Hygge – Danski recept za sretan život


Meik Wiking
Izdavač: Mozaik knjiga 2016

Umjetnost hyggea je, dakle, umjetnost proširivanja vlastite 'zone ugode' i uključivanja i drugih u nju.

Dovoljan je lagan stisak ramena, poljubac ili nježan dodir obraza i odmah ćemo se primiriti i osjetiti sreću. Naša tijela i rade na tom principu, što je ustvari predivno! Dodir, naime, oslobađa neurohormon oksitocin, koji nas čini sretnima i umanjuje osjećaj stresa, straha i boli.

Ostaviti hranu da se prija dok čitate knjigu u svojem hyggekrogu nije samo zvuk tipičan za hygge nego njegova prava bit. Ustanite samo ako trebate natočiti još malo crnog vina!

Slojevi odjeća presudni su za preživljavanje četiriju sezona u jednom danu. Uvijek biste sa sobom trebali ponijeti još jednu vestu. Nemoguće je hyggati kad vam je hladno.

Koncept hyggea svodi se na čitanje dobre knjige u trenutku odmora.

Vikendice imaju sve ključne okidače hyggea: mirise, zvukove i jednostavnost. Kad odsjedate u jednoj takvoj kućici, u bliskijoj ste vezi s prirodom i jedni s drugima. Prisiljeni ste živjeti sporije i jednostavnije. Izlaziti. Družiti se. Uživati u svakom trenutku.

Ako ste domaćin i želite pripraviti nešto posebno, ispecite kruh. Miris svježe pečenog kruha nedvojbeno je hygge!

Hygge je sve što odiše skromnošću i sporošću, pod čim se podrazumijeva rustikalnost a ne novina, jednostavnost a ne pomodnost, ambijent a ne uzbuđenje. Moglo bi se reći da je danska inačica usporenog i jednostavnog načina življenja.

Hygge se često svodi na hranu i piće, kako bi i trebalo biti, ali što češće proturječi konzumerizmu, to je naglašeniji. Što su više novac i prestiž povezani s nečim, to je hygge manje izražen. Što je aktivnost kojom se bavimo jednostavnija i primitivnija, to je hygge izraženiji. Ispijanje čaja više zrači hyggeom od ispijanja pjenušca, igranje društvenih igara od računalnih igara, a domaća hrana i keksi od kupljenih.
Ukratko, želite li doživjeti hygge, nema tog novca kojim ćete povećati hygge učinak – bar ne ako kupujete išta skuplje od svijeća. Hygge je ozračje koje se ne može popraviti većom potrošnjom novca; štoviše, u određenom smislu, time činite upravo suprotno.
Premda bi hygge moga biti loš za tržišni kapitalizam, izvrsno je rješenje za osobnu sreću.

Družimo se s tehnologijom umjesto jedni s drugima.

Za mnoge od nas koji su odrasli na Monopoliju ili Trivial Pusuitu, društvene igre pobuđuju nostalgiju vraćajući nas u jednostavnija vremena. Uz to, posrijedi su konkretne i spore aktivnosti koje stvaraju hygge ozračje.

Posao bez igre samo otupljuje. Film Isijavanje
Jeste li ikad prepoznali miris prošlosti koji vas je vratio u sigurnu luku nekog drugog vremena? Ili ste možda namirisali nešto više od sjećanja pa vam je na trenutak pred očima zabljesnuo svijet vašeg djetinjstva? Ili je možda neki miris u vama pobudio snažan osjećaj sigurnosti i udobnosti, poput mirisa svježe pečenih pekarskih proizvoda, ili vas je podsjetio na miris jabuka iz voćnjaka kojima ste se šetali kao dijete ili prizvao u sjećanje miris kuće vaših roditelja?

Ako je uvriježeno za Ameriku reći: Što veće, to bolje, onda bi za Dansku slogan mogao glasiti: Što manje, to više hyggea.

Bruto domaći proizvod ne jamči zdravlje našoj djeci, kvalitetu njihova obrazovanja ni radost njihove igre. Ne obuhvaća ljepotu našega pjesništva ni postojanost naših brakova ni inteligenciju naših javnih razmišljanja ni integritet naših dužnosnika… Mjeri sve, ukratko, osim onoga što naš život čini vrijednim življenja. Robert Kennedy

Hygge – uživanje i zahvalnost…

Za hygge najvažnije je potpuno iskoristiti onoga čega imamo u izobilju za svakodnevni život.

Sreća je u malim svakodnevnim zgodama ili užicima, a ne u rijetkim i veličanstvenim potezima naklonjene nam sudbine. Benjamin Franklin



06.03.2020. u 13:28 | 0 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2020  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Ožujak 2020 (74)
Siječanj 2018 (14)
Kolovoz 2017 (22)
Prosinac 2016 (26)
Travanj 2016 (15)
Lipanj 2015 (24)
Kolovoz 2014 (14)
Travanj 2014 (12)
Siječanj 2014 (31)
Ožujak 2012 (10)
Rujan 2011 (19)
Svibanj 2011 (13)
Siječanj 2011 (11)
Listopad 2010 (24)
Ožujak 2010 (12)
Siječanj 2010 (9)
Prosinac 2009 (13)
Listopad 2009 (10)
Rujan 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ako ste ljubitelji čitanja, ovdje možete pročitati meni najdraže dijelove pročitanih knjiga. Ako želite prodiskutirati o pojedinoj knjizi ili navesti neku sebi dragu, samo se javite.

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr