nedjelja, 28.03.2010.

Reeker (2005)



Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

If you can't breathe, then you can't scream...

Tročlana obitelj putuje američkim pustinjskim cestama kada odjednom udare jelena. Izlazeći iz auta, osjete neki čudan smrad u zraku i svo troje poginu odvratnom smrću. Par dana kasnije, vidimo skupinu teenagera koji se upoznavaju tek prije puta (?) i kreću tom istom cestom. Nakon nestašice gasa negdje bogu iza nogu na jednom prenočištu, preko radija su čuli da su sve ceste zatvorene. No, noć im neće biti mirna jer će morati otkriti zašto susreću mrtve ljude bez dijelova tijela i zašto jedan po jedan nestaju...



Uh, ovo je jedan od onih filmova koji te totalno iznenade sa svojom pričom. Apsolutno nema filma koji je imao ovakvu ili sličnu radnju. Kako u opisu filma gore nisam mogao bolje opisati radnju jer bih krenuo u preveliko spoilanje, morat ćete se zadovoljiti sa činjenicom da nisam ni ja znao kada sam prvi put gledao film u što se upuštam. Film sam vidio par puta kada sam navraćao u videoteku i jednom sam ga morao pogledati jer je bio na polici horrora skoro pa jedini koji nije još došao na red. Ali, na svu sreću, film mi je bio više nego dobar pa sam si odvojio vremena za još jedno gledanje, u kojem se moje viđenje nije pogoršalo. Reeker je poprilično zabavan i napet horror.



Neće ovo nikako biti nešto duža recenzija jer o većini filma bih morao šutjeti čisto da sami vidite što je sve Dave Payne bio sposoban napraviti. Jako inventivan redatelj i scenarist, makar sam čuo da dvojka od Reekera nije nešto u čemu je on briljirao.
Scene smrti su pune solidnog gorea sa nešto drukčijim načinom ubijanja i nešto drugačijim ubojicom, kadrovi smrti su napravljeni kvalitetno i sa prilično dobrim korištenjem lažne krvi, koja izgleda dosta autentično. Glumci su također na mjestu, nisu dobili baš jednostavne uloge pošto govorimo o relativnom manjem broju likova, ali neki su likovi napravljeni tako da budu iritantni i naporni i jedva čekaš da ih se 'stvorenje' riješi. Dijaloge ne bih baš pretjerano hvalio jer ima nekih gluposti koje su se izgleda jednostavno morale ubaciti u film kako ne bi bio jednoličan, ali po meni to se moglo i izostaviti.
Pri kraju filma imamo dosta neočekivan film koji će barem većini gledatelja pojednostaviti već ionako kompliciranu radnju. Ali, da je baš lako shvatljiva i nije.



Reeker je horror koji je meni sjeo i nakon drugog gledanja, a da li ću se vratiti i trećem, to će vrijeme pokazati. Na redu bi bila dvojka koju još nisam gledao, a sve mi se čini i da neću tako skoro, pošto nisam čuo baš lijepe stvari o njoj.
Ne mogu reći da je Reeker nešto posebno i ultra dobro, ali svakako nešto novo i dosad neviđeno sa određenom dozom humorističnosti i napetosti. Ja vam preporučam da pogledate, u svakom slučaju.

16:05 | Komentari (2) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>