subota, 26.03.2016.
fešta može početi !
Upravo sad !
Slavimo:
- godinu dana poznanstva,
- skoro rođendan,
- planirano putovanje,
- debljanje i mršavljenje,
- Franjin nestanak,
- jack pot koji ćemo dobiti večeras,
- dijeljenje love,
- nove ljubavi,
- polovično sunčan dan,
- šarene ogrlice,
- kružne tokove,
- čupavce i pincu,
- rođendan koji slijedi,
- blogersko prijateljstvo
- i Uskrs.
Vole vas Mela i Zvonka.
- 11:27 - Reci nešto (30) - Print - #
petak, 25.03.2016.
mirisni Uskrs :-)
Potrebno je:
- 4 velike žlice bademovog brašna
- 4 velike žlice kokosovog brašna
- 5 velikih žlica samljevenih indijskih oraščića
- 2 velike žlice ( razom ) psylium ljuskica
- 25 grama maslaca
- 25 grama svinjske masti
- maraskina
- limunovu koricu i sok
- sok naranče
- zaslađivača po želji
- 6 žutanjaka
- 2 žličice praška za pecivo
Sve sastojke pomiješajte u zdjeli i dodajte snijeg od 6 bjelanjaka.
E sad, sjetih se jedne modle za kolač, pa sam odlučila da će pinca biti kotač.
Što nije umanjilo mirise koji su se širili.
Ako pečete klasični oblik, pecite je na 160 oko 50 minuta.
Pečenu izvadite iz pećnice
i izvrnite na tanjur.
Degustacija 1:
Degustacija 2:
Ono što vam sigurno mogu reći je da cijela kuća miriše na limun, bademe i kokos.
Jako je fino i definitivno ću je ponoviti. Ne samo za blagdane.
Hvala gospođi Duški Siriščević na ovom prekrasnom receptu.
Želim vam sretan Uskrs !
Vaša Zvonka.
- 17:54 - Reci nešto (13) - Print - #
srijeda, 23.03.2016.
muke po Zvonki
Ispečem danas roladu. Redom ovako:
hamburger, špinat,
začinjeno mljeveno meso,
laks kare,
ribani sir, pa zarolati.
Staviti na papir za pečenje. Ispeći.
Uspjeh sačuvati za doručak fetu koju sam odrezala. Ostalo nestalo.
Mislim si ... malo mi ta jedna feta.
Pa napravim kolač od jabuka. Onaj famozni, kojeg nikako se najesti.
Spremim si za na posao. Ostalo ... nema !
Hm, feta rolade i par kolača. Ako krenem nuditi kolege, nema šanse da bude previše. Napravim i praline. Ovaj put s kokosom. Okus Bountyja. Njam !
Njih sam sakrila. Nikad se ne zna. Ne želim ostati gladna.
I za kraj, trebam savjet.
Izvukla sam kožnjak iz ormara. Nisam stala u njega zadnjih dvadeset godina.
Malo su mu pojačana ramena, pa mi se čini da je izašao iz mode.
Ipak, dobro stoji, strukiran je, fina mekana koža. Žao mi ga eliminirati, pa trebam vaš savjet curke.
Da ili ne ?
- 19:05 - Reci nešto (30) - Print - #
nedjelja, 20.03.2016.
proljeće je, a u meni nemir ...
Redom:
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice kokosovog ulja
- 2-3 žlice slatkog vrhnja
- maraskina po želji
- sladila po želji
- 100 gr tamne čokolade ( 72% kakaoa )
Kad se sve otopi u smjesu dodati 75 gr mljevenih badema.
Ovoga puta, čokolada je sjajna, praline dovoljno čvrste da se ne tope kad ih uzmete prstima, a opet, dovoljno mekane da ne polomite zube.
- 18:05 - Reci nešto (32) - Print - #
subota, 19.03.2016.
eksperiment po nahođenju
Neki dan me uhvatila volja za slatkim.
Pa sam si lijepo otopila tamnu čokoladu u slatkom vrhnju i u to umiješala mljevene bademe. Jela sam onako, toplo, sa žlicom.
Bilo je jako fino, a i ostalo je za sutra.
Ali, sutra se sve to stisnulo i bilo je kao čokolada.
Pa sam danas nabavila kalupiće za praline.
Onda sam kupila čokoladu 72% kakaoa, slatko vrhnje i bademe.
Ponovila postupak, u sve još dodala malo maslinovog ulja, i napunila kalupe.
U jedne sam stavila cijeli badem, ali mislim da sam trebala sačekati da se najprije malo stvrde čokolada, da taj badem ne padne na dno.
Na bademe sam dolila još člokoladne smjese.
Ako se ovo bude dalo vaditi iz kalupa, sljedeći put ću se malo razmahati s punjenjem. Zamišljam kokos ljuskice, lješnjake, sezam, orahe, kokosovo ulje i maslac.
Idem ih smjestiti u frižider ...
Eksperiment je uspio. Sljedeći put, u ne tako dalekoj budućnosti, dam vam točne sastojke i količline.
Jako je fino i može poslužiti kao dekoracija za vaše kolače.
- 19:50 - Reci nešto (12) - Print - #
utorak, 15.03.2016.
bolje me ubijte sljedeći put ...
U zadnje vrijeme moja draga prijateljica Mela ima stalno nekakve zahjeve.
Jasno je meni da se njenom šarmu ne može odoljeti, al ipak ... ?!
Pa tako, slijedi jedna svadba na kojoj je Mela angažirana za dekoratera. Kako je njoj panika jer nikada nešto slično nije radila, odlučila je paniku podijeliti.
S kim ?
Sa mnom, naravno. Tako da sad u paru paničarimo.
Osim što s njom dijelim paniku, dobila sam zadatak da izradim i kutiju za svadbu.
Sjetih se da sam negdje pred Božić, dok smo zajedno lunjale u potrazi za dekoracijama, kupila nekakav nadstolnjak.
Materijal debeo cca 3 mm. Zeleni. Rub stolnjaka zanimljivog ornamenta.
- Hoću da bude bijela, s ljubičastim ornamentom. Al ona ljubičasta između lavande i šumarice u rano proljeće. Ne kasno proljeće, nego rano. Jel ti jasno ?
- Jasno mi je. Samo mi odredi datum kad počinje kasno proljeće ...
Odlučim izrezati ornament.
- Jesi zalijepila ?
- Nisam još ...
- Kako nisi još ? Pa koliko ti treba da zalijepiš ???
- Evo, samo što nisam ...
Pažljivo ga zalijepiti na poklopac kutije, s tim da na dva mjesta prelazi i na donji dio kutije.
Stvar se prilično teško lijepila, jer je upijala ljepilo. Igrali smo na kartu upornosti, pa što bude !
Nakon moje, nedmoćnije pobjede, prefarbala sam sve gessom.
Ajme meni. Slično kao i sa ljepilom.
Igra živaca.
- Pa ta ti boja niš ne pokriva ? To će biti sve na fleke !
- Neće Mela, ovo je samo temeljna. Bit će lijepo bijelo.
- Neću bijelo ! Oću ljubičasto !
- Dobro draga, da bi bilo ljubičasto, najprije mora biti bijelo.
- Ajme, ja tebe ništa ne razumin !
Slijedilo je farbanje bijelom bojom,
a nakon brušenja finim brusnim papirom, prebojala sam još dva puta.
Na poklopac i dno kutije zalijepila sam prigodnu sličicu i dodala pjesmu koju je Mela željela,
- Jesi zalijepila pjesmicu ?
- Jesam.
- Gdje točno ?
- Kako si mi rekla: 2,624 cm od desnog ruba, 17,843 cm od lijevog ruba, 4,252 cm od donjeg ruba i 5,169 cm od gornjeg ruba.
- Pazi, mjeriću !
- Jel ti se to papir nagužvao ?
- Nije. Glatko je ko ... ko ... ko ... ma znam ko ko. Glatko je. Mela, spava mi se, umorna sam ...
- Nemoš ić spavat dok mi ne izmišaš tu boju da vidin !
pa sve unutra lakirala bezbojnim lakom.
Ornament na kutiji postao je ljubičast.
- Daj da vidim boju, pošalji fotku.
- Ček samo da se osuši ...
- Ma ne mogu čekati, pošalji ................................ a jooooj ! Pa nije ti to ta boja ! Ovo je neka bordo ! Oću lju-bi-ča-stu ! Šumarica 27.03. Kužiš ?
- Mela, ne kužim, jer još nije 27.03. Oćemo čekati 27.03. ? Idem miješati boje opet, pa ti pokažem ...
- Dodaj još tri kapi bijele i pol kapi one plave, ono, boja neba kad zapuše bura. I još kap ipo one ružičaste.
Nakon lakiranja, istočkala sam ornament okolo - naokolo srebrnim linerom.
Za to treba malo strpljenja i sigurna ruka !
- Nadam se da su ti te točkice na istim razmacima. Nemoj da su ti negdje gušće, a negdje rjeđe !
- Trudila sam se iz petnih žila. Pa vidiš da su savršene ...
- Hm ...
Eto, to je uglavnom to.
Zadnji korak je zavidati male šarke i kopčicu.
I na koncu, umorna ko pas, nakon više tisuća mailova s fotkama boje, točki, premaza, laka, Mela je bila donekle zadovoljna.
Donekle, kažem. Strah me kad joj to odnesem na uviđaj.
Osim toga, izmučila me ko nitko do sad. Toliko me izmučila da ću joj kutiju pokloniti samo da me nikad, ali NIKAD više ne pita da išta radim za nju.
Mela, znaš da te volim, al brate mili, ovo je bio veliki izazov našem prijateljstvu !
- 21:35 - Reci nešto (33) - Print - #
četvrtak, 10.03.2016.
kišni intermezzo
- 11:56 - Reci nešto (13) - Print - #
subota, 05.03.2016.
nema dva bez tri :-)
Prije dva dana napravila sam kolač od jabuka.
Sin je probao, izvadio mi jednu kocku i odnio ostatak pleha.
Jučer sam ga napravila ponovno.
Odnijela sam ga na ručak kod mame i tate.
Pojela dvije kocke i više ga nije bilo.
Mama je izrazila želju da joj ga napravim za goste koje ima sutra, pa sam danas, ponovno, po treći put, napravila isto.
Ovaj puta duplu dozu. Da ne fali.
Po receptu, količine koje sam koristila, dovoljne su za pleh 30 x 30.
Za tijesto trebate:
- 2 jaja
- žlica meda
- 100 gr otopljenog maslaca
Ovo umutite
i dodajte:
- 50 gr bademovog brašna
- 75 gr kokosovog brašna
Tijesto je kompaktno. Istresite ga na pleh i utisnite prstima.
Nadjev:
- 3 naribane jabuke začinjene sokom jednog limuna i cimetom.
Nadjev rasporedite po tijestu,
pa pecite 20 minuta na 175 stupnjeva.
Nakon toga, izvadite plah, pa prelite po jabukama 250 ml slatkog vrhnja u kojem ste razmitili jedno jaje.
Zapecite još 10 minuta.
Dakle, ovo je daleko NAJBOLJI kolač koji sam radila u zadnje vrijeme.
Svi oni čokoladni o kojima sam vam pisala nisu mu ni do koljena !
Ovo je sočno, topi se u ustima, pun je okusa i mirisa.
Ma, prefino !
Iako sam rekla da vam više neću prezentirati kolače sa lchf grupe, ovo nisam mogla zadržati samo za sebe.
Hvala gospođi Terezi Hrabar Simon.
- 19:15 - Reci nešto (24) - Print - #
utorak, 01.03.2016.
sjesti na macu ?
Ne, ne ! Nije to ono što ste na prvu pomislili ! Znam ja vas !
Pogotovo neke od vas.
Ovo je, vjerovali ili ne, jedan sasvim pristojan post o jednoj stolici.
Staroj stolici. I ružnoj, usudila bih se reći.
Ali, kako ja volim baš ovakve, stare i ružne stolice, nije bilo druge nego je dobro pošmirglati i obojati primerom,
pa bijelom bojom.
Nisam imala namjeru baviti se rubom sjedala, ali nekako, nije mi sjeo, pa sam odlučila malo pokitati neravnine.
Nakon sušenja, šmirglanja i bojenja, mogla sam se posvetiti jednoj nozi, koja je trebala priču zaokružiti i upotpuniti. Dakle, nogu sam obojala u narančasto, baš kakav je moj Bambo,
pa sam naokolo, s razmacima, zalijepila krep traku, a slobodne prostore obojala mixom bež, bronze i smeđe.
Kad se posušilo, skinula sam krep papir.
Što god vi o ovome mislili, ova noga stolice trebala bi predstavljati mačji rep !
Dakle, sjedalo ...
Motiv sam odabrala.
Premazala sam sliku fototransferom i zalijepila je na sjedalo.
Japanskom lopaticom istisnula sam zrak.
Da, da, ovo plavo se zove japanska lopatica.
A kad se slika posušila, što se dogodilo preko noći, polako sam vodom i prstima pogulila papir.
To mi je najzanimljiviji i najpipkaviji dio posla, jer nikada ne znam jel negdje zaostao kakav mjehurić zraka. Jedan mali je ostao. Tješim se da je mala greška znak ručnog rada.
Još bojanje rubova u bež boju i lakiranje.
Ta priča s lakiranjem kod fototransfera je baš onako ... obožavam kad prijeđem kistom preko motiva, a on zasjaji ! I točno se vidi razlika između lakiranog motiva i onog koji lak još nije vidio.
I, možete sjesti na macu.
Al se strpite da se osuši !
- 07:25 - Reci nešto (33) - Print - #
|