KONCERT ZA KRAJ ŠKOLSKE GODINE 12.6.



KRAJ SEZONE I ZADNJI TRENINZI
Treninzi traju do subote 11. lipnja (osim za 1A seniorski sastav koji treninge ima do 7. srpnja i juniorski 1A sastav do 30. lipnja).


POČETAK SEZONE I PRVI TRENINZI
Sezona počinje po početku školske godine u tjednu od ponedjeljka 5. rujna do subote 10. rujna (osim za 1A sastave kojima sezona počinje 16. kolovoza). Tako sastavi počinju sa treninzima prema ustaljenom rasporedu (treninzi će u rujnu biti prema istom rasporedu kao i u lipnju) i to za:
• Sve dječje i juniorske sastave (izuzev 1A juniorskog) u subotu 10. rujna na Maksimirskom stadionu
• 1B seniorski sastav u utorak 6. rujna u 20.00 sati na Maksimirskom stadionu
• 1A juniorski u ponedjeljak 16. kolovoza u 17 sati na Maksimirskom stadionu
• 1A seniorski sastav u ponedjeljak 16. kolovoza u 19:30 sati na Maksimirskom stadionu
Već na drugom treningu jesenske sezone održati ćemo i prebacivanja u više sastave – stoga je izuzetno važno da se sve mažoretkinje pojave na prvom treningu!


ZAVRŠNI ZAJEDNIČKI NASTUP SVIH SASTAVA

u nedjelju 12. lipnja u 19.00 sati
na igralištu Prve gimnazije, Avenija Dubrovnik 36

Dolazak svih mažoretkinja u Prvu gimnaziju je u 17.00 sati kada ćemo održati generalnu probu (tko kasni neće moći nastupati na koncertu). Koncert počinje u 19.00 sati, a ulaz je besplatan.

Tko ne dođe na trening 11. lipnja ili ne dođe na generalnu probu u nedjelju 12. lipnja u 17.00 sati neće ići na nastup, jer je nemoguće postaviti formacije bez prisustva svih mažoretkinja. Isto tako na nastup ne mogu ići one mažoretkinje koje nisu naručile uniforme, jer nemaju u čemu nastupati.
Djevojke ne moraju imati najlon čarape, ali moraju sa sobom imati bijele tenisice, dok seniorke moraju imati vlastitu šminku. Dječji sastav mora imati bijele soknice i bijele tenisice. DJEČJI SASTAV JEDINI DOLAZI U 18:00 SATI NA GENERAL-NU PROBU (ostali dolaze u 17:00h).
Napominjemo da za privatne stvari nismo odgovorni, t.j. molimo roditelje i mažoretkinje da na nastup ne uzimaju novac, mobitele, nakit, i ostale vrijednosti koje bi mogle nestati iz garderobe za vrijeme nastupa.






Treninzi su prema uobičajnom rasporedu:

S1A ponedjeljak na Maksimiru od 19:30 od 22:30 i srijeda u OŠ Filipović od 19:30 do 22:30
S2 utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J1A utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:30 do 13:00
J3 subota na Maksimirskom stadionu od 9:00 do 11:00
D1 subota na Maksimirskom stadionu od 9:30 od 10:30
D2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:45-11:45
Drum line ponedjeljkom na Maksimirskom stadionu od 20:30 do 22:00





- utorak 7.6. u 9:30 u Palmotićevoj 30 (Festival jednakih mogućnosti, Trg bana Jelačića u 10:20), o/o Šef

- subota 11.6. na Trgu dr. Franje Tuđmana (Večernjakova biciklijada), o/o Šef





ŠEF GOSTOVAO NA VELIKOM BROJU MEDIJA

Šef nam je gostovao na N1, a na RTL-u je bio gost njihovog dnevnika RTL Danas. Istovremeno, njegove izjave su prenijeli Večernji list, Jutarnji list, 24 sata te niz drugih tiskanih medija i portala.






KOLIKO OCJENA SE IZRAČUNA NA KLASIFIKACIJI

Na klasifikaciji ocjenjuju četiri osobe, trenerica tog tima, Šef, prva predvodnica i zamjenica predvodnice. Svaka osoba daje 4 ocjene, osim trenerice koja daje i 5. ocjenu (zalaganje). To znači da svaka mažoretkinja dobije 17 ocjena. Za S1A sva četiri ocjenjivaća ocjenjuju svih 5 ocjena. Sve te ocjene se stavljaju u kompjuter koji izračunava prosječnu ocjenu sa klasifikacije. Uz to ocjenjivaći daju i svoj rejting (poziciju u timu) sa S1A na koji se dodaje ocjena klasifikacije i ponovo kompjuter izračuna procječnu ocjenu za rejting.

Rejting S1A računa se dva puta godišnje, a za sve ostale timove jednom godišnje.

Na prošloj klasifikaciji:
7.114 ocjena je upisano u kompjuter
53 papira ocjenjivačkih lista su ispisana
52 radna sata se potroši na klasifikacije i izračunavanje istih





DUBRAVKO KEKELJ

Naš kondicioni trener Dubravko Kekelj rođen je 18.4.1975. Radi kao dočasnik Hrvatske vojske, po činu narednika. Posljednjih par godina je raspoređen u Počasno-zaštitnoj bojni Hrvatske vojske u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku. Kondicioni je trener predsjednika Republike Hrvatske, a trenira i ministra obrane.





NAJVEĆI POTRESI U ZAGREBU

Najveći potres u posljednjih 150 godina u Zagrebu bio je onaj 9.11.1880, koji je bio jačine 6,3 stupnja po Richteru s epicentrom na Madvednici, koji je srušio grad i ubio 2 ljudi. Zbog potresa je umro i August Šenoa koji je po zimskom vremenu, kao gradski senator, pomagao građanima u obnovi, pa je pritom dobio upalu pluća i umro 1881. Šteta koja je pritom nastala bila je u visini polovice državnog proračuna Hrvatske.

Ostali najjači potresi u Zagrebu
- 6,7 kod Pokuplja, 8.10.1909.
- 6,5 kod Bilogore, 27.3.1930.
- 6,4 kod Petrinje, 29.12.2020.
- 6,3 kod Čučerja 17.12.1905.
- 6,3 kod Brežica 25.8.1928.
- 6,2 kod Brežica 19.1.1917.
- 6,1 kod Kraljevog Vrha 3.9.1990.

Ovaj posljednji potres 22.3.2020. je bio jačine 5,5 i imao epicentar kod Kašine, dok je onaj 29.12.2020. bio jačine 6,4 sa epicentrom kod Petrinje.

Najveći broj potresa u jednoj godini:
- 6525 u 2020. godini
- 1621 u 2015.
- 1243 u 2016.
- 857 u 2014.
- 826 u 2019.





STROGRADSKA VIJEĆNICA

Strogradska vijećnica je kompleks na zagrebačkom Gradecu koji se sastoji od tri različita objekta koji su krajem 19. stoljeća spojeni u jedan kompleks za djelatnost gradske uprave. Danas je u njoj Gradska skupština Grada Zagreba.

Prvi spomen Vijećnice je iz 1439. kada se spominje kuća vijeća Gradeca zagrebačkoga. 1614. gradski sudac Jakov Gasparini ju je pregrado i preuredio u vijećnicu. 1787. vijećnica je imala osam soba, kuhinju, tri zatvora, dvije trgovine i podrum. 1803. Grad je kupio od grofa Adama Oršića susjednu gradu te širi vijećnicu.

1832. trgovac Kristofor Stanković je dobio na bečkoj lutriji glavni zgoditak i ulaže ga u gradsko kazalište, dočim grad nadograđuje kuću od Oršića drugi kat, ruši staru vijećnicu, kupuje dvije parcele u Freuenreichovoj ulici, te postavlja kamen temeljac za kazališnu zgradu. Na prvom katu kazališta bila je plesna dvorana sa galerijom, koja je danas dvorana za zasjedanja gradske skupštine. U kazalištu je prvi puta i izvedena „Još Hrvatska ni propala“ budnica Ljudevita Gaja. 1840. izvedena je i prva predstava na hrvatskom jeziku „Turci kod Siska“ (Ivan pl. Kukuljević), te 1846. i prva hrvatska opera „Ljubav i zloba“ (Vatroslav Lisinski). 1847. ovdje je hrvatski jezik proglašen službenim jezikom u Hrvatskoj. U ovoj dvorani je 1848. zajedao i prvi hrvatski Narodni sabor pod predsjedanjem Josipa grofa Jelačića, na kojem je donio povijesne odluke za Hrvatsku.

1897. grad adaptira kazališnu zgradu za potrebe Gradske uprave. Vijećnica i kazališna zgrada su spojene, a plesna dvorana se adaptira za sjednice Gradske skupštine. Godinama zgrada se još nadograđuje i preuređuje, a zadnji puta 1941. kada se tavanski prostori preuređuju u urede.
1958. Gradsko poglavarstvo seli u novu zgradu na Trnju, a prostor ostaje na korištenje isključivo Skupštini grada.






OBLIZEKI
Oblizeki = kulinarski specijaliteti
Trajbana jajca = kajgana
Griz na mleku = krupica na mlijeku
Župa = juha
Prežgana ili amprem župa = juha od prženog brašna
Ajgemahtec = juha od povrća
Zemlknedle = okruglice od kruha sa dodacima
Leberknedli = okruglice sa jetricama
Šufnudl = valjušci od krumpirova tijesta
Kramfrekrli ili kramfrekrleki = krpice sa zeljem (dinstano slatko)
Čušpajz = varivo
Bažulj z ričetom = grah sa ječmom
Pašta fažol = grah sa tjestom
Špek-fileki = tripice sa slaninom
Temfani grah = zapečeni pire od graha (grafče na tafče)
Tenfani krumpir = pire od krumpira
Sekeli gulaš = varivo od mesa i kiselog zelja
Apšmalcane mahune = mahune sa poprženim mrvicama
Filana paprika = punjena paprika
Buncek = svinjska koljenica
Pilav = pileći rižoto
Faširanci = popečci od mljevenog mesa i kruha
Pljeska = pljeskavica
Čevosi = ćavapčići
Pohani šnicl = odrezan na bečki ili pariški način
Pohani picek = komadi piletine na bečki
Prisiljeno zelje = dinstano zelje sa rajčicom
Rizi-bizi = rižoto sa graškom
Pomfri = prženi krumpirići

„Buš mi strajbala jajca?“ = hoćeš li mi napraviti kajganu





PAJZLI
Pajzl je bio jednostavno uređen restoran u kome se jelo jako fino i jeftino. U pajzlima nije jela samo zagrebačka sirotinja, nego je i srednji stalež dolazio na gablece, usputnu klopicu, čak i na pokoji brži sastanak sa poluprijateljskim parnerima, tamo se odlazilo na klopu sa prijateljima, na opijanje... U pajzle se nisu izvodile cure, niti ozbiljniji poslovni partneri jer ni ambijent, ni klijantela, ali ni izbor hrane (gableci) nije bio primjeren za tako što. U pajzlima su nemalo puta bili i pijanci koji bi zaspali, a koji puta je bilo i tučnjave, iako ne često, jer pajzl je služio za hranu, a ne za opijanja, za to su bile birtijetine.

U pajzlima su najčešće bili stolovi bez stolnjaka ili sa plastičnim stolnjacima, pepeljare su bile metalne, u nekima i zabijene čavlom za stol da ih netko ne ukrade, konobarice su imale borolete, a na šankovima je obavezno bio frižider sa standardnom opremom: mesni narezak, čokoladice Braco i Seka, Samo Ti i Volim te. Šank je obavezno imao i mirogojčeke svih vrsta (Badelov Brandy, Pelinkovac, Lozovača, Cezar ili Zrinjski isl.).

Najpoznatije zagrebačke birtijetine i pajzli su bili Gumica, Sifilis, Kod lažnog svjedoka, Momo, Tomislav, K veselom pokojniku, Kod Masnog. Tri prava pajzla koji je još uvijek preživio je Tomislav u podrumu Trga kralja Tomislava 18 (zapadna strana trga uz tramvajske šine), te dva na bivšem kolodvoru Samoborčeka (ulica Božidara Adžije 4): Buffet Dobar Tek i Bistro Samoborski Kolodvor. To morate probati dok još postoji!





DINAMO FEST - 1. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja








































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 31.05.2022. u 23:58) komentiraj (0)

U PONEDJELJAK NEMA TRENINGA



U ponedjeljak nema treninga radi Dana državnost. Svi treninzi do subote i od utorka su po uobičajenom rasporedu.






Treninzi su prema uobičajnom rasporedu:

S1A ponedjeljak na Maksimiru od 19:30 od 22:30 i srijeda u OŠ Filipović od 19:30 do 22:30
S2 utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J1A utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:30 do 13:00
J3 subota na Maksimirskom stadionu od 9:00 do 11:00
D1 subota na Maksimirskom stadionu od 9:30 od 10:30
D2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:45-11:45
Drum line ponedjeljkom na Maksimirskom stadionu od 20:30 do 22:00





- utorak 7.6. u 9:30 u Palmotićevoj 30 (Festival jednakih mogućnosti, Trg bana Jelačića u 10:20), o/o Šef

- subota 11.6. na Trgu dr. Franje Tuđmana (Večernjakova biciklijada), o/o Šef





ŠEF NAM BIO PLAVKO

Kao i uvijek do sada Šef je na Hajduku bio Plavko. Na najvručiji dan u godini. I umro. Drugi Plavko (student) je pao u nesvjest i odvezla ga je hitna.

Šef je izjavio da je ovo posljednji puta da je Plavko.






KOLIKO NASTUPA DO SADA
U 28 godina postojanja Zagrebačke mažoretkinje su odradile 4563 nastupa. Od toga:
- 79,7% nastupa je odrađeno u Zagrebu
- 12,7% u drugim dijelovima Hrvatske i
- 7,6% u inozemstvu
- u 273 različita grada

U inozemstvu smo odradili 343 nastupa u 24 zemlje i 131 gradu i to:
- 107 Francuska
- 31 Srbija
- 28 Italija
- 24 Slovenija
- 22 Kina
- 21 Austrija
- 15 Martinique
- 13 Rumunjska
- 12 Španjolska
- 12 BiH

U Hrvatskoj smo odradili 571 nastup u 141 različitom gradu. Najviše nastupa smo odradili u:
- 47 Jastrebarsko
- 28 Samobor
- 23 Rijeka
- 20 Zaprešić
- 19 Karlovac
- 18 Sv.Križ Začretje
- 14 Vikovci
- 14 Velika Gorica
- 13 Osijek
- 13 Varaždin

U Zagrebu najviše nastupa smo imali na:
- 572 stadion Maksimir
- 390 Zračna luka Zagreb
- 237 Trg bana Jelačića
- 179 Zagrebački velesajam
- 140 KC D.Petrović
- 118 Dom sportova
- 98 ŠRC Jarun
- 92 KD V.Lisinskog
- 61 Trg P.Preradovića
- 58 hotel Sheraton

Godišnje odradimo do 250 nastupa.





ZAGRIJAVANJE

Zagrijavanje je najvažniji segment treninga! Jednako je važno isto provoditi kod početnika i mlađih sastava, kao i kod prvih sastava i seniorki jer
• ako se nepravilno ili nedostatno zagrijavaju u nižim sastavima ostat će im ta navika i u višim sastavima
• jednom uništeni ligamenti ili mišići kasnije se ne mogu ispraviti pravilnim zagrijavanjem
• kod viših sastava veća je mogućnost povrede pa jača muskulatura nastala uslijed prijašnjih zagrijavanja nema koristi – trauma će i opet nastati

Svrha zagrijavanja:
• vježbe rastezanja – za zagrijavanje ligamenata, tetiva i mišićnih vlakana kako ne bi došlo do traume uslijed naglih ili intenzivnih pokreta
• jake fizičke vježbe za povećanje i učvršćivanje muskulature – samim time je manji pritisak na ligamente, tetive i kosti
• kondicione vježbe – radi povećanja kondicije

Kondicioni trener Zagrebačkih mažoretkinja je Dubravko Kekelj.





ZAGREBAČKA KLIMA

Srednja temperatura
- u siječnju 0,6
- u travnju 12,0
- u srpnju 21,9
- u listopadu 11,9

Najniža temperatura:
-22,2 (24.1.1942.)

Najviša temperatura:
+40,3 (5.7.1950.)

Najviše oborina u jednom danu (u mm)
118,8 (9.8.1926.)

Najviše snijega (mm):
127 cm najviše snijega na Sljemenu (12.2.1986.)
84 cm najviše snijega na Griču (veljača1895.)
67 cm najviše snijega na Maksimiru (15.1.2013.)
najranije zabilježeni snijeg na Sljemenu (17.9.1977. od 4 cm)
najkasnije zabilježeni snijeg na Sljemenu (30.5.1969. od 10 cm)

Broj dana (2020.):
- 95 sa toplinom preko 25 stupnjeva
- 24 sa toplinom preko 30 stupnjeva
- 59 hladnih dana sa hladnoćom ispod 0 stupnjeva
- 61 vedrih dana
- 5 dana s snijegom višim od 1 cm
- 2 dana sa olujnim vjetrom (preko 8 bofora)

Podaci za 2020:
33,0 stupnjava C najviša temperatura
-6,5 stupnja C najniža temperatura
2211 sunčanih sati
233 dana bez oborina (132 sa oborinama)
950,4 mm količine oborina
1,4 bofora srednja jačina vjetra





AUSTROUGARSKE VOJARNE

U Zagrebu je očuvano 6 vojnih kompleksa iz Austro-Ugarske.

Domobranske vojarna, kasnije vojarna „kralj Tomislav“ (Ilica 242), nastala je 1899. Danas je u njoj Katoličko sveučilište i od 2006. pripada Katoličkoj crkvi. Većina zgrada je obnovljena, no ne i glavna zgrada na Ilici.

Topnička vojarna (Ilica 256) nastala je 1906. godine i danas je u njoj Hrvatskoj vojno učilište „Petar Zrinjski“. Sve zgrade u vojarni su prekrasno obnovljene. U ovoj vojarni treninge imaju i Zagrebačke mažoretkinje.

Vozarska vojarna (Selska 2, Ilica 107) bila je sjedište UN-a tijekom Domovinskog rata (UNPROFOR), nastala je 1903, a danas je Kazneni sud u Zagrebu. Dobar dio zgrada u vojarni je obnovljen, a upravo se radi velika obnova jugoistočnog dijela. Ipak još niz objekata čeka obnovu.

Od Konjičke vojarne (Prilaz baruna Filipovića) ostala je samo natkrita jašiona, koja je danas centar Laubda (galerija i multifunkcionalna dvorana) i koja je potpuno obnovljena. Konjička jašiona ima preko puta zgradu blizanku koja je u Vozarskoj vojarni (Kazneni sud) i koja su upravo obnavlja.

Pješačka vojarna (Republike Austrije), nastala je 1889, a od nje su sačuvana reprezentativna glavna upravna zgrada i tri manje stambene vojne zgrade. Kompleks je zaštićen i u zadnji čas spašen netom prije rušenja 1978. Danas su u njima uredi državne službe. Objekti su obnovljeni iako su prilično stradali u potresu prošle godine.

Garnizonska ili Vojna bolnica (Vlaška ulica 87) kompleks je ih 1833, nadograđivan 1859. Nakon što je iz objekta izašla vojska 1988, prvo su u njega trebali uči uredi državne uprave, no potom je objekt prepušten Gradu Zagrebu. Grad na prostoru planira srušiti sve zgrade u dvorištu, a ostaviti samo uličnu zgradu, te sagraditi prostor za 4 zagrebačke srednje škole. Trenutno su u objektu beskućnici i objekti su u vrlo lošem stanju.

Vidljivo je da su sve vojarne Austro-Ugarske bile na zapadnom dijelu grada i to na potezu između Republike Austrije i Črnomerca, a čak četiri vojarne su bile jedna do druge (domobranska, vozarska, topnička i konjička).








SASTOJKI ZA KUHANJE

Sastojki = namirnice
Špeceraj = živežne namirnice
Prezli = krušne mrvice
Griz = krupica
Grifik brašno = oštro brašno (T400)
Glat brašno = glatako brašno (T550)
Cukor, cukar = šećer
Štaub šećer, štaubcuker = šećer u prahu (mljeveni)
Špinani šećer = karamelizirani šećer
Cvebe = grožđice
Himper = maline
Karfiol = cvjetača
Vugorki = krastavci
Buče = tikve
Paradajz = rajčica
Grincajg = miješano povrće (mrva, celer i peršin)
Bažulj = grah
Ričet = ječam
Puter, putar = maslac
Šnicl = odrezak
Faširano meso = mljeveno meso
Fileki = tripice
Špek = slanina
Žganci = palenta
Ficlek = mali komadi
Zafrig, ajmprem = prženo brašno
Apšmalcano, abšmalcano = kuhano, pa potom poprženo sa mrvicama
Saft = umak, sok
Soc, zoc = talog od kave
Dinstati = pirjati

„Na placu sam kupil grincjg za juhu“ = Na tržnici sam kupio miješano povrće za juhu
„Daj napravi šnicle na saft“ = Možeš li skuhati odrezak u umaku
„Bum skukal špek-fileke“ = skuhat ću tripice sa slaninom
„Nareži meso na ficleke pa ga zdinstaj“ = Popirjaj meso narezano na komadiće
„Zdinstaš luk na masti“ = pirjaš luk na masti






HIMPERSAFT

Nekad popularne cuge su potpuno nestale iz uporabe u moderno vrijeme. Za klince to je u prvom redu bio himpersaft ili malinovac, tj. sok od malina, koji se masovno ispijao kao najpopularniji sok. Uz njega popularan je bio i apelsaft ili sok od jabuke.

Vrlo popularan je bio i gusti sok sa šlagom, koji se posluživao tako da je na gusti sok (od breskve ili jabuke) stavljana velika porcija šlaga koja se potom umiješala u gusti sok i napravila ga još gušćim. Ali i još većom energetskom i kaloričnom bombom.

Devedesetih je bio popularan špeci (spezi), mješavina coca-cole i fante.

Roditelji su često pili musolini, koji je bio mješavina malinovca i bijelog vina. Ne pije se više ni rum-cola, votka-C (votka u soku od naranče), dum-dum tekila (tekila i sprite, preko gornjeg dijela stavi se krpa i onda udari svom snagom doljnjim dijelom u šank), kao ni betonirana piva (žestica u pivi).

Od nekada popularnih pića preživio je bambus (cola i crno vino), a u novije vrijeme ponovo je moderan cider (tada se zvala jabučnica).






MEĐUNARODNO NATJEACNJA U BOĆANJU ZA INVALIDE - 2. dio

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja






































...kraj!

(objavljeno: petak, 27.05.2022. u 18:51) komentiraj (0)

DINAMO PRVAK HRVATSKE



Eto proslavili smo i još jednu titulu Dinama kao prvaka Hrvatske. Bilo je super, ponosni smo što smo bili dio toga. Šef nam je kao i uvijek na Hajduku bio Plavko. Kaže posljednji puta u životu!






Treninzi su prema uobičajnom rasporedu:

S1A ponedjeljak na Maksimiru od 19:30 od 22:30 i srijeda u OŠ Filipović od 19:30 do 22:30
S2 utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J1A utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:30 do 13:00
J3 subota na Maksimirskom stadionu od 9:00 do 11:00
D1 subota na Maksimirskom stadionu od 9:30 od 10:30
D2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:45-11:45
Drum line ponedjeljkom na Maksimirskom stadionu od 20:30 do 22:00





- utorak 7.6. u 9:30 u Palmotićevoj 30 (Festival jednakih mogućnosti, Trg bana Jelačića u 10:20), o/o Šef

- subota 11.6. na Trgu dr. Franje Tuđmana (Večernjakova biciklijada), o/o Šef





CURE NAPISALE ŠEFU EMOTIVNA PISMA - 2. dio

Svaka mažoretkinja S1A je Šefu napisala vrlo emotivno pismo nakon Državnog. Iskreno Šef je bio ekstremno ganut. Sva pisma su istinski osobna i vrunska no objavit ću ih tek par i to bez potpisa djevojaka:

Ne baš tako davno rekao si nam u Pressu na Maksimiru da su seniorke neka posebna priča, iskreno pogledala sam se i glavi razmišljala "ma nviše manje, što on sad tu priča, što ima biti toliko drugačije". Kad ono nakon malo više od pola godine nekako razumijem na što si mislio. Od kad znam da nisi bio nešto previše otimističan za ovu generaciju, iskreno da ti kažem nisam ni ja i znam da nisam jedina. Puno nas novih koje nismo znale di nam je glava, a di rep i potpuno vjerujem da osjećaj nije bio i malo opptimističan. Sad pol godihne kasnije priča se malo okrenula i stvarno iskreno ako i ne vjeruješ da smo super dkipa jedno super ekipa u kojoj nas nikad nije bilo više različitih, amnje vremena da se skupimo, a opet toliko složnih. Iamo si veliku uglugu u tome i stvarno hvala na svakom pokuštaju da se zbližimo (nadam se da si vidio da je upalili), hvala na svakom čašćenju i pečenju palačinki, posebno hvala na bureku u srijedu (slobodno ponovo još koji put) i hvala na svakom prigovoru i galami jer ne da bi bile ovo što jedno bez toga. Nadam se da smo dokazali da ćemo nastaviti dokazivati da smo vrh ekipa koja može samo bolje od ovog trenutno.

Općenito, šefovi su toliko uobičajeni u pronalaženju grešaka u svom timu da zaborave cijeniti, ali ti ne zaboraviš nas pohvaliti za dobro obavljen posao. Nitko od nas nije mogao tražiti niti očekivati tako velikog šefa i psihički i fizički :-)

Hvala ti za sve što radiš da bi nam pomogao u tome da budemo najblje jer bez tebe mi to ne bi bile. Hvala što se zalažeš za nas i što nas stalno motiviraš da budemo ono najbolje što možemo. I najviše ti hvala što nas razmazuješ sa hranom. Puno nam svima značiš!!

Dragi Alene, hvala ti što si se derao na nas na zednjim treninzima, nisam znala da imam toliko volje u sebi koliko si me taj dan ispunio natjecateljskim duhom. Hvala ti što si se toliko potrudio oko tima pogotovo prije natjecanja kada mislim da na je svima najbitnije. I nakon državnog očekujem rematch u boksu jer ja još nisam pokazala što sve znam.

Dragi šefe, AŠ, oče, kako god želiš,
znam da bi trebala pričati o ovoj generacija, ali mislim da je sada savršena prilika da ti zahvalim za svoje cjelokupno iskustvo u mažoretkinjama. Hvala ti što si me ovoliko godina zardžao u timu bez obzira koliko puta sam htjela otići. Hvala ti za sve što si mi omogućio. Hvala ti što nikad nisi htio sudjelovati u odlukama tima u vezi mene da znam da sam sve ovo sama postigla. Hvala ti što si me uveo i u svijet HMS-a.
Hvala ti što si, bez obzira koliko puta sam rekla da neću, vjerovao u mene da ću biti dobra predvodnica i nisi mi dao da odbijem. Nije mi žao ni sekunde što sam se odlučila za to.
Hvala ti i u ime tima za sve što radiš za nas. Onaj trening kad si na ti trenirao je bio jedan od boljih. Ti i Viki se ubijate za nas, omogućavate nam sve i živite i dišete za ovaj tim.
Ovaj tim bez tebe nema smisla. Sve što smo do sada ostvarili dugujemo samo tebi. Ne samo tim, nego i ja osobno. Hvala ti na svemu i volim te.
Tinana




Zagrebačke mažoretkinje svake godine naprave nekoliko tuluma:
- 2 roštiljade godišnje za 1A timove i njihove roditelje (obično u HVU ili u dvorištu ureda)
# na toj roštiljadi pečemo na dva velika plinska roštilja
# osim roštilja bude puno cuge, salata i domaćih kolača
# na roštiljadama uvijek bude preko 100 ljudi
# roštilje peče 6-7 „dežurnih tata“, a sve ostalo pomognu pripremiti i „dežurne mame“
# na roštiljadama najčešće budu i tamburaši ili neki drugi bend

- koji puta umjesto roštiljade napravimo „pizza-parti“ ili nešto slično
# tada naručimo klopu
# bude tu i zabavnih igara i drugih team-buildinga

- povremeno napravimo mega-tulum (najčešće u dvorištu Javne vatrogasne postrojbe u Novom Zagrebu)
# na tom tulumu se sprema roštilj, vrti se janjac i odojak, radi se kotlovina
# tu bude i veliki bend koji svira cijeli dan
# naravno i tu ima tona cuge, kolača, salata i ostalog

- manji tulum u dvorištu ureda
# ovo se organizira kada je neka prilika poput početka ili kraja turneje, gostovanje neke grupe
# onda naručimo klopu od cateringa (ili bacimo roštilj) i nabavimo cugu, a muzika je iz razglasa

- tulumi na prvenstvima
# tulume na prvenstvima prvenstveno organizira navijačko pleme, a mažoretkinje dođu samo pojesti ono što navijačko pleme pripremi
# bude tu roštilja, čobanca ili bar narezaka i kolača koje donesu roditelji
# obavezno je na Europskom prvenstvu party za navijače i više partija kartanja

- tulumi u bazi u Zagorju
# svaki puta kada je tim u Zagorju sam ili sa prijateljskim timovima napravimo tulum
# na tom tulumu osim klopa i cuge, bude zabavnih team-building igara, pjevanja i cijelonoćne zabave

- ostali oblici team-buildinga
# više puta godišnje radimo razne team-buildinge
# gledanje filmova za 1A sastave uz kokice, kavu, cugu i palačinke
# vožnja kartinga, escape-room, streljaštvo na streljanama, kupanje na Mladosti, klizanje, let helikopterom, grudanje, kartanje…
# bar jednom mjesečno S1A odlazi na cuge kojima ih časti tim





COVID-19 POVJERENICA

Iako je predstojnica za zdravstvo Zagrebačkih mažoretkinja magistra sestrinstva Irena Rašić, tim ima i povjerenicu za Covid-19 koja se isključivo bavi prevencijom, mjerama, edukacijom i kontrolama vezanim uz Covid-19. Ona je imala apsolutno sva ovlaštenja i tim po njenim odlukama bezrezervno postupa.

Od sredine ožujka 2020. imali smo Stručni krizni stožer za Covid-19 (dr.Beganović, dr. Tomčić, Irena Rašić, Kristina Vokić i prof.dr. Kiss), no kako se bolest širila i pojačavala morali smo ukinuti Stožer kako bi djelovanje bilo brže i efikasnije.





NAGRADE ZAGREBA

Počasnih građana Zagreba do sada: 60 (od 1990. njih 16)

Nagrada Zagrepčanka godine:
2021. prof.dr.sc. Alemka Markotić
2020. Marija Sekelez
2019. dr.sc. Jasna Kovačević
2018. Marija Bohanec Vidović
2017. Janica Kostelić

Nagrada grada Zagreba se dodjeljuje svake godine i to za 14 do 17 ustanova i pojedinaca. U 2021. nagradu su dobili:
1. Milka Bobović
2. Crveni križ Zagreba
3. Branka Cvitković
4. Stjepan Čuić
5. Dežurno osoblje Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb
6. Drago Diklić
7. Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
8. Hrvatsko liječničko glazbeno društvo Hrvatskog liječničkog zbora
9. dr.sc. Snješka Knežević
10. Marica Mirić
11. Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar
12. Radna skupina i projektni tim znanstveno-istraživačkog jezika od srednjeg vijeka do 21. stoljaća
13. prof.dr.sc. Snježana Sekušak-Galašev
14. Nenad Šoštarić
15. mr.sc. Branka Šulc
16. akademik Josip Madić
17. Primarni respiracijsko-intenzivistički centar Kliničke bolnice Dubrava

Grad dodjeljuje i nagradu Luka Ritz za nenasilje





PREDSJEDNIČKI DVORI

Predsjednički dvori su službena rezidencija predsjednika Republike Hrvatske od 1992. godine, a nalaze se na Pantovčaku 241.

Prva predsjednička rezidencija bila je u Visokoj ulici u Gornjem Gradu (sada je tamo palača za smještaj državnika koji dođu u Zagreb), a kasnije je preseljena u Banske dvore na Trgu Sv. Marka (danas Vlada RH). Nakon raketiranja Banskih dvora 7.10.1991. od strane JNA, rezidencija se seli na Pantovčak.

Predsjednički dvori su nastali kao Vila Zagorje, koja je sagrađena 1964. za potreba smještaja Josipa Broza Tita kada je u Zagrebu. Arhitekturu potpisuje Vjenceslav Richter. Vila Zagorje je 1990. razmatrana kao mogući Muzej suvremene umjetnosti (danas u Novom Zagrebu). Sabor je bio spreman prihvatiti prijedlog, no zbog raketiranja Banskih dvora od istoga se odustalo. Objekt je okružen parkom koji se prostire na 100.000 četvornih metara. U parku žive srne, jeleni, poniji i paunovi. Na sjeveru park šume nalazi se Vila Prekrižje no o tome u idućem postu.

U predvorju Predsjedničkih dvora izložena su poprsja Tomislava, Mažuranića, Strossmayera, Starčevića, Radića, Stepinca i Tuđmana. Sadašnji predsjednik Milanović uklonio je sve biste sa Pantovčaka, te predsjedničku gardu u crvenim paradnim uniformama.







KLOPA

Klopa = jelo
Klopati, njupati, hasati = jesti
Fruštuk, frištik = doručak
Gablec = užina
Obed = ručak
Žderonja, požderuh = osoba koja se prežderava
Reš = zapečeno, prepečeno
Podsmuditi = zagoriti
Žbrčki = ostaci hrane
Zahliknuti = zagrcnuti

„Kakva ti je to klopa“ = ovo ti je loša hrana
„Nemoj klopat kak živina“ = nemoj jesti kao životinja
„Ajmo nekaj ponjupat“ = idemo nešto pojesti
„Nebum se zdigel na fruštuk“ = neću ustati za doručak
„Idemo na gablec“ = hoćemo li zajedno na užinu
„Kaj ima za obed“ = što je za ručak
„Joj kakav je on požderuh“ = on se stalno prežderava
„Daj speci te šnicle reš“ = hajde zapeci ove odreske
„Kaj jedeš te žbrčke“ = zašto jedeš ostatke hrane






DJECO IVICA SE ZOVEM

Crtići i emisije za djecu su prije bile neusporedivo bolje nego danas, bile su fakat za djecu.

Najpoznatije igrane i lutkarske emisije bile su Slavica i Mendo, Špiro Špula, Malavizija, Turbo Limach Show, te dvije emisije TV Beograd: Branko Kockica i Kolariću Paniću.

Najpoznatiji crtići tog vremena su bili Zekoslav Mrkva, Tom i Jerry, Lelegator, At Strašnomlat, Toro i Pončo, Krezubica (Kidam nalijevo), Spidigonzales, Ptica Trkačica, Eustahije Brzić (Sajonara divni cvijete moj i kupit ću ciklamu za svoju dragu mamu), Popaj, (Tko jede špinata ne boji se rata…), Djeco Ivica se zovem (kog nacrtam bude živ…), Muzička trava, Stripy, Maša, La Linea, Štrumfovi, Bipsići, Cipelići, Lolek i Bolek, A Je To, Gustav.

Imali smo mi i svojih svjetski slavnih crtića, u prvom redu Baltazar i Mali Leteći Medvjedići. 1962. crtić Surogat dobio je i Oskara za najbolji crtani film.





MEĐUNARODNO NATJEACNJA U BOĆANJU ZA INVALIDE - 1. dio









































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: utorak, 24.05.2022. u 15:38) komentiraj (0)

GOMILA MAŽORETKINJA NA DINAMU



Dinamo u subotu slavi titulu Prvaka Hrvatske. Jasno da će stoga na stadionu biti brdo naših mažoretkinja. Osim VIP lože i špalira na kraju radimo i dodjelu medalja i pokala. A onda feštaaaaa...






Treninzi su prema uobičajnom rasporedu:

S1A ponedjeljak na Maksimiru od 19:30 od 22:30 i srijeda u OŠ Filipović od 19:30 do 22:30
S2 utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J1A utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:30 do 13:00
J3 subota na Maksimirskom stadionu od 9:00 do 11:00
D1 subota na Maksimirskom stadionu od 9:30 od 10:30
D2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:45-11:45
Drum line ponedjeljkom na Maksimirskom stadionu od 20:30 do 22:00





- subota 21.5. u 18:00 Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Hajduk i dodjela medalja za Prvaka Hrvatske), o/o Šef

- ponedjeljak 23.5. u ??? Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Socios), o/o Šef

- utorak 7.6. u 9:30 u Palmotićevoj 30 (Festival jednakih mogućnosti, Trg bana Jelačića u 10:20), o/o Šef

- subota 11.6. na Trgu dr. Franje Tuđmana (Večernjakova biciklijada), o/o Šef





CURE NAPISALE ŠEFU EMOTIVNA PISMA

Svaka mažoretkinja S1A je Šefu napisala vrlo emotivno pismo nakon Državnog. Iskreno Šef je bio ekstremno ganut. Sva pisma su istinski osobna i vrunska no objavit ću ih tek par i to bez potpisa djevojaka:

Dragi šefe, želi ti zahvaliti za sav trud koji ulažeš u ovaj tim i što znam da ti se mogu u svakom trenutku obratiti za pomoć bili to vezano uz tim ili privatno. Hvala za svaki savjet i podršku!

Dragi Alene, znam to od kada sam se upisala u mažoretkinje, ali dok nisam došla u S1A nisma znala koliko zapravo daješ za ovaj tim. Uvijek nam digneš raspoloženje lijepim riječima i pohvalama i za to ti stvarno veliko hvala. Vidim koliko ti je stalo do ovog tima i to stvarno pokazuješ sa svime što napraviš za nas i što nam priuštiš. Hvala ti za sve lijepe trenutke i svako čapšćenje na treninzima. I hvala ti što me voziš od treninga do doma kasno navečer.

Šefe, iako mi na početku baš nije bilo drago što sam prešla u seniore, sada mogu reči da sam jak sretna što sam tu zahvaljujući tebi i tvom trudu da se osjećam što bolje na treninzima. Svaki trening pa i nasup učiniš zabavnijim i zbog toga mi je drago što sam tu gdje jesam. Hvala ti!

...u idućem postu ćemo objaviti drugi dio pisama...





KOLIKO KILOMETARA GODIŠNJE PROĐE ŠEF
U godinu dana Alen Šćuric, direktor Zagrebačkih mažoretkinja prosječno pređe:

46.000 km automobilom (službenim automobilima, rent'a'carom, sponzorskim autom...)
6.000 km autobusom
36.000 km avionom
3.000 km ostalim prijevoznim sredstvima (brodom, vlakom...)
= 91.000 km

Što znači da nam Šef više od dva puta godišnje pređe oko zemaljske kugle.





NAŠA ZDRAVSTVENA SLUŽBA

Zagrebačke mažoretkinje provode vrlo ozbiljnu i sustavnu zdravstvenu brigu članova 1A sastava. Nakon brige o sigurnosti našeg članstva zdravstvena skrb je prvi prioritet.

ZAGRIJAVANJE
Preventivno se provodi niz zdravstvenih mjera. Najvažniji segment treninga je zagrijavanje, o čemu su vrlo seriozno educirani svi treneri tima. No, o zagrijavanju više u idućem postu.

OSTALE MJERE PREVENTIVE
Zagrebačke mažoretkinje provode i niz drugih mjera preventive:
• podjela flajera i striktne mjere za sprječavanje gripe i viroza
• podjela flajera i striktne mjere kod pojave ušiju
• trenerima se besplatno dijele šamponi za sprječavanje uši tijekom epidemije, te mažoretkinjama 1A timova maske za sprječavanje gripe i viroza
• periodična edukacija i provođenje mjera za sprječavanje širenja mononukleoze i hepatitisa (predavanja, flajeri, upozorenja…)
• flajer sa naputcima oko prehrane i naputaka tijekom intenzivnih treninga, neposredno prije i tijekom prvenstava
• podjela flajera i edukacija preventive na turnejama, sa specifičnostima zemalja koje posjećujemo (otrovne životinje i biljke, zarazne i druge bolesti, pitkost vode, štena hrana, klimatske i druge posljedice po zdravlje)
• konstantna edukacija za prevenciju sportskih povreda i ozljeda
• tim posjeduje čak i trim bicikle, te druge sprave koje se posuđuju članicama koje moraju jačati muskulaturu, posebno kvadricepse (radi manjeg pritiska na ligamente i tetive)
• S1A ima gratis pristup teretani u HVU svaki dan u tjednu do 22:00 sata


VLASTITA ZDRAVSTVENA SLUŽBA
Naši povjerenica za zdravstvo je magistra sestrinstva Irena Rašić, diplomirala na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, na studiju visokog sestrinstva, zaposlena kao voditeljica odjela abdominalne kirurgije na KB Dubrava. Povjerenica uvijek sa nama idu na sva prvenstva gdje se brine o prehrani, dodacima prehrani (isotonici, kalcij, magnezij, vitamini…), preko prevencije do sanacije povreda, pa čak i nadzora spavanja, obroka i unosa tekućine (što je vrlo važno za prvenstva). No, naše povjerenica se za tim i tijekom cijele godine, poglavito tijekom intenzivnih priprema. Uz nju savjetnice su nam dr. Mirjana Tomčić, pedijatrica, dr. Ana Beganović, lječnica u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, prof.dr.sc. Mihai Kiss, sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu UMF Sveučilišta Cluj Napoca, magistra sestrinstva Kristina Vokić, Škola za medicinske sestre Mlinarsk i magistra sestrinstva Kristina Kužnik, Bolnica Sestara Milosrdnica.

Sve detaljne pretrage i manje zahtjevnu zdravstvenu njegu radimo o našem trošku u privatnoj poliklinici u Nemetovoj ulici. Kod ekstremnih slučajeva tim je o svom trošku uspio angažirati i najbolje hrvatske zdravstvene eksperte poput docent dr. Saše Jankovića koji je jedan od naših najboljih ortopeda i predstojnik Zavoda za ortopediju bolnice Sv.Duh (koji je operirao Miju Požgajčić), te dr. Zorana Bahtijarevića dječjeg kirurga Dječje bolnice u Klajčevoj, oba su liječnici Hrvatske nogometne reprezentacije. U nekim ekstremnim slučajevima angažiramo i širi krug stručnjaka, pa čak i inozemne, pri čemu je najteži slučaj bio sa predvodnicom Matejom Pavić koju je tretirao čak i stručnjak iz SAD-a.

Tim posjeduje i vrlo detaljan zdravstveni priručnik u kojem su za svaku karakterističnu ozljedu ili zdravstvenu tegobu navedeni prevencija, prva pomoć, sanacija, mjere nakon liječničke pomoći i mjere sprječavanja ponovne ozljede. Tim posjeduje i ozbiljnu mobilnu apoteku sa nekoliko stotina različitih lijekova i ostalih zdravstvenih potrepština.


FIZIOTERAPEUTI
U slučaju ozbiljnijih povreda tim o svom trošku angažira najbolje hrvatske fizioterapeute. Prvenstveno to su fizioterapeuti GNK Dinamo i Hrvatske nogometne reprezentacije, najčešće Mario Rubinić, ali za neke posebne povrede angažiramo i dr.med. Roberta Dugorepca koji se specijalizirao za ženske povrede ekstremiteta obzirom da je fizioterapeut hrvatske rukometne i stolnoteniske reprezentacije. Tim ima i svoju stalnu profesionalnu maserku Dragicu Bolčeviu koja sanira zdravstvene tegobe kičme i ekstremiteta.





ZIMSKA SLUŽBA
235 zimskih ekipa
32 vozila za čiščenje snijega (30 ralica i 2 specijalizirana vozila)
14 baza zimske službe
11.000.000 kg soli u pričuvi
13.151.022 m2 čiščene i posipavane površine





KOMEDIJA

Zagrebačko gradsko kazalište Komedija nalazi se u zgradi koja pripada Franjevačkom redu na Kaptolu. Franjevci su u ovom kazalištu prije II. svjetskog rata izvodili predstave, a kazalište je imalo naziv “Franciskansko kazalište”. Kazalište je dio Franjevačkog samostana.
1950. spajaju se Zagrebačko dramsko kazalište i satiričko Kerempuhovsko vedro kazalište na poticaj Fadila Hadžića, te se seli u franjevačko kazalište. Kazalište izvodi komedije, satire, operete, mjuzikle i rok-opere. Uz glumački postav kazalište ima svoj simfonijski orkestar i balet, tj. ukupno ima 150 zaposlenih.






FURT

Furt, fort = stalno, uvijek
Fakat = stvarno, zaista
Tlačiti = gnjaviti
Ziher, zicer = sigurno
Pak = pa
Alzo = dakle, no
Naj = nemoj
Kurtoazija = uljudnost, uglađenost, pristojnost, lijepo ponašanje
Prenemagovati, prenemagati = pretvarati

“Furt nekaj delam“ = stalno nešto radim
„Furt se tak prenemaguješ“ = stalno se pretvaraš
“Fakat si to rekel“ = stvarno si to rekao
„Kaj me tlačiš“ = zašto me gnjaviš
„Naj me tlačit“ = nemoj me gnjavit
„Ma zicer si to mislil“ = ma zasigurno to nisim mislio
„I sad sem tu i pak sem tvoj“ = I sad sam tu, pa sam tvoj
„Alzo dakle“ = no stvarno
„Naj me tlačit“ = nemoj me gnjaviti
„Kaj se prenemaguješ“ = što se pretvaraš






JAJA SA ŠEĆEROM

Jaja sa šećerom su bila omiljena i jednostavna poslastica klinaca. Mama bi razbila jaje, odvojila žumanjak od bjelanjka, pa bi u žumanjak stavila veliku žlicu šećera. I onda ste navalili to sa žlicom trajbati (mješati). Što ste više mješali to je smjesa postajala iz tamno u svjetlo žutu i to ste imali više slastice, a bila je finija. Na kraju ste dobili jednu ljepljivu kompaktnu masu koja je bila prefina. U današnje vrijeme salmonele i brige nad kalorijama ova slastica je „izašla iz mode“.

Druga jednostavna superakalorična slastica je bila kruh sa šećerom. Jednostavno se šećer prosuo po kruhu i tako se jelo. Prefino, ultrakalorično, i odličan doručak. Na kruhu smo jeli još jednu superkaloričnu hranu: mast na kruhu. Namazala se mast na kruh, posipalo se malo soli i crvene paprike, neki i bijelog luka i doručak samo takav. Superkalorično je bilo i kada je mama pekla meso u rolu, pa si bio gladan ko pas, onda bi ti šnitu friškog kruha doslovce utopila u vrućoj masti od pečenja. Ubijali smo se u tome kako je to bilo fino, „sve bi nam mast curila niz bradu“. Jeli smo ultrakalorično i nismo imali višak kilograma jel smo trčali, vozili bicikle, igrali se skrivača, skakali gumi-gumi… a nismo sjedili pred televizorima ili kompjuterima.





IGRAONICA MINI POLIS U Z-CENTRU -





























(objavljeno: petak, 20.05.2022. u 09:53) komentiraj (6)

I SENIORI I JUNIORI PRVI



Zagrebačke mažoretkinje su na Državnom prvenstvu koje se održalo prošli vikend u Klinča Selima osvojile titulu prvakinja u seniorskoj i juniorskoj kategoriji. Seniorke nisu bile prve posljednje tri godine.

Ogromno hvala svima koji su sudjelovali u ovim rezultatima Zagreba. Našoj Viki koja je u poodmakloj trudnoći vodila tim i imala treninge svaki dan. Istinska zahvalnost i respect!!!! Naravno veliko hvala i Moniki koja se hrvala sa nevjerojatnim problemima juniorki.

Ogromno hvala
- Tinani na ogromnom trudu, entuzijazmu i liderstvu koji je pokazala. Tinana je istinski dala sve od sebe.
- mamama Zveki i Kekelj na postavljenim banerima i brigi za juniorke,
- Žacu na fotkama i svekolikoj pomoći,
- Loreni i Valentini Radić na pomoći u subotu, a Loreni i na ogromnoj pomoći cijelo vrijeme
- Sandri na frizurama, a posebno Pivač i Koljaji koje su pomagale na frizurama, te Fulir koja je pomogla oko šminkanja
- Dajani Borovnjak na masažama i svekolikoj pomoći
- Vanessi za vođenje navijača,
- mami Vokić koja nije bila samo zdravstveni radnik nego i psihijatar
- Dubravku i Valentini Radić na istinski ogromnoj pomoći na sve načine
- Joži Vlašić na ispečenoj toni mesa sa roštilja
- Dajani Šerić i Gogi Šćuric, na velikoj pomoći oko timova
- mali Luka i Ante koji su bili dežurni nosaći opreme
- Dinamu na ustupanju autobusa (koji prije nikada nisu dali) i Plavka
- Hellu, Monteu i Naturelu na sponzorskim proizvodima






Treninzi su prema uobičajnom rasporedu:

S1A ponedjeljak na Maksimiru od 19:30 od 22:30 i srijeda u OŠ Filipović od 19:30 do 22:30
S2 utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J1A utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:30 do 13:00
J3 subota na Maksimirskom stadionu od 9:00 do 11:00
D1 subota na Maksimirskom stadionu od 9:30 od 10:30
D2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:45-11:45
Drum line ponedjeljkom na Maksimirskom stadionu od 20:30 do 22:00





- subota 21.5. u 8:00 Eurospin (sportska subota), o/o Šef

- subota 21.5. u 18:00 Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Hajduk i dodjela medalja za Prvaka Hrvatske), o/o Šef

- ponedjeljak 23.5. u ??? Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Socios), o/o Šef

- utorak 7.6. u 9:30 u Palmotićevoj 30 (Festival jednakih mogućnosti, Trg bana Jelačića u 10:20), o/o Šef

- subota 11.6. na Trgu dr. Franje Tuđmana (Večernjakova biciklijada), o/o Šef





SMJEŠNE FOTKE ŠEFA

Na jednoj tekmi u Dinamu nismo imali pametnija posla pa su cure radile fotke sa efektima. Evo i rezultata:














KOLIKO SE VREMENA POTROŠI NA IZRADU GLAZBE

U jednoj godini radimo glazbu za:
- S1A koreografiju i defile za koje zajedno potrošimo oko 100 sati (montaže, preslušavanja i postmasteringa)
- J1A koreografiju i defile oko 60 sati
- specifični glazbeni brojevi za posebno naručene koreografije oko 20 sati
- mažoret-bajka, reklame i slični projekti oko 25 sati
- montiranje za ostale timove sa kojima surađujemo oko 30 sati
- remastering brojeva, izrada službenih CD-ova, nosača zvuka za nastupe i natjecanja oko 5 sati

= ukupno oko 240 sati (što je mjesec i pola redovnog rada jednog zaposlenika)

Na nalaženju i izradi glazbe rade
- Šef
- treneri sastava
- profesionalni tonski tehničar Davor Totović
- povremeno vanjski stručnjaci





TEAM BUILDINZI

Zagrebačke mažoretkinje više puta godišnje organiziraju team buildinge. Team building ima za svrhu povezivanje tima kroz relaksaciju, igre, zajedničko druženje, zabavu i izolaciju od svakodnevnice. Team building ne treba mješati sa pripremama na kojima uz zabavu intenzivno trenira i priprema za natjecanje ili sezonu. Na team buildinzima nema treniranja, nego su sve aktivnosti isključivo namjenjene povezivanju tima. Na team buildinge idu natjecateljski timovi (1A juniorski i 1A seniorski), a koji puta i uprava, treneri i predvodnice. Team buildinzi su jednodnevni i višednevni u Zagrebu ili izvan njega. Do sada smo imali:

Jednodnevni team-buildinzi:
- gledanje filma u Cinestaru
- kazališna predstava Histriona "Lovački rog"
- vožnja na tenkovima Hrvatske vojske
- letenje helikopterom iznad Zagreba
- klizanje
- grudanje i sanjkanje
- natjecanje u streljaštvu iz pištolja na streljani u Vrapču
- natjecanje u streljaštvu iz zračnih pušaka
- utrka kartinga
- roštiljade i tulumi (sa bendom)
- gledanje filmova uz kokice
- palačinke dan
- pizza dan
- kolači dan
- vožnja Segwaya
- kupanje na bazenima
- potraga za blagom (natjecanje u zadacima) u Španskom
- plavo-bijeli treninzi
- escape room

Višednevni team-buildinzi:
- natjecanje mažoretkinja S1A u Zagorju
- natjecanje razvodničkih grupa na moru u Lukovom Šugarju
- natjecanje razvodničkih grupa na moru u Posedarju
- natjecanje razvodničkih grupa na moru u Sabunikama
- predvodnice i razvodnice u Beču
- predvodnice i razvodnice u Budimpešti
- iznajmljive kuće za odmor i tulumi + zabavne igre u Samoboru i Pisarovini





CESTE ZAGREBA

2.526 km cesta (više nego od Zagreba do Moskve)
443 semoforska raskrižja
94 mosta
7 velikih mostova (Podsusedski, Jankomirski, Jadranski, Mladosti, Domovinski, Slobode i Stari savski most)
4 nadcestarije
2 asfaltne baze
670 radnika cestara

Godišnje se postavi:
8.000 znakova
4.000 stupića
2.000 metara odbojih ograda
1.200 privremenih regulacija prometa

Godišnje se iscrta:
350 km linija
140.000 m2 pješačkih površina, stajališta, strelica, taxi i bus oznaka...
1.300 invalidskih oznaka

Najduže zagrebačke ulice:
21,5 km Sljemenska cesta
13,1 km Slavonska avenija
8,5 km Kneza Branimira
8,1 km Zagrebačka avenija
7,7 km Brezovička cesta
7,6 km Aleja Bologne
7,3 km Radnička cesta
6,4 km Ilica
6,3 km Aleja M.Ljubeka
5,9 km Ulica grada Vukovara

Najkrače zagrebačke ulice:
1. Novodvorska ulica (Trešnjevka) - 23 koraka
2. Kesterčanekova ulica (Maksimir) - 33 koraka
3. Ulica Eleonore Patačić (Medveščak) - 35 koraka

Kućnih brojeva:
najmanje (2) Kesterčenakova ulica
najviše (530) Ilica





MAKSIMIRSKI STADION

Maksimirski stadion je najveći zagrebački stadion, koji je službeno otvoren 5.5.1912, prije 109 godina. Preuređen je nekoliko puta. Na stadionu igra GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija.

1911. krenule su pripreme za preuređenje maksimirske livade i kukuruzišta u nogometni teren. HAŠK je 1912. prihvatio plan, da bi se 5.5.1912. odigrala i prva utakmica. Kasnije je na igralištu izgrađena tribina i atletska staza. 1946. drvene tribine su prenesene na igralište Slobode, a 1948. je dovršena izgradnja male tribine na zapadu, upravne zgrade i svlačionica, te nasipa za stajanje. Velike tribine počele su se graditi 1952. 1954. dovršena je zapadna tribina i nova atletska staza. Sjeverna tribina je izgrađena 1955, a 1961. je izgrađena i istočna tribina, ispod koje je napravljena i tribina igrališta Hitrec Kacijan. 1969. igrađena je i južna tribina. Nova rasvjeta je uvedena 1974. Tada je stadion imao 64.000 gledatelja uključujući i one na stajanju.

1997. na južnu i istočnu tribinu postavljana su sjedala. 1998. stadion se preuređuje. Srušena je sjevena tribina i na njenom mjestu je izgrađena nova, veća i komfornija tribina sa 10.965 mjesta. Tada je ovdje izgrađena i 15.000 kvadratnih metara ostakljena poslovna zgrada. 1999. dovršena je i obnovljena zapadna tribina koja sada ima dva odvojena kata sa VIP ložama između. Ukupno stadion ima predsjedničku i 8 loža, te 18 boksova. Zapadna tribina ima 12.600 sjedala i 718 mjesta u VIP ložama.

Trenutni kapacitet stadiona iznosi 35.400 mjesta. Na tribinama su 2011. postavljene nove stolice u klupskoj plavoj boji sa velikim natpisima GNK Dinamo, postavljen je novi teren sa drenažom i grijanjem trave, nove klupe za pričuvne igrače, te je sanirana bivša atletska staza (plava umjetna trava). Klub je pod južnom tribinom uredio nove svlačionice, jacuzzije, ambulantu za fizioterapeute, teretane, oružarnicu (logistiku), urede za trenere, kapelicu i prostorije za suce. U ovom kompleksu se i hotel sa 4**** za igrače i trenere koji ima 46 kreveta, zone relaksacije, playstation igraonicu, biljar salu, bar i učionicu. Stadion je investirao i u klupsku upravnu zgradu u kojoj se nalazi i nova glavna loža predsjednika kluba, te trofejna plava dvorana. Do nje na sjever napravio je kompleks zone za press konferencije, te urede UEFA-a (6 ureda).

Kompleks stadiona ima i 10 nogometnih igrališta za treninge i utakmice mlađih momčadi (četiri od tih terena imaju tribine, a neki i umjetnu travu), restoran za igrače, prostor internata i nogometne škole (gdje polaznici internata imaju i učionice za srednjoškolsku nastavu), kompleks skladišnih prostora, te pod sjevernom tribinom ogroman kompleks sa stotinama ureda i prodavaonica koji je ostao neuređen već preko 20 godina.







SPIKA

Spika, špreha = govor
Veli = kaže
Povedati = reči
Brija = stil
Zašprehati = zapričati
Žašprehava = zapričavati

„Koja ti je to špreha“ = Kako se to razgovaraš
„Lik ima baš dobru spiku“ = Mladić je elokventan (baš lijepo govori)
„Lik ima dobru briju“ = Mladić ima stila
„Kaj briješ“ = Ne radi gluposti, što radiš
„Kaj on tu trebu zašprehava“ = Ozbiljno se udvara ovoj djevojci






ČISTAČI CIPELA

Čistaći cipela su bili zagrebačka svakodnevnica. Na Trgu bana Jelačića ih je bilo desetak, a bilo ih je i na Glavnom kolodvoru, Cvjetnom placu, HNK, te ostalim dijelovima grada gdje su se kretala gradska gospoda kojima je trebalo uglancati cipele prije posla, sastanka, suda, spoja…

Većina čistača imala je tek kutiju sa ležištem za stopalo na koje bi stavili jednu nogu, a vrijedan čistač je izvukao adekvatnu pastu, kefe, krpe i navalio na čišćenje, nakon par minuta, na ležište ste stavili i drugu cipelu. No, bilo je i onih koji su imali vrlo udobnu stolicu u koju ste se zavalili i dok vam se čiste cipele čitali bi novine. Usput je čistač prodavao i žnirance svih vrsta.

Čišćenje cipela je bilo toliko jeftino da su si to mogli priuštiti svi srednjeg i višeg staleža. Posljednji je čistač bio na Trgu bana Jelačića, obično pozicioniran ispod kavane hotela Dubrovnik, no i on je nestao nakon što su došle silna crnila zbog čega su svi prestali glancati cipele kefama i krpama.





TRAMVAJ DINAMO 82 -





































(objavljeno: srijeda, 18.05.2022. u 10:02) komentiraj (2)

IDEMO PO ZLATA!!!



Drage moje curke,
stvarno sam mislio da od ove generacije neće biti ništa. I zbog toga sam bio opako depresivan. Ali totalno ste me demantirali. Odlična ste generacija, već dugo takve imali nismo. Svaku od vas obožavam, baš ste mi prirasli srcu. Svaku od vas istinski cijenim i poštujem. Dali ste sve od sebe i to je jedino bitno. Milijun puta sam to rekao, pa sada i ponavljam, nije bitna medalja, bitno je da ste dali sve od sebe.

A da ste zakon, to znate i sami. Daleko ste od prošle generacije, štapovi ne padaju, čagate predobro, držanje je wooow. Mislim da svi moramo iskazati ogromnu zahvalnost Tinani koja je bila optimista od prvog trenutka, koja je stvorila novi tim, održala vas na hrpi i digla u nebesa. Još veću zahvalnost moramo dati Viki koja je u 7. mjesecu trudnoće dolazila na treninge svaki dan i to nakon osmosatnog posla. Puhala je, išla na WC svake minute, ali je dala 100%.

Juniorke, držite se i vi, možete vi to. Samo pamet u glavu i budite najbolje. I svi ogromnu pusu Moniki i Ariani koje su vas toliko dobro vodile. Hvala i svima ostalima u Stručnom stožeru koji su dali sve od sebe, bivšim predvodnicama, vanjskim trenerima i savjetnicima!

Sad je curke sve na vama. Mi smo vam osigurali cuge, klope i slatkiša za 3000 kn, frizere, masere, zdravstvenu službu, supporting tim, Dinamov autobus, dvije potpuno opremljene garderobe, drum line... A na vama je da samo otplešete onako kako ste to radili na ovim treninzima. Dršte se ljepotice i RAZVALITE. SREBRO NAM SE DESILO - VRATIT ĆEMO ZLATO!

Voli vas jako jako jako Vaš i samo Vaš

Šef



INFORMACIJE ZA NAVIJAČE

NAŠIM CURAMA JE POTREBNA NAŠA PODRŠKA!
BUDIMO BOLJI, JAČI, ŽEŠĆI!


želite li pomoći svojoj djeci i bodriti ih PRI POVRATKU TITULE DRŽAVNIH PRVAKINJA!
Konkurencija već godinama nije bila jača!

Mi već godinama nismo bili bolji!!!!

UZMITE NAVIJAČKE REKVIZITE:
- zviždaljke (kod kineza koštaju 1-2 kn)
- bubnjeve i druge udaraljke
- ružilica razne (trube, vuvuzele, klepetalo...),
- zagrebačke zastave svih dimenzija
- transparente ili bilo kakve natpise za naše cure
- zagrebačko-plave majce (mogu i Dinamove, Cibonine, Medveščakove ili nešto slično)
- zagrebačko-plave kape
- obojajte lice u plavo

Navijačke rekvizite koje smo pripremili će dijeliti vođa navijača.

Da bi cijena odlaska na prvenstvo bila što niža nismo naplaćivali hranu, već morate sa sobom uzeti sve za:
ZAJEDNIČKI PIKNIK U NAVIJAČKOJ ZONI:

Donesite:
- klopa (što god vam padne na pamet, od domaćih ili kupljenih narezaka, do raznih jela)
- MESO ZA ROŠTILJ – svako donese nešto, a tamo ćemo isto peči!
- cuga (alkoholna i bezalkoholna)
- mineralna voda za gemište
- kolači
- grickalice (čipsevi, ribice, štapiči...)
- KRUH!!!! (ako imate domaći ili trajni)


RASPORED DP:
nedjelja 15.5.
06:00 polazak tima u Klinča Sela - Maksimirski stadion, Zapadna tribina
07:00 dolazak Liderske grupe i povjerenika - Osnovna škola Klinča Sela
09:30 dolazak natjecatelja Prvi i Viši korak - Dvorana Osnovne škole Klinča Sela
07:30 dolazak svih navijača (individualno) u navijačku zonu - Igralište pokraj Osnovne škole
08:30 odlazak na Otvaranje prvenstva - Dvorana Osnovne škole Klinča Sela
09:00 Otvaranje prvenstva - Dvorana Osnovne škole Klinča Sela
10:30 Prvi i Viši korak - Dvorana Osnovne škole Klinča Sela
12:15 Solo štap (neformacije) - Dvorana Osnovne škole Klinča Sela
15:30 Formacije koreografija - Dvorana Osnovne škole Klinča Sela
19:00 Proglašenje pobjednika - Dvorana Osnovne škole Klinča Sela
20:00 Polazak tima za Zagreb - Dvorana Osnovne škole Klinča Sela

Lokacija prvenstva: Osnovna škola Klinča Sela: Amruševa 32, Klinča Sela

Iz Zagreba do Klinča Sela vam treba sat vremena!

Već tri godine smo drugi (seniorke), ove godine imamo više šanse nego ikad, cure su stvarno mrak. Napravili smo apsolutno sve što smo mogli da ostvare maksimalni rezultat! No, bez Vas naših vjernih navijača, naše motivacije i motora, koji ste uvijek bili za nas i ekstremno nam pomagali na prvenstvima, to sigurno nećemo postići.

Stoga neka se super provedemo
izgubimo grla za naše cure
I VRATIMO TITULU TAMO GDJE PRIPADA
u svoj ZAGREB!


I ovo morate naučiti jer ćete pjevati sa tribina kada ulaze seniorke, zajedno sa njima (ponavljate svaki stih nakon što se izdere predvodnica):

Mi smo cure iz Zagreb
srca su nam purgerska.
Nikog se ne bojimo
dok medalje brojimo.
S peharom u ruci
Najbolje u struci!






Treninzi su prema uobičajnom rasporedu:

S1A ponedjeljak na Maksimiru od 19:30 od 22:30 i srijeda u OŠ Filipović od 19:30 do 22:30
S2 utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J1A utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:30 do 13:00
J3 subota na Maksimirskom stadionu od 9:00 do 11:00
D1 subota na Maksimirskom stadionu od 9:30 od 10:30
D2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:45-11:45
Drum line ponedjeljkom na Maksimirskom stadionu od 20:30 do 22:00





- subota 14.5. u 15:30 Krlinča Sela (glavna proba za Državno prvenstvo), o/o Šef

- nedjelja 15.5. u 06:00 polazak sa Službenog ulaza Maksimirsko stadiona Klinča Sela (Državno prvensto mažoretkinja), o/o Šef

- subota 21.5. u ???? Službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Hajduk i dodjela medalja za Prvaka Hrvatske), o/o Šef





NAVIJAČKA ZONA NA DRŽAVNOM

Kupili smo tonu opreme za naše navijače, pa na Državno za navijače nosimo:
- 3 šatora koji ukupno imaju 30 m2
- 7 stolova
- 4 velike klupe za 20 osoba
- aktivni zvučnik
- veliki plinski roštilj
- banere
- zastave
- fučkaljke, vuvuzele, ružilice






KOLIKO IMAMO ODLIČJA

Zagrebačke mažoretkinje ukupno su osvojile 231 formacijskih pokal sa natjecanja, od čega 225 sa službenih i 6 sa ostalih natjecanja (turnira i otvorenih prvenstava) od čega:

- sa Europskih prvenstava 66 medalje od čega 16 kadetskih zlata i 2 srebra, 18 juniorskih zlata, 4 srebra i 1 bronca, te 18 seniorski zlata i 7 srebra
- sa Državnih prvenstava 67 medalje od čega 18 kadetskih zlata i 1 srebro, 22 juniorska zlata i 3 srebra, te 21 seniorskih zlata i 4 srebra
- sa regionalnih prvenstava 45 pokala od čega 14 kadetskih prvih mjesta i 1 drugo, te 15 juniorskih prvih, te 14 seniorskih prvih i 1 drugo mjesto
- sa županijskih prvenstava 45 pokala od čega 15 kadetskih i 15 juniorskih prvih, te 14 seniorskih prvih i 1 drugo mjesto
- sa ostalih natjecanja (turnira, otvorena prvenstva idr.) 2 juniorska zlata, 3 seniorska zlata i jedno srebro

Najlošiji plasman ikada je bio na Europskom prvenstvu u Bratislavi 2003. godine kada ni jedan dobni razred nije osvojio zlatnu medalju.

Uz to Zagrebačke mažoretkinje osvojile su 4 neformacijske medalje sa Europskih prvenstava, 14 sa Državnih, te po pet sa regionalnih i županijskih natjecanja. Početnice Zagrebačkih mažoretkinja su osvojile više desetaka zlatnih, srebrnih i brončanih medalja sa Prvih i Viših koraka.






ISPRIČNICE

Obzirom na velik broj nastupa i natjecanja naše mažoretkinje 1A sastava imaju velik broj izostanaka. Svaka od mažoretkinja seniorskog 1A sastava ima od 80 do 100 sati izostanaka godišnje. Upravo radi toga svaki izostanak opravdavamo našim originalnim ispričnicama koje prihvaćaju sve škole u Zagrebu.

Uz to kontroliramo izostanke u školi kako mažoretkinje ne bi zlorabile naše ispričnice i fingirale izostanke. Duže izostanke (radi dužih turneja izvan Europe) opravdavamo unaprijed, te eventulano tražimo dozvolu izostanka relevantnih školskih tijela (Nastavničkog vijeća idr.).

U slučaju obveza na fakultetima stvari su malo kompliciranije i tamo je potrebno daleko više dokumenata, posebno ako moramo prebaciti kolokvij ili ispit. Ali i to smo u najvažnijim slučajevima (natjecanja ili prekooceanske turneje) uspjeli. Najčešće se to rješava sa samim profesorom, prodekanom za nastavu ili čak dekanom. Do sada su svi fakulteti bili uviđavni, a Ros** je čak uspjela prolongirati i obranu diplomskog.

Godišnje potrošimo oko 1.300 ispričnica





GRADSKE ČETVRTI

17 gradskih četvrti

5 najvećih površinom (km2):
165,25 Sesvete
127,33 Brezovica
62,64 Novi Zagreb Zapad
59,43 Podsljeme
40,26 Gornja Dubrava

Najmanja gradska četvrt površinom (km2)
3,02 Donji Grad

5 najvećih po broju stanovnika (popis 2011.):
70.009 Sesvete
66.674 Trešnjevka jug
61.841 Gornja Dubrava
59.055 Novi Zagreb-Istok
58.103 Novi Zagreb-Zapad

Najmanja gradska četvrt po broju stanovnika:
12.030 Brezovica

70 gradskih naselja
218 mjesnih odbora





SOKOL I BALET

Središnji dio zgrade športskog društva „Hrvatski Sokol“ i pjevačkog društva „Kolo“ izgrađen je 1883. bitno prije i Hrvatskog narodnog kazališta. Prvotna zamisao je bila izgradnja Hrvatskog doma s velikom dvoranom za sportske i umjetničke izvedbe s središnjim krilom i bočnim krilima. Istočno krilo je izgrađeno 1884, a zapadno krilo 1895. Zapadno krilo je postalo spremište HNK. Južno krilo je dograđeno 1929. za potrebe športskog društva. Danas u zgradi djeluje Zagrebačko tjelovježbeno društvo „Hrvatski sokol“ kojeg je član i Tin Srbljić.

Hrvatski sokol kao društvo za tjelovježbu je utemeljen 1874. Prvi vođa je bio učitelj tjelovježbe F.M. Singer. Sokol je imao velik broj podružnica za razne sportove, knjižnica, sletova, imao je zborove, orkestre, kazališne skupine, prosvjetni odjel je organizirao zabave, predavanja proslave, izlete i niz aktivnosti, a godinama je bio brana hrvatstva, pa čak i paravojna institucija. Hrvatski sokol se osnovao u gotovo svim gradovima i gradićima Hrvatske. 1904. Sokol je imao 15.000 članova u 164 organizacije u Hrvatskoj, 20 u BiH i 25 među iseljenicima u SAD-u. 1925. Hrvatski sokol je u Maksimiru sagradio Mogilu od zemlje donesene iz različitih hrvatskih krajeva. 1929. Hrvatski sokol se raspušta radi odluke jugoslavenskih vlasti o osnivanju Sokola Kraljevine Jugoslavije.

Prvo visoko kazališno učilište u Zagrebu Hrvatska dramatska škola utemeljeno je 1896. 1950. škola se reorganizira u Akademiju dramskih umjetnosti. Akademija je bila neovisna institucija i tek 1979. je ušla u Sveučilište u Zagrebu. Akademija zauzima dobar dio Sokolskog doma.

U Sokolskom domu je smješten i LADO, profesionalni folklorni ansambl Hrvatske, koji u Zagrebu djeluje od 1949. U domu je i dvorana za pokusa baleta HNK, koja je spojena sa Hrvatskim narodnim kazalištem podzemnim tunelom ispod produžetka Hebrangove ulice.






BOK

I da odmah razjasnimo u nekim dijelovima Hrvatske kaže se „bog“ što je došlo od „bogdaj“, skraćeno od „bog daj sreću“ (u nekim dijelovima Zagorja pozdravljaju se sa ovom rečenicom, a drugi odgovara „bogdaj“).

Purgerski pozdrav bok je skraćenica od austrijskog kulturnog pozdrava „Mein buecken“ (majn bukn) koji su purgeri (kao i sve) iskrivili u (Majn bokn), pa skratili u „bok“, a znači „moj naklon“.

Kizdihant = također iskrivljen germanizam za „ljubim ruke“, koji su klinci obično govorili „m'ruke“.
Serbus = također iskrivljen germanizam „servus“ (zervus), a znači zdravo
K&K manire = kulturno, zagrebačko (carsko) ponašanje

„Bok stari, kak si“ = zdravo prijatelju, kako si
„Kizdihant milostiva“ = ljubim ruke gospođo
„Serbus amice“ = zdravo dragi prijatelju
„Je alzo dakle“ = no dakle stvarno
„Alzo, kaj si štel reči“ = dakle, što si htio reći






BIJELE VISOKE PUME

Bijele visoke Puma tenisice (gležnjače) ili Pumerice nisu bile samo obuća, one su bile statusni simbol. Pume nismo skidali nikada. U njima se nije išlo na tjelesni ili igrat nogač, one su bile prevrijedne za to. Ali zato se u njima išlo u školu, van, u disko, na spoj, u crkvu, na proslave…

Uz bijele Pume obično su išle izlizane svijetle traperice, bijela majica kratkih rukava, izlizana svjetla traper šulja (raskopčana) ili traper jakna. Oni koji su imali dublji džep imali su kožnjak (kožnu pilotsku jaknu).

Tijekom svog srednjoškolskog života potrošio sam dvoje bijele Pume, jedne prvi i drugi razred, i nove treće i četvrti. Prve cipele sam kupio tek za maturalnu večer.





SA UTAKMICE DINAMO-ŠIBENIK = 1000. NASUP DINAMA U PRVENSTVU RH - 2. dio

















































...kraj!

(objavljeno: petak, 13.05.2022. u 14:53) komentiraj (6)

SASTANAK ZA NAVIJEČE U PONEDJELJAK



Stastanak NAVIJAČA
za Državno prvenstvo mažoretkinja će se održati

u ponedjeljak 9.5. u 20:30 sati pod Zapadnom tribinom Maksimirskog stadiona


Ekipa, već tri godine su seniorke druge. Ove godine imamo više šanse nego ikad, cure su stvarno mrak, najpravili smo apsolutno sve što smo mogli da ostvare maksimalan rezultat.

No, bez vas naših vjernih navijača, naše motivacije i motora, koji ste uvijek bili za nas i ekstremno nam pomagali na prvenstvima, to sigurno nećemo postići.

Kako smo apsolutno napravili sve da budemo najbolji, ostaje nam samo da dobro organiziramo navijače. I stoga ekipa molimo vas da dođete na sastanak, da se dogovorimo sve oko Klinča Sela, da tamo budemo najbolji i da se super provedemo!!!!

Državno prvenstvo je u nedjelju 15.5. u Klinča Selima, Osnovna škola Klinča Sela.

UVIJEK SMO IMALI DALEKO NAJBOLJE NAVIJAČE - NEKA TO BUDE TAKO I SADA!






Treninzi su prema uobičajnom rasporedu:

S1A ponedjeljak na Maksimiru od 19:30 od 22:30 i srijeda u OŠ Filipović od 19:30 do 22:30
S2 utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J1A utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:30 do 13:00
J3 subota na Maksimirskom stadionu od 9:00 do 11:00
D1 subota na Maksimirskom stadionu od 9:30 od 10:30
D2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:45-11:45
Drum line ponedjeljkom na Maksimirskom stadionu od 20:30 do 22:00





- subota 8.5. u 18:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Osijek), o/o Šef

- subota 14.5. u ???? Krlinča Sela (glavna proba za Državno prvenstvo), o/o Šef

- nedjelja 15.5. u ???? Klinča Sela (Državno prvensto mažoretkinja), o/o Šef





PETRIN MALI BEBAČ

Naša bviša predvodnica Pera Sovulj (sada Wilson) je rodila u SAD-u, kako smo to već napisali u prijašnjem postu. Sada smo nabavili i sliku, Petra, bebača i sretne bake.






ZAHVALNICE I PLAKETE KOJE SMO DOBILI

Zagrebačke mažoretkinje do sada su dobile 338 zahvalnica i plaketa. Najvrjednije su:
- plaketa Predsjednika Republike Hrvatske
- plaketa predsjednika Sabora RH
- 11 zahvalnica gradonačelnika Zagreba
- počasna zastava UEFA-e (koja se vrlo rijetko dodjeljuje)
- plaketa Kineskog ratnog zrakoplovstva
- plakat sa posvetom Janice Kostelić
- fotografija sa potpisima jedne od najpoznatijih svjetskih zrakoplovne akro skupina Frecce Tricolori
- poster sa potpisima Krila Oluje
- nekoliko povelja Hrvatske vojske
- povelja Ministarstva unutarnjih poslova
- nekoliko povelja Policijske uprave Zagrebačke





NAŠ AUTOBUS
Zagrebačke mažoretkinje imaju vozni park koji ima tri automobila. No, Zagrebačke mažoretkinje su imale i brendirani bus koji je posebno uređen samo za nas. Autobus je bio plave boje, sa plavim interijerom, sa brendiranim oznakama tima. Iznutra je uređen za potrebe time, zbog čega smo napravili:
- posebne vješalice za uniforme
- odvojeni prtljažnik za službene torbe
- stol na sredini autobusa (gdje se gotovo cijeli put karta)
- priključak za struju
- kuhalo za kavu i čaj
- brendiranje autobusa i iznutra (natpisi "dobro došli u autobus Zagrebačkih mažoretkinja)
Nakon Covida-19 ponovo ćemo brendirati jedan autobus za naše potrebe










GEOGRAFSKI PODACI O ZAGREBU

641,3 km2 - površina grada

Nadmorske visine:
122 metara - Zrinjevac
158 metara - Grič (kad idete na gornji grad popnete se 36 metara)
1035 metara - Sljeme (Medvjednica)

Položaj
15,59 dužina od Greenwicha
49,45 sjeverna širina





PALAĆA HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA
Na području današnjeg parka i zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda bio je kapucinski samostan, crkva, groblje i vrt. Nakon ukinuća kapucinskog reda (1788) objekti propadaju, te se početkom 19. stoljeća prodaju. Objekte je uzeo plemić Ludovik Jelačić koji ruši kapelicu i gradi si palaču. Palača je dovršena 1826. te su je suvremenici smatrali ukrasom grada. Jelačić je u prostorijama koje su bile okrenute prema Strossmayerovom šetalištu htio smjestiti kazino.

1857. grad otkupljuje palaču i u nju smješta gradsku realnu gimnaziju. 1864. zgrada dobiva katove na južnom dijelu. U prizemlju južnog dijela bila je kavana. Kasnije u zgradu ulaze sudovi Banskog stola, a između dva rata i Apelacioni sud.

Od 1861. u zgradi su počela meteorološka mjerenja zahvaljujući entuzijazmu dva profesora zagrebačke realke. Iz tog entuzijazma razvio se Geofizički zavod. 27.8.1947. oformljen je Državni hidrometeorološki zavod. Zgrada je u zagrebačkom potresu ozbiljno stradala i nije pogodna za rad, pa se Hidrometeorološki zavod planira preseliti na drugu lokaciju (planira se zgrada na Borongaju), a u zgradu se planira useliti Povijesni muzej Hrvatske.






FAJRUNT

fajrunt, fjaront = kraj, zatvaramo
konac = svršetak
otprto = otvoreno
otpremo = otvorimo
zaptro = zatvoreno
zapremo = zatvorimo

„Dečki ajmo doma, fajrunt je“ = momci, idemo kući, zatvaramo
„Kaj je pumpa zaprta“ = što je benzinska stanica zatvorena






KVARTOVSKI DUĆANI
Je je, prije nije bilo Superkonzuma, Interspara, City centra, Avenue Malla, Arena centra i drugih mega trgovina. Najveći kvartovi su imali samoposluge koje su danas manji kvartovski supermarketi, a jedine naznake shoping centara je imala NAMA.

No, zato smo u gotovo svakoj ulici imali mali kvartovski dućan. Kvartovi bi tih dućana imali bar 3-4. Bili su veličine 20-30 kvadratnih metara, za pultom je bio jedan, najviše dva prodavača, koji nakon što bi vas uslužili (oni su davali proizvode sa polica) bi to i naplatili. Dućani su imali kvartovska imena prema vlasnicima ili trgovcima, pa su se zvali „kod Marka“ ili „kod Miška“, „Sertić“ ili bi imali specifičan naziv „Mljekarstvo“, „na placu“, „kod babe“… Na tri-četiri dućana je dolazila jedna kvartovska mesnica, koja je funkcionirala po istom principu. Pekarnica nije bilo, a voćarnice su bile rijetkost (za to je postojao plac).

Prodavač je znao svakog kupca i njegove navike, svakodnevni odlazak u dućan je bio dio društvenog života i socijalnog kontakta. Većina kupaca je mogla kupovati na dug, tj. „na tekicu“ gdje je prodavač zapisivao što ste uzeli, a naplaćivao kada je došla penzija ili plaća. I tu je bilo obostrano povjerenje, on nije ništa nadopisivao, vi ste jednom mjesečno redovno plaćali. U protivnom vi bi promijenili dućan ako vas je varao ili vam prodavač više nije dao „na tekicu“ ako bi ostali dužni više od mjesec dana.

Takvi dućani su imali mala skladišta, a ispred ili iza dućana su bile naslagane gajbe sa cugom koje nitko nije dirao ili ukrao. Koji puta dućan je bio zatvoren jel bi trgovac otišao na WC, na gablec ili istovarivao robu. I nitko se nije živcirao, pričekali bi ga da obavi „posao“ ili bi si sami uzeli nešto i ostavili novac. I nitko nije radio u subotu popodne ili tijekom nedjelje. To se jednostavno znalo i tako se prilagodilo kupovine. Kruha je obično bilo, ali ne i popodne ili predvečer, a u nekim dućanima se kruh morao naručiti za idući dan da bi bili ziher da će vas čekat vaša štruca.

U dućan se išlo sa cekerom i uz unaprijed definiran spisak, točno se znalo što moraš kupit. Nije se išlo bezglavo, kao danas, pa što staviš u kolica, staviš. Ni izbor nije bio baš neki. Jedan proizvod, eventualno dva ili tri za one koji su se više koristili (prašak, sapuni, kobasice…).





SA UTAKMICE DINAMO-ŠIBENIK = 1000. NASUP DINAMA U PRVENSTVU RH - 1. dio















fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja














































...nastavak u idućem postu...

(objavljeno: petak, 06.05.2022. u 09:41) komentiraj (0)

ZADNJI TRENINZI PRED DRŽAVNO



NAJMAŽORETKINJA OŽUJAK/TRAVANJ

Sara Ivković*
Ivkovic
Za najveći broj nastupa, izuzetnu vedrinu duha i pozitivu na nastupima, požrtvovnost i marljivost

ODAZIVANJE NA NASTUPE U OŽUJKU-TRAVNJU

1. 11,25 Sara Ivković*
2. 10,25 Andreja Ačkar
3. 9,50 Paola Sičaja

4. 9,25 Petra Vokić
5. 9,00 Mirna Matić*
6. 8,50 Adriana Pivač*
7. 8,25 Ariana Kovačić***
8. 8,00 Martina Šćuric****
9. 7,75 Elena Tašev
10. 7,50 Ana Ujević*

Lista se računa kao zbroj u kojem
1 bod - bila je na nastupu
0,5 bodova - rekla je "da", ali nije bila na nastupu
0,25 boda - rekla je "ako baš moram", ali nije bila na nastupu






Treninzi su prema uobičajnom rasporedu:

S1A ponedjeljak na Maksimiru od 19:30 od 22:30 i srijeda u OŠ Filipović od 19:30 do 22:30
S2 utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J1A utorak i četvrtak na Maksimirskom stadionu od 20:00 do 22:00 (iznimno ovaj četvrtak u Javnoj vatrogasnoj postojbi Novi Zagreb, Cimmermanova 84)
J2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:30 do 13:00
J3 subota na Maksimirskom stadionu od 9:00 do 11:00
D1 subota na Maksimirskom stadionu od 9:30 od 10:30
D2 subota na Maksimirskom stadionu od 10:45-11:45
Drum line ponedjeljkom na Maksimirskom stadionu od 20:30 do 22:00





- subota 8.5. u 18:00 službeni ulaz Maksimirskog stadiona (Dinamo-Osijek), o/o Šef

- subota 14.5. u ???? Krlinča Sela (glavna proba za Državno prvenstvo), o/o Šef

- nedjelja 15.5. u ???? Klinča Sela (Državno prvensto mažoretkinja), o/o Šef





ŠEF KUPIO DVA KREVETA

Šefu i Suzi je pukao vodeni krevet. I isteklo je brdo vode, ispod parketa je voda štrcala u zrak 30 cm kad ste stali na parket. Pa smo ispumpali 1200 litara vode iz kreveta, izbacili ga na smetište, čakali 15 dana da se parket osuši, prebrusili ga i prelakirali, kupili novi krevet i nakon 20 dana konačno ponovo spavali u spavačoj sobi.

Drugi krevet smo kupili za more, da imamo gdje prespavati kada odemo na more.





ZAŠTO SE FAZANOVI LETOVI TAKO ZOVU

Kazna koja se daje mažoretkinjama na treningu zove se "fazanovi letovi". Ovu vježbu je radio Šef dok je bio jako mlad i služio vojsku, a gdje su se mladi vojnici nazivali "fazanima", te je ova vježba, koju su u načelu oni radili nazvana tako jer je izgledala kao da fazani lete.

Vježba se sastoji u tome da mažoretkinje iz čučnja sa jednom nogom ispred moraju skočiti visoko u zrak, pljesnuti rukama iznad glave, promjeniti noge u zraku i tako čučnuti, te položiti ruke na zemlju. 20 komada poprilično uspuše mažoretkinje, a 50 komada znači da su nešto opako pogriješile.





LOŽA PREDVODNICA

Sve bivše i sadašnje predvodnice članice su Lože predvodnica. Glavni cilj Lože predvodnica je da najvažnije osobe tima, one koje su ga vodile i stvarale povijest tima i dalje ostanu sa timom, i dalje sudjeluju u radu tima, te i dalje pridonose njegovom napretku. Ovime tim pokazuje koliko su one bile bitne, ali i koliko je sadašnja predvodnica bitna za tim. Predvodnice se poziva na sve najvažnije aktivnosti tima.

Loža predvodnica ima slijedeće zadatke:
- da se predvodnice nalaze jednom godišnje na okupljanju u nekom atraktivnom mjestu (obično odemo u neki hotel sa wellnesom na dva dana) i zajedno se druže te razmjenjuju iskustva

- da predvodnice pomažu timu svojim savjetima, prijedlozima ili da reagiraju u slučaju nekih negativnosti ili pak kriznih situacija u timu

- da predvodnice pomažu koreografu ili treneru tima svojim opservacijama, primjedbama ili prijedlozima

- da predvodnice na svečanoj večeri odmah nakon inicijacije uvedu novu predvodnicu u vođenje tima





NAJ FOLKLORAŠI ZAGREBA

Lado
Ivan Goran Kovačić
Croatia
Dr.Ivan Ivančan
Zagreb-Markovac
Draguti Domjanić
Bosiljak Čučerje





MINISTARSTVO OBRANE

Zgrada Ministarstva obrane RH izgrađena je 1934. kao zgrada „Hrvatskog radiše“, a služila je za smještaj i školovanje mladih radnika i šegrta. Nakon drugog svjetskog rata zgrada je nacionalizirana i u nju se uselilo zapovjedništvo 5. Armijske oblasti JNA. 1991. u zgradu je ušlo Ministarstvo obrane i Glavni stožer OSRH. Od tada se traži povrat zgrade no Vlada RH isto ignorira. Ipak 2009. Ministarstvo se kreće iseljavati iz zgrade u vojarnu Croatia, da bi se ipak 2014. ponovo vratilo nazad.

Upitan dio zgrade je onaj koji gleda na Zvonimirovu 12, kao i još neki dijelovi zgrada a ostatak kompleksa, te dvorane Kralj Zvonimir (sa 700 sjedećih mjesta) nije jer je nadozidan nakon 1945. U dvorani Kralj Zvonimir Zagrebačke mažoretkinje svake godine imaju svoju Mažoret bajku.







KAJKATI

kaj = što
kajkavci = koji govore kajkavicu
kajkati, kajkarit = govoriti kajkavicu
kajgot = svašta
kajgotarije = svaštarije, što god

„Čuj daj naj kajkarit, nejde ti“ = Hajde nemoj pričat kajkavski, ne uspijevaš
„Ma to je baš kajgot“ = baš svašta
„Naj pripovedati kajgotarije“ = daj nemoj govoriti što god






DEDA KOJI JE U TRAMVAJU SVIRAL HARMONIKU
Sredinom osamdesetih u tramvaje (najčešće dvojku) je povremeno dolazio vrlo stari djedica koji je svirao harmoniku, te nakon dvije-tri stanice, spustio šešir i vrlo pristojno i pokorno molio novac. Svakome tko bi mu dao ljubazno bi se zahvalio. Svi su mu nešto dali, čak i mularija (srednjoškolci). Kako je bio vrlo star i slab, uvijek bi mu neki đak pomagao spustiti se iz tramvaja.

Jednom smo ga pitali zašto prosi lovu. I sa suzama u očima je rekao „sinek dragi, cijeli život sam teško delal, dočekal sam penziju koja je tak mala da od nje nemremo živeti, žena mi je jako betežna (bolesna) i nepokretna, pa ja pokušavam nekaj prikupit za kruh dok još mogu“. Nikad to nije govorio dok je molio novac. Toliko emotivno strašno da još dan danas pamtim te njegove riječi. A taj stari dedica kojem ni ime ne znamo, je ušao u zagrebačke legende (i najtužnije zagrebačke priče) iako to zapravo i nije želio.





SA DANA PARAOLIMPIJACA -

fotke: Željko Bakšaj Žac, službeni fotograf Zagrebačkih mažoretkinja




































(objavljeno: utorak, 03.05.2022. u 15:11) komentiraj (0)

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.