Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Vesela Straxa

Dogodilo se na današnji dan


Sredinom 15. stoljeća u Uskoplju su se žestoko prelamali interesi hercega Stjepana Vukčića Kosače, nasljednika 1435. godine preminulog Sandalja Hranića Kosače i kralja Stjepana Tomaša (1443.-1461.). Veći dio Uskoplja kontrolirao je kralj Stjepan Tomaš koji se upravo na današnji dan, 13. listopada 1450. godine jednim pismom javlja Mlečanima iz Vesele Straže (Vesela Straxa), dakle, upravo iz one Vesele Straže, ostaci koje su ove godine, 555. godina od Tomaševa pisma, vandalski uništeni i sravnjeni sa zemljom.
Od ratnih događaja na prostoru Uskoplja koji su se desili 13. listopada izdvajamo onaj iz 1992. godine, kada je izviđačka grupa HVO-a u području Jazvenika upala u minsko polje. Tom prilikom teže su ranjeni Nikica Zeko i Ivica Pilić, a lakše Branko Jurina.
U Uskoplju je tog, 13. listopada, također, neugodno odjeknula vijest da pripadnici muslimanskog naroda u susjednoj općini Novi Travnik zaustavljaju konvoje s ranjenicima iz Jajca, u kojemu je situacija izuzetno teška. Na barikadama koje su postavili željeli su više puta do sada razoružati pratnju konvoja uz već uobičajeno vrijeđanje i psovanje ustaške majke osoblju ovih konvoja u kojima ima i ranjenika muslimanske nacionalnosti.

Post je objavljen 13.10.2005. u 10:00 sati.