Gastrobajter

< rujan, 2022  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Rujan 2022 (1)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
waveKuhačom po svijetu i ostale slasne muke...
Volim kuhanje i dobru klopu, volim domaću i svjetsku kuhinju,
volim autohtone recepte (i nikad ih ne znaš sve)
Da ne duljim puno, volim sve što vole gladni njami

Linkovi

07.09.2022., srijeda

Iz zlatne doline

Jučer je bilo govora o tome da će biti meso na meniju. Dogovor je pao da to budu šnicle u umaku i riža kao prilog.
Budim se prije 8, uzimam mobitel i guglam. Tražim jela od svinjetine, nešto što još nisam probala. Brzo nailazim na jedan specijalitet požeškog kraja.
Barun Trenk bio je vođa Trenkovih pandura koji su proslavili kravatu i utemeljitelj je limene glazbe. Jedno mjesto dobilo je ime po njemu, Trenkovo a i jelo na današnjem meniu nosi njegovo ime.



Odrezak Barun Trenk

4 svinjska odreska
4 žlice ajvara
8 tankih feta kulena
Sol i papar po želji
1-2 tvrdo kuhana jaja
Svinjska mast

Odreske stanjiti batom pa po želji posoliti i popapriti. Svaki odrezak namazati žlicom ajvara, na to dodati 2 fete kulena te polovicu ili četvrtinu kuhanog jaja (ovisno o veličini jaja). Zarolati i učvrstiti čačkalicama. Peći na ulju sa svih strana ali paziti da ne zagori. Obično se meso izvadi pa se pečenju dodaju sjeckane gljive no ja sam za ovaj put to izostavila, podlijevala meso, poklopila i ostavila da se krčka cca pola sata. Na kraju sam dodala vrhnje za kuhanje te prema ukusu posolila umak. Kao prilog poslužena je kuhana riža.
Zaključujem da je jelo zaista dobro i da će se tu i tamo naći na meniu.

Oznake: hrana, meso, odrezak, rucak


- 14:42 - Komentari (9) - Isprintaj - #

17.08.2022., srijeda

Mrki pogled

U nedostatku ideje što kuhati, zaputih se do grada.
Znam samo da ne želim svinjetinu ni piletinu danas. Vraćam se doma s junetinom i nešto povrća, odlažem na stol i zvonko najavim "danas za ručak imamo poriluk"!
Sučelice stojimo stari i ja. Upućuje mi prvo iznenađeni a zatim mrki pogled. Nije očekivao.
Na licu mu čitam kako prebire misli, što jesti ako mu poriluk ne bude odgovarao. Molećivo me gleda ne bih li promijenila mišljenje ali ne uspijeva.



1 glavica crvenog luka
3 mrkve
1 tikvica
1 poriluk
400-500 g junetine
Sol

Na malo ulja pirjati luk narezan na kockice pa dodati usitnjenu mrkvu. Kad se dobro zdinstalo dodati junetinu narezanu na kockice da se kratko pirja pa dodati očišćenu tikvicu narezanu na kockice te podliti s dvije čaše vode. Ostaviti da se krčka I podlijevati dok junetina ne omekša. Pola sata prije nego je gotovo dodati očišćen i narezan poriluk. Posoliti prema ukusu.

Postavljam stol i u prolazu viknem "dođite na ručak ako želite". Dolazi iznenađujuće brzo. Zagrabio je pol šefle i nevoljko probao. Primiče tanjur ponovno zdjeli i grabi još. Usklikne "pa ovo je kao čobanac, zeznuo sam se kad sam mislio da neće biti dobro".

Dobar tek!



Oznake: poriluk, varivo, junetina, povrce


- 15:38 - Komentari (6) - Isprintaj - #

22.07.2022., petak

Salata od piletine



Na 36°C teško je misliti a kamoli nakuhavati pa s toga salata! njami

Recept:

Pileća prsa ili medaljoni cca 400g
1 paprika
1 tikvica
2 rajčice
Matovilac
Maslinovo ulje
Balzamični ocat
Grana padano

Piletinu izrezati na komade, popapriti, posoliti, malo slatke paprike pa baciti na grill tavu.
Kad je gotovo izvaditi u posudu, u tavu dodati očišćenu i nasjeckanu tikvicu na malo veće komade. Nakon tikvice kratko dodati papriku izrezanu na kocke. Pečeno povrće, svježu izrezanu rajčicu i matovilac dodati pečenoj piletini. Dodati maslinovo ulje i ocat pa dobro promiješati. Na kraju posuti grana padanom.

Dobar tek!


Oznake: hrana, salata, piletina


- 16:26 - Komentari (6) - Isprintaj - #

09.07.2022., subota

Doručak...

Srodstvo

Podnosimo mjesečne izvještaje
Na šalteri velike gladi
Promatramo se preko nišana
Pijesak curi u pješčanom satu
Mnogo brže nego je uobičajeno
Podsjeća nas da smo si u isto vrijeme
Sve i nitko
Vedrimo
Oblačimo
Vedrimo
Svatko u svojoj kuhinji
Najbitnije je pritom
Tko će kome podmetnuti štakora!

N.M. listopad 2021.



- 4 žlice zobenih mekinja
- 2 šake badema
- 1 jaje
- 2 žlice krem sira
- 1,5 dcl mlijeka
- prstohvat soli
- žličica praska za pecivo

(Za nadjev stavite što volite, kod mene je pekmez od šljiva i puding od vanilije.)

Zobene mekinje i bademe samljeti. Dodati sol i prašak za pecivo te sve dobro izmješati. Jaje zamutiti, dodati krem sir i mlijeko te umiješati suhe sastojke. Ostaviti 10ak min da odmara pa peći u tavi na malo ulja na laganoj vatri.

Dobar tek!

Oznake: Palaicinke, hrana, doručak, poezija


- 12:06 - Komentari (9) - Isprintaj - #

08.07.2022., petak

Jel netko pitao za tikvice?

Sad već mislite da ovo radim namjerno ali ne, ni slučajno. Kriva je tikvica (odrasla tikva koju nikako potrošiti), ma kriva je sestra, ona ih uzgaja. rofl
Svečano odlučih da će danas biti lagan ručak pa u to ime izvadih pileća prsa da se odmrzavaju.
Oko priloga nisam puno mozgala, mora biti povrće. Sataraš se nekako činio najprimamljivijom opcijom i naravno tu mora biti i tikvica, red ju je konačno potrošiti.



Recept:

-2 paprike
-2-3 svježe rajčice
-1 tikvica
-1 glavica luka
-peršin (svježi ili suhi)
-sol i papar

Paprike cijele staviti u pećnicu na 200°C na 20ak min pa ih oguliti, očistiti i nasjeckati.
Luk nasjeckan na kockice pirjati pa dodati pripremljenu papriku i rajčicu izrezanu na kockice. Posoliti i popapriti. Tikvicu očistiti, izrezati na veće kockice i posoliti kako bi izašao višak tekućine. Nakon 10 min ocijediti pa dodati jelu da se krčka i dodati peršin. Gotovo je kad tikvica omekša.
Prilog je poslužen s pilećim prsima pirjanim na tavi.

Dobar tek }

P.S. valjda idući put neće opet biti tikvice zujo

Oznake: tikvice, sataraš, rucak


- 23:46 - Komentari (10) - Isprintaj - #

07.07.2022., četvrtak

Umak ili ...?

Jedan je od onih dana kad nemam ideju što kuhati. Želim nešto donekle kreativno, mozgam... Nope, nemam ideju.
Bit će nešto dosadno za klopu. Pripremam svinjske kotlete, od začina sol i slatka dimljena paprika, dovoljno.
Uvaljat ću ih u kombinaciju bijelog i kukuruznog brašna, baciti na tavu i nek se frigaju!
Ma ne, ne mogu ih tek tako ostaviti, bit će ko opanci. Podlijevam ih temeljcem i puštam ih da se krčkaju.
Umak od mesa bit će dovoljno jak pa je riža za prilog.
Gledam ostatak brašna, kako ga iskoristiti?
I dalje nezadovoljna jer... dosadan ručak. Hmm imam veeeliku domaću tikvicu u špajzi (dobro to je sad već odrasla tikvarofl).
Odrežem trećinu, gulim, čistim i u blender. Bacam luk na tavu da se pirja. Dodajem zblendanu tikvu i podlijevam čašom vode uvjerena kako radim umak a onda ugledah kalupiće za souffle zujo.



Umaku koji to ipak neće biti, dodajem ribani češnjak, sol i nekoliko listića bosiljka. Nakon par min mičem sa štednjaka i cijedim kroz sito da maknem višak tekućine.
Prebacujem u zdjelicu (nije neka količina), dodajem 1 jaje, onaj ostatak brašna od maloprije, malo praška za pecivo, 3 žlice krem sira i malo feta sira. Sve dobro promješam, miris obećava.
Ubacujem u kalupiće obložene pek papirom i pečem nekih 20 min na 200 °C.
Da to je to, učinih si ručak malo manje dosadnim. Okus je dobar, jako jako dobar.

Oznake: tikvice, hrana, muffini


- 20:21 - Komentari (6) - Isprintaj - #

04.07.2022., ponedjeljak

Lačan-špaker-pijat....

Iz Kine u Europu donio ju je Marco Polo još u 13. stoljeću. Povijest kaže kako se tjestenina kuhala u istočnoj Aziji i prije 4000 godina. Nama bliska Italija u svojoj gastronomiji baštini najpoznatije vrste tjestenine no i lijepa naša može se pohvaliti svojim izvedenicama. Od Slavonije, Zagorja, Dalmacije, Istre... Pljukanci,najpoznatija istarska tjestenina, nastala je u vremenima oskudice u Istarskim selima od brašna, tople vode i malo soli. Iako su primarno istarski sve se češće nalaze i na jelovnicima dalmatinskih restorana.
Pljukanci se savršeno ljube sa raznim umacima, gulašima i općenito saftnim jelima ali također odlično pašu jednostavno bačeni na prženu slaninu. Čar okusa i teksture leži u jednostavnoj pripremi pri čemu se spaja brašno i sol sa toplom vodom te se zamješeno tijesto trga na male komade koji se oblikuju među dlanovima- u sredini ispadne deblje a prema krajevima tanje.




Sastojci

300 g brašna
malo soli
250 ml tople vode

Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto dok ne postane glatko pa ostaviti da odmori 20-ak minuta.
Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto razraditi pa trgati male komade koje valjamo među dlanovima (paziti da ne budu ljepljivi, slobodno ih dodatno uvaljati u brašno). Kuhati u posoljenoj kipućoj vodi 15ak minuta.
Oplemeniti kockicama prepržene slanine na malo masnoće, po potrebi dodatno posoliti.

Pljukanci su posluženi sa ''kotletima'' pohanih tikvica koje savšeno oponašaju meso. Osnovni recept je posuđen i malčice izmjenjen.

Sastojci

1 tikvica
4 žlice glatkog brašna
4 žlice kukuruznog brašna
sol
4 jaja
sir grana padano cca 70g



Tikvice narezati po dužini na šnite pa ih posloliti kako bi otpustile višak tekućine. Brašno posoliti i pomiješati na tanjuru. Jaja umutiti s malo soli te dodati 50g ribang Grana padano sira pa još jednom sve dobro promješati. Tikvice uvaljati u brašno pa u jaja i još jednom ponoviti postupak. Slagati na papir za pečenje premazan s malo ulja, posuti ostatkom sira te peći na 200 stupnjeva 20-ak minuta.

Dobar tek!




Oznake: pljukanci, tikvice, hrana


- 16:13 - Komentari (10) - Isprintaj - #