Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Samodošlost 1761.

Još jedno kratko podsjećanje...


O kanonskim pohodima biskupa Dragičevića Uskoplju već smo u nekoliko navrata pisali na ovome blogu. Zadnji njegov posjet Uskoplju zbio se 1761. godine. U Uskoplje je dospio potajno, u gluho doba noći 22. listopada. Najprije se zadržao u kasabi Gornji Vakuf. Na biskupov dolazak potajno je katolički puk okolnih sela upozorio fra Franjo Dobarčević, župnik (prije njega, a u vremenu od 1758. do 1760. u Uskoplju je župnikovao fra Ilija Lašvanin, koji je, opet, naslijedio Fra Lovru Jajčanina (Šimića)). Biskup je 24. listopada u Gornjem Vakufu potajno služio svetu misu i dijelio sv. krizmu. Slijedećeg dana, 25. listopada, krišom je sv. misu slavio i na Paloču, gdje je dijelio i svetu krizmu. 31. listopada služio je sv. misu i dijelio sv. krizmu i u Voljicu. U tom selu je neki Matej Juričević 1761. godine uz svoju kuću za skopaljskog župnika bio sagradio jednu kolibicu.
U vrijeme ovoga Dragičevićeva pohoda u skopaljskoj župi je bilo 143 obitelji, rođenih 142, umrlih 34, vjenčanih 31, te ukupno vjernika 1435.
Na kraju, napomenimo i to da Dragičević u svome izvješću s ovoga pohoda kritizira praksu otimanja djevojaka prilikom ženidbe, te velike prosidbeno – udadbene troškove u skopaljskoj župi (Škegro).
Zvuči poznato, zar ne?


Post je objavljen 22.10.2005. u 22:30 sati.