uskoplje

13.09.2005., utorak

Procjenjuje se da u BIH postoji oko 8.000 djece koja službeno ni na koji način nisu evidentirana! Kakva je budućnost zemlje u kojoj će jednoga dana živjeti vojska “nepostojećih” ljudi?


BiH – zemlja nepostojećih ljudi


Zbog neodgovornosti ili činjenice da nemaju novca za plaćanje takse mnogi od roditelja čija se djeca rode izvan zdravstvene ustanove ne ispune svoju zakonsku obvezu i ne prijave dijete u mjesnoj zajednici, odnosno općini.


Kada je u selu Grnici prilikom popisa stanovništva 1991. godine pronađeno dijete koje nije nigdje evidentirano i koje, onda, dakako, nije imalo niti rodni list, a pogotovo kada je, malo kasnije, ustanovljeno da niti majka djeteta svoje postojanje nije mogla dokazati nikakvim dokumentom, čuđenju, a potom i zgražanju Uskopljana nije bilo kraja. Primjer mlade Grničanke i njenog djeteta navodio se tada kao najbolja ilustracija naše zaostalosti, a pogotovo zaostalosti i zatucanosti stanovnika zabačenih dijelova naše općine.
Od tada je prošlo petnaestak godina, zagazili smo u novo stoljeće i rečeni primjer mnogi će popratiti sa smiješkom, kao da je riječ o pojavi iz davne prošlosti, koja, opet, upravo zato što je prošlost, nosi na sebi nakupnine melankolije.
No, je li to baš tako?
Unicef i entitetski ombudsmani nedavno su iznijeli procjenu da oko 8000 djece u Bosni i Hercegovini službeno nije upisano u knjige rođenih. No, i to je tek okvirna procjena, jer niti spomenute institucije zbog nebrige mjerodavnih vlasti ne mogu utvrditi točan broj "nepostojeće" djece.
Najveći broj neprijavljene djece je na tuzlanskom i zeničkom području, te u sjeverozapadnim dijelovima Republike Srpske, piše današnji Večernji list. Najviše ih je u romskim obiteljima, kao i u drugim obiteljima u ruralnim dijelovima zemlje. Riječ je o djeci koja su rođena u kući i uglavnom bez liječničke kontrole. Zbog neodgovornosti ili činjenice da nemaju novca za plaćanje takse mnogi od roditelja čija se djeca rode izvan zdravstvene ustanove ne ispune svoju zakonsku obvezu i ne prijave dijete u mjesnoj zajednici, odnosno općini. Ni lokalne zajednice, mjesne zajednice i općine sa svoje strane ne poduzimaju ništa da bi takva djeca bila evidentirana. Još nema ni državnog popisa stanovništva, koji bi djelomično riješio taj problem. Posljedica svega toga je vojska djece koja pravno ne postoji.
Takav status te djece može im kasnije u životu stvarati ogromne probleme. Većina škola u BiH odbija upisati djecu koja nemaju rodni list. Većina romske djece zbog toga nikad i ne krene u školu. Veliki su problemi i kod pokušaja ostvarivanja drugih prava koja sva registrirana djeca u ovoj zemlji imaju. Posebna opasnost, a na to upozoravaju i u Odjelu za prava djeteta pri Uredu ombudsmana FBiH, prijeti od mogućeg zlostavljanja, pa čak i prodaje neprijavljene djece.
A kakva je budućnost zemlje u kojoj će živjeti vojska “nepostojećih” ljudi? Jednostavno: ako “ne postoje” ljudi, neće postojati ni djela koja oni počine. Pogotovo ona kriminalna, kojih ni danas u BiH nije malo!
- 09:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2005 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Opis bloga

Linkovi

Lektira