Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Zapaljen toranj uskopaljske crkve

Dogodilo se na današnji dan


Od događaja koji su se u prošlosti Uskoplja dogodili na današnji dan, izdvajamo onaj iz ratne 1993. godine. 27. listopad te godine mogao bi se inače smatrati jednim od mirnijih ratnih dana da pripadnici muslimanskih snaga nisu oko podneva, pucajući zapaljivim streljivom zapalili toranj uskopaljske crkve. Nedugo potom gorući zvonik pripadnici muslimanskih snaga pogodili su i jednim projektilom iz bestrzajnog topa.
Brzom intervencijom pripadnika HVO-a širenje požara je spriječeno, ali je zvonik, na žalost, u potpunosti izgorio.
Ukratko:Sadašnja uskopaljska, trobrodna crkva izgrađena je u periodu od 1928. do 1931. godine, a projektirao ju je poznati arhitekt Karlo Paržik. Na zvoniku crkve nalaze se dva zvona težine 1200, odnosno 700 kg. 1963 godine crkva je iznutra renovirana prema planu ing Dimitrijevića. Izgrađeni su glavni i dva pobočna oltara, te propovjedaonica, a prezbiterij je obložen mramorom.
1976. godine u crkvi je postavljen veliki mozaik posvećen Gospi autora Josipa Bifela, te Put križa koji je djelo još jednog poznatog hrvatskog slikara, Slavka Šohaja. 1987. uskopaljska crkva dobila je još jedno vrijedno djelo: J. Marinović izradio je kip Gospe u bronci.
1970. godine crkva je dobila i nove, veoma vrijedne orgulje sa 17 registara, izgrađene kod Jenka u Ljubljani.
Po prestanku ratnih djelovanja toranj crkve je obnovljen i postavljena je nova konstrukcija, a nedavno je obnovljena i sama crkva.


Post je objavljen 27.10.2005. u 23:00 sati.