Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Za normalizaciju političkih prilika

Predstavnici HDZ-a i SDA potpisali sporazum


U srijedu, 31. kolovoza 2005. godine u Uskoplju-G. Vakufu potpisan je sporazum za tu općinu između predstavnika HDZ-a i SDA. U ime HDZ-a BiH Sporazum su potpisali dopredsjednik stranke Marinko Čavara, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Srednjobosanske županije Anto Spajić i predsjednik HDZ-a Uskoplje Zrinko Tokić, dok su u ime SDA sporazum potpisali član Predsjedništva te stranke Mirsad Kebo, predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBŽ-a Salko Selman i predsjednik SDA G. Vakufa Senad Mašetić.
Zrinko Tokić Taj sporazum zamjenjuje dosadašnji sporazum o Uskoplju-G. Vakufu iz 2001. godine u dijelu koji je zamijenjen ovim novim. Potpisnici sporazuma razgovarali su o trenutačnoj nezavidnoj političkoj situaciji u toj općini, te su se usuglasili kako je nužno harmonizirati dosadašnji sporazum i Statut iz 2001. godine s postojećim zakonskim propisima, posebno s Ustavom FBiH, federalnim i županijskim Zakonom o lokalnoj samoupravi, Zakonom o državnoj službi, Zakonom o izravnom izboru načelnika i pismom visokog predstavnika od 27. siječnja 2005. godine. Tijekom razgovora strane su vodile računa o maksimalnoj zaštiti prava svih konstitutivnih naroda, jamčenju funkcionalnosti administracije i nepostojanju paralelnih struktura, maksimalnoj transparentnosti svih aktivnosti administracije i punom poštovanju postojećih zakonskih propisa. U novopotpisanom sporazumu piše kako Općinsko vijeće bira i smjenjuje predsjednika Vijeća iz reda vijećnika dvotrećinskom većinom ukupnog broja vijećnika, uključujući natpolovičnu većinu vijećnika i jednog i drugog naroda. Predsjednik Općinskog vijeća i načelnik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.
Općinsko vijeće punovažno odlučuje ako na sjednici postoji natpolovična većina ukupnog broja vijećnika, osim ako Ustavom FBiH, zakonom i ovim Statutom nije drukčije propisano. U slučaju da načelnik općine privremeno ne može obnašati svoju dužnost do 30 dana, tu dužnost obavljat će osoba koju odredi on osobno, a ako ne može obnašati tu dužnost dulje od 30 dana, obnašat će je osoba koju odredi Općinsko vijeće dvotrećinskom većinom, što uključuje i natpolovičnu većinu vijećnika i jednog i drugog naroda. Ako mjesto ostane upražnjeno, provest će se izbori za načelnika. Općinskog načelnika biraju građani neposredno temeljem Izbornog zakona BiH i Zakona o neposrednom izboru načelnika u FBiH.
Tri Bošnjacima, a dvije Hrvatima
Sporazumom za Uskoplje-Gornji Vakuf od 31. kolovoza 2005. dogovoreno je da će na čelu Službe za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje biti Hrvat, na čelu Službe za gospodarstvo, financije i stradalnike rata bit će Hrvat, na čelu Službe za imovinsko-pravne poslove i katastar bit će Bošnjak, na čelu Službe za opću upravu i društvene djelatnosti bit će Bošnjak, a na čelu Službe za civilnu zaštitu, stambeno komunalne poslove, obnovu i zaštitu okoliša bit će Bošnjak.

(Izvor: Večernji list)

Post je objavljen 04.09.2005. u 08:00 sati.