Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Bleiburg u sve škole

U Uskoplju, u organizaciji Hrvatske uzdanice promovirane dvije knjige o Bleiburškoj tragediji


Vukušić, Jelić i Šarić na predstavljanju knjiga; foto Slobodna Dalmacija U auli osnovne škole u Uskoplju u srijedu navečer predstavljene su knjige "Čuvari bleiburške uspomene" autora mr. Brune Esih, prof. dr. Josipa Jurčevića i Bože Vukušića, te "Bleiburški memento" autora Bože Vukušića.
Knjige su predstavili don Anto Jelić, pročelnik karitativne udruge vrhbosanske nadbiskupije Kruh svetog Ante i Božo Vukušić.
— Šutjeti o Bleiburgu je grijeh — kazao je ovom prigodom don Anto Jelić ističući kako se godinama o bleiburškoj tragediji kao sinonimu hrvatskog stradanja tijekom i posebno nakon Drugog svjetskog rata, i kao sinonimu najveće tragedije hrvatskog naroda uopće, pod komunističkom represijom uglavnom šutjelo. No, istina se prenosila u obiteljskim krugovima, a mnogi hrabri iz hrvatske emigracije su prikupljali dokumentaciju, ispovijesti i svjedočenja, te ih kao novinske članke, publikacije i knjige plasirali u javnost. Nemali broj njih su bili žrtve UDBA-ine i KOS-ove komunističke represije.
U ovoj tragediji, kazao je don Anto Jelić, stradao je i velik broj nevinih i civila koji su bježali od partizanskog noža. Iz straha od represivnog komunističkog režima za stradale u bleiburškoj tragediji i tragediji križnoga puta govorilo se i pisalo "nestao u ratu", a u crkvenim knjigama, pored imena i prezimena i datuma rođenja, upisivano je "zagubljen".
Prema riječima Bože Vukušića nastankom hrvatske države stanje se promijenilo, formirana je i državna komisija za istraživanje ratnih i poratnih žrtava Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, ali je već u početku nailazila i na snažan otpor i unutar hrvatske aktualne vlasti. Zaustavljena su i procesuiranja podnesenih kaznenih prijava protiv poznatih počinitelja zločina.
Ovom prilikom pokrenute su i dvije zanimljive inicijative. Naime, putem hrvatskih kulturnih društava i udruga tražit će se od crkvenih velikodostojnika dostojanstveno obilježavanje bleiburške tragedije svetim misama zadušnicama svakog 15. svibnja u godini u svim župnim crkvama. A od nadležnih struktura vlasti tražit će se i održavanje sati povijesti o bleiburškoj tragediji u svim školama na hrvatskom jeziku i sa hrvatskim planom i programom.
Promocija ove dvije zanimljive knjige organizirala je udruga Hrvatska uzdanica iz Uskoplja, na čelu s vrijednim predsjednikom, uglednim odvjetnikom Ivanom Šarićem. No sa žaljenjem treba konstatirati da je na predstavljanju došlo svega desetak posjetitelja.
— Gdje su nastavnici i profesori... Tko će učiti mlade naraštaje o ovoj velikoj tragediji? — sa žaljenjem se zapitao don Anto
(Izvor: Z. Čilić/Slobodna Dalmacija)

Post je objavljen 16.09.2005. u 10:00 sati.