Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Prosvjed protiv gradnje vojarni

Dogodilo se na današnji dan


U 4.00 sata ujutro 23. rujna 1992. godine muslimanski ekstremisti pucali su u stan obitelji Kraljević, koji se nalazi u gornjem dijelu grada. Profesor Ivan Kraljević , koji je francuski i latinski jezik predavao generacijama Uskopljana, bio je, inače, u to vrijeme zapovjednik u Općinskom stožeru HVO-a i istaknuti član HDZ-a Uskoplja.
Oko 8.00 sati istoga dana započelo je žestoko granatiranje Uskoplja iz srpskih uporišta na području Kupresa. Ispaljeno je 25 razornih projektila. Pričinjena je znatna materijalna šteta, ali ni ovog puta, srećom, nije bilo stradalih.
Na današnji dan, 23. rujna 1998. godine od 11.00 do 11.30 sati više stotina Hrvata iz Uskoplja blokiralo je prometnicu Bugojno - Uskoplje izražavajući time nezadovoljstvo što muslimansko-bošnjačka sastavnica Vojske Federacije BiH (bivša Armija BiH) gradi vojarnu u obližnjoj Krupi, naselju pod nadzorom bošnjačkih vlasti, a koje je prije rata bilo većinsko hrvatsko. Muslimani - Bošnjaci su u to vrijeme gradili i vojarnu u Vučipolju, u bugojanskoj općini, mjestu u kojem su Hrvati također bili većina prije rata. Blokadom se htjelo skrenuti pozornost javnosti na nezadovoljstvo hrvatskog stanovništva takvim postupcima.

Post je objavljen 23.09.2005. u 08:00 sati.