08.07.2022., petak
Jel netko pitao za tikvice?
Sad već mislite da ovo radim namjerno ali ne, ni slučajno. Kriva je tikvica (odrasla tikva koju nikako potrošiti), ma kriva je sestra, ona ih uzgaja.
Svečano odlučih da će danas biti lagan ručak pa u to ime izvadih pileća prsa da se odmrzavaju.
Oko priloga nisam puno mozgala, mora biti povrće. Sataraš se nekako činio najprimamljivijom opcijom i naravno tu mora biti i tikvica, red ju je konačno potrošiti.
Recept:
-2 paprike
-2-3 svježe rajčice
-1 tikvica
-1 glavica luka
-peršin (svježi ili suhi)
-sol i papar
Paprike cijele staviti u pećnicu na 200°C na 20ak min pa ih oguliti, očistiti i nasjeckati.
Luk nasjeckan na kockice pirjati pa dodati pripremljenu papriku i rajčicu izrezanu na kockice. Posoliti i popapriti. Tikvicu očistiti, izrezati na veće kockice i posoliti kako bi izašao višak tekućine. Nakon 10 min ocijediti pa dodati jelu da se krčka i dodati peršin. Gotovo je kad tikvica omekša.
Prilog je poslužen s pilećim prsima pirjanim na tavi.
Dobar tek }
P.S. valjda idući put neće opet biti tikvice Oznake: tikvice, sataraš, rucak
|
- 23:46 -
Komentari (10) -
Isprintaj -
#
07.07.2022., četvrtak
Umak ili ...?
Jedan je od onih dana kad nemam ideju što kuhati. Želim nešto donekle kreativno, mozgam... Nope, nemam ideju.
Bit će nešto dosadno za klopu. Pripremam svinjske kotlete, od začina sol i slatka dimljena paprika, dovoljno.
Uvaljat ću ih u kombinaciju bijelog i kukuruznog brašna, baciti na tavu i nek se frigaju!
Ma ne, ne mogu ih tek tako ostaviti, bit će ko opanci. Podlijevam ih temeljcem i puštam ih da se krčkaju.
Umak od mesa bit će dovoljno jak pa je riža za prilog.
Gledam ostatak brašna, kako ga iskoristiti?
I dalje nezadovoljna jer... dosadan ručak. Hmm imam veeeliku domaću tikvicu u špajzi (dobro to je sad već odrasla tikva).
Odrežem trećinu, gulim, čistim i u blender. Bacam luk na tavu da se pirja. Dodajem zblendanu tikvu i podlijevam čašom vode uvjerena kako radim umak a onda ugledah kalupiće za souffle .
Umaku koji to ipak neće biti, dodajem ribani češnjak, sol i nekoliko listića bosiljka. Nakon par min mičem sa štednjaka i cijedim kroz sito da maknem višak tekućine.
Prebacujem u zdjelicu (nije neka količina), dodajem 1 jaje, onaj ostatak brašna od maloprije, malo praška za pecivo, 3 žlice krem sira i malo feta sira. Sve dobro promješam, miris obećava.
Ubacujem u kalupiće obložene pek papirom i pečem nekih 20 min na 200 °C.
Da to je to, učinih si ručak malo manje dosadnim. Okus je dobar, jako jako dobar. Oznake: tikvice, hrana, muffini
|
- 20:21 -
Komentari (6) -
Isprintaj -
#
04.07.2022., ponedjeljak
Lačan-špaker-pijat....
Iz Kine u Europu donio ju je Marco Polo još u 13. stoljeću. Povijest kaže kako se tjestenina kuhala u istočnoj Aziji i prije 4000 godina. Nama bliska Italija u svojoj gastronomiji baštini najpoznatije vrste tjestenine no i lijepa naša može se pohvaliti svojim izvedenicama. Od Slavonije, Zagorja, Dalmacije, Istre... Pljukanci,najpoznatija istarska tjestenina, nastala je u vremenima oskudice u Istarskim selima od brašna, tople vode i malo soli. Iako su primarno istarski sve se češće nalaze i na jelovnicima dalmatinskih restorana.
Pljukanci se savršeno ljube sa raznim umacima, gulašima i općenito saftnim jelima ali također odlično pašu jednostavno bačeni na prženu slaninu. Čar okusa i teksture leži u jednostavnoj pripremi pri čemu se spaja brašno i sol sa toplom vodom te se zamješeno tijesto trga na male komade koji se oblikuju među dlanovima- u sredini ispadne deblje a prema krajevima tanje.
Sastojci
300 g brašna
malo soli
250 ml tople vode
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto dok ne postane glatko pa ostaviti da odmori 20-ak minuta.
Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto razraditi pa trgati male komade koje valjamo među dlanovima (paziti da ne budu ljepljivi, slobodno ih dodatno uvaljati u brašno). Kuhati u posoljenoj kipućoj vodi 15ak minuta.
Oplemeniti kockicama prepržene slanine na malo masnoće, po potrebi dodatno posoliti.
Pljukanci su posluženi sa ''kotletima'' pohanih tikvica koje savšeno oponašaju meso. Osnovni recept je posuđen i malčice izmjenjen.
Sastojci
1 tikvica
4 žlice glatkog brašna
4 žlice kukuruznog brašna
sol
4 jaja
sir grana padano cca 70g
Tikvice narezati po dužini na šnite pa ih posloliti kako bi otpustile višak tekućine. Brašno posoliti i pomiješati na tanjuru. Jaja umutiti s malo soli te dodati 50g ribang Grana padano sira pa još jednom sve dobro promješati. Tikvice uvaljati u brašno pa u jaja i još jednom ponoviti postupak. Slagati na papir za pečenje premazan s malo ulja, posuti ostatkom sira te peći na 200 stupnjeva 20-ak minuta.
Dobar tek!
Oznake: pljukanci, tikvice, hrana
|
- 16:13 -
Komentari (10) -
Isprintaj -
#
|