uskoplje

31.10.2005., ponedjeljak

Ukraden golf

Iz policijskog izvješća...


Dana 28.10.2005. godine oko 23,00 sata u G. Vakufu/Uskoplju iz ulice J. B. Jelačića ukradeno je pmv marke “Golf”-4, reg. oznaka 932-J-170, vlasništvo Mladena L. iz Bugojna. Uviđaj su izvršili službenici PU Bugojno. Istraga je u toku.

- 10:30 - Komentari (18) - Isprintaj - #

Ubijena sedmorica Bugojana

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 31. listopada 1992. godine, konvoj izbjeglica iz Jajca sa 10 traktora stigao je u Uskoplje. Polovica od pristiglih smještena je u selo Krupu, dok su ostali, kao i većina izbjeglica iz Jajca, nastavili put prema Hercegovini.
Događaj koji je, pak, u Uskoplju obilježio 31. listopad 1993. godine nije se desio na području naše općine, već u susjednom okupiranom Bugojnu. Naime, u Uskoplju je snažno odjeknula vijest da su muslimanski vojnici dan ranije, 30. listopada, u večernjim satima na Barama pod Goricom, ubili sedmoricu Hrvata koji su pokušali pobjeći prema Kupresu. Ubijeni su: Marijan Bekavac, Jure Dusper, Blaž Ivić, Franjo Lebo, Dominko Lučić, Josip Markić i Marijan Nosić.
Inače, preostali Hrvati u tom gradu nalazili su se u veoma teškom položaju. Opljačkani i poniženi, i dalje su svakodnevno doživljavali nove neugodnosti, od premlaćivanja do istjerivanja iz stanova i pljačke preostale imovine.
Sramotna slika Bugojna: Pljačka hrvatske imovine obavljala se usred bijela dana. K. Nevistić u svome dnevniku piše: "Ni pravom piscu ne bi bilo moguće opisati, zorno predočiti kako izgleda stvarna, legalna pljačka usred bijela dana. Stvari nosi civil i vojnik, starac i mladić, nena i djevojčica, otac i sin, majka i kći. Policajac izgoni vlasnika iz kuće. Sa sela se sve zgrće u grad..."

Sramotna slika Bugojna: Prodaja (i kupnja!) ukradenih stvari na bugojanskoj tržnici (Fotografije preuzete iz Bugojanskog dnevnika/ bugojanci.ch)
- 08:00 - Komentari (26) - Isprintaj - #

30.10.2005., nedjelja

Ante Slipac

Gdje su i što rade (21)


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim.
Danas podsjećam na jednog profesora...


Ante Slipac rođen je 1968. godine na Pidrišu kod Uskoplja. Osnovnu i srednju školu završio je u Pidrišu, odnosno u Uskoplju.

Studij zemljopisa započinje u Sarajevu, a neposredno pred izbijanje rata prelazi u Zagreb gdje, na tamošnjem Sveučilištu, diplomira.

Od tada do danas radio je u nekoliko zagrebačkih srednjih i osnovnih škola, a trenutno predaje zemljopis u Osnovnoj Školi Gustav Krklec u Novom Zagrebu.

- 08:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

29.10.2005., subota

Nakon drugog kruga brojanja glasova: Krajina načelnik!

Konačni rezultati prijevremenih izbora 15.10.2005. - drugi krug brojanja glasova


Kandidat za načelnika općine G. Vakuf - Uskoplje Sead Čaušević - Čaki (SDA), ukupan broj glasova prve i sljedećih preferencija: 2.643 (41,44%)
Kandidat za načelnika općine G. Vakuf - Uskoplje Marinko Krajina (HDZ BiH), ukupan broj glasova prve i sljedećih preferencija: 3735 (58,56%) - IZABRAN
Ukupan broj važećih glasova za drugi krug: 148 (9,10%)
Ukupan broj nevažećih glasova za drugi krug: 1478 (90,90%)
Ukupno glasova brojano u drugom krugu: 1626 (100%).
Na ove rezultate već je u svojim komentarima, kako ste vjerojatno i zapazili, skrenuo pozornost posjetitelj Gradina, koji je i u svojim prethodnim postovima od prije nekoliko dana najavljivao upravo ovakve rezultate. Čestitke i jednome i drugome!
- 11:00 - Komentari (32) - Isprintaj - #

Narodna nošnja iz Uskoplja na kalendaru sv Ante

Kratka vijest


Iz tiska su, u izdanju Svjetla riječi, izišli kalendari sv Ante za 2006. godinu: knjiga, džepni kalendar, zidni-jednolisni kalendar i dvanaestolisni kalendar u dvije varijante: s motivima narodnih nošnji iz BiH i motivima nove sakralne umjetnosti.
Ovdje nam se posebno zanimljivim čini istaknuti 12-lisne kalendare. Naime, na jednoj od varijanata ovoga kalendara prikazane su narodne nošnje iz raznih krajeva BiH, a, među njima i narodna nošnja iz Uskoplja. Između ostaloga i zbog tog razloga, vjerujemo da će se ovaj kalendar naći na zidovima mnogih uskopaljskih kuća.

- 08:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

28.10.2005., petak

FRAMAFEST 2005.

Najava...


Osmi po redu, FRAMAFEST 2005., počinje sutra, 29. listopada u 12.00 sati na već uobičajen način: euharistijskim slavljem u crkvi sv Ante na Bistriku, a nastup 15 grupa iz BiH i Hrvatske započet će u 16.00 sati u dvorani Bosanskog kulturnog centra.
Uskopaljske krijesnice proteklih godina imale su veoma zapažene nastupe, a i ove godine se očekuje dostojna prezentacija Uskoplja na ovome festivalu.

- 23:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.10.2005., četvrtak

Zapaljen toranj uskopaljske crkve

Dogodilo se na današnji dan


Od događaja koji su se u prošlosti Uskoplja dogodili na današnji dan, izdvajamo onaj iz ratne 1993. godine. 27. listopad te godine mogao bi se inače smatrati jednim od mirnijih ratnih dana da pripadnici muslimanskih snaga nisu oko podneva, pucajući zapaljivim streljivom zapalili toranj uskopaljske crkve. Nedugo potom gorući zvonik pripadnici muslimanskih snaga pogodili su i jednim projektilom iz bestrzajnog topa.
Brzom intervencijom pripadnika HVO-a širenje požara je spriječeno, ali je zvonik, na žalost, u potpunosti izgorio.
Ukratko:Sadašnja uskopaljska, trobrodna crkva izgrađena je u periodu od 1928. do 1931. godine, a projektirao ju je poznati arhitekt Karlo Paržik. Na zvoniku crkve nalaze se dva zvona težine 1200, odnosno 700 kg. 1963 godine crkva je iznutra renovirana prema planu ing Dimitrijevića. Izgrađeni su glavni i dva pobočna oltara, te propovjedaonica, a prezbiterij je obložen mramorom.
1976. godine u crkvi je postavljen veliki mozaik posvećen Gospi autora Josipa Bifela, te Put križa koji je djelo još jednog poznatog hrvatskog slikara, Slavka Šohaja. 1987. uskopaljska crkva dobila je još jedno vrijedno djelo: J. Marinović izradio je kip Gospe u bronci.
1970. godine crkva je dobila i nove, veoma vrijedne orgulje sa 17 registara, izgrađene kod Jenka u Ljubljani.
Po prestanku ratnih djelovanja toranj crkve je obnovljen i postavljena je nova konstrukcija, a nedavno je obnovljena i sama crkva.

- 23:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Otvoren put N. Travnik - Bugojno

Kratka vijest...


Jučer, 26. listopada, na prigodnoj svečanosti pušten je u promet put Novi Travnik - Bugojno. Ova prometnica ima ogroman značaj za stanovništvo Lašvanske i Uskopaljske doline, a važna je i zbog rasterećenja dionice magistralnog puta Travnik - Donji Vakuf preko Komara. Put je dugačak 15 km, a još 1998. godine prije početka predizborne kampanje započeti su radovi, a tek nakon 7 godina put je konačno i dovršen.(Izvor:Bljesak/Eni-nes)
- 08:30 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Kninjani u Uskoplju

Mišljenja Uskopljana o proteklim IX. Uskopaljskim jesenima podijeljena su: jedni održavanje kontinuiteta, tj. samo održavanje manifestacije već smatraju uspjehom, a drugi misle da ovogodišnje jeseni sa praktično tek dvije priredbe, ipak predstavljaju podbačaj u odnosu na prethodne godine.
No, što o jesenima misle gosti i sudjelovatelji iz drugih gradova? Jedno izvješće o dojmovima sudjelovatelja iz Knina objavljeno je na stranicama www.knin.hr. Zbog česte nedostupnosti (?) ovih stranica, prenosimo ga u cijelosti:
Svi oni koji su nakon ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini došli prvi put na IX. Uskopaljske jeseni od 10. - 16. listopada 2005. godine, oduševili su se prijemom i organizacijom ove tradicionalne manifestacije. 14. listopada na redu je bio glazbeni program pod nazivom "Jesen u notama velikih majstora glazbe" gdje su nastupili učenici "Glazbenog centra Harfa"- Uskoplje. U subotu 15. listopada bila je "Osma smotra hrvatskih mješovotih crkvenih zborova" koja se održala u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Uskoplju. Ovaj dio su organizirali Hrvatska matica iseljenika i Hrvatska kulturna zajednica, na čelu s Miroslavom Šilićem.

Nedjelja, 16. listopada bila je Dan folklora i narodne baštine. Nakon vojničkog graha ispred Osnovne škole u Uskoplju, organizirala se kolona folklornih skupina koja je krenula ulicama grada Uskoplja. Tu kolonu su činile sljedeće folklorne skupine : KUD Josip Kozarac - Posavski Podgajci(Slavonija), KUD Klis - Konjic, KUD Sitan Tanac - Šujica, HKD "Napredak" Knin-Dalmacija, KUD Društvo Izvor - Šabljak Usora, KUD Ledina Gaćinci (Slavonija), KUD Dinara -Ljubunčić (Livno), KUD Zijerica Slano - Dubrovnik, KUD Lug - Branković, KUD Svi sveti - Svilaja Muć, KUD Naši korijeni - Bistrica Žepče, HKD "Napredak" - Uskoplje, Mandolinski sastav HKD "Napredak" - Sarajevo. Nakon mimohoda ulicama Uskoplja svi sudionici predstavili su se u Dvorani Osnovne škole sa 10-minutnim programom.

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" iz Knina predstavilo se jednim kolom "Dinarski ples", a pjevačka skupina "Napretka" otpjevala je tri pjesme : "Golubice, ća u gajbi stojiš, "Golube pitomi" i "Cviće moje".
Nazočne je u ime Gradskog poglavarstva Grada Knina pozdravio zamjenik gradonačelnice gosp. Tomislav Vrdoljak, koji je predvodio, kao predsjednik "Napretka" folklornu i pjevačku sekciju, te je uručio novo izabranom gradonačelniku Uskoplja gosp. Marinku Krajini i organizatorima prigodne poklone kao znak zahvalnosti na pozivu na ovu manifestaciju.
Također je pozvao domaćine na uzvratno gostovanje u Kninu. Iz Knina je u Uskoplje autobusom doputovalo 50-tak članova HDK "Napredak". Nakon zajedničke večere u restoranu "Džalto" Kninjani su krenuli put Knina.(21.10.2005.)

- 08:00 - Komentari (41) - Isprintaj - #

26.10.2005., srijeda

Pomozimo Ivanu!

Naš sugrađanin Ivan Vučemil javnosti je uputio dramatičnu molbu za pomoć, na koju nitko, tko ju pročita, siguran sam, neće ostati ravnodušan.
Riječ je o čovjeku koji je prije prijeloma vratne kralježnice bio jedan od onih vedrih momaka po kojima se prepoznavao naš grad. Zato ga je, vjerojatno, tako srčano i hrabro branio.
Ivan Vučemil - Meče sada treba pomoć svoga Uskoplja, svih nas. Pomozimo mu!
Ako je itko, on je to zaslužio!!!

Molba za pomoć


Nekad sam bio Hrvatski branitelj pripadnik HVO-a, HOS-a i HVP vojne policije. S 18 godina prošao sam mnoga ratišta: od 1992. do 1995. god. Mostar, Stolac, Dubrovnik, Čapljinu, Kupres, Uskoplje, Bugojno, Ramu, a danas dobivam 15 EUR mjesečno iako sam 60% invalid od ranjavanja i 100% od 97. godine kad sam slomio vratnu kralježnicu i postao tetraplegičar. Ne mogu micati ni rukama ni nogama niti imam kontrolu nad mokrenjem i stolicom, od prsa na niže nemam osjeta. Po tijelu su mi se otvorile rane (dekubitusi) jer nemam specijalni madrac koji sprječava nastanak rana. Tata mi je poginuo kao civil tako da je i mamina mirovina mala (70 eura). Mama je stara i ne može se više o meni brinuti. Trebalo bi mi mnogo invalidskih pomagala: lijekova, pelena, vrećica za urin, zavoja, antidekubitalni madrac, elektronski bolnički krevet, elektromotorna invalidska kolica jer obična ne mogu voziti, vertikalizator itd.
Najpotrebniji mi je madrac koji sprječava nastanak rana i bolnički krevet.
Ovo pišem jer ne znam što činiti, a rane su mi sve veće i dublje; očajan sam.


Kontakt adresa:
Ivan Vučemil
Ulica Fra. Anđela Zvizdovića bb
70280 Gornji Vakuf - Uskoplje
Bosna i Hercegovina
Telefon: 00387 (0) 63 352 969
E-mail: ivanhb@net.hr i ivanhbvuk@yahoo.com
Pomoć možete dati meni osobno, poslati u pismu ili uplatiti na moj bankovni račun:
- UniCredit Zagrebačka banka d.d.
- Ivan Vučemil
- Anđela Zvizdovića bb
- 70280 Gornji Vakuf - Uskoplje
- Bosna i Hercegovina, Europe
- Account: 40-21-02617-3
- SVIFT CODE: ZABABA22
Pomoć mi ne treba dugo jer bolesnici kao ja dugo ne žive.
Molim pomozite.
Unaprijed hvala.
Molim odgovor.


Iskreno bismo željeli da akcija prikupljanja pomoći našem sugrađaninu Ivanu Vučemilu doista uspije, pa u tom smislu pozivamo sve vas koji se na bilo koji način uključite u ovu akciju da nas obavijestite o svojoj donaciji. Rado ćemo objaviti imena svih dobročinitelja.
Uskopljani, iskažimo solidarnost!
U ovakim trenucima je izuzetno bitno da pokažemo zajedništvo!

- 10:00 - Komentari (28) - Isprintaj - #

Drugi izborni krug za načelnika općine

Marinko Krajina (još) nije načelnik općine...


Izborno povjerenstvo BiH objavilo je konačne rezultate prijevremenih izbora za načelnika općine Gornji Vakuf - Uskoplje, prema kojima nijedan kandidat u prvom krugu nije osvojio dovoljan broj glasova, pa će se kandidat SDA, Sead Čaušević Čaki, i HDZ BiH, Marinko Krajina, kao dva kandidata s najviše osvojenih glasova, za povjerenje birača boriti u drugom izbornom krugu.
Konačni rezultati prijevremnih izbora održanih 15.10.2005.:
Čaušević Sead Čaki (SDA) osvojio je 2735 redovnih (31,04%) glasova, poštom 87 (76,32%) glasova, 34 (37,78%) glasova u odsustvu, odnosno ukupno 2496 glasova ili 31,77 %.



Krajina Marinko (HDZ BiH) osvojio je 3677 redovnih (48,05%) glasova, poštom 21 (18,42%) glas, 29 glasova u odsustvu, odnosno ukupno 3727 glasova ili 47,44 %.



Garača Abdulah (S BiH) osvojio je 1600 (20,91%) redovnih glasova, 6 (5,26%) glasova poštom, 27 (30,00%) glasova u odsustvu) odnosno ukupno 1633 važećih glasova ili 20,79%.


- 08:30 - Komentari (15) - Isprintaj - #

Šimićevi susreti 2005.

Obavijest


Organizacijski odbor "Šimićevih susreta 2005." i ogranak Matice hrvatske Grude raspisali su natječaj za najbolje radove učenika osnovnih i srednjih škola sa hrvatskim nastavnim planom i programom, te za studente Sveučilišta u Mostaru s ciljem poticanja ljubavi i zainteresiranosti za pisanu riječ.
Natječaj je otvoren do 11. studenoga ove godine, a zainteresirani svoje radove mogu slati na: Organizacijski odbor Šimićevih susreta 2005., Općina Grude s naznakom za natječaj.
Najbolji radovi po ocijeni prosudbene komisije bit će nagrađeni i pročitani na svečanoj akademiji u Drinovcima, rodnom mjestu pjesnika Antuna Branka i Stanislava Šimića.
Mislim da ne treba ni spominjati da bi u konkurenciji za nagrade bilo veoma lijepo vidjeti i radove uskopaljskih učenika, pa će stoga i uskopaljski učitelji i profesori hrvatskog jezika, vjerujemo, poraditi na animaciji učenika za pisanje radova za natječaj.
- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.10.2005., utorak

Borbe na Rajcima, Lokavlju, Prisojnici...

Dogodilo se na današnji dan


Nakon relativno mirne noći, pripadnici Armije BiH na današnji su dan, 25. listopada, 1992. godine oko 10.00 sati, kada se je veliki broj vjernika katolika vraćao s nedjeljne mise, obnovili napade. Muslimanski snajperisti osobito aktivno djeluju po području grada, a žestoke pješačke borbe vode se u donjem dijelu sela Bistrice, te na Rajcima, Lokavlju i Prisojnici, koje je Armija BiH već odavno zauzela i na njima se utvrdila. Nakon ovih borbi muslimanski vojnici bježe s položaja, a njihovi civilni i vojni predstavnici tek nakon toga pristaju obnoviti razgovore o prekidu sukoba.
Iako su predstavnici dvaju naroda nastavili razgovore, muslimanski ekstremisti uhićuju četiri civila hrvatske nacionalnosti, među kojima i starca koji ima više od 90 godina, te za njihovo puštanje traže četiri puške koje su njihovi vojnici ostavili bježeći s položaja...
- 18:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Ranjen čoban

I današnje Policijsko izvješće bilježi krađu automobila na području naše općine:
Dana 23.10.2005. godine, prijavljeno je PS Gornji Vakuf/Uskoplje, da je u noći 23/24. 10. 2005. godine, u mjestu Trnovača, općina Gornji Vakuf/Uskoplje ukradeno pmv marke “Golf-4”, registarskih oznaka ZH 507607, vlasništvo Ljubana Š. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Očevid su obavili djelatnici OKP PU Bugojno. Istraga je u tijeku.

Uz to, zabilježen je i jedan ozbiljniji slučaj pokušaja krađe ovaca, te ranjavanja jedne osobe:
Dana 24.10.2005. godine, oko 20,15 sati, prijavljeno je PS Bugojno, da su nepoznate osobe pokušale krađu ovaca, u čemu ih je spriječio čoban Sanel M., privremeno nastanjen u mjestu Skrti, općina Gornji Vakuf/Uskoplje. Tom prigodom je došlo do uporabe vatrenog oružja od strane nepoznatih osoba i ranjavanja Sanela M. Sanel M. je prebačen u bolnicu Bugojno, gdje je zadržan na liječenju. Očevid su obavili službenici krim. Policije PS Bugojno.

- 14:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

"Težko dušu noseći u nosu..."

Povodom postavljanja spomen ploče I.F. Jukiću u Beču, donosimo jedan ulomak o Uskoplju iz Jukićeva putopisa...


Fra Ivan Frano Jukić (Banja Luka, 1818 – Beč, 1857), jedan je od najistaknutijih franjevaca u povijesti franjevačke provincije Bosne Srebrene. Djelovao ja kao prosvjetitelj, pisac, pučki tribun i društveno-politički djelatnik. Studirao je u Zagrebu, Vesprimu (Mađarska) i Dubrovniku. Bio je oduševljeni pristaša ilirskih ideja i prvi moderni intelektualac u BiH. Radio je na kulturnom izdizanju Bosne zalažući se za osnivanje tiskare, muzeja, knjižnice, narodne čitaonice, književnog društva. Pokrenuo je prvi bosanskohercegovački časopis «Bosanski prijatelj». Pisao je putopise, historiografske, etnografske i zemljopisne radove, prikupljao narodne pjesme… Zbog političkog angažmana protjerao ga je Omer-paša Latas u Carigrad (1852), odakle je uskoro otišao u Hrvatsku. Bilo mu je zabranjeno vratiti se u Bosnu. Umro je nakon jedne operacije u Beču 20. svibnja 1857. godine.
Želeći se odužiti tom velikom čovjeku Bosne, Franjevački provincijalat Bosne Srebrene postavio je u dogovoru s franjevcima u Beču spomen-ploču u franjevačkom samostanu u Beču, gdje je fra Ivan Frano Jukić boravio neposredno pred smrt. Ploču su 22. listopada 2005. svečano otkrili provincijali Bosne Srebrene fra Mijo Džolan i bečke franjevačke provincije fra Anton Bruck (kta).

Povodom ovog događaja, podsjećam jednim kratkim odlomkom na Jukićevo Putovanje po Bosni godine 1845.. Dakako, odlomak se odnosi na njegov boravak u Uskoplju, ali mislim da je i on dovoljan da navede barem neke od vas koji ovo čitate, da potražite cjelovit Jukićev tekst (i ne samo ovaj).
Prošavši selo Mujakoviće, primismo se planine, i štono reknu, težko dušu noseći u nosu, poslije dva sata stigosmo na vrh planine Vranice; kad bi konj sustao, valjalo je pješice ići nada se uz komac. Na vrh planine ima jezero, iz koga Dragača izvire; tu odjašimo, ručamo, i odmorivši se nadalje pođemo. Kako smo pređe išli nada se, sad valja poda se strmo dva sata; ko je dakle sebi i konju rad, jašiti se ne može.
Iz ove druge polovine planine izvire druga rječica Ždrimača, i pređe nego se sađe u selo Ždrimce, vidi se strašan jedan slap, gdje se spomenuta rijeka preko jedne klisure strmoglavlja s velikim žamorom. Poslije češćeg odmaranja stigosmo na dno planine u selo Ždrimce, gdje su kršćanske kuće i malo turskih, i gdje spomenuta rječica tri jezera pravi, koja nikad ne prisušuju. Obrnimo se sad opet na Vranicu; planina ova broji se među prve planine bosanske radi svoje visine; ona je šumom i travom pokrivena, zato obližnja sela fojničke i skopljanske nahije preko ljeta ovdje svoje stanove načine, i po nekolikonedjelja svoju stoku i goveda na paši drže. U ljetno doba nije ružno ovdje živiti: ali često do lipnja mjeseca nije ovuda puta poradi velikih snjegova, koji se kad-kad do Petrova dne ne tope.
Od Ždrimaca ravninom za jedan sat stigosmo u Gornji Vakuf, varoš gdje od ondašnjega kršćanskoga župnika uljudno bih pričekan. Gornji Vakuf jest varoš u gornjem Skoplju, kraj rijeke Vrbasa, koja odavde na tri sata daleko u prijevoru izvire, i osim drugih izvora, prima ovdje nablizu Krupu i Bistricu rijeku. U varošu ima do 64 kršćanske, i 150 turskih kuća; ima jednu kulu, na kojoj udara sat dosta jasan; čuje se, kako kažu, čitav sat hoda daleko; i kupljen je još davno-davno od Dubrovčana...

- 08:00 - Komentari (21) - Isprintaj - #

24.10.2005., ponedjeljak

Deminiranje na Trnovači

Kratka vijest



U selu Tnovača u tijeku je deminiranje 5.470 kvadratnih metara površine, koje bi trebalo biti završeno do 28. listopada.

Tijekom ove godine na području naše općine deminirano je ukupno 49.807 kvadratnih metara površine. (Izvor: eninews)
- 23:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Napad na dječaka

Današnje policijsko izvješće bilježi krađu automobila na području naše općine:
Dana 21.10.2005. godine, oko 23,20 sati, PS Gornji Vakuf-Uskoplje se obratio Marko C. iz mjesta Pojatno, općina Zaprešić-RH i prijavio da mu je u vremenu od 21,45 do 23,15 sati ukradeno pmv marke “Audi 100”, registarskih oznaka ZG-233-NN, koje je bilo parkirano u ulici Fra G. Martića u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Očevid su obavili službenici krim. policije PS Gornji Vakuf-Uskoplje. Istraga je u tijeku.

Pored krađe automobila bilježi se i jedan slučaj fizičkog napada na učenika pri povratku iz škole od strane skupine djece suprotne nacionalnosti:
Dana 21.10.2005. godine, oko 13,30 sati, PS Gornji Vakuf-Uskoplje obratila se Josipa B. iz mjesta Krupa, općina Gornji Vakuf-Uskoplje i prijavila da je oko 12,45 sati njen malodobni brat A. B., rođen 1993. godine, pri povratku iz škole, u mjestu Odvode, općina Gornji Vakuf-Uskoplje, fizički napadnut od strane nepoznate djece bošnjačke nacionalnosti. Tom prigodom je A.B. jedan dječak udario šakom u predjelu lica. Od A. B. je uzeta izjava uz nazočnost roditelja, a E. D., rođen 1991. godine, iz mjesta Batuša, općina Gornji Vakuf-Uskoplje, za kojeg se osnovano sumnja da je udario navedenog, pozvan je u PS Gornji Vakuf-Uskoplje, gdje je uz nazočnost roditelja uzeta izjava.

Na kraju dodajmo i to da je meta kradljivaca bio i župni ured crkve sv Ante u susjednom Bugojnu:
Dana 23.10.2005 godine, oko 19,45 sati, PS Bugojno se obratio Župnik crkve «Sv.Ante» u Bugojnu i prijavio da je počinjena krađa provaljivanjem u župni ured navedene crkve. Tom prigodom je ukradena određena suma novca i ključevi od pmv mareke “Polo» i «Opel-Vektra”. Očevid je obavio dežurni istražitelj PS Bugojno. Istraga je u tijeku.

- 14:30 - Komentari (69) - Isprintaj - #

"Drugi sukob"


Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 24. listopada, 1992. godine u Uskoplju su nastavljeni razgovori predstavnika dvaju naroda s ciljem očuvanja mira, te je utvrđeno da se istoga dana u 18.00 sati nastavi sastanak radi postizanja trajnijeg mira.
Međutim, u međuvremenu pripadnici Armije BiH napustili su prvu crtu obrane prema srpskom agresoru na podrčju Skrta, a grupa od 15 dobro naoružanih pripadnika Armije BiH predvođenih Huseinom Abazovićem zauzela je vrlo važnu kontrolnu točku na Deveću (Bistrica) na kojemu su do tada bila po dva pripadnika HVO-a i Armije BiH.
Istovremeno, na cesti Uskoplje-Prozor pripadnici Armije BiH izvršili su diverziju, te su u propust iznad Sičaje podmetnuli eksploziv.
Oko 16.15 sati ispaljeno je i nekoliko minobacačkih granata na Košute, dio grada naseljen pretežito hrvatskim življem.
Pucnjava iz pješačkog naoružanja na cijelom području Uskoplja sve je učestalija. Sukob se uskoro širi na cijelo područje grada, te sela Bistrice...
- 08:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #

23.10.2005., nedjelja

Nova knjiga pisca uskopaljske povijesti

Ante Škegro: Stari pokrajinski katalog ili Katalog provincija Opće Crkve, Hrvatski institut za povijest, Zagreb, 2005.


U izdanju Hrvatskog instituta za povijest upravo je objavljeno vrelo pod nazivom Stari pokrajinski katalog ili Katalog provincija Opće crkve (Provinciale vetus sive Ecclesiae Universae provinciarum notitia) koje je priredio dr sc Ante Škegro, pisac povijesti Uskoplja, a recenzenti su joj Milko Brković, Pavao Knezović i Ivica Puljić.
Riječ je o višeslojnom vrelu u kojemu se prepoznaju rukopisi više pisaca i redaktora, a u kojima je prezentiran jedan od najstarijih popisa katoličkih biskupija svijeta. Taj popis bio je uvršten među kodekse i kataloge iz vremena franačkog vladara Karla Velikog (768.-814.), iako se u njemu nalaze podatci i nekoliko stoljeća kasnije.
Djelo započinje uvodnim poglavljima Ante Škegre, koja upoznaju čitatelja s važnošću vrela za proučavanje hrvatskoga srednjovjekovlja, njegovom strukturom, pitanjima autorstva i vremena nastanka, kao i njegovim odrazima u hrvatskoj povijesnoj znanosti.
Provenciale vetus strukturalo se sastoji od uvoda i sedam nejednakih dijelova, od kojih su u trećem predstavljena ugarska i dalmatinsko-hrvatska metropolijska i biskupska središta.
Priređivač unutar korica ove knjige podastire i popis vrela i literature na temelju koje zainteresirani čitatelj može dublje uroniti u srednjovjekovnu crkvenu povijest i crkveno ustrojstvo na hrvatskom povijesnom prostoru u srednjem vijeku. (T. Popić)

- 08:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.10.2005., subota

Samodošlost 1761.

Još jedno kratko podsjećanje...


O kanonskim pohodima biskupa Dragičevića Uskoplju već smo u nekoliko navrata pisali na ovome blogu. Zadnji njegov posjet Uskoplju zbio se 1761. godine. U Uskoplje je dospio potajno, u gluho doba noći 22. listopada. Najprije se zadržao u kasabi Gornji Vakuf. Na biskupov dolazak potajno je katolički puk okolnih sela upozorio fra Franjo Dobarčević, župnik (prije njega, a u vremenu od 1758. do 1760. u Uskoplju je župnikovao fra Ilija Lašvanin, koji je, opet, naslijedio Fra Lovru Jajčanina (Šimića)). Biskup je 24. listopada u Gornjem Vakufu potajno služio svetu misu i dijelio sv. krizmu. Slijedećeg dana, 25. listopada, krišom je sv. misu slavio i na Paloču, gdje je dijelio i svetu krizmu. 31. listopada služio je sv. misu i dijelio sv. krizmu i u Voljicu. U tom selu je neki Matej Juričević 1761. godine uz svoju kuću za skopaljskog župnika bio sagradio jednu kolibicu.
U vrijeme ovoga Dragičevićeva pohoda u skopaljskoj župi je bilo 143 obitelji, rođenih 142, umrlih 34, vjenčanih 31, te ukupno vjernika 1435.
Na kraju, napomenimo i to da Dragičević u svome izvješću s ovoga pohoda kritizira praksu otimanja djevojaka prilikom ženidbe, te velike prosidbeno – udadbene troškove u skopaljskoj župi (Škegro).
Zvuči poznato, zar ne?

- 22:30 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Prozor

Dogodilo se na današnji dan


I na današnji dan, 22. listopada 1992. godine, u Uskoplju je bilo izuzetno napeto stanje u odnosima između Hrvata i Muslimana - Bošnjaka. Unatoč deklarativnom zalaganju za mir, sve češće se događaju incidenti. Tako su pripadnici muslimanskih snaga ispalili dva projektila iz RPG-a na zgradu SŠC-a Jure Mikulića u kojoj su bili smješteni pripadnici pukovnije Brune Bušića.
Vrh Idovac na Raduši; foto: rama-prozor.info S prve crte obrane prema Srbima na Raduši stigla je vijest da su pripadnici Armije BiH iz Prozora napustili položaje na Idovcu.
Neugodne vijesti stizale su i iz samog Prozora. Tijekom dana u tom gradu upriličen je sastanak civilnih i vojnih, te policijskih predstavnika tamošnjih Hrvata i Muslimana. Međutim, u vrijeme trajanja sastanka pripadnici muslimanskih snaga su na Zgonima mučki ubili pripadnika HVO-a Franju Zadru. U gradu započinje sporadična pucnjava...


Foto: Idovac; foto:rama-prozor.info
- 08:00 - Komentari (14) - Isprintaj - #

21.10.2005., petak

Godina dana uskoplje.blog.hr

482 postova, 106.401 riječi, 4399 komentara, 49.600 posjeta...


Postovi


Datum i vrijeme prvog posta: 21.10.2004. (22:25)
Zadnji post napisan: danas
Ukupno postova: 482
Broj postova u zadnjih 30 dana: 46
Broj postova u tekućem mjesecu: 35
Prosjek postova po tjednu: 9.3
Prosjek postova po mjesecu: 40.2
Mjesec s najviše objavljenih postova: travanj, 2005. (46 postova)
Mjesec s najmanje objavljenih postova: listopad, 2004. (12 postova)
Najveći broj neaktivnih dana između postova: 3
Broj dana bez postova: 30
U koje doba dana najčešće pišete postove: tijekom jutra (7 - 11 sati)
Ukupno riječi u svim postovima: 106401
Prosjek riječi po postu: 221
U prosjeku pišete kratke postove (manje od 250 riječi po postu).

Nalazite se na 23. mjestu od ukupno 38117 blogova po broju objavljenih postova.


Komentari


Ukupno komentara ostavljenih na vašem blogu: 4399
Prosjek komentara po postu: 9.1
Najviše komentara po postu: 121
Broj postova bez komentara: 112

Nalazite se na 27. mjestu od 38117 blogova po broju komentara na vašem blogu.


Vaš blog postoji 12 mjesec(i).
Eto, to bi bila statistika prve godine rada uskoplje.blog.hr. Zahvaljujem svima Vama, koji ste kroz svo ovo vrijeme posjećivali ovaj blog, komentirali tekstove, trpjeli me, svađali se i ljutili, a osobito onima, koji su mi pisali, savjetovali me i surađivali sa mnom.
Sve dobro, ako je takvoga na ovim stranicama bilo, najvećim dijelom upravo je Vaša zasluga. Greške su, pak, samo moje.
Idemo li dalje?

- 15:30 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Deklarativno zalaganje za mir

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 21. listopada 1992. godine stanovništvo Skopaljske doline bilo je uznemireno izbijanjem sukoba između Hrvata i Muslimana u Novom Travniku i sve napetijom situacijom u susjednoj prozorskoj općini prema kojoj je, kako se saznaje, upućen i određeni broj vojnika Armije BiH s položaja na Igmanu.
Uskoplje; foto: rodoslovlje blog.hr Da bi se stanovništvo koliko-toliko umirilo u Uskoplju je upriličen sastanak političkih, vojnih te policijskih predstavnika oba naroda, a sastanku je prisustvovalo i oko 30 građana Uskoplja. U večernjim satima sudjelovatelji sastanka upriličili su tihi mimohod ulicama uplašenog grada.
U emisiji interne televizije građanima su se obratili Ivan Šarić, predsjednik uskopaljskog HVO-a, Nihad Edželović, glasnogovornik SDA, Zrinko Tokić, zapovjednik Brigade dr-a Ante Starčevića i Fahrudin Agić, zapovjednik općinskog Štaba Armije BiH.
Pripadnici zapovjedništva obiju postrojbi dogovorili su se da na svim strateški važnim punktovima kontrolu obavljaju zajedničke ophodnje civilne i vojne policije. Također, dogovoreno je da postrojbe HVO-a i Armije BiH uskopaljske općine ne sudjeluju u sukobima u susjednim općinama, te da se maksimalno osigura ulaz i izlaz u Uskoplje na svim prometnim pravcima. Zajednička suradnja će se, dogovoreno je, nastaviti i u obilasku mješovitih kontrolnih točaka.
Međutim, upravo na današnji dan u selu Blace kod Prozora održan jedan od pripremnih sastanaka na kojemu su predstavnici muslimanskih snaga nastavili dogovore o napadima na Hrvate te općine. Među prisutnima bili su i predstavnici muslimanskih snaga s područja naše općine: Huso Topić i Alija Topić iz sela Pridvorci, Bedro Milanović iz Voljevca, Hanefija Prijić Paraga iz Voljica s petoricom pratitelja i dr. Prema izjavi jednoga od sudionika sastanka, Ekrema Hubijara, tom prilikom detaljno je razrađen plan napada na hrvatska naselja u prozorskoj općini. Tako su snage iz sela Pridvorrci bile zadužene za Menjik, iz sela Voljevac i Boljkovac za Crni vrh i Goline, G. Vakuf za Makljen itd. (Ramski zbornik 2000. na str. 217. donosi izjavu E. Hubijara).
U Uskoplje je iz Dobretića stiglo 40 izbjeglica, koji su smješteni na području općine. Prema njihovim izjavama putem su ih vrijeđali, zaustavljali i pljačkali pripadnici muslimanskih snaga.

- 08:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

20.10.2005., četvrtak

Je li doista riječ o segregaciji i diskriminaciji?

Ni rasprava o obrazovanju u Domu naroda nije mogla proći bez spominjanja naše općine, i to, opet, pod nepostojećim imenom...


O problemu "dvije škole pod jednim krovom", nakon medija, konačno su progovorile i vlasti u Federaciji BiH - na izvanrednoj sjednici Doma naroda. Na ovoj sjednici čula su se razna, često potpuno suprotna mišljenja zastupnika o ovome problemu, pa iako je Dom naroda sa ove sjednice uputio i neke zahtjeve (u osnovi su to poznati zahtjevi međunarodnih predstavnika) Vijeću ministara BiH, mi prenosimo upravo neke istupe zastupnika, budući da smatramo da se upravo kroz njih najbolje oslikava sva složenost problema školstva u FBiH.
Nacionalne podjele u školama u Federaciji postale su svakodnevnica i na tome se djeluje sustavno i s političkim ciljem, kaže zastupnik Muhamed Ganibegović:
"Kako objasniti da jedno dijete od 12 godina, u Gornjem Vakufu (!?), prijeti svojim vršnjacima da će ih pobiti i da ne želi s njima imati bilo kakva dodira. Pa, ima li, ljudi, išta žalosnije od ovoga?"

Predstavnici hrvatskog naroda, s druge strane, naglašavaju da nije rije
o segregaciji ukoliko se svakom narodu u BiH omogući školovanje na maternjem jeziku. Velimir Valjan:
"Nama se natura pojam segregacije i diskriminacije u smislu: da ako ja kao Hrvat, u sredini u kojoj živim želim da moje dijete pohađa nastavu po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, onda ja tražim segregaciju i diskriminaciju. Naravno, tražim zato što većina političara zlonamjernih u ovoj državi za ono što ja tražim kaže: 'Hoće hrvatsku školu.' Gospodo, ja u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, u kojoj imam ova ustavna prava, hoću nastavni plan i program na hrvatskome jeziku. Nikakvu hrvatsku školu i nikakav hrvatski program. Hoću što mi Ustav garantira, nastavni plan i program na hrvatskome jeziku. Poručujem: ovo će moja domovina biti do onoga trenutka dokle ja, kao Hrvat Velimir Valjan, imadnem pravo da u njoj svoje dijete školujem po nastavnom planu i programu na hrvatskome jeziku."

Nermin Pećanac, iz SDP-a BiH, ističe kako netko mora preuzeti odgovornost zbog toga što je školstvo zapalo u ovakve probleme:
"Na sramotu 11 ministara obrazovanja u Federaciji BiH da mi saznajemo šta se dešava u sustavu obrazovanja putem medija. Da nema medija ne bismo uopće znali da ima problema, jer šuti federalni ministar, šute županijski ministri, apsolutno ne znamo u čemu je problem. Odgovornost snose svi ministri, županijski i federalni ministar prije svega, odnosno na državnom nivou ministar za civilne poslove, odnosno za obrazovanje, zato što nisu nijednog trenutka obavijestili zakonodavna tijela da ima problema u implementaciji nekih zakona."

- 22:30 - Komentari (26) - Isprintaj - #

Uskopaljski abecedarij (34): G kao gostionice

Uskoplje; foto:uscople.tk Uskopaljske gostionice oduvijek su imale prozaična imena: ničega, čini se, u njima nije bilo razigranog i vickastog, niti su ta imena ičim nagovještavala atmosferu koja vlada u njihovoj unutrašnjosti. Zvale su se, poput mnogih, najobičnijih i najbezličnijih gostionica tog doba, najčešće po zemljopisnim pojmovima ili kakvim drugim uobičajenim i bezličnim imenima za koje se u doba socijalističke izgradnje smatralo da su više nego pogodna (čitaj neupadljiva) za gostionicu: Vrbas, Volan, Rosinj, Vikend, Ploča, Lovac, Odmor... No, ta imena ljudi ionako nikada nisu koristili, već je redovito ime gostionice bilo i ime vlasnika, pa su pravi nazivi uskopaljskih gostionica zapravo glasili: Kod Stipana, Kod Tirića, Kod Tokića, Kod Bikića, Kod Šandre...
No, ni ova imena za strance vjerojatno nisu nosila, kao što, pogotovo, ne nose danas sa sobom prizvuk kakvog ima recimo hašekovski naziv K staroj poštarici ili, pak, Pikova dama, no, domaći ljudi su, personificirajući na taj način gostionice, s njima vezivali one sitne slojeve i nijanse po kojima se jedan vlasnik razlikovao od drugog, to jest jedna gostionica od druge.
Tako su gostionice, baš kao i njihovi vlasnici, prema gostu znale biti u početku stroge i otresite, a kasnije, kad se malo popije, dušu bi iz njedara čovjeku dale, bile su sitničave, pa bi naplaćivale svaku razbijenu čašu ili, pak, široke ruke, pa bi se u njima pilo, a da nitko ne bi znao tko to plaća. Znale su, naposljetku, gostu došapnuti i kad je vrijeme ići kući, poput onog gostioničara koji je pred fajrunt uvijek neuvijeno uzvikivao:»Haj mo ko ne čeka konobaricu!»
Zlatno doba uskopaljskih gostionica bez sumnje su osamdesete godine prošloga stoljeća. Te godine obilježila je s jedne strane posvemašnja ekonomska kriza, a s druge postitovsko popuštanje sveprisutnog partijskog pritiska. Obje ove pojave itekako su pogodovale upravo gostionicama. Ne kaže se, naime, bez razloga da što je kriza veća, ljudi više pribjegavaju čašici i raste potrošnja alkohola, a, s druge strane, odjednom zadobijene slobode, ako svaki put i nisu potjecale iz kavanskog miljea, ono su uvijek imale svoj prvi odjek upravo u njima.
U kavane su, neki češće, neki rjeđe, zalazili svi ili gotovo svi uskopaljski muškarci (a žene rijetko, odnosno gotovo nikako). Jedni s izlizanim špilom karata u džepu i obveznom plavo-bijelom kutijicom sode bikarbone za napade gastritisa ili probuđeni čir na želucu, a drugi uređeni i ozbiljni s vjerom da su upravo gostionice mjesta za ozbiljan, «muški» razgovor i «sklapanje većih ili manjih poslova», a između ova dva tipa, kronera i godišnjaka (jedino godišnjaci, oni koji se jednom godišnje napiju, osjećaju mamurluk, kažu kroneri, koji mamurluk kao pojavu ne poznaju), u gostionice se slijevala sva sila raznih podtipova koji su se, kao i u svim drugim gostionicama samopredstavljali kroz imitaciju.
Tako su se Uskopljani, kada bi prekoračili prag neke od brojnih gostionica, preobražavali u ono što su sami željeli biti, ili, samo naizgled čudno, u ono za što su ljudi u kavani držali da oni jesu. Bilo je tu onih isuviše glasnih Rvatina (“a-Isa-ti!»), ali i onih tihih, koji su, u strahu, svako malo u nekom od gostiju vidjeli komunjarskog žbira s uhom «ko repuh». Zalazili su tu i zamišljeni kauboji, ali i lokalni snagatori, koje bi redovito, ako nitko drugi ne bi, prije fajrunta dokrajčio alkohol. Bilo je tu bogatuna, koji su se rasipali novcem, “kesajući se” izvlačili mast sirotinji, ali i škrtaca koji su, pri svakoj pomisli da naruče još jednu, podlakticom stiskali svežanj novaca u unutrašnjem džepu kaputa…
Svaki od tih likova, a i bezbroj drugih, imao je i ima svoju priču, koje, opet, kao uostalom niti priča općenito, ne bi bilo da nije bilo i da nema potrebe za imitacijom. U dnu svake od tih priča unatoč uvježbanoj imitaciji nekoga iz bogate palete likova, krije se, ipak, na kraju, mala i nepatvorena priča o ljudima koji, zalazeći u gostionice, nisu željeli pričati priče, nego su pokušavali na trenutak u njima - živjeti!


Fotografije: 1. www.uscople.tk (M. Juričević); 2. www.backpak.ba

- 14:30 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Molitva za domovinu

Najava


Vrhbosanska nadbiskupija 25. listopada, dan smrti zadnje bosanske kraljice Katarine, obilježava Molitvenim danom za domovinu. I ove godine će se u svim župama nadbiskupije, pa tako i u svim uskopaljskim župama, na taj dan slaviti Misa za Domovinu.

Molitveni dan za Domovinu povezan je i s hodočašćem na Bobovac koje se organizira subotom koja je najbliža 25. listopadu. Ove godine je to 22. listopada, kada će i skupina mladih iz Uskoplja hodočastiti na stari kraljevski grad.

Inače, hodočašće je molitveni zavjet za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini kako bi usprkos svim poteškoćama i nevoljama, u svakom vremenu i povijesnom razdoblju, smogao snage oduprijeti se zlu i mržnji, a staviti se na stranu graditelja mira koje Krist naziva blaženim. (kta)
- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.10.2005., srijeda

Nikolić ostaje član vlade

Da bi se sačuvala nacionalna zastupljenost Hrvata u Vladi FBiH, Uskopljanin Nikolić će, najvjerojatnije, biti ministar bez lisnice...


Miroslav Nikolić; foto:Dnevni list Iako se, kako je poznato, ukidaju entitetska ministarstva obrane, federalni ministar tog resora Uskopljanin Miroslav Nikolić i nakon 1. siječnja iduće godine mogao bi ostati član Federalne vlade.
Ovo je "Dnevnom avazu" potvrdio predsjednik Vlade FBiH Hadžipašić, kazavši da još nikakva zvanična odluka nije donesena, ali da se u Vladi razmišlja o tome kako premostiti probleme koji se mogu javiti narušavanjem nacionalnog odnosa.
Naime, Ustavom FBiH zagarantirano je da Federalnu vladu uz premijera čini osam ministara iz reda bošnjačkog, pet iz hrvatskog i tri iz srpskog naroda. Nikolićevim odlaskom zastupljenost hrvatskog naroda bila bi narušena.
Stoga federalni premijer ne isključuje mogućnost da Nikolić bude imenovan za ministra bez lisnice, ali to bi imenovanje iziskivalo promjenu Zakona o Vladi FBiH. No, prema riječima premijera, ovakvo rješenje bilo bi lakše jer je realnije da se u preostalom Vladinom mandatu od jedne godine vrše izmjene Zakona nego Ustava FBiH.
- 13:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Ekološka bomba u Bistričkoj rici

Ljudskom nemaru i drskosti pokatkad zbilja nema kraja, pišu na www.novi-travnik.com, te upozoravaju na najsvježiji primjer vandalskog odnosa prema okolišu.

Naime, nepoznati počinitelj bacio je ravno tonu raznog otpada životinjskog podrijetla u jednu od najbistrijih i najčistijih planinskih rječica u BiH – u Mutnicu, svega dva kilometra niže od Sebešića, koja nedaleko od mjesta zagađanja utječe u uskopaljsku rijeku Bistricu, a potom dalje, u Vrbas.
Napominjemo da je, također, nedaleko od mjesta zagađenja, obnovljen prijeratni ribnjak, koji je sada, kao i sva flora i fauna u tim nepatvorenim planinskim vodotocima, na izravnom udaru tog strvinarskog otpada.
Više...


Fotografije Bistričke rike preuzete sa stranice backpack.ba
- 08:00 - Komentari (19) - Isprintaj - #

18.10.2005., utorak

Krađa automobila

Taman kad smo konstatirali da se u posljednje vrijeme naša općina srazmjerno rijetko spominje u policijskim izvješćima, dogodila se krađa. Automobila, dakako:
Uskoplje, foto:iskra-doo-com Dana 17.10.2005. godine, prijavljeno je PS Gornji Vaskuf/Uskoplje, da je u noći 16/17.10.2005. godine, u ulici J. B. Jelačića u Gornjem Vakufu-Uskoplju ukradeno pmv marke “Golf 19E”, registarskih oznaka 980-K-017, vlasništvo Mate L. iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Očevid je obavio istražitelj PS Gornji Vakuf-Uskoplje. Istraga je u tijeku.

- 12:30 - Komentari (12) - Isprintaj - #

"Nova zvona opet odjekuju Uskopaljskom dolinom"

Ono što o bistričkim zvonima nije (ili nije iscrpno) objavio uskoplje.blog.hr, objavio je sarajevski Katolički tjednik. Opširni članak prenosimo u cijelosti...


Kako različiti dijelovi žive crkvene zajednice mogu funkcionirati u harmoniji, pokazala je i dobrotvorna akcija okrunjena zvonjavom triju zvona. Naime, ono što bi trebalo naš hrvatski katolički puk uvijek činiti prepoznatljivim u cijelom svijetu pokazalo se na djelu u naizgled posve običnoj akciji skupljanja priloga i konačnoj posveti i blagoslovu zvona. Sinovi g. Ive Jozića u dalekoj australskoj dijaspori darovali su zvono posvećeno sv. Obitelji (650 kg), drugo zvono, posvećeno sv. Petru i Pavlu (450 kg), dar je župe Boninovo (Dubrovnik) na čelu s njihovim župnikom don Perom Vuletićem, i treće, posvećeno sv. Iliji (150 kg), darovali su Hrvati iz Melbournea i Linza (uključujući i pomoć biskupa Maximiliana Eichnera).
To je bio vrhunac svečanosti na blagdan sv. Terezije, patrona župe, kojoj je prethodila trodnevnica.
Misno slavlje je 1. listopada predvodio prečasni Ante Meštrović, nekadašnji župnik ove župe (1981.-1986.), a sadašnji ravnatelj KŠC-a u Sarajevu, koji je rekao kako nema velike razlike u našoj današnjoj ulozi u svijetu od one koju su imali ljudi iz biblijskih vremena: «Gospodin je tako i u vremenu velikih tehnoloških otkrića, industrijskog napretka, ali i ratova i nemira, odabrao malu djevojčicu za velika djela. Sv. Terezija je svjedočila za Boga i vjeru, osjetila Njegov poziv i po ljepoti i mirisu ruža slala poruke svijetu. Tako i oni koji su iz ovog kraja otišli prije 40-ak godina u Europu, ponijeli su sa sobom vjeru koju su zadržali.»
Uočnica sv. Terezije je završila procesijom oko crkve, djeca su nosila zavjetnu sliku svetice, a zvuk zvona je izazvao suze kod mnogih.
Na dan proslave blagdana sv. Terezije 2. listopada okupilo se oko 1.500 vjernika iz ove i drugih župa. Misno slavlje je predvodio svećenik rodom iz ove župe, trenutačno župnik u Maglaju, don Pavo Šekerija. Govorio je o životu sv. Terezije i njezinu poslanju koje je primjer i današnjim naraštajima. Njezina vjera i sposobnost predanja volji Božjoj najbolji su primjer i nama kako trebamo biti otvoreni prema životu, a ne robovati suvremenim globalističkim trendovima. Nakon Misnog slavlja tradicionalna kola i napjevi, poglavito žena u bistričkim narodnim nošnjama, ispred crkve su podsjetili na najljepše običaje našeg naroda vezane uz svetkovine.
U akciji ne samo da je trebalo skupiti oko 18.000 € za zvona, već je trebalo naći i sredstva za njihovu konstrukciju od oko 13.000 €; za to se pobrinula ljubav vjernika iz Dubrovačke biskupije s njihovim nadbiskupom Želimirom Puljićem, župe sv. Nikole u Ćilipima (s don Josipom Barišićem, sinom ovog kraja), HKM u Linzu s voditeljem fra Josipom Tretnjakom te fra Vjekoslav Lasić. Inicijativa je potekla od župljana Bistrice u dijaspori – u Linzu te Hrvata u Sidneyju (potaknutih akcijom gđe Ljube Rajić, r. Škraba, podrijetlom iz ove župe te Milenka Juričevića iz Australije, također sin uskopaljskog kraja, kao i župnikom vlč. Josipom Vranješom, rodom iz susjednog Rostova).
Molitve i ljubav vjernika te još jedan svećenik rodom iz ove župe vlč. Miroslav Ćavar doprinijeli su uspješnoj akciji koja je još jedna u nizu onih u kojima su sudjelovali i svećenici blizanci - Ile i Tade Ivoš, prošle godine zaređeni ovdje u rodnoj im župi, a sad na službi u Kostajnici kod Konjica. Dvojica braće svećenika su pokazali kako se ne zaboravlja svoj kraj; još dok su bili bogoslovi potaknuli su proces obnove i povratka prognanih Hrvata raseljene i razrušene župe. Poruka svih darovatelja je prešutna, a njezino je značenje: «Vaša nazočnost ovdje i upornost u vjeri, povratku i opstanku je najvećim razlogom za ovakvu darovnicu – globalni projekt za malu župu». Župljani iz sveg srca zahvaljuju i znaju da bi bez iseljenih Hrvata vjernika sve ovo bilo teško ostvariti. Inače, župa je prije rata brojila 1980 vjernika od čega se vratilo 1050 (u prošloj godini 19 rođenih i 7 umrlih), a najveći razlog za optimizam je i 50-ero školske djece.
Vjernici koji žive na razmeđu susjednih župa ovog kraja sad će imati priliku čuti zvuk zvona u sate koji pozivaju na molitvu, kad su u prošlosti vjerni ljudi prekidali dnevne poslove kako bi izmolili Angelus, a vjerovati je da su nova zvona najbolji razlog da se ti običaji opet obnove.
Treba se nadati i čvrsto vjerovati da će nova zvona uistinu pozivati na molitvu, podsjećati na glas Božji i pomoći u rješenju problema uskopaljskog kraja, podsjetiti da smo stvoreni za velika djela i pozvani na svetost, iako smo ´mali´ – sve ono što je pokazala i sv. Terezija.
Darko Pavlović


Na fotografijama: devastirana bistička crkva od strane muslimanskih snaga; foto: vrhbosanska nadbiskupija

- 10:00 - Komentari (15) - Isprintaj - #

Sukob u Novom Travniku

Dogodilo se na današnji dan


Detalj iz Novog Travnika 1992., foto:geocities.com/rabija/ Na današnji dan ratne 1992. godine na području susjedne općine Novi Travnik počeli su sukobi Armije BiH i HVO-a što se odražava i na stanje u uskopaljskoj općini, tim više što se na ulicama zamjećuje povećan broj pripadnika muslimanskih snaga, dok je, istovremeno, njihov broj na prvim crtama obrane prema srpskim snagama u usporedbi s brojem pripadnika HVO-a, relativno malen.
Sukob u novotravničkoj općini najžešći je u selima Šenkovci, Sinokos i Donje Pećine, Opari, te u samom gradu. U tim selima Muslimani su napali zapovjednika HVO-a Jajce Stjepana Blaževića i predsjednika HVO-a Jajce Nikolu Bilića. Tom prilikom poginulo je 15 pripadnika HVO-a, a muslimani su prvi put koristili teško topništvo protiv Hrvata, napali su zapovjedništvo HVO-a u Novom Travniku i uništili Ratnu bolnicu HVO-a u Travniku. Zapalili su dvije zgrade u gradu u kojima su živjeli pretežito Hrvati. Cilj napada bio je zauzimanje benzinske crpke, a kada u tome nisu uspjeli, crpku su zapalili. Grad je podijeljen. U tom sukobima poginulo je 8 pripadnika HVO-a, a 16 ih je ranjeno. 37 ranjenih Muslimana dovezeno je u bolnicu u Bugojnu. O sukobu u N. Travniku vidi i ovdje...
- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.10.2005., ponedjeljak

Čovićeva čestitka

Čestitku novoizabranom načelniku Krajini uputio je i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović...


Povodom objave preliminarnih rezultata izvanrednih izbora za načelnika općine Uskoplje/Gornji Vakuf, upućujem Vam najiskrenije čestitke na uspjehu, a novom načelniku dobre želje za uspješno obnašanje odgovorne dužnosti na dobro svih naroda i građana Uskopaljskog kraja.
Na ovim izborima naša stranka i naše biračko tijelo znalo je prepoznati važnost trenutka i potpuno odgovorno pristupiti kandidiranju, pripremi i provedbi kampanje, te odazivu na same izbore. Ova uvjerljiva pobjeda jasna je smjernica, poruka i put svim stranačkim tijelima kako se treba ponašati, organizirati i pripremati za predstojeće opće izbore u BiH, koji će se održati naredne godine.
Na koncu Vama, Općinskom odboru i novom načelniku gosp. Marinku Krajini, kao i našem biračkom tijelu, još jednom upućujem iskrene čestitke za izvanredan izborni uspjeh (Izvor:hdzbih.org)

- 21:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Zapaljene sadnice i ukraden bicikl

Već dugo se u Policijskim izvješćima za prostor naše županije nije spominjala naša općina, pa, sudeći po tome, kod nas nije ni bilo potrebe za policijskim intervencijama. No, u današnjem Policijskom izvješću stoji:
Dana 15.10.2005 godine, oko 09,00 sati, PS Gornji Vakuf/Uskoplje se obratio Asim D. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, radik SSPP ”Koprivnica» i prijavio da je u noći 14/15.10.2005. godine spaljen veći broj sadnica pripremljeni za sadnju. Očevid je obavio dežurni istražitelj PS Gornji Vakuf/Uskoplje. Istraga je u tijeku.

Osim ovoga, naša općina u izvješću je spomenuta još jednom, ali ovaj put uz ime jednog počinitelja krađe. Naime, ukrao je "biciklo":
Dana 16. 10. 2005. godine, oko 14,30 sati, PS Bugojno se obratio Hikmet S., iz mjesta Karađe, općina Bugojno i prijavio da mu je ispred internet kluba “Verona” u Bugojnu ukradeno biciklo marke «Komda». Operativnim radom na terenu pronađen je počinitelj, a radi se o Zlatanu G. iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. Protiv navedenog počinitelja su poduzete zakonom propisane mjere.

- 12:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Biskup Dragičević u Uskoplju 1752.

Dogodilo se na današnji dan


Detalj iz Bistrice 1938. godine; foto: Bugojanski dnevnik/bugojanci.ch Biskup fra Pavao Dragičević više puta je kanonski pohodio Uskoplje, no, na žalost, rezultati njegovih kanonskih pohoda iz 1745., 1748., 1752. I 1755. godine nisu poznati. Iz kanonskog pohoda 1752. godine zna se samo to da je biskup Dragičević u Uskoplju boravio upravo na današnji dan, 17. listopada te godine, kada je svete sakramente dijelio u Bistrici i Voljicu.
I ovaj je biskupov pohod bio obilježen bunom spahija, koji su 1751. godine ustali protiv novopostavljenog bosanskog vezira Ćuprilića i livanjskog kapetana Firdusa. Pobuna je zahvatila nahije Neretvu, Duvno, Livno, Glamoč i Uskoplje. Prilikom slamanja pobune Uskoplje je bilo poharano, a na udaru su tom prilikom bili i uskopaljski katolici. (Škegro)


Na slici: Detalj iz sela Bistrice, 1938. godine; foto: Bugojanski dnevnik/Bugojanci.ch
- 08:00 - Komentari (10) - Isprintaj - #

16.10.2005., nedjelja

Marinko Krajina novi načelnik

Marinko Krajina govori na predizbornom skupu HDZ-a 14.10.2005., foto:hdzbih.org Za vrijeme trodnevne prisilne stanke u radu ovoga bloga, u Uskoplju i oko njega dogodilo se nekoliko zanimljivih I značajnih stvari. Ponajprije mislim tu na Prijevremene izbore za načelnika općine Gornji Vakuf - Uskoplje, čiji su, doduše još uvijek neslužbeni, rezultati iznenadili mnoge.
Naime, prema tim, još uvijek neslužbenim, rezultatima najviše glasova osvojio je kandidat Hrvatske demokratske zajednice BiH, Marinko Krajina, koji je dobio 3659 glasova, a potom slijede Sead Čaušević, kandidat Stranke demokratske akcije sa osvojenih 2521 glasova, te Abdulah Garača, kandidat Stranke za BiH sa osvojenih 1597 glasova. Dakle, novi načelnik općine Gornji Vakuf – Uskoplje je Marinko Krajina i, unatoč činjenici da je u njegov izbor rijetko tko vjerovao (izuzetak su neki posjetitelji ovoga bloga), nadamo se da će Krajina odraditi uspješan mandat na dobrobit svih građana naše općine.


Na slici: Marinko Krajina govori na predizbornom skupu HDZ-a 14.10.2005.; foto:hdzbih.
- 21:00 - Komentari (22) - Isprintaj - #

Uskoplje.blog.hr ponovo jaše

U prvim satima današnjeg dana završen je najzahtjevniji remont primarne baze podataka od postojanja Bloga.hr, a upravo je rečeni remont, kako smo i najavili, bio razlogom neobjavljivanja novih postova na ovome blogu od četvrtka do danas. Ovim remontom, između ostaloga značajno je ubrzan unos novih postova, ali i Vaših komentara, pa će nam, svima skupa, propušteno vrijeme biti lakše nadoknaditi. Više...
- 20:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.10.2005., subota

Predizborni skup HDZ-a

Na stranicama HDZ-a BiH izvještavaju o posjetu predsjednika te stranke Uskoplju 14. listopada ove godine


U sklopu radnog posjeta Uskoplju dr Čović sa suradnicima održao je radni sastanak sa članovima OO HDZ Uskolje. Predsjednik OO HDZ Uskoplje Zrinko Tokić upoznao je izaslanstvo HDZ-a sa predstojećim prijevremenim lokanim izborima za načelnika općine, te o dosadašnjim aktivnostim vezanim za promidžbu kandidata HDZ-a za načelnika općine Uskoplje gosp. Marinka Krajine, te o izboru predsjednika i članova OO Mladeži HDZ Uskoplje.
Nakon sastanka, izaslanstvo HDZ-a nazočilo je promidžbenom skupu HDZ za načelnika općine u prepunoj športskoj dvorani u Uskoplju. Na skupu su govorili predsjednik OO HDZ Uskoplje Zrinko Tokić, predsjednik ŽO HDZ Središnje Bosne, Anto Spajić, HDZ-ov kandidat za načelnika općine Uskoplje, Marinko Krajina i predsjednik HDZ BiH dr. Čović.
Kandidat HDZ-a za načelnika općine Uskoplje gosp. Marinko Krajina rekao je u obraćanju nazočnima da će se kao načelnik zalagati za obnovu preostalih ratom razrušenih naselja, povratak prognanih i otvaranje novih radnih mjesta u ovoj općini. Takodjer, istaknuo je kako će jedan od njegovih prioritetnih zadataka, ukoliko dobije povjerenje za načelnika, biti briga za mlade i obrazovane kadrove, kao temelj na kojemu se treba bazirati razvoj i budućnost ove općine.
Predsjednik Čović u svom izlaganju obećao je nazočnima da će u skorijoj budućnosti Hrvati u BiH imati kanal na svom maternjem jeziku, kao i to da nitko hrvatskoj djeci ne smije oduzeti pravo obrazovanja na svom maternjem jeziku.
Uz predsjednika Čovića Uskoplje su posjetili Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH, Lidija Bradara i Anto Spajić, članovi Predsjedništva HDZ BiH, Miroslav Ćorić, predsjednik Vlade HNŽ-a, te članovi ŽO HDZ-a Središnja Bosna.
- 04:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.10.2005., petak

Čović u tvornici TOM

U povodu prijevremenih lokalnih izbora za načelnika općine, koji će se održati 15. listopada visoko izaslanstvo HDZ BiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem boravilo je u radnoj posjeti općini Uskoplje, gdje je nazočilo središnjem predizbornom skupu HDZ BiH Uskoplje.
Prije predizbornog skupa dr. Čović sa suradnicima posjetilo je dom zdravlja i tvornicu TOM (Tvornica obrade metala) u Uskoplju, koja se bavi proizvodnjom i prodajom čeličnih konstrukcija. Direktor TOM-a upoznao je goste sa razvojom politikimom ovog poduzeća, koje proizvodi od dvijeipol tisuće do četiri tisuće tona čeličnih konstrukcija godišnje. U poduzeću je uposleno 138 djelatnija, a prošlogodišnji prihod tvrtke iznosio je 6, 20 milijuna KM. Poduzeće TOM ostvaruje izvrsnu suradnju s tvrtkama iz Republike Hrvatske , Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Poljske, kao i sa građevinskim znanstvenim institucijama iz Splita i Zagreba, te s Institutom IGH iz Zagreba. Odlika tvrtke su rokovi i kvaliteta.(izvor:hdzbih.org)
- 11:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.10.2005., četvrtak

Alternativni pravac za jug

Konačno dovršena cesta Rama - Tomislavgrad...


Detalj s izgradnje ceste Rama-Tomislavgrad; foto rama-prozor.infoOnim Uskopljanima kojima je dozlogrdilo putovanje derutnom cestom preko Kupreških vrata (zbog dugotrajnih radova na rekonstrukciji tunela – v. pret. post), od jučer mogu putovati i novom, novoizgrađenom cestom koja spaja Ramu i Tomislavgrad. Naime, prekjučerašnjim polaganjem zadnjih metara asfalta konačno je završen projekt gradnje ceste Rama – Tomislavgrad.
Gradnja ove prometnice (regionalna cesta R-418) počela je još daleke 1990. godine, a njen konačni dovršetak značit će bolju povezanost susjedne Rame, a time, kako vidimo, i Uskoplja, sa zapadnom Hercegovinom i dalje s jadranskom obalom. (Izvor: Rama-Prozor.info)
- 13:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Vesela Straxa

Dogodilo se na današnji dan


Sredinom 15. stoljeća u Uskoplju su se žestoko prelamali interesi hercega Stjepana Vukčića Kosače, nasljednika 1435. godine preminulog Sandalja Hranića Kosače i kralja Stjepana Tomaša (1443.-1461.). Veći dio Uskoplja kontrolirao je kralj Stjepan Tomaš koji se upravo na današnji dan, 13. listopada 1450. godine jednim pismom javlja Mlečanima iz Vesele Straže (Vesela Straxa), dakle, upravo iz one Vesele Straže, ostaci koje su ove godine, 555. godina od Tomaševa pisma, vandalski uništeni i sravnjeni sa zemljom.
Od ratnih događaja na prostoru Uskoplja koji su se desili 13. listopada izdvajamo onaj iz 1992. godine, kada je izviđačka grupa HVO-a u području Jazvenika upala u minsko polje. Tom prilikom teže su ranjeni Nikica Zeko i Ivica Pilić, a lakše Branko Jurina.
U Uskoplju je tog, 13. listopada, također, neugodno odjeknula vijest da pripadnici muslimanskog naroda u susjednoj općini Novi Travnik zaustavljaju konvoje s ranjenicima iz Jajca, u kojemu je situacija izuzetno teška. Na barikadama koje su postavili željeli su više puta do sada razoružati pratnju konvoja uz već uobičajeno vrijeđanje i psovanje ustaške majke osoblju ovih konvoja u kojima ima i ranjenika muslimanske nacionalnosti.
- 10:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Ispravljena greška

Na web-stranicama Izbornog povjerenstva BiH ispravljena greška na koju smo upozorili...


Kao što Vam je poznato, u nedjelju 2.10.2005 godine objavili smo post u kojemu smo još jednom pisali o zloupotrebi, odnosno o korištenju samo jednog imena – dakako onoga Gornji Vakuf - za našu općinu odnosno, naseljeno mjesto. Na upotrebu takvog, nepostojećeg imena za našu općinu, odnosno grad naišli smo na web stranicama Izbornog povjerenstva BiH, u dijelu u kojemu je dan popis Općinskih izbornih komisija, pa smo, s obzirom na mjesto na kojemu se nalazi, između ostaloga, napisali da rečeni primjer
“predstavlja izuzetno grubu zloupotrebu pozitivnih propisa i zakona BiH, a budući da je, što se tiče biračkog tijela u našoj općini, riječ o prvorazrednom političkom pitanju, onda ovdje ima elemenata i za razgovor o pristranosti Izbornog povjerenstva u predstojećim prijevremenim izborima”.
No, u međuvremenu smo iz Izbornog povjerenstva dobili dopis u kojemu između ostaloga piše:
Zahvaljujem na opasci, grješka se stvarno potkrala u danom dijelu naše web-stranice dok u svim ostalim dijelovima naziv je bio ispravan. Naša grješka je ispravljena čim ste nas upozorili na nju. Sada bih Vas zamolio da blog od nedjelje, dana 02.10.2005., pod imenom "Je li Izborno povjerenstvo nepristrano?" maknete sa stranice http://uskoplje.blog.hr/.
Dakako, nemamo ni najmanjeg razloga nevjerovati tvrdnjama iz ovoga dopisa, pa, ovom prilikom, uz ispriku, želimo istaknuti izuzetno odgovoran odnos osoba iz Izbornog povjerenstva BiH, kako prema poslu kojega obavljaju, tako i prema zemlji i građanima na čiju korist taj posao, očito je, i obavljaju.
Nadamo se da će ovaj izuzetno pozitivan primjer slijediti i druge institucije (a na neke od njih smo upozorili i mi na ovome blogu) u čijim se dokumentima još uvijek uporno rabi samo jedno, nelegalno i nepostojeće, ime za naš grad, odnosno općinu.
- 08:00 - Komentari (10) - Isprintaj - #

12.10.2005., srijeda

24 sata bez komentara

Obavijest iz blog.hr:


Dragi korisnici, u četvrtak, 13. listopada planiramo započeti s rekonstrukcijom jedne od baze podataka. Predviđamo da će ovaj proces trajati oko 24 sata, što znači da se za to vrijeme neće moći uređivati blogovi niti ostavljati komentari. Novi file system trebao bi riješiti problem sporog unosa komentara. Uskoro više informacija.


- 23:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Čović na predizbornom skupu HDZ-a u Uskoplju

Najava


U povodu prijevremenih lokalnih izbora za načelnika općine predsjednik HDZ BiH Dragan Čović sa suradnicima boravit će sutra, 13. listopada 2005. god., u Uskoplju i nazočiti predizbornom skupu HDZ-a, koji će se održati u 18.30 sati u Sportskoj dvorani u Uskoplju.
No, prije toga, u 16.30 sati, Čović će sa suradnicima posjetiti tvornicu TOM Uskoplje. U 17.00 sati predviđen je posjet Domu zdravlja Uskoplje, a u 17.35 sati u prostorijama OO HDZ-a, održat će radni sastanak sa članovima OOHDZ-a Uskoplje.
Uz Čovića, Uskoplje će posjetiti Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH, Lidija Bradara i Anto Spajić, članovi Predsjedništva HDZ BiH, te članovi ŽO HDZ-a Središnja Bosna.
- 13:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

Prijavite i predajte nezakonito posjedovano oružje

Još jedan poziv iz Policije...


Obavještavamo građane, da se na području Kantona Središnja Bosna nastavlja provođenje aktivnosti službenika policije Ministarstva unutarnjih poslova, Civilne zaštite i snaga EUFOR-a na prikupljanju oružja i drugih sredstava zaostalih iz rata.
Pozivamo građane da prijave ili predaju nezakonito posjedovano oružje, streljivo i druga sredstva, za što neće snositi bilo kakve posljedice. Oružje se može predate u najbližoj policijskoj stanici, Civilnoj zaštiti ili snagama EUFOR-a.
Predajom oružja omogućit će te sigurniju budućnost svoje obitelji, lokalne i šire zajednice. Protiv osoba koje dragovoljno predaju oružje neće se poduzimati zakonske mjere, dok kod osoba kod kojih se pronađe nelegalno posjedovano oružje, poduzet će se zakonom propisane mjere.
Možete se obratiti na telefon broj: 030-518-245.
Iskoristite prigodu, pozivamo vas na suradnju i razumjevanje.

- 10:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

11.10.2005., utorak

Vijesti iz Uskoplja od sada i na www.croatia.ch

Kratka vijest


Susretljivošću urednika hrvatskog portala u Švicarskoj www.croatia.ch vijesti iz Uskoplja nalaze se odnedavno i na njihovim stranicama, pa će od sada i Uskopljani koji borave u Švicarskoj, a koji, nadamo se, posjećuju ove uspjele stranice, moći povremeno pročitati i poneku vijest iz staroga kraja, koja će, vjerujemo, biti zanimljiva i drugim posjetiteljima ovih stranica.
- 15:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.10.2005., ponedjeljak

Prilika za studente

Koliko nam je poznato, nijedan uskopaljski student do sada nije dobio stipendiju iz Fonda Kap dobrote. Hoće li ove godine biti drukčije?


Studentski fond ''Kap dobrote'' koji su osnovali HKO “Kruh sv. Ante“ i „Svjetlo riječi“, raspisao je natječaj za stipendije/potpore studentima za školsku godinu 2005/06.
Pravo na natječaj imaju oni studenti koji su ostvarili solidan uspjeh u protekloj studijskoj ili srednjoškolskoj godini, a studiraju na sveučilištima u Bosni i Hercegovini i slabijeg su imovnog stanja.
Kandidati za natječaj trebaju se javiti najkasnije do 8. studenog 2005. godine na adresu Fonda za stipendiranje studenata, a detalje možete pogledati ovdje...


- 13:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Još jedan organizirani prijevoz u Uskoplje?

O organiziranom prijevozu iz Zagreba u Uskoplje tijekom idućega vikenda već smo pisali na ovome blogu (v. prethodne postove). No, sudeći prema informaciji s UHSU foruma, tijekom idućega vikenda mogao bi biti organiziran još jedan prijevoz i to, za razliku od onog prvog, gdje povratna karta košta 100,00 kn, ovaj bi bio besplatan. Organizator i financijer ovoga prijevoza bio bi, kako je najavljeno, uskopaljski HDZ.
Detalje oko ovoga putovanja zainteresirani mogu saznati ovdje, a nas, prije svega interesira jedan, naoko nevažan detalj: hoće li za ove prijevoze biti angažirani autobusi Vranicatransa ili nekog od uskopaljskih privatnih prijevoznika, tj. hoće li novci "ostati u kući".
Držimo, naime, da je takva svijest o konkretnoj pomoći uskopaljskim poduzećima i pojedincima (tj. Uskoplju) conditio sine qua non svakoga rada za opće dobro Uskoplja.
- 10:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

09.10.2005., nedjelja

Zastrašujuće vijesti s Ravnog Rostova

Dogodilo se na današnji dan


Uskoplje, foto: Bug. dnevnik/bugojanci.ch Na današnji dan, 9. listopada 1992. godine, srpska diverzantska grupa upala je na položaje koje je na Raduši držao uskopaljski HVO. Tom prilikom ranjeni su Stipo Slipac, Marko Juričević i Marko Budimir. Istoga dana srpske snage pokušale su proboj prema Jazveniku.
Od događaja koji su obilježili 9. listopada 1993. godine izdvaja se postavljanje mina na putu za Dobrošin od strane muslimanskih snaga. Na jednu od mina nagazilo je vozilo Pukovnije Ante Brune Bušića. Tom prilikom jedan vojnik je teže ranjen, a dvojica lakše.
U popodnevnim satima snage HVO zauzele su Oštrac.
Bugojanac Željko Miloš pobjegao iz logora muslimanskih snaga na Ravnom Rostovu i došao na položaje uskopaljskoga HVO-a. Njegov iskaz o mučenjima koja je preživio u zatočeništvu, objavljen je na stranicama zagrebačkoga Globusa.
- 15:00 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Uskopaljske jeseni

Najava


Detalj s prošlogodišnjih Uskopaljskih jeseni Tradicionalna kulturna manifestacija Uskopaljske jeseni, koju već deveti put zaredom organizira HKD Napredak, podružnica Uskoplje, započet će sutra, 10., i trajati sve do 16. listopada.
U sedam dana trajanja Jeseni Uskopljani i njihovi gosti imat će priliku pratiti, ove godine doista opsežan i raznolik program, kroz kojeg će se publici predstaviti brojni izvođači, pojedinci i grupe, iz raznih mjesta, koji će tih dana boraviti u Uskoplju.
Bit će to i prigoda za međusobne susrete Uskopljana, budući da će, kako je najavljeno, u ove dane Uskoplje posjetiti brojni Uskopljani koji trenutno žive izvan njega.
- 08:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

08.10.2005., subota

Kupreška vrata

Nije izgledno da će tunel na Kupreškim vratima biti obnovljen do kraja godine...


Brojni Uskopljani koji su u protekla tri mjeseca putovali prema Livnu, Tomislavgradu i dalje prema Dalmaciji, morali su umjesto kroz tunel na Kupreškim vratima putovati neprikladnom i slabo održavanom, četiri kilometra dugom, obilaznicom. Ta derutna cesta zagorčava život osobito onim putnicima, koji zbog posla moraju češće putovati njime. E, upravo njih se najviše tiče vijest da nije izgledno, s obzirom na tempo kojim sarajevski ŽGP izvodi radove da će tunel i do kraja godine biti potpuno obnovljen, iako je Direkcija za ceste F BiH kao investitor odredila rok od šest mjeseci za izvođenje radova i iako u organiziranim uvjetima za to nisu potrebna ni dva mjeseca… Više...
- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

07.10.2005., petak

U Uskoplje, u Uskoplje...

Uskopaljska zajednica u Republici Hrvatskoj organizira posjet Uskoplju, na završne dane ovogodišnjih Uskopaljskih jeseni. Autobus iz Zagreba polazi u subotu, 15. listopada, u 6.30 sati ispred zgrade Pošte na Glavnom kolodvoru, a iz Uskoplja u nedjelju, 16.listopada, u 19.30 sati.
Cijena karte je 100,00 kn, a budući da je broj mjesta ograničen, organizatori pozivaju sve zainteresirane da rezerviraju mjesto u autobusu najkasnije do srijede, 12. listopada, na broj telefona: 098/167 47 01 ili pak, e-mailom na:market@hic.net.

Uzmemo li u obzir zgusnutost događaja u Uskoplju tijekom rečenog vikenda (priredbe već spomenutih Uskopaljskih jeseni, Osmi susret zborova (v. prethodni post), te, svakako, Prijevremene izbore za načelnika općine), sigurni smo da će interes zagrebačkih Uskopljana za ovaj kratki posjet Uskoplju, biti iznimno velik.
- 08:00 - Komentari (73) - Isprintaj - #

06.10.2005., četvrtak

Osma smotra hrvatskih mješovitih pjevačkih zborova

Najava


Detalj s prve smotre održane u Livnu 1998. Osma smotra hrvatskih mješovitih pjevačkih zborova u BiH održat će se 15. listopada u Uskoplju u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Sudjelovanje na smotri prijavilo je 10 zborova i to iz Uskoplja, Bugojna, Livna, Rame, Kupresa, Novog Travnika, Jajca, Banja Luke, Tolise kod Orašja i Zenice, priopćeno je iz Hrvatske matice iseljenika u Federaciji BiH. (F)
- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.10.2005., srijeda

Brigada dr-a Ante Starčevića

Dogodilo se na današnji dan





Na današnji dan ratne 1992. godine donesena je konačna odluka da uskopaljska brigada HVO-a nosi ime dr-a Ante Starčevića.

Ždrimačka jezera; foto:backpak



Godinu dana kasnije, 5. listopada 1993. godine oko 11.00 sati na lokaciju Rastić (područje Ždrimaca) upad je izvršila muslimanska diverzantsko-teroristička skupina. Tom prilikom poginuo je pripadnik HVO-a Željko Perić, a teže je ranjen Ivica Perić.

Istoga dana muslimanske snage pokušale su ubaciti terorističko-diverzantsku skupinu i na područje Kuka, no, taj pokušaj na vrijeme je osujećen.
- 08:00 - Komentari (57) - Isprintaj - #

04.10.2005., utorak

I dalje ni traga ni glasa o Bugojanskoj skupini!

Analizirani uzorci kostiju pronađenih na lokalitetu Zlatarica kod Bugojna ne pronalaze svoju podudarnost s ljudima koji su davali uzorak krvi za taj lokalitet, izjavio je za Fenu glasnogovornik Međunarodne komisije za nestale osobe u Sarajevu (ICMP) Vedran Peršić.
To bi moglo značiti da među pronađenim ostacima nema nitko iz tzv. bugojanske skupine, uz koju se traga za još 12 civila i 4 vojnika HVO-a, odnosno da te kosti pripadaju nekim drugim osobama.
Na tom lokalitetu prošle i ove godine pronađeno je ukupno 15 posmrtnih ostatka među kojima i ostatci dvoje djece. Pronađene su dvije masovne grobnice, od kojih jedna sekundarna u koju su tijela premještena s neke druge lokacije.
Lokalitet Zlatarica kod Bugojna, tijekom čitavog rata bio je pod kontrolom pripadnika Armije BiH, a u neposrednoj blizini otkrića masovnih grobnica nalazio se i kamp mudžahedina. Više...
- 11:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

03.10.2005., ponedjeljak

Hoće li Regulatorna agencija za komunikacije sankcionirati RTV Bugojno?

Korištenjem nepostojećeg imena za našu općinu RTV Bugojno se na najprizemniji način upušta u “iskrivljavanje, prikrivanje, falsificiranje, pogrešno predstavljanje i cenzuru, uključujući sistematsko izostavljanje informacija”


Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) 13. o.m. podsjetila je na obvezu poštivanja Poglavlja 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u izbornom periodu, a u svezi sa održavanjem prijevremenih izbora za općinskog načelnika u općinama Gornji Vakuf - Uskoplje i Bijeljina koji će se održati 15. listopada 2005.
Članak 1, stavak 3 Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u izbornom periodu, na kojega se poziva RAK, glasi:
Elektronski mediji u BiH su dužni osigurati da je informacija koju objavljuju u izbornom periodu činjenično točna, potpuna, poštena, pravična i nepristrana. Mediji se neće upuštati u iskrivljavanje, prikrivanje, falsificiranje, pogrešno predstavljanje i cenzuru, uključujući sistematsko izostavljanje informacija koje bi utjecalo na način na koji će publika shvatiti neku temu ili događaj. Mediji neće koristiti nikakve materijale koji svojim sadržajem ili tonom nose jasnu i neposrednu opasnost poticanja etničke ili vjerske mržnje među zajednicama u BiH, ili koji bi, prema razumnoj ocjeni, mogli potaći na nasilje ili drugu vrstu nereda koji bi ometali izborni proces.

A kako nas o predstojećim izborima izvještava Radio Bugojno?
U izvješćima ove radio postaje sustavno se koristi nepostojeće ime za naš grad i za našu općinu, te se time u izbornom periodu objavljuje (jedno izvješće pogledajte ovdje), poslužimo se ovdje jezikom Pravilnika, činjenično netočna, nepotpuna, nepoštena, nepravična i pristrana informacija. Na ovaj način, kako to stoji u citiranom stavku 3. članka 1. Pravilnika, Radio Bugojno se na najprizemniji način upušta u “iskrivljavanje, prikrivanje, falsificiranje, pogrešno predstavljanje i cenzuru, uključujući sistematsko izostavljanje informacija” koje najdirektnije utječe na način na koji slušatelji ove radio postaje (čitaj: glasači na predstojećim izborima) shvaćaju izbore, ali i kakva im se poruka odašilje u svezi obveze poštivanja pozitivnih propisa i zakona BiH.
Ostaje nam vidjeti kako će na ovakav način informiranja o predstojećim izborima, a s obzirom da je riječ o, u našoj općini, prvorazrednom političkom pitanju, reagirati Regulatorna agencija za komunikacije, ali se nadamo da će i ovaj put primjeniti svoju Proceduru za vođenje slučajeva u slučaju nepridržavanja odredbi Poglavlja 16. Izbornog zakona i odredbi ovog pravilnika.
Živi bili pa vidjeli!
- 14:30 - Komentari (10) - Isprintaj - #

02.10.2005., nedjelja

Je li Izborno povjerenstvo nepristrano?

Riječ je o potihom guranju jednoga imena, potajnom promoviranju interesa jednoga naroda na uštrb interesa drugoga naroda i u ovom slučaju, na uštrb interesa države BiH


Naziv općine Gornji Vakuf i naziv naseljena mjesta Gornji Vakuf mijenja se u Gornji Vakuf – Uskoplje.

Tako glasi prvi članak Odluke o općini Gornji Vakuf – Uskoplje koju je, koristeći se ovlaštenjima koja su mu dana članom V Aneksa 10. (Sporazum o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, prije četiri godine potpisao tadašnji Visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch.
Odredaba ove odluke trebali bi se u službenoj komunikaciji strogo pridržavati svi organi vlasti i sve državne institucije, od općinske do državne razine, budući da su osobito stanovnici naše općine izuzetno osjetljivi na zloupotrebu ovog imena, koje je, valja podsjetiti, i ijedna i druga strana prihvatila kao kompromisno rješenje, što, opet, pitanje naziva naše općine i grada pretvara u prvorazredno političko pitanje.
No, kako se ponašaju državne institucije?
O zloupotrebama, odnosno o korištenju samo jednoga imena – dakako onog Gornji Vakuf – već smo u nekoliko navrata pisali na ovome blogu, a sada smo naišli na još jedan izuzetno grub primjer nepridržavanja navedene Odluke.
Naime, pregledavajući u ovo predizborno vrijeme stranice Izbornog povjerenstva BiH, na stranici s članovima Općinskih izbornih komisija nismo našli općinu Gornji Vakuf – Uskoplje, već se kao naziv naše općine, očito, upotrebljava samo naziv Gornji Vakuf.
Znači li to da za našu općinu nije imenovana izborna komisija i slijedom toga, znači li to da se prijevremeni zbori zakazani za 15.10. jednostavno ne mogu održati?
Dakako da ne znači. Riječ je tek o potihom guranju jednoga imena, potajnom promoviranju interesa jednoga naroda na uštrb interesa drugoga naroda i u ovom slučaju, na uštrb interesa države BiH. Sve to, s obzirom na mjesto na kojemu se nalazi, predstavlja izuzetno grubu zloupotrebu pozitivnih propisa i zakona BiH, a budući da je, što se tiče biračkog tijela u našoj općini, riječ o prvorazrednom političkom pitanju, onda ovdje ima elemenata i za razgovor o pristranosti Izbornog povjerenstva u predstojećim prijevremenim izborima.
Nadamo se da će predstavnici svih političkih stranaka koje sudjeluju na rečenim izborima uočiti ovaj i slične propuste, te će reagirati na njih. Jedni zbog zaštite interesa biračkog tijela na čije glasove pretendiraju, a drugi jednostavno zbog vjerodostojnosti i demokratskih načela za koja se svi zalažu.
- 12:00 - Komentari (14) - Isprintaj - #

01.10.2005., subota

Na sveučilištu Fordham...

Gdje su i što rade: Tomo Mlakić


Uskoplje.blog.hr želi biti, između ostalog, i svojevrsno virtualno okupljalište Uskopljana, pa, u tom smislu, povremeno donosim i raznovrsne informacije o Uskopljanima koji žive izvan Uskoplja. Dakako, ne odvija se to ni po kakvu sustavu, već, jednostavno onako kako na informacije o Uskopljanima sam nailazim.
Danas podsjećam na jednog veoma aktivnog svećenika...

KSC sv Josipa u Sarajevu, foto: KSC-Sarajevo.com.ba Tomo Mlakić spada u mlađu generaciju uskopaljskih svećenika. Podrijetlom je, kao i svi uskopaljski Mlakići, iz Grnice, odakle je s obitelji još kao sjemeništarac, preselio na Pavić Polje u župu Skopaljska Gračanica. Teologiju je studirao u Sarajevu, odakle je, kao i cijela Vrhbosanska bogoslovija, početkom rata bio prisiljen otići.
U vrijeme rata često je boravio u Uskoplju, a nakon njegova završetka nastavio je prekinuti studij u Sarajevu. Mladu misu služio je u uskopaljskoj župi, budući da, zbog sigurnosnih razloga, to nije mogao u svojoj župi Skopaljska Gračanica.
Kao svećenik je veoma aktivan. Bio je, između ostaloga, župnik župe sv Josipa Radnika na Palama, potom ravnatelj škole i Caritasova dječjeg vrtića «Sv. Obitelj» na Stupu u Sarajevu, a, pored svega, bio je i glavni i odgovorni urednik Izvora, lista Katoličkih školskih centara u BiH.
Tomo Mlakić danas se nalazi u New Yorku, gdje studira na poznatom Sveučilištu Fordham. (foto:ksc-sarajevo.com.ba)
- 06:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga

Linkovi

Lektira