Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Pomoć Jajcu

Dogodilo se na današnji dan


U 1.40 sati, 12. rujna 1992. godine iz pravca Kuka prema Košutama, dijelu grada napučenom pretežito hrvatskim življem, ispaljen je projektil iz RB M57.
Istoga dana u Uskoplju je, bez ikakva povoda pripadnik Teritorijalne obrane iz sela Prusca ranio u rame pripadnika HVO-a Marka Čivčiju.
Na današnji dan 1992. godine iz Uskoplja je u Jajce, koje se nalazilo u izuzetno teškom položaju, upućena pomoć u materijalnim sredstvima.
Godinu dana kasnije cijelo Uskoplje bilo je veliko bojište. Od događaja koji iskaču iz okvira uobičajenih uskopaljskih ratnih zbivanja za 12. rujna 1993. godine bilježimo tek činjenicu da su tijekom cijeloga dana pripadnici muslimanskih snaga na području Rajaca na položaje HVO-a gurali automobilske gume napunjene eksplozivom.
U prostorijama zapovjedništva 317. brdske brigade Armije BiH, koje se 12. rujna 1994. godine nalazilo u okupiranom selu Krupa, održan je sastanak zapovjedništava 43. domobranske brigade dra Ante Starčevića i 317. brdske brigade A BiH. Na sastanku je dogovoreno da će dvije strane odmah započeti s razmjenom tijela poginulih vojnika i civila, te da će i dalje raditi na osiguranju organiziranog prolaska vojnika kroz prostore pod kontrolom jedne, odnosno druge strane. Dogovoreno je, također, da će kod općinskih vlasti inicirati rješavanje nesmetanog protoka civilnog stanovništva selima pod kontrolom druge strane, a nastavit će se, dogovoreno je, i aktivnosti na uklanjanju minskih polja.


Post je objavljen 12.09.2005. u 08:00 sati.