srijeda, 16.12.2015.

Deathgasm (2015)

 photo Deathgasm-Theatrical-Poster_FINAL_zpsnxj5klou.jpg

Sve u svemu: 4 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Brodie je metalhead koji se nakon smrti svoje majke seli kod ujaka u drugi grad, gdje doživljava mobing od strane školskih kolega i od svog rođaka te odlučuje s nekolicinom novostečenih prijatelja osnovati metal bend. Putem bezazlene krađe, svirkom na jednoj probi nehotice bude demona pod nazivom 'The Blind One' koji je opsjeo sve stanovnike u njihovoj blizini...

 photo deathgasm-F4FF15_zps1tqxtmiq.jpg

Crna magija, stereotipiziranje metal glazbe i njenih poklonika, heavy, black i death metal soundtrack u kombinaciji sa dosad neviđeno brojnim splatter scenama upakiranim u trashy ostvarenje? Ne-može-bolje. Deathgasm je projekt Jasona Leija Howdena, čovjeka koji je majstor za vizualne efekte u brojnim blockbusterima, a kojemu je ovo prvi "ozbiljniji" dugometražni film. No kako uopće spomenuti riječ ozbiljno u recenziji ovog filma? Činjenica je da vas već prva moja rečenica upućuje na nešto što se ne vidi baš u svakom horor filmu ili u svakoj horor komediji, no ovo je postalo uistinu nešto posebno te je doseglo neki viši nivo, baziran na nekim već viđenim stvarima iz drugih horor filmova i na nekim veoma inovativnim stvarima i pojavama. Prije svega, drago mi je da se još jedan film malo dotakao metal glazbe, iako u potpuno parodičnom smislu, ali se dotakao. Smatram kako se metal glazba, koja će uvijek ipak biti alternativni žanr, treba plasirati na što više filmova, od onih amaterskih do blockbustera, čisto zbog davanja medijskog prostora realno dobroj, kvalitetnoj i veoma zahtjevnoj glazbi. No, s obzirom da ovo nije glazbeni dnevnik, vratit ćemo se na sam film. Sve što vidite ovdje plod je apsolutne zajebancije. Mnoštvo referenci na popularnu kulturu nimalo ovdje ne izostaje, svačega poznatog ovdje možete vidjeti, o svačemu poznatom se priča, govori, prave se grimase koje upućuju na nekog ili nešto, geste, scene, kadrovi, planovi snimanja...ukratko, sve je jedna velika parodija, što horor filma, što metal glazbe, što općenito problematika bullyjinga i različitosti ukusa. Ovaj film nema granice, ovaj film nema čak ni ukusa - ovo je Evil Dead u najsmješnijoj i daleko krvavijoj verziji, ako mi ne vjerujete, vrijeme je da sami prosudite o čemu je riječ.

 photo maxresdefault_zps7yak51ll.jpg

Dakako, s obzirom da je riječ o filmu koji je bogate produkcije, ali se trudi biti trash karaktera, ovdje se provociraju rasna, religijska, nacionalna, svjetonazorska, bilo kakva pitanja, ne možete naići na bilo kakvu društvenu sferu a da ovdje nije na neki način iskorištena na humorističan način ili je "popljuvana" u vulgarnom, ali simpatičnom i ironizirajućem smislu. Mislim da čak ni ne vrijedi secirati film izdvajajući neke najbolje scene ili najkrvavije, budući da u ovom filmu doslovno svake minute možete vidjeti nešto novo, neočekivano ili možete u dijalogu pronaći nekakvu neočekivanu izjavu koja je debilnija od same radnje filma, ali ona je jedinstvena, a naposljetku i humoristična. Komedija uvelike osvjetljava mračnu stranu filma koje ima puno previše, dosta se koriste, osim same terminologije, i činovi crne magije, sotonizma, a da ne pričam o demonima bez očiju koji rigaju krv po cijelom gradu i koji kolju i budu zaklani na raznorazne načine, doslovno sve čega se scenarist Howden sjetio u datome trenutku, tako neke scene izgledaju. Ne treba tražiti neku poantu ovog uratka, sami citat Bloody Disgustinga na plakatu govori kako je ovo pravi party horor film spreman da vas istovremeno oboruža, iznenadi, razočara, obogati, nasmije, rastuži, zgnuša itd. itd. Zvuči kao nešto što bi bila oda ranim uratcima Petera Jacksona, zar ne? E pa, redatelj je najavio i dvojku te je već napisao scenarij, a rekao je i da će u prvih 10 minuta drugog dijela biti više splattera i krvi nego u cjelokupnom prvom...živi bili pa vidjeli.

 photo deathgasm-21-702x334_zpsxkeclxak.png

Makljaža, borbe s odlično prikazanim demonima, ismijavanje svega i svačega, odlične i zabavne scene...jednostavno, da nije toliko dobro loš i da mu je samo nešto nedostajalo, mnogi bi ga popljuvali. No kada je ovako sve na svojem mjestu i kada samo nijanse i lako brojive mane ne predstavljaju opasnost, uputite se u gledanje ovog urnebesnog filma, definitivno najveće iznenađenje ove godine, ne kažem i najbolje, ali da je največe, definitivno. Izbilo me iz cipela.

03:04 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>