Volim Slatko https://blog.dnevnik.hr/volimslatko
utorak, 23.02.2016.
Limun kolačić
U želji da isprobamo neki fansy kolačić od mlade slastičarke Tee Mamut i da usput posjetimo Perivoj i uživamo u njegovoj ljepoti, nastao je ovaj moj limun kolačić. Njen je izvrstan ali moj je još bolji ;-)
Sastojci:
3 jaja
6 žlica vruće vode
15 dkg šećera
korica 1 limuna
15 dkg mekog brašna
prstohvat soli
Bjelanjke tućemo sa mrvom soli i polako dodajemo šećer. Tućemo ih dok ne postanu čvrsti i sjajni. Dodajemo žumanjak jedan po jedan i svakog miješamo po 1,5-2 minute. Dodamo koru od eko limuna( ja imam svoje domaće). Pripremimo prosijano brašno i vruću vodu. Dodajemo u smjesu jaja i šećera od dva puta i lagano miješamo.
Stavimo peći u okrugli pleh fi 20, ako ste vješti da ga prerežete na 4 biskvita ili fi 24 na 2 biskvita ili u pravokutni plehić 28x18. Od toga sam dobila 9 pravokutnih komada kolača i malo ostataka koje su klinci odmah pojeli .
Pecite na 180 sa ventilatorom. Provjerite čačkalicom.
KREMA:
500ml mlijeka
2 velike pune žlice oštrog brašna
25 dkg šećera
20 dkg maslaca
Sok i koricu 2 limuna (eko obavezno)
Badem u listićima za dekoraciju oko 80g
U hladnom mlijeku razmutite brašno, dodajte šećer te stavite kuhati na laganu vatru. Kuhajte dok se ne zgusne prebacite u drugu posudu i dodajte maslac limunovu koricu i sok. Sve dobro promiješajte i prekrijte prijanjajućom folijom. Dobro ohladite. Prije upotrebe ga izmiksajte.
Bademe u listićima lagano tostiramo na tavi.
Ohlađen biskvit razrežemo na 9 pravokutnika i svaki prerežemo na pola. Stavimo tanak sloj kreme u sredinu i cijelog ga omažemo sa kremom. Uvaljamo stranice kolača u tostirane bademe. Tako sve do zadnjeg.
Kolačiće dobro ohladimo. Kremu stavimo u vrečicu za dekoriranje sa tankim nastavkom za pravljenje valova od šlaga ili kreme.
Kad se kolači dovoljno ohlade u valovima nanesemo kremu po vrhu kolača. E sad ona je stavljala i nekakve latice, koje nismo uspjele odgonetnuti ali i bez njih kolač je totalno božanstven i osvježavajuć. Za ljubitelje limuna pravi pogodak.
Baza ovog kolača mi je bila mamina limun torta obložena mljevenim orasima, koju je ona često znala raditi. Tada u ono vrijeme mi nije bila nešto a danas bi dala sve na svijetu da je može napraviti i da zajedno uzivamo u njoj. Ali neke su stvari nemoguće.
Oznake: kolač, limun kolač, limun, limun torta
23.02.2016. u 15:11 •
14 Komentara •
Print •
# •
^
četvrtak, 11.02.2016.
Čokoladni mufin
To divno čokoladno zadovoljstvo, samo za najveće zaljubljenike u čokoladu, taman za dane zaljubljenih
Po vrhu posipan šlag ili neka fina krema i užitak je još veći.
SASTOJCI
2 šalice(200ml) glatkog brašna
1 pecilni prašak
1/3 šalice kakaa
6 žlica šećera u prahu
1 jaje
1/2 šalice kiselog vrhnja
3/4 šalice mlijeka
90 g putra
150-200 g čokolade za kuhanje ili pola mliječne na sitno narezane
Izmjerite sve suhe sastojke i prosijte ih kroz fino sito, može i dva puta,
Spoji tekuće sastojke a putar otopi posebno.
U suhe sastojke narežite čokoladu na sitnoili dodajte čokoladne kapi i u to dodajte mokre sastojke
Sve lagano promiješajte da se spoji i stavljajte u kalupe za muffine.
Pecite 20-25 min.
Prije posluživanja napravite im kapicu od šlaga.
Oznake: Muffini od čokolade, muffin, valentinovo
11.02.2016. u 17:44 •
1 Komentara •
Print •
# •
^
subota, 06.02.2016.
Donuts
Desert
Kako je još uvijek vrijeme od krafnica, da nisu obične, neka budu sa sirom i Američke sa rupom ;-)
SASTOJCI
500 g glatkog brašna
˝ vrećice praška za pecivo
1 vrećica suhog kvasca
1 žličica soli
100 g šećera
2 jaja
250 g kremastog sira (ricotta, mascarpone ili svježi sir)
50 g maslaca
1 žličica naribane korice limuna
100 ml mlijeka
40 g maslaca
Ocaklina
100 g čokolade
2 žlice ulja
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, kvascem, soli i šećerom.
Dodajte razmućena jaja, sir, otopljeni maslac, naribanu koricu limuna i toplo mlijeko te povežite u mekano tijesto.
Mijesite tijesto dok vam se ne počne odvajajati od posude. Da budem iskrena meni to moj samostojeći Kenwood sve odradi sam ;-) ja samo zadnji tuch i to je to.
Razvaljajte tijesto na 1.5 - 2 cm i režite odgovarajućim sjekaćem. Ne zaboravite na rupe u sredini.
Moj sjekač vanjski je promjera 8 cm a unutarnji 2cm.
Stavite ih na papir za pečenje i pustite da se dižu 20 minuta. Pecite na 180 C oko 15-20 minuta.
Kad se ohlade premažite ih otopljenom čokoladom i posipajte mrvicama po želji.
Po želji ovo tijesto možete i peći u ulju.
Oznake: donuts, američke krafne, slatko, maškare, tijesto sa sirom
06.02.2016. u 19:42 •
4 Komentara •
Print •
# •
^
četvrtak, 04.02.2016.
Fritulice
Desert
Fine, slatke, neodoljive, i klinci ih mogu pripremati uz vašu malu pomoć
TIjesto
2 jaja
3 žlice šećera
1 burbon vanili šećer.
1 prašak za pecivo
1 čvrsti jogurt
2,5 (čaše od jogurta) brašna
prstohvat soli
korica limuna,naranče
ćep ruma
Jaja tući sa šećerom, dodati burbon vanili šećer te prosijane suhe sastojke, jogurt i rum. Također naribajte malo korice limuna ili naranđe (pazite da je eko). Bolje je da je tijesto pinkicu gušće nego prerijetko jer u protivnom popiju puno ulja.
Ostavite smjesu pola sata da odmori.
Ugrijati ulje, ne smije biti prevruće, onda vam naglo potamne,a unutra ostanu sirove,znači ulje na srednjoj vatri,trebale bi se same prevrtati, ali ih prevrnite po potrebi.
Uvaljajte ih u šećer ili mješavinu šećera i cimeta ili ih pospite šećerom u prahu.
Oznake: fritule, maškare, poklade, uštipci, Dalmacija
04.02.2016. u 18:44 •
13 Komentara •
Print •
# •
^
Čašice sa avokadom i dimljenim lososom/tunom
Predjelo
Ako želite razveseliti goste ili pak sebe napravite si ovu izvrsnu mazalicu i uživajte svim čulima.
Možete dodati dimljeni losos, dimljenu tunu ili ono šta volite. Detaljan recept pogledajte na
http://www.coolinarika.com/recept/casice-sa-avokadom-i-dimljenim-lososom/
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
2 avokada
200g cherry rajčica
200 gr dimljenog lososa (tuna)
25 gr ABC sira
zacini : sol, biber, po želji nešto ljuto
vezica peršina
malo limunovog soka
Narežite jedan avokado na kockice,a drugi izgnječite sa vilicom zajedno sa sirom i malo limunovog soka. Pobiberite,posolite i dodajte čili po želji. Sve dobro izmješajte. Cherry rajčice i losos/tuna narežite na kockice.
Izmješajte skupa sjeckani avokado, rajčice, i sjeckani peršin. U čaše prvo stavljamo kremu od avokada ,pa onda red lososa i na kraju mjesavina rajčice i avokada. Poslužite uz krekere ili neki dobri kruh
Oznake: predjelo, avokado, namaz, tuna farming, losos
04.02.2016. u 16:22 •
1 Komentara •
Print •
# •
^
Krafne punjene sirom
Desert
Baš je vrijeme od krafni, al isto tako i vrijeme kad se drži dijeta ;-) ........evo jednih tradicionalno Švicarskih, originalan naziv: Ziegerkrapfen, punjene su sirom, te bademima i zamirisane koricom agruma, uz neodoljiv cimet. Navodno su izum časnih sestara iz klostera. Postoje različiti nacini pripreme, ovo je varijanta sa sirom.
Recept je od unikatice sa coolinarike
SASTOJCI;
200g mekog brašna
125g hladnom maslaca
prstohvat soli
1 žličica šećera
200g svježeg sira
U prosijano brašno dodati šećer i sol te hladan maslac narezan na listiće. Izmrviti rukama pa dodati 200g svježeg sira. Napraviti kuglu, zamotati je u prozirnu foliju i staviti na hlađenje 2 sata. Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj podlozi i preklapati kao za lisnato tijesto. Proces preklapanja ponoviti 3-4 puta.
PUNJENJE;
150 grama svježeg sira
75 grama badema
100 grama šećera
ribana korica pola limuna
1 zlicica cimeta
Sjedinite sve sastojke, ako je jako suh dodajte malo mlijeka(to se zna desiti kod domaćeg dobro ocijeđenog sira, ovaj kupljen je poprilično mokar). Nadjev mora biti čvrst da ne iscuri prilikom pečenja.
ZA UVALJATI KRAFNICE
Šećer i cimet
Tijesto razvaljati u pravokutnik i režite na kocke veličine 10x 10. U sredinu svake kocke stavite malo nadjeva, namažite rubove vodom ili bjelanjkom, preklopite u trokut te stisnite krajeve prstom i vilicom.
Pecite ih na umjereno laganoj vatri u ulju par minuta s jedne i druge strane. Izvadite na papirnati ubrus da popiju višak masnoće i uvaljajte ih u mješavinu šećera i cimeta.
Od ove mase sam dobila 16 komada.
Trokutiće isto tako možete peći u pečnici.
Ako zamijenite slatki nadjev slanim ( svježi sir, jaje, sol) dobit ćete odlične slane guštalice. Moji klinci ih jako vole i slane i slatke i često im budu marenda u školi. Također možete staviti marmeladu koja nije jako tečna.
Oznake: krafne, maškare, poklade, slatko
04.02.2016. u 15:51 •
1 Komentara •
Print •
# •
^