Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Kninjani u Uskoplju

Mišljenja Uskopljana o proteklim IX. Uskopaljskim jesenima podijeljena su: jedni održavanje kontinuiteta, tj. samo održavanje manifestacije već smatraju uspjehom, a drugi misle da ovogodišnje jeseni sa praktično tek dvije priredbe, ipak predstavljaju podbačaj u odnosu na prethodne godine.
No, što o jesenima misle gosti i sudjelovatelji iz drugih gradova? Jedno izvješće o dojmovima sudjelovatelja iz Knina objavljeno je na stranicama www.knin.hr. Zbog česte nedostupnosti (?) ovih stranica, prenosimo ga u cijelosti:

Svi oni koji su nakon ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini došli prvi put na IX. Uskopaljske jeseni od 10. - 16. listopada 2005. godine, oduševili su se prijemom i organizacijom ove tradicionalne manifestacije. 14. listopada na redu je bio glazbeni program pod nazivom "Jesen u notama velikih majstora glazbe" gdje su nastupili učenici "Glazbenog centra Harfa"- Uskoplje. U subotu 15. listopada bila je "Osma smotra hrvatskih mješovotih crkvenih zborova" koja se održala u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Uskoplju. Ovaj dio su organizirali Hrvatska matica iseljenika i Hrvatska kulturna zajednica, na čelu s Miroslavom Šilićem.

Nedjelja, 16. listopada bila je Dan folklora i narodne baštine. Nakon vojničkog graha ispred Osnovne škole u Uskoplju, organizirala se kolona folklornih skupina koja je krenula ulicama grada Uskoplja. Tu kolonu su činile sljedeće folklorne skupine : KUD Josip Kozarac - Posavski Podgajci(Slavonija), KUD Klis - Konjic, KUD Sitan Tanac - Šujica, HKD "Napredak" Knin-Dalmacija, KUD Društvo Izvor - Šabljak Usora, KUD Ledina Gaćinci (Slavonija), KUD Dinara -Ljubunčić (Livno), KUD Zijerica Slano - Dubrovnik, KUD Lug - Branković, KUD Svi sveti - Svilaja Muć, KUD Naši korijeni - Bistrica Žepče, HKD "Napredak" - Uskoplje, Mandolinski sastav HKD "Napredak" - Sarajevo. Nakon mimohoda ulicama Uskoplja svi sudionici predstavili su se u Dvorani Osnovne škole sa 10-minutnim programom.

Hrvatsko kulturno društvo "Napredak" iz Knina predstavilo se jednim kolom "Dinarski ples", a pjevačka skupina "Napretka" otpjevala je tri pjesme : "Golubice, ća u gajbi stojiš, "Golube pitomi" i "Cviće moje".
Nazočne je u ime Gradskog poglavarstva Grada Knina pozdravio zamjenik gradonačelnice gosp. Tomislav Vrdoljak, koji je predvodio, kao predsjednik "Napretka" folklornu i pjevačku sekciju, te je uručio novo izabranom gradonačelniku Uskoplja gosp. Marinku Krajini i organizatorima prigodne poklone kao znak zahvalnosti na pozivu na ovu manifestaciju.
Također je pozvao domaćine na uzvratno gostovanje u Kninu. Iz Knina je u Uskoplje autobusom doputovalo 50-tak članova HDK "Napredak". Nakon zajedničke večere u restoranu "Džalto" Kninjani su krenuli put Knina.(21.10.2005.)


Post je objavljen 27.10.2005. u 08:00 sati.