Gastrobajter

< rujan, 2022  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Rujan 2022 (1)
Kolovoz 2022 (1)
Srpanj 2022 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
waveKuhačom po svijetu i ostale slasne muke...
Volim kuhanje i dobru klopu, volim domaću i svjetsku kuhinju,
volim autohtone recepte (i nikad ih ne znaš sve)
Da ne duljim puno, volim sve što vole gladni njami

Linkovi

04.07.2022., ponedjeljak

Lačan-špaker-pijat....

Iz Kine u Europu donio ju je Marco Polo još u 13. stoljeću. Povijest kaže kako se tjestenina kuhala u istočnoj Aziji i prije 4000 godina. Nama bliska Italija u svojoj gastronomiji baštini najpoznatije vrste tjestenine no i lijepa naša može se pohvaliti svojim izvedenicama. Od Slavonije, Zagorja, Dalmacije, Istre... Pljukanci,najpoznatija istarska tjestenina, nastala je u vremenima oskudice u Istarskim selima od brašna, tople vode i malo soli. Iako su primarno istarski sve se češće nalaze i na jelovnicima dalmatinskih restorana.
Pljukanci se savršeno ljube sa raznim umacima, gulašima i općenito saftnim jelima ali također odlično pašu jednostavno bačeni na prženu slaninu. Čar okusa i teksture leži u jednostavnoj pripremi pri čemu se spaja brašno i sol sa toplom vodom te se zamješeno tijesto trga na male komade koji se oblikuju među dlanovima- u sredini ispadne deblje a prema krajevima tanje.




Sastojci

300 g brašna
malo soli
250 ml tople vode

Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto dok ne postane glatko pa ostaviti da odmori 20-ak minuta.
Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto razraditi pa trgati male komade koje valjamo među dlanovima (paziti da ne budu ljepljivi, slobodno ih dodatno uvaljati u brašno). Kuhati u posoljenoj kipućoj vodi 15ak minuta.
Oplemeniti kockicama prepržene slanine na malo masnoće, po potrebi dodatno posoliti.

Pljukanci su posluženi sa ''kotletima'' pohanih tikvica koje savšeno oponašaju meso. Osnovni recept je posuđen i malčice izmjenjen.

Sastojci

1 tikvica
4 žlice glatkog brašna
4 žlice kukuruznog brašna
sol
4 jaja
sir grana padano cca 70g



Tikvice narezati po dužini na šnite pa ih posloliti kako bi otpustile višak tekućine. Brašno posoliti i pomiješati na tanjuru. Jaja umutiti s malo soli te dodati 50g ribang Grana padano sira pa još jednom sve dobro promješati. Tikvice uvaljati u brašno pa u jaja i još jednom ponoviti postupak. Slagati na papir za pečenje premazan s malo ulja, posuti ostatkom sira te peći na 200 stupnjeva 20-ak minuta.

Dobar tek!




Oznake: pljukanci, tikvice, hrana


- 16:13 - Komentari (10) - Isprintaj - #