1A je upravo na team buildingu. Klopica, cugica, zabava, tulumarenje, mjuza...







PRIJAVE ZA LJETNI KAMP

Za ljetni kamp možete se prijaviti do kraja I. mjeseca. Treba dvije prve rate platiti odjednom. Od uvođenja EUR treba plaćati 60 EUR rata.






- subota 21.1. u ??? h, službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Gorica), o/o Šef





ERIKA IZGUBILA GLAS

Od previše tulumarenja naša predvodnica Erika Radić Erikson, je izgubla glas. Jadna ne može govorit. A ujutro je tulumarila do 5:30 i zadnja išla spavati. Kaže ona da je to zato da sve pospremi na spavanje, a ne zato jel joj se tulumarilo. Da, da, baš.






REZERVNA OPREMA ZA TIM

U skladištu Zagrebačkih mažoretkinja imamo veliku količinu rezervne opreme:
• navijačkih majici 25 komada
• ostalih majici (npr. Zagreb za Široki)
• službene gače i potkošulje
• službene futrole za uniforme
• ogledala 30 komada
• kabanice za kišu
• službene torbe 5 komada
• Sokol majice, hudice i jakne 110 komada
• steznici i ortoza za povrede 20 komada






SHEMA DVORANA

U svakoj od dvorana posebno je propisana pozicija stolica i stolova, te ostale opreme kako bi maksimalno iskoristili prostor i omogućili mažoretkinjama treniranje i preskidanje.

Treneri prije početka treninga moraju srediti dvoranu prema priloženim shemama.

U Covidu-19 ova shema je to bitnija jer smo morali postaviti sve na razmake od 2 metra.





INDUSTRIJA ZAGREBA

Prodano industrijskih proizvoda:
- 22,4 milijardi kn ukupno
- 4,9 milijardi kn prehrambena industrija
- 3,3 milijarde kn proizvodnja elektroničke opreme
- 3,0 milijarda kn farmaceutska industrija
- 2,3 milijarde kn proizvodnja pića
- 2,2 milijarde kn popravak i instaliranje strojeva






DVERCE

Gradska palača za večane prijeme i reprezentativne svrhe Dverce nalazi se na glavnom ulazu u Gornji grad preko puta kule Lotrščak. Palača je prije nosila ime Buratti. Polača se naslanja na gradske zidine, a današnji izgled joj je podario arhitekst Kuno Waidmenn u 19.stojeću. Kontesa Klotilda Buratti je poklonila Gradu Zagrebu palaču za reprezentativne svrhe, 1912. godine.

Palača ima velik broj prekrasnih i raskošnih salona, vinski podrum (u kojem se jasno vide gradske zidine iz 13. stoljeća), niz ureda i pomoćnih prostorija, ogroman broj vrhunskih umjetnina, te zbirku hladnog oružja iz razdoblja Seljačke bune. U crvenom salonu, svečanoj dvorani, gradonačelnik Zagreba prima goste i dodjeljuje nagrade.

Palača je doživjala mnoge predsjednike, uglednike i najviše događaje, no i dva malo drugačija. Josip Broz Tita u njoj je primio počasni doktorat, a turski predsjednik Erdogan je tražio da na 430 godina starom tepihu obavi svoju molitvu.

Zagrebačke mažoretkinje su mnogo puta obavljale protokole i ceremonijale u Dvercu, a ovdje je Grad Zagreba napravio i prijem za sudionike Europskog prvenstva mažoretknja 2011.













OBLOK

Oblok = prozor
Oberliht = prozor na kipu
Forangli, forange = zavjese
Žaluzine = prozorski kapci

"Otpri oberliht" = Otvori prozor na kipu
"Krivo si metnula forangle" = Pogrešno si objesila zavjese






KARTAŠKE IGRE

Prije se puno više kartalo. Danas se još karta bela (iako i toga ima sve manje), te remi i poker (poglavito texas holdem). Rijetko tko igra još preferans i bridž. Prije je kartaških igara bilo neusporedivo više.

Kartao se šnaps (pojednostavljena bela), preferans (puno kompliciranije od bele), zibnerica (sedmica), ajnc (danas je black jack izmijenjeni ajnc u kazinima), kanasta (slično remiju), osnovni poker (to više nitko ne igra) i lora (zabavna igra u 8 krugova). Klinci su kartali magarca, zahoda i crnog petra.





SA LJETNOG KAMPA - 7. dan drugi dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja
fotografije danas ne možemo objaviti iz tehničkih razloga. Biti će objavljene u idućem postu!





















































































...kraj!

(objavljeno: petak, 06.01.2023. u 17:38) komentiraj (0)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.