Umijeće komuniciranja


Thich Nhat Hanh
Izdavač: Planetopija 2015.

Ništa ne može preživjeti bez hrane. Sve što konzumiramo nas iscjeljuje ili truje. Hranom smo skloni smatrati samo ono što uzimamo kroz usta, ali hrana je i ono što konzumiramo očima, ušima, nosom, jezikom i tijelom. Hrana je i razgovor koji se odvija oko nas, kao i oni koji sudjeluju u njemu. Konzumiramo li i stvaramo li hranu koja je zdrava za nas i pomaže našem razvoju?

Kad ti ili četiri sata radite za računalom, potpuno ste izgubljeni. To je nalik jedenju pomfrita. Ne biste ga trebali jesti cijeli dan, kao što ni za računalom ne biste trebali sjediti cijeli dan. Većini nas vjerojatno je potrebno tek nekoliko komadića pomfrita, nekoliko sati za računalom.
Ono što čitate i pišete može pomoći iscjeljenju pa pazite što konzumirate. Kad pišete e-mail ili pismo puno razumijevanja i suosjećanja, tijekom pisanja hranite sebe. Čak i ako je posrijedi tek kratka poruka, sve što pišete može hraniti vas i osobu kojoj pišete.

Mnogi od nas puno vremena provode na sastancima ili u razmjenjivanju e-mailova s drugima, ali malo vremena posvećuju komunikaciji sa samim sobom. zbog toga ne znamo što se događa u nama.
Smatramo da nam svi naši tehnološki uređaji omogućuju povezivanje, ali to je iluzija. U svakodnevnom životu nismo povezani sa sobom. hodamo, ali ne znamo da hodamo. Ovdje smo, ali ne znamo da smo ovdje. Živi smo, ali ne znamo da smo živi. Cijeli dan gubimo samog sebe.
Stati i komunicirati sa samim sobom zapravo je revolucionaran čin. Sjednete i zaustavite to stanje izgubljenosti, stanje u kojem niste svoji. Počinjete tako što jednostavno prestanete raditi ono što ste radili, sjednete i povežete se sa samim sobom. to se naziva svjesna svjesnost. Svjesna prisutnost je potpuna svjesnost o sadašnjem trenutku. Nisu vam potrebni ni iPhone ni računalo. Potrebno je samo da sjednete te udišete i izdišete. Za samo nekoliko sekundi možete se povezati sa samim sobom. znate što se događa u vašem tijelu, vašim osjećajima, vašim emocijama i vašim opažanjima.

Kad počnemo prakticirati svoju svjesnost, krećemo na put povratka kući, samome sebi. Dom je mjesto na kojem usamljenost nestaje. Kad smo kod kuće, osjećamo toplinu, ugodu, sigurnost i ispunjenost. Dugo smo izbivali iz svojeg doma pa je postao zapušten.
Ali put povratka kući nije dug. Dom je u nama. Povratak kući iziskuje samo da sjednemo i budemo sa samima sobom, prihvatimo situaciju kakva jest. Da, ondje bi mogao vladati nered, ali mi ga prihvaćamo jer znamo da smo odavno otišli od kuće. I sada smo kod kuće. Svojim udahom i izdahom, svojim svjesnim disanje, počinjemo čistiti svoj dom.

Svjesno disanje je način komunikacije jednako kao i telefon. Ono unapređuje komunikaciju između uma i tijela. Pomaže nam znati što osjećamo.
Mnogo je važnije imati svjesnu prisutnost sa sobom nego mobitel.

Dok udišem, svjestan sam svojeg tijela. Dok izdišem, otpuštam svu napetost iz svojeg tijela.

Kad počnemo svjesno disati, na površinu mogu izaći osjećaji usamljenosti, tuge, straha i tjeskobe. Kad se to dogodi, ne moramo odmah nešto poduzeti. Moramo jednostavno nastaviti slijediti svoj udisaj i izdisaj. Ne govorimo svojem strahu neka nas napusti nego ga priznajemo. Ti su osjećaji poput male djece koja nas potežu za rukav. Uzmite ih u naručje i nježno držite. Priznavanje vlastitih osjećaja bez njihova prosuđivanja ili odguravanja, svjesno prihvaćanje, čin je povratka kući.

Dok hodate, možete sami sebi reći: Stigao sam, kod kuće sam.

Kad god moramo reći nešto za što znamo da drugima neće biti lako čuti, moramo biti ponizni i pokušati gledati dublje ne bismo li ustanovili na koji način možemo govoriti o tome.

Vrlo je oslobađajuće kad ste sposobni reći ili napisati nešto suosjećajnim jezikom. Takav govor za govornika jednako je iscjeljujući kao i za osobu kojoj se govori.
Pogrešan govor uzrokuje loše stanje. Ispravan govor donosi zdravlje i iscjeljivanje. Svaki dan možemo reći nešto što može iscijeliti ljude i pomoći im. Odrasla osoba to može učiniti. Dijete to može učiniti. Poslovni čovjek, političar ili učiteljica to mogu učiniti. Ne moramo čekati poseban trenutak. Možemo odmah prestati s onim što radimo i poslati e-mail koja sadrži ispravan govor te na taj način ublažiti patnju u sebi i patnju u drugima.

Kad osjećamo da smo posve sami i da nas nitko ne podupire, možemo se sjetiti da je to samo opažanje. Nije točno. Sjetite se stabla koje u ovom trenutku stoji vani. To nas stablo podupire ljepotom, svježinom i kisikom za disanje. Takva potpora je ujedno vrsta ljubavi. Podupire nas svjež zrak vani, biljke koje nas hrane i voda koja iz slavine teče preko naših ruku.
Mnogo je načina na koje nas ljudi mogu podupirati i voljeti bez izricanja riječi 'volim te'. Možda poznajete ljude koji vam nikada nisu rekli 'volim te' ali znate da vas vole.

Mantra 'Uz tebe sam' najbolji je dar koji možete dati voljenoj osobi.

2. mantra: Znam da si ovdje i vrlo sam sretan.
3. mantra: Znam da patiš i zato sam uz tebe.
4. mantra: Patim, molim te, pomogni mi.
Vrlo je jednostavna, ali i pomalo zahtjevna. Ali ako uspijete izgovoriti ovu mantru, istog trena patite manje.
Patim i želim da to znaš. To je dijeljenje sebe s osobom do koje vam je stalo. Međusobno dijelite svoju sreću, ali je potrebno dijeliti i patnju.
5. mantra: Ovo je sretan trenutak. (Kad ste s nekim do koga vam je stalo).
6. mantra: Djelomično si u pravu.
Kad me kritizirate, ne bih se trebao izgubiti u tome i ignorirati ono pozitivno.
Kao i sva ljudska bića imamo pozitivne i negativne aspekte. Stoga, kad vam vaša voljena osoba pjeva hvalospjeve, kad vam govori da ste oličenje savršenstva, možete reći: Djelomično si u pravu. Znaš da imam i druge osobine. Na taj način zadržavate poniznost.

Suosjećajnim slušanjem samoga sebe počeli ste se vraćati kući, sebi. Suosjećajnom komunikacijom možete voljenim osobama pomoći da se vrate kući, sebi. Vaši voljeni također traže dom – toplinu i utočište. Kad imate dom, možete pomoći drugoj osobi. Samopouzdani ste jer se znate povezati sa sobom i načiniti si dom. Dom mogu pronaći u vama, a tada se osloniti na to i izgraditi dom u sebi.
Za to vam nije potreban iPhone. Potrebne su vam vaše oči, kako biste gledali suosjećajno. Potrebne su vam vaše uši i vaša usta kako biste slušali suosjećano te govorili svjesno. Kad je vaša voljena osoba sposobna vratiti se sebi, vaš odnos postaje istinski jer se oboje u sebi osjećate kao kod kuće. Nemojte se bojati voljenim osobama omogućiti samoću koja im je potrebna da bi slušali sebe. Kad imate dovoljno mogućnosti slušati vlastito jastvo, kad se sastanete sa sobom, nalazite dom jedno u drugom jednako kao i u sebi. Dijelite zajednički dom. To postaje temelj svih vaših odnosa. Ako želite pomoći društvu, svojoj zajednici, svojoj zemlji, morate imati bazu doma. Kad u sebi imate istinski dom, igrate sreću, sigurnost i ispunjenje. Tada ste u mogućnosti izaći i pomagati u stvaranju suosjećajnije zajednice usredotočene na ljubav.

Ako vam je netko nanio mnogo boli, tu osobu možda ne želite ni gledati ni biti u istoj prostoriji s njom jer vam i to nanosi patnju. U svjesnosti možete shvatiti vlastitu patnju i uvidjeti patnju u drugoj osobi. Mogli biste čak shvatiti da ta osoba pati toliko mnogo zato što ne zna izaći nakraj s patnjom. Njezina patnja se izlijeva, a vi ste njezina žrtva. Ona vam možda ne želi nanijeti bol, ali ne zna postupati drugačije. Ne razumije svoju patnju i ne zna je preobraziti pa je zbog toga nanosi ljudima oko sebe, čak i ako nema tu namjeru. Zbog njezine patnje i vi patite. Takvoj osobi nije potrebna kazna, potrebna joj je pomoć.

Vaš stav prema vlastitom poslu i poslovnim odnosima utječe na vaš način komunikacije u poslovnom okruženju. Mogli biste imati dojam da je svrha vašeg rada služiti drugima, proizvoditi određeni predmet ili robu. Ali dok ste na poslu, ujedno proizvodite misli, govor i postupke. Komunikacija je dio vašeg posla jednako kako i konačni proizvod. Ako u svom okruženju komunicirate dobro, ne samo što više uživate nego i stvarate skladno ozračje koje će vladati i u poslu. Sve što činite obuhvaćat će izraženiji element suosjećanja te više koristiti većem broju ljudi.

O svojoj praksi možemo govoriti u kontekstu energije jer je svjesna prisutnost vrsta energije. Kad udružimo energije, one se tisuću puta pojačavaju. Cjelina može biti mnogo, mnogo veća od zbroja njezinih dijelova. Sustavnu promjenu nije moguće postići bez energije zajednice. Ako želite spasiti planet, ako želite preobraziti društvo, potrebna vam je jaka zajednica. Tehnologija nije dovoljna. Tehnologija bez svjesnosti može biti destruktivnija nego konstruktivnija. Kad govorimo o stvaranju održivog okruženja ili pravednijeg društva, najčešće govorimo o fizičkom djelovanju ili tehnološkim naprecima kao o sredstvima za ostvarenje tih ciljeva. Ali zaboravljamo element povezane zajednice. Bez njega ne možemo ništa.

Budući da živimo u ovom svijetu, imamo čvrste navike. Hodamo bez imalo svjesnosti ili užitka u koraku. Hodamo kao da moramo trčati. Govorimo, ali ne znamo što govorimo, govoreći stvaramo mnogo patnje. Zajednice koje su posvećene svjesnosti svojim članovima mogu pomoći naučiti svjesno govoriti, disati i hodati. Zajednica pomaže poučiti vas, a vi poučavate samog sebe.

Sve što kažemo i učinimo nosi naš potpis. Ne možemo reći: To nije moja misao. Odgovorni smo za svoju komunikaciju. Ako sam jučer rekao nešto što nije bilo u redu, danas moram učiniti nešto kako bih to primijenio.

Čovjek je zbroj svojih postupaka. Jean-Paul Sartre

Vrijednost našeg života ovisi o kvaliteti našeg razmišljanja, našeg govora i našeg djelovanja.

Dok razmišljamo, dok govorimo, dok postupamo, stvaramo i prisutni smo u svojim tvorevinama. To je ishod našeg bivanja. Naša komunikacija neće biti izgubljena kad naše fizičko tijelo više ne bude ovdje. Učinak našeg razmišljanja, govora i fizičkih postupaka nastavit će se valovito širiti svemirom.

Slični smo oblaku koji rađa kišu. Oblak kišom nastavlja utjecati na usjeve, stabla i rijeke čak i nakon što sam više ne plovi nebom. Jednako tako, sve što rodimo u obliku misli, govora i postupaka nastavlja se i nakon što se naše tijelo raspadne. Oblak je u onom polju kukuruza i u rijeci. Kad se ovo tijelo raspadne, naše riječi, misli i fizički postupci nastavljaju ostvarivati utjecaj. Naše misli, govor i postupci su naše istinsko nastavljanje.

Zamislite bankovni račun na koji polažemo svaku riječ, misao i fizički postupak. Taj bankovni račun nedvojbeno postoji, ali mu je priroda nelokalna. Ništa se ne gubi.

Često je patnja i dalje prisutna, možete je dodirnuti.
Možete sjesti, duboko udahnuti i izdisati, i uvidjeti da je vaša baka prisutna u svakoj stanici vašeg tijela. Bako, znam da si u svakoj stanici mog tijela, nastavlja se kroz mene.

Komunikacija nije statična. Čak i ako ste jučer rodili misao ljutnje i mržnje, danas možete roditi misao u suprotnom smjeru, misao suosjećanja i tolerancije. Čim rodimo novu misao, ona može brzo sustići jučerašnju i neutralizirati je. Današnja primjena ispravne komunikacije može nam pomoći iscijeliti prošlost, uživati u sadašnjosti i pripremiti tlo za dobru budućnost.

Kad se zagrlimo, naša srca se povežu pa znamo da nismo zasebna bića. Svjesno i usredotočeno grljenje može donijeti pomirenje, iscjeljenje, razumijevanje i mnogo sreće.


06.03.2020. u 14:00 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2020  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2020 (74)
Siječanj 2018 (14)
Kolovoz 2017 (22)
Prosinac 2016 (26)
Travanj 2016 (15)
Lipanj 2015 (24)
Kolovoz 2014 (14)
Travanj 2014 (12)
Siječanj 2014 (31)
Ožujak 2012 (10)
Rujan 2011 (19)
Svibanj 2011 (13)
Siječanj 2011 (11)
Listopad 2010 (24)
Ožujak 2010 (12)
Siječanj 2010 (9)
Prosinac 2009 (13)
Listopad 2009 (10)
Rujan 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ako ste ljubitelji čitanja, ovdje možete pročitati meni najdraže dijelove pročitanih knjiga. Ako želite prodiskutirati o pojedinoj knjizi ili navesti neku sebi dragu, samo se javite.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr