Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Ubijena sedmorica Bugojana

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 31. listopada 1992. godine, konvoj izbjeglica iz Jajca sa 10 traktora stigao je u Uskoplje. Polovica od pristiglih smještena je u selo Krupu, dok su ostali, kao i većina izbjeglica iz Jajca, nastavili put prema Hercegovini.
Događaj koji je, pak, u Uskoplju obilježio 31. listopad 1993. godine nije se desio na području naše općine, već u susjednom okupiranom Bugojnu. Naime, u Uskoplju je snažno odjeknula vijest da su muslimanski vojnici dan ranije, 30. listopada, u večernjim satima na Barama pod Goricom, ubili sedmoricu Hrvata koji su pokušali pobjeći prema Kupresu. Ubijeni su: Marijan Bekavac, Jure Dusper, Blaž Ivić, Franjo Lebo, Dominko Lučić, Josip Markić i Marijan Nosić.
Inače, preostali Hrvati u tom gradu nalazili su se u veoma teškom položaju. Opljačkani i poniženi, i dalje su svakodnevno doživljavali nove neugodnosti, od premlaćivanja do istjerivanja iz stanova i pljačke preostale imovine.
Sramotna slika Bugojna: Pljačka hrvatske imovine obavljala se usred bijela dana. K. Nevistić u svome dnevniku piše: "Ni pravom piscu ne bi bilo moguće opisati, zorno predočiti kako izgleda stvarna, legalna pljačka usred bijela dana. Stvari nosi civil i vojnik, starac i mladić, nena i djevojčica, otac i sin, majka i kći. Policajac izgoni vlasnika iz kuće. Sa sela se sve zgrće u grad..."

Sramotna slika Bugojna: Prodaja (i kupnja!) ukradenih stvari na bugojanskoj tržnici (Fotografije preuzete iz Bugojanskog dnevnika/ bugojanci.ch)

Post je objavljen 31.10.2005. u 08:00 sati.