uskoplje

21.10.2005., petak

Deklarativno zalaganje za mir

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 21. listopada 1992. godine stanovništvo Skopaljske doline bilo je uznemireno izbijanjem sukoba između Hrvata i Muslimana u Novom Travniku i sve napetijom situacijom u susjednoj prozorskoj općini prema kojoj je, kako se saznaje, upućen i određeni broj vojnika Armije BiH s položaja na Igmanu.
Uskoplje; foto: rodoslovlje blog.hr Da bi se stanovništvo koliko-toliko umirilo u Uskoplju je upriličen sastanak političkih, vojnih te policijskih predstavnika oba naroda, a sastanku je prisustvovalo i oko 30 građana Uskoplja. U večernjim satima sudjelovatelji sastanka upriličili su tihi mimohod ulicama uplašenog grada.
U emisiji interne televizije građanima su se obratili Ivan Šarić, predsjednik uskopaljskog HVO-a, Nihad Edželović, glasnogovornik SDA, Zrinko Tokić, zapovjednik Brigade dr-a Ante Starčevića i Fahrudin Agić, zapovjednik općinskog Štaba Armije BiH.
Pripadnici zapovjedništva obiju postrojbi dogovorili su se da na svim strateški važnim punktovima kontrolu obavljaju zajedničke ophodnje civilne i vojne policije. Također, dogovoreno je da postrojbe HVO-a i Armije BiH uskopaljske općine ne sudjeluju u sukobima u susjednim općinama, te da se maksimalno osigura ulaz i izlaz u Uskoplje na svim prometnim pravcima. Zajednička suradnja će se, dogovoreno je, nastaviti i u obilasku mješovitih kontrolnih točaka.
Međutim, upravo na današnji dan u selu Blace kod Prozora održan jedan od pripremnih sastanaka na kojemu su predstavnici muslimanskih snaga nastavili dogovore o napadima na Hrvate te općine. Među prisutnima bili su i predstavnici muslimanskih snaga s područja naše općine: Huso Topić i Alija Topić iz sela Pridvorci, Bedro Milanović iz Voljevca, Hanefija Prijić Paraga iz Voljica s petoricom pratitelja i dr. Prema izjavi jednoga od sudionika sastanka, Ekrema Hubijara, tom prilikom detaljno je razrađen plan napada na hrvatska naselja u prozorskoj općini. Tako su snage iz sela Pridvorrci bile zadužene za Menjik, iz sela Voljevac i Boljkovac za Crni vrh i Goline, G. Vakuf za Makljen itd. (Ramski zbornik 2000. na str. 217. donosi izjavu E. Hubijara).
U Uskoplje je iz Dobretića stiglo 40 izbjeglica, koji su smješteni na području općine. Prema njihovim izjavama putem su ih vrijeđali, zaustavljali i pljačkali pripadnici muslimanskih snaga.

- 08:00 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Opis bloga

Linkovi

Lektira