uskoplje

29.09.2005., četvrtak

Pozivnica

Dijalog Roberte Vilić


U zagrebačkoj Galeriji 01 u četvrtak 22. rujna otvorena je samostalna izložba Dijalog umjetnice Roberte Vilić podrijetlom iz Uskoplja. Izložba se može pogledati do 17. listopada.


Robertine slike, uvjetno rečeno, dvobojni ekrani nasljednice su zbivanja u kontekstu poslijeratnog apstraktnog slikarstva.
U njima se ustoličio nepostojeći prostor koji se sam nametnuo kao predmet slikarstva....
Reference na predmetni svijet Robertina platna održavaju ponekim nizom brojki ili slova koji se na obojenom polju pojavljuju kao leteći ostatak. Autoričina nasumična repeticija slova i brojki prividno sugerira neko značenje, ali istovremeno daje slutiti slučajno nabrajanje, bez neposredne veze s vanjskim svijetom…
Ne treba zaboraviti ni srodnost s pokretom minimalizma čiji su predstavnici obožavali industrijske materijale i geometrijske forme, a naročito ponavljanje istovrsnih jedinica. Većina Robertinih radova podsjeća na grubu industrijsku ambalažu zbog masnih premaza boje i skladišne ikonografije kao što je šifriranje kutija zbog indeksacije artikala, što solidno uramljenim slikama, poput ovih, daje poseban šarm.
Metodom imitacije industrijski prefabriciranih sirovina autorica aktualizira jednu od značajnijih nastojanja minimalista, što koketira s idejom ukidanja umjetnikova rukopisa kao bitne estetske komponente tradicionalnog umjetničkog rada, a ipak se nije odrekla modernističkog koncepta slike.
Ta dvojnost je najrafiniranija karakteristika njena rada... Ukratko, Robertine su slike optički prijevodi njezinih emotivnih stanja, pa se optička dubina plošnih obojenih polja čita kao psihološka dubina i smisao, pri čemu se značaj i lik autora u prijevodu ne gubi, već iz njega nastaje. …
iz kataloga, Sabina Salamon

Dakle, ako ste u Zagrebu, obvezno posjetiti!
Galerija 01
Turinina 3, 10000 zagreb
Radno vrijeme galerije:
radnim danom od 10 do 19, subotom od 10 do 13 sati.
(Izvor:culturenet/iskon)
- 22:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

28.09.2005., srijeda

Medijsko praćenje izbora

Obveza svih elektronskih medija da ravnopravno i fer predstavljaju političke subjekte i informiraju javnost u svezi sa kampanjom i izbornim procesom počinje 20 dana prije dana izbora, odnosno 25. rujna 2005. godine. Dalje, neposredno obraćanje političkih subjekata počinje u periodu od 10 dana prije dana izbora, odnosno 5. listopada 2005. godine. Mediji mogu emitirati plaćene političke spotove u periodu od 20 dana prije dana izbora, odnosno od 25. rujna 2005. godine.Obveza pokrivanja izbornih aktivnosti tijekom pomenutih izbora odnosi se samo na elektronske medije koji svojim signalom pokrivaju pomenute općine. (…) Na kraju, Agencija podsjeća da izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve elektronske medije. Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta i traje do njihovog zatvaranja,
podsjećaju, u svezi s prijevremnim izborima u našoj općini i Bijeljini, iz Regulatorne agencije za komunikacije, te daju poseban popis elektronskih medija koji svojim signalom pokrivaju područje naše općine:
- TV POSTAJE: BHT 1, FTV, TV KISS, OBN.
- RADIO POSTAJE: BHT1, Radio Jajce, Radio KISS, Radio Federacije BiH, Radio Bugojno, Radio Donji Vakuf, Radio Herceg-Bosne, Radio Zenice, Radio BM, Radio Kupres, Radio Livno, Radio Stari Grad, Radio Bobar.
Ovi elektronski mediji u stvarnosti stvaraju i oblikuju javno mnijenje građana naše općine, a o njima će, opet, svatko od nas imati ovakvo ili onakvo mišljenje, ali, vjerojatno se nitko neće moći oteti dojmu da je u gornjem popisu trebala (i morala) stajati i Radio postaja Uskoplje.
Ona je radila i postojala, a, danas, sjeća li je se itko?
- 23:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.09.2005., utorak

Promatrači

Izborna komisija Bosne i Hercegovine obavještava udruženja građana da mogu akreditirati svoje promatrače u izbornom procesu za prijevremene izbore za općinskog načelnika u općinama Bijeljina i Gornji Vakuf-Uskoplje zakazane za 15.10.2005.godine. Udruženja građana podnose zahtjev Izbornoj komsiji BiH za izdavanje akreditacije u kojem navode izborne aktivnosti koje žele promatrati, te broj promatrača. Uz zahtjev udruženje građana dostavlja popis imena predloženih promatrača sa JMBG-om i dokazom da udruženje nije brisano iz registra udruženja. Više...
- 23:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tri kandidata za načelnika

Nekoliko općih informacija o predstojećim prijevremnim izborima


Središte Uskoplje, foto:uscople.tk Na prijevremnim izborima za općinskog načelnika u općini Gornji Vakuf – Uskoplje moći će glasovati ukupno 14.004 registrirana birača (13398 – redovno; 418 – odsutno; 188 – poštom) koji će birati između sljedećih kandidata čije su kandidature ovjerene:
1. Sead Čaušević – SDA – Stranka demokratske akcije
2. Marinko Krajina – HDZ BiH – Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine
3. Abdulah Garača – Stranka za BiH
Biračka mjesta s najvećim brojem registriranih birača nalaze se u osnovnim skolama u Voljevcu, Podgradju i ulici Bana Jelacica.
Članovi Općinske izborne komisije su: Melika Gigović, Mato Mlakić, Hajrudin Pokvić (predsjednik), Nevenka Slipac i Šahbaz Zekotić.
Zainteresirani mogu kontaktirati OIK na tel/faks broj +387 (30) 494 698; ili na adresi 70240 G. Vakuf – Uskoplje; Fra Anđela Zvizdovića bb.
- 21:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

26.09.2005., ponedjeljak

Rajci, Hrasnica, Galičica...

Dogodilo se na današnji dan


Razrušeno Uskoplje; foto:Bug. dnevnik/bugojanci.ch Današnji dan, 26.9.1993. godine bio je izuzetno težak dan za branitelje Uskoplja. Oko 13.00 sati muslimanske snage izvršile su iznimno jak napad na položaje HVO-a na Rajcima i u Hrasnici. Crta obrane na tom dijelu uskopaljske bojišnice je probijena, pa je organizirana nova. Na strani HVO-a bilo je više ranjenih. Borbe su trajale tijekom cijeloga dana.
Oko 14,oo sati muslimanske snage žestoko su napale i selo Galičicu. Napad je nakon borbi koje su trajale više sati uspješno odbijen.
- 21:00 - Komentari (66) - Isprintaj - #

25.09.2005., nedjelja

Uspjeh je... biti citiran

Otprilike bi se u gornju definiciju Andyja Warhola mogla sažeti poruka koju mi je Željo danas uputio. On je, naime, surfajući internetom, na nekoliko stranica naišao na tekstove s uskoplje.blog.hr, te mi je poslao i linkove na neke od tih stranica.
Tako, se na politikforum.de, dok raspravljaju o događajima oko izbacivanja knjiga iz bugojanske knjižnice, pozivaju na pisanje uskoplje.blog.hr. Na forum.stripovi.com, pak, u cijelosti prenose tekst iz Uskopaljskog abecedarija o Velikom Bleku, ali i razgovaraju o Ivici i Željku Mitroviću, te o imenu našega grada. Na crocafe.de citiraju dijelove iz još jednog teksta iz Uskopaljskog abecedarija, onoga o Vrbasu, a na poskok.info prenose tekst o rušenju srednjovjekovnog grada Vesela Straža. Hrvatski informativni centar je već davno link na uskoplje.blog.hr uvrstio na svoju stranicu s vijestima iz BiH, a odnedavno isti link nalazi se i na Hrvatskom portalu u Švicarskoj.
Iako još uvijek mislimo da je uskoplje.blog.hr mali, uskolokalni blog, ipak raduje saznanje da su neki tekstovi i s ovakvih stranica zanimljivi i korisnicima interneta koji s našim gradom i nemaju baš puno veze.
- 22:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

24.09.2005., subota

Čović u Uskoplju

Izaslanstvo HDZ BiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem 20. o.m. boravilo je u radnoj posjeti općini Uskoplje gdje su razgovarali sa članovima OO HDZ Uskoplje koje je predvodio predsjednik Zrinko Tokić.
Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj političkoj i gospodarskoj situaciji u spomenutoj općini, pitanju školstva u Srednjobosanskoj županiji, te o ponovljenim lokalnim izborima za načelnika općine Uskoplje, koji se trebaju održati 15. listopada 2005. godine u Uskoplju.
Sudionici sastanka dali su punu potpru kandidatu HDZ BiH za načelnika općine Uskoplje Marinku Krajinu.
Predsjednik Čović upoznao je članove OO HDZ Uskoplje sa Strategijom nastupa stranke za naredne Opće izbore 2006. godine, sa aktivnostima oko ustavnih promjena, te pozvao sve nazočne na unutarstranačko zajedništvo u budućem razdoblju.
Nakon razgovora izaslanstvo HDZ BiH posjetilo je župni ured Uskoplje.
Pored predjednika Čovića u izaslanstvu HDZ BiH bili su Niko Lozančić zamjenik predsjednika HDZ BiH, Marinko Čavara i Borjana Krišto, potpredsjednici HDZ BiH, Lidija Bradara i Anto Spajić, članovi Predsjedništva HDZ BIH, te svi članovi Predsjedništva ŽO HDZ Srednja Bosna.(izvor:hdz.org)
- 23:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sve što ste oduvijek željeli znati o Ešastom Salvetanu





Znate li što je to Padajući Ešasti Doljac - Salvetan? Ako ne znate ili niste sigurni, kliknite ovdje...
- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.09.2005., petak

Prosvjed protiv gradnje vojarni

Dogodilo se na današnji dan


U 4.00 sata ujutro 23. rujna 1992. godine muslimanski ekstremisti pucali su u stan obitelji Kraljević, koji se nalazi u gornjem dijelu grada. Profesor Ivan Kraljević , koji je francuski i latinski jezik predavao generacijama Uskopljana, bio je, inače, u to vrijeme zapovjednik u Općinskom stožeru HVO-a i istaknuti član HDZ-a Uskoplja.
Oko 8.00 sati istoga dana započelo je žestoko granatiranje Uskoplja iz srpskih uporišta na području Kupresa. Ispaljeno je 25 razornih projektila. Pričinjena je znatna materijalna šteta, ali ni ovog puta, srećom, nije bilo stradalih.
Na današnji dan, 23. rujna 1998. godine od 11.00 do 11.30 sati više stotina Hrvata iz Uskoplja blokiralo je prometnicu Bugojno - Uskoplje izražavajući time nezadovoljstvo što muslimansko-bošnjačka sastavnica Vojske Federacije BiH (bivša Armija BiH) gradi vojarnu u obližnjoj Krupi, naselju pod nadzorom bošnjačkih vlasti, a koje je prije rata bilo većinsko hrvatsko. Muslimani - Bošnjaci su u to vrijeme gradili i vojarnu u Vučipolju, u bugojanskoj općini, mjestu u kojem su Hrvati također bili većina prije rata. Blokadom se htjelo skrenuti pozornost javnosti na nezadovoljstvo hrvatskog stanovništva takvim postupcima.
- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

22.09.2005., četvrtak

Kako bi to izgledalo bez HDZ-a i SDA?

Postojala je opasnost da se izborne liste HDZ-a i SDA ne ovjere za predstojeće izbore


Nakon raspisivanja općinskih izbora u Bijeljini i G. Vakufu-Uskoplju, političke su stranke svoje liste dostavile Izbornome povjerenstvu BiH, a ono je, po službenoj dužnosti i sukladno brojnim zakonima, izvršilo mnoge provjere. Među ostalim, Izborno povjerenstvo BiH je bilo obvezno izvršiti i provjere ima li u čelništvu stranaka koje se prijave za izbore osoba na koje se odnosi članak 20. točka 9A i B Izbornog zakona BiH i koji su po nekoj osnovi u prošlosti sankcionirane.
Kako nam je kazao predsjednik Izbornog povjerenstva BiH Branko Petrić, provjerom su utvrdili kako se u čelništvima (predsjedništvu, glavnome odboru ili drugim statutarnim tijelima) triju stranaka — SDA, HDZ BiH i PDP — nalaze takve osobe. Riječ je o Ivici Udovičiću iz HDZ-a BiH, Nedžadu Poliću i Salku Ophođašu iz SDA te Miloradu Filipiću iz PDP-a.
Kako kaže Petrić, obavijestili su stranke o tomu i kazali im kako njihove liste neće biti ovjerene za izbore u Bijeljini i G. Vakufu-Uskoplju ne budu li te osobe uklonjene iz stranačkog vrha.
— Stranke su to doista u zadanom roku i učinile
— kazao je Petrić, dodajući kako se radi o sankcijama koje je izreklo Privremeno izborno povjerenstvo.(Izvor: Slobodna Dalmacija)
- 15:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

21.09.2005., srijeda

12 prekršajnih prijava u kolovozu

Policijsko izvješće za kolovoz


Na prostoru naše Županije u narušavanju javnog reda i mira tijekom kolovoza ozlijeđeno je 26 osoba. Najviše zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka podnijela je Policijska stanica Travnik-37, potom policijska stanica Jajce-30, potom Policijska stanica Donji Vakuf-20, Policijska stanica Novi Travnik-18, Policijska stanica Bugojno-14 i Policijska stanica Gornji Vakuf-Uskoplje-12. Kaže se to u Informaciji za javnost MUP-a naše županije u kojima su obrađeni događaji tijekom kolovoza ove godine. Za više informacija kliknite ovdje...
- 23:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.09.2005., utorak

Bugojanska večer

Razglednica Bugojna početkom 20. stoljeća (www.bugojanci.ch)Na našu adresu pristigla je obavijest o održavanju Večeri Bugojana, koju prenosimo u cijelosti:
Klub Bugojanaca i prijatelja Grada Bugojna organizira večer Bugojanaca u restoranu "Gastro GLOBUS" na Zagrebačkom velesajmu dana 7. listopada 2005.godine s početkom u 19,00sati.

- 15:00 - Komentari (15) - Isprintaj - #

19.09.2005., ponedjeljak

Uspješan nastup uskopaljskih folkloraša na Vinkovačkim jesenima

Kao što smo i najavili na ovome blogu, KUD Napredak iz Uskoplja jučer je uspješno nastupio na jubilarnim 40. Vinkovačkim jesenima. Članovi uskopaljske folklorne skupine prodefilirali su, zajedno s preko
četiri tisuće drugih sudionika ovogodišnjih Jeseni, ulicama grada na Bosutu.
 Detalj s Uskopaljskih jeseni Svečani mimohod folklornih skupina i konjskih zaprega, kojeg je uživo prenosila i HRT, započeo je u 10.00 sati na Trgu bana Josipa Šokčevića, a KUD Napredak nastupio je i na ceremoniji svečanog zatvaranja, kada su Uskopljani mnogobrojnim gledateljima imali priliku pokazati svoje folklorno umijeće, kojim su dostojno predstaviti kraj iz kojega dolaze.

- 08:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.09.2005., nedjelja

Potres umjerene jakosti s epicentrom kod Bugojna

Hrvatski seizmografi zabilježili su danas u 17,55 sati potres umjerene jakosti s epicentrom oko deset kilometara jugozapadno od Bugojna, priopćila je Seizmološka služba.
Potres je bio magnitude 3,2 prema Richteru i intenziteta u epicentru IV. stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.
Potres se osjetio u cijelom okružju, ali, koliko je poznato, nije prouzročio značajnije materijalne štete. (Izvor:bljesak)



- 21:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.09.2005., subota

...mišlju, rječju, djelom i PROPUSTOM...

Poziv na suradnju


U posljednje vrijeme na našu adresu stiglo je nekoliko primjedbi na tobožnje selektivno objavljivanje informacija o Uskoplju i Uskopljanima, odnosno na propuste u prezentiranju uskopaljskih događaja. S tim u svezi želimo reći da nikakva selektivnog pristupa informacijama nema, a propusti, kojih, svjesni smo, nije malo, rezultat su prije svega nedostatka vremena, odnosno nemogućnosti da u svoje (treba li reći: kratko) slobodno vrijeme dođemo do informacija o svim važnijim događajima iz Uskoplja.
Ubuduće, dakle, svakome onome kome zasmetaju propusti na uskoplje.blog.hr preporučujemo da te propuste ispravi na najbrži mogući način: neka nam pošalju informacije o događaju o kojemu smo propustili izvjestiti. Rado ćemo ih objaviti! Osobito se to odnosi na uskopaljske udruge, društva i klubove, koji po prirodi stvari trebaju biti zainteresirani za prezentaciju svoga rada.
Isto tako, dobro je poslanu informaciju «pratiti do kraja». Što to znači, pokazat će svima Vam vjerojatno dobro poznati primjer akcije prikupljanja sredstava za zvona na bistričkoj crkvi. Naime, poslanu nam informaciju o pokretanju akcije uredno smo objavili, ali nikakvih informacija o daljem tijeku akcije od pokretača te akcije nismo dobili. Tako, već par mjeseci raspolažemo nepotpunom informacijom iz druge ruke da su bistrička zvona već postavljena, a da su se u akciji prikupljanja osobito istaknuli «Hrvati iz Austrije i Australije», te osobitom darežljivošću braća Jozić (petorica sinova Ive Jozića).
Budući da, na žalost, nismo raspolagali s točnom, potpunom informacijom, niti ovu «krnju» nismo željeli objaviti, budući da bismo njome zasigurno brojne nespomenute povrijedili. A lijepo bi bilo vidjeti imena svih onih koji su i najmanjim prilogom (takvih je i među Vama, posjetiteljima ovoga bloga, nadamo se, veliki broj), pomogli da bistrička zvona opet zvone...
Zato je potrebno slati informacije, ali ih, isto tako, «pratiti do kraja».
- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

16.09.2005., petak

Još uvijek se niječe postojanje logora u Bugojnu

Uza sve strahote koje su za vrijeme rata preživjeli, hrvatski logoraši iz Bugojna u svom nazivu ne mogu koristi ime svoga grada, jer bošnjačka strana negira da su u Bugojnu postojali logori
Bugojno u ratu, foto bugojanci.ch/Bug. dnevnik kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Hrvatske udruge logoraša 'Bugojno' Mario Franjić, te dodao da su zbog toga stradalnicima uskraćena prava na invalidninu zbog ozljeda koje su zadobili u bugojanskim logorima. Prema njegovim riječima, za korištenje imena grada u nazivu udruge potrebna je suglasnost općinskog načelnika Hasana Ajkunića, koji još uvijek nije odgovorio na njihov dopis upućen 1. travnja ove godine.
Ne potpisuju rješenja o invalidnosti osobama koje su bile u logoru zbog toga što govore da to nije bilo logor nego zatvor. Onima koji su bili u logoru i koji su stradavali od premlaćivanja, izglađivanja u tim logorima, koji su odvođeni na kopanje rovova te bili živi štitovi, uskraćena su njihova prava
- dodao je Franjić.Gotovo dvije tisuće osoba hrvatske nacionalnosti prošlo je kroz bošnjačke logore u Bugojnu, a najzloglasniji su bili Stadion, Salon namještaja, BH banka i Gimnazija, a o načinu postupanja prema tim logorašima postoje mnogobrojna svjedočanstva. Inače, u Bugojnu postoji Bošnjačka udruga logoraša, koja je bez problema dobila suglasnost za korištenje imena Bugojno.Uza sva nastojanja da od bugojanskog načelnika Hasana Ajkunića dobijemo komentar zašto hrvatski logoraši ne mogu u svom nazivu koristiti i ime svoga grada, nismo dobili odgovor, kao i na pitanje gdje se u Bugojnu nalazio logor u kojem su bili zatočeni Bošnjaci, a koji su nadzirali Hrvati, jer su ipak Bošnjaci dobili načelnikovu suglasnost da uz svoj naziv mogu koristiti ime grada. Pomoćnik načelnika za društvena pitanja Sead Karahodžić nam je kazao kako je Općinsko vijeće Bugojna donijelo zaključak o nepostojanju ratnih logora u Bugojnu, te sukladno tome hrvatskoj udruzi logoraša nije dopuštena registracija u kojoj bi se koristio naziv grada Bogojna. Na naš upit kako stadion NK "Iskre" može biti tretiran kao zatvor, Karahodžić je odgovorio kako su za tu namjenu korištene prostorije ispod tribina te ostale prostorije. (Izvor: SD/Monitor)
- 14:00 - Komentari (35) - Isprintaj - #

Bleiburg u sve škole

U Uskoplju, u organizaciji Hrvatske uzdanice promovirane dvije knjige o Bleiburškoj tragediji


Vukušić, Jelić i Šarić na predstavljanju knjiga; foto Slobodna Dalmacija U auli osnovne škole u Uskoplju u srijedu navečer predstavljene su knjige "Čuvari bleiburške uspomene" autora mr. Brune Esih, prof. dr. Josipa Jurčevića i Bože Vukušića, te "Bleiburški memento" autora Bože Vukušića.
Knjige su predstavili don Anto Jelić, pročelnik karitativne udruge vrhbosanske nadbiskupije Kruh svetog Ante i Božo Vukušić.
— Šutjeti o Bleiburgu je grijeh — kazao je ovom prigodom don Anto Jelić ističući kako se godinama o bleiburškoj tragediji kao sinonimu hrvatskog stradanja tijekom i posebno nakon Drugog svjetskog rata, i kao sinonimu najveće tragedije hrvatskog naroda uopće, pod komunističkom represijom uglavnom šutjelo. No, istina se prenosila u obiteljskim krugovima, a mnogi hrabri iz hrvatske emigracije su prikupljali dokumentaciju, ispovijesti i svjedočenja, te ih kao novinske članke, publikacije i knjige plasirali u javnost. Nemali broj njih su bili žrtve UDBA-ine i KOS-ove komunističke represije.
U ovoj tragediji, kazao je don Anto Jelić, stradao je i velik broj nevinih i civila koji su bježali od partizanskog noža. Iz straha od represivnog komunističkog režima za stradale u bleiburškoj tragediji i tragediji križnoga puta govorilo se i pisalo "nestao u ratu", a u crkvenim knjigama, pored imena i prezimena i datuma rođenja, upisivano je "zagubljen".
Prema riječima Bože Vukušića nastankom hrvatske države stanje se promijenilo, formirana je i državna komisija za istraživanje ratnih i poratnih žrtava Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, ali je već u početku nailazila i na snažan otpor i unutar hrvatske aktualne vlasti. Zaustavljena su i procesuiranja podnesenih kaznenih prijava protiv poznatih počinitelja zločina.
Ovom prilikom pokrenute su i dvije zanimljive inicijative. Naime, putem hrvatskih kulturnih društava i udruga tražit će se od crkvenih velikodostojnika dostojanstveno obilježavanje bleiburške tragedije svetim misama zadušnicama svakog 15. svibnja u godini u svim župnim crkvama. A od nadležnih struktura vlasti tražit će se i održavanje sati povijesti o bleiburškoj tragediji u svim školama na hrvatskom jeziku i sa hrvatskim planom i programom.
Promocija ove dvije zanimljive knjige organizirala je udruga Hrvatska uzdanica iz Uskoplja, na čelu s vrijednim predsjednikom, uglednim odvjetnikom Ivanom Šarićem. No sa žaljenjem treba konstatirati da je na predstavljanju došlo svega desetak posjetitelja.
— Gdje su nastavnici i profesori... Tko će učiti mlade naraštaje o ovoj velikoj tragediji? — sa žaljenjem se zapitao don Anto
(Izvor: Z. Čilić/Slobodna Dalmacija)
- 10:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

15.09.2005., četvrtak

Zauzeti Barakovac i Kuk

Dogodilo se na današnji dan


Događaj koji je obilježio današnji dan, 15. rujna ratne 1993. godine svakako je napad kojeg su muslimanske snage u popodnevnim satima izvršile na položaje HVO-a na Barakovcu i Kuku. Nakon žestokih borbi napadači su uspjeli i ovladati ovim važnim položajima.
U ovim borbama poginuo je Pavo Posavac – Čiča.

Gornji vakuf - Uskoplje


Naziv Općine Gornji Vakuf i naziv naseljenog mjesta Gornji Vakuf
mijenja se u Gornji Vakuf - Uskoplje.
Tako glasi prvi članak Odluke o općini Gornji Vakuf – Uskoplje koju je, koristeći se ovlaštenjima koja su mu dana članom V Aneksa 10. (Sporazum o civilnoj implementaciji Mirovnog ugovora) Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, na današnji dan, 15. rujna 2001. godine potpisao tadašnji Visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch. Detaljnije...
- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.09.2005., srijeda

Bugojanski učenici u Uskoplje

Dogodilo se na današnji dan


Na današnji dan, 14. rujna 1992. godine, odgovorni ljudi iz Štaba Teritorijalne obrane nisu dopustili ulazak u prostorije TV-odašiljača stručnjacima, koji su, prema ranijem dogovoru hrvatske i muslimanske strane, trebali montirati opremu koja bi omogućila prijem programa HTV-a na cijelom području uskopaljske općine, budući da je prijem većine ostalih programa vrlo slab ili, češće, nikakav.
Iz SŠC Jure Mikulića HVO-u je upućen poziv u kojemu se traži oslobađanje radnika tog centra od obveza koje imaju u HVO-u, jer bi, prema njihovim predviđanjima, školska godina trebala započeti 5.10.1992..
Godinu dana kasnije, 14. rujna 1993. godine na području Uskoplja trajale su žestoke borbe. Tako se bilježi da su muslimanske snage, nakon nekoliko dana relativnog zatišja, 14. rujna oko 3.00 sata napale položaje HVO-a na Rajcima Ovaj napad je, nakon doista žestokih okršaja, uspješno odbijen.
Oko 10.00 sati granatiran je Pidriš. Žrtava nije bilo, niti je pričinjena značajnija materijalna šteta.
U popodnevnim satima pješački je napadnuto selo Ždrimci. I ovaj napad uspješno je odbijen.
Od vijesti koje su obilježile 14. rujan 1994. godine izdvajamo tek posjetu predsjednika Općinskog vijeća Uskoplja Ivana Šarića općini Bugojno. Tijekom ovoga posjeta Šarić je, između ostaloga, razgovarao s predstavnicima bugojanskoga HDZ-a, te je tom prilikom pokrenuta incijativa da djeca hrvatske nacionalnosti iz Bugojna nastavu pohađaju u Uskoplju, budući da im bugojanske vlasti ne dozvoljavaju pohađanje nastave na svom jeziku u vlastitom gradu.
- 08:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

13.09.2005., utorak

Procjenjuje se da u BIH postoji oko 8.000 djece koja službeno ni na koji način nisu evidentirana! Kakva je budućnost zemlje u kojoj će jednoga dana živjeti vojska “nepostojećih” ljudi?


BiH – zemlja nepostojećih ljudi


Zbog neodgovornosti ili činjenice da nemaju novca za plaćanje takse mnogi od roditelja čija se djeca rode izvan zdravstvene ustanove ne ispune svoju zakonsku obvezu i ne prijave dijete u mjesnoj zajednici, odnosno općini.


Kada je u selu Grnici prilikom popisa stanovništva 1991. godine pronađeno dijete koje nije nigdje evidentirano i koje, onda, dakako, nije imalo niti rodni list, a pogotovo kada je, malo kasnije, ustanovljeno da niti majka djeteta svoje postojanje nije mogla dokazati nikakvim dokumentom, čuđenju, a potom i zgražanju Uskopljana nije bilo kraja. Primjer mlade Grničanke i njenog djeteta navodio se tada kao najbolja ilustracija naše zaostalosti, a pogotovo zaostalosti i zatucanosti stanovnika zabačenih dijelova naše općine.
Od tada je prošlo petnaestak godina, zagazili smo u novo stoljeće i rečeni primjer mnogi će popratiti sa smiješkom, kao da je riječ o pojavi iz davne prošlosti, koja, opet, upravo zato što je prošlost, nosi na sebi nakupnine melankolije.
No, je li to baš tako?
Unicef i entitetski ombudsmani nedavno su iznijeli procjenu da oko 8000 djece u Bosni i Hercegovini službeno nije upisano u knjige rođenih. No, i to je tek okvirna procjena, jer niti spomenute institucije zbog nebrige mjerodavnih vlasti ne mogu utvrditi točan broj "nepostojeće" djece.
Najveći broj neprijavljene djece je na tuzlanskom i zeničkom području, te u sjeverozapadnim dijelovima Republike Srpske, piše današnji Večernji list. Najviše ih je u romskim obiteljima, kao i u drugim obiteljima u ruralnim dijelovima zemlje. Riječ je o djeci koja su rođena u kući i uglavnom bez liječničke kontrole. Zbog neodgovornosti ili činjenice da nemaju novca za plaćanje takse mnogi od roditelja čija se djeca rode izvan zdravstvene ustanove ne ispune svoju zakonsku obvezu i ne prijave dijete u mjesnoj zajednici, odnosno općini. Ni lokalne zajednice, mjesne zajednice i općine sa svoje strane ne poduzimaju ništa da bi takva djeca bila evidentirana. Još nema ni državnog popisa stanovništva, koji bi djelomično riješio taj problem. Posljedica svega toga je vojska djece koja pravno ne postoji.
Takav status te djece može im kasnije u životu stvarati ogromne probleme. Većina škola u BiH odbija upisati djecu koja nemaju rodni list. Većina romske djece zbog toga nikad i ne krene u školu. Veliki su problemi i kod pokušaja ostvarivanja drugih prava koja sva registrirana djeca u ovoj zemlji imaju. Posebna opasnost, a na to upozoravaju i u Odjelu za prava djeteta pri Uredu ombudsmana FBiH, prijeti od mogućeg zlostavljanja, pa čak i prodaje neprijavljene djece.
A kakva je budućnost zemlje u kojoj će živjeti vojska “nepostojećih” ljudi? Jednostavno: ako “ne postoje” ljudi, neće postojati ni djela koja oni počine. Pogotovo ona kriminalna, kojih ni danas u BiH nije malo!
- 09:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

12.09.2005., ponedjeljak

Pomoć Jajcu

Dogodilo se na današnji dan


U 1.40 sati, 12. rujna 1992. godine iz pravca Kuka prema Košutama, dijelu grada napučenom pretežito hrvatskim življem, ispaljen je projektil iz RB M57.
Istoga dana u Uskoplju je, bez ikakva povoda pripadnik Teritorijalne obrane iz sela Prusca ranio u rame pripadnika HVO-a Marka Čivčiju.
Na današnji dan 1992. godine iz Uskoplja je u Jajce, koje se nalazilo u izuzetno teškom položaju, upućena pomoć u materijalnim sredstvima.
Godinu dana kasnije cijelo Uskoplje bilo je veliko bojište. Od događaja koji iskaču iz okvira uobičajenih uskopaljskih ratnih zbivanja za 12. rujna 1993. godine bilježimo tek činjenicu da su tijekom cijeloga dana pripadnici muslimanskih snaga na području Rajaca na položaje HVO-a gurali automobilske gume napunjene eksplozivom.
U prostorijama zapovjedništva 317. brdske brigade Armije BiH, koje se 12. rujna 1994. godine nalazilo u okupiranom selu Krupa, održan je sastanak zapovjedništava 43. domobranske brigade dra Ante Starčevića i 317. brdske brigade A BiH. Na sastanku je dogovoreno da će dvije strane odmah započeti s razmjenom tijela poginulih vojnika i civila, te da će i dalje raditi na osiguranju organiziranog prolaska vojnika kroz prostore pod kontrolom jedne, odnosno druge strane. Dogovoreno je, također, da će kod općinskih vlasti inicirati rješavanje nesmetanog protoka civilnog stanovništva selima pod kontrolom druge strane, a nastavit će se, dogovoreno je, i aktivnosti na uklanjanju minskih polja.

- 08:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

Predajte oružje

Policija naše županije ponovo poziva na predaju oružja i drugih sredstava zaostalih iz rata:
Obavještavamo građane da se na području Županije središnja Bosna provode zajedničke aktivnosti službenika policije Ministarstva unutarnjih poslova, Civilne zaštite i snaga EUFOR-a, na prikupljanju oružja i drugih sredstava zaostalih iz rata.
Pozivamo građane da prijave ili predaju nezakonito posjedovano oružje, municiju i druga sredstava, za što neće snositi bilo kakve posljedice. Oružje se može predati u najbližoj policijskoj stanici, Civilnoj zaštiti ili snagama EUFOR-a.
Predajom oružja, omogućit će te sigurniju budućnost svoje obitelji, lokalne i šire zajednice. Protiv osoba kod kojih se pronađe nelegalno posjedovano oružje poduzet će se zakonom predviđene mjere. Možete se obratiti na telefon broj:030-518-245.
Iskoristite priliku, pozivamo vas na saradnju i razumijevanje.

- 07:57 - Komentari (4) - Isprintaj - #

11.09.2005., nedjelja

Uskopaljski abecedarij (33): M kao mimo svit (izraz)

Uoči Drugoga svjetskoga rata u župi Rostovo (koja je samo jedna od župa nastalih odvajanjem od drevne skopaljske župe) službovao je, i za tadašnje bosanske prilike, veoma čudan župnik. Bio je to Viktor Bayer, Nijemac, koji je, čini se, svoj dolazak u Bosnu shvatio doslovno kao misionarstvo u egzotičnim, poganskim zemljama, među zaostalim plemenima.
Osobito strogo odnosio se Bayer prema grješnicima, pa je tako u pamćenju seljana dugo ostalo sjećanje na pokoru koju je on namjenjivao seoskim djevojkama koje bi «uskočile», tj koje bi prije vjenčanja u crkvi otišle živjeti kod svoga momka.
«Volujska gužva» bila je, naime, namijenjena takvim prijestupnicama, koje bi s njom oko vrata za vrijeme mise stajale izdvojene (mimo svit) i izložene za «primjer» svom vjernom puku. Za to vrijeme Bayer bi s propovjedaonice grmio o grijehu samodošlosti i udaji bez sakramenta sv ženidbe.
No, iako ga je u našim krajevima, čini se, posljednji prakticirao jedan Nijemac, ovakav oblik pokore nikako nije bio nov za naše krajeve. Naime, uočava ga i Jelenić u Kulturi i bosanskim franjevcima početkom dvadesetog stoljeća, a nad strogošću ovakvih postupaka zgraža se i francuski diplomat Chaumette des Fosses stotinu godina ranije.
Ovakvog oblika pokore odavno više nema, no, on je kroz višestoljetno postojanje ostavio dubok trag, prije svega u jeziku, točnije u izrazu čije porijeklo danas malo tko uopće poznaje. Naime, i danas teško da postoji neki uskopaljski mladić ili djevojka koji barem nekad od matere nije dobio savjet: nemoj biti mimo svit!
I štoviše, izraz «mimo svit» i dalje živi, razvija se i preobražava.
Bayera više nema (a i on je sam – zato ga i pamtimo – bio mimo svit), nema ni «volujske gužve», a samodošlosti je u Uskoplju toliko da danas vjenčati se «normalno» zapravo znači (bez obzira na stvarni, prvotni kontekst u kojemu je ovaj izraz nastao) «biti mimo svit».

- 08:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

10.09.2005., subota

Uskopaljska pobuna spahija

Dogodilo se na današnji dan


Bosanski vikar fra Pavao Dragičević (1740. –1767.) kanonski je pohodio župu Skoplje šest puta: 1743., 1745., 1748., 1752., 1755. i 1761. godine. Nažalost, sačuvala su se samo izvješća s njegova prvog i posljednjeg pohoda.
Za vrijeme svoga trećeg kanonskog pohoda upravo je na današnji dan, 10. rujna 1748. godine biskup Dragičević boravio u Uskoplju, točnije u Voljicu, gdje je dijelio sakramenat sv. krizme. U godini biskupova kanonskog pohoda Uskoplje je zahvatila pobuna spahija protiv središnje vlasti. Vođe ove pobune predvodio je neki Skopljak Ponjavić, a slamalo ju je 70 konjanika, koje je predvodio pašin delibaša Vlahinjić. Tijekom ove pobune Uskoplje je bilo poharano, a to je dodatno pogoršalo položaj uskopaljskih katolika... (Škegro)
Od događaja koji su se zbili na današnji dan ratnih godina spominjemo tek izlazak četvrtog broja Skopaljskog vjesnika, 10. rujna 1992. godine, prvog koji je tiskan u obliku novine, a tiskala ga je Tiskara u Kutini i to zahvaljujući pomoći i zalaganju Uskopljanina Alojzija Barnjaka.
- 08:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

07.09.2005., srijeda

Zločin u Rosuljama

Dogodilo se na današnji dan


7. rujan 1992. godine bio je na području Uskoplja relativno miran dan. Na crtama obrane u zoni odgovornosti uskopaljskog HVO-a nije bilo značajnijih bojnih djelovanja, a vijest koja je obilježila današnji dan ratne 1992. godine svakako je ona o neopozivoj ostavci Fikreta Muse na dužnost komandanta Štaba Teritorijalne obrane G. Vakuf.
Ni godinu dana kasnije, 7. rujna 1993. godine, na uskopaljskoj bojišnici nije bilo značajnijih bojnih djelovanja. Bilježe se tek uobičajena pucnjava iz pješačkog naoružanja i djelovanje brojnih snajperista.
No, po okupiranim mjestima uskopaljske općine i početkom rujna je još uvijek trajala sveopća pljačka imovine, a potom i paljevina kuća i gospodarskih zgrada protjeranih Nemuslimana. Najteže je ipak bilo osobama koje nisu uspjele pobjeći pred muslimanskim vojnicima. Tako su u noći sa 6. na 7. rujna 1993. godine muslimanski vojnici u selu Rosuljama iz kuće izvukli i odveli u nepoznato Ivu Grabovca, sina Ante i Luce r. Barišić, rođenog 13.9.1929. godine u Lenđerovini. Ivino tijelo poslijepodne je pronađeno u plićaku Vrbasa ispod Ivoševih kuća. Glava mu je bila prostrijeljena metkom koji je ispaljen u sljepoočnicu.
Za ovaj zločin nitko do danas nije odgovarao. Zašto?
- 08:00 - Komentari (37) - Isprintaj - #

06.09.2005., utorak

Policijska akcija protiv kradljivaca automobila

Tijekom dana iz MUP-a naše županije došla je "Informacija za javnost", koju prenosimo u cijelosti:
U tijeku su pojačane aktivnosti na spriječavanju krađa motornih vozila i pronalaska osoba za koje se sumnja da su počinitelji navedenih i drugih kaznenih djela.
Privode se određene osobe, kao i osobe za kojima su raspisane potrage, vezano za krađu motornih vozila.
Po okončanju akcije uradit će se opširnija informacija za javnost.

- 08:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.09.2005., ponedjeljak

Od Ptičje gripe moglo bi umrijeti 500 milijuna ljudi

Upozorenja vodećih medicinskih krugova trebaju i u Uskoplju biti primljena veoma ozbiljno


Prema tumačenju koje stiže iz FAO-a ptice koje lete iz Sibira, a gdje pouzdano hara oboljenje, u skoro vrijeme bi mogle prenijeti virus na Kaspijsko i Crno More, pa dalje u Sredozemlje, a odatle bi mogao stići u naše krajeve”, tvrdi glavni federalni epidemiolog dr Zlatko Puvačić, te ističe da upozorenja vodećih medicinskih krugova da svijetu prijeti opasnost od nove pandemije ptičje gripe, treba primiti veoma ozbiljno.
Razdoblje od zaražavanja do prvih znakova bolesti, prema riječima prof. Puvačića, je vrlo kratak, između dva i četiri, a u prosjeku tri dana nakon kontakta s oboljelom pticom.
Prvi znaci su izrazito visoka tjelesna temperatura, zatim nadražaj na kašalj uz crven ispljuvak u 50 posto slučajeva, a od simptoma na drugim organima kod 70 posto oboljelih se javljaju tečne stolice - proljevi. Dolazi i do smanjenja trombocita i ekstremne obostrane upale pluća... (Izvor:Pincom/Oslobođenje)
Iscrpnije...
- 23:30 - Komentari (4) - Isprintaj - #

04.09.2005., nedjelja

Za normalizaciju političkih prilika

Predstavnici HDZ-a i SDA potpisali sporazum


U srijedu, 31. kolovoza 2005. godine u Uskoplju-G. Vakufu potpisan je sporazum za tu općinu između predstavnika HDZ-a i SDA. U ime HDZ-a BiH Sporazum su potpisali dopredsjednik stranke Marinko Čavara, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Srednjobosanske županije Anto Spajić i predsjednik HDZ-a Uskoplje Zrinko Tokić, dok su u ime SDA sporazum potpisali član Predsjedništva te stranke Mirsad Kebo, predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBŽ-a Salko Selman i predsjednik SDA G. Vakufa Senad Mašetić.
Zrinko Tokić Taj sporazum zamjenjuje dosadašnji sporazum o Uskoplju-G. Vakufu iz 2001. godine u dijelu koji je zamijenjen ovim novim. Potpisnici sporazuma razgovarali su o trenutačnoj nezavidnoj političkoj situaciji u toj općini, te su se usuglasili kako je nužno harmonizirati dosadašnji sporazum i Statut iz 2001. godine s postojećim zakonskim propisima, posebno s Ustavom FBiH, federalnim i županijskim Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o državnoj službi, Zakonom o izravnom izboru načelnika i pismom visokog predstavnika od 27. siječnja 2005. godine. Tijekom razgovora strane su vodile računa o maksimalnoj zaštiti prava svih konstitutivnih naroda, jamčenju funkcionalnosti administracije i nepostojanju paralelnih struktura, maksimalnoj transparentnosti svih aktivnosti administracije i punom poštovanju postojećih zakonskih propisa. U novopotpisanom sporazumu piše kako Općinsko vijeće bira i smjenjuje predsjednika Vijeća iz reda vijećnika dvotrećinskom većinom ukupnog broja vijećnika, uključujući natpolovičnu većinu vijećnika i jednog i drugog naroda. Predsjednik Općinskog vijeća i načelnik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.
Općinsko vijeće punovažno odlučuje ako na sjednici postoji natpolovična većina ukupnog broja vijećnika, osim ako Ustavom FBiH, zakonom i ovim Statutom nije drukčije propisano. U slučaju da načelnik općine privremeno ne može obnašati svoju dužnost do 30 dana, tu dužnost obavljat će osoba koju odredi on osobno, a ako ne može obnašati tu dužnost dulje od 30 dana, obnašat će je osoba koju odredi Općinsko vijeće dvotrećinskom većinom, što uključuje i natpolovičnu većinu vijećnika i jednog i drugog naroda. Ako mjesto ostane upražnjeno, provest će se izbori za načelnika. Općinskog načelnika biraju građani neposredno temeljem Izbornog zakona BiH i Zakona o neposrednom izboru načelnika u FBiH.
Tri Bošnjacima, a dvije Hrvatima
Sporazumom za Uskoplje-Gornji Vakuf od 31. kolovoza 2005. dogovoreno je da će na čelu Službe za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje biti Hrvat, na čelu Službe za gospodarstvo, financije i stradalnike rata bit će Hrvat, na čelu Službe za imovinsko-pravne poslove i katastar bit će Bošnjak, na čelu Službe za opću upravu i društvene djelatnosti bit će Bošnjak, a na čelu Službe za civilnu zaštitu, stambeno komunalne poslove, obnovu i zaštitu okoliša bit će Bošnjak.

(Izvor: Večernji list)
- 08:00 - Komentari (13) - Isprintaj - #

03.09.2005., subota

O novoj zbirci kratkih priča Ana Trepavičarka autorice Janje Mikulić već smo pisali na ovome blogu, a ovaj put Vam prenosimo i jedan tekst iz ove knjige, koju, kao i sve knjige u izdanju Hrvatske uzdanice možete naručiti ovdje...
Uživajte!


Kada ne mogu dalje


Kada kažem Podgrađe, mislim na moje idilično selo uz rječicu Voljušnicu. Pitomo, puno zelenila, razasuto na zaseoke, a povezano starim drvenim mostom. Mislim na jabuke i trešnje koje je svako dijete kralo, na proplanke s ovcama, kravama, na izvor iza stare kuće, na sočni drijenjak, mislim na naše vodenice po čemu smo dobili naziv Mlinari. Kada se sjetim rodnog sela, sjetim se naše stare kuće, kuće moga djeda, njegovog brata i strica. Kad kažem Podgrađe, mislim na lipu koja je ljetom mirisala, a zimi cijelo selo od njezinih cvjetova kuhalo mirišljivi čaj. Podgrađe nikada nije otišlo iz moje duše, ni onda kada se moja obitelj odselila u drugu državu. Ja sam ostala uz rijeku, uz vodenicu. Davno me život gurnuo u svijet, ali dušom sam tamo. Kada sanjam, sanjam Podgrađe, to malo mjesto koje nećete naći na zemljovidnoj karti. Ali ono je ucrtano u mene. U meni su sve bistre i mutne vode moje Voljušnice, pjesma moje vodenice, miris brašna, miris tek ispečenog majčinog kruha. Osjećam miris kaćuna, visibaba, jagorčevine, procvalih šljiva, jabuka, vidim rese na staroj vrbi, vidim pastrve kroz bistru rijeku i njihove crvene pjege... Vidim kamen i sapun kojim smo prali ruke, osjećam miris juhe i pite krumpiruše, kuhane lobode, jedem rogače sa šljiva obrisane o jeftinu, ali meni dragu, haljinu.
Kada zatvorim oči, čujem ptice na orahu, žubor rijeke, čujem Branka kako trese naše jabuke Bilice. Vidim djeda kako mu govori – i jučer si tresao jabuku, ostavi nešto i za nas, što si navalio? Čujem glas tadašnjeg momčića koji se brani – moram kad su fine i tvoja unučad kradu naše kruške.
Kad kažem Podgrađe, vidim otkose ječma, nedozrele paradajze, osjećam miris metvice, beturana, kalopera ispred naših pčela, osjećam slast meda iz saća, puna usta mirišljavog slatkog voska. Klečeći pijem vodu na našem vrilu, iako je bilo u bašći djedovog brata. Svi su Mlinari govorili – naše Vrilo – a pola sela pilo vodu s njega, sve dok na kratko ne bi presušilo oko Velike Gospe. Kada je s prvim jesenjim kišama ponovo izviralo ispod male stijene i veselo žuborilo, bili smo sretni. Svi smo odlazili gledati ga, umiti se...
Kada se spomenem Podgrađa, vidim slinom zalijepljene krijesnice na čelu svoga brata, svojih sestara, i druge seoske dječurlije, vidim vjenčiće na našim glavama ispletene od poljskog cvijeća. Vidim ljuljačku na jabuci Crvenki, vidim rojeve pčela koje traže novu košnicu i tatu kako ih nježno skida sa stabala. Vidim bijelu krpu da znadu gdje će se vratiti s paše...
Kad pomislim da ne mogu dalje, zažmirim i pomislim na izvor u mome Podgrađu, na tu malu stijenu punu mahovine i jagorčevine, koju voda dere i troši, a još je ima. Kao da joj godi to što je voda ispire. Bistra izvorska voda teče, da bi stigla do zelenog Vrbasa. Da li bi on bio tako zelenook i hladan bez našega izvora, bez naše Voljušnice?
Podgrađe su i svi dobri ljudi koji mu daju dušu, koji pomažu jedni druge kad posrnu, kad otvaraju vrata kada je bolest i tuga, ali i kada je radost. To je mjesto gdje su nas učili dobroti, praštanju, izdržljivosti i vjeri. Tu su nam govorili da vjeruju u nas, da sami moramo vjerovati u sebe, drugima. I kada sam odlazila, znala sam da se uvijek mogu i smijem vratiti kući, da tu mogu biti onakva kakva jesam...
Kada kažem Podgrađe, u duši mi toplo, čujem vatru kako gori, vidim mokre čarape, rukavice i jednu haljinicu kako se noću suši na zidanoj peći, da bih sutra mogla u školu. Miriše tek skuhano mlijeko i žuti se putar, miriše prežgana juha. Vidim umorno očevo lice, lice drvosječe. Čujem kako nešto šapće s mamom dok svi sjedimo uz petrolejke i srčemo – netko mlijeko, netko prežganu juhu, po izboru. Ponovo osjećam kako me brat lupio jeftinom žlicom po glavi, jer sam brže od njega kusala udrobljeno mlijeko iz iste posude.
Kada kažem da ne mogu dalje, sjetim se Podgrađa, oca, majke, brata i sestara, a u meni zažubori Vrilo i znam, mir će mi se vratiti. Dignem se i krenem uz miris djetinjstva. Kada se umorim poželim, da me brat lupi žlicom po glavi, da opet čujem kao nekada – kusaj polako, kuda žuriš?

- 08:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

02.09.2005., petak

Akcija "Pomozimo djeci u prometu"

5. rujna ove godine, kada počinje nova školska godina, započet će i akcija MUP naše županije Pomozimo djeci u prometu. U to vrijeme promet postaje intenzivniji, a jedan broj učenika po prvi put će samostalno sudjelovati u prometu.
Akcija će se provoditi na cijelom prostoru naše županije i imat će edukativni karakter. Tijekom akcije nastojat će se upoznati djecu s ponašanjem u prometu, a službenici policije će u tom cilju održati niz predavanja, a tiskano je i 10.000 letaka.
Od ponedjeljka policajci će biti prisutni na prilazima školama, ali se, svejedno, roditeljima savjetuje da «prvašiće» prvih dana vode u školu, a vozačima preporučuje dodatni oprez u vožnji, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.
Inače, u prvih osam mjeseci ove godine povećan je broj prometnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine. U ovom periodu smrtno je stradalo jedno dijete, 18 ih je teže i 46 lakše povrijeđeno. Najveći broj djece koja stradaju u prometnim nezgodama, njih 54, pripadaju uzrastu od 5 do 14 godina.
- 08:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.09.2005., četvrtak

Za obilježavanje minskih polja 2.700 KM

Jučer je održana 58. sjednica Vlade naše županije na kojoj je donijeto niz odluka, a neke od njih·direktno se odnose na područje naše općine.
Tako je donijeta Odluka o izdvajanju sredstava iz Proračuna ŽSB/SBK za 2005.g. za obilježavanje minskih polja i razminiranje po općinama. Ovom Odlukom se izdvajaju sredstva u iznosu od 100.000,00 KM za razminiranje manjih prioritetnih projekta, kandidiranih od strane općina. Istovremeno, Vlada je donijela i Program utroška sredstava za 2005.g., za trajno obilježavanje, prema slijedećem rasporedu:
1. Općini Vitez za projekt: Krčevine- Grabak- Tolovići- Lazine...13.300,00 KM
2. Općini G. Vakuf-Uskoplje za projekte: Ždrimci- Rimčev Gaj, Galečica i Donja Bistrica- Batuški Lug....2.700,00 KM
3. Općini D. Vakuf za projekt: Sultanovići II....1.900,00 KM
4. Općini Bugojno za projekt: Jelinac I...3.100,00 KM
Također, na jučerašnjoj sjednici Vlada je dala suglasnost na izbor najpovoljnije ponude za nabavku goriva za službena motorna vozila za područje općina G. Vakuf-Uskoplje i Vitez. Dana je suglasnost da se za isporuku goriva (nafte i naftnih derivata) za potrebe općine G. Vakuf-Uskoplje prihvati ponuda „ESSO- Petrol“ d.o.o. G. Vakuf-Uskoplje, a za općinu Vitez ponuda „Eurotank“ Gudelj d.o.o. Vitez.
- 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga

Linkovi

Lektira